”De ce atata ura?” sau SECULARIZARE PRIN REEDUCARE. Campania mediatica agresiva pe tema ”finantarii” Bisericii abia a inceput. “BUGETUL” SOCIAL AL BOR – ADEVARATA TINTA A SISTEMULUI DE PROPAGANDA

7-12-2015 5 minute Sublinieri
Captura Adevarul

Captura Adevarul

Aplicand principiul bate fierul cat e cald, sistemul de propaganda al puterii reale a creat o campanie mediatica si din razgandirea guvernului Ciolos pe tema finantarii lacasurilor de cult. Nici macar nu a apucat sa se stinga precedenta campanie, starnita de “victoria” bugetara a sloganului “taiem finantarea Bisericii”. De fapt, in ultima vreme, incepand cu turul al doilea al ultimelor alegeri prezidentiale (caci de acolo incepe mai fatis) si, virulent, odata cu tragedia de la Colectiv, se observa ca BOR este o tinta facila indiferent de tema, pozitia, faptele si evolutiile inregistrate in realitate.

Acest lucru inseamna ca Biserica a fost inghesuita, simbolic, intr-un colt, si tinuta intr-o repriza neintrerupta de pumni in cap. Reactia sa este sporadica si pare ca se bazeaza mai degraba pe capacitatea de a incasa in a rezista, decat pe cea de a raspunde (nu neaparat prin “comunicare publica”, ci ca reactie a unui organism social in fata unei agresiuni).

De pilda, acum, pe tema finantarii lacasurilor de cult, agentii de influenta ai sistemului de propaganda s-au activat in forta. Se taie bugetul pentru lacasuri de cult? Tavalim tema, pe ton isteric, mobilizant, obsesiv-compulsiv. Se razgandeste premierul tehnocrat si promite sa aiba o pozitie flexibila? Se reia campania cu forta reinnoita, ceea ce te face sa crezi ca mai bine era sa nu existe nicio comunicare pe tema.

Acelasi principiu il vedem la lucru de la campania prezidentiala incoace. Il sustine, mai mult sau mai putin tacit, Patriarhia pe candidatul PSD? Tavalim BOR-ul prin presa de partid si servicii. Se repliaza Patriarhul aducandu-si aminte de regele german? Il tavalim pentru ca e oportunist, ii cerem demisia. Se intampla tragedia de la Colectiv? Tavalim BOR ca nu a mers Patriarhul la fata locului. Se duce? Il tavalim pentru ca spune lucruri care nu plac auzului propagandistilor. Ceva de bine se spune, pe un ton moderat, despre Patriarh, doar cand cedeaza si isi cere, spasit, iertare.

Cristian Tudor Popescu, Moise Guran, Vlad Petreanu si altii mai neinsemnati, agenti neobositi de veghe civica in spatiul online, dar si talk-show-isti de toata mana, utilizatori de Facebook de toate orientarile, pana si politicieni expirati ca Traian Basescu, si multi, multi altii, de nu iti ajunge ziua sa le tii contul, au comentat la foc automat pe tema imoralitatii financiare a BOR. Adevarul.ro, (ne)oficiosul SRI, titreaza nici mai mult, nici mai putin, ca “Patriarhul s-a suparat ca vacarul pe sat” (vezi captura).

Nimeni nu se infraneaza de la cuvinte tari, contondente, de la o violenta verbala care sa inlocuiasca, pe plan metaforic, pietrele si scuipatii pe care poporeanul incitat la glanda resentimentara le-ar arunca dupa prelatii care coboara din limuzine (vezi scandalul masinii de lux a IPS Laurentiu Streza) si sfideaza prin opulenta vestimentara (vezi scandalul mantiei arhieresti a lui IPS Teodosie). 

Nu conteaza ca, in ceea ce priveste subiectul bugetului alocat finantarii bisericilor, suma este absolut nesemnificativa prin raportare la buget (e cu 0,0…). “Bugetul” simbolic detinut de Biserica in societate e urias – de aceea, el trebuie distrus. De fapt, acesta este adevarata tinta a sistemului de propaganda: capitalul social pe care inca il mai are BOR in societate. 

Sigur ca, asa cum am aratat si noi, au aratat si altii, unul din obiectivele imediate ale acestei diversiuni sistematice este de a abate atentia de la problemele structurale ale Romaniei: saracia cauzata de regimul neocolonialist de exploatare in care ne aflam, transformarea “politieneasca” a vietii sociale, moartea cu zile a democratiei.  

Un obiectiv pe termen lung consta insa in anihilarea acestei resurse sociale care este BOR. Ganditi-va un moment: ce institutie sociala are capacitatea de a strange, saptamanal, in “ograda” sa, in toata tara, sute de oameni in mii de locatii diferite? Ce institutie sociala dispune de o retea sociala atat de vasta, complexa, necentralizata, dar, totodata, coordonata, asa cum este reteaua parohiilor si a manastirilor? Niciun ONG, oricat de mult ar fi fost finantat de Soros, nu a fost capabil sa creeze asemenea retele si sa aiba asemenea capital social. “Societatea in civil” este puternica pentru ca a cucerit locurile strategice din infrastructura statului si complexului de putere romanesc, nu pentru ca ar fi reusit sa genereze in mod real, de jos in sus, o transformare si mobilizare a societatii romanesti.

Acestea este, de fapt, adevarata avere a Bisericii la care jinduiesc the masters of puppets (sic) ai sistemului de propaganda. Pe aceasta vor sa o anihileze. Desigur, exista o miza reala si in taierea finantarii BOR, pentru ca saracirea acesteia va avea impact si asupra capacitatilor sale institutionale. Insa obiectivul real este mai degraba de ordin simbolic, social, decat propriu-zis financiar.

Mijlocul folosit pentru atingerea scopului este incitarea la ura, pentru a cita din Codul Penal. Explicatia pentru exagerarea irationala a mizei bugetelor alocate BOR, care, cum spuneam, sunt INSIGNIFIANTE la modul concret, prin raportare la celelalte cheltuieli bugetare, este o incercare premeditata, deliberata, sistematica, de a incita si directiona cantitatea de frustrare sociala si resentiment uriase in corpul social, cauzate de problemele structurale mari ale Romaniei, impotriva Bisericii. De aceea, masinile de lux, mantiile largi arhieresti, raspunsurile in doi peri sunt mana cereasca pentru propagandistii antiortodocsi. Ei au nevoie de imagini simple, de impact, nu de realitati concrete, de subiecte solide. Pentru clasa de mijloc corporatista coplesita de facturi, pentru poporeanul care injura printre dinti cand e stropit de limuzine, BOR devine tapul ispasitor ideal.

Sistemul de propaganda nu a evoluat, in acesti 25 de ani, prea mult in ceea ce priveste principiile sale de baza. Incitarea si manipularea urii, acestui afect devastator care, odata captat si directionat impotriva falsilor dusmani publici, se constituie intr-o redutabila arma de distrugere creativa, stigmatizand categorii sociale, atitudini, mentalitati, institutii etc., pentru a lasa terenul liber cresterii altora noi, pentru o noua lume si o noua ordine sociala, este o practica pe care securitatea ceausista, precum si cea postcomunista a anilor ’90 au practicat-o cu real si mare succes. 

Aduceti-va aminte ce editoriale scriau veghetorii constiintei nationale facebook-iste de astazi. Ce scria CTP despre Piata Universitatii. Ce titra Adevarul despre Regele Mihai si cum il injura (comparati cu titlul vulgar dedicat Patriarhului). Ce ura era starnita in poporul consumator de ziare si TVR impotriva a ceea ce, pe atunci, era ostracizat de puterea reala.

In anii ’90, o formatie rock, a tinerilor anticomunisti, probabil, protestatari fata de ordinea iliesciana a Romaniei post ’89, intitulata, foarte nimerit, “Ura de dupa usa”, se intreba, in primul rau album, ”De ce atata ura?” Coperta albumului surprindea perfect realitatea anilor 90: o figura demonizata citind pe buda organul de propaganda Adevarul (atunci ca si acum), cu ochii aprinsi de ura. Ca un fel de profetie neintentionata, insa, personajul ales pentru a ilustra victima propagandei nu era din popor, ci era chiar un rocker. 

Intre timp, intr-adevar, implinind profetia, din nefericire, tinerii anilor 90 s-au consumat, s-au transformat in ”clasa de mijloc” si au devenit noua masa de manevra, noua ”masa critica”, inlocuind minerii, muncitorii, muncitoarele de la APACA, gospodinele, de care puterea reala are nevoie pentru a-si prezerva pozitiile de forta si pentru a crea noua ordine sociala. Pe atunci, era vorba despre distrugerea ordinii socialiste pentru instaurarea celei capitaliste de rit iliescian (cu oligarhi autohtoni). Acum, este vorba despre distrugerea capitalismului oligarhic romanesc pentru inlocuirea sa cu unul inspirat de fascismul social neoliberal. 

Elementul de continuitate observam ca ramane organul de propaganda si principiul manipularii afectelor primare…

Revenind la prea-oile noastre, aducem cateva precizari de final – nu, nu scuzam in niciun fel masinile de lux, aroganta arhiereasca sau vesmintele inutil de fastuoase (ce au, totusi, simbolistica lor bizantina legitima pana la un punct). Acestea sunt greseli flagrante ale unor oameni care au cam pierdut contactul cu realitatea in care traim. Pacatul grav, aproape de neiertat am spune, al responsabililor BOR (fara sa generalizam, fara sa condamnam), este faptul ca nu isi indeplinesc vocatia si datoria de iconomi ai averii adevarate a Bisericii. Iar averea Bisericii este in oameni, in acest capital social inca disponibil, in reteaua de parohii si de manastiri… 

PS: Unii acoperiti din aripile ceva mai nationale din presa considera ca ar fi un lucru bun sa iasa din dependenta de stat, justificand, astfel, in alt sens, incetarea finantarii Bisericii de catre stat. Sigur ca aceasta dependenta nu este un factor bun pentru Biserica, insa problema trebuie pusa in contextul actual si trebuie sa ne intrebam ce consecinte ar avea, acum, taierea finantarilor cultelor, in ce trend s-ar incadra (sa ne amintim de decizia CCR privind ora de religie), pe cine ar insufleti in propaganda si actiuni anticlericale. 

de ce atata ura

*

*

*


Categorii

Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Opinii, analize, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

36 Commentarii la “”De ce atata ura?” sau SECULARIZARE PRIN REEDUCARE. Campania mediatica agresiva pe tema ”finantarii” Bisericii abia a inceput. “BUGETUL” SOCIAL AL BOR – ADEVARATA TINTA A SISTEMULUI DE PROPAGANDA

 1. astazi pe santier vorbeam cu colegii despre cele 2 vesti, 1. blocarea salariului minim pe economie ( + declaratia ministrului finantelor ca saracii din india lucreaza pe 2 lei si romanii nu mai fac asta de mult). 2. banii la biserici.
  Si zic eu, ba: “”asta mi-a furat 150 lei din mana, de luna viitoare (nu sunt platit cu salariul minim pe economie dar odata ce salariul minim creste mai cresc si celelalte salarii din ce stiu, poate gresesc). Ti-a furat si tie. Si la toti””””………………………………………liniste………………………raspuns: “da. dar preotii care fura si asa mai departe” .

 2. @Mihai:

  “da. dar preotii care fura si asa mai departe” .

  Da, atat de usor suntem de manipulat…

 3. Acum se mediatizeaza initiativa de taxare a BOR depusa de Remus Cernea. Si cred ca se va lua aceasta masura (poate mai bine ar fi sa se ia ca sa inceteze inversunarea asta legata de profiturile netaxate ale BOR, acest lait-motiv nelipsit in discutiile secularistilor pe tema Bisericii).

 4. Tehnica asta de ură compulsivă este drăcească. Se rezumă la inducerea unui gând ca și cum ar fi al tău propriu, pe care îl duci mai departe fără să-ți dai seama că, de fapt, e străin și nu e rațional, întemeiat. Astfel acționează patimile, obsesiv, sâcâitor. Doar oamenii care vor să gândească reușesc să facă față. De aceea cred că demontarea la fel de stăruitoare a manipulărilor are ca efect diminuarea efectului lor prin prezență, prin simpla afrimație, pentru că manipulările nu sunt greu de vădit, doar că e plictisitor și enervant.

 5. Pingback: Parintele Nichifor Horia pentru “Familia otodoxa”: SUNT VREMURI VICLENE. Un punct slab este uşurinţa cu care ne lăsăm prostiţi, ne lăsăm manipulaţi” | Cuvântul Ortodox
 6. Eu cred ca toata treaba a fost regizata pentru a se scoate in evidenta, inca o data, “puterea Bisericii”. Daca tot ce stim despre ciolos e adevarat, putem crede ca acesta a dat inapoi in urma unui telefon de la patriarh? Eu nu.

  Dovada ca Moise Guran a iesit la atac, ca BOR finanteaza partide legionare.

 7. @Mihai:

  Si care ar fi alea?

 8. Pingback: PARINTELE NICHIFOR HORIA pentru “Familia ortodoxa” despre interpretarea si infruntarea duhovniceasca a incercarilor Bisericii dupa momentul “#Colectiv”: “SUNT VREMURI VICLENE. Dureros este ca nu suntem uniti, dar si usurinta
 9. @carmen:

  Da, aproape se aplica fidel reteta manipularilor din anii 90 si aici. Acum i se imputa BOR-ului si finantarea unor ”siteuri legionare” si chiar a unui partid de acest gen… Iar din manipulare face parte, intr-adevar, supraestimarea intentionata a influentei si puterii Patriarhiei. Trebuie inventat, fabricat si incondeniat un dusman ideologic de temut in Patriarhie, iar aici eticheta de legionar e absolut obligatorie.

 10. Articolul asta mizerabil merita un raspuns din partea domnului Vasile Banescu, desi persoana la care face referire este, dupa nume, alta, Victor Banescu: http://spynews.ro/actualitate/biserica-ortodoxa-romana-umilita-in-ultimul-hal-chiar-de-mana-dreapta-a-patriarhului-a-spus-totul-despre-manevrele-popilor-87791.html

 11. @ admin: este de asteptat ca valul de antipatie fata de Biserica sa creasca in urmatoarele saptamani, cu atat mai mult cu cat se apropie Craciunul.

 12. @ carmen:

  Pai numele corespunde, de unde reiese ca ar fi alta persoana? Problema este ca tabloidul nu spune din ce articol anume citeaza, aparut cand si unde.

 13. @ admin: “Înainte să fie numit în funcţia de purtător de cuvânt al BOR, Victor Bănescu a publicat un articol în care a criticat în termeni foarte duri calitatea preoţilor ordocşi actuali….”

  Eu stiam de Vasile Banescu, nu Victor Banescu.

 14. Poate tocmai de aceea l-au angajat, ca sa arate ca sunt critici la situatia de pe teren.

 15. @ admin: “… supraestimarea intentionata a influentei si puterii Patriarhiei…” – parerea mea este ca atacarea Bisericii de catre oameni nu se poate face in dubla ei calitate, de institutie divino-umana al carei cap este Hristos. Desi se cunoaste originea acestor impulsuri (demonica), omul nu poate lupta cu Dumnezeu, poate doar sa incerce sa desparta Biserica de Hristos si sa o reduca la forma umana, santajabila prin insasi patimile ei. De acum incolo discutia se poarta pe taramul credinta vs biserica mai abitir ca oricand. Si totusi, nici acesta nu mi se pare a fi un pericol adevarat. El apare abia atunci cand intelectualii imbisericiti, asa cum spunea Ninel Ganea in articolul de astazi, isi vor da cu parerea despre ceea ce stiu ei ca trebuie facut in Biserica pt a satisface cerintelele contemporane.

 16. Campania este pe mai multe planuri, purtata cu aceleasi mijloace manipulatorii, impotriva tuturor institutiilor care au un potential de independenta – de exemplu, Academia Romana, asupra careia a inceput tirul pe hotnews, cu un articol cu titlul „Cerintele cercetatorilor pentru ministrul Educatiei: Clasificarea institutelor de cercetare, evaluarea Academiei Romaniei, reorganizarea comisiilor de etica”.

  Daca te uiti in articol, vezi ca nu este vorba despre „cercetatorii” (subinteles fiind “ansamblul cercetatorilor din Romania”), ci despre „cercetatorii asociatiei Ad Astra”; daca te uiti mai departe, descoperi ca aceasta asociatie grupeaza 68 de oameni de stiinta care lucreaza in cercetare sau in invatamantul superior, dintre care 21 nu in Romania (http://www.ad-astra.ro/asso/members.php?lang=ro). Raman deci, dintre miile de cercetatori din Romania, fix 47 care cer „evaluarea Academiei Romane”. Dar, pentru hotnews, aceasta este cerinta „cercetatorilor” !

 17. @carmen:

  sa-ti zic drept eu nu-mi fac atatea griji. Era vremea ca Biserica noastra (inclusiv mirenii) sa iasa din autosuficienta ei si sa isi arate adevarata fata, adevarata putere de a raspunde provocarilor (atata cat e ea: mare sau mica). Iar marea provocare aici este nu aceea de a rezista in fata adversarilor declarati, ci aceea de a castiga poporul derutat, turma pierduta ca urmare a chiar neglijentei Bisericii sau a vicisitudinilor istoriei acestui neam. ASTA e adevaratul test, capacitatea noastra de a convinge fara a face concesii, dar si fara a inchide usa prosteste celor care nu stiu ce e dincolo de ea. Aici se va vedea autenticitatea lucrarii noastre sau, la polul opus, fariseismul ei.

  Este o diagnoza necesara, trebuie odata sa stim cum stam de fapt, fara sa ne mai amagim in procente linistitoare dar irelevante. Nu poti sa te vindeci pana nu stii cat esti de bolnav de fapt. Iar asta e un test.

  Din fericire stim ca Dumnezeu ne e alaturi. Asadar nu mai depinde decat de noi sa fim la inaltimea lucrarii. Atacurile puterii lumesti sunt recurente in istorie si, daca temelia e solida, trecatoare. Iar temelia suntem noi de data asta. Este ceva ce putem controla.

 18. @admin

  Moise Guran nu va da nume, ca nu are. Exact cum ati zis si voi, e vorba de a crea un pericol din umbra, motivat religios

 19. @Mihai:

  El zice, si il cred, pe baza antecedentelor, ca va da nume, adica, in traducere, va decide el cine e de pus pe lista neagra ca legionar.

 20. “Coperta albumului surprindea perfect realitatea anilor 90: o figura demonizata citind pe buda organul de propaganda Adevarul (atunci ca si acum), cu ochii aprinsi de ura. Ca un fel de profetie neintentionata, insa, personajul ales pentru a ilustra victima propagandei nu era din popor, ci era chiar un rocker. ”
  Mai multa “profetie”: semnul de la intrarea in cabina este un “A” in cerc – la satanisti acesta este semnul anarhiei.
  Adica al rebeliunii fata de ordinea fireasca.
  Mass media asta promoveaza, o anarhie fata de simturi, fata de gandirea de bun simt, fata de oprdinea, sensul firesc al vietii si naturii create de Dumnezeu.
  ——-
  Eu as spune ca sunt doua “colectivitati” – sinucigasii si marturisitorii.
  Sinucigasii sint toti [h]umanistii, rationalistii, toate feministele, toti emancipatii (eliberatide respectul fata de firea umana), revolutionarii si desigur ne-crestinii (includ aici papistasi – armnata mercenarilor statului Vatican), sectele (uzurpatoare de teologie si credinta crestina), paganii – in frunte cu panteistii demonologiei hinduse si robii demonului Baphomet/Mahomed, si ceilalti… cu animisti, samani si… TEHNOCRATI.
  Sint sinucigasi in primul rand prin hula fata de Sfantul Duh – nu numai ca-L neaga dar Il si batjocoresc cuura si persecutand pe cei din Biserica lui Hristos – crestinii, singur- ortodocsii.
  ZOMBIE cu drept de vot, deja majoritari infratiti cukhazarii la distrugerea sufletelor si neamurilor.

 21. Pingback: Premierul Ciolos a reiterat TAIEREA FONDURILOR PENTRU BISERICI in numele “TENSIUNII” din societate. Oficiosul HOTNEWS loveste din nou: BOR TREBUIE SA SE REFORMEZE, INCLUSIV IN PRIVINTA “FONDULUI INVATATURILOR TRANSMISE” | Cuvântul
 22. Pingback: LA LOC COMANDA: Premierul Cioloș a revenit la ordin(e) si TAIE COMPLET BANII PENTRU BISERICI in numele “TENSIUNII” din societate. Oficiosul HOTNEWS loveste din nou si arata adevaratul obiectiv: REFORMAREA BOR, INCLUSIV A “FONDULUI INVAT
 23. Pingback: FALSITATEA ANTICLERICALISMULUI FISCAL/ Biserica doar “in functie de posibilitati”?/ Ierarhia, intre popor si elita de doi lei/ FARISEISMUL SI LEGALISMUL CRIMINAL | Cuvântul Ortodox
 24. Pingback: “DEPARTAMENTUL DE STAT”, prin portavocile sale, NU NE MAI VREA ORTODOCSI: “Invazia ideologică vine ca un corolar al celei economice și militare”/ FALSITATEA ANTICLERICALISMULUI FISCAL/ Ierarhia, intre popor si elita de doi lei/ P
 25. Pingback: Selectii de PASTORALE la NASTEREA DOMNULUI (2015) ale ierarhilor români, din care RAZBATE DUH DE INGRIJORARE si se transmit cu gravitate AVERTISMENTE DUHOVNICESTI FATA DE INCERCARILE CARE SE PREGATESC BISERICII SI ROMÂNIEI: “Mărturisirea păcatel
 26. Pingback: NOI CANONIZARI ALE BOR/ Discursul Prof. Daniel Fonoage la Adunarea Nationala Bisericeasca: “PERIODIC SI SISTEMATIC SUNT LANSATE ATACURI IMPOTRIVA BOR, PREGATITE DE FRATII OCULTE, STRAINE DE NEAM SI TARA”/ Bilantul bogat al lucrarilor FILANTROP
 27. Pentru ce atata vorbarie, cu acuzatii de o parte si de alta, cind mult mai simplu ar fi ca BOR sa publice anual un buget complet, asa cum sunt obligate toate institutiile. Unde putem vedea bugetul complet al susnumitei organizatii ?

 28. @Costel

  BOR face publice cheltuielile si veniturile in fiecare an. Se gasesc pe basilica.ro

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare