RUSIA: ROMANIA SI POLONIA AU DEVENIT “AUTOMAT” TINTE MILITARE/ PUTIN reactioneaza la prelungirea SANCTIUNILOR EUROPENE prin prelungirea EMBARGOULUI ALIMENTAR/ Armenia, membra a Uniunii Euroasiatice – scuturata de PROTESTE VIOLENTE (Video)/ STADIUL NEGOCIERILOR GRECIEI CU CREDITORII

24-06-2015 7 minute Sublinieri

Aproape 6.000 de de persoane au ieşit marţi pe străzile din capitala armeană Erevan, în cea mai mare manifestaţie antiguvernamentală din ultimii ani, pentru a protesta împotriva creşterii preţului la curent electric şi pentru a solicita eliberarea manifestanţilor arestaţi, relatează AFP.

Arborând drapele armene şi scandând “Ruşine!! şi “Nu jafului!”, mulţimea s-a adunat pentru a doua zi consecutivă în piaţa centrală din Erevan în cursul serii, urmând să plece apoi spre palatul prezidenţial, în jurul căruia a fost desfăşurat un important cordon poliţienesc, conform unui jurnalist al AFP de la faţa locului.

Manifestanţii au solicitat eliberarea a circa 257 de persoane reţinute de poliţie după manifestaţia din ajun, care riscă până la un an de închisoare.

“Nu vom pleca! Vom continua lupta noastră paşnică până când acest guvern răspunde cererilor noastre”, a afirmat Artak Harutyunyan, un tânăr protestatar.

Calificând protestul drept unul “ilegal”, Ministerul armean de Interne a cerut ca manifestanţii “să nu amplifice tensiunile artificial”.

Libertatea presei în armenia a devenit ținta atacurilor violente ale poliției din Erevan, jurnaliști acreditați fiind bătuți și reținuți iar echipamentele acestora distruse.

Violențele ale căror țintă au devenit reporterii, fotografii și echipele de filmare care documentau modul în care poliția a folosit tunurile de apă și bastoanele pentru a împrăștia manifestanții care ocupă străzile de trei zile împotriva scumpirii excesive a energiei electrice.

Polițiștii au spart telefoane, camere foto și video ale multor jurnaliști și chiar au confiscat cardurile de memorie ale celor care au filmat acțiunile excesive ale poliției.

Violențele poliției au alimentat și mai mult acțiuniel de protest și au generat plângeri din partea grupurilor internaționale ale drepturilor precum Reporteri Fără Frontiere, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, grup care veghează libertatea presei cât și al ambadadelor SUA și Marii Britanii de la Erevan.

  • Hotnews:

Rusia: Romania si Polonia devin automat “tinte potentiale” prin gazduirea scutului anti-racheta

Romania si Polonia “devin automat tinte potentiale” pentru Rusia prin gazduirea elementelor scutului anti-racheta, sustine Consiliul de Securitate al Rusiei (echivalentul CSAT), citat de Interfax. Consiliul de Securitate sustine ca scutul anti-racheta ar fi indreptat impotriva arsenalului strategic rus, desi atat SUA, cat si NATO si tarile gazda ale scutului american anti-racheta (Romania si Polonia) au dat asigurari ca scutul nu e indreptat impotriva capabilitatilor militare ale Rusiei.

“Daca ei doresc sa fie tintele noastre, asta e alegerea lor”, a spus despre Polonia si Romania secretarul Consiliului de Securitate Evgheni Lukianov, citat de Interfax.

Amenintarea din partea Consiliului de Securitate al Rusiei vine la o zi dupa ce secretarul american al Apararii a anuntat ca Romania, Polonia si alte patru state din flancul estic al NATO si-au dat acceptul pentru gazduirea de armament greu american. Tancurile si bateriile americane de infanterie vor fi prepozitionate in aceste sase tari pentru asigurarea securitatii lor in fata politicii agresive a Rusiei in imediata ei vecinatate.

Reamintim ca Romania va gazdui elemente ale scutului american anti-racheta la Deveselu (sudul Romaniei). In baza militara de aici, care urmeaza sa intre in functiune pina la finalul acestui an, vor fi pozitionati interceptori balistici care sa intercepteze rachete lansate din Orientul Mijlociu.

Romania, NATO si SUA au dat asigurari ca acesti interceptori balistici (nu sint purtatori de munitie, distrug rachetele doar in urma impactului) nu pot pune in pericol arsenalul strategic rus.

O fosta angajata a dat in judecata “fabrica de troli” a lui Putin 

Discreta agentie rusa care angajeaza personal pentru a introduce pe internet propaganda pro-Kremlin a ajuns marti in lumina reflectoarelor dupa ce o fosta angajata a dat-o in judecata, scrie The Guardian.

Agentia pentru Studii pe Internet, ce coordoneaza “armata de troli” din Sankt Petersurg este data in judecata de Lyudmila Savchuc pentru diferite incalcari ale legislatiei muncii si pentru salariul prea mic.

Savchuc spune ca a fost una din persoanele care au scris comentarii online pentru a sustine politicile lui Vladimir Putin.

Acum Agentia incearca sa evita scena publica oferindu-i acesteia compensatii si este gata sa cada la intelegere cu Savchuk, care a cerut suma simbolica de 10.000 de ruble (165 de euro)

“Sunt foarte multumita, ei pretindeau ca nu exista, dar acum au iesit din umbra pentru prima data – le-am vazut reprezentantul. Dar voi simti ca am castigat doar dupa ce fabrica cu troli se va inchide complet”, a spus Savchuk.

Ea a declarat ca a lucrat la Agentie pentru doua luni, dar a demisionat in martie, de atunci fiind decisa sa o demascheze.

Sute de bloggeri sunt platiti ca sa inunde forumurile si retelele de socializare din Rusia si din strainatate cu mesaje impotriva Vestului si comentarii favorabile Kremlinului. In fiecare zi, dupa ora 21, se incheie ziua de 12 ore de munca, iar cei care lucreaza in birourile complexului de pe Savushkina Street nr.55 din Sankt Petersburg sunt inlocuiti de tura de noapte

Vladimir Putin surprinde si decide sa prelungeasca interzicerea importurilor de alimente din Occident cu un an, nu cu sase luni

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat miercuri ca a extins embargoul privind importurile de produse alimentare din Occident cu un an, informeaza Reuters.

Prelungirea cu 12 luni a embargoului prin ordinul semnat de Putin surprinde, in conditiile in care era de asteptat ca Rusia sa-l extinda cu doar sase luni, asa cum facusera si tarile vestice cu sanctiunile aplicate Kremlinului.

Luni premierul Dmitri Medvedev ceruse vicepremierilor sa pregateasca un decret prezidential pentru prelungirea cu sase luni a embargoului.

Embargoul, ce opreste importuri in valoare de 9 miliarde de dolari din SUA, UE, Australia, Canada si Norvegia a fost impus pentru un an ca replica la sanctiunile Occidentului la adresa Rusiei din cauza crizei ucrainene.

Ministrii de Externe ai UE au extins luni sanctiunile economice si diplomatice la adresa Rusiei cu inca sase luni. Decizia de facto a prelungirii sanctiunilor fusese luata inca de saptamana trecuta, luni ea fiind oficializata de Consiliul UE.

Miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu agravarea situaţiei în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, se arată într-o declaraţie comună publicată la finalul unei reuniuni desfăşurate marţi la Paris, relatează Reuters.

Potrivit declaraţiei, miniştrii de Externe din “formatul Normandia” – Laurent Fabius (Franţa), Frank-Walter Steinmeier (Germania), Serghei Lavrov (Rusia), Pavlo Klimkin (Ucraina) – s-au reunit marţi seara, la Paris, pentru a discuta despre încetarea focului în estul Ucrainei şi punerea în aplicare a Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.

Cei patru “miniştri au confirmat că Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina rămân hotărâte să continue să acţioneze în acest format şi să facă tot posibilul pentru a se asigura în privinţa îndeplinirii angajamentelor asumate şi soluţionării crizei” din estul Ucrainei, se mai arată în declaraţie.

Această reuniune a avut loc în contextul continuării acţiunilor militare în estul Ucrainei, unde confruntări între serviciile de securitate şi insurgenţii proruşi au avut loc în zona aeroportului din Doneţk, precum şi în satele Iasnogorodivka, Pervomaisk şi Gorlivka, în pofida armistiţiului intrat în vigoare la 15 februarie.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până în prezent cu peste 6.500 de morţi.

  • Digi24: 

Grecii, dezbinați de perspectiva colapsului

Vin mesaje contradictorii despre negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali. În ciuda optimismului exprimat de unii lideri europeni, ministrul austriac de finanţe a transmis marţi un avertisment ferm Atenei. El a declarat că dacă Grecia nu va veni cu un plan concret de implementare a măsurilor economice hotărâte împreună cu creditorii, nu va beneficia de ajutor financiar.

În aşteptarea unei decizii care urma să fie luată la summitul extraordinar, mii de atenieni au ieşit în stradă în faţa Parlamentului din Atena, pentru a cere rămânerea în zona euro. Spiritele s-au încins când proeuropenii au fost atacaţi de antieuropeni cu torţe şi petarde.

Spiritele s-au calmat abia după intervenţia forţelor de ordine.

Un sentiment de neajutorare şi de revoltă bântuie societatea greacă în aceste zile.

Pe planul de ajutor pentru Grecia au început discuţiile tehnice care vor dura până miercuri, când este programată o nouă reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, care să preceadă un summit al liderilor europeni. Ideea este că trebuie parafat rapid pentru a debloca banii pentru Atena, astfel încât să facă faţă plăţilor. Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, spunea, pe bună dreptate, că e un meci fără prelungiri.

Ca un semn de încurajare, Banca Centrală Europeană a mărit şi marți limita de finanţare pentru băncile greceşti prin mecanismul de asigurare de urgenţă de lichidităţi. A ajuns la 89 de miliarde de euro. Pentru că a fost o hemoragie din băncile greceşti, finanţarea prin acest sistem a crescut cu 50% în doar patru luni. Au fost pompaţi bani grei în Grecia, chiar dacă sub formă de împrumut şi cu dobânzi mai mari. Cam acesta va fi viitorul. Grecia, chiar şi cu o înţelegere cu creditorii, va mai avea nevoie de asistenţă financiară pentru mult timp de acum încolo. Va trebui asistată, ca o persoană cu handicap, oricât de dur sună această formulare.

Concesiile Atenei. Consecințe politice și sociale

Potrivit planului trimis la Bruxelles, guvernul de la Atena promite că va face rost de opt miliarde de euro în următorul an şi jumătate prin creşteri de taxe sau prin economii făcute la buget. Sunt angajamente de creştere a TVA pe mai multe paliere, inclusiv pentru restaurante sau eliminarea facilităţilor pentru insulele greceşti, creşterea impozitelor pentru corporaţii sau ridicarea contribuţiilor sociale pentru unele venituri din pensii cu aproape 4%, ceea ce echivalează, de fapt, cu tăieri de pensii. Acesta este cel puţin planul trimis şi încă negociat, dar realitatea poate fi diferită.

Şi nu ar fi prima dată.

„Trebuie să ţineţi cont că înainte să vină Syiriza la putere, precedentul guvern a ratat ţintele fiscale anul trecut, chiar cu mult”, subliniază MarMike Ingramket, analist la BGC Partners.

Programul de austeritate, care se dovedeşte a fi extrem de punitiv, va aduce o agravare a recesiunii şi va stoarce mai mult o economie aflată deja la limită.

Grecii plătesc, însă, pentru lipsa de reforme, pentru statul ineficient şi pentru evaziunea uriaşă din ţară, de 25% din produsul intern brut.

„Avem nevoie de un sistem de taxare şi de o administraţie funcţională. Avem nevoie de investiţii în Grecia, dar nu va ieşi mare lucru doar pentru că sunt majorate impozitele sau pensionarea anticipată dispare”, atrage atenția Robert Halver, de la Baader Bank.

Pentru efortul de a echilibra bugetul, Comisia Europeană promite ajutoare substanţiale pentru Grecia sub formă de fonduri disponibile. Sunt anunţate investiţii de 35 de miliarde de euro prin planul Juncker. Însă sunt bani greu de accesat – e marea problemă a proiectelor eligibile şi a gradului de absorbţie.

Planul propus de guvernul elen a stârnit controverse acasă. Oamenii se declară nemulţumiţi, sunt proteste de stradă, iar mediul de afaceri devine deja ostil.

Cea mai mare încercare va fi, însă, pentru partidele de la putere. Există o coaliţie de guvernare, dar în sine partidul Syiriza este o alianță de formaţiuni mici de stânga, din care unele de extremă-stânga.

Premierul Alexis Tsipras are sarcina dificilă de a convinge linia dură din partid să aprobe în parlamentul naţional acordul cu creditorii care ar urma să vină. Aripa dură a Syiriza nu doreşte să facă concesii. Unii chiar vor ca Grecia să intre în incapacitate de plată.

Însă chiar dacă ar pierde spirjinul din propriul partid, Tsipras ar putea totuşi merge mai departe cu ajutorul actualei opoziţii. Nu este exclus pentru viitor chiar un guvern de uniune naţională.

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat miercuri, înainte de a pleca la Bruxelles pentru a discuta situația Greciei în cadrul unei noi întâlniri a Eurogrupului, că măsurile de reformă făcute de autorităţile de la Atena pentru deblocarea ajutorului financiar au fost refuzate de unii creditori înainte de întâlnire, sugerând că aceștia că fie nu vor un acord, fie servesc anumite interese în Grecia, scrie The Telegraph.

“Insistenţa anumitor instituţii de a respinge măsurile parametrice nu s-a mai întâmplat, nu în cazul Irlandei şi Portugaliei”, a scris Tsipras pe contul său de Twitter.

Situaţia Greciei va fi discutată din nou, miercuri, la Bruxelles, în cadrul unei noi întâlniri a Eurogrupului ce vizează încheierea unui alt acord între Grecia şi creditorii externi, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

În vreme ce Grecia încearcă să încheie un acord cu creditorii străini, mii de de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de noile măsuri de austeritate anunţate de premierul Alexis Tsipras.

Cu toate acestea, oficialii eleni sunt optimişti în legătură cu întâlnirea de miercuri şi speră că Grecia nu va ieşi din zona euro şi îşi va plăti datoriile externe.

Noua listă cu reforme prezentate de Atena creditorilor internaţionali include în cea mai mare parte taxe noi pentru greci.

Astfel, după nu mai puţin de 4 luni de negocieri dure, Atena s-a aliniat în sfârşit cerinţelor creditorilor şi a impus un excendent primar bugetar de 1% din PIB pentru 2015 şi de 2% din PIB pentru 2016. Premierul Alexis Tsipras a precizat într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker că Grecia este gata să adopte măsuri “parametrice” de 1,51% si de 2,87% din PIB pentru 2015 si 2016. Creșterea veniturilor publice ar trebui să fie făcută în special prin creşterea “taxei de solidaritate” pentru persoanele cu venituri ridicate, şi anume de peste 50.000 de euro pe an. În plus, impozitarea societăţilor comerciale trebuie să creasca de la 26%, cât este în prezent, la 29%.

De asemenea, o taxa specială de 12% va fi impusă firmelor cu o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro, asta în timp ce impozitul pe bunuri de lux va creşte şi el.

Toate aceste propuneri au fost catalogate drept încurajatoare de către liderii europeni.

În absența unui acord până la finalul acestei luni, Atena ar putea ajunge în incapacitatea de a plăti Fondului Monetar Internațional o tranșă de 1 miliard şi 600 de milioane de euro dintr-un contract de creditare. Instituţia a fost chemată în ajutorul Greciei la sfârșitul lui 2009 și s-a asociat cu Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană pentru un plan de asistență financiară.


Categorii

Grecia, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “RUSIA: ROMANIA SI POLONIA AU DEVENIT “AUTOMAT” TINTE MILITARE/ PUTIN reactioneaza la prelungirea SANCTIUNILOR EUROPENE prin prelungirea EMBARGOULUI ALIMENTAR/ Armenia, membra a Uniunii Euroasiatice – scuturata de PROTESTE VIOLENTE (Video)/ STADIUL NEGOCIERILOR GRECIEI CU CREDITORII

  1. Asta cu scutul anti-racheta care n-are ‘nici o treaba’ – dar ce sa vezi, nici una! cu Rusia… sunt rusii ultra-sensibili – este atat de tipica pt stilul asta propagandistic al US tot mai sfruntat si sfidator la adresa realitatii si a bunului simt si a inteligentei elementare.Iar Romania a intrat in hora si joaca dupa cum i se canta, pe aceeasi partitura nerusinata.

    Minciuna gogonata si tromboanele nesimtite au devenit strategia internationala a Washingtonului de la 911 incoace, trecand prin razboiul din Irak, stabilizarea Orientului Mijlociu, promovarea democratiei in lume si restul gargarei contrazise evident si sistematic de fapte. Nici ei nu cred ca mai au impresia ca sunt crezuti. Nici macar nu e vorba aici de propaganda, e un fel de a spune: ‘oricum nu ne pasa, pt ca PUTEM.’ Cat despre fraierii carora imaginea de salvator global intretinuta cu talent de zeci de ani le-a impregnat iremediabil neuronii…aia ingroasa randurile executantilor senini, devotati pana la auto-sacrificiu, sarmani eroi ai unei epopei imaginare si cozi de topor ale unor insi lipsiti de scrupule.

    Apropo de lipsa de scrupule, de cosmetica si de profesionalismul dement. Nu stiu daca e real, stire luata de pe rt. Dar si daca e real, spune atat de multe!

    http://forward.com/opinion/310697/really-new-york-times-parody-massacre-photos/

  2. Lasati,lasati,ca ne explica domn’ jeneral Oprea la Antena 3 strategia de aparare.NATO uber alles.Romania,ioc.Loc ospitalier pentru investitorii americani(NATO si firme IT) .

  3. Apropo,Gadea aseara in emisiune iarasi a scos din sacoul sau de sectant o veche acuza ,nesimtita si scarboasa: cei care au protestat impotriva Chevron-ului erau agentii Rusiei.I-au zis prietenii americani la Washington.

  4. http://www.cotidianul.ro/numirea-lui-mru-ca-sef-la-sie-cea-mai-mare-gafa-a-presedintelui-iohannis-263729/

    ochi ager
    +9
    Lovitura de stat DNA-SRI: 1.Ponta exilat in Turcia. Gabriel Oprea pus sa faca turul televiziunilor sa panicheze lumea cu “razboiul de la granita si securitatea” si accentuind ca e general pentru a fi vazut util in actuala situatie “de razboi” si necesar in locul lui Ponta. 2. DNA fabrica dosar lui Ponta prin intermediul lui Ghita pe care nu-l iubeste nimeni si care va fi scarificat. In acest fel Ponta va fi anihilat si haituit cu dosar la DNA 3. MRU numit direct fara propunere in CSAT la SIE la comanda externa. Votarea lui MRU in parlament ne va arata ca actuala majoritate nu mai exista pentru ca UNPR lui Oprea voteaza cu MRU pe ideea de “Securitate” adica tradeaza PSDul . 4.PSD istii sunt terminati cu dosarele DNA. 4. PDL ul va lua guvernul cu ajutorul DNA ului , Iohanis va avea “guvernul lui”.

  5. >“Daca ei doresc sa fie tintele noastre, asta e alegerea lor”

    Vad multa bravada si un mare entuziasm cu privire la masurile militare (“de forta”) luate de SUA si NATO, la politruci care se pricep la toate si nu au minim de competente in nimic, afara de comunicare (Lavinia Sandru-Realitatea TV de exemplu). Mai grav e ca n-au nici macar un minim de responsabilitate.

    In 1914, francezii, englezii, nemtii, au plecat cu mare entuziasm ( inclusiv popular ) la razboi. Dupa cateva luni, spuneau ca trebuie pace imediata, pt ca au mers la macel nu la razboi.
    In 1940, francezii au intrat in razboi cu multa ingrijorare si tristete; dupa ce stiau ce inseamna razboiul modern. (TV National Geografic si Discovery.).

    Media promoveaza acelasi entuziasm prostesc, promovat in 1914 in occident.

    Romania, Polonia, Tarile Baltice vor fi pe planseta strategilor razboiului, primii pioni care vor fi sacrificat. Noroc ca razboiul va incepe in Turcia… Cel conventional…

  6. Ma repet cu un comentariu mai vechi:
    Cum situatia escaladeaza pe zi ce trece,cat de curand vom fi CARNE DE TUN in razboiul altora. Sa nu va mirati de faptul, ca intr-o zi obisnuita( ca toate zilele), cand trupele americane vor lansa provocator de la granita de Est a Romaniei, rachete asupra Rusiei(acesta va fi momentul decisiv), iar mass-media noastra vanduta nu va sufla un cuvant despre acest lucru(sefii straini ale trusturilor de presa vor interzice difuzarea unor astfel de stiri, pt ca prapadul sa fie cat mai mare , vorba ceea: cu cat mai putini ortodocsi inapoiati si retrograzi, cu atat mai bine), multi dintre noi vor fi surprinsi de moartea provocata de bombele rusesti la servicii, in mall-uri, restaurante ,cluburi , etc , platind tribut cu sangele nostru pt decaderea morala si spirituala in care am ajuns si in care ne complacem. In astfel de momente , tinerii romani inrolati trebuie sa inteleaga clar, ca n-au alta sansa SA RAMANA IN VIATA , decat dezertand in masa de la jugul armatei pregatit de Ordinea Masonica care dicteaza in Romania, si fugind fiecare incotro sa se ascunda mai bine, in munti , paduri , vai etc.
    Eu personal, urmaresc si filtrez cu mare atentie stirile despre provocarile NATO-Rusia, pt a ma refugia la timp( la o casuta in varf de mute, achizitionata de curand) din fata holocaustului nuclear ce va sa vina peste Romania.

  7. Din pacate pt noi romanii de rand , cetatenii obisnuiti ai acestei tari este prea tarziu sa mai facem ceva , sa mai actionam cumva. In momentul in care “scumpii nostri” politicieni au permis trupelor americane sa stationeze pe teritoriul tarii noastre ei s-au asigurat ca sistemul lor mafiot bazat pe cumetrie si incuscrire se va perpetua in Romania(sub umbrela NATO), caci aceste trupe sunt aici nu pt a “ne apara de rusi”. Sunt aici ca sa apere statul colonial de noi, sa rastoarne orice guvern roman “neascultator”, in caz de ajunge la putere vreo forta patriotica.
    Sunt aici sa lupte impotriva armatei romane si impotriva romanilor in caz ca vrem sa ne urmam interesul national. Sunt o forta de politie coloniala, nu armata. De asta se antreneaza in tehnici de lupte civile de strada.

  8. Cine sapa groapa altuia va cadea in ea.Masoneria isi are planul sau de a distruge crestinismul si in special ortodoxia.Dar e CINEVA care are un alt plan ,VALD si ADEVARAT,care oricum se va intampla,de vrea lumea de nu vrea.Numai trebuie CRADINTA MARE in CEL ce a zis “cu voi voi fi pana la sfarsitul lumii”.Ceva din acel plan l-a deslusit parintele Paisie proorocind ……..ca nu mor caii cand vor cainii…..masoni.DOAMNE AJUTA!

  9. @Bibi:

    nu e niciodata prea tarziu cand Il ai pe Dumnezeu.

    Stiu ca suna a stereotipie, dar pildele despre eficacitatea indraznelii de a CREDE abunda.

    Acuma ca mai trebuie si candelele credintei umplute cu uleiul FAPTELOR bune, asta e alt aspect al problemei. Eu una cred ca ne vor salva, in afara credintei neclintite, faptele noastre bune, facute cu spirit de jertfa, in vremea asta, cand inca le mai putem face. Simpla pocainta sterila, ca sa nu mai vorbim de alte subterfugii ‘tehnice’, s-ar putea (deduc si eu din variile lecturi pe subiect) sa nu insemne mare lucru…

  10. Pingback: CRIZA GRECIEI. FMI si Comisia Europeana vor TAIEREA PENSIILOR, respingand IMPOZITAREA BOGATILOR | Cuvântul Ortodox
  11. http://www.activenews.ro/externe/Centrul-fie-ca-e-Moscova-sau-Washington-stie-un-singur-lucru-maximizarea-profitului-trecand-peste-cadavrele-aborigenilor-118655

    Dacă citeşti presa pro-Kremlin afli că e „mîna SUA”. Dacă citeşti presa pro-Casa Albă afli că e un Maidan-antirusesc. Dacă facem un pas dincolo de aceste şicane şi bătălii reale geopolitice de suprafaţă vedem că e de fapt o veche schemă în joc: relaţia de putere centru-periferie a capitalului.

    Să explicăm puţin. Cazul Armeniei. Oligarhii ruşi apropiaţi Kremlinului au cumpărat şi au făcut un monopol asupra energiei. Treptat au început să crească preţul. Şi tot au crescut: cine să-i oprească mai ales cînd ai şi un guvern marionetă. E cam ce s-a întîmplat şi la noi doar că la noi e cu vaselină occidentală mai puţin ruginită decît cea rusească. E schema care se repetă pe tot globul: în anumite zone se face cu mănuşi, în altele cu „democratizarea” cu bombe. Energie să fie.

    Dar armenii s-au supărat. Nu mai vor să plătească şi au început protestele la Erevan. Puterea a reacţionat vrînd să înăbuşe din faşă protestul: au învăţat ceva din Maidan. Protestatarii se pare însă că nu cedează.

    Ce e important să înţelegem în schema asta:

    Capitalul, puterea hegemonică, că e Moscova, că e Berlin sau Washington ştie un singur lucru: maximizarea profitului fără limite, trecînd peste cadavrele „aborigenilor”.
    Centrul, că e Moscova, că e Berlin sau Washington, vrea şi tinde să transforme puterile periferice în marionete supuse, docile, servile.
    Mass-media & elita locală sunt uşor cumpărate şi transformate în bîte ideologice puse în slujba capitalului & puterii hegemonice. Şi Moscova, şi Berlinul şi Washington-ul lucrează cu aceleaşi scheme propagandistice: bau-baul duşmanului extern (americanii pentru ruși, ruşii pentru americani şi UE … teroriştii pentru toţi) şi căutarea celui intern (coloana a 5-a vîndută intereselor externe) etc. Cam ce face şi establishmentul nostru jurnalistic & intelectual: despe problemele reale tăcem şi trîmbiţăm toată ziua depsre un inamic extern şi facem liste cu „trătătorii”.
    Preţul este plătit de populaţia lăsată de izbelişte şi a căror interese sînt demult trădate.
    Soluţia: protestele care pot aduce schimbări. Dar ce fel de schimbări cînd la colţ oligarhii occidentali aşteaptă să le ia loc oligarhilor ruşi…

  12. @admin:

    apropo de articolul postat. Sunt de acord in mare cu ideea, dar: ‘diavolul sta in detalii’. Una e sa strangi menghina pretului la gaze, alta e ‘democratizarea cu bombe’. Diferenta nu e de ici de colo. Ca si rusii ar fi facut-o daca ar fi avut muschii necesari, e alta poveste. Pana una alta nu e cazul.

    Doi: ‘oligarhii occidentali’, in afara de democratizarea cu bombe, amplasamente militare pe tot mapamondul si propriul capital-sugativa, mai vin cu ceva: activismul lgbt, discreditarea pe baze sistematice a religiei, experimente bio-tehnologice, propaganda tenace a inmultirii prin laborator + impunerea acestor ‘linii directoare’ prin organismele internationale. Ca sa nu mai vorbim de: cedarea progresiva de suveranitate prin institutiile UE, debilizarea capacitatii de decizie militara la nivel national prin intermediul NATO, sistemul institutional Bretton Woods cu USA centru de retea si masina de facut bani fara acioperire in aur a Federal Reserve (a se citi capacitatea de a genera crize si a profita de ele dupa bunul plac prin retragerea/lansarea de bani in circulatie cand si cum ai chef). Daca la asta mai adaugam si propensiunea US pentru inscenari de proportii de tipul 911 plus mania de a da cu tifla organizatiilor internationale si a inventa pretexte albastrept razboaie ‘preventive’ plus capacitatea formidabila de a aduce dezastrul si devastarea peste tot pe unde si-au propus sa o faca (v. Orientul Mijlociu), deja cred ca tabloul este, totusi, usor diferit.

  13. @doroteea:

    Da si nu.

    Interesul unei tari periferice este de a-si asigura o zona de autonomie fata de centru. In acest sens, e mai bine ca centrul sa fie indepartat. O Rusie puternica ar insemna un centrul colonialist aflat in proximitate si cam stim ce inseamna asta. Pe de alta parte, daca am avea o orientare demna si normala interna, centrul american nu ar putea sa ne oblige sa le inghitim toate porcariile. Vezi exemplul Poloniei, cel mai apropiat de noi.

  14. Si inca ceva: nu sunt f sigura ca iesirea in strada este in momentul de fata o solutie. Exista si alte mijloace de protest (cum cineva a aratat f bine: v. de ex. mobilizarea in cazulorei de religie). Nu merge sa stai sa induri si apoi sa iesi in strada. Ideea e ca permanent sa ii contracarezi, la nivelul fiecarei initiative deviante. Asta inseamna ce-i drept vigilenta si stiinta de coagulare imediata si eficienta (sunt sficiente mijloace juridice, tehnice, toate legale, de a actiona). Nemaivorbind de cele duhovnicesti.

    Protestul in strada ar trebui sa fie ultima reduta, cred eu.

  15. @admin:

    aia e altceva, e cu totul altceva. Nu pledez pt schimbarea centrelor de autoritate. Plus ca democratia de tip occidental iti ofera un anume spatiu de manevra real si instrumente f eficiente (explicatia sta in aceea ca democratia nu e creatia ‘lor’, ci a oamenilor si a luptei lor istorice, de-aia nici nu le merge ca-n branza, mai ales cand exista reflexe democratice la nivel de societate).

    Nu exista interes intr-o Rusie puternica, dar nici intr-o Rusie spulberata. Iar daca astea sunt obiectivele noului ‘naș’, atunci nu m-as grabi sa-i sar in brate. De fapt obiectivele nu sunt clare, asta e problema. Rusia nu mai e ce-a fost. Care-i problema lor? Eu vad ca au incercat prin toate mijloacele sa destabilizeze Europa de Est, profitand chirurgical de toate slabiciunile ei – incepand cu Iugoslavia si terminand cu Grecia si maidanul. Ce vor de fapt? Daca intri in joc alaturi de un astfel de actor – accept ca nu exista alternative – trebuie sa o faci cu o vigilenta si o prudenta maxima, nu sa i te arunci in brate. Da, exact, nu poti sa le inghiti toate porcariile.

    Am mai spus asta: cred ca pt Romania solutia este sa joace corect (mai ales ca vrem sa ne si ajute Dumnezeu). Sunt in Nato, sunt in UE, in regula. Dar iau pozitie cand baietii sar calul, oricare ar fi victima. Politica perfidului Albion aplicata la scara est-europeana, oarecum 🙂

  16. “Interesul unei tari periferice este de a-si asigura o zona de autonomie fata de centru. In acest sens, e mai bine ca centrul sa fie indepartat. O Rusie puternica ar insemna un centrul colonialist aflat in proximitate si cam stim ce inseamna asta.”
    Romania este colonie pentru UE(=SUA), centrul este la Bruxelles. Care centru e mai aproape de noi? Bruxelles ori Moscova?
    In afara de distanta fata de centru mai sunt si alte argumente pentru a fi colonie cu centrul la Bruxelles?
    In comentariul lui Dorotea(13) eu nu vad NU, vad numai DA. Cu ce gresesc?
    Doamne ajuta sa ne luminam.

  17. @doroteea:

    Si inca ceva: nu sunt f sigura ca iesirea in strada este in momentul de fata o solutie.

    De acord. De fapt, nu e o solutie, precum nici inflamarea spiritelor. Solutia crestina e cu totul alta.

  18. @Nicolaie:

    Centrul nu e neaparat la Bruxelles. Acolo e un punct nodal. Centrul real pentru noi e SUA, in acest moment. Am pus un lucru simplu: ca pentru noi, chiar daca SUA si Rusia sunt ambele centre imperiale, ele nu sunt echivalente ca efecte asupra noastra. Cel putin din experienta istorica am vazut ca o Rusie puternica e un risc pentru noi. La modul ideal, aliatii Romaniei e bine sa se afle mai departe si sa aiba interese in regiunea noastra. Ar reprezenta o ocazie de a ne negocia un statut mai consolidat cu sanse de a capata o autonomie relativa interna. Daca nu se intampla asta, nu se datoreaza exclusiv americanilor, care se comporta previzibil, ca orice imperiu, ci si a noastra si a celor dintre noi care jinduiesc sa fie slugi preazeloase ale stapanilor. Repet: Polonia aplica aceasta politica, avand o agenda proprie, desi se afla tot la periferie. Acum, la modul real si pragmatic, cei care criticati ca suntem sub papuc american, oare ce solutie vedeti? Iesirea Romaniei din acest sistem si migrarea catre Rusia? Si cam ce consecinte ar avea asa ceva asupra noastra? OK, cu Rusia impartim afinitati puternice culturale si religioase. In prezent, insa, nu vad cum putem imparti afinitati geopolitice si nici nu ne-a iesit asa ceva in trecut.

  19. Nicolaie, cred ca ai inteles ca eu vorbeam de americani acolo, prin ‘ei’ si ‘lor’ la americani ma refer (adica la conducerea lor, nu la popor, evident). Si sper de asemenea ca s-a inteles ca parghiile de manevra si control de care dispun (americanii) sunt cele care imi ridica parul in cap intr-un moment in care Rusia – a carei dominare nu mi-o doresc, cupa cum nu vreau dominarea nimanui – mi se pare ca pur si simplu nu mai reprezinta un pericol pt noi (cu exceptia cazului in care e starnita si obligata sa se apere, caz in care riscul ca fostul urias sa ni se pravaleasca drept in cap, da, e f mare).

  20. @admin:

    la intrebarea cu solutiile. Pai nu critic papucul american, nu e alternativa acum. decat aia de care zici si tu: negocierea. Care e posibila. Stilul occidental e asta: ei incearca. Daca merge, bine. Daca nu, preseaza, si atunci incepe de fapt confruntarea. Dar ea se desfasoara intr-un context care permite un spatiu de manevra. Nu prea stiu exact ce a facut Polonia, dar daca Polonia a ales sa negocieze concesiile si sa nu se intinda pres la orice comanda, da, sigur, e ok, si ASTA e solutia.

  21. Pingback: Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: update: GRECIA, IN PRAGUL ASUMARII INCAPACITATII DE PLATA, COZI LA BANCOMATE SI SUPERMARKETURI/ Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântu
  23. Pingback: CRIZA GRECIEI. Indemnul MITROPOLITULUI HRISOSTOM AL PATREI: “Macar in aceasta ora a sfarsitului sa ne rugam cu putere: Doamne al Puterilor, fii cu noi!” | Cuvântul Ortodox
  24. Pingback: Agenda reala a Troicii este o schimbare de regim. Opinie in Foreign Policy: GRECIA E SANTAJATA DE CREDITORII SAI CARE, PRIN CREAREA HAOSULUI, VOR SA O INGENUNCHEZE | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: REFERENDUMUL DIN GRECIA E VALID – REZULTATE LIVE. Estimarile dau un usor avans TABEREI ANTI-TROICA. Guvernul TSIPRAS – “CALUL TROIAN” al RUSIEI sau al SUA? | Cuvântul Ortodox
  27. Pingback: DUPA REFERENDUM. Grecia – asteptata de Merkel cu “PROPUNERI SERIOASE”/ De ce si pana unde va sustine SUA-FMI guvernul TSIPRAS?/ Demisia lui VAROUFAKIS – concesie simbolica fata de TROIKA?/ “Acordul (cu creditorii) este SINGUR
  28. Pingback: Dincolo de stirile zilei: TIMPUL ESCALADARII. Marea resetare a relatiilor ruso-americane: STRATEGIILE ARMATELOR SUNT REGANDITE PENTRU RAZBOI/ Stransoarea anacondei/ UE a suspendat finantarea MOLDOVEI/ Actiune simbolica PRO-UNIRE din CHISINAU in BUCURESTI
  29. Pingback: “GRECIA – LABORATOR DE TESTARE A AUSTERITATII” – discursul lui Tsipras in Parlamentul European/ Seful liberalilor europeni face agenda “reformelor” grecesti: “REDUCETI SECTORUL PUBLIC, PRIVATIZATI BANCILE, REDUCET
  30. Pingback: Actualizat – ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU |
  31. Pingback: SCUTUL DE LA DEVESELU – INAUGURAT SI OPERATIONAL. Such geopolitics, very diplomacy: Un inalt oficial american a confundat Bucurestiul cu Budapesta. Reactia KREMLINULUI: scutul ar fi o “AMENINTARE LA ADRESA SECURITATII NATIONALE”/ Stratfo
  32. Pingback: SCUTUL DE LA DEVESELU – INAUGURAT SI OPERATIONAL. Such geopolitics, very diplomacy: Un inalt oficial american a confundat Bucurestiul cu Budapesta/ Reactia KREMLINULUI: scutul ar fi o “AMENINTARE LA ADRESA SECURITATII NATIONALE”/ Stratfo
  33. Pingback: Cum a definit PUTIN scutul de la Deveselu: “POTENTIAL NUCLEAR STRATEGIC AL SUA DESFASURAT LA PERIFERIE”/ Analist Jamestown Foundation: rusii cred ca SUA POT “DECAPITA” RUSIA atacand nuclear SOCHI si MOSCOVA din BAZELE SCUTULUI ANTI
  34. Pingback: In timpul unei vizite la Atena, PUTIN a amenintat direct ROMÂNIA: „Ieri, în acele zone din România nu se ştia ce înseamnă să fii în vizor. Astăzi suntem nevoiţi să luăm anumite măsuri ca să ne garantăm securitatea. Repet, e vorba de repre
  35. Pingback: In timpul unei vizite la Atena, PUTIN a amenintat direct ROMÂNIA: “Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu ştiau pur şi simplu ce înseamnă să fie ţinte, atunci azi vor fi forţaţi să ia anumite măsuri pentru a-şi asigura securit
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare