TICALOSIREA GENERALA si DRAMELE TACUTE: “Omul e mai tare decât dracu’! Pe diavol nu-l vad in stare sa-si manipuleze meschin si pervers odraslele…”

23-05-2013 3 minute Sublinieri

ioan_becali__4__copy_thumb_630_380

“Sunt copiii noştri, ai unor părinţi inconştienţi şi grăbiţi să le îngăduie proasta creştere. Noi i-am stricat astfel, dar ne ferim s-o recunoaştem, de ce ne-am sluţi somnul? Amânăm răspunsurile fundamentale, doar–doar nu va fi nevoie să le dăm cuiva. Acestor tineri, îndeosebi, pe care i-am pervertit cu cinism şi pe care îi silim, sub pretexte felurite, să ne care oala cu lături…”

***

B130585_9d993a7c5e

Jurnalul.ro/ Marian Nazat: Mai tare decât dracu’!

Septuagenarul (ori octogenarul?) Jean Pădureanu, starostele Bistriţei fotbalistice dintotdeauna, n-a trecut degeaba prin viaţă. Dimpotrivă, a sedus-o şi a dezbrăcat-o de toate straiele, dezmierdând-o sau bruscând-o deopotrivă, după cum i-a venit melicul. Şi din însoţirea asta pătimaşă, uneori la limita rânduielilor convenţionale, a adunat înţelepciune berechet, cât să ne înveţe pe destui. Bunăoară, în seara când încă naţia aştepta verdictul în cauza penală ce-l cuprindea şi pe el, bătrânul oltean strămutat voluntar în Ardeal a avut o răbufnire cu tâlc. Cică “Omul e mai tare decât dracu’ ”.

Copilandrii ăia ţiitori de microfoane şi de camere de filmat aflaţi în preajmă nici n-au băgat de seamă vorbele miezoase ale intervievatului. Prea cruzi ca să priceapă adâncimile sufletului şi prea birjăriţi de stăpânii răscrăcăraţi în birourile luxoase ca să-şi oprească oleacă răsuflarea şi să asculte altfel. Aleargă bezmetici printr-o lume duhnind de precarităţi şi se căznesc să inventeze ştiri din orice. Nişte victime nevinovate şi agresive ale corporatismului mediatic, nimic altceva.

Sunt copiii noştri, ai unor părinţi inconştienţi şi grăbiţi să le îngăduie proasta creştere. Noi i-am stricat astfel, dar ne ferim s-o recunoaştem, de ce ne-am sluţi somnul? Amânăm răspunsurile fundamentale, doar–doar nu va fi nevoie să le dăm cuiva. Acestor tineri, îndeosebi, pe care i-am pervertit cu cinism şi pe care îi silim, sub pretexte felurite, să ne care oala cu lături.

Profităm de inocenţa şi credulitatea lor ca să-i ticăloşim asemenea nouă. Într-adevăr, “omul e mai tare decât dracu’ ”, pe diavol nu-l văd în stare să-şi manipuleze meschin şi pervers odraslele. Din păcate, omul s-a luat la întrecere cu Sărsăilă, iar nu cu Dumnezeu, şi aşa îmi explic chipul de-o hidoşenie dezgustătoare al lumii de azi.

Inspirat de “Tata Jean”, Giovanni Becali, în acelaşi spaţiu public, a rostit un adevăr pe care niciun criminolog nu l-ar fi sintetizat mai bine. “Da’ ce, puşcăria e vreo sperietoare, nu e tot o instituţie de reeducare, ce, e pentru animale? Te duci acolo, te mai linişteşti niţel şi ieşi afară, iar dacă ţi-a plăcut te întorci”, aşa au sunat vorbele sale doldora de sămânţă. Zicerea cu pricina l-a umanizat într-atât încât l-a făcut simpatic, într-o realitate pocită de ipocrizie şi minciună. Când toţi se întrec să laude făţarnic actul de justiţie şi să-şi exprime încrederea în imparţialitatea magistraţilor, vărul lui Gigi a privit, lucid, mai departe, spre universul carceral. Şi l-a definit din prima şi pe înţelesul tuturor, adevărurile simple nu trebuie schingiuite ori sufocate cu perna cuvintelor îmbârligate şi complicate. În definitiv, recluziunea a fost inventată de om tocmai în întrecerea aia cu dracu’, arar cu serafimii. Cu care se şi întâlneşte păcătosul penal în celulă, iar de aici pleacă pe drumul recuperării de sine. Dacă îl ţine de mână heruvimul, proscrisul se va regăsi şi va reveni între ai lui mântuit. Liniştit, pe limba impresarului devenit filozof de conjunctură. Dacă Necuratul îi va prinde de brăcinar şi-l va ademeni, destinul îi va fi pecetluit de semnul ratării. Oamenii ăştia de fotbal, de răul cărora se bucură acum atâţia, n-au apărut din neant. Societatea le-a încurajat excesele din nevoia de circ, în loc să le tempereze trufia, obrăzniciile şi mârlăniile. I-a pierdut lipsa de măsură, slăbiciunea de a se destrăbăla fuduli sub “tirania banului”. Puţină decenţă, robespierrilor însetaţi de răzbunare, când era cazul să vă auzim vocea, aţi tăcut laş!

***

Sunt săriţi de şaptezeci de ani. Intelectuali de provincie, în contrast cu moda trăşuchiată a prezentului fistichiu-modern. Şi-au îmbrăcat hainele de sărbătoare, ea şi-a aşezat cochet pe cap o pălărie învechită, iar el s-a primenit cu costumul de odinioară. Se ţin de braţ şi ascultă cu ochi înlăcrimaţi schimbul de replici dintre apărare şi acuzare. În boxă, fiul lor, un ins şcolit şi cu o carieră deloc de lepădat, e acuzat ca şi-ar fi făcut dreptate de unul singur. Că a nesocotit autorităţile statului neprihănit şi grijuliu, chipurile. Aerul s-a încărcat dintr-odată, e greu respirabil. La urma urmei nu-i de mirare, se joacă soarta unui om. Nu-mi pot lua privirea de la tragicul cuplu, senectutea lor înfrântă mă copleşeşte. Au figurile albite de spaimă pentru copilul rătăcit deocamdată şi se roagă şoptit. Uf, ce bine că nu sunt judecător, să fiu obligat să-mi înăbuş emoţiile şi să aplic numai legea! Şi ce păcat că pretoriul nu are posibilitatea să asiste din apropiere la drama pricinuită familiilor inculpatului din dosarul penal! Judecătorul însă lucrează între divinitate şi demon şi depinde numai de el căruia dintre cei doi i se alătură. Fiindcă nu e nici una, nici alta, ci un om hărăzit să păstreze în echilibru cântarul dreptăţii. Un echilibru pe care mai toţi vor să i-l strâmbe, să şi-l tragă în propriul folos. E vorba, totuşi, de libertate şi de aceea omul trebuie să fie mai tare decât dracu’. Indiferent că e magistrat sau acuzat. Omul, nu dracul!

sala_de_judecata__41970000

Cititi si:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Justitie, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “TICALOSIREA GENERALA si DRAMELE TACUTE: “Omul e mai tare decât dracu’! Pe diavol nu-l vad in stare sa-si manipuleze meschin si pervers odraslele…”

  1. Asa este: “omul e mai tare decat dracul” – prin faptul ca uciga-l toaca doar imbie la pacat, nu-l infaptuieste el si, daca faci Crucea mare, fuge de la tine…in schimb omul – daca te vede(a) ca-ti faci Cruce – apropos de inchisorile comuniste) – te omora in bataie!

    Concluzia: omul merita bataie – si aici, lumeste, si dincolo – platind duhovniceste -fiindca in duh se hotarasc toate, mai bine zis (d)in inima, de-acolo pornesc hotia, adulterele, rautatea, invidia si toate celelalte!

  2. “omul merita bataie – si aici, lumeste, si dincolo – platind duhovniceste”..banuiesc ca e vorba (doar) despre ceilalti.

  3. @ Magda:

    Bataie de la Dumnezeu, se intelege, cand vorbeste de “plata duhovniceasca”.

  4. @C2

    Iti inteleg ironia exprimata prin acel (doar) – ma refeream la ceea ce s-a spus si este PROBAT la modul general (pentru orice vladica sau opinca) prin, “cu ce masura MASORI, ti se va MASURA”.

  5. @ Magda

    O fi meritand omul bataie dar sa nu uitam ca Dumnezeu e si milostiv. A cadea doar in deznadejdea adusa de faptele indepartate de Dumnezeu e tot una cu a se asemana lui Iuda care isi pune streangul de gat. A uita ca pe lumea asta mai este timp de pocainta este un lucru dracesc.

  6. Desigur, daca omul se “bate” singur (prin pocainta) tot invatatura Bisericii ne arata ca nu mai este “batut”.

    Dar cand e vorba de tortionarii nepocaiti (nu vorbim de cei reeducati la randul lor prin tortura, care nu au ales din voia lor sa chinuiasca si sa ucida) despre care a pomenit Magda… te intrebi daca si “bataia” iadului vesnic i-ar putea vindeca si invata minte? Si nu sunt doar cei din perioada stalinista, din inchisori, din anchete, ci sunt cei de azi, din vremuri pasnice si libere, pe care nu-i obliga nimeni, ci care de bunavoie aleg sa devina ucigasi de suflete, schiloditori, pervertitori… Pentru diabolizarea aceasta a omului, extinsa la nivel de societate, mai exista alt “leac” decat Apocalipsa? Nu mai merita sa existe si nici nu mai poti trai intr-o astfel de lume!

    Sa recitim articolul. E vorba despre asasinatele “blande” de langa noi. De zi cu zi. Am devenit un cimitir ambulant de suflete si nu mai simtim…

  7. Ce s-a intimplat cu articolul cu parintele SAVATIE BASTOVOI,am vrut sa-l arat sotiei ,si nu mai este!Era foarte bun!

  8. @ daniil:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/05/07/parintele-savatie-bastovoi-sophia-2013-noblete-romania-ingerilor-video/

    Data publicarii lui e mai veche, dar il readusesem astazi in prim-plan, pana cand am putut face o postare noua, mai ales ca cea cu p. Savatie, fiind in perioada pascala, i-a prins pe multi in vacanta si au ratat-o.

  9. Multumesc si pentru promptitudine si pentru raspuns.Totusi parca nu mai sint in ordine articolele postate de dvs.Spre exemplu era unul despre amicitia lui Ponta cu basescu si nu-l mai vad.Totusi poate este doar o parere gresita.MULTUMESC SI INGERII SA NE PAZEASCA PE NOI PE TOTI!!!!

  10. Corina!

    Te duci prea departe cu rationamentul si, exagerezi!

    Nimeni nu zice ca Dumnezeu nu este MILOSTIV dar este si DREPT!

    Eu nu vorbesc ”din carti” – la ora actuala, ceea ce se intampla – sunt realitati!

    Nu e vorba de nicio deznadejde in ceea ce ma priveste…vremurile si oamenii nasc/genereaza deznadejde prin actele/faptele lor (la modul general) – eu i-as zice tristete, ingrijorare, temere, anxietate si la sfarsit, cand totul devine ingreunat – deznadejde!

    -ca, nu este pacat care sa nu fie iertat de Dumnezeu – e una! Dar, la cati/cate exista constientizarea pacatului si dorinta de indreptare prin ceea ce numim noi – pocainta ?!
    N-ai auzit ca un leit-motiv spunandu-ti-se celor cazuti in deznadejde datorita vietii “da ce? eu am pacate? Ce? Am omorat pe cineva?” cand recomanzi ceva Sf.Maslu, o Spovedanie…de Impartasanie = nici nu mai vorbim!

    Cati dintre colegii tai (spre exemplu) cred in Inviere? Cati in Viata de Apoi? Cati stiu Adevarul de Credinta? Cati stiu si daca-l stiu, cati constientizeaza Crezul?! Iti spun eu – foarte putini, prea putini!

    A miza NUMAI pe faptul ca Dumnezeu este DOAR MILOSTIV fara a fi si DREPT inseamna cu adevarat erezie si indracire – exact ca in ceea ce se spune despre infaptuirea greselii ” a gresii e omeneste, a starui in greaseala este diavoleste”.

    Iar motiv de optimism fals sau imbatare cu apa rece, chiar nu am! Pe mine una, ma ingrijoreaza ceea ce vad/aud…prea putin de bine si mult prea sumbru pentru viitorul apropiat – Sectiunea de STIRI de-aici, nu-ti spune nimic? Dar ce este in jurul tau?

  11. @admin:
    Gata mi-am revenit,imi cer iertare.Am deslusit-o!

  12. Pingback: DE CE NU SUNTEM CA MUNTENEGRENII? Invata-vom, oare, ceva din LECTIA DE OMENIE SI EROISM “FIRESC” a fratilor nostri?/ MARTURII, MINUNI si INVATAMINTE dupa accidentul teribil de Rusalii (VIDEO): “Acum pot spune: da, Dumnezeu exista!”
  13. Pingback: “Justitia” romaneasca “reformata” – sub teroarea procurorilor si a microfoanelor. CUM AU AJUNS JUDECATORII ANEXELE SANTAJATE ALE PROCURATURII. “INTERCEPTARILE – sport national”. Cum sunt ascultati românii a
  14. Pingback: MIHAI BURACU: PITESTI DUPA PITESTI. Cum s-a inmultit samanta satanica a comunismului dupa 1989? “Asistam neputinciosi la o a doua internationalizare (globalizare), sora geamana cu internationalizarea rosie” -
  15. Pingback: PARINTELE ADRIAN FAGETEANU (video): “Divide et impera e sistemul diavolului si al slugilor lui… Sa se parasca unii pe altii, sa se vanda unii pe altii. Acest sistem il aplica ei peste tot”. SI DESPRE ANTIHRIST, LEPADARE, PRIGOANA -
  16. Pingback: Mai poate fi numita Romania Gradina Maicii Domnului? “INCA NE MAI TINE DUMNEZEU, DAR PANA CAND?” - Recomandari
  17. Pingback: POGORAREA LA IADUL PENITENCIAR. Marturii din locul unde “TE FACE SITĂ RĂUL si SUFLETUL ȚI SE DESTRAMĂ, BUCATĂ CU BUCATĂ”, chiar si daca esti preot…. Parintele Dumitru Beşleagă, duhovnicul de la INCHISOAREA JILAVA: “BUCURIA
  18. Pingback: GASTILE VIRTUALE: “Cum gandesti cu propriul cap, cum vin oamenii Nasului sa te puna la punct…” - Recomandari
  19. Pingback: CRESTINII DE AZI – APARATORI AI TIRANILOR si lepadatori sau chiar ucigasi ai celor slabi si ai celor nedreptatiti? CINE II MAI CERCETEAZA SI II MAI APARA PE CEI CAZUTI IN DIZGRATIA CELOR PUTERNICI? - Recomandari
  20. Pingback: MECANISMELE MANIPULARII ROMANIEI. Cum este practicat astazi RAZBOIUL NEVAZUT impotriva mintilor noastre - Recomandari
  21. Pingback: “Măi, fraţi români, noi n-am ieşit încă din PĂGÂNISMUL nostru, care se manifestă astăzi prin VRĂJITORII la nesfârşit, prin BLESTEME la nesfârşit!” | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: Sfantul Tihon din Zadonsk despre RAZBOIUL CRESTINILOR IMPOTRIVA FRATILOR LOR: “O, in ce stare de plans a ajuns crestinatatea: sa se chinuiasca si sa se manance unul pe altul! ODINIOARA CRESTINII SE AJUTAU UNUL PE ALTUL, DAR ASTAZI SE ALUNGA SI SE ST
  23. Pingback: INCHISORI SAU LAGARE DE DISTRUGERE SI EXTERMINARE? Monstruozitatea criminala a sistemului penitenciar si DEZUMANIZAREA NOILOR CRESTINI FANATICI AI "JUSTITIEI": "Cred ca retraim anii 50, ai mortii sufletesti, doar ca de data asta nu ne mai o
  24. Pingback: TRADAREA LUI IUDA. “Sa incercam, cu sinceritate, sa-l gasim pe Iuda in multe din manifestarile noastre si sa-l izgonim”. Parintele Ioanichie Balan zugraveste, tulburator, PORTRETUL TRADATORULUI DINTOTDEAUNA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare