Atac la Parintele Tanase de la Valea Plopului: O VIATA DE COPIL E MAI PUTIN DECAT O GURA DE CANAL? Non-stirea virala despre “recordul incredibil” al satului cu 28 biserici, dar fara canalizare si apa…

25-03-2014 2 minute Sublinieri

valea_plopului_musel00351

Valea Plopului, un sat din judetul Prahova, nu are apa curenta sau canalizare, dar are 28 de biserici. Lacasele de cult sunt la tot pasul, inclusiv la gradinita, la scoala, in curtile oamenilor, pe dealuri sau in vai, scrie publicatia locala PH-online.ro. Toate cele 28 de biserici au fost ridicate de acelasi preot, mai scrie publicatia citata. Preotul satului spune ca oamenii vin in numar mare la biserici pentru ca lacasele sunt aproape de casele lor. Prin “aproape” se intelege ca din orice punct al satului oamenii au de mers doar un minut pana la cea mai apropiata biserica.

In ciuda numarului neobisnuit de mare de biserici, preotul se gandeste sa mai construiasca si altele. In anul 2007, Jurnalul National scria ca satul Valea Plopului avea, la acea vreme, 26 de biserici. Media era atunci de o biserica la fiecare 11 familii din sat. Alte doua au fost construite intre timp: “Avem o bisericuta construita pe un deal in memoria copiilor avortati, avem cate o biserica in curtea gradinitelor, alte doua biserici in curtile celor doua scoli. In total sunt atatea biserici cat sa slujim duminica intr-una singura si in rest sa le vina randul o data pe luna, adica 28″, a declarat preotul satului, Nicolae Tanase, pentru PH-online.ro. El a adaugat ca si-ar dori sa mai poata ridica cateva.

Desi nu au apa curenta si canalizare, localnicii sunt multumiti, spunand ca “scutul” credintei i-a ferit de necazuri. Nemultumitii sunt putini si timizi, evitand sa isi strige dezaprobarea in gura mare, mai ales ca preotul este foarte darnic cu satenii, potrivit presei locale.

valea-plopului

Nota noastra:

Non-stirea despre cele 28 biserici ale Vaii Plopului, sat fara apa curenta si canalizare, a devenit “virala”, dupa cum se poate observa la o simpla cautare pe google: https://www.google.ro/#q=Valea+Plopului+canalizare+28+biserici&safe=off&start=0

Fara a depune cel mai mic efort de a cauta o explicatie pentru faptul ca exista 28 de biserici intr-un singur sat, indeajuns de inedit pentru a spune ca e ceva deosebit, deci si cauza trebuie sa fie una locala, particulara, “gurnalistii” au mestecat repede stereotipul anticlerical: in loc sa facem canale, construim biserici. Mai ales ca subiectul nu e singurul pe agenda anti-BOR a mass-media:

Catedrala se afla din nou in centrul atentiei, cu banii de la guvern numarati pana la ultimul ban de vigilentii de serviciu, recent se facea bilantul contabil si al unor vizite ale ierarhilor in teritoriu, iar cireasa de pe tort e o infierare proletara despre initiativa inventarierii Sfintelor Moaste prezentata tot ca o metoda de a “scoate bani”.  

Pasionatii canalelor ar fi aflat, daca ar fi cautat sau nu ar fi “uitat”, si explicatia existentei celor 28 de biserici (impropriu-spus, avand in vedere ca e vorba de mici capele sau paraclise, de fapt), la indemana tot prin contributia unor colegi de breasla care au facut numeroase reportaje despre Valea Plopului: satul este locul unde parintele Nicolae Tanase desfasoara o misiune sociala unica in Romania prin amploarea sa, prin care salveaza vieti de prunci, suflete de mame si, de asemenea, daruieste o casa pentru zeci, sute de copii. Ca jertfelnice aduse pentru milioanele de copii ucisi prin avort, parintele Tanase a strans fonduri ca, pe langa complexul social pe care-l coordoneaza, sa se ridice si bisericile respective. 

Dar e explicabila reactia mass-media. Caci, nu-i asa, traim in tara in care o viata de copil e mai putin decat o gura de canal…

PS: Vezi si: Țăranii și canalizarea

pr_tanase_valea_plopului


Categorii

Opinii, analize, Parintele Tanase (Valea Plopului), Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Atac la Parintele Tanase de la Valea Plopului: O VIATA DE COPIL E MAI PUTIN DECAT O GURA DE CANAL? Non-stirea virala despre “recordul incredibil” al satului cu 28 biserici, dar fara canalizare si apa…

  1. Pe langa explicatia din articol, imi aduc aminte ca parintele N.Tanase spunea candva ca nu aveau dreptul sa ridice casute, nu exista cadrul legislativ ca sa se intinda cu orfelinatul in afara cladirii initiale de la care s-a inceput lucrarea, (cladire care devenise neincapatoare) daca nu construia si bisericute ca sa dovedeasca statutul de parohie al comunitatii /casutelor din jurul bisericutelor. Pentru o mai buna precizare bine ar fi sa-l intrebati chiar pe parintele Nicolae!

  2. Felicitari pentru punctul de vedere plin de trezvie. La mai multe si mai ample.

  3. de acord si eu cu Pr. Tanasescu: f. inspirata si patrunzatoare ‘Nota’.

  4. Ce legatura poate avea preotul cu canalizarea, electrificarea,drumurile, podurile samd? Parintele stringe fonduri pentru ce crede dumnealui ca-i important si statul o face pentru ce i se spune de la Bruxelles ca ar fi important. Diferenta este ca primul chiar foloseste fondurile pentru ce le-a strins, in timp ce statul uita sa o faca!

  5. Oare acești așa-ziși „jurnaliști” care au „scos din canal” un astfel de articol, de câte ori au fost amenințați cu moartea și s-a încercat eliminarea lor, de către regimul comunist (cum am citit că s-a întâmplat de câteva ori cu părintele Tănase)?!… Sau de câte ori au luptat contra curentului, pentru o cauză așa de nobilă, cum e salvarea vieții (dar și creșterea și educarea) acelora, celor mai vulnerabili, dintre oameni?

    Cred că ar trebui să le fie un pic rușine că îndrăznesc, în calitatea lor de oameni fără vreo calitate, să ridice o astfel de „problemă”…

  6. Poate asa mai afla si altii de lucrarea Parintelui, dintre cei nedusi la biserica. Eu ma uimesc cand vad ca inca multa lume nici nu a auzit despre Preotul Nicolae Tanase care deruleaza de atatia ani cea mai ampla lucrare sociala din tara de ajutorare a copiilor, a familiilor in nevoi. A ajutat mii de oameni.
    Mergi acolo si esti intr-o cu totul alta lume. Atatia oameni de calitate pe metrul patrat n-am vazut niciunde.

    Nu ca ar mai conta detaliul, insa este vorba de 28 de biserici la 2 sate: Valea Plopului si Valea Screzii, iar putine dintre ele sunt cu adevarat finalizate (pictate, cu catapeteasma, etc..). Varianta mentionata mai sus pare veridica, deoarece aproape langa fiecare biserica este construita si cel putin o cladire pentru adapostirea copiilor si nevoiasilor.

    Parintele Nicolae Tanase este un PREOT adevarat, culmea ca este asa cum isi doresc cei care tot critica Biserica si preotimea. Pe langa lucrarea lui de referinta, in biserica lui slujbele sunt aproape ca la manastire (ca si program), iar predicile lui sunt comori limpezitoare de minte si de suflet.
    Nu are nimeni cuvinte sa exprime cum este si ce face cu adevarat Parintele Tanase. Domnul sa-l tina sanatos si drept!

  7. Frati crestini,

    sa-mi dau si eu cu parerea: ziaristii (unii dintre ei, cei care-si zic profesionisti) au observat lipsa unui sistem modern de canalizare (si probabil si de apa curenta); bun, au probabil dreptate; ce fac ei ca sa imbunatateasca situatia ? trancanitul (mai ales cel in pustiu, foarte popular astazi) nu rezolva nimic, nu imbunatateste situatia pe teren cu nimic; preotul face cit poate – si poate mult, dar nu le poate pe toate, si si-a ales prioritati, pentru care prioritati cinste lui ! -, ei, ziaristii, ce fac ? au decis ei sa puna mina sa ajute ? de exemplu, sa dea din timpul lor liber, din banii pe care-i au, sa faca campanii eficiente de ajutorare a bisericilor din sat (aici sint putin prudent, ca-s unii in stare sa ceara pe la cine stie ce secte, pe astea le exclud), etc; sa-i vedem intii la lucru si dupa aia mai vedem ce-i de criticat

    Doamne ajuta !

  8. traim in tara in care o viata de copil e mai putin decat o gura de canal…

    as spune ca o viata de om e mai putin decat o gura de canal, in România si in general in lume!
    inclusiv viata acelora care scriu batjocoritor fata de parintele care cinsteste viata si pe Creatorul ei.

  9. “Nemultumitii sunt putini si timizi, evitand sa isi strige dezaprobarea in gura mare, mai ales ca preotul este foarte darnic cu satenii, potrivit presei locale.”

    Pai, sa nu fie timizi! Daca sunt nemultumiti ca nu au canalizare in sat sa mearga la primarie. E culmea acuma sa faci preotul responsabil ca nu e canalizare in sat! Canalizarea-epurarea nu intra in atributia preotului ci a primariilor. Sa ia nemultumitii o pancarta si sa mearga la primarie daca vor canalizare! Extraordinar! Asta-i o stire pentru prostirea prostului.
    Nu stiau de unde sa-l apuce pe Parintele Nicolae Tanase ca sa se lege de el si au gasit?! Penibil!

  10. Cand esti lichea ti se pare ca toata lumea e ca tine.Nu poti concepe ca exista si oameni buni,care pot ajuta dezinteresat.Pentru ei totul este o afacere.

    Părintele Paisie Aghioritul:Unii oameni îmi spun că sunt indignați de faptul că există multe lucruri greșite în biserică. Atunci eu le spun să întrebe o muscă: „Sunt flori în apropiere?” iar ea le va răspunde: „Nu ştiu dacă sunt flori, dar acolo în mormanul acela de gunoi poţi găsi toată mizeria pe care o vrei”. Şi va începe să îţi înşiruiască toate locurile murdare pe unde a fost. Dar dacă întrebi o albină: „Ai văzut vreun coș de gunoi prin zonă?” ea îţi va răspunde: „Coş de gunoi? Nu, n-am văzut niciunul, pe aici e plin de flori parfumate”. Şi va începe să îţi înșiruiască toate florile din grădină sau de pe pajişte. Vedeţi voi, musca nu ştie decât unde este mizeria în timp ce albina ştie unde se găsesc irişii sau zambilele.
    http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/marturii/parintele-paisie-aghioritul-noi-cu-cine-ne-asemanam-cu-musca-cu-albina

  11. @daniela:

    Nu sesizasem punctul ăsta, cel mai grăitor, de altfel! Părintele chiar nu are nicio treabă cu incompetența primăriei sau al acelora în a căror responsabilitate e îmbunătățirea infrastructurii sau rețelelor de apă, canalizare etc.!

    Cu atât mai penibilă este, atunci, dorința pseudo-„jurnaliștilor” de a ataca cu orice preț (și cu niciun argument) Biserica și pe părintele, care nu au absolut nicio obligație legată de acest aspect administrativ al primăriei…

  12. Am vazut si eu asa zisa stire pe Yahoo news cind am deschis calculatorul ieri, si am fost indignat de cita rea vointa au fost in stare autorii acelui articol! Nu m-am putut abtine si am comentat impotriva autorilor acelui articol nesemnat, mai ales vazind din comentarii cum toti necunoscatorii erau manipulati de acesta! Este dezgustator sa vezi atita viclenie si rautate!

  13. @cristi g
    Bine spune Cuv. Paisie Aghioritul! Cuvinte pt vesnicie, doar cine nu vrea nu le intelege…

  14. Localitatea Valea Plopului este intinsa pe o suprafata mare de teren,casele fiind la distanta unale de altele,iata unul din motivele celor 28 biserici construite.De ce ,oare, au “uitat” jurnalistii sa aminteasca purtarea de grija,a parintelui Tanase, pt.cei 300 de copii?Tot ce face parintele este cu bani din ajutoare si nicidecum de la stat.Canalizarea sa o faca UE,FMI,BM si toti cei care ne-au adus la sapa de lemn.DOAMNE AJUTA!

  15. De ce credeti ca “foaia” lui Plesu comite materiale propagandistice menite sa discrediteze institutia Bisericii Ortodoxe Romane?
    http://dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/biserica-romana-bogatie-slujire
    De ce credeti ca intelectualul Plesu, apreciat de ecumenistii din Christian Tell, permite publicarea unor articole mediocre, scrise pe genunchi de cate o discipolita a nevestei domniei sale?
    De ce credeti ca permite aparitia unui asemenea text tocmai acum, cand Bisericile Ortodoxe comemoreaza bombardarea spatiului crestin iugoslav, in 1999?
    Pare evident ca omul Plesu nu isi gereaza corect optiunile trecute si prezente, compromisurile, culpabilitatile.

  16. Cred ca Plesu incearca sa pozeze intr-un ”mesia” al intelectualitatii si intr-un mare reper, o mare valoare… cum a fost si recentul scandal-indignare in care a fost balacarit de slugile politice de la Antena3. Un scandal din categoria sluga politica vs. slugile adversarilor politici, deci de la egal la egal. Desi in exterior a fost perceput drept politica vs. cultura (sau ”atac impotriva Culturii”)…

  17. Iată că se pot prezenta eforturile părintelui Tănase și într-un mod mai decent (nu lăudabil, dar nici mincinos): http://www.gandul.info/reportaj/reportaj-gandul-in-satul-cu-29-de-biserici-parintele-nicolae-pentru-mine-si-pentru-satul-valea-plopului-ceausescu-a-murit-definitiv-12359672

    Iar părintele a făcut, pe alocuri, și din treburi care erau ale primăriei… :
    „Magistrala de apă e gata, dar încă nu e dată în exploatare. Ca să ajute, părintele s-a implicat, şi aici, cât s-a putut. Între Nucşoara şi Valea Plopului, aproape de biserica veche, parohia a cedat primăriei un teren pentru construcţia staţiei de pompare, în speranţa că lucrurile vor fi gata cât mai curând”, spune ginerele părintelui, Ionuţ Mavrichi, doctor în sociologie şi cercetator ştiinţific la Academie.

    Așa că pseudo-jurnaliștii de la HotNews și Prahova cum se numea (publicați online locală, care a lansat atacul mizerabil), mai bine ar învăța să fie oameni, că degeaba sunt jurnaliști…

  18. Pingback: Reportaj “Gandul” in satul cu “29 BISERICI SI FARA CANALIZARE”. La parintele Nicolae Tanase acasa sau o LECTIE DE JURNALISM - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare