BIG BROTHER VREA MAI MULT. Seful securitatii americane NSA: VREM SA COLECTAM SI MAI MULTE DATE!/ Gigantica operatiune de PRELUCRARE A DATELOR PERSONALE [infografic]/ CHINA: alta tinta a SPIONAJULUI INFORMATIC american

14-06-2013 3 minute Sublinieri

NSA Utah Data Center 2

Unul din sefii NSA, gen.  Keith Alexander, in cadul unei interpelari din Congresul American pe marginea supravegerii activitatii pe internet si interceptarilor telefoanelor facute de agentia de securitate americana, a declarat ca aceste operatiuni ar fi contribuit la dejucarea a zeci de acte teroriste – fara sa dea exemple concrete (cum ar fi, nu-i asa, atentatul de la Boston facut de niste amatori ceceni).

Oficialul NSA a mai afirmat ca agentia ar avea nevoie sa culeaga si mai multe informatii electronice si ca se lucreaza deja la o schema complexa de strangere a datelor pentru a combate, chipurile, “cyberatacurile” – pentru detalii, vezi aici. Natafletii de la noi au dat doar partea cu “combaterea amenintarilor teroriste” (aici).

Asta in timp ce media americana, ca Fox News, arata cum notiunea de intimitate a disparut, practic, la “tanara generatie”, obisnuita sa-si expuna viata personala pe diferite retele sociale. Tot Fox News ne readuce aminte de uriasul sediu pe care NSA se pregateste sa-l inaugureze la toamna, sediu in care se vor centraliza sus-numitele datele culese de pe internet si din apelurile telefonice…

Apropo de intimitate, in media romaneasca un cunoscut analist, Emil Hurezeanu, vorbeste chiar despre… “idealizarea dreptului la confidentialitate”(!), descriind critic reactia opiniei publice fata de dezvaluirile legate de activitatea orwelliana a NSA. Pentru Hurezeanu, lucrurile sunt clare: cedam libertate contra securitate si, daca vrem “mofturi” ca intimitate protejata, sa nu ne mai plangem de atentate:

„Barack Obama a stârnit iritări spunând că nu poți să ai 100 la sută securitate cu sută la sută respectare a vieții private. Nu se poate vorbi de o libertate, astăzi, a cetățeanului britanic, german, român sau american, la fel ca înainte de 2001. Asta e limpede”, a afirmat jurnalistul.

„Pentru că niciun politician și niciun cetățean al unei țări libere n-ar accepta discuția contrară: nu supraveghez pe nimeni sau supraveghez cum o făceam până în 2001, dar vă rog foarte mult să nu îmi cereți socoteală dacă atentatul de la New York, atentatul de la Londra, atentatul de la Madrid, atentatul de la Boston, atentatul de la Beslan, atentatul de la Moscova se repetă”, a spus Emil Hurezeanu.

Marele analist nu poate raspunde insa la o intrebare simpla: unele atentate pe care le da ca exemplu s-au petrecut dupa instaurarea supravegherii ubicue. Deci?! Si de ce vorbim numai despre “idealizarea confidentialitatii” si nu despre “idealizarea securitatii si a spionajului informatic”? Intrebare retorica, desigur.

Un comentariu interesant pe aceasta tema face si Alin-7 

PRISM e numai fata vazuta a aisbergului in ceea ce priveste supravegherea electronica si razboiul cibernetic.

Pentru exemplificare in ceea ce priveste fata nevazuta va supun atentiei doua materiale:

I) un material (in limba engleza) recent din Wired (http://en.wikipedia.org/wiki/Wired_(magazine)) referitor la dimensiunile (cateva mii de spioni NSA plus circa 14.000 de oameni in divizia de cyberwarfare) si diviziunile armatei SUA implicata in razboiul cibernetic precum si la liderul acesteia, generalul Keith A.

http://www.wired.com/threatlevel/2013/06/general-keith-alexander-cyberwar/all/

II) un infografic referitor la aparatul de monitorizare si supraveghere a consumatorului online (cu extensie in offline), aparat aflat in zona de business (companii de tip “brokeri de date”, ce detin baze de date uriase cu inregistrari ale activitatilor consumatorilor).

2397 de companii cu 3.000.000 de angajati in Statele Unite, intr-o industrie de 300 de miliarde de dolari anual. O industrie foarte lucrativa, if you ask me.

Numai o singura companie din aceste 2397 opereaza o baza de date cu 500 de milioane de consumatori (activi in online si identificabili – via un cod numeric unic) dintre care 190 de milioane americani (mapand practic intreaga populatie a Statelor Unite).

Fiecare individ este la randul sau inregistrat in baza de date via aproximativ 1500 data points (inregistrari de activitati) si clasificat intr-una sau mai multe din cele ~7000 de clustere de date cu profil socio-economic.

link: http://www.getelastic.com/wp-content/uploads/large-data-broker-infographic.jpg

CLICK PE IMAGINE PENTRU A LARGI

large-data-broker-infographic

————-

Acum, imaginati-va ca militarii de la punctul I au, intre altele, acces total la bazele de date de la punctul II.

————-

La final, o reactie dinspre partea europeana care se declara socata de dimensiunile PRISMEI puse la cale de Statele Unite.

via RT, interviu cu Jim Killock, director executiv Open Rights Group: http://rt.com/op-edge/europeans-shocked-nsa-leaks-607/

The recent NSA leaks have awakened many Europeans to the “disturbing” privacy violations regularly committed by the US that their own governments facilitated and may have benefited from, Jim Killock, the executive director of Open Rights Group, told RT.

Bine, socul e asa, de fatada, lucrurile astea se stiau de multa vreme la nivel oficial si in cadrul serviciilor din zona de “informatii”.

La o prima privire aruncata acum, la cateva zile distanta de la izbucnirea scandalului, mi se pare ca avem de-a face mai degraba cu o serie de dezvaluiri oferite cu concursul celor implicati.

Scopul pare sa fie legat de razboiul dur din spatele cortinei, intre Statele Unite si China (care, momentan, pare cel mai redutabil adversar in ceea ce priveste razboiul cibernetic).

vezi stirile:
http://www.mediafax.ro/externe/edward-snowden-are-documente-secrete-privind-atacurile-cibernetice-in-china-10966763
http://www.mediafax.ro/externe/dezvaluirile-lui-edward-snowden-pun-la-incercare-relatiile-dintre-china-si-sua-10963071

Site-urile de ştiri ale unor giganţi ca Sina, Sohu şi Tencent relatau pe larg scurgerile de informaţii despre programul secret american de supraveghere a comunicaţiilor, insistând asupra faptului că, potrivit lui Snowden, serviciile americane au acces la sute de mii de calculatoare, printre ele foarte multe fiind din China.

Aceste dezvăluiri vor “păta în mod inevitabil imaginea Washingtonului în străinătate şi pun la încercare relaţiile dintre China şi Statele Unite”, a apreciat jurnalul China Daily.

“Luni la rând, Washingtonul a acuzat China de spionaj informatic, dar se pare că Statele Unite reprezintă cea mai mare ameninţare pentru respectarea vieţii private şi libertăţilor individuale”, a comentat Li Haidong, un cercetător privind Statele Unite de la Universitatea Chineză pentru Afaceri Externe, citat de cotidian.

La trei zile după ce a precizat că se află la originea dezvăluirilor despre aceste programe secrete, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), una dintre principalele agenţii de informaţii din Statele Unite, a furnizat miercuri mai multe detalii despre metodele americane de spionaj.

“Noi piratăm sistemele centrale ale unor reţele – ca routere enorme de Internet, în general – care ne oferă acces la sute de mii de calculatoare fără să le piratăm”, a detaliat Snowden într-un interviu acordat unui cotidian din Hong Kong, unde s-a refugiat începând din 20 mai.

Profilul lui Snowden de erou al poporului si al democratiei nu mi se pare foarte convingator momentan iar modul in care a avut acces la informatii (vezi mai jos) si modul in care a reusit sa le sustraga (pe un stick usb) sunt de-a dreptul hilare.

http://www.mediafax.ro/externe/experti-edward-snowden-ar-fi-abuzat-de-drepturile-sale-de-acces-la-informatii-secrete-10959179

“Este foarte probabil ca el să îşi fi depăşit limitele”, declară Cedric Leighton, un fost adjunct al directorului pentru formare NSA şi colonel în retragere în cadrul forţelor aeriene.

“I-a fost suficient să îl ajute pe un oficial de rang înalt cu o problemă informatică pentru ca să aibă acces, probabil, la parola acestei persoane. După asta, totul devine posibil“, subliniază el.

Ca sa il parafrazez pe domnul expert si colonel in retragere citat mai sus: dupa dezvaluirile acestea, totul devine extrem de amuzant. Daca n-ar fi si peste masura de ingrijorator…


Categorii

1. DIVERSE, America, Bolile generatiei digitale, China, Cuvantul cititorului, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “BIG BROTHER VREA MAI MULT. Seful securitatii americane NSA: VREM SA COLECTAM SI MAI MULTE DATE!/ Gigantica operatiune de PRELUCRARE A DATELOR PERSONALE [infografic]/ CHINA: alta tinta a SPIONAJULUI INFORMATIC american

  1. Tovarasului Hurezeanu Emil sa ii faca cineva un pic de educatie in ceea ce priveste istoria milenara a atentatelor, asasinatelor si a serviciilor mai mult sau mai putin secrete. Il stiam mai cu capul pe umeri, il lesina si pe aista sistemul, asa cum facu’ mai deunazi si cu tizul sau ex-presidente.

    In bransa asta se lucreaza din greu cu elementul uman. Fara elementul uman, nu exista nici servicii, nici securitate si nici atentate, pe partea cealalta. In schimb, fara supraveghere electronica la nivel de societate, toate merg bine mersi.
    Ce logica oabla si oarba pot avea cate unii care preiau asa, pe nemestecate, toate elementele de propaganda ale puterii. Incredibil…auzi enormitate – daca serviciile nu au sistemele de securitate/supraveghere nici nu mai pot fi trasi la raspundere pentru incompetenta…aiuritor, mon frere, aiuritor de-a dreptul.

    Ah, si sa ii mai spuna ceva in ce esueaza structurile de putere atunci cand au prea multa putere…tot la istorie se invata.

    Pe ce lume traiesc Emilii astia?

  2. Plus ca daca ar fi la curent cu detaliile oficiale ale atentatelor din 2001 probabil ca ar sti ca acestea au avut loc din cauza incompetentzii si nepasarii unora de prin servicii care nu au luat in seama rapoartele subalternilor (sau le-au ignorat cu buna stiinta).
    Nicidecum din cauza lipsei supravegherii electronice.

  3. http://www.visionofhumanity.org/#/page/indexes/terrorism-index

    Plus les chiffres du terrorisme parlent, plus les fantasmes se dissipent. L’Institute for Economics and Peace vient de publier son index mondial du terrorisme : en agrégeant quatre indicateurs, l’institut crée un classement des pays les plus durement frappés par les actes terroristes.
    Conclusion implacable : les pays qui ont subi une intervention militaire étrangère sont les plus touchés.
    L’Irak et l’Afghanistan sont dans le trio de tête, complété par le Pakistan, caisse de résonance des soubresauts afghans. Dans la période mesurée, 2002 à 2011, “un tiers du total des victimes d’actes terroristes sont irakiennes” écrit l’institut.

    In limba atat de draga tovarasului Hurezeanu, statistici prelucrate de Institutul pentru Politici Economice si Pace avand la baza date compilate de cercetatori de la Universitatea din Maryland.

    Cifrele vorbesc de la sine. Tarile care au suferit o interventie militara sunt cele mai atinse de flagelul terorismului.

    Daca va uitati pe grafic, in 2003 Irakul nici nu aparea in top, in 2004 sare direct pe primul loc si o tine tot asa. In aceasta perioada, o treime din numarul total de victime ale terorismului, la nivel global, sunt irakieni. Dar ii pasa cuiva de amaratii astia?

  4. Alin-7

    Tovarasul Hurezeanu Emil nu are capul pe umeri. Cand au inceput atacurile impotriva sarbilor si se vorbea in mass-media despre populatia civila ucisa, el convingea lumea la TV, cu o nesimtire plina de liniste, cum ca nu ar fi motive de indignare sau ingrijorare pentru ca numarul “victimelor colaterale” este mai mic decat numarul celor are mor annual in Germania in urma accidentelor rutiere. Deci, nu are capul pe umeri ci altceva, foarte “european”, tot impartit in doua dar nu emisfere.

  5. In completare la ce a sugerat daniela,mai zimbim:

    Dupa cum remarca si Vocea Rusiei:

    Cuvintul care definea pina acum Departamentul de stat al SUA, “Foggy Bottom ” adica “Fund (urile) incetosate ” si-au dezvaluit acum identitatea,si ar trebui numite Faggy Bottom adica Fundurile gay-ilor sau fund de gay.

    ” Then comes the declaration of gay rights as the topmost priority in U.S. foreign policy, which, among other things, has led to a suggestion that the metonym for the State Department, the “Foggy Bottom”, should be slightly altered (the change affecting the second letter in the first word). The declaration and the subsequent policy of the Obama administration have put the global LGBT community on the offensive and even resulted in a number of same-sex marriage laws being passed in some states in the U.S. as well as some European countries, like France. But the majority of the world is staunchly resisting this perverted offensive – so why not add this to the list of “unfinished business”? ”

    Daca ajunge Hillary Clinton presedinte a americii in 2016,it’s over my friends,e un semn apocaliptic.Sa speram ca Rusia va acorda azil politic si de constiinta si romanilor ( celor care nu vor sa piara ),desi efemer si acela.

    http://english.ruvr.ru/2013_06_14/What-unfinished-business-does-Hillary-Clinton-want-to-finish-after-2016-7603/

    Si un articol f bun,parerea mea:

    http://dandelionsalad.wordpress.com/2013/06/08/the-russian-are-coming-hooray-by-finian-cunningham/

    Vin rusii…Uraaaaa!….scris de un irlandez! ( acest Uraaaa e spus de multi de cei din vest,multi tineri,spre disperarea Anei si Caiafei )

  6. @sherlock_holmes

    Da, bun articolul cu “vin rusii” 🙂 . Poate ar trebui tradus de cine se pricepe…

  7. https://secure.avaaz.org/ro/stop_prism_global/?dQAhKbb

    Hurezeanu a fost colaborator al Secu in Diaspora, inainte de ’89, si probabil ca si acum in tara…

  8. Pingback: Sefii serviciilor secrete din RUSIA si SUA la Bucuresti. Posibile teme de discutie: SCUTUL ANTIRACHETA si SPIONAJUL ELECTRONIC/ Spionaj la summit-ul G8 din 2009/ Secta mormonilor: candidati manciurieni si in cazul NSA, GIGANTUL SECURISTIC AMERICAN - Răzb
  9. Pingback: “Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului: “ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI -
  10. Pingback: BIG BROTHERUL AMERICAN SPIONEAZA EUROPA. Si cineva e complice…/ Noam Chomsky: ochelarii google, modalitate de a DISTRUGE OAMENII/ Google si Apple propun SFARSITUL PAROLELOR si inlocuirea lor cu TEHNOLOGII BIOMETRICE - Recomandari
  11. Pingback: MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFAGRATII MONDIALE? - Recomandari
  12. Pingback: MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFLAGRATII MONDIALE? - Recomandari
  13. Pingback: Premierul Ponta sustine PROIECTUL “PRISM” ROMANESC. Tara lui “SA TRAITI” si viitorul trasat de NOUA FRATIE A SECURITATII: “Implementarea unui cip in fiecare nou-nascut va deveni o procedura standard” - Recomandari
  14. Pingback: 7 metode de ASCULTAT TELEFOANELE [video]/ In plin scandal mondial, SUA OFICIALIZEAZA SI PRELUNGESTE PROGRAMUL DE SPIONAJ TOTAL PRISM - Recomandari
  15. Pingback: LEGISLATIVUL SUA A VOTAT CONTINUAREA PROGRAMULUI PRISM. Cale libera SPIONAJULUI TOTALITAR - Recomandari
  16. Pingback: NSA are un soft prin care poate MONITORIZA TOT ce face un utilizator pe INTERNET. “Suntem în fața celui mai diabolic instrument de control creat de om” - Recomandari
  17. Pingback: Reactia komisaresei REDING la scandalul NSA: CREAREA UNUI SERVICIU SECRET EUROPEAN! SUPRAVEGHEREA EUROPEANA exista deja: serviciile secrete din vest copereaza pentru monitorizarea telefoanelor si a internetului/ SNOWDEN: “SPIONAJUL AMENINTA LIBERTAT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare