Alianta Familiilor din Romania, antrenata in propaganda neoprotestanta pro-ARD?

7-12-2012 6 minute Sublinieri

AFR (Alianta Familiilor din Romania) a facut, ca de obicei, recomandari cu privire la alegatorii de votat in functie, teoretic, de atasamentul lor fata de valorile vietii (adica pozitia lor fata de avort, prostitutie, homosexualitate, eutanasie etc.). Din reactia urmatoare fata de recomandarile AFR, trimisa si noua pe mail, s-ar parea insa ca, din pacate, avand in vedere contributia apreciabila a acestei organizatii la promovarea valorilor familiei, unele recomandari (nu toate si nu in toate zonele tarii) sunt cam dubioase. Lucru care mai arata un aspect problematic al AFR: influenta majora exercitata de neoprotestanti fata de organizatie. Redam, in continuare, opinia lui Iulian Capsali in aceasta privinta, replica lui Bogdan Stanciu si propria noastra opinie. – nota razbointrucuvant.

Este o manipulare facuta in favoarea ARD, care este sprijinita fățiș de sectele din Romania. Principalele secte neoprotestante au cartierele generale in SUA si s-au implicat financiar si cu oameni in sprijinirea candidatilor ARD.

In Iasi de pilda, toti candidatii de pe lista Aliantei Familiilor (al carei presedinte este un baptist din State) sunt ai ARD, deci “buni” de a fi votati, ceea ce este ABSURD. In primul rand, ar fi trebuit intrebat  Presedintele Colegiului Medicilor din Romania si Rectorul UMF Iasi, prof. dr. Astarastoae, cel mai haituit om din Iasi de catre DNA, doar pentru ca s-a declarat impotriva planurilor abuzive ale lui Basescu (prin cozile de topor Boc si MRU) de a privatiza Sanatatea. Nu mai vorbim de faptul ca este un avocat din oficiu pro-live si anti-avort. Dl. prof. este net impoptriva ARD (cu motive intemeiate) și sprijina candidatii USL.

La Iasi, in cartierul Tatarasi candideaza chiar un om pe care-l cunosc bine si care locuieste acolo de zeci de ani, un excelent profesionist, medicul Razvan Constantinescu, caruia i-a fost inchisa de acelasi guvern Boc Clinica de Gastroenterologie la care muncise ca sa o faca performanta. Asta pe langa alte zeci de alte spitale din Romania. Dr. Constantinescu candideaza (conjunctural) din partea PER. Si care ar fi argumentul pentru care Baconschi este sustinut de AFR? Ca i-a facut pe romanii care protestau impotriva guvernarii dezastruoase Boc dupa inchiderea spitalelor si darea afara a lui Arafat din functie, “mahalaua inepta si violenta”, termeni pe care nu i-a negat, ba mai mult,  i-a considerat “deosebit de blânzi”?

Ce-l califica pe MRU? Ca a vandut maghiarlor mostenirea Gojdu? Ca a fost sef in PCR inainte de 89? Ca si-a facut casa in buza pistei din Baneasa si a mutat traficul aerian la Otopeni? Ca a fost sef de serviciu secret etc.? Dar pe Mihail Neamtu, care candideaza pe locul fiului presedintelui cultului penticostal din Arad si care a scris faimoasa teza importriva ethosului romanesc numita “Eutanasierea Mioritei?” Ca MRU este sustinut de aceeasi penticostali cu fuste si dinti de aur, nu este un secret:

 

Asta este Romania pe care v-o doriti? Este o manipulare in care s-au instrumentalizat criterii “morale”, facandu-se din negru, alb. Ca in jocul cu acelasi nume:

http://www.youtube.com/watch?v=QyiMpinlaGM

Nu va lasati inselati de propaganda ARD facuta prin sectele neoprotestante!

Iulian Capsali

***

Bună dimineața Iulian,

Ești nedrept, iar ceea ce faci tu este un caz tipic de pădure care nu se mai vede din cauza copacilor.

Stranie acuzația de favorizare a ARD. Numai ieri altcineva tuna și fulgera pe un grup că listele AFR favorizează USL. Greu să mulțumești pe toți, nu?

În AFR a intrat ca membru fondator și organizația noastră. Măcar și atât ar trebuie să te facă mai moderat, deși e adevărat că eu cel puțin am fost împotriva acestui sistem de „recomandări” și am sugerat ca alegătorilor să li se prezinte mai degrabă rezultatele chestionarelor și evaluărilor, tocmai ca să evităm astfel de discuții. Dar n-am avut succes. Oricum, prezența ca președinte a unui neoprotestant nu e o garanție a favorizării acestor culte. Mă aștept să înțelegi mai bine acest lucru decât grupurile de „adevărați ortodocși” de care e plin internetul și pentru care orice asemenea alăturare e echivalentă automat cu „trădarea credinței” – care, de altfel, la ei se trăiește doar virtual.

Explicația stă în aceea că neoprotestanții n-au probleme în a-și impune candidați vizibili, în timp ce „noi” n-am fost în stare, în toți acești ani, să avem măcar un singur candidat viabil, un ortodox vertical. E vina noastră, nu a lor.

Faptul că dr. V. Astărăstoae (pe care îl cunosc și-l prețuiesc deosebit) este un om cu valori bine definite nu îl disculpă de acuzațiile care-i sunt aduse. Fără supărare, nu am vreo dovadă că dosarul de la DNA ar fi cauzat de opoziția la planurile de privatizare a sănătății. Sprijină USL? Nasol și lipsit de viziune; pentru că, guess what, noul proiect de lege a sănătății, al USL, prevede același sistem de privatizare „feroce” și „băsesciană”.

E un candidat bun la Iași, spui, un medic? Păi de ce n-a răspuns la chestionar, atunci? De unde era să știm?

Baconschi? Viziuni diferite. Eu personal îl apreciez, mai mult ca om, într-adevăr, decât ca om politic, însă are destule calități și este unul din foarte puținii cu opinii prolife.

MRU? Scuze, nu e pe lista albă, te superi degeaba.

Știu că tu ai fost cumva implicat în campania de la referendumul din vară. Nu poți fi obiectiv. Tu ai o problemă cu Băsescu. ONG-urile noastre nu pot avea nicio problemă cu vreun om politic pe alte criterii decât cele stabilite de statut, așa puține și înguste cum ar fi ele. Mai multe decât atât, ele nu pot favoriza vreo forță politică. Este împotriva legii și contrar rațiunii de a exista a acestor organizații. Noi NU facem politică de partid și nu vom face niciodată. Sper ca măcar tu să înțelegi asta.

Încearcă măcar să vezi lucrurile din această perspectivă: inițiativa AFR este UNICA deocamdată în România care propune evaluarea candidaților pe alte criterii decât găleata și cârnatul. Cu toate hibele ei, e un efort de apreciat.

B(ogdan Stanciu)

Nota noastra:

Ce credem noi in aceasta privinta:

1. In primul rand, trebuie apreciata si sustinuta activitatea organizatiilor pro-viata din Romania, indeosebi cea a Federatiei Pro-Vita. Este considerabila si activitatea Aliantei Familiilor din Romania, deseori citata si pe site-ul nostru, insa nu e niciun secret faptul ca AFR este sub o puternica influenta neoprotestanta si asta nu doar in legatura cu recomandarile sale politice. Lucrul acesta nu poate sa fie indiferent unui crestin ortodox care stie ca binele trebuie facut bine si ca scopul nu scuza mijloacele. Pragmatismul, acceptabil pana la un anumit punct, are limitele sale.

2. In al doilea rand, este adevarat ca recomandarile politice ale AFR nu sunt doar pro-ARD. Cu toate acestea si intr-un mod strident, se afla pe ele liderii ARD care sunt puternic conectati la gruparile neoprotestante. Apropo: totusi MRU (Mihai Razvan Ungureanu) ESTE pe lista alba a AFR, laolalta cu Gh. Seculici si Mihail Neamtu. Dincolo de agenda anti-nationala vadita a lui Ungureanu, recomandarea de catre AFR a lui M. Neamtu ca si a lui MRU tine exact de un simptom al neputintei de a distinge copacii din cauza padurii (in cel mai bun caz). Nu se poate sa se faca abstractie de contextul politic prin care acesti candidati au aparut in politica, de agenda marco-politica la care sunt conectati (ce legatura intre capitalismul salbatic propovaduit de acesti neoliberali si crestinism?) si de filiatia lor: Neamtu a fost propulsat de bunul sau amic Sebastian Lazaroiu, “sociologul” care promoveaza legalizarea prostitutiei, MRU este om al serviciilor care, asa cum amintea Iulian, a lucrat impotriva intereselor Bisericii si a opiniei acesteia in ceea ce priveste mostenirea Gojdu, ca sa mentionam doar una din faptele sale controversate. 

Aici se afla problema principala a recomandarilor AFR: sunt complet rupte de context si reduse la o simpla grila care nu e greu de bifat teoretic pentru cine e gata sa spuna orice pentru a obtine cateva voturi. Nu inseamna ca acest instrument nu ar avea nicio relevanta, insa nu poate fi folosit drept indicator decisiv, rupt de istoria, agenda ideologica si orientarea in care se incadreaza respectivii candidati sau de tipul de politici publice sustinut anterior. In acest sens, ideea lui Bogdan Stanciu era rezonabila: afisarea raspunsurilor la chestionar ar fi fost suficienta. Transformarea lor in recomandari si liste albe/negre este o procedura controversata, manipulabila si, dupa cum se vede in zonele unde gruparile neoprotestante au un cuvant decisiv de spus (de pilda in Arad, Iasi) acest lucru chiar se intampla.

Nu suntem de acord cu suspiciunile fata de dr. Vasile Astarastoae din cauza acuzatiilor DNA. Din punct de vedere formal-juridic, este incorect sa tratam pe oricine drept dubios din cauza unor acuzatii, pe motiv de prezumtie de nevinovatie. Si daca traim, totusi, in Romania reala, atunci stim foarte bine ca DNA este un instrument politic folosit in tot felul de rafuieli interne si pentru intimidarea unor opozanti ai regimului Basescu. In ceea ce priveste actuala lege a sanatatii elaborata de guvernarea USL, suntem intru totul de acord si am si aratat ca respecta, in mare, aceleasi “principii” anti-sociale ca si precedentele guverne, ducand la privatizarea sistemului sanitar si la deschiderea accesului pentru privati catre asigurarile de sanatate (de altfel, uneori este vorba despre aceiasi oameni din sistem, cum a fost cazul fostului ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, care sustinea un proiect genocidal cu privire la coplata). Diferenta fata de proiectul PDL/ARD (de fapt, proiectul Basescu), sustinut de altfel, de “pro-liferii” MRU, Neamtu, Baconschi et comp., este data de ritmul si amploarea privatizarii: in cazul din urma am fi avut de-a face cu un adevarat blitzkrieg anti-social, protestele existand inclusiv din tabara sustinatorilor “dreptei” romanesti!

3. Consideram, asadar, ca avertizarea lui Iulian este intemeiata, chiar daca realitatea este mai complexa si listele AFR nu sunt in mod unilateral pro-ARD. Mai ingrijorator decat acest aspect este, insa, influenta tot mai mare a neoprotestantilor in miscarea pro-viata din Romania. Prezenta organizatiei Pro-Vita Bucuresti in cadrul AFR poate fi o speranta ca acest lucru va fi contrabalansat, desi, dupa cum o arata chiar controversa listelor electorale AFR, opinia sa nu e luata in considerare. Din pacate, lipsa de implicare a BOR, mai ales a Patriarhiei, adica lipsa de sprijin si de incurajare a unor initiative laice ortodoxe in acest domeniu, precum si laxitatea dogmatica a unor ierarhi, sunt posibile explicatii pentru care neoprotestantii ocupa terenul lasat gol…

4. In concluzie: lucrurile sunt foarte amestecate si, mai ales cand vine vorba de intersectia intre religie si politica, greu de judecat prin liste albe/negre. Mihail Neamtu a beneficiat de cotidianul patriarhal Lumina pentru a-si propaga ideile neoliberale si acum beneficiaza de sustinerea unor grupari neoprotestante. Victor Ponta, co-lider USL si actual sef al guvernului, inainte de a ajunge premier, viziteaza gruparea penticostalilor de la Chicago, una dintre cele mai influente si in Romania. Asadar, legaturile subterane si de interese intre servicii, sectanti, oameni din Biserica sunt mult mai perverse decat ne inchipuim si decat putem sti… Cat priveste lucrurile publice, cine nu s-a lamurit pana acum in ce tabara anti-nationala si anti-sociala joaca “toti oamenii presedintelui” Basescu, ne temem ca nu se va lamuri niciodata cu privire la nimic. Daramite sa mai faca si liste albe-negre.

Legaturi:

***

***


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Cuvantul cititorului, Iulian Capsali, Opinii, analize, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “Alianta Familiilor din Romania, antrenata in propaganda neoprotestanta pro-ARD?

  1. Cred ca ar fi util ca o astfel de evaluare sa se faca nu pe baza unui chestionar la care fiecare poate raspunde cum crede ca ar da bine, ci pe baza activitatii trecute:
    1/ Actiuni concrete,
    2/ Declaratii angajante.

    De asemenea, ar fi bine ca evaluarea sa cuprinda intreaga sfera a valorilor nationale, nu numai pe cele cuprinse in chestionarul actual al AFR.

    Astfel, am reusi sa stim suficient de corect cat de bun roman este un candidat.

    Imi dau seama ca vorbim de o activitate mare consumatoare de timp, dar, odata popularizata, pot aparea voluntari si, pe de alta parta, poate fi limitata la parlamentarii existenti, care reprezinta nucleul dur al clasei politice.

  2. Ehei! Vă mai amintiți cum erați considerați voi în vară, rusofili și adepți ai grupării Kondiakov, din cauza poziției anti-Băse la referendum? Absurd, nu? Și o parte din ce prezumați voi aici este la fel de absurd. Dar probabil că este imposibilă evitarea unor astfel de asocieri la orice poziționare publică de acest fel.

    Cu unele lucruri scrise de voi sunt de acord. Alea mai dureroase. Dar nu-i locul unei discuții aici.

  3. Pe seful de la alianta familiilor il cunosc bine, e convertit, trecut pe la neoprotestanti, iar site urile pe care le are sunt pline de ineptii ce se vor a fi ortodoxe. Vezi de ex http://www.odaiadesus.ro si poate si altele. Apreciez convertetii dar adesea se dau in invatatori mai ortodocsii decat sfintii parinti. Deci nu i de mirare ca s-a amestecat intr-o campanie ca asta.

  4. si noi cu cine votam ? 🙁

  5. Ce cauta Bogdan Stanciu alaturi de Centrul Areopagus (partener cu Grace Fellowship Church – specializati in formarea de consilieri biblici ???) si WorldTeach Association, ca membrii asociati la ECPM (Miscarea Politica Crestina Europeana)? (la….Bruxelles, acu’ vreo 2-3 ani) ?

    Ciudata asociere!

  6. @ orthodoxman:

    Va rugam fara defaimari, barfe, informatii greu verificabile si atacuri la persoane, mai ales ca si despre noi insine s-au spus pe grupul sau o multime de abjectii si calomnii ticaloase, cu girul sau chiar cu instigarea persoanei in cauza in maniera cea mai securistica. Pe odaiadesus nu am identificat lucrurile neortodoxe. Problema este ca deja devine tot mai “groasa” si acum si politica implicarea sectara in zona ortodoxa… Sa ajungi sa-l promovezi, ca ortodox, pe MRU…

  7. @ Elena Grancea:

    Iertati-ne, dar aveti dovezi?

  8. @Bogdan:

    Poate si Victor Roncea sa se fi dat cu rusii din vara, pentru ca si-a dat jos valul de pe ochi si a inceput sa spuna lucrurile pe nume despre cine sunt vanzatorii cei mai mari ai tarii? Of… Si ce echivalenta exista intre niste banuieli sau calomnii mizerabile lansate de adeptii presedintelui-vanzator si niste apartenente declarate, publice, la o organizatie condusa de neoprotestanti care, ce coincidenta, isi au si membrii de-ai lor (pastori) drept candidati, plus ca ii sustin si ii finanteaza fatis pe altii, din aceeasi alianta.

    E mai usor, in general, sa plecam urechea la barfe, sa prezumam legaturi oculte sau intentii rele, sa facem scenarii, decat sa citim atent si serios, sa analizam si, astfel, sa vedem care pozitie e rationala, argumentata (si pe ce) si care nu in subiecte controversate. Da, e greu de crezut, dar mai exista oameni care chiar nu au legaturi cu niciun fel de structuri si care au convingeri si credinte proprii, intemeieate pe iubirea de tara si pe exercitiul luciditatii. Cei care ne-au asociat, din cauza atitudinii (ultra-explicate intr-o multime de postari, inclusiv pe tema Rusiei) ”gruparii Kondiakov” sunt ori oameni care sunt pur si simplu manipulabili pentru ca-si refuza exercitiul gandirii critice, ori pur si simplu agenti (“basisti”/ai serviciilor) ai dezinformarii care propaga asa ceva, pentru ca asta le e fisa postului (apropo, masonul Kondiakov insusi, pentru cine ar fi avut rabdare sa verifice 5 minute ce e cu acest caz, are legaturi de afaceri cu oamenii lui Basescu, respectiv casa de avocatura a lui Valeriu Stoica).

    In plus, totusi, aici nu e vorba doar despre ce optiuni electorale face AFR, ci si de problema influentei neoprotestante, tot mai ingrijoratoare si mai evident antinationale, nu doar antiortodoxe.

  9. @ Elena Grancea:

    Pro-vita Bucureşti este din 2009 membru asociat al acestei organizaţii, păstrându-şi caracterul non-partinic statutar.

    Faptul ca mai sunt si alte ONG-uri membre asociate in aceeasi organizatie nu implica absolut deloc vreo legatura necesara intre acele ONG-uri.

  10. Pt Elena Grancea: ştie Bogdan Stanciu bine ce caută acolo. Măcar este un ortodox care FACE ceva pt Biserica sa şi pt copii amărâţi (născuţi şi nenăscuţi). Dacă o parte din drumul pe care-l are de parcurs este lângă neoprotestanţi, ce problemă ai tu? Au şi ei nevoie de exemplu de ortodocşi adevăraţi, nu crezi? Altminteri cum s-ar reîntoarce la matcă?
    Alţii, precum mulţi dintre noi, dormim pe noi, ce să mai vorbim de mare parte din ierarhia noastră? Până acum n-am întâlnit decât câţiva din Ardeal (păr Andreicuţ, păr. Vasile Someşanul, păr. Laurenţiu Streza) care au făcut cât de cât ceva pro vita şi au sprijinit federaţia (ONG-uri) din România.
    Aşadar, dacă noi nu arăm, măcar să-i lăsăm pe cei care se străduiesc să are în pace!!!
    Ref la articol şi păreri, personal mi se pare, că niciunul nu conştientizează, că nimeni dintre oamenii politici menţionaţi + partidele/alianţele lor, NU activează PENTRU ROMÂNIA. Restul- vânare de vânt. Mai este un articol recent aici de-al lui Ilie Şerbănescu, care dovedeşte cu prisos aserţiunea aceasta: România se duce pe copcă în mod clar şi limpede, I.Ş. o spune clar nu numai din pdv economic, ci chiar ontologic, se referă la fibra naţiunii române; pe care dintre politicienii implicaţi în lupta electorală aţi auzit că se angajează să stopeze acest mers sau chiar să întoarcă nava România??? Tare-s curios să aflu.

  11. @ Elena Grancea

    Acolo am făcut ceea ce am fost chemat de Hristos să fac în întreagă această activitate de salvare a vieții pe care am început-o din 2005.

    Așa este, sunt în ECPM heterodocși. Am avut multe de învățat de la ei și o spun fără rușine. Așa cum sper că și ei au avut de învățat de la mine și de la ceilalți ortodocși.

    Am văzut la unii multă râvnă și dragoste de Hristos – așa cum îl înțeleg ei – și exemple de modestie și dăruire. Dacă tu îi disprețuiești pentru că nu sunt ortodocși, te privește, dar eu nu pot adera la astfel de atitudine. Prefer, fără să fac compromisuri în credință, să iau exemplu de la oricine merită cu adevărat asta.

  12. Bogdan,

    Nu-i pot – preţui – pe cei ce-o nesocotesc pe Maica DOMNULUI meu!

    Apoi, mai stim ca ingerul cazut poate imbraca chip de Inger de lumina, ca sa insele!

    Iertare daca ti-am pricinuit vre-o umbrire, eu ma opresc aici!

    Doamne ajuta!

  13. Pingback: ALEGERILE DIN 9 DECEMBRIE. Sa mai votam? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. @admin

    Ce ușor vă e vouă să vorbiți, băieți. Sunteți, pentru că așa doriți (alegerea voastră, nu discutăm), anonimi, iar asta vă dă o detașare pe care voi o numiți obiectivitate, dar nu este.

    De la calculator totul pare clar. Din stradă e altfel. Țineți cont de asta, vă rog. Nu vă comportați ca o anumită gașcă, tolerată într-o anume mănăstire, pe care au transformat-o în templu al ignoranței.

    Dumnezeu să ne lumineze pe toți.

  15. @ Bogdan:

    In ce fel ne-am comportat ca respectiva gasca apologetica? Ca am vorbit decent, argumentat si ca ti-am luat si apararea?

    Asa o fi, nu suntem in strada, dar suntem cinstiti cu noi insine. E o mare problema daca nu se mai poate vorbi, discuta, emite pareri, detasate sau nu, pe anumite subiecte. A discuta e ceva ce tine de normalitatea de a fi om.

    Sa nu dea Domnul ca, nefiind capabili sa primim discutii normale, sa ramanem doar cu aia cu care tot suntem comparati intr-un mod, sa avem iertare, total inept.

  16. „Cine se smereşte înaintea altuia tăindu-şi voia sa de a se arăta mai presus decât acela, îl face şi pe acela să-şi taie voia lui de a se arăta mai presus de decât el. Astfel, cel smerit îşi taie nu numai voia mândriei sale, ci şi voia mândriei celuilalt. Nu se taie voia altuia printr-o superioritate de putere lumească, ci prin voia smereniei proprii, care atrage după sine smerenia altuia, aşa cum smerenia lui Hristos atrage după sine smerenia noastră.”

    (Părintele Dumitru Stăniloae, nota 42 la Ava Dorotei, Învăţături, în Filocalia IX, Editura Humanitas, Bucureşti, 2002, p. 491)

    Numa ce cetisem azi aceasta mica pilula de intelepciune si ma intrebam in sinea mea, nepricepandu-ma: oare cum a fi aiasta?

    Si iacata cum, asistand la acest smerit dialog purtat intre crestini, in cadrul acestei sectiuni de comentarii, odata m-am luminat si-am priceput. Mari minuni se intampla cu mine si eu, netrebnicul si necuratul, nici nu le bag de sama.

    Deci, iertati intreruperea, numai bucuria aceasta de a vedea lucrarea smereniei m-a impins sa va intrerup, pret de-o clipa, dialogul.
    Deci va multumesc, fratilor.

  17. Mi se pare absurd – si foarte intristator – reprosul ca va faceti lucrarea ca “anonimi”. Ma gandesc ca poate fi buna asumarea si marturisirea cu nume si prenume (desi ar aduce la randul sau riscul luptei cu slava desarta), dar nu e singura si parca nici cea mai mare jertfa. Fiecare face ce poate si roadele s-or vedea. Doamne, ajuta.

    Oricum, mecanismul prin care se propun inlocuitori pentru discernamantul omului (in postura lui de cetatean cu drept de vot) l-am vazut si prin alte parti, tari cu pretentii. Cineva dintr-o tara nordica imi spunea ca, inainte de niste stufoase alegeri locale, aveau la dispozitie online un chestionar in care bifau ce conta pentru ei si la sfarsit li se servea numele candidatului celui mai apropiat de asteptarile lor. Sa fim seriosi, importanta relativa a unor criterii de eligibilitate (criteriile insele fiind predefinite cine stie cum) – si pentru candidat, si pentru alegator – este greu de masurat liniar sau de convertit cat conteaza lipsa unuia fata de prezenta altuia.

    Exista pe youtube o conferinta (The Paradox of Choice) despre cum prea multe optiuni devin o premisa pentru abdicarea de la procesul insusi al alegerii, al deliberarii. Al gandirii. Daca ajutorul civic pe care inteleg unii sa-l ofere este prin scurtaturi de genul celor prezentate mai sus, demersul mi se pare cumva naiv, in cel mai bun caz. Invatati-ne ce intrebari, ce variabile aduceti in discutie cand decideti eligibilitatea unui candidat fata de altii. Si ramane sa chibzuim singuri doua fapte importante: cum s-a raspuns, dar si cat de relevante sunt variabilele pentru ceea ce presupunem a fi modelul dezirabil. Iar dumirirea si decizia fiecaruia dintre noi nu are cum sa nu includa exact ceea ce constituie FAPT, nu analiza retorica, si anume CE AU FACUT candidatii respectivi in spatiul public pana la momentul alegerilor.

    Scurtaturile propuse in locul discernamantului fiecaruia sunt riscante, oricine le-ar face. Eu va intreb simplu: parintii nostri duhovnici cat de usor ar face asemenea recomandari? Ca doar ii stim si ne stiu. Si stim in ce credem si ce marturisim. Pai daca ne stim asa bine, sa chibzuim fiecare singur, ca singuri vom da socoteala. Mai sanatoasa si folositoare mi se pare lucrarea voastra, de formare si informare, decat shuntarea gandirii in numele unor valori comune.
    Iar cand cei care le fac lasa in afara chestionarului insasi memoria recenta a faptelor persoanelor in cauza (cum inteleg ca s-a intamplat aici), deja ajungem la un exercitiu de analiza pe text, ignorand contextul si asa extrem de nevralgic. Un context in care nu indraznim sa giram decat ce am cunoscut direct si ce ne apare intr-adevar trainic.
    Iertati-ma ca am scris mult, dar sunt stupefiata de insasi incercarea (crestina? civica?) de a substitui la scara larga tocmai procesul deliberarii, al alegerii inevitabil imperfecte, si implacabil asumate. Iar cand ei au vazut ca din tonomatul analizei lor pe text au iesit mutanti (persoane care au un trecut faptic inacceptabil, PDL-isti deja suficient expusi, jalnici si aroganti) cum de au mai pretins ca demersul lor merita validat in rest? Of…

  18. PARINTELE GHEORGHE CALCIU DUMITREASA:
    “De faptele noastre personale raspundem singuri; dar faptele care implica grupurile sunt mult mai grave. Imi aduc aminte ca PARINTELE STANILOAE ne spunea la cursurile de doctorat ca vom raspunde in fata lui Dumnezeu, nu numai de faptele savarsite de noi pe durata vietii, ci si pentru modul in care trecerea noastra prin lumea influentat pe semenii nostri, contemporani cu noi, sau ulteriori.(…)
    Cu cat iti asumi mai multe raspunderi sociale, cu cat te intitulezi mai mult conducator al grupurilor si al bisericilor, cu atat raspunderea ta este mai mare. Esti preot, esti Episcop, Mitropolit sau Patriarh, esti, sau te consideri un lider al grupului in care traiesti, sau esti in Consiliul Parohial, sau in cel episcopal, sau in Sinod, NU TE AMESTECA IN LUCRURI MURDARE, NICI MACAR CA PERSOANA PARTICULARA, pentru ca tu porti pe fruntea ta semnul lui Dumnezeu si nu ai dreptul sa-l schimbi cu semnul satanei. (…)
    Daca toate acestea le faci si le intelegi, esti in Biserica lui Hristos; daca nu le intelegi, cere lui Dumnezeu si preotilor sa te invete; daca le stii si nu le faci, pleaca din fruntea grupului ca sa nu smintesti pe altii si sa nu tarasti in rusine o institutie sacra. iar de nu vei face acestea, aproape este vremea judecatii tale, pentru ca, de multe ori ingerul Domnului te-a prevenit si nu l-ai ascultat.”
    (Parintele GHEORGHE CALCIU – Marturisitorul prigonit)

  19. @diana
    Excelentă intervenție! Mulțumim!

  20. Mi se parea normal sa ii intrebati si pe Alianta Familiilor despre treaba asta, inainte de a arunca laturi in ei. Pe pagina lor de facebook au postat o explicatie. V-ati descalificat in ochii mei cu asemenea comentarii. Nu sunt si nu vreau sa fiu “ortodoxa” ca voi. Faceti credinta de rusine si ii faceti de rusine pe sfintii cu ale caror imagini defilati pe site.

  21. @Ioana:

    Postarea noastra cuprinde 3 lucruri: o opinie a lui Iulian Capsali, una a unui membru fondator al AFR si una care ne apartine. De altfel, Bogdan Stanciu a si oferit singura explicatie pana acum pentru demersul AFR, desi era cel mai putin implicat si a avut o opinie proprie. AFR nu s-a coborat pana acolo incat sa raspunda ea insasi la aceste critici aduse pe un ton mai normal decat cel pe care-l folositi dvs si nici pe pagina lor de facebook, de fapt, nu au facut-o, dupa cate intelegem de la cei care au acces acolo. Poate va referiti la cum au justificat ei, in general, demersul? Dar la asta am facut trimitere prin link de la bun inceput…

    Sanatate si mantuire va dorim! Si mai multa buna-cuviinta si mai putin fanatism. Ca orbeste si intuneca mintea si raceste inima. Si e pacat. Iertati-ne!

  22. Asta ar trebui sa ne fie invatatura de minte si noua, ortodocsilor. Faptul ca AFR este majoritar protestanta, tocmai datorita lipsei noastre de implicare, face ca sa isi permita propuneri decontextualizate, care le sunt favorabile lor sau care au o directie oculta (aparent). Ortodocsii nu se misca, sunt macinati de mici razboaie si vanitati centrifuge. Sectele reusesc sa puna in parlament oameni ca MRU sau Neamțu si sa faca lobby intens sub diverse măști. Este destul de clar ca in actiunea de a demantela Statul, pe planseta oligarhiei orice atacuri sunt permise. De la cel cultural si religios (in sens larg), pana la manipularea prin media, asasinatul economic (cum este si cazul Greciei), servicii secrete si cai troieni (era sa zic “traiani”:). Nu uitati ce functie a avut MRU inainte si ce a facut ca prim ministru, inclusiv incercarea de a scoate icoanele din Palatul Victoria. AFR este doar o mica piesa dintr-un puzzle mult mai larg, in care toate componentele sunt asamblate pentru ca proiectul SUE sa devina fapt. Pas cu pas, democratia va fi restransa pana la limita suportabilului. Iar daca vor fi nemultumiri, imdiat se vor organiza crize. Cele economice sunt usor de realizat, pentru ca au in maini toate parghiile necesare. Cred insa ca nu vor pregeta sa utilizeze si razboiul ca instrument de realizare a imploziei statelor europene. Slava Domnului, nu am trait inca si astfel de momente, insa ceea ce ar trebui – zic eu si ma iertati ca indraznesc -, este sa nu ne temem. Indiferent ce se va intampla, Domnul Hristos este o prezență permanenta in viata noastra, a crestinilor, iar Maica Domnului are acest dar coplesitor: ne ocrotește.
    Sa fim, asadar, prezenti, atenti si mai activi. O sa redau finalul apelului facut de Alianta pentru Demnitate Nationala (ADN), in care sunt direct implicat:

    “Apoi, după ce va trece ziua de mâine, să ne gândim fiecare cum ne putem implica mai mult în cetate, în viața țării, fiindcă avem datoria să fim luptători, nu doar rugători. Cum spunea Parintele Amfilohie: “Ortodoxia nu a fost aparată numai în birouri și numai cu sfaturi și prin conferințe, ci și pe câmpul de luptă. Să înțelegem bine îngemănarea dintre eroism și sfințenie”. Și tot el spunea: “ Să nu devină muțenia starea specifică a Bisericii!”. Să facem politică nobilă, așa cum făcea Domnul nostru Hristos, care “ajuta pe cel sarac, alunga pe speculanți din templu, îl numea pe Irod vulpe și pe farisei morminte spoite” (citat din Pr. Gheorghe Calciu-nota mea), să fim pregătiți de război. Și să nu mai lăsăm ca indiferența noastră să permită ca plaga politicianismului să pustiască tot ce avem mai de preț, darurile noastre spirituale și materiale cu care Dumnezeu a învrednicit acest popor.

    Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare