Tensiuni pe axa ROMANIA-RUSIA-TRANSNISTRIA. Schismaticii ucrainieni, sistemul globalist si LUMEA RUSA A PF KIRILL

29-10-2012 4 minute Sublinieri

Luna octombrie a adus a aglomerare de evenimente care au avut ca actori principali cetateni rusi: un accident rutier provocat de un angajat al Ambasadei, furtul unor documente economice secrete, controlarea in trafic a unui diplomat care a refuzat sa sufle in alcooltest. In paralel, in complicata relatie Republica Moldova – Transnistria – Rusia s-au petrecut evenimente ale caror consecinte se anunta majore. Deocamdata nu exista informatii care sa arate conexiuni intre cele doua seturi de evenimente, dar succesiunea rapida a evenimentelor indica o anumita febrilitate a actorilor principali.

Trei cetateni rusi, implicati in incidente la Bucuresti

Vineri, 19 octombrie: Un cetatean rus, identificat de DIICOT cu initialele M.O., a fost ridicat de procurori – cu ajutorul SRI – pe Aeroportul International Henri Coanda, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei avand asupra sa documente si harti geologice secretizate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare din exploatarile Moldova Noua si Suvorov.

Simbata, 20 octombrie: un alt diplomat rus, secretar III al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, a fost oprit la Snagov de un filtru al Politiei Rutiere. Diplomatul, care conducea o masina cu numar de Corp Diplomatic, a refuzat sa sufle in alcooltest si, ca urmare, este cercetat de procurori.

Duminica, 21 octombrie: Un secretar I al Ambasei Rusiei la Bucuresti a accidentat grav pe o trecere de pietoni din Capitala o tinara, internata in stare critica. Secretarul, care beneficia de imunitate diplomatica, a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum si prelevarea de probe biologice. Autoritatile romane au pus Moscova intr-o situatie defensiva, cerindu-i sa renunte la imunitatea diplomatica acordata cetateanului rus. Moscova a refuzat insa acest lucru si, ca urmare, secretarul ambasadei a plecat din Romania. Scandalul public are insa consecinte in planul imaginii, dupa ce Rusia fusese prezentata tot mai apasat de unii lideri USL ca o posibila alternativa la relatiile tensionate ale Romaniei cu UE si SUA. (SIC – putina propaganda strecurata la locul potrivit – n.n.)

Cele trei incidente par a nu avea nici o legatura intre ele. Daca in privinta accidentului rutier e clar ca a fost vorba de hazard, celelalte doua sint insa strins legate si au legatura cu documentarea cazului de spionaj economic. Toate trei evenimentele au insa potential negativ in ceea ce priveste imaginea Rusiei in Romania. De asemenea, in toate cele trei dosare a fost necesara reactia energica a autoritatilor guvernamentale romane la adresa Moscovei, fapt ce poate aduce o noua tensionare a relatiilor cu Moscova.

Evenimentele din Transnistria:

In paralel cu evenimentele din Bucuresti in care au fost implicati cei trei cetateni rusi au aparut dezvoltari noi intr-o zona de care Romania si Rusia sint interesate in cel mai inalt grad: Transnistria.

Miercuri, 17 octombrie: Ministrul Apararii din Republica Moldova a declarat, pentru Publika TV, ca Rusia livreaza in regiunea transnistreana nu doar camioane militare, ci si armament. Potrivit ministrului, un astfel de echipament militar nu este necesar in cadrul misiunii de mentinere a pacii. In plus, oficialul moldovean si-a exprimat ingrijorarea cu privire la lucrarile de modernizare a Aeroportului din Tiraspol. (Modernizarea Aeroportului din Tiraspol este motiv de ingrijorare si la Bucuresti, o eventuala utiliare a acestuia de catre fortele armate ruse in scopul provocarii Romaniei nefiind exclusa).

Vineri, 19 octombrie: CEDO a condamnat Federatia Rusa pentru incalcarea dreptului la educatie a unor cetateni care studiaza in scoli cu predare in grafia latina din Transnistria, regiunea secesionista din estul Republicii Moldova. Curtea a obligat Rusia sa achite 1,02 milioane de euro reclamantilor. Este o decizie simbolica extrem de deranjanta atit pentru regimul separatist de la Tiraspol, cit si pentru sprijinul sau moscovit.

Miercuri, 24 octombrie: Nezavisimaya Gazeta, citata de Unimedia, scrie despre un acord secret care ar exista intre Moscova și Tiraspol, acord care se bazează pe principiul “se retrage un elicopter – se aduc alte două”. Daca informatia e reala, inseamna ca anuntata operatiune a Rusiei de retragere a unei parti din armamentul si munitia din Transnistria nu este decit un bluff.

De ce republica separatista Transnistria e atit de importanta in zona?

Din punctul de vedere al Romaniei, rezolvarea conflictului inghetat de pe teritoriul Republicii Moldova este esentiala pentru continuarea traseului european al Chisinaului, stiut fiind ca UE nu permite integrarea unor state care au probleme teritoriale nerezolvate.

In schimb, pentru Rusia este necesara perpetuarea status-quo din Transnistria atit pentru a tine in sah Republica Moldova si aspiratiile sale pro-occidentale, cit si pentru potentialul sau strategic (trupele ruse “de mentinere a pacii” stationate in Transnistria stau ca un ghimpe in coasta Occidentului, si periodic oficiali rusi vorbesc despre posibila amplasare de rachete in republica separatista ca raspuns la instalarea scutului antiracheta american la Deveselu). In plus, Transnistria este pentru Rusia un atu in negocierile pe alte dosare cu partenerii occidentali – vezi si interesul acordat de Germania acestui conflict inghetat de la granita UE.

Transnistria este cel mai indicat loc pentru amplasarea unui complex de rachete ruseşti, ca reacţie la scutul antirachetă american amplasat în România, consideră expertul militar independent rus Pavel Felgenhauer. “În Transnistria, de exemplu, poate fii amplasat complexul de rachete “Iskander”, care să fie orientat direct spre România”, spune Felgenhauer, citat de nr2.ru.

“Pentru mine logica este clară. Dacă dorim să contracarăm scutul antirachetă din Polonia, trebuie să instalăm un sistem de rachete în Kaliningrad. Prin urmare ce este mai aproape de România? Cu excepția Transnistriei, nu există nimic”, a menţionat acesta.

Potrivit lui Felgenhauer, baza militară a SUA din România este văzută de Moscova ca o amenințare semnificativă, prin urmare, prezența militară rusă în Transnistria devine mai importantă ca oricând. Și este evident că trebuie să urmeze o consolidare a prezenței militare în Transnistria prin aducerea in regiune a mai multor arme avansate, cum ar fi rachete balistice.

“Astfel în urma situației din România, trupele ruse din Transnistria trebuie să fie modernizate, iar Statul Major rus lucrează asupra aceastei idei”, a punctat  expertul.

Publika.md menţionează că, acum o săptămână, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, declara că Moscova livrează în regiunea transnistreană nu doar camioane militare, ci şi armament. Potrivit ministrului, un astfel de echipament militar nu este necesar în cadrul misiunii de menţinere a păcii.

„Scopul vizitelor frecvente a capului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, în Ucraina este crearea unui singur stat Rusia – Ucraina – Belarus – Moldova unite sub denumirea și sloganul „Lumea Rusă”. Declarația a fost făcută de liderul schismaticilor–autocefalişti ucraineni Filaret într-un interviu pentru portalul de știri „Glavcom”, transmite UNIMEDIA.

„În zadar, ei încearcă să creeze un nou stat. Noi nu avem nevoie de el, pentru că în prezent au loc procese de globalizare, toate popoarele se unesc într-un singur sistem global. Imperiu teritorial nu mai este necesar”, a mai spus liderul schismaticilor ucraineni.

„Kirill nu ascunde năzuințele sale. El poate vorbi oricât dorește despre „lumea rusă”, despre faptul că este o idee bună. Dar noi știm deja cu toții ce consecințe a avut acest „bine” asupra Ucrainei”, a conchis Filaret.

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean a declarat că Tezaurul României este “în mod indubitabil” la Moscova, iar recuperarea acestuia rămâne o prioritate pentru MAE.

“În 2017 se vor fi făcând o sută de ani de când tezaurul României este la Moscova şi este acolo, în mod indubitabil. Faptul că de-a lungul anilor au existat mici gesturi ale «fratelui mai mare», între ghilimele, din acel moment, Uniunea Sovietică, care a transmis nişte piese din tezaurul românesc la Bucureşti, reprezintă o confirmare, dacă mai aveam nevoie”, a declarat Corlăţean duminică seara, la Antena 3.

De asemenea, şeful diplomaţiei a punctat că şansele recuperării Tezaurului depind de realizarea unui dialog politic funcţional cu Moscova, care nu trebuie acuzat în politica internă.

“Şansele depind de modul în care vom şti să construim o relaţie politică funcţională, pentru că un astfel de subiect poate avea o evoluţie pozitivă în măsura în care ai un dialog politic. Dacă nu-l ai, să nu ne aşteptăm la progrese, la evoluţii pe această linie. Deci interesul pentru o relaţie funcţională politică, fără să fim acuzaţi că suntem vânduţi ruşilor sau alte prostii şi bazaconii pe care le-am mai auzit, inclusiv în campania de referendum, interesele vizează în primul rând interesele statului român, fie că vorbim de lucruri care au valoare simbolică extraordinară – tezaurul României – lucru care se transmite din generaţie în generaţie de diplomaţi români, lucruri care se transmit la Banca Naţională din guvernator în guvernator, lucruri care se transmit şi nu le uităm, şi ne interesează, şi constituie o prioritate“, a spus ministrul de Externe.

Întrebat dacă a apărut pe agenda sa o întrevedere cu omologul rus Serghei Lavrov, Corlăţean a reiterat că trebuie “bine pregătită” şi că va avea loc când vor fi întrunite toate condiţiile.

“Am mai spus-o, această întâlnire va trebui să aibă loc. Va trebui să fie bine pregătită. Bine pregătită. Nu mă interesează întâlnirile de curtoazie sau întâlniri în care să bifăm, să ne fotografiem, să ne strângem mâinile, nu. Întâlnirea cu ministrul rus de externe este o întâlnire care trebuie să fie bine pregătită. Cu siguranţă ea va avea loc la momentul în care vor fi întrunite toate condiţiile”, a mai spus şeful diplomaţiei.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Patriarhul Kirill, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), Transnistria, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Tensiuni pe axa ROMANIA-RUSIA-TRANSNISTRIA. Schismaticii ucrainieni, sistemul globalist si LUMEA RUSA A PF KIRILL

  1. Poate ar trebui ca rusii sa le interzica functionarilor de la ambasada lor sa mai conduca masini cel putin pentru o perioada.In schimb sa fie incurajati sa foloseasca biciclete,si sa faca chiar public aceasta,iar ca bautura numai apa potabila sau minerala in cel mai nefericit caz.De asemenea vizitarea victimelor la spitale,pocainta publica si acordarea de compensatii materiale de orice fel.F mult conteaza aceste evenimente pentru opinia publica,si felul cum te raportezi la ele,cum actionezi,mai ales daca sint si mediatizate.

    Cit despre situatia politica,mi se pare normal ca Rusia sa incerce sa isi promoveze interesele,poate sa salveze Moldova din capcana UE si NATO,sa-si apere tara si credinta.

    Dupa parerea mea,singura alternativa mai putin paguboasa pentru Romania este iesirea din UE si Nato,negocierea cu rusii a reunificarii cu Moldova,si cred ca s-ar obtine cu usurinta ( spre deosebire de UE unde tarile se dezmembreaza,nu se unesc ),poate nici Serbia nu va face greseala de a intra in UE,si cred ca mult mai bine ii este acum ( nu stiu daca au datorii,suveranitate macar au ),la fel cu Muntenegru,poate iese si Bulgaria,Grecia,Bosnia-Hertegovina( care parca nu a intrat ),poate cream un spatiu economic,politic,militar comun,poate asa ne putem apara si credinta ortodoxa mai bine si ne feri de putreziciunile morale care se incurajeaza acum in UE si America.Aceasta ne insemnind ca nu raminem europeni,precum elvetienii,norvegienii…

  2. Referitor la maica Rusie…gasesc foarte buna observatia de mai jos:

    “Aceasta a fost pedeapsa imperiala pentru dragostea lor jertfelnica pentru neamul si limba romaneasca. Desi cantecul lor nu era anti-rusesc, nu erau anti, ci erau pur si simplu romani.”

    de aci: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/10/29/20-ani-moartea-ion-doina-aldea-teodorovici/ (vezi Nota Noastra).

    Aviz amatorilor de plecaciuni catre pravoslavnica Rusie. Contraponderea sau rezistenta in fata imperialismului american si a molohului UE nu este si NU VA FI vreodata o inchinare catre rasaritul moscovit, cu Preafericitul Kiril in frunte sau fara.

    Singura rezistenta este aceasta evidentiata mai sus, aiasta ce atrage pedeapsa imperiala, oricare ar fi imperiul: american, european, rusesc…jertfa de a fi roman.
    Vom cunoaste ca am reusit dupa magnitudinea pedepsei si dupa cautatura crunta; vom intelege ca am esuat dupa largimea zambetului condescendent, aruncat in sila.

  3. @ Alin al saptelea: Who am i to disagree ?

    Eu nu vorbem de imperii,ci de faptul ca acum,cel putin aparent,Rusia,prin politica si conducatorii ei,este mult mai aproape de Hristos decit America si UE,poti sa intrebi si pe ierarhii greci sau parintele Efrem.Si mai putin razboinici sau hrapareti.Apoi putem negocia unirea Romaniei cu Basarabia,chiar cu capul ridicat ( vorba Annei Lennox )…cred ca ei ar incuraja populatia rusa din Basarabia sa voteze unirea daca noi am iesi din Nato si am renunta la bazele de rachete americane indreptate impotriva lor ) nici gind de plecaciune.

    Si apropo de jertfa de a fi roman,in UE nici macar istorie nu mai avem,tara o sa dispara,conducatorii sint straini de neam ( prin politica si apucaturi )…iar de luptat de unii singuri si cu astia,si cu rusii, nu stiu cit de sweet dreams mai sint astea.

    Mari romani sotii Doina si Ion,mari artisti,cu aproape siguranta alti sfinti romani,dar,daca nu esti sigur,nu poti sa crezi cuvintelor….aceasta a fost o pedeapsa imperiala.

  4. Pingback: Presa rusa vorbeste despre RAZBOIUL GAZELOR intre Rusia si Republica Moldova. ROGOZIN: ”Moldova trebuie sa respecte dreptul Rusiei de a-si apăra cetatenii” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Rogozin va propune un nou PLAN DE FEDERALIZARE A MOLDOVEI?/ Cu realism despre relatia Romania-Rusia si ILUZIA SOLUTIEI EUROPENE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare