Ministrul Sanatatii, PATRICIU ACHIMAȘ, in loc sa-si dea demisia pentru gestionarea execrabila a “crizei bebelusilor din Arges”, CERE ORE OBLIGATORII DE “EDUCATIE PENTRU SANATATE”: “Ar trebui să facem o presiune în acest sens. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”

24-02-2016 3 minute Sublinieri

Patriciu Achimas-Cadariu, foto Adevarul

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, dorește ca Educația pentru sănătate să devină materie obligatorie în școli.

“Cred că aceste ore ar trebui să fie obligatorii și cred că avem o resursă fantastică la care trebuie să apelăm: medicii școlari. Suntem obligați să susținem această specialitate, medicii școlari se împuținează, este una dintre specialitățile care scade în număr. Sunt medici școlari, asistente care lucrează în cabinetele școlare, care au o experiență extraordinară și marea lor majoritate au o dedicație extraordinară, mai ales că sunt atât de puțini și uneori deservesc mai multe școli”, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu după lansarea Planului multianual integrat de promovare a sănătății și educației pentru sănătate, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Potrivit ministrului, copiii ar putea primi la școală lecții privind igiena de zi cu zi, alimentație, obiceiuri de evitat — fumat, alcool, consum de medicamente și alte substanțe.

El consideră că medicii și asistentele școlare ar putea deveni educatori excelenți cu ajutorul unor cursuri de pregătire pedagogică de scurtă durată. Ministrul a susținut că în acest sens sunt necesare dezbateri.

Cred că împreună ar trebui să facem o presiune în acest sens (n.r. — ca această materie să intre în școli cât mai repede). Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nu este genul de intervenție ale cărei rezultate să le vedem peste noapte. Investim în viitor, investim în viitorul copiilor noștri, în viitorul României. De aceea cred că trebuie să insistăm pe aceste lucruri”, a mai spus ministrul.

Scopul Planului multianual integrat de promovare a sănătății și educației pentru sănătate, potrivit lui Achimaș-Cadariu, este ca în următorii cinci ani proporția populației cu comportamente favorabile sănătății să crească în mod constant, în special în rândul unor categorii considerate cu riscuri pentru sănătate: copiii, persoanele din comunitățile rurale, persoanele din grupurile vulnerabile, femeile însărcinate.Ministrul a indicat că se dorește și schimbarea comportamentelor vizavi de sănătate.

[…]

Amintim ca pentru introducerea in scoli ca materie obligatorie a disciplinei Educatie pentru sanatate, astazi optionala, si-au declarat deja pana acum sprijinul urmatorii ministri din cabinetul Ciolos:

  • ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea – in cadrul unor dezbateri organizate de catre administratia prezidentiala chiar pe tema “Educatie pentru sanatate“, ministrul Muncii a declarat ca autoritatile trebuie sa sustina si sa promoveze un “stil de viata sanatos in randul adolescentilor“, atat in ceea ce priveste alimentatia, exercitiile fizice, dar si educatia sexuala. “Organele de specialitate ale administratiei publice locale si centrale (…) au obligatia sa deruleze in mod sistematic in unitatile scolare programe de educatie pentru viata, inclusiv educatia sexuala pentru copii”, a spus Claudia Ana Costea. (Sursa si detalii aici)
  • ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu – declaratia de astazi a ministrului nu este, asadar, prima in sustinerea acestei discipline. La audierile din fata comisiilor reunite pentru Sanatate din Parlament, Achimas-Cadariu a declarat: “Va spun ca cu tarie, cred ca un program de educatie pentru sanatate si, in acelasi timp, un program de profilaxie poate fi realizat. Educatia pentru santate nu este un slogan. Aceasta componenta pregateste viitorii pacienti sau potentiali pacienti pentru a sti cand sa se prezinte la medic, pentru a sti ce trebuie sa faca (…) pentru a nu se imbolnavi”. (Sursa si detalii)
  • ministrul Educatiei, Adrian Curaj – tot in cadrul audierilor din Parlament, Curaj a afirmat: “Educatia pentru sanatate, sportul il vom sustine impreuna, dar stau sa ma gandesc in ce masura vom vedea parte a diverselor materii, domenii”. (Sursa si detalii)

Cu toate acestea, materia distincta “Educatie pentru sanatate” nu se regaseste ca atare in niciuna dintre cele 3 variante de planuri-cadru puse in dezbatere in decembrie de Ministerul Educatiei, pentru invatamantul gimnazial. Numele “sanatate” apare in titulatura unei singure materii obligatorii prevazute de Minister pentru elevii claselor V-VIII, si anume “Educatie fizica, sport si sanatate”.

“Educatia pentru sanatate” apare, insa, ca materie obligatorie in planul-cadru propus in urma cu o zi de Consiliul National al Elevilor. Potrivit planului CNE, aceasta materie ar trebui sa fie studiata de elevi in fiecare an, din clasa a V-a si pana in clasa a IX-a inclusiv, cu un buget de timp de o ora pe saptamana.

Cel mai vehement oponent al introducerii acestei materii in trunchiul comun este Patriarhia, prin vocea Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie. Intr-un punct de vedere transmis presedintiei, APOR a cerut in decembrie 2015 ca “disciplina ‘educatie pentru sanatate’, in masura in care aceasta isi propune sa includa ‘educatie sexuala’, sa ramana optionala, dupa modelul orei de religie”.

Patriciu Achimas foto Adevarul(foto Adevarul)

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Ministrul Sanatatii, PATRICIU ACHIMAȘ, in loc sa-si dea demisia pentru gestionarea execrabila a “crizei bebelusilor din Arges”, CERE ORE OBLIGATORII DE “EDUCATIE PENTRU SANATATE”: “Ar trebui să facem o presiune în acest sens. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”

  1. Ai vazut tehnocratul?! Cum souneam imediat dupa instalarea noului guvern, astia tintesc educatia. Este unul dintre obiective. Acum se vede limpede ca este asa. Se tot straduiesc sa demoleze de atata timp si inca nu au rezultatele scontate. Niste nenorociti!
    Ma intreb care este punctul de legatura dintre membrii acestui guvern de tehnocrati ca nu cred ca se cunosteau dinainte? Cum ajunge Ciolos sa-l propuna tocmai pe Achimas-Cadariu? Te uiti in biografia lor si iti vorbesc despre cariera profesionala. Ocolesc cu grija alte amanunte, politice sau de alt gen. Nici usturoi n-au mancat nici gura nu le pute. Te tot miri cum au unii o ascensiune fulminanta asa “spontan”. La treizeci si ceva de ani se si vede director al Institutului Oncologic din Cluj si apoi ministru al sanatatii! Interesant.
    Sa fie oare cumparati doar prin bursele la care au acces? De exemplu Humboldt? Scosi in strainatate si scoliti pe la Universitatile corespunzatoare iar apoi propulsati. Asa se formeaza armatele de “tehnocrati” cu care apoi se nenoroceste o tara? Oare cat este de mare aceasta armata de “tehnocrati” fideli celor care ii propulseaza ungandu-i cu titluri si functii?

  2. Aceeasi manevra ca si la “colectiv”. Astia calca pe cadavre de copii numai sa-si impinga mai departe agenda criminala. De data asta e in joc sanatatea copiilor. Sub pretextul ca vor sa-i fereasca de boli, acesti asasini platiti gras nu se vor multumi sa-i omoare cu trupul prin vaccinuri si medicatii grele greu de suferit si pentru un adult, dar vor sa le uciga si sufletele cu educatia sexuala. Auzeam deunazi la stiri pe unu’ care cerea vehement instalarea de distribuitoare automate de prezervative in licee!
    Si inca ceva! Ce legatura are educatia pentru sanatate in scoli cu cazurile tragice ale bebelusilor? Micutii au murit pentru ca n-au “beneficiat” de asa ceva??
    Presiuni sa se faca pentru demiterea lui Achimas si a celor in cirdasie cu el.

  3. Asta inseamna sa ai tupeu si sa nu-ti asumi responsabilitatea.

  4. Si Consiliul National al Elevilor, deja un organism virusat, apare cu o proprie propunere de Plan de Cadru, care, surpriza (sau nu, pentru cine cunoaste) cuprinde Ed. pentru sanatate, Religie facultativa, Ed. pentru cetatenie democratica, s.a….
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20818148-elevii-resping-planurile-cadru-ale-ministerului-educatiei-cer-trecerea-clasei-gimnaziu-masterat-didactic-pentru-profesori-materii-precum-etica-aplicata-sau-oratorie-dezbatere.htm

  5. A trebut sa moara niste ….” bebelusi pentru ca… Educatia pentru moarte. Traim intr-o lume care este obsedata de “reducerea numarului de fiinte umane” prin orice mijloace: distrugerea familiei, avort, eutanasie, “sinucidere asistata”, decrestinare, distrugerea oricaror repere morale, atacarea si demonizarea fiintei si a etosului national, sustinerea agendei LGTB, urmata, dupa cum se vede, de aceea a incestului (vezi si premiul acordat recent la Berlin filmului romanesc “Nelegitim”, care face apologia incestului), pedofiliei si a poligamiei (rebotezata “poliamorie”). Toate acestea in paralel cu sustinerea perversa a distrugerii Europei de catre aceia care, lipsiti de orice urma de credinta, refuza sa vada ca risca sa cada, chiar si ei, prada prada cruzimii acelora care vor sa-i “converteasca” pe europenii (din pacate aproape decrestinati – cel putin in Occident) trecandu-i “prin foc si sabie”.

    In absenta unor oameni de stat demni de acest nume, precum :

    https://www.youtube.com/watch?v=k6Pw4PHxEKM

  6. Doamne-ajută!
    Va supun atentiei un articol pe care va rog sa-l publicati. (Daca considerati oportun.)
    Este despre criza recenta a copilasilor morti de sindrom hemolitic uremic declansat cel mai probabil de un lot de vaccinuri recente insuficient testate si fara aviz de punere pe piata in spatiul UE.

    http://www.apc-romania.ro/ro/i-ipoteze-infirmate-si-declaratii-contradictorii-ale-autoritatilor-despre-copiii-cu-sindrom-hemolitic-uremic/MzQ1LTI.html

  7. @ Mircea P:

    Da, tocmai citeam asta la ActiveNews, o sa dam si noi.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare