Scurta observatie asupra legaturii dintre VACCINURI si MORTALITATEA INFANTILA URIASA DIN TRECUT

29-04-2015 2 minute Sublinieri
Iosif_Berman_-_Copii_jucându-se_pe_uliţele_inundate

Sursa foto: blog.breslo.ro

Una din tezele vehiculate de activistii vaccinarii fortate este ca eradicarea mortalitatii infantile din trecut s-a datorat vaccinarilor. Unii au invocat pana si familia lui Mihai Eminescu, dar si cea a lui Immanuel Kant, pentru a ilustra teza. Intr-adevar, familiile Eminovici si Kant au pierdut multi copii, dar i-au pierdut oare (doar) din cauza lipsei vaccinurilor? 

Asistam, din nou, la acelasi amestec intre fapt si opinie. Mortalitatea infantila uriasa din trecut este un fapt incontestabil (Romania detinea un trist record). Eradicarea acestei mortalitati in special sau cu precadere prin vaccinare este, insa, o opinie, o ipoteza ce se cere demonstrata. Nu spunem ca vaccinarile nu au jucat niciun rol si nici nu ne pronuntam, de fapt, asupra eficientei campaniilor de vaccinare din trecut impotriva unor boli ca poliomielita, varsatul, pojarul etc. Ceea ce punem in chestiune este cum se face abordarea problemei mortalitatii infantile.

Pentru ca teza combaterii mortalitatii infantile doar prin vaccinari sa fie valida, ea trebuie sa fie demonstrata prin aratarea cauzelor mortalitatii si a efectelor concrete ale campaniilor de vaccinare. In lipsa acestei cauzalitati, legatura nu poate fi facuta.

Ceea ce stim din cercetarile calitative asupra starii de sanatate intreprinse in istoria recenta, cum ar fi cea interbelica, este ca mortalitatea infantila era provocata de o serie de cauze complexe, dintre care cele mai importante tineau de anumite boli ale epocii care faceau ravagii, dar, mai ales, de igiena, alimentatie si conditii de viata. Altfel spus, tineau de mediu. Bolile copilariei sunt cauza identificata statistic drept cea mai importanta a deceselor infantile indeosebi in cazul deceselor de pana intr-un an, insa erau corelate cu un mediu de viata extrem de precar. Bolile care faceau ravagii in mediul rural erau sifilisul, in randul adultilor, iar in randul copiiilor tifosul gastroenteritele, frigurile, pneumonia secerau, la randul lor, multe vieti, ca si malaria s.a. Starea de igiena era, deseori, deplorabila: conditiile in care oamenii se puteau spala, isi puteau spala copiii, rufaria, casa, bucataria. Alimentatia era si ea deficitara: ce mic dejun luau copiii unei familii de tarani? Ce variatie in alimentatie? Incidenta mare a gastroenteritelor, diareei si altor afectiuni similare se explica tocmai prin alimentatia precara sau practici gresite de intarcare, mortalitatea unor boli ca pneumonia si altele de acest tip se explica prin conditii proaste de ingrijire. Bantuiau o serie de epidemii specifice timpului cum ar fi holera si dizenteria. Printre cauze ale mortalitatii se numarau, pe atunci, si avorturile, multe din ele accidentale.

Asa se face ca mortalitatea devastatoare din trecut tine, in primul rand, de conditiile generala de viata, nu doar de bolile copilariei (un doctor de la finele sec. XIX estima ca din 100 copii morti, doar 5 mureau din cauza epidemiilor). Acestea din urma actioneaza cu furie asupra unor copii prost nutriti si ingrijiti, care, foarte probabil, aveau si alte afectiuni cauzate tocmai de conditiile proaste de vietuire. Tocmai de aceea, problema mortalitatii infantile din Romania veche era abordata in mod complex, prin referire la imbunatatirea generala a conditiilor de locuire, la alimentatie, la igiena, nu doar la un mijloc tip panaceu de interventie. Puteai vaccina in serie copii, insa daca ei traiau, in continuare, in glod, nemancati si intr-un mediu social marcat de tifos si sifilis, ce sanse de viata ar fi avut aceia?

Cineva poate spune, insa, ca familiile Eminovici si Kant nu erau chiar familii sarace, ceea ce e adevarat. La fel de adevarat, insa, este ca cifrele inspaimantatoare ale mortalitatii infantile din Romania recenta se inregistrau, totusi, la sate, in mediul rural, acolo unde era taranimea, nu in orase si nu in randurile claselor sociale mai bine situate.

In opinia noastra, scaderea mortalitatii infantile a tinut, in primul rand, de imbunatatirea relativa a conditiilor generale de viata, ingrijirea medicala superioara, inclusiv vaccinarea, fiind un element dintr-un complex mai larg de imprejurari favorizante.

Tocmai de aceea, isterizarea opiniei publice doar pe tema obsesiv vanturata a vaccinarilor fortate este o greseala sau o manipulare, in orice caz o utopie. Protejarea sanatatii nu poate veni doar prin vaccinuri, cu atat mai mult cand ai conditii tot mai degradate de viata, un sistem de sanatate public tot mai distrus si lipsit de medici, o alimentatie tot mai precara. Sanatatea este o problema ce trebuie pusa intr-un anume context, in cadrul tuturor factorilor de risc, a cauzelor ce duc sau favorizeaza ratele mari de mortalitate infantila si nu numai. 


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “Scurta observatie asupra legaturii dintre VACCINURI si MORTALITATEA INFANTILA URIASA DIN TRECUT

  1. McKeown. Căutați și veți afla… http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1447153/
    Urbanismul și arhitectura mai eficiente decât vaccinurile!

  2. @Nic:

    Multumim pentru articol, foarte interesant. Da, ce am scris mai sus e apropiata de aceasta teza McKeown, iar articolul respectiv, chiar daca arata ca unele din presupozitiile acestei teze au fost infirmate de cercetari ulterioare, arata ca exista si astazi aceleasi intrebari relevante despre relatia dintre conditile generale de viata si cresterea demografica, mortalitatea infantila etc.

    Although McKeown’s formulation of this question achieved unusually wide visibility, for the reasons discussed above, he was not the first to raise it. His work represented a reframing of a much older debate, dating to the latter part of the 19th century, between sanitary reformers devoted to improving social conditions in the broadest sense and germ theorists dedicated to controlling disease through the sophisticated tools of bacteriology. Far from fading in prominence, the questions he raised have assumed new salience at the beginning of the 21st century, especially in debates about how best to confront health threats such as AIDS, tuberculosis, and malaria in the developing world. For example, commenting on the recent initiative to provide AIDS drugs in poor nations, a health activist based in Nepal summed up the 2 sides of this debate when he noted, “There has been an overemphasis . . . [on] drugs. The lack of drinking water is a much bigger priority in most countries than anti-retroviral treatments.”

    Fara sa stim de aceasta controversa stiintifica, am afirmat cele de mai sus coreland date statistice generale ale populatiei din Romania interbelica cu relatari calitative, redari punctuale ale conditiilor de viata facute de diversi medici care voiau sa vada cum traiesc taranii.

  3. Cauzele mortalitatii infatile, erau la vremea aceea, DDT-ul, pesticidele, insecticidele ce tocmai intrau in viata oamenilor, industria petrochimica deja isi arata roadele, apoi apa viermanoasa a 2- a cauza majora.

  4. @Cosmin:

    DDT in sec. XIX in sate in care rar calca vreo autoritate de stat vreodata?

  5. @admin

    Probabil se refera la statisticile din perioada interbelica(conform acelui articol din Ioan Scurtu).

  6. @emanuel:

    Pai e acelasi lucru. In vasta majoritate a satelor de atunci nu ajunsesera DTT-urile sau orice alt fel de produs industrial sau chimic.

  7. Ciudat e ca tot mai multi oameni cauta viata modesta la sat(nu in vreun “viloc” din bani “spanioli”).Cert e ca viata la sat e mult mai sanatoasa decat viata la oras,orasele actuale fiind un iad pentru sanatate pe termen lung(gandindu-ne in principiu la creatia complet artificiala,din fier-beton,ce este orasul).Cu totii stim ca la sate in vremurile mai vechi erau familii cu 10 copii si familii cu 1 copil,restul de 6 copii decedand nu mult dupa nastere(eventual la cativa ani) .Cazurile erau oarecum disproportionate.Dar intra in legea naturala.

  8. Imi aduc aminte de o fraza geniala: ” in timp ce in inapoiata Romanie taranii aveau “WC-ul” in spatele casei ,in “civilizatul” Occident isi aruncau fecalele pe fereastra” .Curat-murdar.

  9. @emanuel:

    Sigur ca viata la sat e mult mai sanatoasa, mai ales cand e dusa in anumite conditii. Viata la tara, insa, nu exclude deloc greutatile si conditiile precare de vietuire. Nu vreo “lege naturala”, ci cauze identificabile duceau la mortalitate infantila crescuta.

  10. Iata o confirmare a tezei expuse in comentariul de mai sus:

    Elitele medicale doar consemnau problemele sau ofereau şi un soi de soluţie?

    Medicul social întotdeauna încearcă să ofere şi soluţii. Dar asta nu înseamnă că soluţiile pot fi şi puse în practică. Pentru sporul demografic – îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale ţăranului. Apoi, învăţarea ţărăncilor să gătească, să-şi crească plozii. La începutul secolului XX, doctorul Sion arată că, din 100 de copii sub 5 ani care mureau, numai 5 mureau din cauze epidemice. Restul de 95 mureau din cauze evitabile. Boli gastrointestinale ca urmare a felului în care erau îngrijiţi – de pildă, ştii de practica ţărănească a moţocului?

    http://adevarul.ro/cultura/carti/interviu-romaniarurala-secolul-xix-lea-din-100-copii-mureau-95-puteau-salvati-Taranul-nenorocit-In-stare-pura-1_5538fb3fcfbe376e357adccc/index.html

    Trecand peste stridentele cu care e prezentat taranul…

  11. Pingback: CATRE FASCISMUL MEDICAL. DESPRE PROPAGANDA VACCINARILOR FORTATE | Cuvântul Ortodox
  12. aveți pe undeva o referință la statistica Dr. Sion?

  13. Mulțam. Îmi confirmă ideea. Cutreieram peste mări și țări după argumente și aveam sursa de statistică medicală la mine în bătătură. Tipic pentru zilele noastre.
    Dar nu găsesc mai nimic despre acest V. Sion, mai exact cartea lui din 1904 la care face referire autorul. Am găsit citatul în context, în carte, îl redau mai jos.
    Carte care are o tablă de materii demnă de orice apariție editorială din anii 50! Programul ei e antiromânesc cu totul. Așa că… statistica reală poate fi folosită doar pentru propaganda antiromânească? în asemenea cărți se poate spune așa ceva, dar dacă argumentăm o poziție care nu e politic corectă (antivaccinare), nu se ține cont de aceste argumente? poate trebuie gândit mai mult și asupra acestei duble măsuri.
    Oricum, sursa cărții (Humanitas) este una “tare…”.

    “La inceputul secolului al XX-lea devine evident ca imensa mortalitate infantilă din Romania se datorează mai puțin bolilor infecțoase și mai mult bolilor “evitabile“, cum le numește doctorul V. Sion. Astfel, variola pare definitiv invinsă la cumpana dintre veacuri: in 1900, 1901 și 1903 (în condițiile în care primele programe de vaccinare în masă sunt postbelice – nota mea – N) exista doar câte un mort de variola in mediul rural din intreg Regatul! (Obregia, 1907, p. 103). Nu toate bolile epidemice pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului, dar mortalitatea provocată de bolile epidemice este destul de redusă in Romania rurala: in intervalul 1901-1903, doar 5,1 din 100 de decese au drept cauză o boală epidemica. Doctorul V. Sion, in ciuda defectelor statisticii, calculeazé pentru grupa de vârstă de 0-5 ani o mortalitate prin boli epidemice de maxim 9 unități din 100 (Sion, 1904, p. 209). Aceasta înseamnă că restul de 91 de copii mor din alte cauze. Acestea sunt decesele “evitabile“, și sunt multe! impotriva lor trebuie dusă lupta igienica la care de altfel se angajeazé cu toții.”
    (C. Bărbulescu, România medicilor, Humanitas, București ediția electronică – ediție fără posibilități de reper)

  14. @Nic:

    Antiromanismul asta vine si dintr-o lobotomizare conceptuala, nu e ceva pur programatic. Adica sunt deja formati astfel si, in plus, nici nu au o cultura solida (nu in sens strict bibliografic) astfel incat sa abordeze nuantat, calm, asezat o tematica. A facut o munca de cercetare buna, a lecturat reviste de profil din acei ani, doctori care faceau cercetari, printre care si acest Sion, insa de aici pana la a te lupta cu imaginea taranului etern asa cum ti se pare tie ca a fost pastrata peste timp este o cale lunga strabatuta precipitat si grosolan. Una este sa te ocupi de imageria sociala a taranului roman, alta este sa te ocupi de modul in care il reprezenta elita si alta este sa te ocupi de subiecte de nisa cum este starea igienica asa cum a fost vazuta de medici intre sec. XIX si sec. XX. In fine… omul nun stie cum traiau muncitorii englezi la inceputul sec XX, in unele zone industrial-miniere, sau alte categorii sociale precare din orice alta tara de atunci. Poate asa i-ar mai fi trecut greata si ar fi avut un exercitiu mai rational al abordarii.

  15. În primii ani ca arhitect am avut clientă o bătrână de cam 80 de ani, la țară. Fiul ei mă contactase din străinătate, spunându-mi că îi poate “igieniza” (reabilita) casa. El finanța, ea trebuia doar să se înțeleagă cu mine. Toate bune și frumoase, până i-am arătat unde va avea baia. Bătrâna s-a schimbat la față, spunând că ea nici nu vrea să audă să-și facă nevoile în casă…
    Chestia cu muncitorii britanici se petrecea peste tot în Europa. Karl Marx Hof din Viena a fost construit pe la 1915 ca reacție la aceeași situație. Sclavagismul infantil a dispărut din Elveția pe la 1990 (!).
    Problema autorului este că îi interferează nepermis planurile, așa cum ați remarcat.În plus, înțelege igiena doar în termeni de kg.săpun/locuitor… parametrizare modernă…
    și încă…
    interesant de urmărit trepanarea aceasta, pentru că ea chiar a atins cote alarmante!

  16. Pingback: O fetita de 5 luni moare in urma administrarii unui vaccin (VIDEO)/ PROIECTUL LEGII VACCINARII OBLIGATORII – APROAPE FINALIZAT/ Mexic a intrerupt VACCINAREA NOU-NASCUTILOR din cauza unor posibile REACTII ADVERSE | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: “LINISTE, SE VACCINEAZA!” Documentar canadian despre EFECTELE SECUNDARE ALE VACCINURILOR (Video) | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: Proiect al Ministerului Sanatatii: COPIII NEVACCINATI SA AIBA INTERDICTIE LA CRESA, GRADINITA SAU SCOALA! | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: CALIFORNIA A LEGIFERAT VACCINAREA FORTATA A COPIIILOR. Actorul JIM CARREY, care are un copil AUTIST, se opune vehement vaccinurilor pe baza de MERCUR si ALUMINIU: “FASCISM CORPORATIST”. Ce documentar recomanda? (VIDEO)/ Jeff Bradstreet, MEDICU
  20. Pingback: ROBERT F. KENNEDY JR.: “Vaccinurile, mercurul si banii murdari”. O analiza asupra RAPORTURILOR CORUPTE intre BIG PHARMA si autoritatile responsabile cu realizarea SCHEMELOR DE IMUNIZARI | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: MEDICII CARE SE OPUN VACCINARILOR AR PUTEA SA-SI PIARDA DREPTUL DE PRACTICA | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: POLITIA VACCINURILOR. PROIECT DE LEGE CARE INSTITUIE VACCINAREA FORTATA SI CONDITIONAREA INSCRIERII COPIIILOR LA GRADINITA SI SCOALA. [Deocamdata] Autoritatile vor sa impuna 9 (noua) vaccinuri obligatorii. Parintii sunt OBLIGATI sa refuze in scris…
  23. Pingback: MINISTRUL EDUCATIEI RESPINGE CARACTERUL OBLIGATORIU AL EDUCATIEI SEXUALE/ Scrisoare deschisa a unor asociatii crestine pe tema educatiei sexuale/ VACCINAREA, INTRE PROPAGANDA OFICIALA, AMENINTARI si REFUZUL JUSTIFICAT AL PARINTILOR SI AL UNORA DINTRE MEDI
  24. Pingback: LOGICA PROFITULUI BATE LOGICA MEDICALA? O NOUA ISTERIE A EPIDEMIEI DE GRIPA, pentru ca exista prea putini “clienti” pentru vaccinul antigripal? SPERIETOAREA “MIILOR DE VICTIME” | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: LEGEA OBLIGATIVITATII VACCINARII imparte in doua medicii si parintii si da pe fata INSENSIBILITATEA CINICA LA SUFERINTA a celor care privesc victimele drept “cazuri izolate”. UN SFERT DINTRE ROMÂNI NU AU INCREDERE IN VACCINURI. Noi marturii a
  26. Pingback: LEGEA VACCINARILOR FORTATE VA FI INAINTATA IN PARLAMENT. Prevederile sale – impuse netransparent de “SPECIALISTI”/ Manipulari si alarmisme pentru justificarea COERCITIEI VACCINISTE | Cuvântul Ortodox
  27. Pingback: Bataia de joc a VACCINARILOR OBLIGATORII continua. In noul proiect al Ministerului Sanatatii, criteriile SANCTIUNILOR PENTRU PARINTI sunt ambigue, dar masurile DURE: CONDITIONAREA INSCRIERII LA SCOALA SI ACUZAREA “RELELOR TRATAMENTE” | Cuvânt
  28. Pingback: ARGUMENTE RATIONALE in sprijinul dreptului parintilor de a REFUZA VACCINAREA COPIILOR: “A încredința statului dreptul de a decide asupra beneficiilor de care trebuie să se bucure trupul nostru înseamnă a acorda un cec în alb oricarui dictator
  29. Pingback: SCANDALUL EPIDEMIEI DE RUJEOLA – PRETEXT PENTRU IMPUNEREA LEGII VACCINARII OBLIGATORII? Cum este instrumentalizata propagandistic o epidemie locala cu cauze diverse. Care este pozitia BOR asupra subiectului | Cuvântul Ortodox
  30. Pingback: PRIMIȚI CU VACCINUL? Emisiunea IN PREMIERA despre motivele reale ale scaderii increderii in vaccinuri: MINCIUNILE INTERESATE ALE OFICIALITATILOR (Video)/ Realitatea din spatele statisticilor manipulate de MS: CAZURILE DE RUJEOLA AU FOST MAI NUMEROASE IN
  31. Pingback: LEGEA VACCINARII - PUSA IN DEZBATERE. In pofida declaratiilor ministrului Sanatatii, legea contine SANCTIUNI DURE, disproportionate. Parintii care nu-si vaccineaza copiii risca sa fie acuzati de RELE TRATAMENTE APLICATE MINORULUI, iar copiii nevaccinati n
  32. Pingback: SCANDALUL VACCINARII OBLIGATORII. Tabloul complet al instituirii unui GESTAPO VACCINIST
  33. Pingback: LEGEA VACCINĂRII OLIGATORII - aviz pozitiv la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților. Relatări contradictorii în presă: refuzul vaccinării s-ar sancționa doar în lipsa informării sau se poate doar cu adeverință medicală?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare