“GRUPUL DE LA CRAIOVA”. Romania, Bulgaria si Serbia ameninta ca vor INCHIDE GRANITELE pentru REFUGIATI daca vor fi folosite drept ZONE TAMPON. Actiunea NU este asumata si de presedintele IOHANNIS/ Summit cu statele din Europa Centrala si de Sud-Est la ORDINUL lui MERKEL/ Germania RESTRANGE dreptul la AZIL/ Plangeri penale in Germania pentru postari rasiste pe tema refugiatilor

25-10-2015 12 minute Sublinieri

syria-refugees

  • Gandul.info: 

România, Bulgaria şi Serbia, pregătite să ÎNCHIDĂ GRANIŢELE pentru refugiaţi. Ponta: „Dacă sunt ţări care îşi fac ziduri, atunci avem dreptul să ne apărăm”

România, Bulgaria şi Serbia sunt pregătite să-şi închidă frontierele dacă Germania şi Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiaţilor. Aceasta este poziţia convenită de premierii celor trei ţări, într-o întâlnire la Sofia, cu o zi înaintea mini-summitului de la Bruxelles pe tema crizei refugiaţilor. Decizia anunţată de Victor Ponta oficial vine însă în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis este cel care va merge la întâlnirea convocată de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Bulgaria, Serbia şi România sunt pregătite să-şi închidă frontierele dacă Germania şi Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiaţilor, a anunţat premierul Bulgariei,  Boiko Borisov, la finalul întâlnirii de la Sofia cu omologii săi român şi sârb, Victor Ponta şi  Aleksandar Vucic, trilaterală cunoscută ca „Grupul de la Craiova”.

„Noi, cele trei ţări, suntem pregătite, dacă Germania şi Austria îşi închid frontierele, să nu ne lăsăm ţările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiţi să închidem frontierele”, a spus şeful guvernului bulgar.

Victor Ponta a susţinut poziţia, comentând că „o soluţie bună” în cazul crizei refugiaţilor este comună a întregii Europe, însă dacă acest lucru nu e posibil trebuie „să ne apărăm”.

„Eu vreau doar să arăt că o poziţie comună a celor trei ţări, o poziţie pe care noi ne-am coordonat-o în cursul întâlnirii de astăzi, este exact în sensul celor spuse de Boiko. Ne facem datoria şi suntem solidari cu întraga Europă, însă responsabilitatea nu poate fi doar a unor state şi alte ţări nu au responsabilitate. Asta nu se poate şi nu funcţionează. Dacă sunt ţări care îşi închid graniţele şi îşi fac ziduri, atunci avem dreptul să ne apărăm în egală măsură”, a spus şeful Guvernului.

Ponta a adăugat că este nevoie de o strategie comună a României, Bulgariei şi Serbiei  deoarece „reprezintă poarta de intrare în Europa din această zonă.

„Şi atunci noi trebuie să fim împreună şi, doi, să fim împreună cu toate celelalte ţări europene. Dacă cineva, după România, Bulgaria, Serbia, pune altă poartă, sigur că şi noi trebuie să ne reconsiderăm politica. Dar eu cred că poziţia celor trei ţări, esenţiale în această regiune, trebuie susţinută pe plan european, şi cred că, exact cum spunea şi Boiko, avem o strategie: ce facem în perioada următoare. Doar întâlniri şi declaraţii n-o să ne ajute, trebuie să avem o strategie. Şi eu vreau să vă spun că cele trei ţări, începând de azi, au o strategie comună şi ăsta-i un lucru important” a mai spus şeful Guvernului.

Declaraţiile lui Ponta vin în contextul în care România va fi reprezentată duminică, la Bruxelles, de preşedintele Klaus Iohannis, nu de şeful Guvernului. Până la ora transmiterii acestei ştiri, Palatul Cotroceni nu a avut o reacţie pe această temă.

Junker: „Avem nevoie de mai multă cooperare şi de un acord mai strâns între ţările din regiune”

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminică, la un mini-summit pe şefii de stat şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus organizaţii-cheie implicate.

Într-un interviu acordat presei germane, Juncker a declarat că vrea să obţină de la un grup de lideri UE, la summitul de duminică, un acord asupra unor măsuri pe termen scurt în gestionarea crizei migranţilor în Balcanii de Vest, relatează Reuters.

Îngrijorările cresc în contextul în care sute de mii de migranţi sosesc în Europa, mulţi din zone de război din Orientul Mijlociu, care instalează tabere în ţări din Balcani, în condiţii tot mai aspre, în timp ce se apropie iarna.

Juncker i-a convocat pe liderii din regiune şi pe cancelarul Angela Merkel din Germania – ţara care primeşte mai mulţi refugiaţi decât orice alt stat UE – la discuţii, duminică.

“Ei vor discuta (despre) răspunsuri operative comune, necesare de urgenţă, la actualele nevoi umanitare şi vor decide măsuri pe termen scurt”, a declarat Juncker pentru grupul german de presă Funke, din care face parte Hamburger Abendblatt.

“Avem nevoie de mai multă cooperare şi de un acord mai strâns între ţările din regiune, pentru a stăpâni situaţia”, a spus preşedintele CE.

Situaţia migranţilor s-a deteriorat după ce Ungaria şi-a sigilat frontierele cu Serbia şi Croaţia, lăsând mulţi imigranţi blocaţi în alte state copleşite de aflux.

Merkel, o adevărată forţă în reuniunea de duminică, urmează să pledeze pentru distribuirea migranţilor în cadrul UE direct din centrele de înregistrare iniţiale, potrivit săptămânalului Der Spiegel.

Presa germană scrie, de asemenea, că Juncker urmează să prezinte un plan în 16 puncte în cadrul negocierilor, plan ce include şi un angajament de a nu trimite migranţii dintr-o ţară în alta fără un acord prealabil, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Juncker a lăudat-o în interviu pe Merkel pentru că se concentrează asupra crizei refugiaţilor, pe care ea catalogat-o drept cea mai mare provocare la adresa Europei, mai mare decât criza datoriei Greciei.

“Apreciez foarte mult faptul că şefa Guvernului german nu a fost abătută de la cursul său de către sondajele de opinie. Pentru că această (criză) nu este despre popularitatea pe termen scurt, ci despre substanţă”, a spus el.

Germania aşteaptă cel puţin 800.000 de migranţi anul acesta, reprezentând aproape 1% din populaţia ţării. Popularitatea lui Merkel a scăzut de când a deschis frontierele refugiaţilor sirieni, în urmă cu aproape două luni.

În podcastul ei săptămânal, Merkel a declarat că multe dintre persoanele care sosesc în Germania se vor confrunta cu dificultăţi. “Pentru mulţi dintre cei care vin la noi, lucrurile vor merge foarte bine. Dar va exista o parte care nu dispune de o educaţie bună, iar noi trebuie să ne asigurăm că ei îşi vor găsi repede un loc de muncă, în special tinerii”, a spus ea.

Reuniune extraordinară la Bruxelles pe tema refugiaţilor. Juncker: „Riscăm să vedem curând familii pierind mizerabil în râuri îngheţate din Balcani”

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker se întâlneşte duminică după-amiaza cu lideri din ţări central şi est-europene, asupra cărora urmează să exercite presiuni în vederea unui răspuns coordonat în faţa afluxului de refugiaţi, înainte de venirea iernii, relatează Reuters online.

Mini-summitul – despre care diplomaţi europeni afirmă că a fost cerut de către cancelarul german Angela Merkel – este ultima dintr-o serie de întâlniri UE la nivel înalt, care au eşuat până în prezent să ajungă la o abordare comună a modului de gestionare a situaţiei miilor de migranţi care ajung în Europa zilnic.

Juncker i-a convocat pe liderii Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Macedoniei, Germaniei, Greciei, României, Serbiei, Sloveniei şi Ungariei, alături de cu organizaţii cu activitate în domeniul refugiaţilor implicate, să participe la această reuniune de la Bruxelles.

“Fiecare zi contează”, a declarat preşedintele CE sâmbătă, într-un interviu pentru săptămânalul Bild am Sonntag. “Riscăm să vedem curând familii pierind mizerabil în râuri îngheţate din Balcani”, a avertizat el.

Unii eurodeputaţi au deplând faptul că nu toate statele membre UE sunt prezente la reuniune, la ora locală 16.00 (18.00, ora României), la Bruxelles, apreciind că mai ales absenţa Franţei ar putea limita avansarea către un plan.

Peste 680.000 de migranţi şi refugiaţi au traversat anul acesta în Europa, pe mare, fugind din calea războiului şi sărăciei din orientul Mijlociu, Africa şi Asia, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

Bulgaria, Serbia şi România au anunţat că îşi vor închide frontierele, dacă Germania sau alte state închid uşa refugiaţilor, avertizând că nu vor lăsa Balcanii să devină o “zonă-tampon” cu migranţi blocaţi. Poziţia a fost exprimată, din partea Bucureştiului de premierul Victor Ponta. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut însă că şeful guvernului nu s-a consultat cu el înainte de întâlnirea de la Sofia.

Presa germană scrie că Junker urmează să prezinte un plan în 16 puncte, inclusiv un angajament de a nu trimite migranţi dintr-o ţară în alta fără un acord prealabil.

“Provocarea acum este o încetinire a fluxului migraţiei şi o aducere a frontierelor noastre externe sub control“, a declarat Juncker pentru Bild. “Trebuie, de asemenea, să spunem clar că, oamenii care sosesc la frontierele noastre şi nu caută protecţie internaţională nu au dreptul să intre în UE”, a adăugat el.

După patru ani de criză economică, guvernele Europeii se străduiesc să facă faţă unui aflux de oameni care fug din calea războiului şi oprimării din ţări ca Siria, Afganistan şi Eritreea.

Lipsa unei politici comune afectează relaţiile dintre liderii europeni, ceea ce ridică întrebări cu privire la viitorul Europei.

Decizia Ungariei de a-şi închide frontiera cu Serbia şi Croaţia a determinat alte ţări să-i urmeze exemplul, ceea ce a condus la blocarea a mii de oameni, în condiţii inumane, în frig.

Amnesty International (AI) subliniază că liderii europeni nu-şi pot permite să plece de la reuniune fără să ajungă la un acord asupra unui plan.

“Odată cu apropierea iernii, vederea a mii de refugiaţi care dorm sub cerul liber în timp ce străbat Europa reprezintă un rechizitoriu copleşitor la adresa eşecului Uniunii Europene de a oferi un răspuns coordonat crizei refugiaţilor”, a denunţat John Dalhuisen, directorul Amnesty pentru Europa şi Asia Centrală.

Serbia dorește instituționalizarea completă a Grupului de la Craiova, format din Serbia, Bulgaria și România, precum și o cooperare mai strânsă pentru întărirea stabilității în cele trei țări, a declarat sâmbătă prim-ministrul sârb Aleksandar Vucic, la finalul reuniunii trilaterale de la Sofia cu premierii român și bulgar.

“Serbia dorește ca relațiile cu Bulgaria și România să fie cât mai apropiate posibil. Credem că cetățenii bulgari și români sunt foarte apropiați de cetățenii sârbi”, a spus premierul Vucic după întrevederea cu prim-miniștrii Boiko Borisov și Victor Ponta, transmite agenția Tanjug.

“Dorința noastră este să menținem stabilitatea în Bulgaria, România și Serbia. În fiecare din țările noastre stabilitatea — de la stabilitatea națională la stabilitatea economică — este o prioritate”, a subliniat premierul sârb.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, la Arad, despre afirmatiile premierului Victor Ponta privind o pozitie comuna a Romaniei, Bulgariei si Serbiei in cazul inchiderii frontierelor, ca prim-ministul nu l-a consultat, nu a avut mandat sa angajeze Romania si s-a “plimbat pana la Sofia”, informeaza Mediafax. Presedintele participa astazi, la Bruxelles, la un mini-summit pe tema refugiatilor, in care presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va incerca sa obtina de la un grup de lideri UE un acord asupra unor masuri pe termen scurt in gestionarea crizei migrantilor in Balcanii de Vest.

Klaus Iohannis a afirmat, la Arad, unde a participat la ceremoniile prilejuite de Ziua Armatei, ca premierul Victor Ponta “s-a plimbat pana la Sofia”, s-a intalnit cu alti premieri, “chestiune care este interesanta ca preocupare de weekend”.

“Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat pana la Sofia, s-a intalnit cu alti prim-ministri, chestiune care este interesanta ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat sa angajeze Romania in vreun fel. Aceste declaratii pe care le-a facut sunt total neangajante pentru mine”, a declarat Klaus Iohannis.

Intrebat de jurnalisti daca va discuta cu premierul Victor Ponta privind declaratiile facute de acesta la Sofia, Iohannis a raspuns: “Da, cu siguranta! Dupa ce ma voi intoarce de la Bruxelles vom avea o discutie pe aceasta tema”.

Presedintele Klaus Iohannis a luat parte, duminica, la doua ceremonii militare prilejuite de Ziua Armatei, unul la Monumentul Eroilor din localitatea Paulis, iar celalalt la Monumentul Ostasului Roman din Piata “Avram Iancu” din municipiul Arad, ulterior el dand declaratii presei.

Premierul Victor Ponta a declarat sambata, dupa o intalnire cu omologii sai bulgar si sarb, pe tema crizei refugiatilor, ca “Daca sunt tari care isi inchid granitele sau construiesc garduri, avem dreptul sa ne aparam in timp util”. “Ne indeplinim obligatiile, suntem solidari cu toata Europa, dar responsabilitatea nu poate fi pusa doar in sarcina unor tari”, a afirmat Victor Ponta, citat de Reuters.

Ponta a precizat sambata, la Sofia, ca aceasta va fi pozitia comuna a celor 3 tari la reuniunea organizata duminica, la Bruxelles, de Comisia Europeana pe tema migratiei in regiunea Balcanilor de Vest. Romania va fi reprezentata la mini-summit-ul de duminica de presedintele Klaus Iohannis.

La reuniunea de duminica vor participa sefi de stat si de guvern din Austria, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, Romania, Serbia si Slovenia. In cadrul reuniunii urmeaza sa fie abordate aspecte concrete legate de provocarile generate de fluxurile de refugiati cu care se confrunta statele din regiune. Vor fi analizate nevoile de sprijin pentru aceste tari, precum si posibilitatile de sprijin atat din partea Uniunii Europene, cat si in plan bilateral, si in corelare cu agentiile europene si internationale din domeniu.

Victor Ponta a participat, sambata, la Sofia, la cea de-a doua reuniune a Grupului de la Craiova – intalnirea trilaterala a sefilor de guverne din Bulgaria, Romania si Serbia. Prima intalnire formala a acestui Grup a avut loc la Craiova, la 24 aprilie 2015, in marja sedintei comune de Guvern Romania-Bulgaria, a informat vineri Guvernul Romaniei, intr-un comunicat.

  • Digi24:

48.000 de oameni au ajuns pe insule elene în ultimele cinci zile

Record de refugiaţi în sudul arhipelagului grecesc în ultimele cinci zile. În jur de 48.000 de imigranţi au ajuns acolo, anunţă Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, care atrage atenţia că oamenii trebuie să facă faţă condiţiilor meteorologice tot mai grele. Un oficial al Înaltului Comisariat pentru refugiaţi al Naţiunilor Unite a declarat că loviturile aeriene şi intensificarea luptelor în jurul oraşului sirian Alep au contribuit la fuga oamenilor către Europa.

Insula Lesbos a devenit neîncăpătoare pentru miile de refugiaţi care aşteaptă zile în şir actele necesare pentru a putea pleca mai departe, spre vestul Europei. Spaţiile de cazare sunt insuficiente, iar oamenii trăiesc sub cerul liber. Îndură frigul şi ploile, însă n-au de ales. Ei aşteaptă ore în şir în frig şi ploaie la frontiera sârbo-croată>

Grecia este doar un punct din lunga călătorie a refugiaţilor către o viaţă mai bună. De acolo, ei pornesc spre vestul Europei prin Macedonia, Serbia, Croaţia şi Slovenia.

“Până acum, cea mai dificilă parte pentru noi a fost la graniţa macedoneană-sârbă. Am mers aproximativ 7 kilometri prin ploaie şi desigur că ne-a fost greu. Cel mai dificil este să-ţi vezi copiii înfriguraţi şi înfometaţi şi nu poţi face nimic pentru a-i încălzi” spune un imigrant.

Barajele de la graniţa sârbo-croată au fost luate cu asalt. Tocmai pentru că sunt înfriguraţi şi înfometaţi, refugiaţii îşi pierd răbdarea şi vor să treacă mai repede punctele de frontieră aflate pe traseul lor, prin forţarea barajelor aşa cum s-a întâmplat în Beraskovo.

Pentru a preveni astfel de incidente, miniştrii de Interne din Croaţia şi Serbia au luat măsuri pentru a grăbi trecerea dintr-o ţară în alta.

Ranko Ostojici, ministrul de Interne al Croaţiei : Am decis să punem punct chinului migranţilor provocat de vremea rece şi cu ajutorul poliţiei de frontieră vom organiza transferul migranţilor cu trenul din Sid direct către Slavonski Brod. Iar înregistrarea făcută în Serbia va fi folosită ca bilet de intrare în Croaţia, ceea ce va accelera trecerea refugiaţilor.

Nebojsa Stefanovici, ministrul de Interne al SerbieiAcest lucru va scăpa celelalte state de pe traseu în privinţa înregistrării, dar şi va face călătoria acestor oameni mai uşoară, pentru că nu vor mai fi ţinuţi cu orele la graniţe şi înregistraţi din nou.

Mâine la Bruxelles va avea loc un summit UE-Balcani convocat de preşedintele Comisiei Europene pe tema crizei refugiaţilor.

Germania: De sâmbătă, dreptul la azil este mai greu de obținut

Germania va pune în aplicare cu începere de sâmbătă, cu o săptămână mai devreme decât era prevăzut, o lege care înăsprește condițiile pentru dreptul la azil, o măsură luată în fața valului fără precedent de migranți din acest an, transmite Agerpres.

Textul, recent adoptat de parlament într-un interval foarte scurt, urma să intre în vigoare la 1 noiembrie. În cele din urmă, a fost publicat vineri în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare sâmbătă. Într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, coordonatorul guvernamental pentru dosarul migranților, Peter Altmeier, a vorbit despre un „semnal” la adresa candidaților la azil în Germania.

Legea îi va lipsi pe cetățenii din Albania, Kosovo și Muntenegru de posibilitatea de a solicita azil în Germania, cu excepția unor cazuri deosebit de grave. Acestea sunt considerate pe viitor ca țări de origine sigure.

Pe de altă parte, numeroase alocații în bani pentru solicitanții de azil, acordate pe perioada cât cererea lor este examinată, vor fi înlocuite prin prestații în natură cu scopul de a face Germania mai puțin atractivă pentru migranți. În plus, procedurile de expulzare pentru solicitanții respinși vor fi accelerate.

În același timp, în cadrul coaliției guvernamentale a cancelarului Angela Merkel pare să se ajungă la un acord privind înființarea unor centre speciale la graniță — numite „zone de tranzit” — pentru a expulza mai rapid migranții care este evident că nu îndeplinesc condițiile statutului de refugiat în Germania, cum sunt migranții economici. 

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a vorbit despre „un acord de principiu” asupra acestei chestiuni, subliniind totodată că „detaliile urmează să fie clarificate”.

Uniunea Social-Democrată, membră a coaliției, s-a opus multă vreme acestor centre, refuzând ideea unor „lagăre” pentru refugiați. În cele din urmă, a acceptat totul, subliniind că aceste zone vor fi instalate în majoritatea cazurilor în clădiri existente.

În acest an, Germania așteaptă între 800.000 și un milion de migranți, față de aproximativ 200.000 în 2014.

Angela Merkel ar fi suparata pe tarile din estul si centrul Europei, care se opun vehement cotelor obligatorii de refugiati, cancelarul german fiind iritata de faptul ca acesti membri ai UE pledeaza pentru “solidaritate” in fata amenintarii reprezentate de Rusia si de presedintele Vladimir Putin, insa resping sa ia asupra lor din povara crizei refugiatilor, potrivit The Guardian.

Publicatia engleza relateaza, citand factori de decizie de la Berlin, Germania ar urma sa faca presiuni pentru ca Uniunea Europeana sa isi dezvolte politici comune mai ambitioase si extinse cu privire la criza refugiatilor, care ar presupune cote permanente obligatorii pentru distributia a sute de mii de persoane ce ar urma sa fie aduse direct din Orientul Mijlociu pentru a controla numarul lor si pentru a evita o calatorie periculoasa.

De asemenea, pe agenda Berlinului se afla propunerea ca statele europene sa transfere catre Bruxelles o parte a autoritatii asupra controlului granitelor si posibilititatea impunerii unei taxe speciala, cu aplicare larga, pentru finantarea acestor politici.

Planurile, pregatite de Berlin si Bruxelles, vor intampina, cu siguranta, rezistenta si vor declansa ciocniri majore in cadrul UE. Berlinul sprijina planurile Comisiei Europene de a face din schema propusa una “permanenta si obligatorie”. Insa in jur de 15 din 28 de state membre ale UE se opun.

Planurile nu se vor aplica Marii Britanii, deoarece nu face parte din zona Schengen a UE si nu a acceptat politicile UE in materie de azilanti, spunand ca nu va lua parte din nicio schema europeana de partajare a refugiatilor.

Pusa fata in fata cu o criza care va defini, probabil, mostenirea sa politica, Merkel pare hotarata sa prevaleze.

Liderii de guvern din UE au conveni luna trecuta sa imparta responsabilitatea celor 160.000 de solicitantii de azil aflati deja in UE, redistribuindu-i din Grecia si Italia in decursul urmatorilor doi ani. Dar decizia a trebuit sa fie sustinuta  printr-un vot majoritar, pentru a putea fi ignorate obiectiile disidentilor, in special din Europa de Est, mai ales cand premierul ungar Viktor Orban o acuza pe Merkel de “imperialism moral”.

Este neobisnuit in cadrul UE ca astfel de probleme sensibile cu un impact politic national profund sa fie solutionate printr-un vot majoritar. Dar Berlinul pare pregatit sa faca acest lucru in cazul in care nu se ajunge la un consens.

Potrivit factorilor de decizie politica de la Berlin, Merkel vrea acum sa mearga mai departe decat cotele discutate luna trecuta si sa mute accentul in cazul repartizarii poverii de pe redistribuirea refugiatilor din interiorul UE, pe cei care se aduna in numar mare in alte tari, in special in Turcia, unde peste 2 milioane de sirieni sunt gazduiti.

Una dintre propunerile care circula la Berlin prevede ca UE sa incheie intelegeri cu tarile terte, cum ar fi Turcia, prin care sa accepte sa preia un numar mare, dar nespecificat, de refugiati de la ei direct in Europa. In schimb, tara terta ar trebui sa accepte un plafon pentru numarul de refugiati pe care ii poate trimite in Europa si se angajeaza sa pastreze toti ceilalti migranti si refugiati si sa le ofere conditii umane. Acest lucru inseamna ca Europa ar finanta tabere de refugiati de dimensiuni mari in aceste tari terte, care vor fi, de asemenea, obligate sa reprimeasca toti refugiatii care nu au primit azil in Europa.

Merkel s-a intors duminica de la discutiile pe aceasta tema cu conducerea turca aparent convinsa ca Ankara este cheia ei pentru o destindere in toxica problema a imigratiei.

Cancelarul german a fost criticat pentru faptul ca in relatiile sale cu liderul autoritar al Turciei, presedintele Recep Tayyip Erdogan, ignora problemele ce tin de drepturile omului. Dar, conform unor surse apropiate acesteia, Merkel a ajuns la concluzia ca in ceea ce priveste Turcia, principala tara terta sursa de migranti care se indreapta catre Europa, interesele sunt mai importante decat valorile.

Planurile realizate de Berlin si Bruxelles includ, de asemenea, miscari pentru “europenizarea” controalelor de la frontierele externe ale UE. Acest lucru ar implica masuri ca guvernele nationale sa renunte la unele dintre competentele lor pe acele frontiere si sa acorde unor organisme europene, precum Frontex, cel putin o parte din autoritatea asupra admiterii refugiatilor, asupra retinerilor si deportarilor.

Unii diplomati de rang inalt si oficiali de la Bruxelles spun ca o astfel de miscare reprezinta o intruziune in suveranitatea nationala, fapt ce se va dovedi dificil de acceptat pentru unele guverne. Factorii de decizie de la Berlin sunt constienti de aceste sensibilitatile, dar par decisi sa actioneze pe furis si in pasi mici, mai scrie The Guardian.

Parchetul din orașul Hamburg examinează o plângere împotriva a trei directori ai rețelei de socializare Facebook, acuzați că nu au acționat suficient împotriva comentariilor rasiste ale internauților în Germania pe fondul crizei migrației, a relatat luni săptămânalul Der Spiegel pe site-ul său, potrivit AFP.

A fost depusă o plângere pentru incitare la ură. Aceasta este în prezent examinată”,

a confirmat luni pentru AFP Parchetul din Hamburg, oraș unde se află sediul Facebook din Germania.

Facebook Germania încurajează difuzarea unor incitări la ură, a unor materiale pasibile de pedeapsă, prin acțiunile sale din Germania“,

se arată în plângerea depusă de avocatul bavarez Chan-jo Jun împotriva a trei directori ai Facebook Germania, explică Spiegel Online.

Rețeaua de socializare a creat o funcție care le permite utilizatorilor să semnaleze comentariile rasiste, însă acestea nu sunt sistematic șterse, Facebook atrăgându-și critici din partea autorităților germane, în contextul în care sosirea în Germania a sute de mii de solicitanți de azil a determinat înmulțirea comentariilor online care îndeamnă la ură.

Avocatul Chan jo-Jun a semnalat rețelei Facebook peste 60 de comentarii, considerate a fi incitări la ură și la calomnie sau care reprezentau apeluri la violență. Majoritatea nu au fost șterse, cu justificarea că nu încălcau carta rețelei de socializare, potrivit Spiegel Online.

Ministrul german de Justiție, Heiko Maas, a trimis la sfârșitul lunii august o scrisoare rețelei Facebook pentru a cere o mai bună aplicare a cartei sale comunitare, menită a garanta suprimarea mesajelor rasiste.

Facebook Germania a anunțat la mijlocul lunii septembrie noi măsuri pentru combaterea rasismului în rândul utilizatorilor săi, propunând în special un parteneriat cu o organizație care controlează conținutul.


Categorii

1. DIVERSE, Criza refugiatilor/ imigrantilor, Facebook, Germania, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la ““GRUPUL DE LA CRAIOVA”. Romania, Bulgaria si Serbia ameninta ca vor INCHIDE GRANITELE pentru REFUGIATI daca vor fi folosite drept ZONE TAMPON. Actiunea NU este asumata si de presedintele IOHANNIS/ Summit cu statele din Europa Centrala si de Sud-Est la ORDINUL lui MERKEL/ Germania RESTRANGE dreptul la AZIL/ Plangeri penale in Germania pentru postari rasiste pe tema refugiatilor

  1. “Orban s-a întrebat de asemenea despre rolul mass-media în actuala criză:”Oare mass-media respectă libertatea de informare și de exprimare arătând doar femei și copii, în timp ce 70% dintre migranți sunt bărbați care arată ca o armată?”
    […]
    “Noi nu suntem în fața unei crize a refugiaților. Aceasta este o mișcare migratorie compusă din migranți economici, refugiați și combatanți străini”, a insistat el într-un discurs la Congresul Partidului Popular European (PPE), care regrupează partidele conservatoare din Uniunea Europeană, joi la Madrid, notează France Presse. ”
    […]

    Sursa: http://www.agerpres.ro/externe/2015/10/22/migranti-prim-ministrul-ungar-isi-apara-linia-dura-23-08-49

  2. Este, foarte necinstit ceea ce face Angela Merkel, o mare mizerie. Pe de-o parte este responsabila in mare parte de puhoiul de emigranti care se indreapta spre Europa, pt. ca le-a transmis ca le va crea posibilitati de azil in Germania, dupa care a inceput sa inchida granitele Germaniei, indemnand (a se citi, obligand) alte state sa preia o mare parte din acestia, iar acum e suparata ca unele state din Est nu preiau povara refugiatilor. Adica eu fac o boacana, chemand o multime de refugiati sa se cazeze la mine in casa, dupa care ma supar pe vecini ca nu doresc sa isi ia, la randul lor, responsabilitatea preluarii lor, caci suntem cu totii o asociatie si toti beneficiem de utlilitati, si daca tot trebuie sa platim cu totii la intretinere, trebuie sa ne asumam si responsabiltiatea primirii in gazda a unor oaspeti chemati de catre alti vecini… Daca Merkel i-a chemat, sa ii primeasca ea, sa se spele pe cap cu ei. Sau este mai degraba vorba de o chemarea la supunere a altor state fata de capriciile conducatorilor unor tari puternice din Uniune, precum Germania?! Este o mare manipulare aceasta ingerinta in politica altor state, aceaste directive care se cer a fi indeplinite, dupa poftele mai marilor zilei. Nu exista nicaieri in tratatul de la Lisabona (dupa care functioneaza Uniunea Europeana), aceasta obligatie de colonizare/acceptare de cote de refugiati. Europa actuala functioneaza pe baza de diktat, iar liderul ei la ora actuala este Angela Merkel (un inger mai degraba intunecat).

  3. Pingback: Avertismentul Arhiepiscopului Ieronim al Greciei: BALCANII SE VOR TRANSFORMA INTR-UN “BUTOI CU PULBERE” DACA IMIGRANTII VOR FI BLOCATI IN REGIUNE | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: MAREA INVAZIE A MIGRANTILOR ARABI. Reportaj “In premiera” (VIDEO): “ROMÂNIA și BULGARIA trebuie să facă eforturi serioase ca să nu ajungă să fie transformate în REZERVAȚII PENTRU REFUGIAȚI”. Cum a fost DISTRUSA viata norm
  5. Pingback: Klaus Iohannis - acum si PRO-IMIGRATIE? Pozitia României pe tema imigratiei din Europa pare a fi glisat in tabara sustinatorilor fenomenului
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare