Campanie manipulatorie anti-BOR orchestrata prin cotidianul “Adevarul”: PREA MULTE BISERICI, PREA PUTINE SPITALE SI SCOLI. Patriarhia tocmai facuse publice cheltuielile lucrarilor sociale si filantropice

6-02-2015 4 minute Sublinieri

adevarul-spitale-biserici

În România, bisericile apar ca ciupercile după ploaie, în vreme ce spitalele se închid sau ajung într-o stare deplorabilă. „Adevărul“ vă prezintă harta spitalelor, a şcolilor şi a bisericilor din ţara noastră. Potrivit statisticilor, în România sunt, la nivelul anului 2013, 18.300 de lăcaşuri de cult, 4.700 de şcoli generale şi 425 de spitale. De exemplu, în judeţul Sălaj, este o biserică la 475 de locuitori (460 de biserici), iar în judeţul Tulcea (), la extrema cealaltă, o biserică la 2.760 de locuitori (73 de biserici).

Cu toate acestea, judeţul cu cele mai multe biserici din România este Cluj (833). În acelaşi timp, sunt judeţe în care este un pat de spital la 300 de persoane şi o şcoală la 3.000 de locuitori. […]/ integral pe adevarul.ro

  • ActiveNews:

Mihai Somanescu: Cum s-a deconspirat ziarul Adevărul în mijlocul scandalului Coldea – Udrea

În mijlocul unui adevărat vârtej politic,  în care tot eşafodajul politic este zguduit de acuze fără precedent, în care aflăm că toate discursurile alea despre „stat de drept„, „separarea puterilor în stat”, „independenţa justiţiei” sunt vrăjeli, ce face ziarul/siteul Adevărul?

Se apucă de numărat bisericile, paraclisele şi mănăstirile din România. Şi nu oricum, ci antrenând o armată de corespondenţi. Şi nu în toate judeţele, ci doar în unele. De ce nu toate? Pentru că trebuia demonstrat ceva.

Iată deci, cum se arată că toată campania asta, din 5-6 ani, nu este întâmplătoare. De câţiva ani încoace, concomitent cu apariţia întâmplătoare a unei obscure asociaţii, ce numără un număr infim de membri, anumite siteuri şi ziare nu fac decât să numerele bisericile, mănăstirile, paraclisele, lumănările şi metaniile creştinilor din această ţară (de ce nu şi avorturile, tovarăşi?). Şi în timp ce opinia publică era intoxicată şi otrăvită cu astfel de articole,  mafia îşi desfăşura liniştită tranzacţiile.

Se întreba Iulian Capsali, zilele trecute:„ce rol a avut SRI în atacurile în avalanşă din presa ultimilor ani împotriva Bisericii Ortodoxe, ştiindu-se că serviciul are mulţi jurnalişti sub acoperire?”. Acum am aflat.

Despre Adevărul, nu sunt prea multe de spus: în timpul campaniei electorale a preluat toate zvonurile, toate minciunile, toate acuzele fondate sau nu, împotriva BOR şi le-a dus la paroxism, iar  în postul Crăciunului a inventat vorbe pe care le-au pus în gura unui preot,  minciună sesizată de toată presa, dar nemodificată nici în ziua de azi.

Doar un singur lucru le mai putem cere: să revină cât mai repede la denumirea originală, „Scânteia – organ al Partidului Comunist Român. Proletari din toate redacţiile, uniţi-vă!”

Raport de activitate al BOR în 2014: 758 de instituţii şi servicii sociale au funcţionat în cadrul Patriarhiei Române. 576 de proiecte şi programe sociale sunt în derulare

La nivelul eparhiilor Patriarhiei Române se află în derulare 576 de proiecte şi programe sociale, dintre care 430 finanţate din fonduri proprii, 53 cu finanţare publică, 36 cu finanţare externă şi 57 cu finanţare mixtă, informează agenţia Basilica.ro.

Miercuri, 4 februarie, a avut loc şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti, organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale. Membrilor Adunării li s-a adus la cunoştinţă faptul că în eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcţionează în prezent 785 de instituţii şi servicii sociale, dintre care:

158 cantine sociale şi brutării, 51 instituţii medicale şi farmacii, 85 centre de zi pentru copii, 63 centre educaţionale, 14 centre de zi pentru vârstnici, 44 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 29 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 38 grădiniţe sociale şi after-school, 14 locuinţe protejate, 94 centre de informare, consiliere şi resurse, 1 instituţie de învăţământ pentru adulţi, 21 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane), 21 campusuri de tabără şi alte 117 de instituţii sociale cu specific diferit.

În 2014, BOR a cheltuit peste 19,5 MILIOANE de euro pentru ajutorarea săracilor şi victimelor inundaţiilor

Biserica Ortodoxă Română a cheltuit 87.365.322 de lei, cu aproape 8 milioane mai mult decât în 2013, pentru activităţi de asistenţă socială şi filantropică şi pentru ajutorarea sinistraţilor se arată în raportul de activitate pe 2014 al Patriarhiei Române. De asemenea, tot în acest scop s-au cheltuit 109.906 euro.

În total, suma se ridică la peste 88 de milioane de lei, echivalentul a 19,5 milioane de euro.

De aceste programe au beneficiat 87.474 de români, dintre care, 39.006 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere, sau cu părinţii aflaţi la muncă în alte ţări; 3.892 persoane cu dizabilităţi, cu deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA; 22.429 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezentau grave probleme de sănătate; 19.857 şomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităților naturale, etc.

Patriarhia menţionează că la aceste cifre nu au fost luate în calcul activităţile social-filantropice din parohii şi mănăstiri.

Mai mult, Biserica Ortodoxă Română a colectat 500.000 de euro pe care i-a oferit Patriarhiei Antiohiei şi Întregului Orient pentru ajutorarea creştinilor din Siria şi Orientul Mijlociu.

În 2014, s-au efectuat lucrări de renovări,  reamenajare şi dotare tehnică la: Centrul Social-Cultural „Sfântul Apostol Andrei”, Reşedinţa Patriarhală, Depozitul de Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilorş.a. Începând cu luna aprilie 2014 au fost demarate lucrări de renovare şi modernizare la Centrul Cultural – Misionar „Familia” – Casa „Sfântul Pantelimon”. În data de 28 octombrie 2014a avut loc sfinţirea şi inaugurarea corpului C, cu un număr de 12 camere de cazare, bucătărie complet utilată şi o sală polivalentă. Este necesară continuarea proiectului de modernizare şi compartimentare a corpurilor A, B şi D, ale Centrului Cultural–Misionar „Familia” – Casa „Sfântul Pantelimon”, această lucrare misionară având în primul rând ca scop promovarea valorilor familiei creştine.

Tot în 2014, Patriarhia a continuat proiectul Alege Şcoala, ce are ca obiectiv oferirea de șanse egale la educație pentru un număr de 1325 de elevi şi dezvoltarea de acțiuni remedial-corective pentru un număr de 318 persoane care au abandonat școala.


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Campanie manipulatorie anti-BOR orchestrata prin cotidianul “Adevarul”: PREA MULTE BISERICI, PREA PUTINE SPITALE SI SCOLI. Patriarhia tocmai facuse publice cheltuielile lucrarilor sociale si filantropice

  1. “18.300 de lăcaşuri de cult” – nu inseamna ca toate apartin Bisericii Ortodoxe. Avem si alte confesiuni la noi in tara.

  2. @ Costel: corect.
    In plus, daca BOR a facut cam ce are de facut cu banii ei, trebuie sa i se ia acei bani, pentru ca ceilalti nu au facut ce trebuie sa faca cu banii lor (adica i-au furat) – fiecare in domeniul sau ?
    Sau dupa ce a fost facuta cu forta sa accepte finantare prin mecanismele statului si lasata fara mijloace de a se intretine prin secularizarea proprietatilor manastiresti, etc. acum s-au gandit ca e timpul potrivit, cand tot contextul lumesc a ajuns in punctul critic necesar? Se numeste coup de grâce.
    Si de ar fi 30000 de biserici ortodoxe, pentru ca, sa zicem, nu ar avea unde sa incapa toti ortodocsii traitori in biserici zi de zi la slujbe, tot ar fi o non-problema.
    Problema spinoasa si care-i arde pe unii nefericiti este ca nu pot controla inca oamenii din biserica, le scapa inca printre degete acesti oameni si acele resurse. Cata vreme va exista biserica sub forma de pavaza pentru credinciosi acest asalt nu va inceta. Domnul sa lungeasca aceasta vreme. Sau si mai bine, sa fie dupa cum Domnul voieste.
    Dar cand vor reusi sa strice aceasta pavaza si vor impune controlul asupra resurselor organizate sistematic ale BOR… va fi foarte grav. Pentru toata lumea.
    Pentru ca s-ar putea ca toate sa cada mai inainte sub aceasta tiranie sistematizata si cea mai de pe urma va cadea biserica, ca organizare a resurselor materiale. Vor face totul lucios si puturos. Dupa cum spun Sfintii Parinti ai Bisericii.
    Domnul sa ne miluiasca si sa fim printre cei “7000” care nu-si vor pleca genunchii baalilor.

  3. Nu stiu ce sunt mai pline, bisericile sau spitalele. Daca 18300 de biserici ortodoxe sunt pline, atunci inseamna ca era nevoie de ele. In timp ce Adevarul nu are tiraj nici macar pentru fiecare biserica din cele 18300, nici nu stiu daca mai are vreun tiraj si nu cumva mai este doar on-line. Asa ca sa ne mai scuteasca.
    Pe de alta parte, nu pot sa nu observ ca Patriarhia si-a facut trust de presa ca sa poata concura cu trusturile de presa care o denigreaza. Prost, foarte prost. Mai intai ca Biserica nu comunica cu madularele ei prin media. Asta unu la mana. Doi la mana: nu e cazul sa lupti cu sursa mesajului, ci sa castigi publicul caruia i se adreseaza, astfel incat mesajul sa nu ajunga nicaieri si sa se piarda in vant. Asta asa, ca tactica. Facandu-si trust de presa, Patriarhia isi cheltuieste energiile pe frontul care nu trebuie. Mai bine ar face misionarism, asa cum faceau apostolii.

  4. @Titus L.

    ‘Daca 18300 de biserici ortodoxe sunt pline, atunci inseamna ca era nevoie de ele.’

    Simplu si la obiect. Intreaga dezbatere ‘in a nutshell’, cum se zice. Bravo, Titus, o sa plagiez acest argument de un genial bun-simt!

  5. Înainte era bine că trebuia să depui hârtie să te retragi. Acum e persecuție că trebuie să depui hârtie să te înscrii. Da, de obligativitatea religiei în școli vorbesc, ipocriților! Și de campania furibundă a BOR pe toate canalele media, cu largul concurs al guvernului roșu în cerul gurii.
    Nu contează dacă mă cenzurați și de data asta – doar s-a inventat printscreen-ul, nu?

  6. @acid:

    Si daca te-am ”cenzura” care-i problema, domnu’? Sau habar nu ai cum functioneaza orice site de acest fel pe internet? In alta ordine de idei, unde ati invatat voi sa amenintati asa? Cu siguranta nu la ora de religie, ci la ora de reeducare politica, pe care ati inghitit-o pe nerasuflate si, mai ales, pe negandite.

  7. Pingback: PATRIARHIA ROMANA cere explicatii de la cultul musulman privind MOSCHEEA din Bucuresti/ Siteul Adevarul, acuzat de MANIPULARE si de “ATACURI COMANDATE” din exterior impotriva BISERICII ORTODOXE | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: REMUS CERNEA vrea sa TAIE finantarea CATEDRALEI NEAMULUI si sa implice DNA in acordarea terenului BOR. Cum a raspuns Patriarhia | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare