Mitropolitul Hrisostom al Patrei, cuvant puternic si mustrator cu ocazia alegerilor din Grecia: POPORUL ESTE DEZAMAGIT, TRADAT, DISPERAT. NU VA MAI SCUZA ALTE GRESELI!

3-05-2012 4 minute Sublinieri


Pe masura ce se apropie alegerile, urmarind numeroasele discutii care au loc pe diferite canale de televiziune, precum si discursurile si declaratiile leaderilor politici, ma ingrijoreaza faptul ca se vorbeste numai si numai depre economie, care desigur este importanta pentru renasterea tarii noastre, dupa ce va reusi sa iasa din teribila mlastina in care a fost condusa, in urma privatizarilor care i-au fost impuse. Noi ne dorim ca toate sa se termine cu bine si ca latul pus pe gatul tarii noastre de catre creditorii care, pe buna dreptate, au ajuns sa ne fie asupritori, sa fie dezlegat si sa ne eliberam.

Totusi, nu stiu daca am inteles faptul ca tara a ajuns intr-un asemenea hal de saracie, pe buza prapastiei si intr-o profunda criza economica datorita cumplitei degradari duhovnicesti si morale, care a distrus maduva acestui popor in ultimii ani. Prin urmare este necesar sa reamintim tuturor acelora care doresc sa ia in mainile lor soarta acestui popor, soarta Eladei, ca aceasta este o tara mandra si ca acest popor are un destin special, o personalitate si un caracter aparte.

Nu sunt covins ca guvernantii nostri isi doresc sa se preocupe de aceste aspecte, pe care in cea mai mare masura le-au ignorant si le-au minimalizat.
Sunt convins ca, daca nu vom avea grija, daca nu vom fi atenti la aspectele duhovnicesti ale problemei si daca nu suntem convinsi ca trebuie sa punem degetul pe rana, nu vom reusi nimic si vom plange iarasi peste ruine, vom fi confruntati cu un haos si mai mare, ce va avea consecinte catastrofale pentru tara noastra.

Asadar, lansam un apel catre acestia, de a lupta pentru a repune bazele care au fost distruse de atata vreme in aceasta tara, si sa promita poporului nu doar iesirea din criza economica , care l-a chinuit indelung si l-a ingenuncheat, dar si ridicarea de la statutul de muribund, la care l-au condus in mod deliberat pentru a-i zdrobi moralul.

In mod clar si fara echivoc ii sfatuim sa tina cont, sa fie responsabili si sa lupte pentru :

a) Credinta acestui popor, care dintotdeauna a urmat calea adevaratului Dumnezeu. Aceasta credinta, din pacate, a fost ignorata si dispretuita, ceea ce a dus la ranirea nespusa a grecului credincios. Biserica a fost marginalizata si nedreptatita, blamata si luata in deradere. Si totusi, aceasta Biserica mama a noastra, a mangaiat din tot sufletul durerea si lacrima acestui Popor. Aceasta este si astazi alaturi de omul care sufera din cauza saraciei materiale si spirituale. Doar in aceasta mama are astazi poporul incredere si doar la ea cauta refugiu, avand certitudinea ca va gasi afectiune si dragoste jertfelnica. In cazul in care guvernantii vor continua sa umileasca Biserica, atunci Poporul ii va umili si mai mult pe acestia.

b) Pentru Traditia acestei tari, o traditie deosebita care da oamenilor suflarea ei de viata, ca sa poata sa ramana in picioare in vremuri grele. Dezradacinarea Traditiei noastre din ultimii ani a dus la dezorientarea poporului, deoarece s-au adoptat modele de viata straine si in cea mai mare parte nepotrivite noua. Din pacate, unii si-au propus sa corupa traditia si identitatea culturala a tarii nosatre si sa distruga constiinta noastra religioasa. Sub pretextul unui presupus progres au indepartat elementele vitale, care de-a lungul secolelor au hranit si au sustinut acest Popor si au servit grecilor o noua ordine a lucrurilor, straina structurii lor sufletesti.

c) Pentru caracterul nostru aparte, pe care in mod sistematic responsabilii acestui popor l-au ignorant si au dorit sa-l distruga, fara sa ia in considerare cumplitele consecinte care au dus la situatia dureroasa in care se gaseste astazi societatea greaca. A fost distrusa familia, legaturile spiritual si toate cele pe care astazi le deplangem si pentru care nimeni nu isi asuma responsabilitatea. A fost adoptata o politica iconoclasta in incercarea de a slabi celulele de baza ale socitetatii noastre.

d) Educatia si limba, care au fost lovite fara mila de portavocile puterilor straine ce si-au dorit si isi doresc o Grecie care sa se tarasca la picioarele lor. Au reusit multe din vina noastra, pentru ca am daramat ce era sfant si sacru.

e) Istoria noastra, care a fost scrisa cu sangele eroilor si martirilor. Care popor, cu adevarat, isi reneaga istoria, luptele si sacrificiile de sange facute pentru propria libertate si pentru libertatea altor popoare? S-a fost facuta o mare crima prin denaturarea si falsificarea istoriei noastre. Nicaieri in lume nu s-a intamplat ceea ce s-a intamplat in Grecia. Nici un alt popor nu a sters luptele eroilor, a parintilor sai, asa cum am facut noi. Faptele ultimilor ani vorbesc de la sine, cartile in care au fost scrise minciuni sunt martore si, din aceasta cauza, striga si oasele eroilor nostri.

f) Dezastrul moral care ne-a dus la esec si distrugere.

g) Satul, care a fost distrus si condamnat la o moarte lenta. Cum mai poate fi corectata aceasta tragica greseala, care a fost facuta programatic, astfel incat s-a ajuns la distrugerea principalului trunchi al Greciei : sa ne parasim pamantul, marea noastra si muntii nostri? Astfel s-a distrus stalpul de rezistenta, coloana vertebrala a Eladei.

Am dori sa subliniem si sa accentuam faptul ca este necesar:

h) Sa sustinem intreprindrile mici si mijlocii, care sunt inghitite de companiile mamut, ceea ce condamna grecii la saracie si umilinta. S-au inchis si continua sa se inchida multe magazine, de pe urma carora traiau familii intregi.

i) Sa luam atitudine impotriva noilor exploatatori ai Greciei, care s-au bagat peste noi deoarece nu am reusit sa ne punem in ordine singuri treburile din propria casa. Mai intai sa avem grija de greci, si apoi de acestia.

In final as dori sa ma refer si la Patra, orasul pe care il iubim cu totii si care asteapta atat de multe fara sa primeasca nimic pana acum. Ma voi referi la Patra, care traieste cu durere, deoarece vedem cum este nedreptatita, datorita abandonului si indiferentei. La orasul care plange victimele acestui drum ucigas, un oras pe care indiferenta criminala a celor responsabili l-a lasat in voia sortii. Ochii nostri au secat din cauza lacrimilor varsate pentru victimele acestui drum-ghilotina.

In orasul care nu se poate bucura de marea sa, in orasul somajului, al saraciei, al problemelor legate de emigrare. Nu cersim, cerem sa se acorde atentia cuvenita pentru rezolvarea problemelor celor suferinzi, care afecteaza societatea noastra si tara noastra.

Am putea spune mult mai multe. Totusi ne limitam doar la aceste problem, doar orientativ, dorind sa le reamintim politicienilor nostri care le sunt responsabilitatile. Cred ca au inteles ca vremurile s-au schimbat. Poporul este dezamagit, tradat, umilit, disperat. Nu mai poate scuza si alte greseli. Poporul ii cheama sa semneze un noua intelegere, cu alti termeni.

Dupa alegeri poporul va cere respectarea acestor termeni si va cere socoteala in privinta evolutiei acestei intelegeri. Sa speram ca nu se va simti din nou indurerat si tradat deoarece rezultatele vor fi tragice. Toti intelegem acest lucru foarte bine.

Traducere pentru razbointrucuvant de E.P.

Legaturi:

*

***


Categorii

Grecia, Ierarhi greci, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

59 Commentarii la “Mitropolitul Hrisostom al Patrei, cuvant puternic si mustrator cu ocazia alegerilor din Grecia: POPORUL ESTE DEZAMAGIT, TRADAT, DISPERAT. NU VA MAI SCUZA ALTE GRESELI!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Puteti obtine mai multe informatii pe spetele acestea de aici:

    http://www.mmuncii.ro/ro/legaturi-utile-ministerele-muncii-si-protectiei-sociale-din-statele-membre-si-candidate-la-ue-410-view.html

    http://www.ypergka.gr/

    Ministry of Employment and Social Affairs – Grecia

  2. @teo:

    Fireste ca ajutoarele sociale si diferite venituri din aceasta categorie au conditia somajului, ca ele de aceea au fost facute, ca sa fie platite celor care nu au unde sa munceasca.

    Ce spuneti dvs nu are nimic special legat de Grecia, asa este peste tot, inclusiv la noi. S-a facut multa gargara cu statul social care incurajeaza lenea si pasivitatea – despre propaganda asta e vorba. Insa statul social nu creeaza adevarate mutatii decat acolo unde e foarte puternic si bogat – adica in Vest, unde se aplica la perfectie de ziceti. In Grecia realitatea sociala este alta din mai multe motive, printre care saracia in care au trait pana destul de recent si perioada scurta de falsa prosperitate, creata (ca si la noi), nu de ajutoarele sociale, ci de impulsionarea creditelor. Aceasta e problema grava si, de altfel, de la aceste credite provin mare parte din problemele grecilor – pentru ca veniturile fiind taiate sau fiind concediati, nu mai au cu ce sa plateasca ratele la banca.

  3. @admin
    Corect! De fapt, cred ca impartasim cam aceleasi convingeri, dar…le exprimam altfel !
    Mie imi place Grecia incat m-as si stabili acolo !

  4. nu cred ca problema se pune in functie de cuantumul pensiei sau a salariului minim din Grecia, in valoare absoluta sau comparativ cu alte tari. Ganditi-va ca acest popor sta cu spectrul falimentului atarnand deasupra capului lor de vreo 2 ani. Ganditi-va cum v-ati simti daca din 3 in 3 luni s-ar intruni niste organisme la Bruxelles sau prin alte parti ca sa hotarasca daca falimentati sau nu. Ganditi-va ca ar trebui sa traiti mereu cu intrebarea daca se va da totul peste cap in viitorul apropiat sau va urma o noua taiere.
    Presiunea psihologica prin care au trecut cei mai multi dintre greci, datorata schimbarilor dramatice dar mai ales datorata incertitudinii zilei de maine, a fost si este cumplita. Si credeti-ma, vorbesc in cunostinta de cauza.
    Pe mine ca roman, care traiesc modest si sufar sa vad cum multe cunostinte, rude si prieteni au probleme serioase de supravietuire, nu are cum sa nu ma intristeze faptul ca si alte popoare vor ajunge in aceeasi situatie de saracie sau poate si mai rau. Nu e cazul sa comparam, trebuie sa compatimim si sa ne rugam si pentru altii, in masura in care avem puterea sa o facem. Ma iertati !

  5. Da, teoretic si in Romania poti obtine ajutoare, dar sunt puse multe conditii ( asa ca multi nu beneficiaza, desi au contribuit- ex: ajutorul de somaj ) si sunt sume extrem de mici, incat omul e nevoit sa se duca la munca.
    Nu poate trai cu 100-150 Euro.

    Stiu romani plecati in strainatate care traiesc acum binisor din ajutoare sociale/ somaj luate din tara respectiva. In Romania ar fi murit de foame cu ajutoarele de aici.

    In SUA, salariul minim e de 7,25 USD/ ora.

    Uite si niste date din 2008, cand economia “duduia” ( e in link ):
    “Potrivit unei statistici publicata, recent, de Biroul de Statistica al Uniunii Europene – Eurostat, salariul minim in Romania, in anul 2008, a fost de 137 de euro, cifra care plaseaza tara pe penultimul loc inaintea Bulgariei, cu un salariu minim de 112 euro.

    Ajustat la puterea de cumparare (Purchasing Power Standard – PPS), Romania se claseaza, insa pe ultimul loc in UE, cu 232 puncte (PPS).”

    Uite si ceva surse:

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Wages_and_labour_costs#Net_earnings_and_tax_rates_2

    http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/unde-sunt-cele-mai-mici-preturi-din-ue-vezi-cu-cat-sunt-mai-ieftine-legumele-carnea-branzeturile-din-romania-fata-de-media-europeana.html

    http://www.ziare.com/economie/stiri-economice/romanii-au-cel-mai-mic-salariu-din-ue-raportat-la-puterea-de-cumparare-519013 ( in 2008, cand economia “duduia”)

    http://www.antena3.ro/romania/eurostat-romania-tara-cu-cea-mai-scumpa-mancare-si-cele-mai-mici-salarii-din-ue-106994.html

  6. Era un banc inainte de 1990:
    Se spune ca Occidentul e pe buza prapastiei !
    …Da, si noi ( romanii ) suntem pe fundul ei !

    PS Dar nu stiu daca nu cumva e mai valabil acum !

  7. Pingback: Ierarhi greci despre ALEGERILE PARLAMENTARE (6 mai). SA MURIM, DAR SA RAMANEM IN ISTORIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. @teo:

    Nu era nimic de nimerit. V-am prezentat o serie de alti indicatori (din aceleasi sursa pe care ati folosit-o si anume Eurostat via Goagal).

    Dar vad ca ati ajuns totusi la concluzia ca statisticile sunt manipulabile, heh, e si asta ceva. Mai ales din partea cuiva care pare croit(a) sa demonstreze ceva manipuland “tzifre” fara sa fie interesat(a) de situatia din teren.
    De altfel, exact asupra acestui lucru va atrageam si eu atentia mai ales ca aruncati cu cifre in stanga si in dreapta incercand sa acreditati niste idei cu totul absurde: anume ca grecilor le merge atat de bine pe perioada asta de criza incat au ajuns sa se sinucida cel mai probabil din lenea de a trai; aceeasi lene care i-a impins sa traiasca din ajutoare sociale pe cei 1 milion de someri. Mda, frizati absurdul, dupa cum spuneam.

    Pretul carburantului l-am prezentat pentru ca este in stransa legatura cu costurile legate de traiul de zi cu zi intrucat se reflecta in pretul tuturor celor necesare (stiti cum se reflecta o crestere de 10-20 de centi pe litru in pretul produselor alimentare, de exemplu?).
    Vad ca ati sarit de la salariul minim la salariul mediu, intre timp. Sa ramanem totusi cu picerele pe pamant.

    Dar sa revenim la chestiunea somerilor pentru ca mi se pare ca nici nu v-ati uitat pe acel grafic. Daca grecii ar fi atat de lenesi si de indragostiti de ajutoarele sociale atunci cum explicati ca la inceputul crizei (sep. 2008) aveau de 3 ori mai putini someri? Sau nu carele cumva abia in ultimii ani si-au descoperit aceasta pasiune pentru traiul pe spuza ajutoarelor?
    Fiti mai atent(a) cand postati si ce postati. 🙂

    Grecii, neam de filozofi lenesi, eh? Tocma’ ei care au negotul in sange – si asta se vede si la cei care au mici afaceri in Romania (unde, culmea, nu ii vezi murind de foame pe strazi chit ca sunt “outsideri”). Ma faceti sa rad.
    Dupa ce s-a demontat propaganda asta cu grecul lenes si s-a dovedit (cu statistici din aceleasi surse, gen Eurostat) ca au cel mai mare numar de ore muncite anual, chiar si peste nemtii aia care erau vrednicii Europei, au venit destepti ca dumneavoastra si au zis: aaa, pai muncesc da’ nu muncesc eficient. Ha!

    Va laudati ca iubiti Adevarul, vaz. Mai sa fie, pai atunci ar trebui sa aveti cu totul alta atitudine, sa cautati adevarul si nu sa incercati, cu orice pret, sa propagati anumite idei, cel putin ciudate, bazandu-va “argumentatia” pe date, fie trunchiate, fie partiale.

    Prin urmare vreau sa subliniez ca acces la informatie avem toti ca d’aia e internetul mare si, pe de alta parte, s-ar putea sa nu fim atat de incuiati la minte incat sa trebuiasca sa ne-o “deschideti” dumneavoastra intr-un mod atat de…hmm…lipsit de profesionalism. […]

    P.S. grecii au falsificat datele bugetului lor cand au intrat in zona euro insa eu cunosc pe unii care au falsificat cantarul cand au infiintat zona euro. Verstanden? Compris?

  9. Completare: PIB-ul ajustat la puterea de cumparare
    In 2010:
    Grecia avea un punctaj de 89 ( 21.700 Euro/locuitor ).
    Romania avea un punctaj de 45 ( penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, care avea 43 ) ( 11.000 Euro/ locuitor )
    Rezulta ca in Grecia era dublu !

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/National_accounts_%E2%80%93_GDP

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:GDP_at_current_market_prices,_2000,_2009_and_2010.png&filetimestamp=20120110102308

  10. @teo:

    si, ati comparat datele de la Numbeo? 🙂 Le-ati corelat? V-ati uitat macar pe ele cu atentie?

    Apropo, inainte sa dati link-ul v-ati pus intrebarea care este metoda de colectare a datelor in cazul Numbeo, de unde provin aceste date, care este acuratetea lor? 🙂
    Tocmai dumneavoastra care ne avertizati cat de manipulabile sunt datele aiastea si cum ne fura ochiul un grafic frumos desenat…

    http://www.numbeo.com/common/terms_of_use.jsp

  11. Alin-7
    Astept momentul cand romanii nu vor mai fi nevoiti sa plece sa munceasca in Grecia/ Cipru si cand cei plecati deja se vor intoarce. De ce pleaca romanii acolo ? Ce credeti ? Astept un raspuns !

    Am folosit ca reper si salariul mediu pentru ca ati spus/ scris ( ca si altii ) ca nu e relevant. Nici salariul mediu nu e relevant ?
    Diferenta dintre 1.005 litri de benzina si 265 litri de benzina va spune ceva ? E un raport de 4 la 1 !
    Informatiile sunt in general de pe Eurostat- statistica oficiala UE. Ii acuzati si pe ei de manipulari ?
    Dupa 2008, in Grecia si-au pierdut locul de munca multi bugetari, care nu sunt obisnuiti sa munceasca, la fel ca si in alte parti, inclusiv Romania.
    Nu intamplator terasele sunt pline de la ora 10 ( ca atunci se trezesc ).
    Erau/ sunt o gramada care primesc nemeritat ajutoare sociale, ca si in Romania, dealtfel, doar ca sumele sunt mult mai mari decat in Romania.
    Nu am negat ca grecii o duc mai rau, ci doar ca nu o duc atat de greu ca romanii si nu o duc atat de rau pe cat pretind. E poate si strategie de a nu mai returna banii imprumutati.
    Deocamdata, au anulat 75 % din banii pe care ii aveau de dat, ceea ce inseamna faliment. Problema e ca fondurile de sustinere vin de la toti contribuabilii UE ( poate cu unele exceptii ).
    Iar faptul ca o duc mai greu li se datoreaza SI lor ( poporul de rand+ liderii politici ), nu doar conspiratiilor externe. E usor sa arate cu degetul inspre altii, fara sa priveasca si la ce greseli/ rele au facut/ fac ei.

  12. @Alin-7
    Da, unele date de pe Numbeo pot sa nu (mai )fie reale, dar sunt multe altele valide.
    Numbeo e ceva adiacent, pentru a avea o imagine generala.
    Are si informatii care nu prea se regasesc in alta parte ( ex: imobiliare ).
    Oricum, baza nu e Numbeo, ci datele de pe Eurostat, pe care le-am postat.

  13. Ati folosit Eurostat foarte putin. Oricum, sa nu ne amagim, asta nu a fost o discutie normala. Ati sustinut teze care in cel mai bun caz sunt partiale, incomplete, restul fiind alegatii care nu au legatura cu tema sau sunt absurde de-a dreptul. Dati statistici despre care sustineti ca va sprijina argumentatia si exact acele statistici va contrazic (chiar exemplul Numbeo). Sunteti refractar la orice fel de contra-argument si repetati exact aceleasi lucruri pana la saturatie, iar noi avem si alte treburi de facut decat sa lamurim pe cineva care nu doreste sa fie lamurit. Sa nu ne batem joc de discutie si sa palavragim verzi si uscate cand in jurul nostru mor oameni, romani si greci. Si nu, nu avem deloc aceleasi conceptii despre ce se intampla in rasaritul Europei.

    Pentru ultima oara: inchidem discutia aici, pentru ca nu aduce niciun folos.

  14. Pingback: Exit-poll la ALEGERILE DIN GRECIA: partidele principale in regres electoral, COMUNISTII SI NAZISTII URCA IN PREFERINTE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: IERARHIA GREACA, INGRIJORATA DE ASCENSIUNEA PARTIDELOR ANTICLERICALE SI FASCISTE. Arhiepiscopul Ieronim: A spus Hristos sa nu-i hranim pe imigranti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: IPS Nicolae de Mesoghia, chemare patrunzatoare la pocainta: L-AM PARASIT PE DUMNEZEU SI ACUM NE TRAIM PROPRIA PIERZANIE - Recomandari
  17. Pingback: Mitropolitul Nicolae al Mesoghiei despre alegerile locale si europarlamentare din Grecia: “NE-A AJUNS! DUPA CE NE-AU RUINAT, VOR CASATORII HOMOSEXUALE, ACORD PREZUMAT SI INCINERARI” - Recomandari
  18. Pingback: CRIZA GRECIEI. Indemnul Mitropolitului Hrisostom: “Macar in aceasta ora a sfarsitului sa ne rugam cu putere: Doamne al Puterilor, fii cu noi” | Cuvântul Ortodox

Comentariile sunt inchise.

Formular comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare