Coincidenta sau nu, dar fiecare reuniune intervine pe fondul unor importante evenimente internationale. Inainte de toate, merita precizat ca ea are loc la putin timp dupa summitul G7, gazduit de Germania cancelarului Angela Merkel si cu putin timp inaintea implinirii unui an de la drama zborului Malaysian Airlines, doborat de o racheta in estul Ucrainei.

Nu trebuie uitate, de asmeneea, incertitudinile legate de ramanerea Greciei in zona euro si a Marii Britanii in Uniunea Europeana, cu toate tensiunile financiare generate, situatia din Ucraina si izolarea politica a Rusiei, sectorul bancar al lumii cu problemele lui mai degraba de ordin juridic, politicile monetare ale bancilor centrale si, nu in ultimul rand, piata petrolului sau Orientul Mijlociu.

Ca in fiecare an, cei invitati la reuniunile Grupului, reprezentanti de seama ai elitei poltiice, de afaceri si ai mediului academic, isi vor da cu parerea pe marginea acestor subiecte si nu numai, vor trage concluzii, vor face recomandari. Conform regulilor foarte stricte, nu exista comunicate de presa detaliate, iar participantii nu au voie sa divulge presei continutul discutiilor purtate.

Grupul, al cărui obiectiv declarat este ‘promovarea dialogului între Europa şi America de Nord’, a confirmat prezenţa, la cea de-a 63-a sa conferinţă, a 140 de participanţi din 22 de ţări.Printre invitaţii politici la reuniunea de la Telfs-Buchen se numara, între alţii, premierul belgian Charles Michel, ministrul de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem, şeful Eurogrupului, preşedintele austriac Heinz Fischer şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Grupul Bilderberg a fost creat în 1954 şi este prezidat actualmente de francezul Henri de Castries, CEO al grupului de asigurări AXA. Existenţa grupului Bilderberg suscită numeroase teorii conspiraţioniste, alimentate mult timp de lipsa totală a comunicării în jurul reuniunilor. Acestea se desfăşoară fără ordine de zi şi nu fac obiectul niciunei declaraţii politice.