Suntem cei mai INDATORATI din Europa. Cum isi cheltuie romanii banii pe RATELE BANCARE si pe consumul din SUPERMARKETURI

30-10-2013 1 minut Sublinieri

bani-ghiseu

Aproape un sfert din veniturile salariale ale românilor este înghiţit de achitarea ratelor la creditele bancare. 

Cei 4,3 milioane de clienţi persoane fizice care au credite în derulare plătesc pe parcursul unui an rate la bancă de circa 6 miliarde de euro (27 mld. lei), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor privind gradul de îndatorare al populaţiei din ultimul raport asupra stabilităţii financiare publicat de BNR.

Practic, românii plătesc pe rate la fel de mult cât cheltuiesc într-un an în hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de tip discount (cu excepţia magazinelor de tip cash and carry). Gradul mediu de îndatorare al populaţiei cu credite contractate de la bănci era la sfârşitul anului trecut de circa 23%, potrivit celor mai recente date ale BNR. Cum salariul mediu brut lunar este de circa 2.200 de lei (aproape 500 de euro), rezultă că veniturile anuale ale celor 4,3 milioane de datornici sunt de 115 miliarde de lei (echivalentul a 26 mld. euro). Dacă toţi debitorii cheltuiesc anual 6 mld. euro pe rate, rezultă că fiecare client cu un contract de credit în derulare (ipotecar, de consum, card de credit sau overdraft) plăteşte 1.400 de euro pe an la bancă.

„Reducerea poverii ratelor de credit în venitul populaţiei presupune două direcţii principale: creşterea veniturilor şi reducerea costului creditului. Creşterile nominale de salarii, de numai 5% în prezent, sunt mult prea mici, având în vedere ponderea mare a cheltuielilor inflexibile cu alimentele în coşul de consum. Ar putea ajuta trecerea creditării pe lei, cu dobânzi în scădere şi cu eliminarea riscului valutar“, consideră Eugen Sinca, analist-şef al BCR. Clienţii români depun un efort vizibil mai mare pentru plata ratelor decât alţi europeni, gradul mediu de îndatorare la nivelul zonei euro, de exemplu, fiind de circa 14% din venitul brut. Determinant pentru această situaţie este nivelul mai ridicat al dobânzilor pe piaţa locală, potrivit explicaţiilor oferite de specialiştii băncii centrale în raportul asupra stabilităţii financiare.

Bancherii au fost reticenţi cu reducerile de dobânzi în timpul crizei, dar în ultimele luni a început să se contureze o tendinţă de ieftinire a împrumuturilor în monedă locală ca urmare a celor trei reduceri consecutive ale dobânzii-cheie operate de BNR din luna iulie încoace. Creditele în lei aflate în stoc afişează o dobândă medie de circa 12 pe an%.

[…]

foto: ziare.com

Nota noastra:

Statistica de mai sus este deosebit de sugestiva. Practic, majoritatea veniturilor romanilor se duc pe ratele bancare si pe consumul din supermarketuri – un fel de tribut platit stapanilor europeni pentru roscovele de acasa. Este o forma de jefuire subtila a sistemului neoliberal, corporatist, bazat pe doi mari piloni – banci+supermarketuri –, edificat in Romania anilor postcomunisti de oameni de baza, cum ar fi trilateralul Isarescu.

Admirabili acesti euroatlantici! Cum stiu ei sa scoata bani si in piatra seaca – adica si din saracia romaneasca… Altfel, nu suntem buni la nimic, paria Europei, scuipatoare si pres de sters pantofii de lux, insa buni la dat putinii bani bancilor straine si de ingrasat conturile marilor supermarketuri occidentale…

Asta ca sa intelegem si destinatia acelui maruntis care ne-ar reveni odata pornite exploatarile resurselor nationale. Jocul e simplu: noi va dam resursele aproape gratis, voi ne dati, in schimb, vreo doi bani, iar cu aceia va platim tot voua rata bancara si consumul din supermarket. Avantajos sistem, nu?

Sa multumim BNR-ului!


Categorii

1. DIVERSE, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Suntem cei mai INDATORATI din Europa. Cum isi cheltuie romanii banii pe RATELE BANCARE si pe consumul din SUPERMARKETURI

  1. De cind ne stim,(mai ales dupa ’89)suntem tot intr’o AUSTERITATE…si iata ca tot noi suntem in datorii pina la git.
    Mai este ceva de facut???

  2. “Determinant pentru această situaţie este nivelul mai ridicat al dobânzilor pe piaţa locală, potrivit explicaţiilor oferite de specialiştii băncii centrale în raportul asupra stabilităţii financiare.”

    Nu “nivelul mai ridicat” ci, “SEMNIFICATIV mai ridicat” ar fi trebuit sa spuna analistul in cauza.

    Fara indoiala ca acest nivel semnificativ mai ridicat al dobanzilor, impreuna cu “incurajarea” indatorarii populatiei pentru consum din anii de “boom” economic, se poate imputa si BNR.
    Pai daca esti B.N. a ROMANIEI, nu trebuia sa aperi interesele romanilor (si) pe termen mediu si lung?

    Ni se raspunde ca asta-i piata libera si democratia si ca nu stiau nici ei (BNR) ce se va intampla in viitor. Dar rolurile tale de ANALIZA (bazata pe experiente trecute, eventual din alte parti ale lumii) , de SUPRAVEGHERE si de banca de REGLEMENTARE cum le-ai jucat? Prost, desigur.

  3. Pe linga rugaciune mai este de facut:
    1. Nici un roman sa nu se imprumute dela banci: pentru satisfacerea tuturor nevoilor materiale fiecare roman sa foloseasca exclusiv venituri din forta proprie de munca (salariat sau patron). Sa foloseasca bancile numai pentru plati atunci cind nu se poate face plata cash.
    2. Daca este posibil romanul sa faca economii pentru situatii in care vrea cheltuieli mai mari decit veniturile curente.
    3. Sa aiba incredere absoluta ca oricit de greu este momentan Domnul are grija de noi si nu este necesar sa apelam la “ajutorul” bancilor. Alegeti intre ajutorul Domnului si “ajutorul” bancilor.
    4. un traitor ortodox ar trebui sa multumeasca oriunde, oricind si in orice situatie Domnului pentru ceea ce/cit/cum are. In caz ca nu se multumeste cu ceea ce are, sa se roage Domnului si El va face ca sa primesca ce a cerut daca este spre folos; in nici un caz sa nu apeleze la banci pentru a avea mai mult decit a primit la un moment dat.
    Spun aceasta din experienta de viata proprie. Traind in modul descris mai sus Domnul ne-a ajutat sa facem casa noua ficei noastre si ea dupa ce a obtinut licenta in medicina a ales sa fie monahie.
    Doamne ajuta.

  4. Si nu mai platiti cu cardul ! Daca vi se vireaza salariul pe card, scoateti toti banii cash de la bancomat si pe urma platiti cash ! Ei ne vor total dependenti de carduri si de banci.

  5. “Sa multumim BNR-ului!”…mai degraba Bancorexului, cu toata reteaua care stapaneste acum Romania, servind-o zilnic si cu portia de indoctrinare TV (rating mic, dar grade mari)

  6. Pingback: Confirmat oficial: MULTINATIONALELE DIN ROMANIA, INEFICIENTE PENTRU ECONOMIE. Si un posibil model explicativ: CUM FRAUDEAZA CORPORATIILE AFRICA - Recomandari
  7. Pingback: SCANDALUL FRANCULUI ELVETIAN. Comunism pentru bancile straine, capitalism pentru români. O MÂRȘĂVIE PATRONATĂ DE BNR - Recomandari
  8. Pingback: DICTATURA BANCARA. Sefii a patru mari banci europene AU CERUT IMPERATIV presedintelui Iohannis RESPINGEREA LEGII DARII IN PLATA. Rezultatul: presedintele s-a executat. Manipularile “acoperitilor” BNR din presa si SUPER-IMUNITATEA overlorzilor
  9. Dobanzile cresc, iar românii s-au îndatorat până la ultimul leu pentru vacante si telefoane. Valoarea vânzărilor de tele­foa­ne a urcat cu 40% în prima jumătate a acestui an faţă de S1 2017.
    http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/romanii-s-au-indatorat-pana-ultimul-leu-creditele-consum-maximul-ultimilor-12-ani-datorita-cresterii-salariilor-scaderii-dobanzilor-broker-avem-clienti-carora-salariul-s-dublat-lucru-contat-decizia-17463336
    Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi, pentru a doua zi consecutiv, ajungând la nivelul de 3,31%, faţă de 3,29% cât a fost miercuri.
    http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/robor-la-3-si-6-luni-continua-sa-creasca-in-timp-ce-indicii-la-9-luni-si-12-luni-scad-17465595

    „Acesta este doar calmul de dinaintea furtunii”, avertizează un oficial al UE.
    Roma se pregăteşte de un război bugetar cu UE şi vorbeşte de distrugerea euro.
    http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/apropie-criza-financiara-investitorii-retrag-numar-tot-mare-piata-datoriilor-italiene-timp-roma-pregateste-razboi-bugetar-ue-vorbeste-distrugerea-euro-trebui-vedem-cifrele-bugetare-acestea-potrivesc-17462876

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare