ULTRASII INFILITRATI LA PROTESTE – masa de manevra in mana autoritatilor. CAZ SCOALA DE PROVOCARE folosita pentru evacuarea Pietii Universitatii – seara, la ora 11 (VIDEO)

20-01-2012 5 minute Sublinieri

DE-A HOTII SI VARDISTII SAU SOARECELE SI PISICA, spre terorizarea oamenilor pasnici!

“Atâţia oameni sub acoperire câţi am văzut în seara asta pe străzi, nu am văzut în viaţa mea! Plin, domle, plin!”

Update:

La miting s-au alăturat şi alte grupuri cu care avem conflicte de mai mult timp. Aceştia au ajuns în Piaţa Universităţii, unde lucrurile s-au desfăşurat în condiţii normale până la ora 23:00. Atunci, s-a instalat o baricadă pe carosabil, s-a aprins un foc, asupra forţelor de ordine au fost aruncate pietre şi bucăţi de gard. În acel moment, conform legii, comandantul putea dispune intervenţia în forţă, dar nu s-a făcut asta. Jandarmeria a intervenit pentru degajarea carosabilului şi a baricadei. Atunci erau câteva sute de persoane în piaţă.

După încercarea de degajare, aprox. 100 de oameni au plecat spre Victoriei şi au mai încercat un blocaj. Forţele de ordine au intervenit iar pentru degajarea carosabilului. Într-un final, artera a fost redată circulaţiei.

Ieri au fost conduse peste 100 de persoane la sacţiile de poliţie şi s-au luat asupra lor măsurile legale. 14 persoane au fost identificate ca fiind membre ale galeriilor de fotbal Dinamo, Steaua, Rapid şi Petrolul.

Jandarmii au evacuat Piaţa Universităţii în forţă în cea de-a şaptea zi de proteste din Capitală. Cum s-au văzut însă evenimentele din mijlocul protestelor? Un punct de vedere subiectiv al unui jurnalist suprins în mijlocul confruntărilor.

Am ajuns în Piaţa Universităţii cu puţin timp înainte de declanşarea conflictului, însoţită de doi colegi. Un cordon de jandarmi bloca ieşirea din Piaţa Universităţii spre Unirii chiar înainte de rond în timp ce la câţiva metri depărtare câteva zeci de tineri scandau nervos: “Demisia”, “Jandarmii în civil sunt printre noi”, “Nu ne mai provocaţi” şi ceva despre fiica cea mică a preşedintelui, Elena Băsescu, şi dependenţa de droguri.

Scandările deveneau din ce în ce mai nervoase pe măsură ce erau alimentate în pauze de îndemnuri de genul “Atacăm acum” şi “Spre Unirii!”. Protagoniştii: tineri, o parte dintre ei cu eşarfe sau fulare alb-roşii. Sincronizarea şi regia te duceau cu gândul la stadioane, furia îndreptată spre jandarmi, la ultraşi. Meciul la care asistam nu avea însă nimic fair -play în el.

Era evident că ultraşii se pregăteau să atace cordonul de jandarmi sub privirile protestatarilor paşnici, încremeniţi pe trotuar.

Grup de tineri in Piața Universității

Modul în care îşi coordonau mişcările, viteza cu care se mişcau, m-au făcut să realizez că vor încerca să rupă cordonul de jandarmi, iar dacă nu vor reuşi se vor retrage, lăsându-i în faţa furiei jandarmilor pe cei paşnici, de pe trotuar.

Pentru aceştia din urmă retragerea nu era o opţiune în acel moment pentru că nu prea aveai unde. Unde sunt sticlelele? Le aveţi la voi? întreabă surescitat unul dintre tinerii de pe carosabil, repezindu-se spre două fete de pe margine.

Între timp, grupul din care face parte se năpusteşte spre cordonul de jandarmi, urlând din nou “Spre Unirii!”. În urma lor rămân câteva pancarte arzând mocnit şi semnele unor tentative precedente. Ca la un semn invizibil, cei din jur încep să-şi acopere faţa cu fulare. Din locul în care sunt nu văd confruntarea ce are loc în Piaţă, spre Unirii, cert e că grupul ultraşilor s-a deplasat spre jandarmi. Încerc să-mi găsesc un loc în zonă ferit de furia ambelor tabere.

Lângă mine apare un tânăr agitat. Îmi atrage atenţia un obiect ce-l ţine în mână. Gata să-l arunce, îşi face drum spre carosabil. Încerc să-mi dau seama ce are în mână: pare din fier dar uşurinţa cu care mânuieşte obiectul mă duce cu gândul la lemn.

Ce ştiu sigur e că nu vreau ca în capul meu să facem proba, aşa că încerc să mă retrag spre Piaţa Romană.

Cordonul nervos de jandarmi ce vine dinspre Romană pare să facă însă şi această opţiune imposibilă.

Nu apuc să mă dumiresc încotro s-o apuc când o parte din ultraşi se retrage brusc în fugă. Unii se risipesc pe străduţe, alţii se trântesc pe jos în jurul meu în timp ce doi dintre ei se duc spre cameramanii rămaşi în Piaţă. Sunt doi pe partea noastră, căţăraţi pe un fel de podium.

Nu vedeţi ce ne fac” De ce nu-i filmaţi? urlă unul dintre ei. La câţiva metri, un ultras prăbuşit se repede spre un cameraman după ce acesta începe să-l filmeze. “Efectul gazelor lacrimogene” îmi explică un coleg.

Retragerea după confruntarea cu jandarmii nu a fost un succes pentru el, dă cu piciorul în aer în timp ce un coleg de-al său îi cere cameramanului să respecte dreptul “la imagine personală”. Între timp, jandarmii de la Piaţa Romană ajung în dreptul nostru pregătindu-se să intervină. Se află încolonaţi, la doi paşi de noi. Încep să urle...plecaţi...Alt moment critic: ultraşii nu mai sunt, iar furia jandarmilor pare îndreptată spre oricine mai zăboveşte în Piaţă.

Cu legitimaţia de presă în mână, îi întreb: vrem să plecăm, dar unde este sigur? Îmi răspunde unul dintre ei: “luaţi-o pe străduţe” în timp ce un alt coleg de-al său începe să răcnească: Dispari de aici! Dispari Dispari acum!

Răcnetul mă convinge să dispar, în caz contrar simţind că e rost să devinvictimă colaterală”. Străduţele nu-mi par o opţiune însă, aşa că metroul de la Universitate, intrarea dinspre Romană, pare cea mai bună opţiune.

În jurul nostru haos: urletele jandarmilor, urletele celor surprinşi pe trotuar, tensiunea din aer fac un tablou sumbru din Piaţa Universităţii. Ici, colo, câte un fotoreporter, grupuri de câte 4-5 jandarmi chestionează oameni pe trotuar în timp ce carosabilul e ocupat de forţele de ordine: de la Intercontinental până la rond zona pare sub controlul jandarmilor. E eliberată de ultraşi, de protestatari, de jurnalişti. Maşinile de intervenţie se află acum chiar în centru, flancate de cordoane de jandarmi.

De pe Batiştei se întorc ultraşii….”Jos Băsescu” se aude ecoul scandărilor în Piaţă iar primii ultraşi apar în spatele cordonului de jandarmi.

Din nou senzaţia de joacă de-a şoarele şi pisica. Doar că nimeni nu râde.

Haotic, ne retragem spre metrou. Acolo însă supriză: la ora 23, de după gratii, un reprezentant al forţelor de ordine ne explică: “S-a anunţat prin dispecerat că metroul nu mai circulă”. Sus se urlă în continuare “ dispăreţi”, jos ţi se spune că “pe la metrou nu se poate!”

O luăm pe străduţe, ieşim în Victoriei pentru a reveni în Piaţa Universităţii. Pe drum, maşini ale poliţiei, grupuri de jandarmi. Suntem opriţi o singură dată, la intrarea în Piaţă: de la distanţă ,cordonul de jandarmi pare relaxat de data aceasta. Devin nervoşi când ne apropiem de ei…Presă…RFI..treceţi…În Piaţă se fac pregătirile pentru reluarea circulaţiei. Trotuarul e flancat de jadarmi, pe margine câţiva tineri. O altercaţie ne atrage atenţia. Camerele de filmat din zonă surprind momentul în care un jandarm iese din coloană spre unul dintre tineri.

Un altul începe să strige “Nu ai voie să faci asta”. Intervii personal, răspunzi personal (n.r provocărilor) şi nu ai voie”. Jandarmul se întoarce în coloană nervos, mestecând gumă. Colegii săi urmăresc cu atenţie situaţia, fiind conştienţi că se filmează.

La câteva minute distanţă, circulaţia e reluată în Piaţa Universităţii de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. De pe străduţe maşinile REBU se pregătesc să cureţe piaţa. În drum spre casă, taximetristul ni se confesează: “atâţia oameni sub acoperire câţi am văzut în seara asta pe străzi, nu am văzut în viaţa mea! Plin, domle, plin!”

Explicatiile cat se poate clare si de edificatoare ale lui Stelian Tanase:

Realitatea.net:

Un dispozitiv de jandarmi a intervenit din zona Sălii Dalles pentru a-i dispersa pe protestatarii violenţi, după ce aceştia au început să arunce cu pietre în forţele de ordine.

Jandarmii au “măturat” Bulevardul Magheru, fugărindu-i pe manifestanţii agresivi către străduţele dinspre Facultatea de Arhitectură, potrivit Mediafax.

Nu doar manifestanţii violenţi au fost ţinta oamenilor legii.

Jandarmii i-au împins pe absolut toţi manifestanţii spre gura de metrou şi spre trotuarele de la Universitate, reuşind să elibereze Piaţa Universităţii.

Unii manifestanţi au fost loviţi, iar alţii s-au regrupat în zona Teatrului Naţional şi în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură. Zeci de oameni au fost reţinuţi.

Jandarmii au avut nevoie de 3 minute şi 45 de secunde pentru a evacua Piaţa Universităţii.

În urma violenţelor izbucnite între un grup de manifestanţi mai violenţi şi oamenii legii, jandarmii au luat decizia de a evacua întreaga piaţă, în care se aflau cel puţin 1.000 de persoane. O explicaţie oficială a motivului intervenţiei nu a fost totuşi oferită, cel puţin deocamdată, de autorităţi.

Jandarmii au intrat în mulţime dinspre Piaţa Unirii şi Piaţa Romană şi i-au forţat pe oameni să fugă pe trotuare sau pe străduţe.

Au fost ridicate zeci de persoane
, unele fără un motiv anume. Oameni care au luat parte la protest, dar nu s-au manifestat violent au fost ridicaţi şi duşi cu dubele către secţiile de poliţie din Capitală.

 

Cine sunt provocatorii si ce alte diversiuni si manevre de manipulare se fac in Piata Universitatii?


Categorii

Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, PROTESTE ROMANIA 2012, Revolte populare, revolutii, Stat politienesc, Stelian Tanase, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

29 Commentarii la “ULTRASII INFILITRATI LA PROTESTE – masa de manevra in mana autoritatilor. CAZ SCOALA DE PROVOCARE folosita pentru evacuarea Pietii Universitatii – seara, la ora 11 (VIDEO)

  1. Am auzit la radio dimineata ca in dube au fost umflati femei si copii.Cred ca provocarea vine mai degraba din partea fortelor de ordine.Isi doresc varsari de sange.Asta probabil e si scenariul batut la masina de niste conducatori fara inima si dictat de afara de minti (i)luminate care vor Romania si Grecia in genunchi.Iesirea in strada face jocul calailor,iar escaladarea violentelor trezeste la romani,in mod paradoxal,solidaritate si nu frica.Bine ar fi sa fiu singurul pesimist.
    Doamne,ai mila de noi!

  2. @ Cristi G:

    De data asta te inseli, nu a fost asa si nu asta s-a urmarit, fiindca daca se voia asta, se si realiza usor.

  3. @ cristi_g

    E posibil sa ai dreptate.
    Asa cred si eu ca jandarmii au cautat sa agraveze situatia cu sau fara ajutorul civililor infiltrati pentru a declara apoi stare de urgenta si a se trece la actiuni mult mai complexe.

    Cu siguranta ar fi fost nevoie de un pretext serios pentru a se ajunge la varsari de sange. Aceste actiuni nu pot fi declansate oricum.

    Pot spune apoi ca situatia a scapat de sub control si asa mai departe.

    Singura solutie este ca sa nu mai ia nimeni parte la proteste si atunci jandarmii nu vor mai avea nici un motiv pentru a-si desfasura planul.

    Ceea ce toata lumea a vazut este ca sunt doar acele grupuri (probabil special puse) cu gura mare care fac pe violentii sunt incitatori si ii provoaca multimea care a venit sa caste gura la ce se petrece.

    Din pacate spiritul de turma este foarte dezvoltat pentru lucrurile de nimic, insa pentru cele bune, ioc.

    Acei huligani cei mai multi aventurieri care vor sa iasa cu ceva in evidenta si sa faca spectacol probabil ca sunt si platiti pentru asta, daca ei ar fi fost lasati singuri impreuna cu jandarmii fara ca multimea sa mai vina sa caste gura la mascarada, atunci lucrurile s-ar fi rezolvat mult mai repede.

    Pentru moment vad ca spiritele sau mai calmat.
    Probabil ca jandarmii vor incerca sa-si faca in continuare jocul.
    Insa asta ramane de vazut…

  4. aseara jandarmii alergau un protestatar pe holurile facultatii de arhitectura care dorea sa monteze un steag pe cladirea facultatii . Surprinzatoare imagine pentru studentii care la acea ora erau in pauza dintre cursuri.
    Ca parere dreptul la a manifesta pasnic e normal. Dar daca blochezi libera circulatie a unui singur om inseamna anarhie.
    Cred ca jandarmeria a gresit neanuntind cit timp li se acorda protestatarilor sa elibereze piata universitatii.(chiar daca protestul nu era aprobat)Dupa ora respectiva cine blocheaza piata ….suporta consecintele.
    In rest e politica infantila.

  5. Nu vreau sa pozez in profet,dar romanii nu au fost scosi in strada degeaba. Sunt masa de manevra si episodul 1989 e inca proaspat in memoria generatiei noastre.Nu putem uita ca aeroportul Otopeni a fost aparat de “teroristi”,iar soldatilor in termen li s-a spus ca in aeroport sunt teroristi.Deci nu e nevoie de multa scoala pentru a genera haos.

  6. SI jandarmeria e tot o masa de manevra folosita de actuala putere! Ca tot veni vorba de jandarmi iata ca portocalii au gasit bani pentru a le plati restantele din anul 2011. Doar pentru jandarmi si politisti. E doar o coincidenta 😉

  7. @ Dan:

    Aia nu se cheama masa de manevra, aia se cheama institutie de forta (oficiala) a regimului. Macar asta e pe fata si previzibil.

  8. Domnule Preşedinte, permiteţi să raportez. Mai întâi apar pensionarii. Până-n prânz. Ei vin mai mereu cu sacoşe, nu ştiu ce poartă în ele, poate sunt goale – (am văzut tot mai des asta). Rareori, căte un bătrânel mai ambiţios poartă un steag, de regulă au panglici tricolore sau nici atât. Unii îşi aduc cîte-o coală de hartie, acoperită cu celofan, scrisă pe ambele părţi, alţii au cu ei taloanele de pensie, foarte telegenice….

    De fapt, cred că ar fi mai bine să vi-i prezint pe straturi. Cum spuneam: cei care nu lucrează apar, de regulă, primii: pensionarii, şomerii, grupuleţele de gură-cască. Cei care lucrează aici, revoluţionarii de profesie, apar pe rând, mai pe după-masă. După ora 16, încep să vină oamenii cu serviciu – întâi pălmaşii, apoi intelectualii. (Ei pleacă primii, înainte de primul avertisment “Atentie, va rugăm să părăsiţi Piaţa, vom folosi forţa!”). Studenţii vin ultimii. Trebuie să ştiti că există un moment, zilnic cam pe la ora 21, când – aşa diferiţi cum vi i-am descris – încep să semene până la confuzie. (Istoria îi priveşte oricum prin obiectiv superangular). E o imagine care v-ar impresiona până la lacrimi. E şi dovada vie a gloriosului dumneavoastră eşec: oricât v-aţi străduit, n-aţi reuşit să-i dezbinaţi. Nu vă fac o vină că v-aţi străduit. Înţeleg că nu v-aţi priceput altfel.

    Câţi sunt? Jandarmii zic că-s 500, OTV zice că-s 3000 spre 5000, televiziunile mogulilor zic “un număr impresionant”. Dar dumneavostră vi s-a spus, probabil, că sunt puţini, să nu vă faceţi griji. Şi chiar sunt puţini, statistic vorbind. Dacă am strânge toate pancartele din piaţă şi i-am pune pe cei din Mall-uri să se fotografieze cu ele, atunci da, ar fi o mare masă de oameni.

    În primele zile, în afară de “Jos Băsescu!”, nu erau prea multe lozinci, aşa că oamenii reşapaseră strigăturile Golaniadei. Acum, în fiecare zi apar lozinci noi. Numai să le treci în revistă îţi ia destul timp (e atât de frig încât, dacă nu ţopăi, trebuie să te mişti continuu). Mie-mi place cel mai mult aia cu “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”. Dumneavoastră o să vă placă suita “PDL=USL= Mizerie”, “PDL şi USL fură prin rotaţie”, “PDL şi USL fac parte din Mafie”. Ieri mai apăruse una: “Cine-a pus protestu-n drum, ăla n-a fost om nebun”. (Există şi un mic producător de bufatorie pentru mitinguri, iar de aseară întreprinzătorii au venit cu covrigi, steguleţe şi mănuşi).

    Trebuie să ştiţi că sunt foarte pătrunşi de ce fac. Nu sunt tot timpul chiar aceiaşi, există însă câteva personaje memorabile – Omul din Pervaz (şade sus, în ancadramentul unei ferestre a Universităţii, agită un steag sau două şi afisează nu lozinci, ci mai degrabă cugetări), Piratul, Băiatul din Pâlnie (la statui, în faţa Teatrului Naţional), Tipul cu Mască (e figura dumneavoastră, destul de reuşită). Spre Arhitectură, stă uneori femeia aia îmbrăcată bălţat, o rapsoadă, care recită nişte versuri interminabile, în metru de pluguşor. Fiindcă e hărmălaie mare, nu prea pricep ce zice, am desluşit doar “… nici să mori, nici să trăieşti, nici să pleci din Bucureşti”. Din când în cînd, de parcă şi-ar aminti brusc, ţipă: “Vino, Dane, la putere!”…

    Nu există lideri. Adică, până acum, cine a avut o portavoce a fost lider pe felia lui de Piaţă – conducea strigăturile. Dacă se va deschide celebrul balcon, vor apărea şi liderii, şi un program, chiar şi un program artistic. Eu cred însă că adevăraţii lideri, pe care protestele îi vor scoate la suprafaţă sunt, deocamdată, pitiţi în reţelele de socializare. Serviciile ce zic?

    Cum sunt cei din Piaţă? Nevorbiţi.

    Altădată, mulţimea asta ar fi fost o baie tocmai bună ca să plonjati în ea. Vă plăceau mulţimile. Să nu înţelegeţi greşit, nu vreau să zic că le iubeaţi, zic doar că vă plăceau mulţimile, cum unora le plac înălţimile.

    Nu vă spun nimic despre ultraşi. Cred doar că v-au dezamăgit, puteau să-şi dea silinţa mai mult. Nu vreau să vorbim nici despre jandarmi, care – atunci când se dezlănţuie – bat cu talent, iar între timp, dar mai ales la ora închiderii, se înjură de morţi cu protestatarii. (În rest, vorbesc prin purtătorii de cuvânt cu grade mari: “Tot ce s-a întâmplat contravine mai mult sau mai puţin prevederilor legale”).

    Nu ştiu dacă aţi terminat Levantul. (Păcat, era o carte frumoasă). O vreme am crezut că sunteţi ocupat să intraţi în istorie, dar, cînd v-am văzut vorbind prin televizor cu dr. Arafat, am înţeles că aveţi alte urgenţe.

    Domnule Preşedinte, aţi ales să tăceţi. Mi se pare o tăcere grăitoare – despre ingratitudinea oamenilor, despre ţara asta care nu vă merită, despre cum nu putem pricepe cât aţi făcut pentru noi, despre cum n-o să treacă multă vreme şi o să vă regretăm.

    A început să ningă. “Plouă, ninge, vom, învinge!” – o să fie leit-motivul Pieţei. Fireşte că sunt molipsitor de patetici – cum altfel?

    Am sentimentul că aţi rămas şi mai singur, Domnule Preşedinte, încolţit de propriile feţe reflectate în toate oglinzile Palatului, şi, dacă n-aţi avut prevederea să-i tăiaţi aripile, îşi va lua zborul până şi cucuveaua.

    Lelia Munteanu este senior editor al ziarului Gândul

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/piata-universitatii-pe-intelesul-lui-basescu-9165383

  9. Pingback: Baza de date cu PROTESTATARII DIN PIATA UNIVERSITATII? - Razboi întru Cuvânt
  10. breh, nush ce se intampla cu Lelia dar de la o vreme are asa o vana, un cuget si o pana patrunzatoare de numa numa.
    citesc si uneori mi se pare ca io am scris da’ nu mi aduc aminte cand.

    tot respectul.

  11. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
  12. ce parere aveti de reactia oficial a americanilor fata de protestele din Romania?
    http://bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/29715-us-we-call-on-romanian-authorities-and-protesters-to-avoid-violence
    sa fie o reactie de convenienta sau s-a dat un semnal real sa nu se mai foloseasca forta?

  13. @ Elena:

    Pare un semnal ferm in sensul acesta, intr-adevar.

  14. Pingback: Cand mamaliga explodeaza si nadragii incep sa tremure… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: REVOLTELE ZGUDUIE GRECIA: zeci de mii de oameni la Atena, centrul orasului in FLACARI (VIDEO/FOTO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: “Revolutia” anarhistilor si activistilor ecologisti incepe pe 1 septembrie. Pentru ROSIA MONTANA SI GAZELE DE SIST - Recomandari
  17. Pingback: CUM SA PORNESTI O REVOLUTIE [video]. Film documentar subtitrat in romana despre TACTICILE REVOLUTIILOR MODERNE - Recomandari
  18. Pingback: DIVERSIUNEA LEGIONARA. Ponta si Basescu, umar la umar pentru CHEVRON, instiga la REPRESIUNEA protestelor, agitand spectrul VIOLENTELOR “LEGIONARE” si al AMESTECULUI RUSESC - Recomandari
  19. Pingback: DIVERSIUNEA BARBU. Agresarea verbala a ministrului Barbu si vandalizarea masinii sale, provocare premeditata pentru DISCREDITAREA SI REPRIMAREA PROTESTELOR ANTI-CORPORATISTE (video) - Recomandari
  20. Pingback: (video): GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI,
  21. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  22. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare