Ziua Patriarhului Kirill si subiectul SINODULUI PANORTODOX: SE IA ANGAJAMENTUL RESPECTARII SFINTEI TRADITII/ Dialogul ortodox-catolic si PROBLEMA UNIATIEI/ Obama multumeste NOROCULUI, iar nu lui Dumnezeu, pentru prima data, in discursul de Thanksgiving (Stiri religioase)

27-11-2011 7 minute Sublinieri

  • Theologhia:

Con-sensul aniversarii

Pe 21 noiembrie a.c., Patriarhul Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii a implinit 65 de ani de viata. Astfel, cu acesta ocazie, intaistatatori si reprezentanti ai sapte Biserici Ortodoxe Locale *(Antiohia, Georgia, Romania, Bulgaria, Polonia, Cehia si Slovacia) i-au urat la resedinta patriarhala din Kremlin cuvenitele urari de bine. Din partea Patriarhiei Romane a participat IPS Nifon al Targovistei. Folosindu-se de acest prilej, Patriarhul Kirill a abordat, la intalnire, mai multe probleme, intre care si cea a convocarii viitorului Sinod Pan-Ortodox.

S-a semnat, la finalul discutiilor, si un comunicat oficial, care a fost oferit presei si care cuprinde, cum era si firesc, concluziile problemelor abordate. La finalul acestuia se mentioneaza ca reprezentantii celor sapte Biserici Ortodoxe Locale au nadejdea convocarii acestui Sinod, pentru ca sa fie rezolvate multe probleme bisericesti importante si sa se dea un raspuns competent provocarilor actuale moderne. De asemenea, se spune ca procedura si continutul ordinei de zi a Sinodului trebuie pregatite cu temeinicie. Pentru aceasta, este necesar ca pozitia fiecarei Biserici Ortodoxe Locale sa fie luata in consideratie si sa se tina cont de principiul consensului atunci cand se iau decizii atat la nivelul comisiilor pregatitoare presinodale, cat si la lucrarile Sinodului propriu-zis. Deciziile Sinodului trebuie sa corespunda intocmai “Traditiei dogmatice si canonice si sa nu introduca inovatii care pot pune in pericol unitatea Sfintei Biserici”.

Nu trebuie uitat faptul ca tocmai principiul consensului *(fundamental pentru sobornicitatea ortodoxa) a stat ca un ghimpe la ultimele intalniri ale comisiei pregatitoare presinodale, cand s-a abordat chestiunea dipticelui si a modului de proclamare si de acordare a unei autocefalii. Reprezentantii patriarhiilor de limba greaca *(vechea Pentarhie) au inceput sa se gandeasca deja si la varianta adoptarii hotararilor prin votul majoritatii. Lucru neacceptat insa de rusi, inca de la inceput.

Asadar, sensul aniversarii a fost consensul.

dan.camen.

Sedinta la Roma a Comitetului de Coordonare al Comisiei internationale mixte de dialog teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa

Comitetul de Coordonare al Comisiei internationale mixte de dialog teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa s-a reunit la Roma, pe 22 noiembrie a.c., co-presedinti fiind cardinalul Kurt Koch si mitropolitul Ioannis Zizioulas de Pergam. La intalnire participa, in calitate de consulanti, mitroplitul Ilarion de Volokolamsk, seful Departamentului pentru Relatii Externe Bisericesti *(DECR) din cadrul Patriarhiei Moscovei si Arhimandritul Kirill Govorun, presedintele Comitetului pentru Educatie din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.

In discursul sau, mitropolitul Ilarion a reamintit participantilor ca abordarea problemei uniatiei a fost preconditia reintoarcerii la procesul de dialog a Bisericii Ortodoxe Ruse. Aceasta pozitie a fost sustinuta de catre participantii ortodocsi la reuniune. Problemele de metodologie generala in elaborarea documentului privind primatul pontifului roman au fost discutate la sugestia mitropolitului Ilarion, care crede ca metodologia ar trebui sa reflecte experienta multi-seculara a disputei ortodoxe impotriva pretentiilor papei de autoritate universala in Biserica.

Comitetul isi va continua lucrarile pana pe 25 noiembrie a.c.

trad.dan.camen

  • Doxologia:

Comunicat al primaţilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe surori

În ziua de 21 noiembrie 2011, cu prilejul aniversării a 65 de ani de viaţă ai Preafericitului Kiril, Patriarhul Rusiei, primaţi şi reprezentanţi a 7 Biserici Ortodoxe surori s-au reunit la Moscova, la Patriarhia rusă. Ierarhii prezenţi au dat publicităţii un comunicat din care spicuim:

Primaţii şi reprezentanţii Bisericilor locale surori din Europa de Est au mărturisit în comun experienţele lor. Fiecare din aceste Biserici a experiat pentru o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă sisteme politice atee, fiecare dintre ele este confruntată cu numeroase provocări ale dominaţiei ideologiei antireligioase: secularizare, propaganda permisivităţii şi cultul consumismului, eroziunea reperelor morale”.

Participanţii la întâlnire au remarcat necesitatea unei accentuări a activităţii misionare a Bisericii şi s-au declarat în favoarea unei lărgiri a spectrului slujirii lor sociale într-un spirit de colaborare constructivă cu forţele sănătoase ale societăţii. Colaborând cu societatea, Biserica îşi aminteşte de persecuţii cărora a supravieţuit şi ţine la libertatea ei câştigată recent. Primaţii şi reprezentanţii Bisericilor locale care au supravieţuit în condiţii istorice dificile îşi exprimă solidaritatea lor cu Bisericile din regiunile Orientului Apropiat şi Mijlociu şi din Africa de Nord, mărturisind compasiunea lor profundă pentru creştinii din Orient, oprimaţi şi uneori direct persecutaţi pentru credinţa lor, aşa cum sunt şi sârbii în regiunea Kosovo.

Participanţii la reuniune au subliniat importanţa recentelor întâlniri locale ale primaţilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe locale care au avut loc în Cipru, Iordania şi Constantinopol, la iniţiativa conducătorilor Bisericilor respective. Acestea au permis activarea unei colaborări inter-ortodoxe pe temele situaţiei din Orientul Apropiat, atrăgând atenţia comunităţii internaţionale asupra problemelor discriminării creştinilor din această regiune. Primaţii şi reprezentanţii celor 7 Biserici s-au felicitat pentru înbunătăţirea vieţii colegiale a Bisericilor lor în aceşti ultimi ani. Ei speră că procesul preconciliar va duce în timp la convocarea Sinodului Pan-ortodox, care va permite rezolvarea unor chestiuni importante în Biserică. Acest Sinod trebuie să fie pregătit cu atenţie, nu numai din punctul de vedere al conţinutului, ci deopotrivă din punctul de vedere al procedurii. Poziţia fiecărei Biserici locale trebuie luată în considerare. Astfel, toate deciziile care vor fi luate, aşa cum s-a întâmplat în trecut, trebuie să urmeze principiului consensului, atât în timpul procesului pre-conciliar cât şi în timpul sinodului însuşi.

Membrii întâlnirii au subliniat că sinodul trebuie să dea răspunsuri competente la provocările modernităţii. Actele conciliare trebuie să fie deplin conforme cu tradiţia dogmatică şi canonică şi să nu introducă nicio inovaţie care ar ameninţa unitatea Sfintei Biserici.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com

Nota noastra:

Bine ar fi sa se respecte, intr-adevar, Sfanta Traditie si sa nu se faca niciun fel de inovatie la preconizatul Sinod Panortodox… Asta nu inseamna insa ca suntem naivi si ca nu intelegem ca in joc sunt si interese cat se poate de meschine si politice, dublate de interese geopolitice clare, cum este cazul cu Patriarhul Kirill, interese asupra carora am atras atentia deseori. Chiar si aceasta celebrare a zilei Patriarhului Kirill este un semnal foarte clar de putere si prestigiu pe care intaistatatorul rus tine sa il transmita si celorlalti capi ai ortodoxiei, probabil, in special, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.

Pentru tema Sinodului Panortodox, a se vedea postarile de aici: Marele Sinod Panortodox (“al optulea sinod”)

Reuniunea Comitetului de coordonare al Comisiei teologice mixte internaţionale ortodoxo-catolice

Între 22 şi 25 noiembrie, Comitetul de coordonare al Comisiei teologice mixte internaţionale pentru dialog între ortodocşi şi catolici, s-a reunit la Roma.

În discursul său din 22 noiembrie, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk a amintit de una dintre condiţiile participării Bisericii Ortodoxe Ruse la procesul de dialog ortodoxo-catolic, anume despre o revizuire a problemei uniatismului. Membrii ortodocşi ai întâlnirii au susţinut această poziţie. Mitropolitul Ilarion a propus şi o precizare a metodologiei de lucru asupra documentului consacrat primatului episcopului Romei. Conform ierarhului rus, această metodologie trebuie să ţină cont de experienţa seculară a polemicii ortodoxe contra pretenţiilor papei de autoritate universală în Biserică.

Tot la Roma, Papa Benedict al XVI-lea a primit în ziua de 23 noiembrie, pe participanţii la cel de-al doilea Forum ortodoxo-catolic care s-au reunit în Rodos (Grecia) între 18 şi 22 octombrie 2011. Tema forumului a fost relaţia dintre Biserică şi Stat într-o perspectivă istorică şi teologică.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Creştinii din Statele Unite contrariaţi de discursul lui Obama de Ziua Recunoştinţei

Întreaga Americă este zguduită de polemici şi dezbateri pe seama discursului preşedintelui american, Barack Obama, cu prilejul Zilei Recunoştinţei. În acest discurs, preşedintele nu a mulţumit lui Dumnezeu, aşa cum se obişnuieşte de câteva sute de ani, ci a vorbit despre “norocul” americanilor , un principiu necreştin. Mulţumirea adresată lui Dumnezeu exprimată de preşedinte în numele întregului neam american datează de pe vremea Preşedintelui George Washington în 1789. Este aşadar una dintre tradţiile sacre ale poporului american şi nerespectarea ei a adus multă tulburare în rândul oamenilor. Obama a omis aşadat orice referinţă religioasă în cuvântul său de trei minute, deşi în tradiţia americană “Ziua Recunoştinţei este o sărbătoare tradiţională în care oamenii îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru darurile Sale” a spus prezentatorul radio FOX News, Todd Starnes.

Preşedintele a spus că “familia sa reflectează la cât de norocoasă este”. “Pentru mulţi americani, Ziua Recunoştinţei este un timp de reflecţie despre cât de binecuvântaţi şi recunoscători sunt“. El a adăugat că familia sa a mâncat mâncare foarte bună, s-a uitat la fotbal şi a mulţumit pentru cât de norocoasă este. Faimosul editorialist Sherman Frederick, de la ziarul Las Vegas Review a spus ironic: “Cineva ar trebui să-i amintească lui Obama că atunci când americanii stau în jurul mesei şi mulţumesc, ei mulţumesc lui Dumnezeu”.

Marele preşedinte  George Washington, primul preşedinte American care a proclamat Ziua Recunoştinţei şi a prezidat scrierea Constituţiei a spus: “De aceea este datoria tuturor americanilor să cunoască providenţa Atotputernicului Dumnezeu, să asculte voia Lui, să fie recunoscători pentru darurile sale, să implore smerit protecţia Sa, printr-o Zi de mulţumire publică şi de rugăciune prin care toţi să cinstească cu inimă recunoscătoare darurile lui Dumnezeu”.

Publicistul Ben Shapiro  a fost şi mai sever cu preşedintele: “Este ireal că Obama nu a menţionat pe Dumnezeu în mesajul său. E un ateist militant. Cui să fim recunoscători, dacă nu lui Dumnezeu?”

Obama a mulţumit lui Dumnezeu în 2009 şi 2010, cu prilejul aceleiaşi sărbători.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.christianpost.com

2 milioane de ruşi s-au închinat Brâului Maicii Domnului

Aproape 300 de mii de oameni au venerat cinstitele relicve în Moscova, iar în întreaga Rusie 2 milioane de oameni. Brâul Preasfintei Fecioare a fost aşezat spre venerare în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Zeci de mii de oameni stau şi acum la rând pentru a se închina sfintelor veşminte ale Născătoarei de Dumnezeu. Timpul mediu de la aşezarea la rând până la închinare este de 24 de ore. Însă credinţa oamenilor este mare, mai ales că sunt sute de mărturii ale minunilor Maicii Domnului săvârşite prin Brâul ei, mai ales în rândul femeilor care doresc să rodească prunci. Nu numai moscoviţi, ci oameni din regiunile apropiate s-au adunat la tronul îndurărilor, la Maica dumnezeieştii iubiri. Sute de trenuri pline ochi de credincioşi au asaltat capital Rusiei, aşa încâr autorităţile au trebuit să suplimenteze numărul trenurilor dinspre şi spre Moscova. 691 autocare pline de creştini ortodocşi au sosit în Moscova doar în câteva zile.

În acest moment, există 133 de autocare cu pelerini, cărora li se oferă ceai cald şi kaşa (terci) în 69 de puncte de alimentare. De asemenea au fost aduse 440 de toalete pentru pelerini. Fundaţia “Sfântul Andrei cel întîi chemat” a adus Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, mai întâi în Sankt Petersburg, apoi în Yekaterinburg, Norilsk, Vladivostok, Krasnoyarsk, Tyumen, Nizny Novgorod, Diveyevo, Saransk, Samara, Volgograd, Rostov-on-Don, Stavropol, Kaliningrad, Moscova. Programul pelerinajului trebuia să se încheie în 23 noiembrie, dar stareţul Efrem al Mănăstirii athonite a spus că nu poate lăsa un million de oameni cu ochii în lacrimi, aşa că Brâul Maicii Domnului va rămâne până în 27 noiembrie.

Rusia este sub protecţia Maicii Domnului, şi cinstirea de care se bucură ea este pretutindeni vizibilă. În acest caz, venerarea şi sărutarea Brâului Născătoarei de Dumnezeu este singura ocazie din viaţa femeilor creştine, care nu au posibilitatea de a intra în Muntele Athos. Printre pelerini s-au aflat şi preşedintele Medvedev şi premierul Putin, care au îngenuncheat înaintea sfântului veşmânt.

De multă vreme, călugării athoniţi vatopedini pun mici brâie de bumbac în racla cu Brâul Maicii Domnului, le ţin 40 de zile acolo şi le sfinţesc, apoi le dăruiesc femeilor care nu pot avea copii. Mii de mărturii arată ajutorul minunat al Maicii lui Dumnezeu femeilor, pentru a rodi oameni după chipul lui Hristos, Fiul ei.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.interfax-religion.com

Personalităţi ale societăţii din Israel cer scuze creştinilor pentru incidentele cu ultra-ortodocşii evrei

Cu două săptămâni în urmă, în cotidianul Haaretz s-a menţionat o practică a unor evrei ultra-ortodocşi de a scuipa pe clericii creştini pe stradă.

Vinerea trecută, un grup de personalităţi ale societăţii evreieşti, intelectuali şi politicieni, a vizitat Patriarhia Ortodoxă de Ierusalim, pentru a cere iertare. Un membru al delegaţiei, Rabbi Arik Ascherman, Secretarul general al Rabinatului pentru Drepturile Omului a menţionat că în ziua de Yom Kipur, iudeii îşi cer iertare de greşelile între ei şi Dumnezeu, dar greşelile făcute între oameni nu pot fi iertate, nici măcar de Dumnezeu, dacă cel care a greşit nu îşi cere iertare. Ascherman a condamnat această practică a scuipării.

Delegaţia s-a întâlnit în Vechea Cetate a Ierusalimului cu Patriarhul grec ortodox, Preafericitul Teofil III, care a spus că şi el s-a confruntat cu această tradiţie trivială, dar s-a abţinut de fiecare dată de la a răspunde. El a spus că scuiparea creştinilor este o reflecţie a ignoranţei celor care nu înţeleg cu adevărat care este semnificaţia religiei şi credinţei.

Printre membrii delegaţiei evreieşti s-a aflat şi Viceprimarul Ierusalimului, Yosef (“Pepe”), dar şi consilierii locali Laura Wharton şi Meir Margalit. “De vreme ce iubim acest oraş, simţim că tot ce se întâmplă aici ne afectează” a spus Margalit. “Am venit să cerem iertare în ciuda faptului că nu am luat parte la aceste acte reprobabile, dar credem în responsabilitatea reciprocă”.

Săptămâna viitoare o delegaţie similară va vizita reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Armene din Ierusalim, pentru a cere iertare clericilor de acolo pentru acelaşi fapt anti-social.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.haaretz.com


  • Ion de la Chiuiesti: Ofensiva otomana anticrestina

Biserica Sfânta Sofia din Niceea, locul unde a avut loc în 787 Al șaptelea Sinod Ecumenic, cunoscut si sub numele de Sinodul de la Niceea, a fost declarată moschee de guvernul Turciei.

Conform presei turcesti, chemarea musulmanilor la rugăciune din fosta biserică nu a mai fost auzită de la înființarea Republicii Turcesti în 1923, cînd a fost transformată în muzeu. Minaretul a fost adăugat bisericii în timpul perioadei otomane(…) Anul trecut minaretul a fost reconditionat.

Decizia a stîrnit controverse aprinse. Istoricul Selcuk Mülayim de la Universitatea Marmara a evidentiat importanta clădirii în istoria crestinismului și a avertizat că decizia va stîrni proteste în întreaga lume. Camera de Comert din Iznik a criticat decizia numind-o “de neînteles”, deoarece micul orasel trăieste din turism.”

Din pacate, a fost deja anuntată decizia de a tranforma în moschee si Sfânta Sofia (foto jos) din Istanbul: Fosta catedrală ortodoxă din Constantinopol (azi Istanbul), Sfînta Sofia, va redeveni moschee. sursa.

Sa speram ca nu mai dureaza mult pana se vor implini profetiile Cuviosului Paisie Aghioritul despre Turcia, Grecia, si Constantinopolul va reveni Greciei in urma conflictelor ce vor urma, iar in Biserica Sf. Sofia se va auzi din nou Sfanta Liturghie Ortodoxa. Turcia va fi amintire. Doamne ajuta!


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), IPS Nifon al Targovistei, Mitropolitul Ilarion, Pagini Ortodoxe, Papa (Papism), Parinti greci si athoniti, Patriarhul Kirill, Patriarhul Teofil al Ierusalimului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Ziua Patriarhului Kirill si subiectul SINODULUI PANORTODOX: SE IA ANGAJAMENTUL RESPECTARII SFINTEI TRADITII/ Dialogul ortodox-catolic si PROBLEMA UNIATIEI/ Obama multumeste NOROCULUI, iar nu lui Dumnezeu, pentru prima data, in discursul de Thanksgiving (Stiri religioase)

  1. Pingback: Patriarhia Romana si cea Rusa VERSUS Patriarhiile Grecesti - O FALIE IN ORTODOXIE?/ PF Daniel premiat de ministrul Gabriel Oprea/ ARCA LUI NOE, GASITA IN TURCIA. Biblia - confirmata/ PATRIARHIA SI INTERNETUL - capra, varza si lupul (Stiri religioase)
  2. Pingback: Biserica Rusiei despre SINODUL PAN-ORTODOX: e inadmisibila ignorarea atitudinii clerului si credinciosilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: INCEPE INTALNIREA PAN-ORTODOXA ORGANIZATA DE PATRIARHIA ECUMENICA. Care sunt temele de discutie? - Recomandari
  4. Pingback: “Sfantul si Marele Sinod Panortodox” – fixat pentru 2016. Alocutiunea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu si cateva intrebari - Recomandari
  5. Pingback: Patriarhul Kirill la sinaxa Intai-statatorilor Ortodocsi: “AR TREBUI SA SE PUNA ACCENTUL PE PASTRAREA PURITATII DOCTRINEI”, “TIRANIA MAJORITATII SA NU FIE POSIBILA” - Recomandari
  6. Pingback: Parintele Savatie despre posibila AGENDA UNIFORMIZANTA A SINODULUI PANORTODOX/ Mesajul Sinaxei Intaistatatorilor Ortodocsi de la Fanar - Recomandari
  7. Pingback: UPDATE – Comisia pentru pregatirea SINODULUI PAN-ORTODOX si-a inceput activitatea. IPS ILARION: participarea la dialoguri inter-crestine ar trebui sa se bazeze pe convingerea ca NUMAI BISERICA ORTODOXA E BISERICA SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLICA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare