Stareţul IUSTIN de la MĂNĂSTIREA OAŞA despre VALORILE ROMÂNEŞTI, defectele poporului, demonizarea societăţii, distrugerea tinerilor, “pâinea şi circul DNA” şi spectacolul satisfacţiei răului: “DACĂ FACEM ABSTRACŢIE DE TRECUTUL NEAMULUI, AVEM TOATE ŞANSELE SĂ MURIM. Dacă românilor le-ai luat Biserica, i-ai terminat” (VIDEO)

22-07-2015 10 minute Sublinieri


[…]

– Am văzut că îi îmbrăcaţi în costume populare, că îi îndemnaţi să le îmbrace, să poarte portul popular. Ce vreţi să faceţi cu treaba asta?

În niciun caz nu vrem să creăm o mişcare exterioară, ci, mai degrabă, una lăuntrică. O mişcare către valorile noastre, către identitatea noastră, către trecutul nostru. Fiecare om este un rezumat al vieţii sale, viaţa sa care a fost în trecut, deci este un rezumat al trecutului. Aşa este şi un popor. Noi facem parte dintr-un popor și poporul nostru este familia noastră mare. Moștenim trăsături caracteristice de la familia noastră mare, de la neamul nostru, de la poporul nostru, moştenim diferite valori, tot ce am realizat noi ca popor, până la urmă. Or, noi trebuie să avem conştiinţa moştenirilor noastre, conştiinţa valorilor noastre, ca să ne realizăm la modul cel mai profund şi autentic personal. Nu putem să facem abstracţie de trecutul nostru, de identitatea noastră ca şi popor, şi să ne realiză la nivel personal în mod profund. Nu putem, dacă nu ne cunoaştem poporul şi familia din care ne tragem, pentru că a-ţi cunoaşte poporul din care eşti este identic cu a te cunoaşte pe tine însuţi.

Tu ca preot ia harletul si adu apa E cea mai buna predica Sfaturile calugarilor care traiesc la granita dintre lumi - snapshot40Uitaţi, și în familia noastră mai mică. Fiecare are o familie după trup. Dacă-i studiezi foarte bine pe cei din familie, o să te găseşti şi pe tine foarte bine. O să vezi că trăsăturile mamei, o parte din ele, sunt și la tine. O parte din trăsăturile tatălui sunt la tine. De la bunicul, de la străbunicul… Deci vezi că tu n-ai apărut din nimic. Tu eşti produsul lor, cum ar veni. Eşti din ei. Ei te-au născut. La fel și cu familia noastră mare. Şi, atunci, este fundamental să avem o memorie a trecutului, şi o cunoaştere a trecutului, ca să ne putem realiza personal la modul profund. Dacă facem abstracţie de asta, avem toate şansele să murim. Cum ar fi o celulă din corpul nostru care face abstracţie de restul corpului şi nu e interesată de corp? Toate caracteristicile corpului se reflectă în fiecare celulă – pe ea n-o interesează treaba asta, ea vrea să fie independentă. Păi ce se întâmplă cu ea? Moare! Ea de aici, din corpul ăsta îşi trage seva, viaţa. În corpul ăsta îşi găseşte sensul, rostul.

Noi avem fiecare în poporul nostru un rost, un sens. Avem o misiune de când ne naştem în poporul ăsta şi pentru poporul ăsta, pentru familia noastră.

Horia Georgescu cu mainile la spate– Dar ce părere aveţi despre vremurile astea pe care le trăim? DNA-ul mai are puţin şi atinge Biserica în încrederea românilor. Cum suntem? E o curăţire? A ieşit răul la suprafaţă? Sau am ajuns la fundul sacului, îl tăiem din rădăcină? Cum…?

Nu cred că suntem cu toţii aşa răi şi că suntem chiar un popor slab, de hoţi, şi că toată lumea e hoaţă. Nu vreau să apăr sau să acuz pe nimeni, că nu cunosc, și nu e de competenţa mea. Cu toţii greşim, asta e clar. Dar fapte bune nu facem? Dacă ne uităm la pătura politică, vedem lucruri negative, că fură şi fac tot felul de rele. Dar oamenii ăştia au făcut și fapte bune. De ce nu se vorbeşte de binele pe care l-a făcut fiecare? Începând cu domnul Iliescu şi terminând cu domnul Băsescu. Ce fapte bune a făcut fiecare? Și o să vedeţi că au făcut mult bine. Dar fiecare, fiecare de acolo, dacă-l luăm, o să vedeţi că a făcut multe fapte bune. Cum e vorba în popor: Cele rele să se spele, cele bune să se adune. Noi spălăm cele bune şi adunăm cele rele. Tot răul îl adunăm pur şi simplu. Şi eu, personal, nu sunt cu totul de acord cu ce se face. Adică, ca să ne îndreptăm – că trebuie să ne îndreptăm şi trebuie să terminăm cu furatul, că nu mai merge aşa – însă, totuși, să se pună problema într-un mod constructiv şi educativ, nu într-un mod distructiv.

Zicea Mircea Vulcănescu că noi, românii, nu facem că “se poate”, ci facem că “nu se mai poate”. Şi aşa este. De la Revoluţie până acum, că s-a putut, n-am făcut. Acum, că nu se mai poate şi că am ajuns că nu se mai poate, acum facem. Facem că nu se mai poate, nu pentru că se poate, cum fac alte popoare. Dar, mă rog, asta este situaţia.

– Mi-aduc aminte că într-un interviu vorbeaţi de Herodot, care a vorbit despre traci că sunt slabi.

– Da, zicea în secolul V î.Hr. despre traci că, dacă ar fi uniţi sub un singur rege, ar fi cel mai puternic popor din lume. Dar ei niciodată nu vor putea fi uniţi sub un singur rege, de aceea ei vor rămâne de-a pururi slabi.

– N-am moştenit ceva de la ei?

– Ba da, ba da. Pe fond, ca şi defecte, avem lipsa de unitate şi de organizare. Şi acum ducem lipsă de ele. Uitaţi-vă în diaspora căt sunt de unite celelalte popoare: ruşii, grecii, sârbii, toţi. Şi românii, la capitolul unitate, stau cel mai prost. Fug unii de alţii. Şi la organizare la fel.

Noi am încercat aici, în mănăstire, un pic mai multă organizare şi mai multă unitate şi am văzut rezultate extraordinare. Adică, prin asta, rezerve de putere care erau în fiinţa noastră şi de care nu eram conştienţi s-au activat. Puteam, spre exemplu, să facem tabere cu tinerii, noi 20 şi ei 200. Şi fără să ne deranjăm foarte mult, fără să ieşim din rânduiala noastră. Dar asta presupunea o organizare. Însă organizare atât cât poate firea noastră românească să ducă. Ştiţi?! Că putem să încercăm şi mai mult, dar ieşim cumva din firescul nostru.

[…]

Tu ca preot ia harletul si adu apa E cea mai buna predica Sfaturile calugarilor care traiesc la granita dintre lumi - snapshot39Şi pe tinerii care vin aici, viaţa îi convinge. Ei aici nu vin într-un sistem doctrinar, într-un loc în care li se predă. Şi de-asta și insistăm în relaţia cu ei foarte mult pe experienţa de viaţă, nu pe conferinţe, nu pe sinaxe. Le facem și pe astea, dar nu punem accent pe ele. Mergem cu ei pe munte, mergem cu ei la muncă, mergem cu ei să înveţe să lucreze împreună, îi aducem în contact cu viaţa, cu realitatea. Lor asta le lipseşte: viaţa. Viaţa asta firească le lipseşte, plus cea suprafirească.

– Avem o problemă noi, ca Biserică, pentru că nu ştim să ni-i atragem, să comunicăm cu ei? Adică avem pe de-o parte nişte reguli pe care le punem în faţa lor deodată, avem nişte dogme pe care le punem în faţa lor şi nu le înţeleg, avem nişte rigori… Nu-i asta o problemă? Văd că aici îi găsiţi rezolvarea.

– Este o problemă, dar ei nu sunt în situaţia în care sunt din cauza problemelor din Biserică, ci din cauza problemelor din societate. Deci societatea îi face praf. Praf și pulbere îi face. Ei, şi acum Biserica încearcă într-un mod bun sau mai puţin bun să-i salveze, totuşi, și în mare parte reuşeşte, nu ne putem plânge de Biserică; dar s-ar putea lucra mai mult la societate! Adică îi tot dăm înainte cu “societatea laică“…

eosHai să vedem cum au ajuns demonii demoni. Prima dată au fost îngeri buni, da? Şi au vrut să fie, într-un fel, laici. Lucifer, care era cel mai frumos înger creat de Dumnezeu şi arhanghel, a vrut fără Dumnezeu, exact cum vrea societatea laică, fără Dumnezeu. Exact cum vrea societatea laică. Şi a atras după el încă o treime din îngerii din cer să trăiască fără Dumnezeu. Nu împotriva lui Dumnezeu, ci fără Dumnezeu! Au avut libertatea asta, de a fi şi fără. Şi de la “fără Dumnezeu” au ajuns balauri toţi.

De ce trebuie şi noi, oamenii, s-o luăm pe acelaşi drum, să facem aceeaşi experienţă? Nu putem învăţa din experienţa lor? Păi acolo ajunge omul fără Dumnezeu! Balaur! Nimic altceva. Demonizarea, asta îl aşteaptă fără Dumnezeu. Nicio şansă. Nu ne-a spus Domnul Hristos, adică Dumnezeu:

Fără Mine nu puteți face nimic”?

Ne-a spus foarte clar. Şi acum ni se pare că a fi laic, a construi o societate laică, deci fără Dumnezeu, e un lucru superior. Asta e greșeala fatală, greşeala greşelilor, greşeală mai mare decât asta nu poate fi! Cum spunea şi părintele Teofil:

“Nu există păcat mai mare decât necredinţa în Dumnezeu.”

Pe ce se întemeiază, până la urmă, societatea laică? Pe necredinţa în Dumnezeu! Biserica dată la margine, la periferia societății, adică Dumnezeu dat la margine, că e Dumnezeu acolo, da? Păi asta te aşteaptă, ce i-a aşteptat pe demoni, ce-au ajuns ei asta ajungi și tu, ca societate laică.

– Şi ce ar trebui să facă societatea să-şi rezolve problemele?

– Păi de aici trebuie să înceapă, să-şi rezolve problema cu Dumnezeu. Revenind la cazul meu, la povestea mea, eu cum am ieşit din criză? Lămurindu-mi relaţia cu Dumnezeu. De legătura cu Dumnezeu atârnă tot. Dar vedeţi, nu-şi pune problema societatea laică: oare sunt pe calea cea bună? Tinerii sunt tot mai distruşi, ajung tot mai rău. Nu cumva nu mergem bine? Oare nu trebuie să facem ceva? Nu-şi pun problema. Uite, ne-am pus problema comunismului, că e bun sau că nu e bun. Bine, dar problema democraţiei nu ne-o punem? Forma asta de democraţie e bună sau nu e bună? Dar democraţia însăşi, e bună sau nu e bună?

Nu ne punem problema pentru că acum se satisfac patimile foarte mult şi, aşa cum se prefigura cumva pe vremea Imperiului Roman, se dădea pâine şi circ la plebe ca să fie liniștită şi se ardeau creştinii… Nero, spre exemplu, punea păcură pe creştini și le dădea foc în diferite puncte ale grădinii lui ca să-i lumineze grădina. Şi atunci plebea era ţinută aşa, într-un fel, cu tot felul de lucruri pătimaşe. Si cumva aşa suntem şi azi. Şi acum patimile sunt aceleaşi. Nu mai e pâinea şi circul de atunci, e circul de la DNA cu care tu hrăneşti plebea. Toţi acum aşteaptă, cum aşteptau atunci, să vadă dacă-l omoară pe creştin, animale peste oameni, și ei aveau o satisfacţie din chestia asta. Acum se cultivă aceeași satisfacţie a oamenilor în rău, cu rău, prin DNA, e o formă superioară, dar aceeaşi patimă, în acelaşi fel se face.

– Da, dar DNA-ul face o treabă bună…

– Ei, face o treabă bună, dar într-un duh rău. N-o face într-un duh constructiv.

– Poate greșim noi că ne lăsăm atraşi de duhul ăsta, pentru că ei îşi fac datoria. Ei îşi fac datoria, dar pe noi ne fascinează asta.

– Da, îşi fac datoria, dar e prezentată într-un fel. Intr-un fel fascinant, ca să dea satisfacţie arestati dnapatimii. Pentru că ei ar putea să facă treaba asta mult mai discret. De ce trebuie să facă ca un spectacol treaba asta? Că se face spectacol din treaba asta, oamenii aşteaptă treaba asta zilnic, să vadă pe cine au mai închis. Şi au o satisfacție. Dar nu e bine, nu e constructiv, nu e educativ pentru societate să se prezinte astfel. Da, să-și facă treaba! Nu zice nimeni să nu şi-o facă! Dar să şi-o facă în alt duh şi în alt mod, într-un mod constructiv.

– Credeţi că Biserica ar putea să facă ceva ca în România să existe mai puţini oameni care fac rău? Ce poate face?

– Ceea ce a făcut dintotdeauna! Şi face, să ştiţi. Dacă am scoate Biserica din ecuaţia poporului nostru, ar fi dezastru! Faptul că încă existăm ca popor, că încă se mai face ceva, în primul rând se datorează Bisericii. Câţi se roagă pentru oameni! Câţi oameni se întorc! Dar la fiecare biserică la care mergeţi, oricare biserică, o să vedeţi câţi oameni se curăţesc de rău, câţi se leapădă de rău, câţi se întorc către Dumnezeu, către bine! Extraordinar. Dar ce altă instituție mai ştiţi care să facă atâta bine oamenilor şi să producă oameni buni? Care? Nimeni. Se mai chinuie psihologii, psihiatrii… Psihiatrii nu ştiu ce mai pot scoate din cazurile pe care le au. Deci face Biserica, face! ÎNSĂ Biserica suntem noi, toţi! Adică să nu credem că Biserica egal clerul. Clerul plus credincioşii egal Biserica. Plus Dumnezeu, bineînţeles, că fără Dumnezeu nu se poate face nimic. .

[…]

– Anul trecut am făcut un interviu cu un părinte de la mănăstirea Crucea, undeva în Dobrogea, fost economist, fost vameş, şi acum e preot şi călugăr. Era foarte dezamăgit de ce se întâmplă în societate şi zicea că doar o treabă foarte serioasă ar putea să ne trezească. Ceva foarte grav să se întâmple ca pe noi să ne mişte, că, în rest, nu ne mai mişcă nimic.

– Păi acum noi tot ne-am luat după străini, asta e şi partea bună de afară, că ei ne vor pune la punct. Asta va fi partea bună. Noi am intrat în Comunitatea Europeană, îi încurcăm. Vor fi obligaţi să intre şi să înceapă, că ce face DNA-ul acum nu cred că e acţiune iniţiată de români, e iniţiată de afară şi comandată de afară. Fără niciun comentariu. Nu mă îndoiesc de treaba asta. Tot străinii ne dau comenzi şi ne vor aranja.

craciun la oasa foto Ilarion Moga 1Dar spunea cineva că alte popoare pot fără Dumnezeu, dar noi niciodată n-am putut. Noi, românii, n-am putut fără Biserică, fără Dumnezeu în istorie. Asta-i şi o virtute și o neputinţă cumva. Noi n-am putut, nu putem. Românilor, dacă le-ai luat Biserica, i-ai terminat. Uitaţi, diaspora; hai să anulăm toate bisericile de acolo și preoţi şi episcopi, să nu mai fie nimic, să se retragă de acolo. Ce s-ar întâmpla cu românii de acolo? Ar dispărea pur şi simplu, ar fi asimilaţi toţi, vai de capul lor. Noi n-am putut fără Biserică.

Ar trebui să ne apropiem mai mult, să înţelegem, de-asta v-am spus că noi, cu tinerii, încercăm cu hainele astea româneşti, nu numai să poarte nişte haine, ci să-i trimitem către trecut, către valori, către ce avem noi. Dacă nu ne cunoaştem valorile, cum să le asimilăm, cum să le avem, dacă nu le ştim? Sunt acoperite toate de uitare, de neştiinţă.

– Treaba e şi de laşitate, combinată cu prostia.

– Nu vreau să intru în logica răului.

Dar te revoltă că îi arăţi albul în faţă şi se uită în partea cealaltă.

– Da, da. Însă eu sunt încrezător. Biserica are două părţi: Biserica luptătoare – cea de pe pământ – şi Biserica triumfătoare, învingătoare – cea din cer. Că e şi în cer şi pe pământ Biserica, nu numai pe pământ. Ei, eu am încredere şi în cei de pe pământ, de la noi, și în cei din cer, mai ales, de la noi. Eu cred că ne vom ridica şi vom face treabă bună ca şi popor. Cred asta. Nu am argumente vizibile, e un simţ lăuntric. Eu am încredere. Și cred că ar trebui, în general, să avem încredere mai multă în valorile noastre. Noi tot privim cu neîncredere şi oamenii noștri de valoare şi valorile noastre. Să avem mai multă încredere şi mai mult curaj! Cumva mai ofensivi chiar în raport cu valorile noastre. Parcă atât suntem de defensivi încât ne ascundem şi de noi înșine, de valorile noastre ne ascundem. Ne ascundem în curte la noi de ai noştri. Să fim mai ofensivi, să ne deschidem către valorile noastre, să le descoperim!“.

  • VEZI INTERVIUL INTEGRAL (SI TRANSCRIEREA) AICI

interviu staretul Iustin Miron - Oasa - Alex Dima - snapshot9

Vedeti si:

Legaturi:

***


Categorii

Convertiri, Justitie, Manastirea Oaşa, Pagini Ortodoxe, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva Romaniei, Transcrieri-Redactari, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Stareţul IUSTIN de la MĂNĂSTIREA OAŞA despre VALORILE ROMÂNEŞTI, defectele poporului, demonizarea societăţii, distrugerea tinerilor, “pâinea şi circul DNA” şi spectacolul satisfacţiei răului: “DACĂ FACEM ABSTRACŢIE DE TRECUTUL NEAMULUI, AVEM TOATE ŞANSELE SĂ MURIM. Dacă românilor le-ai luat Biserica, i-ai terminat” (VIDEO)

  1. Societatea este demonizata , este mult rau pe fata pe care multi refuza sa recunoasca ca-l accepta de voie .Doar nu o fi de la Domnul treaba asta cu CEDO – impunerea macar a parteneriatelor civile.Nu este clar ca sunt vremurile din urma ?Dar cine sa asculte.Ma intreb cati or fi citind pe acest site semnalele de alarma trase.Biserica este lovita tot mai mult.Parintele Iustin a avut dreptate ca nu o sa ne mai putem ruga, ca vom fi cautati si in gaura de sarpe, adica nu avem unde sa ne mai scundem.Scoala este deja distrusa , la fel sanatatea.Eram un om foate optimist dar acum cand vad atat rau pe langa mine nu pot decat sa fiu sceptica legat de viitorul acestei lumi.Un evreu spunea ca vine Mesia, dar sa luam aminte ca este unul fals.Sa ne dea putere Domnul celor care vedem adevarul sa ramanem in acest adevar, caci mielul cu coarne ii va pacali si pe cei alesi.

  2. Pingback: PARINTELE STARET IUSTIN MIRON despre “Raiul” si “Casa” tinerilor de la Manastirea Oaşa, despre DRUMUL GASIRII LUI DUMNEZEU, despre NEVOINTA DE A IUBI “IMPUS” si despre CRESTEREA-IMPREUNA: “Rugandu-ne unii pentru
  3. Parintele Staret are mare dreptate in ceea ce spune. E mai greu insa se ne ia careva Biserica, pentru ca razbunarea e la Dumnezeu si de multe ori nu dupa pacatele noastre primim, ca altfel poate nu ne mai tinea in brate Dumnezeu pana acum. Exista unele motive tainice pentru care nu a indepartat Dumnezeu Biserica de noi nici in timpul comunismului, si nu s-au intmaplat atrocitatile de la rusi, de exemplu. Ochii poporului au fost feriti, dar ele au existat totusi in inchisori. Pericolul mai mare vine din interiorul institutiei dupa parerea mea si el se cheama ecumenism si deja si-a aratat destul de bine coarnele si sa speram ca nu vor fi prea multi atrasi spre rataciri.

    Adevarul e ca s-a cam furat in Romania si inca se mai fura. Si fiecare imbucatura in plus e luata de la gura unui sarac. De aici si mania lui Dumnezeu pentru ca nu au furat numai aia mari, dar si aia mici, iar daca aduni tot ce s-a furat, nu e de mirare cat s-au inaltat unii pe cadavrele altora si cum biciul lui Dumnezeu pus in mana strainilor ii mai si atinge acum pe unii cu mainile cele mai lungi care nu s-au fofilat la timp. Numai daca te gandesti la pensiile de boala fictive, iti dai seama cat au putut suge hotii mici de la buget, incat aproape i-au egalat pe cei mari cu contractele cu statul. Numai pensiile alea sa fi mers spre sanatate si altfel aratau spitalele acum si poate nu plecau atatia doctori. Problema e ca totul e de fatada si mafia merge inainte si tot nu se ajunge la nicio randuiala si la nicun trai decent pentru cei care au fost furati cu nerusinare. Foarte multi, medici, cadre didactice, doar cateva exemple, au fost si sunt furati de catre stat, pentru ca in niciun caz salariul nu le reflecta munca si educatia. Nu mai adaug mita, tot un furt si de-o parte si de alta. S-au cladit multe pe furat si stau acum sa se prabuseasca castelele de nisip, iar cei care s-au inaltat mai sus cad mai tare. Nu ca nu s-ar fura si in strainatate. Peste tot, unde sistemul permite, se fura, nu suntem noi cei mai priceputi. Deci si la cauza trebuie umblat si nu numai la efect. nu are cum sa nu prinda la public serialul DNA, terenul a fost prea bine pregatit chiar de catre “victime”.

  4. Pingback: DNA face treabă bună, dar într-un duh rău. De ce trebuie să facă un spectacol din treaba asta? Ce face DNA-ul e comandat de afară, n-am niciun dubiu, susține starețul Mănăstirii Oașa Cotidian de Alba
  5. Eu sunt foarte confuza…adica daca vreau sa-l vad pe parintele Pantelimon trebuie sa ma duc la Gabud sau la Oasa? Chiar…ce confuzie..pe de-o parte Gabud e muult mai aproape de mine, pe de alta parte as vrea sa-i vad si pe ceilalti parinti de la Oasa…asa ca habar nu am unde il gasesc pa parintele Pantelimon..poate daca ma duc intr-o parte, parintele e dincolo..

  6. Pingback: PĂRINTELE CIPRIAN GRĂDINARU – Cu dragoste, dor şi durere pentru poporul român: “Atât la nivel de popor, cât şi de persoană, NU MAI ȘTIM CINE SUNTEM” | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: "Uitați-vă ce se întâmplă în țară: în loc să cultivăm iubirea și bunătatea, acum punem în față răul și urâtul. Și de-aceea nu putem trăi nici Marea Unire". Președintele Academiei Române, IOAN-AUREL POP, invitat la Oslo de
  8. Pingback: PĂRINTELE IUSTIN, starețul Mănăstirii Oașa – cuvânt-bisturiu despre REFERENDUMUL pentru apărarea NORMALITĂTII și FAMILIEI: “Este un laş cine nu merge la vot! NEPREZENȚA LA VOT ESTE PĂCAT STRIGĂTOR LA CER. După aceea vei da socote
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare