SUA TRIMITE TRUPE SI ARMAMENT GREU IN ROMÂNIA SI ALTE TARI DIN ESTUL EUROPEI/ Marea Britanie acuza RUSIA in negocierile pentru SIRIA/ Propunere discriminatorie a sefului Consiliului European: ELIMINAREA AJUTOARELOR SOCIALE DIN MAREA BRITANIE PENTRU IMIGRANTII ESTICI

2-02-2016 8 minute Sublinieri

soldiers-region-american-air.n

Presedintele SUA, Barack Obama, intentioneaza sa majoreze substantial amplasarea de armament greu, vehicule blindate si alte echipamente NATO in Europa centrala si de est, cu scopul de a descuraja Rusia in ceea ce priveste noi agresiuni in regiune, scrie New York Times.

Printre tarile unde ar putea fi amplasate echipamentele si fortele suplimentare se numara Ungaria, Romania si tarile baltice, potrivit unor oficiali din Pentagon citati de marele cotidian american.

“Este un semn urias de angajament in descurajarea Rusiei si in intarirea aliantei si a parteneriatului cu tari precum Ucraina, Moldova si Georgia”, a afirmat Evelyn N. Farkas, care pana in octombrie a asigurat conducerea la Pentagon a departamentului pentru politici in ceea ce priveste Rusia si Ucraina.

“Este un raspuns pe termen lung fata de un mediu de securitate care s-a schimbat in Europa. Reflecta o noua situatie, in care Rusia a devenit un actor mai dificil”, a precizat un oficial de rang inalt al administratiei americane.

Secretarul american pentru Aparare Ash Carter a afirmat marti ca Pentagonul doreste sa obtina un buget de 582,7 miliarde de dolari in urmatorul an fiscal si isi va schimba prioritatile de cheltuieli pentru a reflecta un nou mediu strategic marcat de ascensiunea Rusiei si a gruparii teroriste Stat Islamic, potrivit Reuters.

Carter, care a sustinut un discurs la Economic Club of Washington, a precizat ca se urmareste o reorientare a cheltuielilor pentru a viza cele cinci mari provocari cu care se confrunta SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul si Stat Islamic.

“Mediul securitar de azi este schimbat in mod dramatic fata de cel in care am trait in ultimii 25 de ani si acest lucru cere noi modalitati de gandire si de actiune”, a spus Carter.

Bugetul consacrat apararii in 2017 prevede cvadruplarea la 3,4 miliarde de dolari a sumelor alocate pentru intarirea fortelor americane in Europa, potrivit lui Ash Carter.

Dincolo de necesitatile operationale imediate, bugetul apararii propus Congresului de administratia Obama prevede “pentru al doilea an consecutiv” 71,4 miliarde de dolari pentru cercetare si dezvoltare.

Pentagonul este de asemenea in curs de dezvoltare al unor noi bombe inteligente, micro-drone care pot fi lansate de avioane de vanatoare si nave fara echipaj uman, a mai spus Carter.

Statele Unite intenţionează să sporească, în mod substanţial, desfăşurarea de armament greu, vehicule blindate şi alte echipamente militare pentru ţările NATO din Europa Centrală şi de Est, mişcare care are ca scop descurajarea unor potenţiale agresiuni viitoare ale Rusiei în regiune. Potrivit The New York Times care citează surse oficiale, Casa Albă se pregăteşte să aloce în acest scop un buget 3,4 miliarde de dolari în 2017, sumă de patru ori mai mare decât cea alocată în momentul de faţă (789 milioane de dolari). Echipamentele militare şi armele vor fi folosite de trupele americane şi forţele NATO, asigurând astfel aliaţilor blindajul necesar în regiune.

Deşi în ultimele luni activitatea militară a Rusiei s-a redus în estul Ucrainei, Moscova este în continuare pezentă acolo, colaborând de zor cu forţele locale proruse. Oficialii americani spun că, prin această mutare, forţele NATO  vor să-i transmită liderului de la Kremlin că Vestul rămâne profund suspicios şi îngrijorat în privinţa intereselor pe care le are Rusia în regiune. “Nu este un răspuns la cele întâmplate săptămâna trecută”, a declarat un înalt oficial american (referindu-se probabil la incidentului petrecut deasupra Mării Negre, când avion de lupta rusesc a hărţuit un avion de recunoaştere american). “Este un răspuns pe termen lung impus de nouă abordare a securităţii în Europa. Vorbim deci despre o situaţie complet diferită în care Rusia a devenit un actor dificil”, a mai declarat sursa pentru The New York Times.

Analiştii militari chestionaţi de publicaţia americană au precizat că nu pot anticipa reacţia lui Putin faţă de consolidarea prezenţei militare a NATO pe flancul de est, în condiţiile în care de la acordul de încetare a focului, de anul trecut, oficialii ruşi au depus eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul.

Analiştii se declară însă surprinşi de “magnitudinea” acestei creşteri de buget pentru Europa, mai ales că, potrivit aceloraşi surse oficiale, preşedintele Obama va merge în Congres pentru a solicita o creştere cu 35% (respectiv 7 miliarde de dolari) a bugetului alocat luptei împotriva ISIS.

Unii analişti estimează însă că această creştere de fonduri va irita, cu siguranţă, Rusia, mai ales că printre ţările care vor beneficia de echipamente şi forţe militare suplimentare se află, după cum menţionează sursa oficială, Ungaria, România şi Ţările Baltice.

“Este o mutare colosală şi în mod cert ruşii se vor enerva teribil. Este un agngajament uriaş menit să descurajeze Rusia, dar şi să întărească alianţa şi parteneriatul cu ţări precum Ucraina, Moldova şi Georgia”, precizează Evelyn N. Farkas, fost expert al Pentagonului pentru Rusia şi Ucraina.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota este de părere că decizia SUA de a spori cheltuielile militare în Europa este o consecință a atitudinii de a-și apăra și mai puternic aliații.

”Americanii au tratat mereu problema securității aliaților. Obama a subliniat în ultimul său discurs că America este puternic convinsă să-și apere aliații. Iar decizia SUA este o consecință a acestei atitudini (…) Apărarea aliaților este un interes vital pentru americani. Toți generalii americani de 4 stele care au trecut în Congres anul trecut au prezentat Rusia ca pe o amenințare. Este nevoie de o înarmare consistentă în special în zona Mării Negre. Pentru că acolo avem un dezechilibru strategic. NATO nu supralicitează, doar răspund rușilor. În ultimii doi ani, Moscova a surprins Occidentul: a anexat abuziv Crimeea, a intervenit în Orientul Mijlociu. Valoarea simbolică a acestui efort este importantă”, a explicat Iulian Fota, la Realitatea TV.

Pentagonul şi-a făcut marţi public bugetul planificat pentru 2017, pe care îl supune pentru aprobare Congresului, solicitând o creştere de patru ori a sumelor alocate Iniţiativei Europene de Reasigurare, prin care se asigură prezenţa trupelor şi armamentelor americane în Europa, având ca scop descurajarea Rusiei, după criza din Ucraina. România, ca de altfel întregul flanc estic al NATO – Polonia şi Bulgaria, este o piesă centrală în cadrul strategiei militare americane privind Europa.

Secretarul Apărării Ash Carter a anunţat marţi că Pentagonul solicită un buget de aproape 583 de miliarde de dolari pentru 2017, regândindu-şi strategia în urma agresivităţii Rusiei şi a ascensiunii Statului Islamic. De asemenea, prezenţa americană în Europa ar urma să crească în mod considerabil: Pentagonul solicită 3,4 miliarde de dolari pentru Iniţiativa de Reasigurare Europeană, sumă de peste patru ori mai mare faţă de bugetul alocat în 2016, de 780 de milioane de dolari.

Prin acest program, SUA asigură Europa, în special flancul estic al NATO, care include Polonia, România, Bulgaria şi Marea Neagră, printr-o prezenţă militară sporită de trupe „rotaţionale”, care nu staţionează permanent aici, însă desfăşoară în permanenţă exerciţii şi antrenamente în regiune. De altfel, un pas important în acest sens a fost făcut de SUA în august 2015, când a fost înfiinţată Compania de Arme Întrunite cu baza în Bulgaria, la Novo Selo, şi comandamentul asigurat de Black Sea Rotational Force, unitate americană aflată în România, la baza Mihail Kogălniceanu. În urma acestei măsuri, americanii au trimis în regiune armament greu (patru tancuri M1A1 Abrams, trei obuziere M777 şi şase vehicule blindate uşoare de recunoaştere, precum şi de camioane militare, cisterne şi vehicule Humvee, însoţite de 160 de puşcaşi marini).

Prin această sporire considerabilă a bugetului pentru reasigurarea europeană, SUA şi-ar putea mări prezenţa în Europa cu 3.000-5.000 de soldaţi, precum şi cu o brigadă de vehicule militare şi armamente grele, au declarat oficiali militari pentru publicaţia Stars and Stripes.

„Aplicarea acestui buget pentru Europa îndeplineşte promisiunile pe care le-am făcut la NATO cu privire la apărarea comună a alianţei. Dar arată şi angajamentul nostru şi hotărârea faţă de ţări individuale, în care vom amplasa o prezenţă rotaţională persistentă de forţe, pentru a demonstra hotărârea noastră faţă de apărarea lor şi de cea comună”, a declarat un oficial militar american, pentru New York Times.

În legătură cu poziţia Rusiei faţă de Europa, Carter a declarat: „Nu a fost nevoie să ne facem griji în ultimii 25 de ani, însă deşi aş fi vrut să nu fie aşa, acum ne facem”.

Reacţia NATO la anunţul şefului Pentagonului a venit prompt. „Este un semnal clar al angajamentului solid al SUA faţă de securitatea europeană. Va fi o contribuţie binevenită şi semnificativă la puterea de descurajare a NATO şi la apărarea colectivă”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Noile trupe americane vor înlocui brigada aeropurtată 173, aflată la Vicenza, în Italia, precum şi regimentul de cavalerie 2, aflat la Vilseck, în Germania. Cele două unităţi au fost trimise prin rotaţie în Europa în ultimii doi ani, arată Stars and Stripes.

Iniţiativa de Reasigurare Europeană a fost lansată în 2014, după ce Rusia a declanşat criza din Ucraina şi a anexat ilegal Peninsula Crimeea, şi s-a concentrat pe trimiterea în special de trupe aeriene şi navale, prin rotaţie, precum şi de crearea de infrastructură pentru aceste trupe în Europa.

În prezent, în Europa se află în total aproximativ 65.000 de militari şi armamente în Europa, în scădere faţă de anii precedenţi.

Marţi, Ash Carter a explicat că bugetul apărării se concnetrează acum pe cinci mari provocări pentru SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iran şi Statul Islamic, conform Reuters.

Pentagonul solicită o finanţare cu 50% mai mare pentru lupta împotriva Statului Islamic în 2017, de 7,5 miliarde de dolari.

Cheia abordării noastre este să fim în stare să îi descurajăm pe cei mai avansaţi dintre competitorii noştri. Trebuie să avem – şi să fim văzuţi că avem – abilitatea de a impune costuri inacceptabile asupra unui agresor avansat, ceea ce fie îl va descuraja să recurgă la acţiuni provocatoare, fie îl va face să regrete profund dacă o va face”, a explicat Ash Carter.

Vladimir Putin pune gaz pe foc în cazul războiului civil din Siria, acuză Marea Britanie. Secretarul britanic de Externe, Philip Hammond, susţine că intervenţia liderului de la Kremlin a dus la moartea a sute de civili. O soluţie pentru Siria este greu de găsit. Discuţiile de pace de la Geneva au un început dificil. Reprezentanţii opoziţiei siriene spun că se vor ridica de la masa negocierilor dacă nu vor fi făcute progrese.

Aflat în vizită într-o tabără de refugiaţi sirieni din Iordania, şeful diplomaţiei de la Londra a acuzat Rusia că bombardează oponenţii lui Bashar al-Assad susţinuţi de Occident, în timp ce Vladimir Putin vorbeşte despre o soluţie politică a conflictului din Siria.

Philip Hammond crede că intervenţia rusească în favoarea Damascului a dus la moartea a sute de civili şi la intărirea organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Credem cu tărie că nu trebuie să întoarcem spatele la viitorul Siriei”, a declarat secretarul britanic de Externe.

Ieri la Geneva au început oficial discuţiile între reprezentanţii regimului de la Damasc şi cei ai opoziţiei. Tensiunile au început să apară.

Să fie clar, nu am venit aici pentru negocieri, am venit să testăm intenţiile regimului”, a spus Munther Makhos, reprezentant al opoziţiei siriene.

Negocierile, care au loc sub egida ONU, ar trebui să dureze șase luni, timp în care ar trebui găsită o soluţie.

Războiul civil din Siria durează de aproape cinci ani. Peste 4800 de oameni şi-au pierdut viaţa în lupte, doar în ianuarie 2016. Numărul total de victime este estimat între 250.000 şi 350.000.

Autoritățile de la Kiev acuză că la un an de la semnarea acordului Minsk 2, care ar fi trebuit să aducă pacea în Donețk și Lugansk, luptele continuă sub influența Moscovei. Mai mult, ambasadorul ucrainean la București a precizat că Rusia are 8.500 de soldaţi în estul Ucrainei şi continuă să sprijine cu armament mişcarea separatistă din Donbas.

„Federaţia Rusă continuă să încalce acordurile de la Minsk. Pe teritoriul celor două regiuni din estul Ucrainei sunt încă mobilizaţi 8.500 de militari ruşi. Noi nu avem posibilitatea să securizăm frontiera cu Rusia aşa că partea rusă se foloseşte de această vulnerabilitate pentru a introduce pe teritoriul Ucrainei forţe militare, armament şi muniţie, toate destinate susţinerii forţelor teroriste proruse din zonă”, a declarat ambasadorul ucrainean Teofil Bauer.

Noi motive de tensiune între Germania şi Rusia. O anchetă Der Spiegelscoate la iveală faptul că atacul cibernetic de anul trecut, care a avut ca ţintă reţeaua de calculatoare a Bundestagului, a fost pus la cale de Moscova.

Informaţiile vin de la un oficial al serviciilor de securitate, citat sub protecţia anonimatului de publicaţia germană.

Atacul cibernetic de anul trecut a durat şase luni şi ar fi afectat inclusiv computerul cancelarului Angela Merkel.

Nu este nici acum clar dacă şi ce date au reuşit să sustragă hackerii. Autorităţile germane nu au oferit detalii despre furtul de date şi nici nu au vrut să confirme sau să infirme atacul asupra computerului Angelei Merkel.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut marti presedintelui rus Vladimir Putin sa isi foloseasca “influenta” asupra separatistilor din estul Ucrainei pentru a impune respectarea acordurilor de la Minsk si incetarea focului, scrie AFP.

“Cancelarul i-a spus clar presedintelui Putin ca, pentru a exista alte progrese in vederea unei solutii politice globale pentru situatia din estul Ucrainei, incetarea focului trebuie respectata si observatorii OSCE trebuie sa aiba acces durabil, fara restrictii pe intreg teritoriul de conflict inclusiv la granitele ucrainene”, potrivit unui comunicat al cancelariei.

Merkel a apreciat de asemenea ca “Rusia trebuie sa faca uz de influenta sa asupra separatistilor“.

Kremlinul a considerat “constructiva” discutia dintre cei doi sefi de stat, indicand ca a fost evocata chestiunea spinoasa a reformei constitutionale, care ar urma sa acorde mai multa autonomie regiunilor din estul Ucrainei, si cea a alegerilor locale in regiunile separatiste, prevazute de acordurile de pace.

Luni, cancelarul, cu ocazia unei vizite la Berlin a presedintelui ucrainean Petro Poroshenko, si-a exprimat regretul ca nu exista inca o “incetare durabila a focului” in Ucraina, la aproape un an de la semnarea cordurilor de la Minsk.

Angela Merkel a subliniat ca sanctiunile economice impotriva Rusiei nu vor fi ridicate decat in cazul respectarii acordurilor semnate in februarie 2015 in capitala belarusa.

Poroshenko a acuzat Rusia ca trimite in continuare arme si luptatori in Ucraina, in timp ce separatistii, sustinuti de Moscova, impiedica in continuare observatorii internationali sa mearga pe teren.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus marți limitarea până la patru ani a ajutoarelor sociale pentru muncitorii imigranți proveniți din Europa care vin în Marea Britanie, într-un efort de a evita ieșirea Londrei din Uniunea Europeană (UE), relatează Agerpres.

De asemenea, Donald Tusk a promis Londrei să „respecte drepturile și competențele” țărilor care nu sunt membre ale zonei euro.

„A fi sau a nu fi împreună, aceasta este întrebarea”, a scris Tusk pe Twitter și a publicat propunerile sale pentru un nou acord cu Marea Britanie în UE.

To be, or not to be together, that is the question… My proposal for a new settlement for #UKinEUhttps://t.co/w4VSmnbahQ

— Donald Tusk (@eucopresident) 2 februarie 2016

Premierul britanic David Cameron a declarat marți că propunerile prezentate de UE pentru a se asigura că Marea Britanie rămâne în blocul comunitar reprezintă „un progres real”, subliniind totodată că „mai sunt multe de făcut”.

„Proiectul documentului de renegociere al UE prezintă un progres real în cele patru domenii în care Marea Britanie are nevoie de schimbare, însă mai sunt multe de făcut”, a scris Cameron pe Twitter.

Draft EU renegotiation document shows real progress in all four areas where UK needs change but there’s more work to do.

— David Cameron (@David_Cameron) 2 februarie 2016


Categorii

1. DIVERSE, Siria, SUA versus Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “SUA TRIMITE TRUPE SI ARMAMENT GREU IN ROMÂNIA SI ALTE TARI DIN ESTUL EUROPEI/ Marea Britanie acuza RUSIA in negocierile pentru SIRIA/ Propunere discriminatorie a sefului Consiliului European: ELIMINAREA AJUTOARELOR SOCIALE DIN MAREA BRITANIE PENTRU IMIGRANTII ESTICI

  1. Erata: Donald Tusk NU este seful Comisiei Europene care este on institutie a UE. Este seful Consilului European care este o alta organizatie diferita de UE. Remarc pentru ca daca sugestia veea de la UE avea o relevanta chiar mai mare….UE are mai multe pirghiii decit CE. In rest, ce sa mai zic…. : political correctness pentru leii musulmano-pakistanezi ….si discurs nazist pentru cateii est-europeni buni de sclaveti

  2. @petra:

    Da, nu stiu cum am reusit sa le amestec asa. 🙂

  3. Consiliul European nu este o organizatie diferita de UE, este chiar structura ce reuneste liderii UE.
    Petra se referea poate la Consiliul Europei, aceasta fiind intr-adevar o organizatie internationala independenta de UE.

  4. @Elena,
    corect. Consiliul Europei este diferit de UE. Consiliul european este structura care reprezinta statele membre. Greseala a fost corectata insa de admin.- Tusk seful Consiliului si nu Comisiei iar eu trebuie sa-mi corectez greseala din comentariu . Greseala greselii :). usor de facut de atlfel

  5. Imi este clar ca oamenii astia se pregatesc de razboi. Toate aceste intariri de flancuri , aigurari in ceea ce priveste securitatea nu sunt decat vorbe in vant. Imi este din ce in ce mai clar ca se fac jocurile pentru inceperea unui razboi in Europa si din cate vad totul va fi din nou in Est.

    Romania va fi implicata prin conducatorii ei tradatori de neam si tara si cumparati de americani. La 26 de ani de la revolutie am trecut dintr-un bloc comunist mincinos intr-o europa pe cale de descompunere care executa intocmai ordinele americane.

    Cele doua mari puteri isi flexeaza muschii , vor face teste cu noile arme pe bietele popoare din est

  6. Hm , discut cu lumea despre ceea ce ati scris si imi raspunde fericit ca el vrea trupe ca ce , daca vin rusii peste el ca acum 50 de ani , e bine sa fie aaparat. Oamenii pur si simplu nu inteleg ca trupe suplimentare pe teritoriul nostru nu mai trebuie admise , la momentul asta e o stare de aparent echilibru , rusii se vor simti provocati alfel si vor reactiona si ei , si tot asa conflictul va escalada pana va exploda intr-o zi , si ghici unde , chiar pe teritoriile astea din est. Apoi toate trupele astea aduse chipurile in slujba binelui cine imi garanteaza ca in timp nu se vor comporta exact ca o armata de ocupatie , sa spuna ca ele nu respecta guverne preedinti tara in care se afla si cultura si nu vor incepe sa faca abuzuri. Si asa au fost cazuri deja cu accidente provocate de astia la care nu au raspuns niciodata

  7. scuze pentru greseli , am tot reformulat si s-au amestecat randurile , am tot adaugat , am intrerupt…..ideile insa sunt clare

  8. Stirea este incorecta. SUA nu “trimite” ci eventual “vor trimite”, pentru ca astea sunt planuri facute pentru 2017. In 2017, in SUA va fi alta administratie. Cioara de pe gard…

  9. Pingback: MAE RUS ACUZA ROMÂNIA CA ”RESCRIE ISTORIA” CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL. MAE român răspunde, dar nu e clar de ce/ RUSIA VA LUA ”MASURI COMPENSATORII” IN RAPORT CU DECIZIA SUA PRIVIND INARMAREA EUROPEI DE EST/ NATO acuza RUSIA de simulari d
  10. Pingback: NATO discuta trimiterea de TRUPE si ARMAMENT in Estul Europei (Video)/ MOSCOVA acuza Romania si alte tari de agitarea “isteriei” amenintarii ruse/ CHOMSKY: NEBUNIA COLECTIVA SI PERICOLUL UNUI RAZBOI NUCLEAR/ Un think-tank american a mai gasit
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare