CUM SE MOARE DE FRIG SI DE FOAME IN ROMANIA, IN SARACIE SI FARA AJUTOARE SOCIALE (video)

7-02-2012 5 minute Sublinieri

Romanii mor de foame si de frig…

Conform datelor centralizate de Ministerul Muncii, circa 10% dintre beneficiarii de ajutoare sociale rămân fără ele pentru că au restanțe mai vechi de un an la plata taxelor și impozitelor.

Mai exact, se sistează acordarea ajutoarelor sociale, adică venit minim garantat, indemnizația pentru creșterea copilului și alocația pentru susținerea familiei, pentru 70.000 de români.

În acest moment, primesc ajutoare sociale 700.000 de oameni, conform Ministerului Muncii.

Situația completă a restanțierilor

La solicitarea Ministerului Muncii, până la data de 31 ianuarie, toti primarii au avut obligaţia să transmită Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, situaţia beneficiarilor de ajutoare sociale-venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului- care nu şi-au plătit impozitele locale.

Iată situaţia restanţierilor :

  • Alocatia de susţinere a familiei: 11, 65% dintre cei 347.469 beneficiari nu şi-au plătit impozitele locale;
  • Venitul minim garantat: 10,84% dintre cei 190.490 de beneficiari nu şi-au plătit impozitele locale;
  • Indemnizatia de creştere a copilului: 6,71% dintre cei 177.577 de beneficiari nu şi-au platit impozitele locale.

Asadar, 10,21 % din totalul beneficiarilor înregistrează restanțe.

Mureş, Dolj, Bacău – cei mai mulţi beneficiari cu restanțe

Judetele in care exista cel mai mare numar de restantieri sunt: Mures-23,4%, Dolj-17,12%, Bacau-16,9%, Salaj-16,43%, Giurgiu-16,18%, iar in capitala-7,92% dintre beneficiari.

Toţi cei care au restanţe la plata impozitelor locale ies din plată incepand de astazi, 1 februarie, a.c. Toti beneficiarii vor fi înştiinţaţi de suspendarea plăţii. “Acestia sunt repusi in drepturi, in momentul in care fac dovada platii taxelor. Astfel, daca cetatenii isi achita obligatiile locale intr-o perioada de 5 luni de zile, reintra in plata si vor primi si drepturile din urma. In situatia in care nu platesc restantele in aceasta perioada de timp, dreptul inceteaza , iar beneficiarul trebuie sa reia intreaga procedura, pentru a reintra in drepturi”, potrivit oficialilor Ministerului Muncii.

EuroNews a realizat un reportaj despre viscolul şi ninsorile care afectează în această perioadă statele din estul Europei, dar şi ţări mai puţin obişnuite cu aceste fenomene, cum ar fi Spania sau Italia.

Sub denumirea „Marele îngheţ muşcă din Europa”, televiziunea prezintă imagini cu zăpezile din Ucraina, Serbia, România, Germania, Franţa, Spania şi Italia.

Temperaturile scad, iar numărul de morţi creşte din cauza zăpezii care mătură continentul dinspre est”, anunţă EuroNews.

EuroNews spune că, în România, numită „a doua cea mai săracă ţară din UE”, un copil a murit din cauza frigului, iar alţi nouă, care locuiau în case neîncălzite, au fost luaţi în grija autorităţilor.

În Ucraina, cel puţin 101 oameni au murit din cauza frigului, în timp ce magazinele s-au golit. În Serbia, a fost declarată stare de urgenţă din cauza viscolului, iar autorităţile încearcă să ajungă în zonele izolate. În Hamburg, unde s-au înregistrat -11 grade Celsius, cel puţin trei oameni au murit, iar spărgătoarele de gheaţă au ieşit pe Elba, pentru a ţine portul deschis.

De asemenea, „vremea siberiană” a acoperit plajele din Barcelona, iar 73.000 de copii din 230 de şcoli au fost trimişi acasă. A nins şi în Roma, determinând închiderea Colloseumului, într-una dintre cele mai grele ierni din ultimii 26 de ani.

Zeci de copii au ajuns în centre maternale şi în adăposturi de zi de când a început frigul. Zilnic, asistenţii sociali culeg de pe străzi, din beciuri ori din barăci micuţi ale căror trupuri firave nu ar rezista gerului care a pus stăpânire pe România.

Cu toate astea sunt şi zeci de părinţi inconştienţi [!, n.n.] care refuză categoric să-şi lase copiii în grija asistenţilor sociali. “Mai bine mor lângă mine decât să-i las statului e replica uluitoare [e uluitor si un semn de inconstienta sa nu-ti instrainezi copilul – n.n.] pe care lucrătorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului o aud, arată o anchetă realizată de Ştirile ProTV. Iar angajaţii statului sunt obligaţi să le respecte decizia. Din fericire însă, sunt şi părinţi care înţeleg ce e mai bine pentru micuţii lor şi acceptă să-i dea în plasament.

Şase copii într-un grajd, la Bacău

În ultimele 24 de ore, am salvat nouă copii din Bacău”, declară pentru gândul Alina Iftode, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău. „Trei dintre ei au fost aduşi astăzi (joi, 2 februarie – n.r.) în centru, iar alţi şase în cursul zilei de ieri”.

Poveştile celor mici sunt impresionante, dar dincolo de cuvinte imaginea fiinţelor malnutrite, care tremură în frig, continuă să-i bântuie pe cei care-i salvează.

Acesta a fost cazul celor şase copii găsiţi la marginea Bacăului, într-un fost grajd, acum dezafectat. Cu un plastic pe post de geam, cu o pătură în loc de uşă, sub câteva cartoane şi o bucată de mochetă veche, aşa locuiau cei şase micuţi până ieri, când asistenţii DGASPC Bacău i-au preluat, după trei zile de negocieri cu părinţii.

În grajdul transformat în casă erau practic nouă suflete, din care trei adulţi. Un bărbat şi două femei, surori şi ambele mame. Bărbatul forma un cuplu cu una dintre surori şi împreună aveau patru copii, cu vârste între 3 şi 12 ani, din care unul era neînregistrat. Cea de-a doua femeie avea şi ea copii, unul de 18 luni, iar altul 4 ani.

Toţi nouă trăiau din salariul bărbatului, care lucrează la spaţii verzi în Bacău. În ciuda sărăciei cumplite însă, cei mici sunt înscrişi la şcoală şi la grădiniţă, de unde le vine şi masa principală: cornul şi laptele.

A fost dificil să-i convingem pe părinţi să ne încredinţeze copiii, dar am reuşit până la urmă”, spune pentru gândul Alina Iftode. „Până la clarificarea situaţiei lor sociale, ei vor rămâne în grija noastră. Doi dintre copii sunt acum într-un centru maternal împreună cu mama lor, iar ceilalţi patru fraţi se află în centrul de zi Morcoveaţă. Cu toţii sunt bine, au jucării, au pentru prima dată un program de mese, ştiu ce e ăla supliment de hrană, stau la cald şi sunt vizitaţi de părinţii lor”, afirmă aceasta.

Un copil de 5 luni, mort la Iaşi

Şi Iaşiul se confruntă cu aceleaşi probleme, şase copii ajungând în ultimele ore la centrul de primiri în regim de urgenţă, potrivit lui Tiberiu Bantas, purtător de cuvând al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. Avem alte 15 cazuri în lucru, declară acesta pentru gândul, “iar alţi 26 de copii se află acum în spitale şi maternităţi. Pentru toţi aceştia găsim soluţii, dar este din ce în ce mai greu pentru că numărul asistenţilor maternali este în scădere, tot mai mulţi dându-şi demisia sau neacceptând să preia în îngrijire un al doilea copil, mai ales dacă are între 0 şi 2 ani”, afirmă el.

Bantas vorbeşte despre condiţiile improprii în care lucrătorii Direcţiei găsesc copiii: în locuinţe din chirpici, la 8 grade Celsius, adesea nemâncaţi şi dezbrăcaţi. Asta în cazul în care îi găsesc în viaţă, pentru că se întâmplă şi ca trupurile firave să nu mai poată lupta cu gerul ori cu foamea. Ultima victimă avea doar cinci luni şi a murit în urmă cu câteva ore într-o localitate din Iaşi.

Potrivit Ştirilor ProTV, care au prezentat cazul, părinţii au găsit dimineaţa fetiţa vânătă de frig, deşi au jurat că au avut grijă ca soba să fie încălzită. Dar autorităţile şi unchiul copilului nu le susţin varianta.

De fapt, ar fi uitat să aprindă focul în cameră.A fost clar un caz de neglijenţă”, spune Tiberiu Bantas, iar Direcţia a decis să-i preia în plasament şi pe ceilalţi trei minori ai familiei. Copiii sunt în prezent internaţi la Spitalul “Sfânta Maria” din Iaşi.

“Copiii mor lângă mine”

Mulţi dintre părinţi refuză să-şi încredinţeze copiii statului, nici măcar pe perioada gerului. Nu neapărat din dragoste, ci din inconştienţă sau pentru a nu-şi pierde beneficiile financiare pe care le obţin de pe urma copiilor.

Potrivit legii, părintele e liber să refuze ajutorul. Dar e obligat să-si asume decizia şi eventuale urmări, care merg până la decăderea din drepturile părinteşti.Ar putea fi decăzuţi din drepturile părinteşti, caz în care cei mici sunt încredinţaţi statului“, explică Bantas. „Ei ar pierde astfel drepturile băneşti ce le revin din creşterea copiilor. Practic, vor redeveni liberi să-şi vadă de viaţă şi să facă alţi copii, explică cu amărăciune acesta. „Dar noi asta trebuie să facem, să-i ajutăm pe cei care sunt în nevoie”, conchide vocea DGASPC Iaşi.

Efortul însă ar putea fi susţinut şi de autorităţile locale, ori de comunităţi, afirmă Sorin Braşoveanu, directorul general al DGASPC Bacău. „Am dori să se implice mai mult autorităţile locale, primăriile, cu precădere cele din mediul rural. Situaţia ar fi alta. Practic, acolo sunt cele mai multe probleme, acolo sunt drumurile blocate, familiile sărace şi fără lemne, fără hrană”.

Nota noastra:

Doua precizari se impun:

1. in privinta taierii ajutoarelor sociale, care e greseala autoritatilor? Faptul ca, la fel cum au procedat si pana acum, au taiat otova, la gramada, statistic, ajutoarele. In mod normal si uman, in astfel de cazuri chiar trebuie atentie si cercetat fiecare caz in parte (de autoritatile locale), DE CE anume nu s-au platit taxele. Si doar in cazurile VERIFICATE, acolo unde nu se justifica mentinerea ajutoarelor, ar fi fost legitima o astfel de decizie. Altminteri, modul in care au procedat guvernantii este anti-social!

2. saracia in care traiesc MULTE familii din Romania nu ar trebui sa reprezinte o conditie preliminara pentru decaderea din drepturile parintesti. Este bine ca exista servicii sociale care cauta copiii familiilor sarace ca sa nu moara de frig; este rau, insa, daca acest lucru va constitui o circumstanta agravanta prin care departamentele respective iau in calcul “clarificarea” situatiei familiale… ca sa ce? Ca sa ia copii din aceste familii? Ar trebui ca mesajul autoritatilor, in aceasta privinta, sa fie foarte clar si fara echivoc, tocmai pentru a preintampina scepticismul justificat al parintilor saraci de a isi lasa copii luati in plasament provizoriu.

Daca Biserica ar actiona prin parohiile sale pentru a remedia astfel de probleme, discutia aceasta nici nu ar avea loc.


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “CUM SE MOARE DE FRIG SI DE FOAME IN ROMANIA, IN SARACIE SI FARA AJUTOARE SOCIALE (video)

  1. Este criminal sa iei haiduceste de la saraci si sa dai la bogatii care huzuresc pe cadavrele semenilor.Datoriile sunt cele legate de bunurile persoanei(vezi impozitul),nu si amenzile.Chiar si asa legea tradeaza o ascultare prosteasca de acelasi FMI.Vestea buna e ca sunt unii primari cu spate care nu aplica legea,fie pentru a nu-si strica imaginea sau cine stie,din milostenie.
    Oricum la nivel de autoritati locale sunt o multime de controale.Nu urmaresc matrapazlacurile alesilor,ci mai ales modul cum se dirijeaza banii in asistenta sociala.

  2. În naivitatea mea n-am înțeles niciodată de ce aceste acțiuni de salvare a copiilor condiționează prin despărțirea de părinți. Mi se părea uman să fie salvați și sărmanii părinți împreună cu copiii lor și eventual reintegrați în societate printr-un program social.

    Părinții pot fi inconștienți sau nu, dar nu pot înțelege disprețul cu care se leapădă de ei statul și ipocrita grijă pentru copii, când este evident că principalul vinovat de starea economică dezastruoasă a țării este chiar el.

    Rolul acestor cazuri în mass-media este acela de a inocula o nouă mentalitate în care statul are dreptul de a se amesteca și confisca copii pentru tot felul de vinovății închipuite inclusiv aceea de a fi prea sărac pentru a-ți permite copii. De aici până la sterilizare nu este decât un pas. Și desigur că astfel chiar dreptul natural de a avea copii va fi restricționat. Este o altă constrângere către un drum tot mai îngust la care sunt supuși creștinii: integrare totală sau lipsirea dreptului de a deveni părinte.

  3. Liviu Nănău

    Intru totul de acord!

  4. Pe de alta parte, asa cum arata admin. “Daca Biserica ar actiona prin parohiile sale pentru a remedia astfel de probleme, discutia aceasta nici nu ar avea loc.”
    Iar eu nu ma gandesc aici doar la preoti ci mai ales la credinciosi, pentru ca ne-am cam obisnuit sa ne ducem la biserica doar ca sa ne rezolvam problemele personale sau de familie. In rest, nu ma uit nici in stanga nici in dreapta. Daca mai sunt care mor de foame si frig, ei, ce sa-i faci? Viata e grea!
    Nepasarea noastra.

  5. @daniela:

    Adevarat.

  6. Nu cred ca este lucru mai lipsit de omenie decat sa iei copiii de langa parintii lor doar pt ca acestia sunt saraci. Solutia este sa le oferi ajutor atat cat sa traiasca decent, nu sa ii desparti.
    Intr-o casa, merg in vizite prelungite copilasi intre trei si sapte ani. Chiar daca in prima zi spun foarte convinsi ca au venit ca sa nu mai plece, ca raman “pana cand ne facem mari”, dupa trei-patru zile, cer sa fie dusi acasa.
    Pur si simplu, li se face dor de casa lor! Este extraordinar de mare dragostea care ii uneste pe cei nevoiasi. Asa ceva nu am vazut niciodata la cei bogati.
    Da, acolo unde preotul se implica viata acestora este intru-catva usurata.

  7. Bine ai punctat mai omule(L NANAU)sant de acord cu tine,iar referitor la ce a spus daniela,nu se poate aplica.Ramane ca solutia sa o ofere statul,stat ce se afla in slujba cetateanului…S au doar ne batem cu pumnii in piept ca santem stat european?

  8. Se vorbeste mult si fara rost pe toate drumurile netului. Un lucru este clar ca se moare de foame, fratilor in Romania. Noi mai avem demnitate si caracter sau nu? Ne mor parintii si copiii de foame. Crapam si gata. Privim pasivi cum murim. Ma uimeste atitudinea romanilor.Va este rusine sa urlati ca murim de foame??????????????????????????????????????????????? Cum iti iubesti aproapele daca il vezi pierind langa tine? Cat de multa credinta, ce credincios esti, popor roman!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Pingback: S.O.S.! DRAME SFASIETOARE ALE COPIILOR SI PARINTILOR DE LANGA NOI… Sa ajutam, sa daruim, de Sfantul Nicolae, macar un suspin de rugaciune acestor familii greu incercate, iar cine poate si mai mult… (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: TOT MAI MULTI ROMANI AU AJUNS MURITORI DE FOAME. Numarul saracilor care traiesc din mila publica s-a dublat in ultimul an (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: LA O MARGINE DE LUME. Cuvantul sensibil al IPS Ioan al Covasnei si Harghitei despre nedreptatile sociale strigatoare la cer - Recomandari
  12. Pingback: “TEHNOCRATUL” GABRIEL BIRIS VREA IMPOZITAREA SUPRAVIETUIRII. Cum a devenit SARACUL lipsit de venituri SUSPECT FISCAL, cum este SANTAJAT cu SPITALUL si cine a venit cu ideea: UN AVOCAT ACTIONAR LA O FIRMA OFF-SHORE | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: UN CONSENS ANTI-SOCIAL SI ANTI-NATIONAL PERICULOS. Incalcarea fara mila a DREPTURILOR OMULUI prin SĂRĂCIREA AGRESIVĂ a României | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: WINTER IS COMING. Avocatul Gh. Piperea despre GLOBALISMUL NEOLIBERAL, care “a avut ca rezultat hipsterii, emo kids-ii, abandonarea ideii de familie, propaganda LGBT, aberaţia “drepturilor” pedofililor şi ale altor dezaxaţi sexual”/ UN S
  15. Pingback: SARACANI (DE FITE?). 86% din salariile românilor sunt SUB NIVELUL CELUI MEDIU/ Despre ”PUTORILE CARE NU MUNCESC” (Starea Natiei – Dragos Patraru) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare