PAPA FRANCISC: Big Bangul si evolutia sunt adevarate

28-10-2014 2 minute Sublinieri

VATICAN-RELIGION-CHRISTIANITY-POPE-AUDIENCE

imagine: blogs.spectator.co.uk

Papa Francisc a mai facut un exercitiu de populism iezuit, afirmand, recent, ca Big Bangul si evolutia sunt adevarate, insa fac parte din planul lui Dumnezeu.

Teoria Big Bangului presupune crearea Universului in urma unei ”explozii” originare ce ar fi avut loc acum 13,8 miliarde de ani. Practic, cosmosul actual ar fi rezultatul acelui moment originar, iar sistemele solare, galaxiile, dar si Pamantul si aparitia vietii ar fi rezultatul evolutiei treptate. 

Teoria evolutionista, emisa de Charles Darwin, presupune ca aparitia vietii si dezvoltarea speciilor s-a realizat spontan si treptat, totodata, ca urmare a legii selectiei naturale. Teoria evolutiei sustine aparitia omului ca proces evolutiv al primatelor, precum si a altor specii din altele.

Papa Francisc a afirmat ca aceste teorii sunt compatibile cu invatatura catolicismului despre creatie. La o intalnire de la Academia Papala pentru Stiinta din Vatican, el a spus ca ”Big Bangul, pe care astazi il consideram drept originea Universului, nu contrazice interventia unui creator divin ci, mai degraba, il presupune”. 

Similar, Papa a sustinut ca dezvoltarea fiecarei fiinte cu trasaturile sale specifice de-a lungul timpului ”nu contrazice ideea creatiei, pentru ca evolutia presupune creatia fiintelor care evolueaza”. 

Papa a mai adaugat ca citirea Genezei poate duce la perceptia unui Dumnezeu ca un fel de ”vrajitor cu bagheta magica” capabil sa faca tot felul de lucruri. ”Dar nu-i asa. El a creat viata si a lasat fiecare fiinta sa se dezvolte conform legilor naturale pe care le-a dat.”

De fapt, Papa Francisc nu a facut altceva decat sa reia compromisul major pe care Vaticanul l-a facut nu stiintei, cum se spune, ci TEORIILOR evolutioniste care domina, astazi, campul stiintific si care s-au impus ca un exercitiu de putere, nu ca un act de cunoastere. Momentul acestui compromis, un fel de Big Bang al apostaziei Vaticanului, este Conciliul Vatican II

Considerand ca isi pastreaza si credinciosii, si isi apropie si lumea cu care cocheteaza, Vaticanul a rezolvat dilema stiinta-religie spunand ca teoriile dominante si ateiste sunt adevarate daca le pune un Dumnezeu la coada. Contradictia e evidenta, caci modelele stiintifice evolutioniste vad lumea ca fiind lipsita de vreun plan originar sau de vreo vointa divina.

Prin urmare, acest compromis este si lipsit de noima, de vreme ce, oricum, pentru evolutionistii reali, care sunt, necesarmente, si atei, ideea unui Dumnezeu creator al lumii e absurda oricat de mult i se ataseaza evolutia ca modus operandi. Sigur ca mai-marii Vaticanului stiu acest lucru, insa compromisul pe care-l fac nu este cauzat atat de vreo convingere launtrica ca asa ar sta lucrurile, ci de o strategie iezuita de a se pune ”bine” cu structurile de putere si cu mentalitatile dominante ale lumii. 

Pe fond, asa cum am mai spus, in stiinta nu exista teorii ”mai adevarate” decat altele. Exista doar teorii ce trebuie mereu verificate, care niciodata nu vor atinge statutul de Adevar, de certitudine. De pilda, Big Bangul tocmai a fost invalidat din cauza cercetarilor avansate despre bossonul Higs: pur si simplu Universul rezultat dintr-un astfel de model explicativ nu ar putea exista. Cat priveste evolutionismul speciilor, problemele acestuia sunt vechi si imposibil de depasit: lipsesc complet dovezile evolutiei inter-specii (reptila-pasare, primate-om, etc.).

Dar, din punct de vedere dogmatic, grav este modul in care Papa ironizeaza Facerea. Sfantul Vasile cel Mare era orice, numai un naiv care sa isi inchipuie un Dumnezeu cu bagheta nu. Or, in Hexaimeronul sau, el ofera o interpretare a Facerii in care sunt respectate cele sase zile ale creatiei ca atare. In plus, o notiune bizara este si identificarea evolutiei cu o lege naturala. Cum ar putea fi asta compatibila cu o viziune crestina, avand in vedere ca, initial, creatia se afla intr-o alta ordine, neafectata de caderea in pacat? In plus, in viziunea ortodoxa, nu exista legi naturale, adica principii mecanice care determina creatia si fac ca fiintele sa aiba o evolutie autonoma de Dumnezeu, ci exista acele noime, ratiuni dumnezeiesti care reprezinta, totodata, si lucrarea energiei Pantocratorului care sustine, proniator, intreaga lume.

Din nefericire, exista destui si la noi, in spatiul ortodox, care produc panseuri diletante despre evolutionism, cautand sa-i faca o grefa creationista. Rezultatul este o struto-camila indigesta care nu e nici stiinta, nici teologie, ci o simpla si demna de compatimit ratacire, erezie.

Cuvantul Ortodox


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Papa (Papism), Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “PAPA FRANCISC: Big Bangul si evolutia sunt adevarate

  1. Nu inteleg? Adica parintii Adam si Eva au evoluat? Facutui a Dumnezeu nu dupa chipul si asemanarea Lui ci ca sa ajunga la chipul si asemanarea Lui (evolutie)…sau asemanarea altuia care asteapta sa vina? :)) Tare incurcat sunt stiam una creatia si una evolutia, acuma amestecand acestea doua nu mai reusesc sa inteleg…

  2. Vai de capul lui …

  3. Intr-adevar, sunt si pe la noi “ganditori” aflati la jumatatea drumului spre teologie si la jumatatea drumului spre stiinta si care se regasesc cu multa incantare in asa-numitul “evolutionism crestin”. Probabil papa vorbeste pe limba lor.

    Altfel, Vaticanul de multa vreme a decis ca e mai bine sa pleaca oamenilor decat lui Dumnezeu, asa ca nu e de mirare. Daca ei se pregatesc sa ignore complet Evanghelia ca sa-i “bucure” pe homosexuali, probabil ca vom auzi de enormitati si mai mari in cele ce urmeaza.

    E bine ca in spatiul nostru inca sunt multi parinti si credinciosi care pot discerne lucrarea vrajmasului, bine ar fi sa avem toti ochii deschisi si credinta pana in sfarsit

  4. Vaticanul este mana dreapta a masoneriei,iezuitii fiind cea mai periculoasa grupare din interiorul acestui imperiu.Ei n-au nici o treaba cu crestinismul,sunt asemenea lui Lucifer cel ce poate lua si chip de inger spre amagirea multora.Scopul lor este unirea tuturor religiilor sub obladuirea lor,dar noi avem vinul cel bun de 2mii de ani,cum sa-l amestecam cu apa?Chiar daca ,,ierarhii,, nostri ne vor vinde,in acele lacasuri noi nu vom mai intra in veac.cat despre elucubratia papei imi aduc aminte de proorocia Mantuitorului ,,smintelile trebuie sa vina,dar vai celui prin care vine sminteala,,.Penultimul papa facea reclama extraterestrilor,ca-i va spovedi etc,dar noi stim cine sunt extraterestrii,atat din apocalipsa unde sunt prezentati ca facand minuni in vazduh spre amagirea chiar si a celor alesi,dar si din marturia fostilor satanisti care-i invocau(pe demoni),iar gloata filma si se mira de civilizatia extraterestra.

  5. “Papa a mai adaugat ca citirea Genezei poate duce la perceptia unui Dumnezeu ca un fel de ”vrajitor cu bagheta magica” capabil sa faca tot felul de lucruri. Dar nu-i asa.”

    Asta neaga pur simplu atotputernicia lui Dumnezeu! Nu stiu de unde scoate el imaginea vrajitorului cu bagheta magica. S-o fi uitat prea mult la desene animate de unde s-a si documentat teologic ca sa ne invete ce poate si ce nu poate sa faca Dumnezeu.

    Bine ca ati dat poza de-a lui cu rezolutie buna, de mare folos tuturor celor ce si-au pierdut pacaliciul.

  6. “Si a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte.” (Geneza 1;31)
    Dupa mintea unora, acolo unde Dumnezeu zice “bune foarte”, mai este loc de ceva mai bine…

    “Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam.”(Geneza 2;22)
    Iata si cum a “evoluat” femeia din barbat! 🙂

  7. Tot raul spre bine. Barem acum a iesit din zona gri si a dat-o-n negru. Nu mai poate pretinde ca e alb. Mai greu sa se afilieze orodocsii la asa o mega-erezie. Eu zic sa doseasca ortodocsii vigilenti cartile bisericesti de pe-acuma, pana nu le up-dateaza careva si sarim si “noi” calul cu inovatii. Urmatoarea lovitura va fi la cartile sfinte, ca prea sunt contrazisi ereticii de ele, cand altii tac, sau dorm si viseaza friptane suculente si abolirea postului dupa model catolic s.a.m.d., in loc sa apere Ortodoxia.

  8. Dragii mei,

    Ma adresez in special celor care vorbesc limba romana dar NU sunt de credinta Ortodoxa ! Dragii mei, Adevarul este in Biserica Adevarata create de Bunul Dumnezeu, de Domnul Iisus Hristos. Pina la 1054 toate cele 5 biserici (Ierusalimul, Antiohia, Alexandria, Atena si Roma) au pastrat Adevarul de Credinta lasat lumii de catre Domnul Iisus Hristos prin viata Sa, prin Invatatura Sa, prin Sfintii Apostoli si prin Sfintii Parinti de la cele 7 sinoade ecumenice. Asadar pina la 1054, a fost un Adevar de credinta respectat, in care a crezut toata crestinatatea (afara de ereziile care s-au rupt). In 1054, episcopul de Roma, adica papa, s-a desprins de celelalte 4 biserici, a schimbat Crezul si a infiintat noua “biserica” numita Romano-Catolica. Ce s-a intimplat, in realitate ?! Schimbind Crezul, Romano-Catoicii au cazut din Adevarul de Credinta in care crezusera pina atunci ! Cazind din Adevar, au inceput sa creada…intr-o MINCIUNA !!! Si asa cred si azi toti catolicii, saracii. Dar schimbarea nu s-a oprit acolo. Au facut alte si alte inovatii, care mai de care mai timpite…inselare vaddita de la diavol ! Biserica care a pastrat Adevarul neschimbat, Biserica care s-a pastrat NESCHIMBATA, este Biserica despre care Domnul Iisus Hristos a spus ca nu o vor birui nici portile iadului ! Aceasta este BISERICA ORTODOXA !!!
    Va place sau nu, va convine sau nu, acesta este ADEVARUL ! Din nefericire trebuie sa va lepadati de mandrie ca sa recunoasteti acest ADEVAR limpede ca lumina zilei ! Dar, nu va faceti griji, existenta insasi a credinciosului Ortodox este (ar trebui sa ffie) o continua lupta pentru lepadarea de ssine ! Asadar daca ve-ti hotarai sa veniti inapoi in Biserica lui Hristos, veti continua lupta cu voi insiva pentru lepadarea de sine, pentru dezlipirea inimii de cele lumesti, trecatoare, care nu au viata ci moarte !

    DDOAMNE AJUTA !!!

    Mircea

  9. Aoleo, eu am gasit ceva si mai rau! Aici este un mic clip de 2 minute cu traducerea in engleza din “slujba”, dar este plin youtube de acest lucru, poate cineva poate sa infirme sau confirme traducerea? Sint si preoti catolici Ce il critica pe papa despre asta: lucifer the father si Hristos the son? Chiar si-au pierdut mintile de tot??
    http://m.youtube.com/watch?v=6Jc61xBfcGI

  10. Big Bangul şi evoluția fac parte din planul lui Dumnezeu ???
    Chiar ???
    A lui Dumnezeu sau… (a celui ce a vrut să fie şi… a căzut) ?

    Ce zici Pap-o de acestea spuse de sf. Ap.Pavel:
    ,, Iar cuvântul meu şi propovădiurea mea nu stau în cuvinte de înduplecare ale înțelepciunii omeneşti, ci în adeverirea Duhului şi puterii, Pentru ca credința voastră să nu fie în înțelepciunea oamenilor, ci în puterea lui Dumnezeu. Şi înțelepciunea o propovădum la cei desăvârşiți, DAR NU ÎNȚELEPCIUNEA ACESTUI VEAC,NICI A STĂPÂNITORILOR ACESTUI VEAC, care sunt pieritori, ci propovăduim înțelepciunea de taină a lui Dumnezeu, ascunsă, pe care Dumnezeu a rânduit-o mai înainte de veci, spre slava noastră, pe care nici unul dintre stăpânitorii acestui veac n-a cunoscut-o, caci dacă ar fi cunoscut-o n-ar fi răstignit pe Domnul slavei;…
    ….
    Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu ca să cunoaştem cele dăruite nouă de Dumnezeu;
    Pe care le şi grăim, dar nu în cuvinte din înțelepciunea omenească, ci în cuvinte învățate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovniceşti oamenilor duhovniceşti.
    Omul firesc nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie şi nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovniceşte,,.
    Corinteni, l,capitolui 2 versetele 4,5,6, 12, 13.

    Ce baghetă magică Papo???

    ,,Şi a zis Dumnezeu: Să se facă…”
    El a poruncit şi s-au zidit.
    Ce teorie a evoluției ?
    Adam a fost maimuță ? (asta înseamnă chipul şi asemănarea lui Dumnezeu ?).

    Face parte din planul lui Dumnezeu (Big Bangul şi evoluția)… Împaci şi capra şi varza. Auzi ce spune ??? Dacă înțelepciunea lumii ar fi putut, ar fi ajuns (pri ea) să-l cunoască pe Dumnezeu, nu să-l răstignească pe Domnul slavei.

    Când apostolul vorbeşte de cei desăvârşiți, oare nu despre dreapta credință virbeşte (despre ortodoxie)?

  11. aceasta afirmatie loveste in opera ACEluia ce este ,,EU SINT,, asa a fost de la inceput cu aceasta biserica care a persecutat pe sfintii Celui Prea Inalt are interes sa ne duca in ispita si in incurcatura ca sa faca sa credem ca noi nu avem Tata ca nu sintem dein Dumnezeu ca nu sintem FII DE Dumnezeu ca jertfa lui isus nu are nici un rol in planul de mintuire din pacat sa anuleze lecea celor 10 porunci sa calce adevarul in picioare spunea profetul daniel dan 7 25 el este fiara din adinc cititi daniel si apocalipsa si veti vedea ca aceasta fiara va crea incurcatura ,(babilon) ca oameni care nau primit dragostea adevarului 2 tesaloniceni sa creada o minciuna asa ca fratii mei la biblie sa citim si sa fim ca Mintuitorul sa ne impotrivim minciuni diavolului cu Adevarul ptr care multi sau jertfit Dumnezeu sa aiba mila de noi si sa ne intareasca caci a sosit Timpul, si acel nelegiuit pe care Domnul isus il va prapadi cu aratarea veniri sale va plati

  12. Nu inteleg cum cineva poate sa creada in teoria big bang si in evolutionism. Pacat ca mai e si cap de biserica.A citit degeaba Facerea din Sfanta Scriptura.

  13. Da, deci cum spuneam odata, nu degeaba a trasnit cupola bazilicii Sf. Petru la Vatican, un fulger, la cateva ore dupa alegerea acestui Papa.
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Succesiune+la+Vatican/Un+fulger+a+lovit+cupola+bazilicii+San+Pietro+din+Vatican++in+aceeasi+zi+in+care+Papa+Benedict+si-a+anuntat+retragerea

    Eu tot sper sa nu fie el profetul mincinos lui antirhist, dar pe zi ce trece, speranta mi se micsoreaza.

    Stie el ca a fost cu Big-Bang… A acolo si stie.

    Bun, deci conform afirmatiei Papei, cum ca exista evolutie (adica Dumnezeu a creat doar premizele dezvoltarii vietii, si nu S-ar fi obosit decat sa creeze omul, plantele si animalele in stadiul actual in care se gasesc, ci doar “bacteria-mama”…). Daca ar fi precizat doar ca omul si unele animale s-au mai adaptat la conditii, ar mai fi fost cum ar fi fost, dar asa, ironizand cu cuvintele “vrajitor cu bagheta”, este adept al lui teoriei lui Darwin.

    Si deci Dumnezeu nu era capabil, se intelege din spusele lui, sa faca omul (si alte fiinte), de la inceput bune, in stadiu final. Atunci sa explice, cum primatele care au ajuns la stadiul de homo sapiens s-au transferat in Rai si … cum a mai cazut omul muscand din fructul oprit. Din stadiul de primata s-a inaltat la cel de homo sapiens, dupa ce a invatat sa nu se mai maimutareasca, dupa care a cazut din nou, catre… homo peccatus) ?

    Deci el vrea sa zica ca stramosul Domnului care s-a intrupat ca om, a fost o … primata?

    Dar cum ramane totusi cu duhul de viata pe care Dumnezeu l-a suflat asupra omului creat din tarana? Cand s-a sfintit primata evoluata? Astept cu interes momentul in care i se vor pune aceste intrebari.

  14. *Stie el ca a fost cu Big-Bang… A fost acolo si stie…

  15. The Jesuit astronomer who conceived of the Big Bang
    In 1931, he began discussing his “Primeval Atom Hypothesis,” which stated that the universe began as a single point and has been expanding ever since. He also called it the “Cosmic Egg.”
    Pius XII, was delighted that a Catholic priest had conceived of a scientifically valid “creation” story for the universe.
    http://astronomy.com/news/2018/10/the-jesuit-astronomer-who-conceived-of-the-big-bang

    Pierre Teilhard de Chardin (n. 1 mai 1881 – d. 10 aprilie 1955, New York) a fost un iezuit francez, geolog, paleontolog, fizician, antropolog și teolog. A încercat să armonizeze teoria evoluționistă cu creștinismul.
    În anul 1926 a intrat în conflict cu Sfântul Oficiu, ceea ce a atras suspendarea sa de la catedra din Franța. Următorii 20 de ani i-a petrecut în China, unde a descoperit „Omul de Peking”, un strămoș al omului modern.
    Gândirea sa socială condamnă individualismul, discriminarea națională și socială, înstrăinarea omului în capitalism, preconizează colectivismul, convergența planetară a energiilor umane, încrederea în viitorul omenirii și în perspectivele uriașe deschise de știință și de tehnică.
    L-a considerat pe Hristos ca motorul evoluției și punctul Omega al Universului.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Pierre_Teilhard_de_Chardin

    „Omul de Peking”, “descoperit” de Pierre Teilhard de Chardin, este de fapt o frauda celebra, iar azi nu mai exista nici o fosila care sa-i ateste existenta.

    The fossils of Peking Man were stored at the Union Medical College in Peking. Eye-witness accounts state that in 1941, while Beijing was under Japanese occupation, but just before the outbreak of hostilities between Japan and the Allied Forces during the Second World War, the fossils were packed into two large crates and loaded onto a US Marine vehicle bound for the port of Qinhuangdao in northern China, close to the Marine base at Camp Holcomb. From there they were to be sent by ship to the American Museum of Natural History in New York, but the fossils vanished en route.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Peking_Man#Present_status
    Various attempts have been made to locate the fossils, but so far without success.

  16. Pingback: Papa Francisc: Biserica trebuie sa invete sa RENUNTE la vechile TRADITII si sa la dorinta de CLARITATE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare