Rusia: organizatii ortodoxe vor sa infiinteze un PARTID POLITIC “ORTODOX”

24-08-2012 51 secunde Sublinieri

Rusia Autocrata si Uniunea Cetatenilor Ortodocsi planuiesc sa inregistreze un partid politic “ortodox”, cf. Izvestia.

Fondatorii organizatiei spun ca vad Rusia ca monarhie cu Biserica jucand un rol special si cu patriarhul ca lider spiritual al tarii.

“Inregistram un partid care sa lupte pentru revitalizarea Rusiei si traditiilor tarii noastre ce au fost pierdute dupa lovitura criminala a bolsevicilor”, a afirmat liderul Rusiei Autocrate, Dmitri Merkulov.

“Vrem ca Biserica sa isi intareasca rolul in viata statului nostru”, a spus el, adaugand ca Biserica este cheia existentei statului ortodox rus.

Rusia are nevoie sa-si reunifice teritoriile canonice, in primul rand Belarus si Ucraina, si sa aleaga un monarh ortodox care sa conduca tara catre maretia ei trecuta, a spus el.

Noul partid va activa pentru a reintroduce invatamantul religios in scoli si pentru a evidentia valorile traditionale, spirituale, morale si culturale.

Valentin Lebedev, seful Uniunii Cetatenilor Ortodocsi, a spus ca Biserica Rusa se afla, in prezent, supusa unui atac acerb deoarece esteultimul pilon al statalitatii Rusiei, traditiei si culturii sale. […]


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Kirill, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “Rusia: organizatii ortodoxe vor sa infiinteze un PARTID POLITIC “ORTODOX”

  1. @Titus L
    “Bravo lor!”????
    Oare era nevoie sa lege direct Ortodoxia de un anume partid?
    Daca partidul respectiv sau membrii sai va comite anumite greseli, sau daca se vor descoperi cine stie ce chestii despre ei, cine va avea de suferit, partidul?? Sau Ortodoxia?
    Si inca ceva: oare doar in partidul ala or fi ortodocsi?
    Si ce sa faca ceilalti ortodocsi, care n-ar fi chiar in acord cu “platforma” astora?

  2. O prostie.
    Istoria consemneaza multe situatii in care miscari cu pornire nobila au esuat.
    Astfel de organizatii sunt facute din oameni. Prin ambitiile lor personale, vor ajunge la lupte interne si vor compromite partidul si mesajul pe care il flutura acum in fata ochilor naivilor.
    Un exemplu in acest sens este Legiunea Arhanghelului Mihail. Greseala conducatorilor ei (recunoscuta si de Corneliu Zelea Codreanu) a fost ca din miscare de redesteptare nationala a fost transformata in partid politic.
    Crestinii sunt cetateni ai imparatiei cerurilor. Stapanul lumii in care traim este diavolul. Prin urmare, crestinii nu vor putea sa promoveze/impuna aici valorile ceresti cu metode pamantesti. Nu-l pot bate pe diavol cu armele lui, pe teritoriul lui, de capul lor.
    Bunastarea pe care o ravnim o putem dobandi cautand mai intai “imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui” (Matei 6, 25-34) si nu cerand/impunand altora valorile crestine. In primul rand noi trebuie sa ne schimbam viata, induhovnicindu-ne si exemplul nostru sa se constituie intr-un model vrednic de urmat si de dorit.
    Darzenia martirilor, dispretul pe care acestia il aratau bunatatilor pamantesti cu care erau ademeniti sau caznelor, i-au impresionat pe cei care ii priveau si au starnit in ei dorinta de a cunoaste crestinismul si nu traiul imbelsugat si lipsit de griji.
    Scriindu-le evreilor, Sf. Ap. Pavel le reaminteste de credinta inaintasilor lor si de minunile pe care ei le-au facut prin credinta, chiar daca viata lor a fost in suferinta si in primejdii:
    “…prin credinţă, au biruit împărăţii, au făcut dreptate, au dobândit făgăduinţele, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scăpat de ascuţişul sabiei, s-au împuternicit, din slabi ce erau s-au făcut tari în război, au întors taberele vrăjmaşilor pe fugă; unele femei şi-au luat pe morţii lor înviaţi.
    Iar alţii au fost chinuiţi, neprimind izbăvirea, ca să dobândească mai bună înviere; alţii au suferit batjocură şi bici, ba chiar lanţuri şi închisoare; au fost ucişi cu pietre, au fost puşi la cazne, au fost tăiaţi cu fierăstrăul, au murit ucişi cu sabia, au pribegit în piei de oaie şi în piei de capră, lipsiţi, strâmtoraţi, rău primiţi.
    Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit în pustii, şi în munţi, şi în peşteri, şi în crăpăturile pământului.
    Şi toţi aceştia, mărturisiţi fiind prin credinţă, n-au primit făgăduinţa, pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi desăvârşirea.”
    Bunastarea noastra, a rusilor sau a oricarei natiuni, nu sta in forma de guvernamant sau in prestigiul pe care-l are tara. Inceputul bunastarii se afla in viata pe care o ducem astfel incat sa implinim voia lui Dumnezeu.
    Vazand ostenelile noastre, fie ne va da belsug material, fie ne va trimite incercari si mai mari. Si asta, din nemarginita Lui intelepciune si pedagogie, ca sa ajungem sa primim rasplata in imparatia vesnica.

  3. @florin m:

    Da, bravo lor. Un partid politic inseamna o ideologie, adica un mod specific, coerent si structurat de a concepe lumea. Nu te uita la “partidele” noastre politice ca sa ii judeci pe ei. Iar argumentul cu greselile nu tine, la fel putem spune si despre preotii care gresesc, ca de vina e ortodoxia?
    Sa vedem mai intai de ce nu ar fi de acord niste ortodocsi cu “platforma” partidului si discutam dupa aceea. Dar nu cred ca e cazul sa confundam ideologia unui partid si programul sau politic cu teologia Bisericii si predania ei. Important e ca un astfel de partid apare din cauza ca sunt crestini care simt nevoia de asa ceva, caci celelalte partide au ideologii care se opun teologiei Bisericii si predaniei sale. Dupa ce lucrarea partidului se va fi implinit, probabil ca nu va mai fi nevoie de el si va disparea.

  4. @Pr. Cezar
    La aceeasi ora scriam impreuna cam aceleasi idei,dar la postari diferite.Cum mai sufla si…inspiratia asta.

  5. O mare greseala ! Cei care vor face un partid politic “ortodox” vor sfarsi prin al accepta pe antihrist, pentru ca politica nu poate sa fie decat legata de lumea aceasta si de material, in timp ce Hristos Dumnezeu ne-a spus ca Imparatia Lui nu e din lumea aceasta !
    E o iluzie sa crezi ca poti obliga lumea sa se crestineze,luand puterea politica intr-un stat (ca presupun ca orice partid asta isi doreste) si de altfel este chiar impotriva libertatii date de Dumnezeu omului de a alege intre lume si Hristos de buna voie !
    Cat despre bunastare, ma alatur celor spuse de parintele Cezar, si cred ca ar fi multa bunastare in lume daca fiecare ne-am multumi cu ceea ce putem avea, fara sa ne dorim mereu tot mai mult, din punct de vedere material.
    Daca am tine cont de cuvintele Sfantului Apostol Pavel : ‘nici unuia sa-i prisoseasca, nici altuia sa-i lipseasca” (citat din memorie) atunci nu ar mai fi nici saraci, nici bogati, ci toti oamenii ar avea cele necesare traiului, si ar avea mai mult timp pentru rugaciune, pocainta, fapte bune.

    Doamne, ajuta !

  6. Intotdeauna exista riscul de a cadea si a rataci, dar asta nu inseamna sa renunti la a incerca iar si iar. Ca parinti ne asumam acest risc pentru copiii nostri, care parinte crede cumva ca va avea copiii sfinti? Dar pentru sporirea pacatelor in lume facem noi copii?
    La fel si cu partidul ortodox, zic eu. Caderea altora de mai inainte nu inseamna sa te opresti a incerca. Nu cu armele lui il bati pe diavol, ci doar cu Dumnezeu alaturi. Riscul pentru fiecare astfel de incercare e sa uiti acest lucru si sa crezi doar in tine si dreptatea ta. Dar cand nu e acest risc, in ce incercare?
    Un partid politic ortodox nu inseamna sa lupti cu diavolul cu armele lui ci sa lupti cu diavolul in cetatea lui, in locul unde crede ca nu poate fi ajuns. Sau cel putin asta cred eu ca ar trebui sa insemne.

  7. @Hrisanti:
    Un partid politic de acest fel ar trebui sa reintroduca Biserica in lume, adica acolo de unde statul si societatea civila se straduiesc sa o scoata in fiecare zi. Poate ca noi aspiram la Imparatia Lui Hristos din Ceruri, dar pana atunci suntem traitori pe pamant. Ce propuneti dumneavoastra este imaginea crestinului rupt de lume si a lumii rupta de credinta. Asa ceva nu se poate. Si dovada este ca scriem aici despre ce se intampla in lume.

  8. “sa conduca tara catre maretia ei trecuta, a spus el” mie imi miroase a mandrie….e mare greseala….subscriu la ce au spus FlorinM, Pr. Cezar si Hrisanti.
    Sfantul mucenic Valeriu Gafencu atunci cand vorbea de “organizarea cetatii” nu a pronuntat nici macar o data “partid ortodox”, poate pentru ca si el fusese tanar legionar si a realizat greseala politizarii credintei noastre sfinte.

    Nu poti frate sa-L pui pe Dumnezeu intr-un partid…nu incape….e prea mare, prea sfant, prea frumos ca sa-L cobori in micimea politicii stramte si inguste…nemai vorbind de mizeria mandriei care se gaseste in politica.
    Dumnezeu S-a coborat o data in micimea omului, creatia Sa, S-a nascut, a crescut, a propovaduit, S-a lasat rastignit, si a inviat ca sa ne arate cum se traieste in lumea asta si cum putem sa o castigam pe cealalta cu viata vesnica in rai….ceva mai nobil nu se poate imagina.
    Oamenii astia ce vor sa faca? Sa-L inghesuie pe Dumnezeu intr-un partid politic si Doamne fereste sa nu apara un al partid care sa-l aiba pe satan protector, ca raspuns la partidul ortodox, ca de idei din astea e plina lumea de azi.

  9. @Titul L

    Una este ca scriem despre ce se intampla in lume, si o facem, cred eu, pe de o parte pentru a ne regasi impreuna cei care credem in Hristos, iar pe de alta parte pentru a atrage atentia asupra caii ne-crestine la care ne indeamna lumea dintotdeuna, si alta este sa vrem (vorbesc la modul general nu despre noi de aici) ca si crestini sa facem un partid ca sa “readucem Biserica in lume” cum spuneti dvs. Eu preferam sa ne tutuim :-).
    Pai Biserica este tocmai in afara lumii prin ceea ce ea propovaduieste : Imparatia Lui Hristos Dumnezeu ! Nu zicem la Imnul heruvimic ca trebuie sa lasam toata grija lumeasca, toate cele ale lumii, ca sa putem participa la sfintirea darurilor ?
    Cum sa aducem Biserica in lume, politic vorbind ca asta e tema articolului, cand Domnul Hristos ne-a spus “voi nu sunteti din lume” ! Este o grava contradictie intre ce ne-a spus Hristos si ideea de a face un partid politic lumesc in Numele Lui Hristos.
    Sigur fiecare are dreptul la opinie si eu va respect opinia, nu incerc cu tot dinadinsul sa va contrazic, insa pentru mine aceasta idee, a creerii unui partid politic “ortodox”, este profund gresita si nu ar face, dupa parerea mea, decat sa-i indeparteze de la dreapta credinta pe cei care s-ar inrola intr-un asemenea partid.
    Lupta politica, oricat de bune intentii ar avea, nu se potriveste cu crestinismul pentru ca presupune atitudini, parghii, situatii care necesita mijloace specifice lumii si nu Imparatiei Lui Dumnezeu, pe care Biserica o prefigureaza pe acest pamant !
    Nu Biserica trebuie sa vina in lume, ci lumea in Biserica, dar desigur din alegere proprie si nu altfel…
    Daca politica lumeasca ar fi ajutat oamenii sa vina spre Hristos, nu ar fi facut-o sfintii ? Vorbesc aici de politica lumeasca intr-o formatiune politica cu intentia de a conduce o societate, si nu de faptul ca sfintii intotdeauna au atras atentia asupra a ceea ce este rau in lume !
    Rolul Bisericii cred ca aceste este, sa scoata oamenii din lume si sa-i aduca la Hristos, si nu sa vina ea in lume si sa faca politica…
    Biserica este o “lume” paralela al carui Stapan este Hristos, si nu se poate interfera, prin participarea la formatiuni politice lumesti, cu lumea aceasta materiala, al carei stapan este antihristul !
    Riscul este imens si cu mari pierderi.

  10. Si as mai adauga, ma iertati ca ma intind cam mult la vorba, dar sa nu uitam ca Hristos tocmai de aceea a fost tradat de Iuda din tribul zelotilor, pentru ca a refuzat sa se amestece in politica lumeasca. Zelotii sperau ca Hristos prin popularitatea pe care o avea sa ridice oamenii impotriva Imperiului Roman !
    Stiti cum zice Scriptura, sa nu cumva crezand ca luptam pentru Dumnezeu, sa ne trezim ca luiptam defapt impotriva Lui sau a vointei Lui…

  11. Vezi sa nu-i lase cumva aceia care l-au ucis pe ultimul mare monarh ortodox, tarul Nicolae si familia sa de mucenici!

    Mare lucru daca nu cumva chiar aceia care au ucis romanovii lucreza o diversiune acum, ca sa aiba ce secera mai incolo putin…

  12. A vota un partid politic nu este un pacat. Ce e rau in a crea un partid ortodox? Rugaciunea e foarte importanta, dar nu doar cu ea trebuie sa luptam. De asta uneori oamenii lupta prin razboaie de aparare pentru a-si proteja tara sau prin vot, contra partidelor anticrestine si antinationale. N-am auzit ca Biserica sa considere ca a vota un partid politic este un pacat.

  13. Care trecut glorios ? :)))

    Rusia nu a avut niciodata un trecut cu adevarat sfant, glorios, cum a avut, spre exemplu, Moldova.

    A avut doar anumite perioade imperialiste ceva mai prolifice, dar nici acelea foarte prolifice, in care nu a facut altceva decat sa asupreasca si sa incerce sa nenoroceasca si sa distruga alte neamuri (pe unele dintre ele, chiar cu succes, din pacate).

  14. Ei ca sa vezi…!
    Nici nu a aparut bine pe scena politica ruseasca, acest partid CRESTIN ORTODOX, ca deja I SE SI CONTESTA “dreptul” DE A EXISTA!
    Noroc ca acest partid se vrea infiintat in Russia, de catre crestini ortodocsi rusi, caci in Romania nu ar avea nici o sansa nici macar sa fie “conceput si gandit IDEOLOGIC”, darmite sa fie si infiintat în fapt ca organizatie politica de sine statatoare intre toate celelalte care exista in viata politica romaneasca!
    Dar la rusi SE VA PUTEA, caci ei au o alta constructie sufleteasca si pentru ca au alta SERIOZITATE crestina, in comparatie cu noi romanii!

  15. @Pr. Cezar!

    Nu este nici o “prostie” si nici o “greaseala” infiintarea acestui PARTID Crestin Ortodox, ci din contra “ESTE UN SEMN” al trezirii constintei celei adormite a CRESTINILOR ORTODOCSI RUSI, dintr-o stare de inertie si letargie “civica”, care nu mai vor “conduceri LUMESTI”, care vor sa se reintoarca la MONARHIE, la acea conducere in care HARUL lui Dumnezeu lucra si prin Imparati si prin dregatorii crestini!

    Parinte Cezar, cum de tocmai dvs. vi se pare “o prostie” o asemenea initiava, caci nu ma indoiesc ca in facultate ati invatat despre:

    http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/istoria-bizantului/simfonia-bizantina-80638.html

    Spuneti ca diavolul este stapanul lumii, si faceti trimitere la cea ce spune Sf. Scriptura in Efeseni, cap.2, vers.2; Ioan, cap.12, vers.31.

    NU PARINTE!

    Nu diavolul este “stapanul” lumii, ci HRISTOS!
    Chiar daca diavolul pare a fi stapan al lumii, el este doar “de facto” si nu “de jure”. DE JURE “stapanul” lumii si al intregii Creatii este HRISTOS IISUS!
    Scriptura spune: “Al Domnului este pământul şi plinirea lui; lumea şi toţi cei ce locuiesc în ea.” (Psalmul 23, vers.1)!
    Iar cand HRISTOS a spus: “Acum este judecata acestei lumi; acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară.”, a spus aceste cuvinte si l-a numit “stapanitor” al lumii acesteia pe diavolul, INAINTE DE A SAVARSI RASCUMPARAREA neamului omenesc, caci tot EL, Hristos, spune, ca diavolul VA FI ARUNCAT AFARA, din domnia lui pe care a avut-o asupra lumii…

    De ce vi se pare anormal, Parinte, ca cetatenii unei tari crestine ortodoxe, care sunt crestini ortodocsi SA INFIINTEZE un partid Ortodox?
    In opinia domniei voastre parca ar fi o “ireconciliabila” relatie si pozitie intre aceste doua calitati de “cetatean” si “crestin”!

    Nu este nici o “incompatibilitate” intre a fi crestin ortodox, membru al Bisericii Ortodoxe, si “cetatean” al unei tari cu o conducere “deplina” ortodoxa!

    Daca in trecut, incepand cu Marele si Sfantul Imaparat Constantin, si continuand mai ales cu Imparatul TEODOSIE I, au putut “sa coexiste” intr-un mod armonios aceste doua “conduceri”, bisericeasca si statala in viata popoarelor, oare de ce nu ar putea si sa coexiste si acum…?

    Daca in viata poporului nostru roman, acest lucru pare ar fi imposibil la momentul actual, data fiind situatia in care Romania se afla acum dupa ce a devenit membru al UE, de ce sa “respingem” apriori posibilitatea REinfaptuirii si IMPLINIRII unei astfel de “cauze” marete in viata unui alt popor crestin ortodox?

    Poate din lipsa de suficienta cunoastere a Istoriei Bisericii!

  16. @ Vela Gheorghe
    “Dar la rusi SE VA PUTEA, caci ei au o alta constructie sufleteasca si pentru ca au alta SERIOZITATE crestina, in comparatie cu noi romanii!”
    Din cauza neseriozitatii noastre nu prea are succes Bataiosu cu al sau PNC “unic in lume”? Din fotografia de sus, imi pare ca si rusii sunt tot un fel de razboinici/”bataiosi”.

    Fie si un partid “politic ortodox”, dar infiintat de Vela Gheorghe! Ce parere aveti?? 🙂

  17. @ vela gheorghe

    Povestea un parinte ca a discutat odata cu unul dintre primarii bucuresteni, nu mai tin minte in ce context iar primul respectiv i-a spus parintelui ceva gen: “vai, parinte, ar trebui ca Biserica sa se implice mai mult si sa-si spuna punctul de vedere vis-a-vis de chestiunea comunitara cutare, hotararea cutare, samd”.

    Parintele l-a intrebat “domnule primar, dumneavoastra ce religie aveti ?”. Primarul: “ortodox, fireste”. “Pai si atunci ?! Atata vreme cat sunteti ortodox DUMNEAVOASTRA ar trebui sa reprezentati acolo, la primarie, punctul de vedere al Bisericii intr-o problema sau alta ! Biserica ARE deja acolo un reprezentant, nu mai trebuie sa se implice suplimentar”.

    Evident, discutia avea loc intr-o nota de politete si la nivel pur teoretic caci primarul respectiv era ortodox doar cu numele si Biserica, in realitate, nu avea acolo pe nimeni …

    Dar, in esenta, consider ca printele respectiv avea mare dreptate. Intr-adevar, asa este. Problema nu este ca nu exista un asa-zis “partid ortodox” sau ca, vezi Doamne, Biserica nu este suficient de activa in planul asta, al concretului deciziilor politice.

    Problema este ca ortodocsii, in general, nu asculta de Hristos si de Biserica Lui. Ca daca ar asculta, un ortodox, indiferent de pozitia lui politica, ar trebui sa aiba ACEEASI parere ca a Bisericii, sa-i sustina cauzele si sa lucreze in interesul Bisericii oriunde s-ar afla, in orice post.

    Acest lucru ar fi arhi-suficient pt. ca lucrurile sa se schimbe radical in bine, oriunde in lume si in orice tara asa-zis majoritar ortodoxa, inclusiv in Romania sau Rusia.

  18. @ Lucian!

    Ai scris mai sus: “Problema nu este ca nu exista un asa-zis “partid ortodox” sau ca, vezi Doamne, Biserica nu este suficient de activa in planul asta, al concretului deciziilor politice”…

    Frate, hai sa gandim serios la aceste spuse…
    Da! In principiu, este ADEVARAT, ceea ce spune Parintele citat de tine!

    Dar atata vreme cat aproape TOTI membrii partidelor politice actuale parlamentare impartasesc “benevol” si “liber asumat”, ideologii politice care contine si idei si principii politice care sunt (si) “contrare” (fie ele chiar intr-o mica masura…) Ortodxiei care este “majoritara” ca si ideologie de masa in tara asta,
    Atata vreme cat societatea romaneasca si opinia publica romeneasca este “educata” si “formata” si indoctrinata subtil, de catre reprezentantii partidelor politce si ai mass-media care slujesc interesele acestor partide, ca asa este normal intr-un stat de drept sa fie PLURALISM IDEOLOGIC, fie politic fie de alta natura,
    Atata vreme cat politicienii marcanti ai tari DEMONSTREAZA cu faptele lor si cu vorbele lor CA NU AU aproape deloc o “gandire” crestina ortodoxa si o VIATA de crestini ortodocsi PRACTICANTI, pe masura si cata de cat REALA si concreta,
    Atata vreme cat in Parlamentul Romaniei se voteaza legi care NESOCOTESC OPINIA MAJORITARA a crestinilor ortodocsi fata de anumite chestiuni publice si civice importante, precum este si cea a documentelor electronice de identitate,
    Atata vreme cat membrii ai unor partide politice indraznesc sa le spuna EPISCOPIILOR, “sa taca “dracului” din gura si sa isi vada de treburile popesti”…,

    CUM POTI SA CREZI NAIV, si IMPOTRIVA EVIDENTEI, ca “Biserica Ortodoxa” ar fi “chipurile activa” in spatiul public si mai ales politic??

    NU FRATE! Sa nu ne amagim!
    CRESTINII ORTODOCSI PRACTICANTI NU SUNT DELOC ACTIVI in spatiul public si mai ales in cel politic, dar RESIMT “consecintele” ABSENTEI LORS din acest VITAL SPATIU de care depinde BINELE VIETII LOR pamantesti si chiar mantuirea lor.

    Stim bine ca una este sa fii doar crestin ortodox declarat si doar botezat in Ortodoxie, DAR SA NU TRAIESTI principiile Crestine Ortodoxe in viata ta, si alta este sa PRACTICI CREDINTA ORTODOXA cu deplina asumare si responsabilitate…

    Or, atata vreme cat IN SPATIUL PUBLIC, si cu deosebire politic, NU EXISTA INCA o formatiune politica crestina ortodoxa REALA si CONCRETA care sa LUPTE REAL si CONCRET si EFECTIV, intr-un mod pur politic si civic pentru PROMOVAREA si RESPECTAREA VALORILOR CRESTINE ORTODOXE in viata sociala a romanilor, si care sa ocupe chiar si posturi importante in ORGANELE LEGUITIARE ale Statului si in administratia de stat, RAMANE UN DEZIDERAT MAJOR pentru viitor, INFIINTAREA in tara asceasta a unui “Partid” politic CRESTIN ORTODOX de catre crestinii ortodocsi care SIMT si RESIMT si INTELEG SI CONSTIENTIZEAZA o asemenea nevoie si LIPSA si NECESITATE in viata sociala si politica a tarii!

    Ideea ca “Biserica este separata de stat”, care a fost pusa in “circulatie” de catre ideologii Revolutiei Franceze, este o ide falsa si doar un “paravan” in spatele careia se ascunde o “tentativa” ideologica de ai descuraja si prosti pe crestinii care isi iubesc tara ca SA NU SE IMPLICE in treburile civice si politice ale tarii!
    Este o idee-fumigena care intuneca GANDIREA SANATOASA a multor oameni si care le inoculeaza un virus in gandirea lor, facandu-i sa considere “perfect normal” o asemenea situatie, CAND NUMAI NORMALA nu este…

    Cum poti tu ca “cetatean” roman care esti si crestin ortodox SA SEPARI IN TINE insuti, in constiinta si gandirea ta si in viata ta cele doua calitati de cetatean si respectiv de crestin ortodox?

    Daca tu ca si parlamentar sau ministru care esti si crestin ortodox, botezat cu botezul crestin ortodox, AFIRMI si SUSTII PUBLIC si CREZI real in ideea ca BISERICA este SEPARATA DE STAT, atunci in constinta ta si in inima ta TE-AI LEPDAT DE calitatea de crestin ortodox!
    Oare nu esti tot tu acelasi om?
    Oare nu esti un singur OM?
    Oare nu ai o singura minte?
    Oare in ea, nu ar trebui sa existe doar o singura gandire?
    Oare nu ai o singura PATRIE?
    Oare nu ai un singur DUMNEZEU deasupra capului tau de care trebuie sa te temi?
    Si atunci cum poti ca intr-o singura minte SA AI DOUA MENTALITATI, si DOUA GANDIRI si DOUA PARERI despre lume si viata? Una ortodoxa si un NEortodoxa?
    Cum poti ca in Parlament sa votezi legi IMPOTRIVA CREDINTEI TALE?, iar daca mergi la Biserica sa spui CREZUL ORTODOX cu voce tare, PE CARE IL NESOCOTESTI in Parlament sau in GUVERN?
    Cum poti sa NU MAI ASCULTI DE DUMNEZEUL TAU si sa lucrezi in treburile publice ca si cum EL nu te-ar vedea si nu ar fi?

    Ei bine, poti toate acestea NUMAI si NUMAI DACA NUMAI ESTI CRESTIN ORTODOX IN GNADIRE!

    Si atunci vai de tara asta, in care cei care o conduc NU MAI GANDESC CRFESTINESTE si NU MAI TIN CONT de VALORILE EI si de VOINTA EI MAJORITARA!

    Iata de ce este nevoie frate ca sa avem in tara asta si UN PARTID CRESTIN ORTODOx!
    Si anume tocmai pentru A UMPLE GOLUL LIPSEI DE OAMENI cu o VIZIUNE CRESTINA ORTODOXA in viata sociala si in treburile publice!

    Ceea ce ma uimeste este faptul ca orice fel de “cetateni” romani, de orice etnie POT sa-si infiinteze un partid pe orice criterii!
    Dar cand vine vorba de un PARTID ORTODOX, deja incep “rumorile”, si “constearile” si “mirarile” si “persiflarile”, ba ca-i neolegionar, ba ca-i anacronic sa existe asa ceva intr-un stat “eminamente LAIC”, fiindca deh, “Biserica este separata de stat”!

    Asadar NECESITATEA EXISTA, dar VOINTA romanilor care sunt CRESTINI ORTODOSI PRACTICANTI, ca sa infiinteze un asemenea partid si care sa inceapa o LUPTA POLITICA reala pentru IMPUNEREA IN VIATA ROMANILOR a IDEOLOGIEI ORTODOXE in viata statului…NU EXISTA…sau este doar la nivel de “concept”…!

    Poate Dumnezeu ne va ajuta sa vedem si noi in tara noastra, ca se va naste un asemenea partid, care sa fie compus din crestini ortodocsi veritabili, care sa lupte REAL si cu DRAGOSTE FRATEASCA pentru binele romanilor…!
    Pana atunci nu ne ramane decat sa-i “admiram” pe cei care au curajul si initiativa sa faca asa ceva in tara lor…

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  19. ne vor lasa sa conducem, ca apoi sa ne judece ca pe nazisti.
    este evident ca ne pregatesc ceva….

  20. @Hrisanti:
    Tocmai asta ar trebui sa faca un partid politic: sa convinga prin discurs si sa confirme prin faptuire, nu sa impuna nimanui ceva. Abia aceasta ar fi lupta politica corecta. Nu ma mir ca aveti o impresie deformata despre ceea ce AR TREBUI SA FIE lupta politica, aceasta imagine este bine ajustata la ceea ce ESTE in fapt lupta politica. Abia ca de aceea consider inca o data in plus ca avem nevoie de un partid politic ortodox. Dupa cum descria povestea si fratele Lucian mai sus, ar trebui sa fie Biserica prezenta la primarie prin chiar madularele sale, numai ca madularele sale uita ca sunt ai Lui Hristos cand ajung la Primarie. Si atunci solutia este sa punem acolo pe unii care nu au cum sa mai uite acest lucru.
    Am si spus ca nu e vorba de un partid politic care dureze. Bine ar fi sa nu fiinteze dincolo de indeplinirea menirii sale: instituirea unui stat crestin. Bine ar fi ca tot ceea ce face sa faca spre gloria Domnului si nu spre gloria Maicii Rusia. Iar partea cu “voi nu sunteti din lume” nu trebuie sa sune “voi sunteti rupti de realitate”, ca sfintii numai asta nu au fost, rupt de lume insemnand rupt de pacatele lumii, nu de nevoile ei. Revedeti filele din istoria Bisericii si veti gasi ca tocmai la nivelul politic s-au dus luptele pe care castigandu-le Biserica a putut sa fie pana astazi. Iar astazi are nevoie de inca o lupta tot acolo, la nivel politic, pentru a mai fi.

  21. @ vela gheorghe

    Ortodocsii sunt o minoritate in Romania si, in general, oriunde in lume. Asa este, a fost si va fi pana la Sfarsitul Lumii (“turma mica” nu este doar o figura de stil ci este, la propriu, MICA).

    Iar intre acesti ortodocsi (care sunt minoritari in interiorul propriei natiuni), cei care au o gandire cat de cat sanatoasa (deci cat de cat, nu cine stie ce) sunt, la randul lor, minoritari, dintre acestia cu gandire sanatoasa imensa majoritate fiind preoti si calugari.

    Deci, reluand, ortodocsii mireni cu o gandire cat de cat sanatoasa sunt minoritari intr-o minoritate minoritara intr-o minoritate care la randul ei este minoritara intr-o majoritate 🙂

    Eu cred ca exista niste premize f. “puternice” de a se exprima politic intr-o democratie in care, totusi, deciziile sunt luate, cel putin teoretic, prin votul majoritatii.

    Apoi, presupunand totusi ca acest ortodocsi mireni cat de cat intregi la cap ar fi mai multi decat sunt. Poate chiar suficient de multi incat sa reprezinte un, sa zicem, 10-15% din totalul majoritatii populatiei.

    Totusi, nu ar fi nevoie de infiintarea unui “partid ortodox”. Exista deja curente politice si economice care, cel putin pe hartie, ar putea servi foarte bine unor ortodocsi care si-ar dori si ar primi binecuvantare sa faca politica.

    Crestin-democratia este unul dintre aceste curente. Conservatorismul este altul. Si as mai putea insira cateva, dar nu are rost sa intram acum in genul acesta de amanunte.

  22. @Titus L

    “numai ca madularele sale uita ca sunt ai Lui Hristos cand ajung la Primarie. Si atunci solutia este sa punem acolo pe unii care nu au cum sa mai uite acest lucru.”

    Si daca si acei “unii” care indraznesc sa se numeasca “partid ortodox” vor uita ca sunt “ortodocsi” imediat ce ajung la putere?

  23. @Ingrid: putem intreba asa la nesfarsit, dar am intra intr-un sofism, sa nu fie. Ce rost ar mai avea oricum sa facem ceva, antihrist tot vine, scrie in Scriptura. Hai atunci sa nu mai facem nimic. Este aceeasi capcana ca cea pe care am incercat sa o enunt mai inainte: de ce sa ne mai nastem daca murim? De ce sa facem copii daca ei vor fi pacatosi? Si raspunsul este unul singur: nu rezultatul este al nostru ci doar drumul. Daca facem drumul bun, atunci destinatia ne va fi oferita, asta este esenta credintei, speranta.

  24. Ceea ce se intampla de cativa ani buni in Rusia, poate purta fara dubiu eticheta “marca inregistrata”.

    Acum vreo patru ani de zile, in toamna lui 2008, Biserica Ortodoxa Rusa a infiintat asa-numitele militii care sa mentina ordinea pe strazi.

    http://www.realitatea.net/biserica-ortodoxa-rusa-infiinteaza-militii-pentru-a-mentine-ordinea-pe-strazi_396306.html

    Sunt destul de cunoscute multe din afirmatiile parintelui Vsevolod Chaplin:

    “Există câteva bande care înrobesc pur şi simplu viaţa străzilor, cartierelor, oraşelor mici şi satelor. Cred că grupurile ortodoxe pot impune ordinea acolo unde trăiesc. Multe comunităţi bisericeşti şi parohii au grupuri militaro-patriotice cu un bun antrenament. Acestea pot arăta un activism civic mai mare”.

    “Nu este nici un secret că ortodocşilor le trebuie foarte mult timp pentru a fi gata şi uneori, mai degrabă, renunţă la idee şi adesea sunt prea binevoitori. (…) Musulmanii sunt mai hotărâţi, adevăraţi luptători. Ei îi pot înfricoşa tare pe vânzătorii de alcool şi droguri, care îi învaţă pe tineri să bea şi să fumeze. Evreii au sânge rece. (…) Gloria artelor marţiale budiste dă încredere: o privire la o gardă budistă va fermeca orice derbedeu”.

    “Putem să deschidem un club de noapte, unde tinerii să poată viziona un film bun şi să-l discute până la 3-4 dimineaţa”

    Iar rugaciunile ortodoxe pe ritm heavy metal, distribuite gratis cu scopul de a propovadui tinerilor cuvantul lui Dumnezeu, sunt peste putinta mea de intelegere.

  25. Ideea infiintarii unui partid de orientare crestin-ortodoxa in Romania mi-a trecut si mie prin minte cu ceva vreme in urma.As deveni cu bucurie membru al unui astfel de partid.Am gasit nimerit chiar ca acesta sa se intituleze Partidul Ortodox Traditional Independent din Romania (POTIR). Ar suna destul de sugestiv,nu?

  26. ÎN ROMÂNIA NE DECLARĂM ÎMPOTRIVA ÎNFIINŢĂRII DE PARTIDE RELIGIOASE ORTODOXE SAU DE ORICARE ALTĂ CONFESIUNE.MOTIVUL ESTE CĂ SE CREEAZĂ VRAJBĂ,URĂ ŞI DEZBINARE ÎN BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ŞI ÎN GENERAL ÎN SOCIETATE(SEGENEREAZĂ FUNDAMENTALISM EXTREMIST). NE DECLARĂM DE ACORD CU DESEMNAREA DE REPREZENTANŢI AI CULTELOR LEGAL RECUNOSCUTE DE STATUL ROMÂN ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare