Scandal urias in SUA legat de SPIONAREA de catre FBI a utilizatorilor GOOGLE, FACEBOOK si SKYPE. “Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi”

7-06-2013 3 minute Sublinieri

sua bb

 • Mediafax:

Conturi GOOGLE, Facebook sau Skype, accesate de NSA şi FBI pentru a supraveghea activităţi în străinătate

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani în domeniul Internetului, între care Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, pentru a supraveghea activităţi în străinătate, au dezvăluit Washington Post şi The Guardian joi.

Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat în domeniul informaţiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi societăţi în domeniul Internetului.

Programul secret, numit “PRISM”, funcţionează începând din 2007 şi permite NSA să se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informaţii despre utilizatori despre care există elemente ce permit să se creadă “în mod rezonabil” că se află în străinătate, totul fără vreo ordonanţă din partea justiţiei.

Legea americană îi protejează pe cetăţeni de o supraveghere fără ordonanţă, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecţie şi pot să fie spionate în mod legal.

Potrivit ziarului,”analişti care utilizează sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o bază militară în apropiere de Washington) este necesară să introducă «selectori» sau cuvinte de căutare, astfel încât probabilitatea ca ţinta să fie străină să depăşească 51%”.

Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk participă de asemenea la sistem, iar platforma de găzduire de fişiere Dropbox urmează să se alăture în curând.

Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte “e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele”.

Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct.

Este vorba despre “unul dintre cele mai importante accesuri (…) NSA”, se arată în documentul PowerPoint, potrivit The Guardian. Peste 77.000 de rapoarte de informaţii au citat PRISM.

Google a declarat într-un comunicat pentru cele două ziare că este “foarte atent faţă de securitatea datelor utilizatorilor” săi.Divulgăm date statului federal doar în acord cu legea şi examinăm aceste cereri cu atenţie”, afirmă gigantul. Unele “persoane afirmă că am creat o «poartă de intrare ascunsă» pentru stat în sistemele noastre, însă Google nu are vreo «poartă de intrare ascunsă» pentru ca statul să acceadă la date private ale utilizatorilor”, continuă el.

Acest spionaj a fost permis de o lege adoptată în timpul lui George W. Bush, prelungită şi promulgată de către Barack Obama în decembrie 2012, în pofida îngrijorării congresemnilor faţă de acest adevărat “cec în alb” acordat NSA.

“O experienţă directă a acestor sisteme şi un sentiment de oroare faţă de posibilităţile pe care le oferă au determinat un ofiţer din domeniul nformaţiilor să furnizeze prezentarea PoerPoint despre PRISM şi alte documente Washigton Post, cu scopul de a dezvălui ceea ce el apreciază că este o intruziune şocantă în viaţa privată”, scrie Washington Post.

“Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi”, a mărturisit acest ofiţer pentru ziar. Aceste dezvăluiri apar după cele ale cotidianului britanic despre alt program NSA, prin care agenţia de spionaj culege toate “înregistrările telefonice” ale abonaţilor operatorului Verizon.

Giganţii americani în domeniul Internetului neagă că au permis spionilor accesul la servere

Apple şi alţi giganţi americani în domeniul Internetului au negat joi că au permis serviciilor de informaţii să acceadă la serverele lor, cu scopul de a colecta date despre utilizatori, în cadrul unui program de supraveghere aprobat de administraţia lui Barack Obama.

Reacţiile lor au loc după ce Washington Post a dezvăluit că FBI şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) utilizează porţi de intrare ascunse în programe produse de principalele companii informatice americane cu scopul de supraveghea navigatori pe Internet, în cadrul unui program secret numit PRISM.

“Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre PRISM”, a declarat Steve Dowling, un purtător de cuvânt al Apple.

“Nu furnizăm niciun acces direct la serverele noastre unor agenţii guvernamentale, iar orice agenţie de acest tip care caută date despre un client este necesar să obţină un mandat judiciar”, a adăugat el. NSA şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani în domeniul Internetului, între care Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, cu scopul de a supraveghea activităţi în străinătate, au dezvăluit Washington Post şi The Guardian joi.

Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat în domeniul informaţiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi societăţi în domeniul Internetului. Contactată de AFP, reţeaua de socializarea Facebook a dezminţit, de asemenea, aceste acuzaţii, joi. “Nu furnizăm vreunei organizaţii guvernamentale un acces direct al serverele Facebook”, a declarat Joe Sullivan, însărcinat cu securitatea grupului.

Atunci când autorităţile cer informaţii “analizăm îndeaproape conformitatea cu dreptul a unor asemenea solicitări şi furnizăm informaţii doar în cadrul prevăzut de lege“, afirmă el.

Google a răspuns, într-un comunicat pentru cele două ziare, că nu există vreo “poartă de intrare ascunsă” către serverele sale pentru serviciile federale.

Gigantul cu sediul la Seattle (nord-vest) Microsoft a declarat, la rândul său, că în cazul în care Guvernul efectuează un asemenea program “voluntar pentru culegere de date despre utilizatori, noi nu participăm la el”. Vizat de asemenea, grupul cu sediul în Silicon Valley Yahoo! a negat că oferă Guvernului un acces direct la utilizatorii săi.

James Clapper: Scurgerile de informaţii despre înregistrări telefonice ameninţă securitatea SUA

Directorul serviciilor americane de informaţii James Clapper a apreciat joi că scurgeri de informaţii cu privire la practica de colectare a milioane de înregistrări telefonice, dezvăluită de presă, ameninţă securitatea naţională.

Clapper a declarat, citat într-un comunicat, că “divulgarea neautorizată a unei ordonanţe a justiţiei secrete (care obligă operatorul american Verizon să livreze Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate -NSA- toate datele telefonice ale abonaţilor săi) reprezintă o ameninţare potenţială la adresa capacităţii noastre de a identifica şi răspunde unor riscuri cu care se confruntă ţara”.

Joi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că administraţia Barack Obama este hotărâtă să utilizeze toate mijloacele necesare în combaterea terorismului.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care presa a dezvăluit că firma de telefonie Verizon oferă autorităţilor americane date despre registrele abonaţilor. “Preşedintele SUA este bucuros de dezbaterea publică pe tema găsirii echilibrului între drepturile civice şi măsurile de securitate”, a explicat Josh Earnest.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Facebook, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “Scandal urias in SUA legat de SPIONAREA de catre FBI a utilizatorilor GOOGLE, FACEBOOK si SKYPE. “Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi”

 1. Vesnica lupta antiterorism dusa de SUA si ridicata pe cele mai inalte culmi de ignoranta si tembelism!

  De fapt,in functie de interesele SUA,azi esti terorist,maine nu mai esti.
  Ei iti aplica eticheta,cum vor muschii lor.

  Rebelii din Siria,sprijiniti fatis de SUA,sunt in majoritate membri Al Qaeda.

  Oficial,membrii Al Qaeda,sunt pe listele celor mai vanati teroristi de catre SUA.

  Insa,daca esti terorist si te pui bine cu SUA,nu mai esti terorist,ci esti baiat bun.

  La americani,totul e relativ si dictat de interese.

  Evident,nu are rost sa ne imaginam sau speram ca vreodata criminalii care conduc Israelul,vor fi vreodata definiti drept teroristi.
  In politica SUA exista totusi o constanta,Israelul,tot timpul politicienii americani vor fi pres in fata acestui stat,cu adevarat terorist,pentru ca,de,Israelul e febletea Americii,va fi,in vecii vecilor.

 2. Tot ce se face la casa alba-neagra e sub semnul minciunii, cum au invatat de la tatal lor.

  “Voi sunteti din tatal vostru diavolul si vreti sa faceti poftele tatalui vostru. El, de la inceput, a fost ucigator de oameni si nu a stat intru adevar, pentru ca nu este adevar intru el. Cand graieste minciuna, graieste dintru ale sale, caci este mincinos si tatal minciunii. ” http://www.crestinortodox.ro/evanghelia/03-iunie-2013.html

 3. @Mircea,

  in senatul sua nu prea mai sunt goimi (decat foarte putini)…

 4. http://blog.foreignpolicy.com/posts/2013/06/06/what_kind_of_phone_data_can_the_nsa_collect_exactly

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/06/06/why_the_nsa_needs_your_phone_calls

  So What If the Government’s Spying on Your Phone Calls?
  by STEWART BAKER
  It’s for your own good.

  Suddenly, the national security establishment is drowning in data. On June 5, the Guardian released what appears to be a highly classified order issued by the Foreign Intelligence Surveillance Court, known as the FISA Court, to collect Verizon customers’ phone records of calls made to or by Americans. On June 6, the Washington Post revealed the existence of PRISM, which allows the collection of Internet data on a massive scale. Does this mean the end of privacy, law, and the Constitution?

  Nope. There are a lot of reasons to be cautious about rushing to the conclusion that these “scandals” signal a massive, lawless new intrusion into Americans’ civil liberties. Despite this apparent breadth, and even if we assume that the leaked FISA order is genuine, there are a lot of reasons to be cautious about rushing to the conclusion that it signals a massive, lawless new intrusion into Americans’ civil liberties. (…)

  Pentru a accesa FP este necesar un cont, care este gratuit.
  În principiu, articolul de mai sus spune că respectiva acţiune de colectare a datelor este legală, deşi interpretarea legilor se poate să nu convină americanilor, că americanul de rând este protejat de abuz prin intermediul altor dispoziţii legale, care obligă serviciile secrete să folosească cât mai puţin din datele colectate şi doar dacă există indicii temeinice (probable cauze) şi explică un scenariu cu doi terorişti care îşi schimbă mai multe telefoane, între mai multe reţele, pentru a justifica necesitatea de a înregistra toate comunicaţiile. Articolul vine în completarea altora asemenea care să explice americanilor că nu e bine să se aprindă degeaba, că nu e chiar atât de rău, învinovăţindu-i indirect de faptul că s-a reacţionat virulent pentru o chestie care nu este chiar atât de gravă.

  Dar nu conţinutul articolului este important, ci faptul că SUA s-a hotărât să facă publică această activitate, să o dea pe faţă, mimând un scandal care ar trebui să liniştească populaţia cum că există resorturi instituţionale care au reacţionat prompt în faţa unui astfel de abuz. Scandalul este unul artificial creat, este fals cap coadă, căci nu aşa s-ar reacţiona în mod normal, într-o situaţie ca aceasta. Pur şi simplu avem de-a face cu o campanie mediatică de PR, în care americanului îi este schimbată forţat, prin şocul unui scandal “uriaş”, percepţia asupra dreptului la intimitate.

  Este de reţinut manevra, căci poate fi folosită şi la noi, numai bună să păcăleşti populaţia că societatea civilă e pe metereze.

 5. http://rt.com/usa/obama-surveillance-nsa-monitoring-385/
  extrase:

  “I think it’s important to recognize that you can’t have 100 percent security and also then have 100 percent privacy and zero inconvenience,” the president told the crowd while delivering several minutes of unscripted remarks about the NSA.

  “With respect to all of these programs, the relevant intelligence committees are fully briefed on these programs. These are programs that have been authorized by broad bipartisan majorities repeatedly since 2006. And so I think at the onset it is important to understand that your dually elected representatives have been consistently informed on exactly what we’re doing,” insisted Obama.

  “With respect to the Internet and emails, this does not apply to US citizens and it does not apply to people living in the United States,” he said. “And again in this instance, not only is Congress fully appraised of it, but what is also true is that the FISA [Foreign Intelligence Surveillance Act] court has to authorize it.”

  “What you got is two programs that were originally authorized by Congress, had been repeatedly authorized by congress, bipartisan majorities have approved of them, Congress is continually briefed on how they are conducted. There is a whole range of safeguards involved, and federal judges are overseeing the entire program throughout,” Obama said.

  Obama also suggested that under President George W. Bush, discussions of the programs might never have surfaced. “Five years ago, six years ago, we might not have been having this debate,” he said, calling the discourse an example of “maturity.”

  “In the abstract you can complain about big brother and how this is a potential program run amuck, but when you actually look at the details then I think we’ve struck the right balance,” he said.

 6. http://www.globalresearch.ca/the-monitoring-of-our-phone-calls-government-spooks-may-be-listening/5338103

  ” As the top spy chief at the U.S. National Security Agency – William Binney – explained, the NSA is collecting some 100 billion 1,000-character emails per day, and 20 trillion communications of all types per year.

  Binney says that the government has collected all of the communications of congressional leaders, generals and everyone else in the U.S. for the last 10 years.

  Binney further explains that he set up the NSA’s system so that all of the information would automatically be encrypted, so that the government had to obtain a search warrant based upon probably cause before a particular suspect’s communications could be decrypted. But the NSA now collects all data in an unencrypted form, so that no probable cause is needed to view any citizen’s information. He says that it is actually cheaper and easier to store the data in an encrypted format: so the government’s current system is being done for political – not practical – purposes.

  Binney says that if anyone gets on the government’s “enemies list”, then the stored information will be used to target them. Specifically, he notes that if the government decides it doesn’t like someone, it analyzes all of the data it has collected on that person and his or her associates over the last 10 years to build a case against him. This includes whistleblowers, activists or even government insiders … like the head of the CIA.”

  Cit despre cit de patati si infestati sint parlamentarii din unele tari,dupa spusele unui evreu simpatic:

  http://www.globalresearch.ca/syria-israel-is-losing-the-battle/5338116

  80% dintre parlamentarii partidului conservator de guvernamint din UK sint membri ai lobbyului evreiesc ultra sionist CFI ( prietenii conservatori ai Israelului ) iar in Franta este si mai rau.

  Or depune oare si juramint de ascultare fata de acestia ? cine stie ? cit de britanici sau francezi mai sint si acestia.O tara ( Israel ) cu multiple guverne raspindite in mai toate tarile lumii,globalizarea si guvernul mondial nefiind decit o consecinta fireasca a unei stari de fapt.

  Poate ar trebui ca la nivel de ONU sa se deschida o ancheta internationala asupra atentatelor teroriste din New York 9/11 2001 si cine se ascund in spatele lor,la legaturile evidente intre Al-Qaeda si alte organizatii teroriste in intreaga lume si unele guverne occidentale ( SUA,Israel,UK si Franta in particular ) mai ales dupa evenimentele din Libia si Siria.

  Nu se poate ca acestia sa fie lasati sa distruga omenirea si sa-si impuna vointa asupra popoarelor dupa bunul plac,oamenii ar trebui sa se trezeasca si sa-si faca ascultate vocile.

  Isi imagineaza cineva ca, cu un asemenea control si supraveghere,CIA si alte servicii secrete nu stiu cind se planuieste un atentat terorist ? ( in cazul cind nu-l pun ei la cale,direct sau prin angajati extremisti islamici )

 7. Ca sa mai ne si destindem putin,uitati cum se voteaza in partidul democrat de guvernamint din SUA,cind se arata obedienta si slugarnicie fata de Israel,desi incalcind rezolutiile ONU in aceasta privinta. Este vorba despre declararea orasului Ierusalim capitala a statului evreu ( si nu Tel Aviv ),incalcind propriile anganjamente la ONU:

  https://www.youtube.com/watch?v=cEV9V3-q47c

  Asa circ nu am mai vazut de mult,iar concluzia este uluitoare,ce sa mai astepti democratie de la cocosatii nostri,cind maestrii lor se comporta ca in cazul de fata.

  Caragiale redivivus!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Positions_on_Jerusalem

 8. da.. este exact aceeaşi manevră..
  cele cinci mituri nu concordă cu disp. legii 298/2008. Chestiile alea automate, care cică sunt garanţii împotriva abuzului, ţin de norme interne ale serviciilor secrete. În fine.. consider că am intuit bine.

  o mărturie inedită:

  Metin Cerchez · Follow · Top Commenter · Constantza, Constanta, Romania
  Am fost membru al Comisie de Siguranta Nationala din Parlament-sint multe abuzuri comise de procurori si judecatori-ofiteri acoperiti-ilegal sintem interceptati de alte servicii ca 0962-fosta doi si un sfert, dna, dga, dgia-spp etc-si au cumparat aparatura de interceptare desi legea spune ca doar sri trebuie sa faca interceptarea-toti sint corupti, santajabili fata de cine I a numit, cine le the spaga sau daca sint masoni-obedienta fata de masonul sef – te urmaresc ca sa te santajeze, sa ti inchida gura-sa vedeti averi de sute milioane euro -din salariul la stat ai acestor procurori corupti-caz teodor nita, valentin stefan-ofiteri acoperiti ca si kovesi-trimis de puterea politica-ori care ar fi ea -ptr a santaja-cititi bloog metin cerchez libertatea de opinie-mafia deasupra legii in Romania.

  https://www.facebook.com/metin.cerchez

  Chiar vă rog să intraţi pe respectivul blog http://metincerchezblog.blogspot.ro/, sunt spuse lucruri cunoscute, altele mai puţin, una peste alta o imagine fidelă a României de azi.

 9. Pingback: MAJORITATEA AMERICANILOR - FERICITA CA E SUPRAVEGHEATA ORWELLIAN!. Isterizarea securitara prin "TEROAREA TERORISMULUI" a dat rezultate: sclavii cer si mai multa sclavie si isi arunca intimitatea la cosul istoriei. TRAIASCA "FRATELE CEL MARE
 10. Pingback: SUPRAVEGHERE FARA FRONTIERE. Harta spionajului american global: GERMANIA, cea mai monitorizata tara din EUROPA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: BIG BROTHER VREA MAI MULT. Oficial al securitatii americane: VREM SA COLECTAM SI MAI MULTE DATE!/ Giganticul sediu al NSA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: Sefii serviciilor secrete din RUSIA si SUA la Bucuresti. Teme de discutie: SCUTUL ANTIRACHETA si SPIONAJUL ELECTRONIC/ Spionaj la summit-ul G8 din 2009/ Secta mormonilor: candidati manciurieni si in cazul NSA, GIGANTUL SECURISTIC AMERICAN - Război întru
 13. Pingback: “Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului: “ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI -
 14. Pingback: Scandalul PRISM: prima faza a celui de-al TREILEA RAZBOI MONDIAL? Este cazul Snowden un exemplu de RAZBOI ANTI-SISTEM DECLANSAT DE SISTEM? - Recomandari
 15. Pingback: 7 metode de ASCULTAT TELEFOANELE [VIDEO]/ In plin scandal mondial, SUA OFICIALIZEAZA SI PRELUNGESTE PROGRAMUL DE SPIONAJ TOTAL PRISM - Recomandari
 16. Pingback: NSA are un SERVER pentru MONITORIZAREA INTERNETULUI si in Romania/ Alerta globala de terorism si-a atins scopul: “PROGRAMUL NSA SI-A DOVEDIT IMPORTANTA” - Recomandari
 17. Pingback: CUM A DEVENIT SUA NOUA URSS - Recomandari
 18. Pingback: LEGISLATIVUL SUA A VOTAT CONTINUAREA PROGRAMULUI PRISM. Cale libera SPIONAJULUI TOTALITAR - Recomandari
 19. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare