INTALNIRE A INTAISTATATORILOR ORTODOCSI LA FANAR (5-9 martie 2014). Scopul: pregatirea SINODULUI PAN-ORTODOX

15-02-2014 1 minut Sublinieri

PATRIARHIA ROMANA

  • Basilica: 

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe se reunesc în Fanar

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe se vor reuni la Constantinopol, în prima săptămână a Postului Mare, la invitaţia Sanctităţii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Patriarhii şi primaţii bisericilor ortodoxe vor avea, în perioada 5-9 martie, mai multe întrevederi, principalul scop al sinaxei fiind pregătirea Sinodului Pan-Ortodox.

Punctul culminant al evenimentului va fi Sfânta Liturghie din Duminica Ortodoxiei, oficiată de toţi Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe în Catedrala patriarhală din Fanar.

„Este un eveniment deosebit care era anunţat, stabilit de principiu cu mai multă vreme în urmă şi iată că acum gazda, respectiv, Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic, a stabilit şi data exactă. Sfântul Sinod, în şedinţa sa din 13 februarie 2014 a reiterat o serie de puncte de vedere ale Bisericii Ortodoxe Române faţă de temele care fac obiectul dialogului inter-ortodox în prezent precum problema proclamării Autocefaliei, a Dipticelor, a modului de adoptare a deciziilor, adică problema consensului sau a majorităţii, problema declarării autonomiei, probleme de specific canonic bisericesc de importanţă atât pentru fiecare Biserică locală cât pentru ansamblul Bisericilor Ortodoxe. Delegaţia însoţitoare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este alcătuită din: Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Nifon, Mitropolit onorific şi Exarh patriarhal, părintele consilier Michael Tiţa, conducătorul Sectorului de Relaţii externe al Patriarhiei Române, un traducător, precum şi patru angajaţi al Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Ionuţ Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.

Pregătirea Marelui Sinod Pan-Ortodox a început în urmă cu mai bine de 30 de ani, fiind organizate până în prezent mai multe întâlniri prospective.

„Sinodul Pan-Ortodox este un deziderat vechi, întâlnirile pregătitoare durează de câteva zeci de ani, s-au discutat temele stabilite şi s-a ajuns la soluţii acceptate de către Bisericile Ortodoxe surori. Deci, nu vor fi lucruri noi, poate mici aspecte locale, mici situaţii punctuale precum situaţia din Siria sau diverse probleme locale din diasporă sau din alte Biserici Ortodoxe surori. În mare, agenda este stabilită şi discutată de mai mult timp, este bine pregătită, iar această sinaxă a întâistătătorilor este cumva ultimul pas înaintea Sinodului Pan-Ortodox care îi va reuni pe toţi Episcopii ortodocşi din Bisericile Ortodoxe surori”, a mai spus Pr. Ionuţ Corduneanu.

Participarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Sinaxa Întâistătătorilor de biserici ortodoxe privind pregătirea Sinodului Panortodox a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în şedinţa de joia aceasta.

 

*

 

*

*

*

*


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Patriarhul Daniel, Patriarhul ecumenic Bartolomeu

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “INTALNIRE A INTAISTATATORILOR ORTODOCSI LA FANAR (5-9 martie 2014). Scopul: pregatirea SINODULUI PAN-ORTODOX

  1. Un semn al apostaziei va si acest “Sinod ” Pan-Ortodox care se pregateste si despre care vorbeste atat de frumos cuviosul Justin Popovici .

  2. Pingback: INCEPE INTALNIREA PAN-ORTODOXA ORGANIZATA DE PATRIARHIA ECUMENICA. Care sunt temele de discutie? - Recomandari
  3. Pingback: “Sfantul si Marele Sinod Panortodox” – fixat pentru 2016. Alocutiunea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu si cateva intrebari - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare