CUM SUNTEM MINTITI ZILNIC, LA SUPERMARKET, despre alimentele “sanatoase” pe care le cumparam

24-05-2013 2 minute Sublinieri

pachamarket-dessine-supermarche-L-1

Problema hranei a devenit de-a dreptul îngrijorătoare. Cât mâncăm, ce mâncăm, de unde mâncăm şi cum mâncăm sunt doar câteva din chestiunile pe care le ridică nutriţioniştii.

Roşiile cu gust de carton, ardeii aproape toxici, portocalele care te colorează pe mâini după ce le-ai decojit, ca să nu mai vorbim de carnea de vită (sau cal, ce mai contează), de puii injectaţi cu tot felul de substanţe de creştere şi antibiotoce, de mezelurile care sunt făcute din orice, mai puţin carne, iar lista este extrem de lungă.

Mizând pe ideea că oamenii vor să mănânce din ce în ce mai sănătos, companiile producătoare de alimente au schimbat macazul.Bio”, “Eco”, “Fără aditivi”, “Fără coloranţi şi conservanţi”, “Fără hormoni de creştere”, “Fără zahăr”, “Cu 30% mai puţine grăsimi”, “Doar 100 de calorii” – sunt doar câteva din mesajele pe care le găsim din ce în ce mai des pe etichetele produselor plasate strategic pe rafturile din magazine.

Însă ce înseamnă de fapt aceste mesaje?

Mai multe vitamine” – Oamenii cred că produsele care sunt bogate în vitamine sunt un substituent al fructelor şi legumelor. Nimic mai fals. Studiile arată că separarea vitaminelor de minerale din anumite alimente şi adăugarea lor în alte alimente nu are deloc acelaşi efect. Astfel, procesarea mecanică a alimentelor nu este sănătoasă.Încercaţi să vă luaţi vitaminele din fructe, legume, cereale integrale.

Pui fără hormoni de creştere” – Această informaţie vinde extrem de bine. Dincolo de asta nu ne spune de fapt nimic. Pentru că UE a interzis fermelor să folosească hormonii de creştere, aşa că ei pun pe etichetă un lucru pe care sigur nu îl fac pentru că nu au voie. Însă puii crescuţi peste noapte sunt plini de antibiotice şi tot felul de furaje care dăunează la fel de mult sănătăţii ca şi hormonii de creştere.

Fără zahăr” sau “Îndulcitori naturali” – Când vedeţi acest mesaj pe produsele cumpărate vă gândiţi că sunt sănătoase şi că pot fi consumate în cantităţi mai mari. Însă aceşti îndulcitori “naturali” sunt de fapt cât se poate de artificiali. Fructoza sintetică este utilizată în locul zahărului pentru ca pe etichetă să dea “bine” la numărul de calorii conţinut de respectivul produs. Aşa că atenţie mare!

Cu 30% mai puţine grăsimi” – Da, într-adevăr au tăiat din grăsimea de origine animală din acel produs, însă pentru a păstra “acelaşi gust”, producătorii au adăugat o cantitate mai mare de zahăr, sare şi alţi potenţiatori de aromă. Aşa că este de preferat să consumaţi produse care sunt bogate în grăsimi, în detrimentul celor “sintetice”.

cum-suntem-mintiti-la-hypermarket-208638

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “CUM SUNTEM MINTITI ZILNIC, LA SUPERMARKET, despre alimentele “sanatoase” pe care le cumparam

  1. Asta e ca si aceea cu guma fara zahar sau coca-cola dietetica.
    In loc de zahar au aspartam, zaharina, etc.
    Halal dietetic!

  2. inainte, cand eram copil, erau pline pietele de oameni care vinteau pasari vii. Acum nu mai vezi nici macar unul de samanta. Acum ori ai cunostinte la tara dispuse sa iti dea cate ceva, ori te multumesti cu inlocuitorii de carne din magazine. Si in 99% din cazuri te multumesti cu inlocuitori pt ca nu ai de ales.

  3. @Emanuela

    Stiu ca-i de RAS si greu de crezut dar, majoritatea s-au OBISNUIT cu gustul asta fad/fetid (daca e vechi sau tinut peste termen) al pasarilor crescute peste noapte, fata de cele crescute in curte: cele de-aici, cumparate DE-A GATA…doar le jumoli pe ici, pe colo de un fulg motat uitat, le parlesti bine si le gatesti!
    Ca trebuie sa iei colebil sau triferment dupa ce mananci, e una! Ca dupa cativa ani, ai probleme cu ficatul (sau mai intai cu colecistul) – e alta!

    Povestea celor din curte: sunt bune, sunt mai sanatoase, DAR sunt atoase (chiar daca au decedat tinere) si parca-s date cu sofran – impresioneaza neplacut vederii, culoarea supei facute dintr-o oratanie crescuta cu boabe de porumb si iarba…chiar cu carnea ne-aditivata si nehormonata, dar fibroasa/muschiuloasa, fiindca a facut sport de performanta, prin curte!

    P.S. intre noi fie vorba, nici femeile n-ar mai accepta (in privinta orataniilor) s-o sacrifice DE VIE, s-o opareasca, s-o jumuleasca, s-o eviscereze, s-o parleasca, s-o pregateasca si apoi, s-o gateasca….

  4. Cand eram copil, pe vremea impuscatului Ceausescu, cand inca (asta era demult de tot) se mai taiau porci in parcarea imensa dintre blocuri (cartier pariferic de Bucuresti), in acele vremuri televiunea de stat (si partid) facea preziceri despre mancarea din petrol, cu care occidentul incepuse cica sa se antreneze.

    Iaca, ne-a venit si noua randul.

    Subscriu: gaina alergata prin curte e mai “atzoasa” insa ce ciorba face. Recomand curcanul.

  5. marfa din hipemarketuri, un cancer frumos ambalat

  6. Si care e alternativa ? Sa cumperi de la piata ? Alea chiar nu au nici un control. Sa nu credeti ca asa-zisii tarani cresc pasarile cu iarba… Concentratele sunt mai practice si mult mai la indemana. De ce sa te chinui sa culegi urzici, sa le fierbi si sa le toci ? – ai chiar la nas concentrate pentru fiecare perioada de dezvoltare a pasarilor.
    Asta tot pentru ca punem accentul pe “a avea” si nu pe “a fi”. Asa ca producatorii urmaresc DOAR profitul (nimic altceva nu conteaza), iar bietii cumparatori sunt saraciti de ticalosia din fruntea tarii si indobitociti de tot ce inseamna mass-media.

  7. Pingback: Fara sa stim, in fiecare zi mancam UN COCKTAIL DISTRUGATOR de E-uri (VIDEO) - Recomandari
  8. Pingback: OTRAVA DIN MANCARE, OTRAVA DIN DEODORANTE. Românii – cobai pentru mafia alimentara? Campanii pentru protejarea sanatatii prin informare (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare