REMUS CERNEA vrea sa TAIE finantarea CATEDRALEI NEAMULUI si sa implice DNA in acordarea terenului BOR. Cum a raspuns Patriarhia

24-11-2015 7 minute Sublinieri

catedrala

Deputatul independent Remus Cernea a depus la Senat o propunere legislativa pentru modificarea ordonantei de guvern din 2005 privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului astfel incat acest proiect sa nu mai poata fi finantat din bani publici.

Ce prevede articolul unic al proiectului de lege initiat de Cernea (si atasat):

“Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 261/2005 si Legea nr.376/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale ori alte altor institutii publice.”

In expunerea de motive care insoteste acest proiect legislativ, deputatul independent face o trecere in revista a felului in care autoritatile au contribuit la acest demers al Patriarhiei Romane. El sustine ca ca au fost comise “grave ilegalitati” si afirma ca

“prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2015 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului a fost acordat gratuit, in proprietatea Patriarhiei BOR, un teren proprietate publica de 11 hectare, in centrul capitalei langa Palatul Parlamentului, in valoare totala de aproximativ 200 milioane de euro. Dar astfel a fost incalcat Art. 136 alin. 4 din Constitutie, care prevede ca ‘Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiile publice sau pot fi concesionate ori inchiriate; de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiile de utilitate publica’.”

Cernea considera in continuare ca, “printr-o actiune in instanta”, aceasta grava ilegalitate ar trebui anulata iar Patriarhia BOR obligata sa platasca pe terenul primit in mod ilegal din partea statului roman. De asemenea, ar fi utila si o investigare din partea DNA cu privire la modul in care sunt instrainate de catre guvern, in mod ilegal, proprietati publice precum terenul de 11 hectare de langa parlament acordat de catre guvern Patriarhiei BOR pentru Catedrala Mantuirii Neamului”.

De asemenea, Cernea se intreaba de ce este nevoie de o lege pentru a ridica o biserica. […]/ integral pe hotnews.ro

Catedrala Mântuirii Neamului ar putea să nu mai fie finanţată din fonduri publice dacă trece de Parlament un proiect de lege în acest sens, iniţiat de deputatul independent Remus Cernea. Reprezentanţii Patriarhiei spun că este greu de estimat dacă proiectul Catedralei s-ar putea termina fără contribuţii din fonduri publice sau nu.

Un proiect de lege care ar duce la tăierea fondurilor publice din finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului, proiect estimat la 100 de milioane de euro, a fost depus la Senat de către deputatul independent Remus Cernea. Concret, proiectul îşi propune să modifie legea Catedralei Mântuirii Neamului (Legea 376/28 decembrie 2007 şi OUG 19/2005) cu următorul articol: “(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuţii din bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor, autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice.”

Deputatul apreciază că legea va trece dacă va fi un vot raţional şi nu populist. “Trebuie să fim responsabili cu banul public şi să direcţionăm fondurile spre zonele care au cu adevărat nevoie (educaţie, sănătate, ajutor social). Bisericile ar trebui să fie construite doar din donaţiile credincioşilor, nu din bani publici”, a declara pendtru adevărul.ro, Remus Cernea.

În expunerea de motive, Cernea a spus că doreşte ca proiectul de lege să fie realizat fără încălcarea legilor, a Constituţiei şi a principiului separării dintre stat şi biserică şi se referă la Legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor unde scrie că “în România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee” şi “cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreaun cult”.

Mai departe, el spune că este ilegal faptul că un teren de 11 hectare în valoare de 200 de milioane de euro a fost dat gratis de statul român, Patriarhiei. Cernea face referire la articolul 136 din Constituţia României, care spune aşa: “Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică”.

“Aşadar, terenul proprietate publică a statului, adică a tuturor cetăţenilor, nici nu a fost concesionat, nici închiriat, ci pur şi simplu a fost acordat gratuit în proprietatea Patriarhiei. Nu a fost dat nici în folosinţă gratuită , ci în proprietatea bisericii, deşi aceasta nu era o utilitate publică la acel moment. Chiar dacă ar fi fost, tot era neconstituţional să îi fie dat terenul respectiv în proprietate”, a criticat Cernea în expunerea de motive.

“Este greu de spus dacă ar putea fi terminată Catedrala fără ajutorul statului”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, teologul Vasile Bănescu, spune că oricum se ştie bine care este punctul de vedere al deputatului Remus Cernea cu privire la proiectul Catedralei Mântuirii Neamului. “Toate cultele beneficiază de ajutor de la stat, însă nu pot să vă spun exact câţi bani a alocat statul pentru acest proiect. Aceşti bani sunt necesari şi este justificat din considerentul că este un proiect de interes naţional cu o importanţă simbolică. În jur de 86% din contribuabili sunt ortodocşi, iar iniţiativa deputatului Remus Cernea este în dezacord cu un punct de vedere majoritar”, a spus Bănescu. Întrebat dacă proiectul Catedralei ar putea fi terminat fără fonduri publice, el a răspuns că “Este greu de spus dacă ar putea fi terminată Catedrala fără ajutorul statului, e un proiect de anvergură naţională”.

La rândul său, Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste (ASUR) din România, care a criticat deseori proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, spune că “majoritatea resurselor folosite pentru construirea Catedralei provin din fonduri publice”. El a criticat şi faptul că la începutul crizei economice, înalţii prelaţi au spus că nu vor lua din fonduri publice pentru ridicarea bisericii. “Această catedrală se ridică din bani publici în condiţiile în care învăţământul este subfinanţat, iar spitalele nu au medici. De ce nu publică situaţia donaţiilor? De ce nu există un audit independent asupra sursei fondurilor”, a întrebat Pătraşcu.

De altfel, în expunerea de motive din iniţiativa legislativă, Cernea aminteşte că în anul 2014, Biserica Ortodoxă Română a primit de la stat aproape 12 milioane de euro pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în principal de la autorităţi publice. Mai mult, la rectificarea bugetară de anul acesta, Guvernul a alocat alte 25 de milioane de lei pentru construirea marii catedrale, aminteşte Cernea.

Un condamnat în dosarul Transformatorul gestiona banii pentru construcţia Catedralei

Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului nu a fost lipsit nici de controverse juridice. În anul 2013, un condamnat penal pentru abuz în serviciu în “dosarul Transformatorul” era însărcinat de către mai marii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să se ocupe în mod direct de achiziţiile şi licitaţiile de la măreţul proiect. Este vorba de inginerul Ioan Turbatu, condamnat la puşcărie în dosarul Transformatorul, în care a fost acuzat că a adus statului român un prejudiciu de 1,8 milioane de euro. La Catedrala Mântuirii Neamului, Ioan Turbatu avea în responsabilitate milioane de euro, proiectul fiind estimat la aproximativ 100 de milioane de euro. Catalogat de reprezentanţii Patriarhiei ca fiind “un bun profesionist”, inginerul originar din Bacău realiza caietele de sarcini ale diferitelor licitaţii despre care aceiaşi reprezentanţi spuneau acum doi ani că sunt “transparente”.

Punctul de vedere al Patriarhiei Române în legătură cu necesitatea continuării finanțării publice a construirii Catedralei Mântuirii Neamului:

Referitor la inițiativa legislativă recentă privind modificarea Ordonanței de Guvern nr. 19/2005 privind realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, astfel încât acest proiect să nu mai poată fi finanţat din bani publici, facem următoarele precizări:

1. Construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un vechi proiect de peste 130 ani. După Războiul de Independență din anul 1877, când bulgarii au hotărât construirea Catedralei Alexandru Nevski din Sofia, ca expresie de recunoştinţă faţă de soldații căzuți pentru independența Bulgariei de sub Imperiul Otoman, regele Carol I (1866-1914) a promulgat Legea nr. 1750/1884 în care se preciza necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe în București. Prin aceeași lege, Statul român aloca un buget de 5 milioane de lei pentru construirea acesteia, sumă care reprezenta aproximativ 5% din bugetul țării, însă, din nefericire, începerea lucrărilor a fost amânată. Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1925-1939), a reluat ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, mai ales după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, ca fiind un deziderat național. În prezent, proiectul a devenit o realitate, construcția este avansată şi poate fi finalizată până în anul 2018. Afirmația domnului deputat Remus Cernea că obiectivul Catedrala Mântuirii Neamului nu ar trebui să se mai afle în programul România 100, menit să marcheze, în anul 2018, o sută de ani de la constituirea Statului unitar Român, arată lipsa de respect și de adeziune a domnului Remus Cernea față de istoria și credinţa poporului român.

2. Construirea Catedralei Mântuirii Neamului este o necesitate de ordin practic atât în ceea ce privește spațiul din Sfântul Altar, cât și spațiul destinat credincioșilor. Catedrala patriarhală de pe Dealul Mitropoliei, construită în urmă cu peste 350 de ani (1656-1658) ca biserică de mănăstire, având doar provizoriu statutul de catedrală, stabilit de patriarhul Miron Cristea în anul 1925, nu mai corespunde astăzi cerințelor liturgice, pastorale şi de reprezentare ale Bisericii Ortodoxe Române. Dacă până în anul 1990 Sfântul Sinod era format doar din 12 membri, în prezent numărul ierarhilor este de 53. În acelaşi timp, capacitatea actualei Catedrale patriarhale din Dealul Mitropoliei este de aproximativ 500 de persoane, situaţie în care numeroşi credincioşi sunt nevoiţi să participe la Sfânta Liturghie aflându-se în exteriorul acesteia, de multe ori în condiţii de vreme nefavorabilă.

3. Toate catedralele şi bisericile mari construite după anul 1990 în alte orașe ale României au primit sprijin financiar de la bugetul central sau de la bugetele locale, potrivit Constituției României (art. 29-30), Legii Cultelor nr. 489/2006, O.G. 82/2001 şi H.G. nr. 1470/2002. Autorităţile Statului român au înţeles necesitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului ca necesitate practică, dar şi ca simbol al demnității şi unității naţionale prin adoptarea în unanimitate a Legii Catedralei nr. 261/2005, precum şi ca o reparație morală pentru bisericile demolate sau translate din Bucureşti pentru a construi în locul lor Casa Poporului. În art. 1 alin. (2) al acestei legi se prevede că fondurile necesare construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita alocărilor bugetare anuale, precum și de organele administrației publice locale. În acest context, aprobarea iniţiativei legislative a domnului Remus Cernea ar constitui o discriminare între Catedrala Mântuirii Neamului și orice alt lăcaș de cult, al oricărui cult religios recunoscut din România, sprijinit financiar de către stat. Menţionăm că în alte state din lume, marile catedrale s-au construit şi cu sprijinul financiar al Statului sau prin acordarea de facilități fiscale pentru societățile comerciale care au contribuit la edificarea acestora. De exemplu, Catedrala Națională din Washington DC (SUA), Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova (Rusia), Catedrala Sfântul Sava din Belgrad (Serbia) etc.

4. Viitoarea Catedrală patriarhală sau Catedrala Mântuirii (eliberării) Neamului va fi un obiectiv arhitectural şi turistic important pentru Bucureşti, singura capitală europeană care nu are încă o Catedrală reprezentativă pentru credinţa majorității locuitorilor săi (două milioane de creștini ortodocși). După cum sume importante de bani au fost alocate de la bugetele de stat centrale și locale pentru Biblioteca Naţională, Teatrul Național şi Arena Națională, obiective reprezentative din București, deși nu toți cetăţenii merg la bibliotecă, teatru sau stadion, tot astfel este justificat şi sprijinul financiar de la Stat pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

5. Atitudinea ostilă a domnului Remus Cernea faţă de noua Catedrală s-a manifestat şi în anul 2007 când Asociația Solidaritate pentru libertate de conștiință, condusă pe atunci de dânsul, a pierdut definitiv și irevocabil în fața instanțelor judecătoreşti o acțiune în contradictoriu cu Patriarhia Română. Ca şi atunci, şi în prezent citatele trunchiate din legislație au devenit o regulă în slaba argumentare a domniei sale. De exemplu, domnul Remus Cernea ignoră cu bună ştiinţă mențiunea explicită din Legea cultelor nr. 489/2006, potrivit căreia Cultele religioase recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului pentru cheltuielile privind … construcții noi (art. 10 alin 6). În schimb, acesta încearcă să deducă din neutralitatea statului (inclusiv față de ideologiile atee) o interdicție a autorităţilor de a acorda sprijin cultelor recunoscute, potrivit reglementărilor existente.

În concluzie, recenta inițiativă legislativă provocatoare a domnului Remus Cernea are ca scop legiferarea de către Parlamentul României a unei interdicţii de finanţare a viitoarei Catedrale patriarhale, iniţiativă care intră în contradicție cu Constituția României (art. 30) şi Legea cultelor nr. 489/2006.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “REMUS CERNEA vrea sa TAIE finantarea CATEDRALEI NEAMULUI si sa implice DNA in acordarea terenului BOR. Cum a raspuns Patriarhia

  1. Aici s-ar putea ca baza atator sicanari si atacuri impotriva BOR sa fie cu totul alta, data fiind locatia in sine http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/incendiul-de-la-clubul-colectiv-aproape-de-centrul-pentagramei-oculte-a-bucurestilor-337323

  2. In afara de comunicatele astea seci mai stiu si altceva?Stiti ce ma gandesc,ca Trinitas tv ar trebui sa aiba stiri pe bune(un buletin de stiri),adica ca cele de la Pro sau Antena.Si desigur sa aiba si sectie de investigatii 🙂 ,ca pana la urma este chiar de-a dreptul necinstit ca unii sa aiba n site-uri(cu trafic,nu gluma!!!) la dispozitie iar altii sa se zbata doar in niste comunicate seci si fara putere mediatica.

  3. Comunicatul Patriarhiei mi se pare chiar de bun simt si bine argumentat.
    Dl Remus trebuie si el sa-si justifice salariul, sa arate la sfarsit de an finantarilor sai cate propuneri legislative antibiserica a facut.

  4. Si mie mi se pare OK punctul de vedere al Patriarhiei, dar, cu riscul de a fi offtopic, trebuie sa adaug ca gasesc buna ideea de mai sus: un buletin de stiri la Trinitas TV, cu stiri importante si care sunt prezente si la celelalte televiziuni, stiri prezentate in cheie ortodoxa, nu doar “obiectiv” in sensul laic al cuvantului. Pentru noi, Adevarul este Hristos, deci “obiectiv” este doar acel lucru redat prin filtrul credintei in Hristos. Cam asa cum sunt stirile din sectiunea aceasta a site-ului cuvantul-ortodox.ro

  5. Foarte foarte buna idea cu un bulletin de stiri al Patriarhiei. Si eu mi-as permite sa merg putin mai departe : crearea de situri oficiale ale Patriarhiei si ale episcopiilor atit in tara cat si in afara ei , pentru articole si comunicate in spiritul adevarului ortodox. Tinerii mai ales inseteaza de cuvantul bisericii pe care nu il gasesc tocmai in locurile in care ei se asteapta. Ar fi o extraordinar de buna replica la toata cohorta de situri ortodoxiste antisistem care au rasarit ca ciupercile si care otravesc de cativa ani de zile spatiul public romanesc. Ati vazut, oamenii sunt debusolati la avalansele de vesti si de intoxicari si vor sa auda un cuvant din partea bisericii si a slujitorilor ei. Desigur, cei mai multi nu dau pe la biserica , astfel ca vor pica in capcana acestor tomberoane care isi spun ‘ortodoxe’ vorbind in numele ortodoxiei. Si stiti bine cat de multi au cazut grav si iremediabil in aceste inselari. In toti acesti ani, am vazut in spatiul public si online extrem de putine comunicate venite din partea slujitorilor bisericii care sa lamureasca multe aspecte. Suntem insetati de cuvantul bisericii care ar putea sa-si exprime pozitia fata de orice problema duhovniceasca dar si din societate. Astfel , spatiul online romanesc ar incepe sa se curete de toata zgura si de toti ciudatii care s-au facut peste noapte invatatori ai dreptei credinte ducand multi tineri in cele mai mari inselari. Poate ca ceea ce s-a intamplat in strada cand tinerii strigau impotriva bisericii, se datoreaza pe undeva si tacerii bisericii din ultimii 25 de ani.

  6. Hahalera de Cernea in orice tara normala ar fi fost un simplu flacau tomnatic vesnic in cautare de slujbe. In Romania e, nici mai mult nici mai putin, deputat! Si toate ideile nastrusnice care-i sageteaza creierasul lipsit de o ocupatie serioasa devin prilejuri de dezbateri publice!

    Stiu ca e aiurea, dar nu-mi vine decat sa ma cainez intruna: cat de rau am ajuns, Doamne, cat de rau…

  7. Pingback: Agenda guvernului tehnocrat: TAIEREA BUGETULUI PENTRU LACASURILE DE CULT, CRESTEREA BUGETELOR SERVICIILOR SECRETE, AMANAREA CRESTERII SALARIULUI MINIM. Romania post-Colectiv trebuie sa fie laica, supravegheata si saraca | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: Agenda guvernului tehnocrat dupa vizita “asasinului economic” Thomsen de la FMI: TAIEREA BUGETULUI PENTRU LACASURILE DE CULT, CRESTEREA BUGETELOR SERVICIILOR SECRETE, AMANAREA CRESTERII SALARIULUI MINIM. Romania post-Colectiv trebuie sa fie la
  9. Pingback: ACTUALIZARE – Premierul Ciolos da inapoi dupa o convorbire cu P.F. Daniel/ Agenda guvernului tehnocrat dupa vizita “asasinului economic” Thomsen de la FMI: TAIEREA BUGETULUI PENTRU LACASURILE DE CULT, CRESTEREA BUGETELOR SERVICIILOR SECR
  10. Pingback: ACTUALIZARE – Premierul Ciolos pare ca da inapoi dupa o convorbire cu P.F. Daniel/ Agenda guvernului tehnocrat dupa vizita “asasinului economic” Thomsen de la FMI: TAIEREA BUGETULUI PENTRU LACASURILE DE CULT, CRESTEREA BUGETELOR SERVICII
  11. Pingback: ACTUALIZARE – Premierul Ciolos pare a face un pas inapoi dupa o discutie cu P.F. Daniel/ Agenda guvernului tehnocrat dupa vizita “asasinului economic” Thomsen de la FMI: TAIEREA BUGETULUI PENTRU LACASURILE DE CULT, CRESTEREA BUGETELOR SE
  12. Pingback: ”De ce atata ura?” sau SECULARIZARE PRIN REEDUCARE. Campania mediatica agresiva pe tema ”finantarii” Bisericii abia a inceput. “BUGETUL” SOCIAL AL BOR – ADEVARATA TINTA A SISTEMULUI DE PROPAGANDA | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: Premierul Ciolos a reiterat TAIEREA FONDURILOR PENTRU BISERICI in numele “TENSIUNII” din societate. Oficiosul HOTNEWS loveste din nou: BOR TREBUIE SA SE REFORMEZE, INCLUSIV IN PRIVINTA “FONDULUI INVATATURILOR TRANSMISE” | Cuvântul
  14. Pingback: LA LOC COMANDA: Premierul Cioloș a revenit la ordin(e) si TAIE COMPLET BANII PENTRU BISERICI in numele “TENSIUNII” din societate. Oficiosul HOTNEWS loveste din nou si arata adevaratul obiectiv: REFORMAREA BOR, INCLUSIV A “FONDULUI INVAT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare