RUSIA PRETINDE CA ARE DOVEZI ALE COMERTULUI TURCIEI CU ISIS/ Grecia se alatura Rusiei in conflictul avionului doborat/ PUTIN AMENINTA CU REPRESALII PENTRU INCLUDEREA MUNTENEGRU IN NATO/ Germania vrea detensioare cu Rusia si Nord Stream 2/ ORBAN “VEDE” DECLINUL OCCIDENTULUI/ Spania: decizia de SECESIUNE a Cataloniei, revocata

2-12-2015 13 minute Sublinieri

siria-avion-doborat

  • Ziarul Financiar:

Oficialii ruşi spun că Turcia este principalul consumator de petrol de la ISIS

Oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat miercuri că au proba faptului că Turcia este principalul consumator de petrol al Statului Islamic (SI) şi că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia sa sunt implicaţi în afaceri cu gruparea jihadistă, relatează Reuters online.

Oficiali au evocat – la un eveniment, la Moscova – imagerie satelitară în care, afirmă ei, apar camioane-cisternă care se îndreaptă dinspre un teritoriu aflat sub controlul SI către Turcia.

Ei mai afirmă că cunosc trei rute prin care petrolul este introdus pe teritoriul turc.

Ministerul a adăugat că va continua să lanseze atacuri aeriene asupra infrastructurii petroliere controlate de către SI în Siria, în cadrul campaniei de bombardamente.

Întorsătură de situaţie în cazul avionului rusesc doborât de Turcia: ar fi fost lovit în spaţiul aerian sirian. ”Este dincolo de orice dubiu”

Bombardierul rus a fost doborât în spaţiul aerian al Siriei, afirmă ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, contestând afirmaţiile Turciei, care susţine că avionul militar intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc.

“Atacul asupra avionului Suhoi Su-24M a avut loc în spaţiul aerian sirian. Acest lucru este dincolo de orice dubiu”, a declarat Panos Kammenos într-un interviu acordat postului Mega TV.

“Partea turcă ştie foarte bine acest lucru, altfel Ankara ar fi invocat Articolul 5 al Cartei NATO pentru a cere ajutorul Alianţei Nord-Atlantice”, a subliniat ministrul turc al Apărării.

“Fără niciun dubiu, aici este vorba de o acţiune militară pe teritoriul altui stat”, a subliniat Kammenos.

Întrebat de ce parte este Grecia în disputa ruso-turcă, Kammenons a precizat: “De partea adevărului. Dacă Rusia ar fi încălcat spaţiul aerian turc, am fi susţinut Ankara”.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, l-a criticat dur pe omologul său turc, Ahmet Davutoglu, după doborârea bombardierului rus de către armata turcă, explicând că avioane militare turce pătrund frecvent în mod ilegal în spaţiul elen şi denunţând ineficienţa Turciei în criza imigraţiei. […]/ integral pe zf.ro

Înalţi oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării au prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă cele TREI trasee folosite pentru introducerea petrolului ISIS pe teritoriul turc. Ruta vestică duce către porturile turceşti de la Mediterană, cea nordică spre rafinăria Batman iar cea estică la baza uriaşă de transbordare din oraşul turcesc Cizre. Preşedintele turc Erdogan a precizat că va demisiona imediat din funcția de președinte dacă acuzațiile Moscovei sunt probate. 

turcia-isisLa o conferință de presă la Moscova, mai mulţi oficiali din Ministerul rus al Apărării au declarat, miercuri, că în prezent sunt cunoscute cel puțin trei din rutele folosite de Statul Islamic pentru a furniza petrol Turciei: traseul vestic care duce către porturile turceşti de la Mediterană, traseul nordic către rafinăria din oraşul Batman şi traseul estic pe care petrolul este dus la bază uriaşă de transbordare din oraşul Cizre.  “Acestea sunt cele trei rute cheie prin care este introdus petrolul teroriştilor jihadişti pe teritoriul Turciei din zonele controlate de ISIS în Siria şi Irak”, a declarat generalul Serghei Rudskoy. Ministerul rus al Apărării l-a acuzat direct pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că profită, împreună cu familia sa, de pe urma contrabandei cu petrol, făcută de organizația teroristă Statul Islamic.

Oficialii ruşi au prezentat apoi o serie de imagini surprinse cu ajutorul sateliţilor în care apar numeroane cisterene sau camioane care trec granița din Siria spre Turcia.

“Pe traseul vestic sunt transportate, mai ales noaptea, hidrocarburile extrase de lângă Rakka. Camioanele traversează localităţile nelocuite Azaz (Siria) şi Reyhanli (Turcia), de la graniţa celor două state, de unde merg mai departe către porturile turceşti Dortyol şi Iskenderun, a precizat Rudskoy, arătând o imagine surprinsă din satelit lângă Azaz pe 13 noiembrie.

Pe ruta nordică, explică Rudskoy, este transportat petrolul extras de pe malul drept al râului Eufrat. În perimetrul localităţii Deir-ez-Zor se află unele din cele mai mari centre de procesare a produselor petroliere controlate de organizaţia teroristă Statul Islamic. “Există un număr mare de rafinării iar aici puteţi vedea unele dintre ele”, precizează Rudskoy arătând pe hartă mai multe “fotografii edificatoare” în acest sens. “De asemenea, puteţi vedea mai multe cisterne de transport bezină care au fost în mod constant semnalate în regiune”, mai spune Rudskoy.

Cea de-a treia rută de transport porneşte de la depozitele de petrol din nordul-estul Siriei şi nord-vestul Irakului, străbate localităţile nelocuite de la graniţa – Kara-Chokh şi Cham-Khanik (Siria) şi Tavan, respectiv, Zakho din Iraq. “Imaginile arată o mulţime de autocistene şi camioane lângă aceste localităţi nelocuite. Pe 28 noiembrie, cel puţin 50 de cisterne au fost semnalate lângă Kara-Chokh”, a mai indicat Rudskoy prezentând în continuare fotografii care să întărească spusele sale şi implicit acuzaţiile formulate de preşedintele rus Vladimir Putin la Turciei care ar fi doborât, pe 24 noiembrie, un SU-24 rusesc pentru a-şi proteja rutele de contrabandă. Potrivit lui Putin, Turcia este principalul consumator de petrol al Statului Islamic iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia sa sunt implicaţi în afaceri cu gruparea jihadistă.

Erdogan a afirmat miercuri că va demisiona imediat din funcția de președinte dacă acuzațiile Moscovei sunt probate. “Eu nu voi mai rămâne în turcia-isis2scaunul de președinte niciun minut dacă Rusia va aduce probe în susținerea afirmațiilor sale. Iar cei care propagă aceste calomnii nu trebuie să mai rămână în scaunele lor”, a mai declarat Erdogan.

Anterior, ministrul adjunct rus al apărării, Anatoli Antonov, a acuzat ”clasa politică de la conducerea Turciei, inclusiv pe președintele Erdogan și familia acestuia”, de a fi implicată în comerțul ilegal cu petrol al grupării teroriste Statul Islamic.

Antonov a făcut referire în special la ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak (37 ani), care a condus mult timp grupul Calik Holding, specializat în energie, și la unul din fiii președintelui turc, Bilal, care deține mai multe firme de lucrări publice și de transport maritim.

Relațiile dintre Ankara și Moscova traversează în prezent o perioadă de tensiuni după ce aviația turcă a doborât la 24 noiembrie un bombardier rus la frontiera cu Siria. Autoritățile de la Ankara susțin că avionul militar rus a încălcat spațiul aerian al Turciei, ceea ce Moscova neagă, afirmând că aparatul său de zbor se afla la un kilometru distanță de granița turcă.

turcia-isis3Pe de altă parte, tot miercuri, secretarul de stat american John Kerry a declarat că Turcia s-a angajat să-și controleze frontiera cu Siria, mai ales în lungul regiunilor controlate de Statul Islamic. Tot Kerry crede că este în interesul Turciei să pună capăt contrabandei cu petrol, sursa principală de finanțare a milițiior Statului Islamic.

Turcia nu va răspunde reacțiilor “emoționale” ale Rusiei după ce aviația turcă a doborât un bombardier rus și nu va acționa împotriva cetățenilor ruși sau intereselor acesteia, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat miercuri de AFP.

“Noi vom adopta o abordare echilibrată față de comportamentul emoțional al Rusiei”, a declarat marți seara Erdogan, citat de cotidianul Hurriyet, jurnaliștilor care îl însoțeau în avionul ce îl transporta de la Paris, unde a participat la summitul mondial asupra climatului, în Qatar, unde miercuri efectuează o vizită de lucru de o zi, potrivit Agerpres.

Șeful statului turc a asigurat, în special, că nu se pune problema expulzării cetățenilor ruși de pe teritoriul Turciei. Aceasta “nu ar fi demn de Turcia”, a remarcat el.

Moscova a decis reintroducerea vizelor pentru cetățenii turci începând cu 1 ianuarie și a făcut apel la cetățenii ruși să nu mai călătorească în Turcia, una din destinațiile turistice preferate de majoritatea rușilor.

Erdogan a denunțat, de asemenea, sancțiunile economice adoptate de Rusia, ca represalii la incidentul legat de bombardierul Su-24. “Rusia este partenerul nostru strategic, dar uitați-vă ce face: impune sancțiuni împotriva oamenilor noștri de afaceri”, a deplâns președintele turc, asigurând: “Noi nu vom folosi un limbaj similar”.

Liderul de la Ankara a afirmat că țara este pregătită să se descurce și fără gazele rusești, principala sa sursă de energie. “Noi nu am trăit întotdeauna cu gaze naturale, știți aceasta. Acest popor este obișnuit cu greutățile”, a spus el. […]/ integral pe digi24.ro

Extinderea continuă a Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO) către est va conduce la măsuri de retorsiune din partea Moscovei, avertizează Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, relatează Reuters în pagina electronică.

Blocul militar a invitat miercuri Muntenegrul să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Peskov a mai declarat pentru jurnalişti că sancţiunile pe care Rusia le-a impus Turciei, după ce forţele aeriene turce au doborât doborât un avion militar rus, sunt diferite de cele impuse de către Occident Rusiei în criza ucraineană.

Sancţiunile impuse de Moscova Ankarei sunt preventive şi vizează ameninţarea teroristă, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

  • Hotnews: 

Serghei Lavrov se va intalni cu omologul sau turc Mevlut Cavusoglu la summitul OSCE de la Belgrad

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a anuntat miercuri ca se va intalni cu omologul sau turc Mevlut Cavusoglu la summitul OSCE de la Belgrad, prima intrevedere dintre cei doi oficiali dupa doborarea unui avion rus de catre aviatia turca, scrie AFP.

“Partea turca insista pentru organizarea unei intalniri tete-a-tete cu ministrul Afacerilor Externe”, a declarat Lavrov, intr-o conferinta de presa la Nicosia.

“Nu ne vom deroba si vom asculta ce are de spus dl Cavusoglu. Poate ca are de spus ceva nou pe care nu l-a spus deja public“, a adaugat el.

Aceasta intalnire ar urma sa aiba loc in marja summitului OSCE care se va reuni in capitala sarba in 3 si 4 decembrie.

Relatiile dintre Moscova si Ankara, altadata parteneri privilegiati, s-au deteriorat masiv dupa prabusirea, saptamana trecuta, a unui bombardier Su-24, doborat de aviatia turca in apropiere de granita siriana. Accidentul s-a soldat cu doi morti, primele pierderi oficiale ale armatei rusesti in Siria, de la inceputul interventiei sale, in 30 septembrie.

Presedintele Vladimir Putin a refuzat sa se intalneasca cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan si pretinde scuze oficiale, ceea ce Ankara a refuzat sa faca.

UPDATE VIDEO Muntenegru, invitat sa intre in NATO. Stoltenberg: Acesta este inceputul unei foarte frumoase aliante. Rusia anunta ca va anula proiectele pe care le are cu Muntenegru

Ministrii de externe din tarile organizatiei Tratatului Nord-Atlantic au invitat miercuri Muntenegru sa se alature Aliantei, deschizand astfel calea pentru fosta tara comunista sa devina al 29-lea membru NATO, informeaza Reuters. Imediat dupa anunt, Moscova a amenintat cu represalii pentru continua extindere a NATO spre est.

“Felicitam Muntenegru”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg in aplauzele ministrilor de externe, reuniti la sediul Aliantei din Bruxelles.

“Acesta este inceputul unei foarte frumoase aliante”, a adaugat Stoltenberg. Marti, o sursa diplomatica declarase AFP ca aderarea va deveni efectiva in “cel mult un an si jumatate”, dupa o faza de negocieri si dupa ratificarea documentului de catre cele 28 de parlamente nationale ale tarilor membre.

Dupa separarea de Serbia si proclamarea independentei in 2006, Muntenegru, un stat cu 620.000 de locuitori, s-a angajat intr-un proces de apropiere de NATO. Demersul sau a primit recent sprijinul SUA, coloana vertebrala a organizatiei.

Alte doua state din regiune, Croatia si Albania, sunt cei mai noi membri ai NATO, la care au aderat in 2009.

Diplomati NATO au declarat Reuters ca decizia de a invita statul de la Adriatica este un mesaj catre Rusia ca Moscova nu are drept de veto in privinta extinderii NATO, chiar daca aderarea Georgiei a fost complicata de razboiul din 2008 cu Rusia.

Moscova ameninta

Rusia va anula proiectele comune cu Muntenegru daca aceasta tara se alatura NATO, a declarat un senator rus, potrivit RIA Novosti, citata de Reuters.

Viktor Ozerov, seful comitetului pentru aparare si siguranta sin Consiliul Federatiei Ruse, a spus ca vor fi anulate inclusiv proiectele din domeniul militar.

Continua extindere a NATO catre est va atrage masuri de represalii din partea Rusiei, a declarat miercuri si purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Moscova se opune oricarei largiri NATO in fostele tari comuniste din estul si sud-estul Europei. Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a spus in septembrie 2014 ca orice expansiune a NATO este “o greseala, chiar o provocare”.

In declaratiile date atunci publicatiilor rusesti e a calificat politica usilor deschise aplicat de NATO ca “iresponsbila”.
Dupa ce Albania si Croatia s-au alaturat NATO in 2009, Serbia, cel mai apropiat aliat al Rusiei din Balcani a ramas singura tara ce nu incearca sa devina membru ala Aliantei.
MAE: S-a luat nota de progresele facute de Bosnia si Hertegovina, Georgia si Macedonia

In reuniunea speciala de miercuri de la Bruxelles, pe langa invitatia adresata Muntenegrului, statele NATO  au adoptat o declaratie privind politica “usilor deschise” si au luat nota de progresele inregistrate de celelalte trei state – Bosnia si Hertegovina, Georgia si Macedonia – in procesul de pregatire pentru aderare, fiind incurajate sa continue eforturile in aceasta directie, se arata intr-un comunicat al MAE.Declaratia precizeaza ca o noua evaluare a evolutiilor inregistrate de cele trei tari va fi realizata inainte de summitul NATO de la Varsovia.

Ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu l-a felicitat pe omologul muntenegrean, Igor Luksic si pe ministrul apararii, Milica Pejanovic Durisic, pentru succesul inregistrat si a evocat sprijinul constant oferit de Romania pentru aderarea la NATO.

Ministrul roman a afirmat ca obtinerea invitatiei de aderare reprezinta o recunoastere a progreselor realizate in adoptarea si implementarea agendei de reforme interne.

Seful diplomatiei romane a subliniat ca, din perspectiva Romaniei, aderarea Muntenegrului la Alianta Nord-Atlantica va aduce o valoare adaugataatat pentru securitatea euro-atlantica, cat si pentru stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest.

Ministrul Lazar Comanescu a subliniat ca decizia Aliata demonstreaza, inca o data, succesul procesului de extindere a NATO, mai transmite MAE.

  • Digi24: 

Germania afirmă că NATO își va relua în curând contactele diplomatice cu Rusia

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a declarat miercuri că se așteaptă la o reluare în curând a contactelor diplomatice între NATO și Rusia, în pofida tensiunilor dintre cele două părți privind conflictul din Ucraina, relatează DPA, citat de Agerpres.

Germania a făcut mult timp presiuni pentru revenirea la un dialog cu Moscova. Miniștrii de externe ai statelor membre NATO au discutat marți problema, având în vedere faptul că se dorește o evitare a incidentelor periculoase precum doborârea recentă a unui avion militar rus de către aviația Turciei, un stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Șeful diplomației germane a declarat că miniștrii de externe i-au cerut secretarului general al NATO Jens Stoltenberg să facă pregătirile necesare pentru întrunirea Consiliului NATO-Rusia, care nu s-a mai reunit la nivel de diplomați din iunie 2014.

NATO și-a suspendat orice cooperarea practică cu Rusia după anexarea peninsulei Crimeea anul trecut, cu toate că unele contacte politice și militare au fost menținute.

Steinmeier a declarat că se așteaptă ca reuniunile la nivel de ambasadori să fie posibile din nou în curând.

Cu toate acestea, alți miniștri de externe ai NATO s-au arătat mai rezervați.

„Cum ar trebui mai exact să arate dialogul, urmează să se decidă”, a declarat ministrul slovac de externe Miroslav Lajcak. „Fie că ar trebui să fie în cadrul Consiliului NATO-Rusia sau într-o formă diferită, un anumit dialog este necesar”, a mai spus el, deși unii membri NATO din estul Europei s-au arătat prudenți în legătură cu o revenire la „business as usual” în relațiile cu Rusia.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord de principiu pentru prelungirea cu șase luni a sancțiunilor economice împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a ajuns la un acord de principiu privind prelungirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei pentru încă șase luni, din cauză că nu se înregistrează progrese în implementarea acordului de pace în estul separatist al Ucrainei, relatează DPA, citată de Agerpres.

„Există un consens general” de a merge cu prelungirea sancțiunilor pentru încă șase luni, a declarat miercuri presei, la Bruxelles, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia-Margallo, în marja unei reuniuni cu omologii săi din cadrul NATO.

Surse diplomatice au confirmat ulterior, sub protecția anonimatului, că există un acord preliminar privind prelungirea sancțiunilor. Actualele sancțiuni impuse Rusiei de către UE urmează să expire la 31 ianuarie.

Nu se știe deocamdată clar când va fi luată decizia oficială. Miniștrii de externe din UE urmează să se reunească la 14 decembrie.

Sancțiunile economice împotriva Rusiei au fost instituite pentru prima dată în iulie 2014, ca reacție la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Măsurile, care urmăresc să limiteze importurile Rusiei și accesul băncilor rusești la piețele de capital europene, au afectat grav relațiile dintre Bruxelles și Moscova.

Aceste măsuri sunt printre cei mai controversați pași făcuți pentru a limita implicarea Rusiei în Ucraina, afectând negativ atât economia rusă, cât și pe cea a blocului comunitar. Însă UE a condiționat ridicarea sancțiunilor de succesul acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, care trebuia să fie implementat până la sfârșitul acestui an, însă violențele persistă.

  • Hotnews: 

Noua tari europene, printre care si Romania, se confrunta din nou cu Germania, dupa criza migrantilor, si cer stoparea proiectului Nord Stream 2

Noua tari, conduse de Polonia si Slovacia, vor sa blocheze gazoductul Nord Stream 2, anunta Financial Times, care noteaza ca grupul de tari est-europene considera ca Germania, cel mai puternic stat european, a pus propriile interese economice deasupra celor legate de securitatea energetica.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cele noua tari cer ca acest proiect sa fie pus pe agenda summitului liderilor europeni din decembrie, in incercarea de a forta executivul european sa refuze aprobarea sa.

Potrivit Argus Media, cele noua tari sunt: Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Romania, Estonia, Lituania, Letonia si Grecia. Bulgaria a intentionat si ea sa semneze scrisoarea, dar a renuntat, in cele din urma, noteaza Russia Today.

Aceste tari, care s-au confruntat deja cu Germania pe problema cotelor obligatorii de migranti, se tem ca noua conducta Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania pe sub marea Baltica, va creste dependenta Europei de Gazprom.

Aceasta problema poate fi si o noua sursa de tensiuni transatlantice. Administratia Obama a anuntat ca se opune acestui proiect, in conditiile in care va priva Ucraina de venituri de circa 2 miliarde de euro din tranzitul gazelor rusesti.

Un politician de rang inalt a declarat ca lobbyul impotriva Nord Stream 2 a dat deja unele rezultate, iar securitatea energetica va fi probabil discutata la summitul din decembrie. Dar Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene, care va decide asupra legalitatii proiectului Gazprom, a indepartat deja opiniile potrivit carora acest proiect ar trebui considerat drept o problema politica.

Juncker a afirmat ca este vorba despre un proiect comercial si trebuie analizat doar daca este conform cu reglementarile europene, asa cum a sustinut si Angela Merkel.

Polonia, cel mai vocal critic al proiectului, a argumentat ca va scoate Ucraina din lantul european de aprovizionare, va afecta eforturile europene de crestere a coeziunii si planurile de integrare a infrastructurilor.

Polonia este sustinuta de Slovacia, care ar putea pierde circa 400 de milioane de euro pe care ii primeste in schimbul tranzitului gazelor rusesti, si de Ungaria, care inca nu si-a revenit dupa refuzul Comisiei de a bloca proiectul “South Stream”.

“Stim ca la acest moment pierdem lupta, dar vom lupta, vom lupta, vom lupta in continuare“, a afirmat un diplomat de rang inalt din regiune.

Nord Stream 1, inaugurat in 2011, a intampinat o rezistenta similara din partea statelor din est iar ministrul polonez de externe de atunci, Radoslaw Sikorski, a comparat proiectul cu pactul Molotov-Ribbentrop din 1939.

Gazoductul a beneficiat de sprijinul puternic al fostului cancelar german Gerhard Schroder, care a semnat acordul in ultimele zile de prim ministru, iar ulterior a fost numit presedintele companiei care conduce Nord Stream.

Berlinul afirma ca noua conducta va proteja aprovizionarea UE cu gaze, in eventualitatea unor noi dispute intre Rusia si Ucraina si ca este vorba despre o decizie pur comerciala luata de companii private.

Proiectul ar dubla fluxul de gaze pe ruta nordica si teoretic ar putea sustine aproape 30% din cererea europeana.

  •  Digi24: 

Gruparea Statul Islamic ar fi început să-și construiască o forță aeriană în Libia

Teroriștii grupării Statul Islamic din orașul port Sirte, situat în nordul Libiei, învață să piloteze avioane folosind cel puțin un simulator de zbor, au afirmat oficiali militari din statul nord-african, informează miercuri Agerpres.

Sursele, citate de ziarul arab Asharq Al-Awsat cu sediul la Londra, afirmă că nu sunt sigure cum un simulator de zbor civil și, se pare, un avion de luptă au ajuns în mâinile jihadiștilor din Sirte, locul nașterii fostului dictator libian Moammar Gaddafi, alungat de la putere în 2011.

Este un simulator modern, care se pare că a sosit din străinătate“, au afirmat sursele citate, precizând că simulatorul are dimensiunea unei mașini mici. Acesta este dotat cu un volan pentru a practica decolarea și aterizarea, un ecran radar și dispozitive de comunicații pentru contactarea turnului de control.

Un ofițer de rang înalt libian a confirmat informațiile într-un interviu acordat ziarului la Cairo. El a menționat că gruparea jihadistă, din care fac parte foști ofițeri din armata libiană și din țări învecinate, a reușit să obțină un simulator de zbor civil în luna octombrie.

Statul Islamic a mai capturat în trecut avioane de luptă în Irak și Siria lăsând deschisă posibilitatea ca piloți teroriști să se îndrepte din Libia înapoi în acele țări pentru a lansa o forță aeriană a SI. Un alt risc potențial este acela ca teroriștii să deturneze avioane și să atace locuri sensibile, așa cum s-a întâmplat în cazul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Dezvăluirea a fost făcută marți când experți ai ONU au publicat un raport în care se afirma că gruparea Statul Islamic are între 2.000 și 3.000 de teroriști în Libia și intenționează să cucerească mai mult teritoriu în statul strategic din nordul Africii.

Viktor Orban consideră că influența statelor occidentale este în declin și epoca exportului de democrație s-a încheiat

Epoca dominației economice și militare occidentale s-a terminat, la fel ca și exportul de democrație, a apreciat miercuri premierul ungar Viktor Orban, în timpul unei întâlniri desfășurate la Hungarian Diaspora Council din Budapesta, unde a sugerat că acordul încheiat duminică între UE și Turcia pentru stăvilirea valului de migranți ar putea conține și o înțelegere secretă prin care blocul comunitar să preia alte sute de mii de migranți printr-un nou sistem de cote obligatorii, suplimentar față de cel deja adoptat, transmite agenția MTI.

Vestul își pierde treptat influența, iar noi ne aflăm chiar în mijlocul unei reașezări politice, economice și a puterii la nivel global, consideră premierul conservator ungar, în opinia sa centrul economiei mondiale deplasându-se acum înspre est, iar acest fenomen nu este unul trecător, informează Agerpres.

În viziunea sa dominația militară a Occidentului este de asemenea pe cale să expire, la fel ca și exportul de democrație ce a creat o politică globală bazată pe exportul drepturilor omului”.

Europa se confruntă în prezent cu mai multe probleme decât America, iar economia europeană a ajuns într-o stare de „scleroză”, a subliniat V. Orban, adăugând că, exceptând Europa Centrală, economia UE se contractă în timp ce succesul reformelor din Ungaria nu este pus la îndoială nici măcar la Bruxelles.

Referindu-se la imigrația ilegală, premierul ungar a constatat crearea unei coaliții absurde ce reunește o rețea de zeci de mii de traficanți, unii lideri politici din UE și o echipă de activiști pentru drepturile omului plătiți de oameni de afaceri. Astfel am ajunssă importăm în Europa oameni care au fost nevoiți să-și abandoneze căminele ori au decis să plece, iar noi nu doar că nu îi oprim, dar în plus le organizăm călătoria, le punem la dispoziție mijloace de transport și suspendăm legile care ar permite aplicarea unei politici normale privind imigrația, a declarat în continuare liderul maghiar. Aceasta este migrația în masă a unei noi ere și migranții nu doar intră în Europa, ci o invadează”, a sintetizat el.

Vorbind mai departe despre acordul încheiat duminică între UE și Turcia pentru ca aceasta din urmă să oprească migranții în schimbul unui ajutor economic de 3 miliarde de euro destinat refugiaților aflați pe teritoriul ei și a deblocării proceselor de aderare a Turciei la UE și de liberalizare a vizelor, Viktor Orban a menționat că este posibil ca în zilele următoare să aflăm dacă s-a încheiat și un acord secret pentru ca UE să primească încă 400.000-500.000 de refugiați sirieni. Nu doar că vor să aducă acești oameni în Europa, dar vor și să-i repartizeze imediat prin statele membre și să facă acest lucru în mod constrângător, a indicat premierul ungar.

Curtea constitutionala spaniola a anuntat miercuri ca a revocat motiunea parlamentului Cataloniei de a demara procesul de separare de restul Spaniei, transmite Reuters.

Legislativul regiunii a votat in noiembrie o rezolutie pentru stabilirea unui plan de instituire a unei republici in cel mult 18 luni in regiunea de nord-est a Spaniei, una inalt industrializata si cu populatie mare, ce genereaza circa o cincime din economia tarii.
Procedura este blocata de pe 11 noiembrie pentru ca se astepta o decizie finala a Curtii Constitutionale. Liderii catalani alesi in septembrie au promis in mod specific ca vor ignora hotararile Curtii. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat pe 11 noiembrie ca guvernul sau a depus un apel la Curtea Constitutionala pentru a invalida decizia parlamentului Cataloniei de a continua procesul de declarare a independente.Parlamentul regiunii Catalonia votase pe 9 noiembriei (cu o majoritate de 72 de voturi din 135) pentru demararea procesului de secesiune. Presedintele separatist al regiunii Catalonia (nord-estul Spaniei) Artur Mas a fost citat sub suspiciune de “nesupunere civila”, dupa ce a organizat in 2014 o consultare simbolica pe subiectul independentei regionale, interzisa de catre tribunalul constitutional. Curtea Suprema din Catalonia l-a pus sub acuzare pe Mas, principalele acuzatii fiind nesupunere civila, abuz de autoritate si uzurparea autoritatii.  Citatia s-a facut la doua zile dupa alegerile parlamentare regionale din Catalonia, in cadrul carora tabara separatista a obtinut majoritatea absoluta a locurilor din Parlament.


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Rusia, SUA versus Rusia, Turcia, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “RUSIA PRETINDE CA ARE DOVEZI ALE COMERTULUI TURCIEI CU ISIS/ Grecia se alatura Rusiei in conflictul avionului doborat/ PUTIN AMENINTA CU REPRESALII PENTRU INCLUDEREA MUNTENEGRU IN NATO/ Germania vrea detensioare cu Rusia si Nord Stream 2/ ORBAN “VEDE” DECLINUL OCCIDENTULUI/ Spania: decizia de SECESIUNE a Cataloniei, revocata

  1. Cand s-a intalnit Erdogan la Paris cu Obama, acesta l-a asigurat ca SUA o sa sprijine Turcia, dar sa incerce sa mai rotunjeasca colturile in conflictul cu Rusia.

  2. Pingback: PUTIN: TURCIA VA REGRETA NU ODATA CE A FACUT. Presedintele rus a exclus un raspuns militar. RETORICA INFLAMATA INTRE MOSCOVA SI ANKARA/ SUA trimite trupe “speciale” in IRAK/ SCUTUL DE LA DEVESELU – operational din 18 decembrie/ SUA trimi
  3. @carmen

    foarte interesante articole…se pot face multe speculatii pe baza lor si multe intelesuri pot fi extrase de acolo vis-a-vis de ce traim azi in Middle East si nu numai. poate fi o tema de reflectie foarte actuala

  4. Pingback: IN LUPTA IMPOTRIVA ISIS, SUA ATACA O GARNIZOANA… SIRIANA/ Turcia denunta o ”PROVOCARE” a Rusiei/ IRAKUL a cerut retragerea TRUPELOR TURCESTI de la Mosul/ Rusia acuza SUA de ”MUSAMALIZAREA” contrabandei cu petrol a ISIS/ Atacul armat din Cali
  5. La intalnirea NATO de anul trecut, cand Munenegrul tocmai intrase in NATO, Trump l-a dat la o parte Primul Ministru muntenegrean Duško Marković:
    https://twitter.com/rabrowne75/status/1019405609681211392

    24 martie 2017
    Juncker says Trump’s anti-EU talk could lead to new Balkan war
    https://www.politico.eu/article/juncker-says-trumps-anti-eu-talk-could-lead-to-new-balkan-war/

    8 aprilie 2018
    EU integration of Balkans needed to SAVE Europe from WAR
    https://www.reuters.com/article/us-eu-france-juncker-balkans/western-balkans-need-eu-path-to-prevent-new-wars-juncker-idUSKBN1HO15C

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare