DOSARE PENALE DESCHISE PROTESTATARILOR DE LA PUNGESTI/ Jurnalistul Mihai Gotiu anchetat pentru INSTIGARE PUBLICA/ Masuri impotriva ”grupurilor de presiune” care ar protesta de ziua nationala impotriva Gold Corporation si GAZELOR DE SIST?

1-12-2013 9 minute Sublinieri

legitimare-mihai-gotiu-brasov

  • Voxpublica:

Cristian Teodorescu: Lăsaţi-l în pace pe Goţiu, ca să nu-i instigaţi pe protestatari, că atunci chiar va fi nasol

Nu mi-a venit să cred că Mihai Goţiu a fost chemat la poliţia din Cluj ca autor al unei „instigări publice”. Cînd am aflat de la cineva că poliţia l-a invitat pe Goţiu la cercetări, am crezut că e un zvon. Apoi am citit postarea de pe Voxpublica a jurnalistului acuzat de instigare.

Nu e zvon, poliţia a dat curs unei reclamaţii împotriva lui Goţiu. Cum vine asta? Dacă jurnalistul Mihai Goţiu protestează, public, împotriva afacerii de la Roşia Montană, fie în scris, fie oral, îl anchetăm la poliţie ca „instigator”? Instigator la ce? S-a întîmplat ceva ilegal la Roşia Montană sau la Cluj din cauza lui? S-a spart vreun geam, s-a luat lumea la bătaie cu jandarmii? Sau e de vină Goţiu din Cluj că la Bucureşti a fost spartă luneta maşinii ministrului Culturii? Ori te pomeneşti că roşiile cu care nişte protestatari din Cluj nu şi-au nimerit ţinta, pe acelaşi ministru al Culturii, Daniel Barbu, au fost aruncate la instigarea lui Goţiu?

Protestele împotriva acestei afaceri au început cu mulţi ani în urmă. Că Mihai Goţiu a devenit unul dintre vîrfurile de lance ale acestor proteste, asta face din el un instigator? Dar ce sînt atunci politicienii din USL care au făcut campanie electorală împotriva exploatării de la Roşia Montană, la alegerile parlamentare din 2012? Dacă poliţia din Cluj a început să vîneze instigatori n-ar trebui să-i invite la cercetări şi pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu? N-ar trebui să-l ia la întrebări şi pe Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, care s-a pronunţat cît se poate de public împotriva acestei exploatări?

Să zicem însă că i-a căşunat cuiva numai pe Goţiu jurnalistul. Cine e acel cineva care îl reclamă pe Goţiu pentru „instigare publică”? Şi ce probe de „instigare” are acel cineva, încît poliţia din Cluj să-l ia la întrebări pe gazetar? Dacă autorităţile vor să-l intimideze astfel pe Goţiu, cred că nu şi-au găsit omul. Nu-l văd speriindu-se de invitaţia poliţiei, încît să tacă sau să nu mai scrie despre această afacere. Iar dacă aceleaşi autorităţi au ajuns la concluzia că, odată ce a scăzut numărul celor care protestează, îi pot lua la cercetat pe cei mai vocali dintre protestatari, ca să-i facă şi pe ceilalţi să se astîmpere, pariez cu domnii Stroe, de la Interne, şi Ponta, premier, că mîine seară, de ziua naţională, iar se vor umple pieţele cu protestatari care vor spune, fiecare în parte, că sînt la fel instigatori ca Mihai Goţiu.

Făptuitor Goţiu Mihai atât declar, susţin şi semnez: este un abuz şi o încălcare a libertăţii de exprimare. Cum am ajuns ieri la Poliţie. În atenţia d-nului ministru Radu Stroe

Ziua de ieri mi-am început-o la Poliţia Municipiului Cluj-Napoca, la Biroul de Investigaţii Criminale. În calitate de făptuitor „în cauza privind instigare publică prev. şi ped. de art. 324 din Codul Penal”. Din ce mi-a spus anchetatorul (altfel, un inspector cât se poate de rezonabil, ce părea interesat cu adevărat să înţeleagă cum stă treaba cu gazele de şist şi cu Roşia Montană), sunt cercetat penal pentru „vina” de a fi vorbit într-o piaţă publică. Conform celor care au făcut sesizarea penală, să vorbeşti într-o piaţă publică, să le prezinţi celor adunaţi în piaţă abuzurile, mizeriile şi ilegalităţile din cazul Roşia Montană reprezintă o infracţiune, o instigare publică! Amuzant şi absurd în acelaşi timp e că în argumentarea stării de pericol social a acţiunii era invocat faptul că am vorbit la un microfon, sunetul fiind amplificat de boxele alimentate de un generator. Cum ar veni, dacă nu ar fi existat amplificare şi m-ar fi auzit doar câteva persoane nu ar fi fost o problemă. Dacă mai multă lume aude ceea ce spun e deja infracţiune!

Mentalitatea de miliţian a celui care a făcut sesizarea penală nu cred că are nevoie de comentarii suplimentare. Însă dacă această sesizare ar fi fost singulară, aş fi considerat-o un exces de zel a unui jandarm care vrea să-i raporteze şefului său că „a luat măsuri”. Dosarul vine însă după ce mi s-a mai întocmit un proces-verbal de contravenţie (în lipsă) tot pentru „vina” de a fi vorbit în public despre Roşia Montană şi după ce, la Braşov, la începutul săptămânii am fost legitimat şi ameninţat cu reţinerea după lansarea cărţii Afacerea Roşia Montană. Acest şir de abuzuri (împotriva cărora mă voi apăra în justiţie) nu mai reprezintă un simplu exces de zel, ci o acţiune clară de intimidare, atât a mea, cât şi a altor persoane care şi-au exprimat public dezacordul faţă de distrugerea programată a Roşiei Montane (nefiind, de altfel, singura persoană împotriva cărora au fost iniţiate asemenea demersuri – procese verbale de contravenţie, legitimări aleatorii, sesizări penale).

Celor care se află pentru prima dată într-o astfel de situaţie ţin să le transmit că nu au de ce să sperie. Ca jurnalist de investigaţie am mai fost supus unor astfel de presiuni – sesizări penale şi chiar procese în instanţă. În cele mai multe situaţii soluţia a fost NUP (neînceperea urmăririi penale), iar în cazurile în care s-a ajuns la proces am câştigat de fiecare dată. Singurul incovenient e disconfortul creat de pierderea timpului cu declaraţiile, audierile şi eventualele procese. Dar să trăieşti zi de zi cu teama de a nu-ţi exprima public opiniile şi punctele de vedere şi de a nu-ţi apăra drepturile din cauza unor eventuale repercusiuni e un disconfort incomparabil mai mare.

Ţin însă să-l sesizez în mod public pe domnul ministru Radu Stroe şi să-i solicit exprimarea, tot în mod public, a poziţiei sale faţă de aceste acţiuni. Vreau să ştiu dacă apreciază ca fiind normale asemenea intimidări într-un stat în care, prin Constituţie, este apărat şi garantat dreptul cetăţenilor la liberă exprimare şi dreptul acestora de a fi informaţi şi de a avea acces la informaţiile de interes public. De asemenea, ţin să-i amintesc domnului ministru Radu Stroe că în timp ce lucrătorii din subordinea sa sunt ocupaţi cu supra-măsură de sancţionarea şi anchetarea celor care se exprimă liber în spaţiile publice ale oraşelor din România, infractorii reali zburdă pe străzi. În urmă cu aproape două săptămâni mi-a fost spartă maşina, fiind a cincea oară în ultimii ani când autoturismul propriu mi-a fost vandalizat. Aştept cu nerăbdare veşti despre prinderea acestor făptuitori. La fel cum aştept (de mai bine de un an şi jumătate) identificarea celor care m-au agresat, în februarie 2012, în piaţa centrală din Roşia Montană. Şi la fel cum aşteaptă identificarea agresorilor şi tragerea lor la răspundere şi membrii Asociaţiei ARA, agresaţi şi ameninţaţi şi vara trecută, şi în această toamnă la Roşia Montană. Şi tot la fel aşteaptă şi sătenii din Moşna identificarea şi tragerea la răspundere a angajaţilor Prospecţiuni SA care au intrat pe proprietăţile lor fără a avea un acord în acest sens, plantând cabluri şi dinamită. Ba, mai mult, ameninţându-i şi agresându-i pe sătenii care îşi apărau proprietăţile!  Domnule ministru Radu Stroe e posibil ca şi în cazul acestor cetăţeni să se acţioneze cu aceeaşi promptitudine ca şi în cazul cetăţeanului Daniel Barbu? Apărându-i împotriva celor care le încalcă drepturile şi nu intimidăndu-i pentru că şi le apără?

***

O recomandare, un interviu pe care l-am acordat pentru metropotam.ro despre cartea Afacerea Roşia Montană şi despre cazul Roşia Montană:

Mihai Gotiu – “Interesele din jurul afacerii Rosia Montana ajung nu doar la nivelul Guvernului, presedintelui si Parlamentului Romaniei, ci pana la Washington”

Un deputat PNL de Alba, stimabilul Călin Potor se simte dator să îl anunţe pe ministrul de Interne, Radu Stroe, că vezi, Doamne, “grupuri de interese” încearcă să distrugă sărbătoarea de la Alba Iulia prin manifestaţii împotriva Gold Corporation şi a cianurii, împotriva exploatării gazelor de şist, etc, prin “acţiuni care contravin ordinii şi liniştii publice înt-o zi atât de importantă”.

Noi credem altceva. Anume că stimabilul ar trebui să fie chemat la o discuţie scurtă de preşedintele Crin Antonescu care să îl dea afară din partid. Abia apoi ar putea avea o discuţie cu ministrul de Interne, dar nu despre manifestanţii anti-cianuri, ci despre “interesele” stimabilului domn deputat ca respectivul proiect să se facă. Iată comunicatul stimabilului, dincolo de ridicol, în cel mai pur stil stalinist:

“Stimaţi colegi parlamentari,

Declarația mea politică de astăzi constituie un apel public către ministrul Afacerilor Interne, domnul Radu Stroe, de a veghea cu maximă responsabilitate și atenție manifestările care vor avea în acest an la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României.În ultimele zile, am constatat o anumită efervescență în plan social, în mai multe zone ale țării, atât în presă cât și pe rețelele de socializare, în rolurile principale fiind anumite grupuri de interese care intenționează să pregătească acțiuni de tip manifest și diversioniste, cu prilejul sfintei zi de 1 decembrie. Se aude cu intensitate despre ample desfășurări de forțe umane, care vor veni de Ziua Națională la Alba Iulia, pentru a protesta împotriva proiectului Roșia Montană, împotriva exploatării gazelor de șist sau contra guvernului, în speță acțiuni care contravin ordinii și liniștii publice într-o zi atât de importantă precum cea de 1 decembrie.

Îi solicit și îl rog pe această cale pe ministrul de Interne să ia act de instigările la proteste de stradă și manifestări care nu au legătură cu sărbătoarea ce va avea loc la 95 de ani de la Marea Unire din 1918. Consider că autoritățile abilitate ale statului român trebuie să oprească din fașă acest gen de activități ostile, care nu vor face altceva decât să producă dezordine și să tulbure momentele de bucurie pe care vor să le trăiască zecile de mii de români care vor veni la Alba Iulia pentru a sărbători Unirea și a se simți români în România. Cred cu tărie că societatea civilă trebuie să dea dovadă de înțelepciune și maturitate, și să nu încerce transformarea Zilei Unirii într-o zi de mitinguri pro sau contra nu știu cărei acțiuni sau nu știu cărui proiect.

Alba Iulia a serbat 1 decembrie de fiecare dată după 1989 în stil românesc, fiind o sărbătoare populară destinată oamenilor veniți din toate colțurile țării. De fiecare dată însă au existat încercări ale partidelor politice de a confisca momentul Alba Iulia-1 decembrie, mai ales în anii electorali. În acest an, cei care pregătesc acapararea festivităților au anumite nemulțumiri, pe undeva de înțeles, dar inițiatorii acestor proiecte de proteste trebuie să înțeleagă că Alba Iulia nu e locul potrivit pentru alte manifestări decât cele oficiale, de omagiere a făuritorilor Marii Uniri și de simțire românească. În consecință, îl atenționez la modul cel mai serios pe ministrul Stroe să dispună subordonaților săi să fie în gardă, pentru a împiedica orice fel de manifestări ostile preconizate a avea loc la Alba Iulia de 1 decembrie.

Deputat PNL de Alba, CĂLIN POTOR”

Patru dosare penale au fost întocmite de poliţişti în urma protestelor din octombrie şi noiembrie din comuna Pungeşti, faţă de explorarea gazelor de şist, mai multe persoane fiind chemate la audieri, iar cercetările au fost începute la sesizările Consiliului Judeţean Vaslui şi ale IJJ.

Mai multe persoane au fost chemate, în ultimele zile, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui pentru a da declaraţii cu privire la protestele din lunile octombrie şi noiembrie din comuna Pungeşti, faţă de explorarea gazelor de şist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Până la sfârşitul acestei săptămâni, poliţiştii au întocmit patru dosare penale, făcându-se cercetări pentru tulburare de posesie, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburare ordinii şi liniştii publice, blocare cu intenţie a unui drum public şi tractarea pe drumurile publice a unei remorci neînmatriculate.

“În urma anchetelor, se va stabili dacă sunt sau nu întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor sesizate. Activitatea de cercetare penală este supravegheată de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, având în vedere că o parte din plângeri au fost depuse direct la Parchet”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ştraub.

Una dintre acţiunile penale a fost începută în urma plângerii făcute de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vaslui, care a sesizat Poliţia cu privire la faptul că, în timpul protestului din 16 octombrie, a fost blocat “cu intenţie” drumul judeţean Vaslui – Gârceni, în comuna Pungeşti.

De asemenea, Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui în care sesizează amplasarea ilegală a unui vagon în zona de siguranţă a drumului public.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, unde compania Chevorn intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui.

Localnicii au blocat atunci drumul judeţean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare.

În timpul protestelor din octombrie, localnicii au amplasat în zonă un vagon de dormit, în zona numită “tabără de rezistenţă de la Pungeşti”.

Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat apoi că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

În 27 noiembrie, aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiană Pungeşti s-au adunat din nou în zona în care Chevron deţine terenul pe care ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, oamenii spunând că au recurs la acest gest după ce în zonă au văzut mai multe maşini ale Jandarmeriei.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Nota noastra:

E posibil ca, profitand de dezumflarea protestelor din Bucuresti si Cluj legate de Rosia Montana si de depasirea momentului de intensitate/emotie publica, institutiile represive sa inceapa cate o anchetare, sa deschida cate un dosar penal, asa, sa simta oamenii ca sunt supravegheati si ca starea lor ar trebui sa fie de intimidati, nu de cetateni

In ceea ce priveste comunicatul stupid al deputatului liberal si eventualele proteste impotriva RMGC si a exploatarii gazelor de sist de ziua nationala, probabil se refera la seria de articole de “trezire” si mobilizare, incarcate de un simulacru religios, un fel de bizar discurs mesianic/milenarist secularizat, semnate de Cornel Vîlcu pe activewatch.ro (Deşteptarea! (Roşia Montana, Pungeşti, Moşna, ALBA-IULIA, BUCUREŞTI) sau ACESTA ESTE UN RĂZBOI).

Interesant este finalul primului articol:

Probabil că fraza care urmează îi va scandaliza pe toţi patrioţii de mucava, dar iată: vreau să văd la Alba-Iulia şi Bucureşti mult mai multe steaguri ale Roşiei Montana, steaguri ale mişcării anti-fracking, bannere antiguvernamentale, mesaje personale despre marile nemulţumiri ale românilor… decât steaguri tricolore. Tricolorul e doar un înveliş-simbol, sunt mulţi cei care cred că e suficient să-l porţi ca să fii bun ‘român’. Mă scuzaţi, dar eu cred că afişarea/ agitarea exacerbată a tricolorului e aproape indecentă… în orice caz, că graba de a-l arbora denotă mare, mare superficialitate.

Or dacă Statul e obligat, mai cu seamă de 1 Decembrie, să onoreze simbolurile naţionale (asta ar mai lipsi, să-şi bată joc pe faţă şi de ele!), noi ar trebui să fim mai… oameni adevăraţi decât Statul.

—————————————————

E 2013, sunt 95 de ani de la Marea Unire. E un alt secol (un alt mileniu chiar), cred că trebuie să avem puterea de a îmbogăţi – dacă nu chiar de a schimba – sensul unor cuvinte cum ar fi deşteptaţi, uniţi. Simbolurile contează; că ne place sau nu, orice 1 Decembrie e un moment important. Tot ce mai trebuie să ne hotărâm este dacă lăsăm simbolurile să ne patroneze, moarte pe dinăuntru, existenţa sau decidem să le reînvestim cu sens. Cu, mă scuzaţi pentru expresie, noi înşine. Eu sunt de meserie lingvist şi semiotician, şi dacă am aflat ceva în peste 20 de ani de experienţă e că vorbele şi semnele or fi contând şi prin ele însele, dar sunt cu adevărat hotărâtoare atunci când sunt umplute, purtate de minţile, sufletele şi acţiunile oamenilor.

Veniţi la Alba-Iulia, veniţi la Bucureşti. România, aşa cum o vrem, numai noi o putem face.

Care o fi, insa, acest sens nou? Caci el nu poate consta in ”anti-RMGC” si ”anti-fracking”, de vreme ce acestea sunt revendicari defensive, de aparare a unor oameni/localitati/zone/resurse. Aici noul Rica Venturiano, bonjurist de generatie noua, nu prea ne da detalii. Si e normal, pentru ca agenda dlui Vîlcu, cel putin pe plan etic, ar fi in contradictie fatala si totala cu intentia lui de a nu-si ostiliza ”masele”, dupa cum marturiseste in al doilea articol citat. Iar intentia sa de a da un ”razboi pentru cuvinte” – ca opus titulaturii si semnificatiei razboi intru cuvant – este ceva mai veche.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Opinii, analize, PUNGESTI, ROSIA MONTANA, Stat politienesc, Stelian Tanase

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “DOSARE PENALE DESCHISE PROTESTATARILOR DE LA PUNGESTI/ Jurnalistul Mihai Gotiu anchetat pentru INSTIGARE PUBLICA/ Masuri impotriva ”grupurilor de presiune” care ar protesta de ziua nationala impotriva Gold Corporation si GAZELOR DE SIST?

  1. Pingback: TABARA DE REZISTENTA DE LA PUNGESTI LUATA CU ASALT DE JANDARMI. Accesul spre locatie interzis, Chevron demareaza lucrarile in forta! - Recomandari
  2. Pingback: PUNGESTIUL – “ZONA SPECIALA” A ROMANIEI ASEDIATE. TERFELIREA OAMENILOR SIMPLI DE CATRE STATUL ROMAN IN NUMELE CORPORATIEI. Pana unde merg bataia de joc si abuzurile? Ce poate fi facut? - Recomandari
  3. Pingback: PUNGESTI S(T)AT POLITIENESC! O sa devenim cu totii “pungesteni” legitimati si supravegheati non-stop… - Recomandari
  4. Pingback: Jandarmeria: documentele referitoare la MISIUNEA DE LA PUNGESTI SUNT CLASIFICATE/ Seful CHEVRON Romania si “jumatatile de adevar” - Recomandari
  5. Pingback: Pungesti – live video: PROTESTATARII AU RUPT GARDUL CHEVRON [FOTO+stream live]. Casa Regala se declara ”PROFUND INTRISTATA” de situatia din PUNGESTI, cere CONSULTAREA LOCALNICILOR si INCETAREA VIOLENTELOR! - Recomandari
  6. Pingback: CHEVRON REIA OPERATIUNILE. MOARTEA DEMOCRATIEI LA PUNGESTI? Tabara de rezistenta declarata ”CAMP INFRACTIONAL”[VIDEO]. O analiza critica a miscarii de rezistenta antifraking de la Pungesti - Recomandari
  7. Vedeti si voi DOCUMENTAR independent facut de un american in toate zonele unde se exploateaza gaze de sist:
    http://vimeo.com/57486925

    Concluziile pe scurt sunt:
    -panza freatica de apa poluata definitiv
    -oameni imbolnaviti grav in urma consum apa din fantanile din zona
    -animale bolnave
    -mituirea celor afectati
    -mituirea oficialilor americani care au atributii de control
    -GAZELE nu scad ca pret pt ca vor vinde la pretul bursei-FMI ne obliga-santazeaza sa liberalizam piata ca sa vanda Chevron scump
    -In Amazon Chevron au poluat zeci de ani si au o amenda de platit de 18 Miliarde USD

    Semnati si voi :
    http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h

  8. Pingback: Se strange surubul autoritarismului. PUNGESTIUL CA EXEMPLU DE “MODERNIZARE” CU JANDARMERIA/ Pe cine a mai poluat si terorizat CHEVRON in lume/ “MAI BETI UN RACHIU” – cum au “linistit” autoritatile locale temerea c
  9. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE AL “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare