“Dezvaluirile” Spy Files (Wikileaks) pregatesc terenul legalizarii BIG BROTHER-ului global? (VIDEO)

11-12-2011 4 minute Sublinieri

“Interceptarea în masă a populaţiei nu este doar o realitate, este o nouă industrie secretă care se extinde în 25 de ţări”, îşi începea grupul WikiLeaks, pe 1 decembrie, noua serie de dezvăluiri grupate sub numele de Spy Files (Dosarele de spionaj). 160 de firme din întreaga lume vând, absolut legal şi în văzul tuturor, instrumente sofisticate, cursuri de pregătire, viruşi şi programe informatice pentru spionaj. Clienţii lor sunt guvernele şi serviciile secrete din întreaga lume, iar ţintele sunt de cele mai multe ori civile.

Informaţiile prezentate de WikiLeaks întăresc zicala că cea mai bună ascunzătoare este sub ochii tuturor. Cea mai mare parte a acestor produse se găsesc pe internet, iar broşurile, documentele sau clipurile video de prezentare a produselor pentru spionaj sunt prezentate la conferinţe şi târguri tematice din toată lumea. Produsele acestor firme permit monitorizarea internetului, ascultarea telefoanelor, infectarea computerelor cu viruşi de tip troian, analiza şi identificarea vocii, monitorizarea sms-urilor sau urmărirea prin GPS.

“Această industrie este, practic, nelegiferată. Agenţiile secrete, forţele militare şi de poliţie sunt capabile să intercepteze în linişte, în secret şi la nivel de masă convorbiri telefonice şi să preia controlul asupra computerelor, fără ajutorul şi nici cunoştiinţa furnizorilor de telecomunicaţii”, scriu cei de la WikiLeaks.

Nu doar guvernele occidentale sunt clienţii acestor producători, iar WikiLeaks nu este prima organizaţie care dezvăluie acest lucru. Recent, produsele de spionaj ale mai multor firme americane au fost găsite în clădiri guvernamentale din Siria sau din Burma, conform Bloomberg.

Manualul spionului: soluţii pentru spart mailul sau infectat calculatorul

Compania britanică Gamma Group, cu sediul în Andover, oferă o paletă largă de produse de spionaj, supraveghere şi monitorizare IT. Cea mai complexă gamă de produse este grupată sub numele FinFisher, o suită de programe care permit invadarea ţintei pe calea IT. Este remarcabil faptul că, în ciuda metodelor folosite pentru invadarea intimităţii ţintelor, demne de orice hacker respectabil, multe dintre personajele principale care apar în filmuleţele de prezentare a produselor poartă un tricou inscripţionat cu “Poliţia”.

Fin Intrusion Kit este o trusă prin care utilizatorul invadează o reţea publică de internet WiFi şi fură conturile şi parolele de mail şi reţele sociale ale celorlalţi utilizatori din reţea. Clipul de la Gamma Group prezintă cum “Agentul” vine la recepţia unui hotel, se instalează într-un fotoliu din lobby cu un laptop şi accesează reţeaua wireless a hotelului. Programul fură toate datele şi parolele din reţea şi le transmite la “centru”. Odată “invadat” computerul ţintă, intră în joc un alt produs: Fin Spy, care monitorizează orice conversaţie privată, fie ea pe Skype sau pe Messenger, şi are acces la toate fişierele de pe calculatorul controlat.

Gamma Group oferă traininguri pentru angajaţii Guvernelor sau agenţiilor de securitate, învăţându-i cum să facă spionaj cibernetic, cum să spargă conturile de email şi de pe reţele de socializare şi cum să folosească mai eficient programele create de firmă. În clipul de prezentare, se vede o pagină a popularului client de email Gmail, care este accesat ilegal. Un alt film de prezentare arată cum un angajat fură fişiere din propria firmă, cu ajutorul Fin USB Suite, un stick USB care nu lasă urme în sistem şi copiază fişierele fără să fie detectat. În prezentare, “ţinta” este biroul managerului.

Dacă “ţinta” foloseşte un smartphone, de exemplu un Blackberry, agentul îi poate infecta telefonul folosind produsul Fin Spy Mobile. Din mers, pe stradă, agentul îi trimite un fişier fals de update pentru softul telefonului, pe care ţinta îl acceptă. De aici înainte, telefonul se află sub controlul agentului.

Există şi soluţii complexe, prin care o întreagă reţea de internet este invadată, pentru a repera “ţinta” şi a prelua controlul asupra computerului său. Prezentarea produsului Fin Fly Web arată cum, dintr-o dubiţă de monitorizare parcată pe stradă, se accesează o reţea WiFi, este localizată “ţinta”, apoi sunt create câteva clone ale siteurilor pe care “ţinta” le accesează frecvent. Una dintre aceste pagini false de internet îi cere persoanei respective să dea click, pentru ca PC-ul acestuia să fie infectat şi controlat de la distanţă.

Întregul catalog al produselor Gamma Group şi cum funcţionează ele pentru a infecta sau a prelua controlul informaţiei a fost publicat de WikiLeaks.

Cine sunt clienţii uneltelor de spionaj electronic

China, Iran sau Bahrain sunt ţări unde firme precum Blue Coat din SUA, Ipoque din Germania sau Trovicor, o fostă subsidiară a Nokia Siemens Networks, şi-au vândut produsele. Regimurile din aceste ţări urmăresc să-şi ţină sub control disidenţii şi să-i împiedice să se organizeze pe internet, susţine WikiLeaks.

De cinci ori pe an, în oraşe diverse – de la Praga, Washington, Brasilia la Dubai sau Kuala Lumpur -, sunt organizate târguri unde se adună mii de producători şi de cumpărători. Aceste evenimente au ajuns să fie cunoscute sub porecla de “Balul Interceptărilor” (Wiretapper’s Ball), scrie Voice of America. La o astfel de conferinţă, care a avut loc la Washington, s-au înregistrat ca participanţi peste 35 de agenţii guvernamentale americane. Detaliile despre aceste produse, precum şi preţurile, nu sunt publice şi sunt dezvăluite doar clienţilor.

Jerry Lucas, coordonatorul acestei serii de târguri, a declarat că la evenimente nu sunt primiţi reprezentanţi ai unor regimuri opresive precum Siria, Iran sau Coreea de Nord. Acest lucru nu garantează însă cu nimic faptul că produsele nu ajung în aceste ţări, ele putând fi cumpărate de intermediari şi apoi revândute statelor aflate sub embargou. Cu toate acestea, o simulare demonstrativă a unei firme franceze, Amesys, includea peste 40 de pseudonime folosite pe internet de disidenţi şi activişti politici din Libia, pe care fostul dictator Muammar Gaddafi îi căuta pentru a-i extermina, relatează Andy Greenberg, pe blogul său găzduit de revista Forbes.

WikiLeaks susţine că unele firme precum SS8 din SUA, Hacking Team din Italia sau Vupen din Franţa fabrică viruşi de tip troian, care preiau controlul asupra computerelor sau telefoanelor personale (fie ele iPhone, Blackberry sau pe sistem Android) şi înregistrează aboslut tot, de la mişcările proprietarului, până la imaginile din camera unde se află acesta. Firmele americane NetApp şi Blue Coat Systems, ale căror produse au fost folosite de regimul de la Damasc, ar putea fi anchetate, la cererea unor senatori americani. Firma italiană Area SpA a anunţat luna trecută că opreşte dezvoltarea unui proiect de monitorizare în Siria, care dacă ar fi fost finalizat, ar fi dat puterea Guvernului de la Damasc “să intercepteze, să scaneze şi să catalogheze orice e-mail care circulă prin ţară”, mai scrie Voice of America.

Conform Bloomberg, firma NetApp, cu sediul în California, a avut contracte cu guvernul american în valoare de peste 111 milioane de dolari, din 2001 până în prezent. Valoarea de piaţă a firmei, care are 10.000 de angajaţi, este de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Cele 160 de firme care produc unelte de spionaj electronic, şi ale căror nume WikiLeaks le-a făcut publice, se găsesc mai ales în ţările dezvoltate ale Occidentului – Europa şi SUA, dar şi în ţări precum Columbia, Israel, India, Brazilia, Turcia, Ucraina sau Iordania. O hartă interactivă cu toate firmele şi ţările unde se află poate fi găsită aici.

 

Notă colaborator:

O nouă (pseudo)dezvăluire marca Wikileaks sugerează o evidenţă intuită de mai toată lumea, de multă vreme, prezentând unele materiale despre soluţii tehnice IT care asigură acces nelimitat la orice sistem informatic, cont sau domeniu virtual, soluţii despre care se spune că sunt folosite intens de toate statele mapamondului, prin componenta serviciilor secrete. Că aşa se procedează, nu avem nici un dubiu, iar la acest moment istoric, nici nu mai are mai importanţă abuzul privit în mod individual. Ne putem însă întreba ce anume urmăreşte această nouă mişcare a C.I.A. prin dezvăluirile sinistrei fantoşe Wikileaks?

Considerăm pe scurt  că se urmăreşte introducerea pe agenda publică naţională şi internaţională, a “dezbaterii” privind legitimarea legislativă a acestei activităţi, prezentată indirect ca fiind ilegală, doar din pricina faptului că dinamica social-juridică nu reuşeşte să ţină pasul cu avansul tehnologic şi cu noile provocări mondiale ale cyber – terorismului.

Bănuim că “cetăţenii” vor lua iniţiativa de a reglementa “în limite rezonabile” această activitate de “no men‘s land”, astfel încât să venim în întâmpinarea nevoilor obiective de care se lovesc bravii protectori ai libertăţilor şi securităţii noastre colective.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la ““Dezvaluirile” Spy Files (Wikileaks) pregatesc terenul legalizarii BIG BROTHER-ului global? (VIDEO)

  1. Nimic nou. Gaurile de securitate ale WiFi sunt de notorietate, amenintarea troienilor la fel (pt. cineva suficient de naiv sa conecteze la internet un calculator windows, adica cvasi-totalitatea populatiei).

    Totusi, concluzia as vedea-o un pic altfel: ceea ce se poate remarca de multa vreme este incercarea de a induce (prin tehnici dintre cele mai variate, pornind de la abuzuri – vaccinarea, cipuirea documentelor-, trecand prin incurajarea si tolerarea coruptiei, si sfarsind cu diverse “dezvaluiri”) in populatie o stare de angoasa, de frustrare, de revolta. Instigarea se face impotriva guvernelor, bancilor, diverse alte institutii, dupa modelul documentarului Zeit Geist. Aceasta “dezvaluire” se incadreaza in acest trend. Scopul ar fi o revolutie globala. Chestia este pe termen lung. Cand tensiunea acumulata va fi suficineta, va aparea un element declansator: un abuz inimaginabil, care va produce o explozie de violenta si anarhie. Din aceasta anarhie, “a new world order will emerge”

  2. Pingback: Google si Facebook schimba politicile de confidentialitate in sensul… Big Brother/ NOUA ERA A PROTECTIEI DATELOR PERSONALE/ Tehnologia pune in pericol democratia/ FBI REVOLUTIONEAZA SPIONAJUL NOSTRU PE NET (Stiri internet) - Razboi întru Cuvânt -
  3. Pingback: Scandal urias in SUA legat de SPIONAREA de catre FBI a utilizatorilor GOOGLE, FACEBOOK si SKYPE. "Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: NAŞUL BASESCU SI GAŞCA MERKEL: Mai multă Europă, mai putina democratie, mai multa spionare a cetatenilor... (editorialele saptamanii) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: MAJORITATEA AMERICANILOR ACCEPTA MONITORIZAREA ORWELLIANA. Isterizarea securitara prin "TEROAREA TERORISMULUI" a dat rezultate - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: “Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului: “ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI -
  7. Pingback: STATUL NEOLIBERAL SI INGINERIA SOCIALA DIGITALA: cum sunt supravegheate, analizate si administrate interactiunile umane cotidiene in societatea GUVERNATA ELECTRONIC. Proiectul IARPA: ANTICIPAREA SI PREVENIREA POSIBILELOR REVOLTE prin analizarea BIG DATA -
  8. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
  9. Pingback: OCHIUL AMERICAN, OCHIUL LUI IUDA. Vizionarul Virgil Gheorghiu despre Societatea-Uzina si supravegherea omniprezenta intr-o distopie scrisa in 1972. “Un om supravegheat inceteaza de a mai fi om. Este un prizonier. Un om care isi pierde libertatea nu
  10. Pingback: Dupa seria de false si …ciudate alarme, SRI CERE LEGEA SECURITATII CIBERNETICE/ Legile Big Brother si stocarea datelor personale: SPIONAREA OAMENILOR OBISNUITI SUB PRETEXTUL TERORISMULUI/ Posibilele masuri “anti-teroriste” pan-europene -
  11. Wikileaks dezvaluie si oarece practici de Magie Neagra la Casa Alba:

    From: Cheryl Mills To: Hillary Clinton Date: 2009-08-28 08:30
    Subject: HONDURAS: MAYBE, MAYBE

    With fingers crossed, the old rabbit’s foot out of the box in the attic, I will be sacrificing a chicken in the backyard to Moloch
    https://wikileaks.org/clinton-emails/emailid/14333

    Cine este Cheryl Mills, care face ritualuri cu picioare de iepuri si sacrifica gaini lui Moloch:

    Mills is the daughter of a Lieutenant Colonel in the U.S. Army[7][8] and grew up on Army posts all over the world,[8] including Belgium, West Germany, and the U.S.[7] She attended Eleanor Roosevelt High School in Greenbelt, Maryland. Mills received her B.A. from the University of Virginia in 1987,[3] where she was Phi Beta Kappa,[9] and her J.D. from Stanford Law School in 1990.

    She first came into public prominence while serving as deputy White House Counsel for President Bill Clinton, whom she defended during his 1999 impeachment trial. She has worked for New York University as Senior Vice President,[3] served as Senior Adviser and Counsel for Hillary Rodham Clinton’s 2008 presidential campaign,[4] and is considered a member of Hillary Clinton’s group of core advisers, self-designated as “Hillaryland”.[4] She served as Counselor and Chief of Staff to Hillary Clinton during her whole tenure as United States Secretary of State.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cheryl_Mills

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare