CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE. Seful CNAS raporteaza PRODUCTIE RECORD de carduri si inceperea distribuirii acestora in luna SEPTEMBRIE. Dosarul electronic – disponibil din APRILIE

4-02-2014 3 minute Sublinieri

card-sanatate1

CARDUL de SĂNĂTATE. Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că au fost realizate până la începutul acestei săptămâni aproximativ 5.400.000 de carduri electronice şi a susţinut că restul de 9,5 milioane vor fi finalizate în următoarele şase-şapte luni.

CARDUL de SĂNĂTATE. Cristian Buşoi a precizat că ritmul de fabricare este de 55.000 de carduri pe zi şi se lucrează “şapte zile din şapte”.

“Înseamnă că ritmul de un milion de carduri pe lună va creşte la 1,5 milioane. La un ritm de 1,5 milioane de carduri pe lună s-ar putea ca în şase-şapte luni să fie realizate şi cele 9,5 milioane de carduri care au mai rămas. Până la sfârşitul lunii august se poate vorbi de finalizarea producţiei”, a afirmat reprezentantul CNAS.

El a adăugat că în luna septembrie vor putea fi distribuite toate cardurile, iar din luna octombrie sau în ianuarie 2015, toate serviciile medicale vor fi decontate numai pe baza folosirii cardului.

Buşoi a făcut apel către furnizorii de servicii medicale să-şi achiziţioneze în perioada iunie – august cititoare de carduri.

Şeful CNAS a mai anunţat că, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, folosirea cardurilor va fi testată printr-un proiect-pilot pe 10.000 de pacienţi aflaţi în hemodializă, aparţinând tuturor categoriilor sociale.

Referindu-se la dosarul electronic, Buşoi a precizat că din 21 aprilie proiectul va fi disponibil pe infrastructură şi medicii vor putea încărca date pe acesta.

“Începând cu 21 martie va fi testat timp de o lună, iar pe 21 aprilie proiectul va fi disponibil pe infrastructură IT”, a explicat Cristian Buşoi, menţionând că va exista probabil şi posibilitatea ca aceia care nu vor să fie înscrişi în dosarul electronic să poată refuza.

Este un proiect care va suferi de-a lungul anilor îmbunătăţiri şi modificări, a mai spus şeful CNAS.

Pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din ianuarie 2015, producţia şi distribuirea acestuia fiind prevăzută să se încheie până la sfârşitul lunii septembrie 2014, a anunţat, marţi, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi. […]

Preşedintele CNAS a adăugat că, în opinia lui, distribuirea cardurilor ar trebui făcută în două etape, prima la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, pentru 10 milioane de persoane, iar ultima în septembrie, dacă producţia se va încheia în august.

“Fac apel către toţi furnizorii de servicii, atât publici cât şi privaţi, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate, să-şi achiziţioneze cititoare pentru aceste carduri. Intenţionăm să facem un proiect-pilot pentru toţi cei 10.000 de pacienţi aflaţi în serviciile de dializă, astfel că vom selecta 10.000 de pacienţi şi vom produce în februarie cardurile pentru ei. Este o fază pilot amplă, mai amplă decât aceea din Arad anul trecut, făcută pentru hemodializă. Vorbim de un eşantion de 10.000 de oameni, din centre din toată ţara, cu persoane din toate categoriile sociale”, a mai spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a precizat că cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 şi 50 de euro.

Cristian Buşoi a mai spus că dosarul electronic va fi testat o lună, până în 21 martie, iar din 21 aprilie va fi disponibil ca infrastructură IT.

“Dosarul electronic, la fel ca şi prescripţia electornică, sunt realizate din fonduri europene. Producţia pentru dosarul electronic va putea să înceapă, descărcarea datelor este mai anevoioasă decât aceea pe cardul de sănătate. Pacienţii care nu doresc să-şi treacă datele în dosarul electronic, nu vor fi obligaţi, dar eu sunt convins că datele personale vor fi respectate cu sfinţenie”, a precizat preşedintele CNAS, estimând că cel puţin 20 de milioane de români vor avea dosar electronic.

Buşoi a mai spus că, în perioada 21 martie – 21 aprilie, va face o sesiune de testare şi una demonstrativă pentru proiectul privind dosarul electronic, astfel încât să poată fi aduse îmbunătăţiri şi modificări.

 

*

 

*


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE. Seful CNAS raporteaza PRODUCTIE RECORD de carduri si inceperea distribuirii acestora in luna SEPTEMBRIE. Dosarul electronic – disponibil din APRILIE

  1. Nu mai inteleg nimic. Parca tocmai se spunea ca pe noile buletrine va fi un cip cu dosarul medical. Acum citesc ca acest card de sanatate se distribuie la toata lumea.

  2. @Pungescu:

    Da, tocmai in asta a constat alba-neagra autoritatilor. Si cu card de sanatate, si cu toate buletinele cipate.

  3. Pai si nu se dubleaza atunci informatia medicala, care va fi si in cartea de identitate, si in cardul de sanatate ?

  4. @Pungescu:

    Ba da…

  5. Daca tiparesc cardul de sanatate, buletinul cu cip nu va fi obligatoriu, pare de bun simt acest lucru. Ar fii normal sa ramana in vigoare vechea lege care permite optarea pentru buletin simplu, fara cip. Mila lui Dumnezeu!

  6. @Pungescu,
    probabil ca dau o sansa celor cu CI, sa-si tina,mai departe, actele.Acest lucru nu-l fac din altruism ,ci dinr-o socoteala simpla.Se apropie alegerile,si nu vor sa-si puna lumea in cap,acum.DOAMNE AJUTA.

  7. @admin,
    un(i) posibil scenariu:
    doctorii au terminalul prin care citesc sau adauga ,in card,boli sau tratamente.Unul,sau, mai multi,lipsiti de minte, constiinta si de Dumnezeu,pot sa treaca, din interes meschin, unei persoane,ca este bolnava mintal,in card(persoana fiind sanatoasa, dealtfel).Continuarea?Se poate trezi cu niste tipi de 2 m. la usa,in halate albe, ca-i explica ,politicos,sa mearga cu ei.Si de aici mii de scenarii.Ce ar fi, de ex., sa scrie un medic ,in card, ca un pacient sufere de o boala incurabula si ca el l-a vindecat,totul fiind minciuna?.Tot ce am scris e S. F.?Acum ti se da o scrisoare, la iesirea din spital,in care citesti de ce boli suferi si tratamentul.Atunci ne vom uita ca v……la card.DOAMNE AJUTA.

  8. Ce-i trebuie chelului? -Tichie de maragaritar!
    Cum poate fi conducerea asta asa de imbecila ca sa cheltuie o groaza de bani pe niste aiureli in masura in care Sanatatea se cramponeaza cu lipsuri strigatoare la cer, chiar si dintre cele banale. Cum o sa-i sada lui mama cu dosar si card electronic, cand ieri pentru un test de urina a fost trimisa la farmacie sa-si cumpere recipientul de rigoare… in valoare de 0,90 de bani. Au bani de “infrastructuri electronice” din cele mai sofisticate si nu au 90 de bani pt un banal recipient de urina. Vai de ei, dar vai si de noi, daca nu-i “curata” Dumnezeu… !

  9. acele carduri sa le pastreze si sa le stapineasca sanatosi ei si cu familiile lor

  10. Deocamdata, seful ala de la cnas poa sa viseze frumos in continuare.

  11. @Pungescu, Robert, Gheorghe
    “Daca tiparesc cardul de sanatate, buletinul cu cip nu va fi obligatoriu, pare de bun simt acest lucru.”
    Sa nu ne amagim. Diavolul profita de acest bun simt al oamenilor, care cred ca si ceilalti oameni sunt onsti, nu le vine a crede ca diavolul poate fi chiar atat de negru.
    Tot asa a crezut si Pilat din Pont cand a poruncit sa-L biciuiasca pe Mantuitorul. Ca e de bun simt ca, odata pedepsit, evreii vor renunta la a mai cere omorarea Lui.

  12. Doamne-ajuta!
    Ascultand o parte din dezbaterea publica de aici:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/01/20/noile-buletine-cu-cip-o-sfidare-si-o-bataie-de-joc-de-ultima-speta-dezbaterea-publica-de-la-mai-video-si-tertipurile-absolut-incredibile-ale-autoritatilor/ , am inteles ca buletinul vechi va fi valabil pana expira (din acest motiv ei tiparesc cardul de sanatate), iar din aprilie 2014 nu se vor mai tipari decat buletine cu cip. Sistemul fiind mai greu de implementat in toata tara, ultimele localitati, orase care vor elibera doar buletine cu cip o vor face in maxim 18 luni. Pare o idee buna sa ne schimbam buletinele pentru a avea o perioada de gratie de 10 ani, ar fi de ajutor daca ati asculta si voi inregistrarile de la comisii si sa expuneti ce ati inteles. Sa nadajduim la mila lui Dumnezeu, ca ei oricand pot sa ne mai faca ,,bucurii”. Bucurie in Hristos!

  13. Pingback: CARDUL DE SANATATE NE VINE ACASA PRIN POSTA. Proiect lansat pentru “dezbatere publica” - Recomandari
  14. Pingback: Explicatii penibile ale autoritatilor pentru mentinerea ACORDULUI DE DONARE pe CARDUL DE SANATATE/ MAI MULTE MANASTIRI, printre care Putna, Sihastria Putnei, Petru Voda, Sucevita si altele au REFUZAT CARDURILE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare