MII DE PERSOANE AU PROTESTAT, IN ROMANIA SI IN STRAINATATE, IMPOTRIVA BARNEVERNET/ PS Macarie, prezent la protestul din OSLO: “Îmi exprim durerea față de prelungirea măsurilor de separare a copiilor de părinți și afirm cu toată convingerea că iubirea familială nu poate fi niciodată înlocuită cu o încadrare instituțională” (VIDEO)

17-04-2016 7 minute Sublinieri
Foto: rodiagnusdei.wordpress.com

Foto: rodiagnusdei.wordpress.com

Peste 4.000 de oameni au ieșit în stradă în Piața Victoriei din București pentru a cere instituției care se ocupă cu serviciile sociale din Norvegia, Barnevernet, să returneze copiii familiilor de care i-a despărțit.

Demonstranții au venit cu pancarde și afișe pe care se putea citi: “Norvegia, returnează copiii familiei Bodnariu”, “Norvegia, nu mai răpi copii”, “Reuniți familia Nan”, etc.

Pe 16 aprilie au loc proteste în România și în întreaga lume, inclusiv în Norvegia, împotriva Barnevernet și a sistemului de protecție a copilului din această țară. Barnevernet este acuzată că a despărțit copiii de părinți prin abuz în foarte multe cazuri.

Pe 16 Noiembrie 2015, agenții Barnevernet i-au luat de școală pe fetele familiei Bodnariu, Eliana și Naomi, iar apoi pe Matei și Ioan, băieții cei mari ai lui Marius și Ruth. A doua zi l-au luat și pe bebelușul Ezechiel, dar acesta a fost returnat familiei, prin decizie judecătorească, la începutul lunii aprilie 2016.

Cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi de statul norvegian, a provocat un ecou în întreaga lume. Un protest global a fost anunţat, pe Facebook, pentru sâmbătă, de către un grup de sprijin, intitulat “Norway Return the children to Bodnariu Family”. Manifestaţiile de protest faţă de Barnevernet (Serviciul Pentru Protecţia Copilului din Norvegia) sunt programate să aibă loc în mai multe oraşe din 21 de ţări: România (în 15 oraşe), Austria, Belgia, Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Italia, Irlanda, Norvegia, Polonia, Scoţia, Spania, Elveţia, Suedia, Marea Britanie, SUA, Canada, Hawaii, Australia, Noua Zeelandă. În România, la Cluj şi la Suceava, au ieşit în stradă câteva mii de oameni.

Presa din România nu a fost singura care a preluat subiectul ce a dat naştere unor îndelungi dezbateri televizate şi ample proteste de stradă în întreaga ţară. Cea mai recentă reacţie a venit din partea postului de televiziune britanic BBC, care a difuzat un documentar exhaustiv, pe 14 aprilie, pe site-ul său, despre acest caz.

[…] În România, mii de oameni au ieşit în stradă la Cluj şi SuceavaPeste 3.000 de persoane participă, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la un miting de susţinere a familiei Bodnariu, cerând autorităţilor norvegiene să permită reunirea acesteia, iar autorităţilor române o mai mare implicare în soluţionarea cazului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la miting s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având asupra lor baloane colorate, dar şi bannere cu mesaje precum “Cluj-Napoca, alături de familia Bodnariu”, “Reuniţi familia Bodnariu”, “Norvegia – nu separa familia Bodnariu” sau “Familia trebuie să fie unită”.

Unul dintre organizatorii mitingului a declarat că mitingul susţine şi familiile creştine, în general.

“Ne-am adunat la acest miting ca să susţinem o cauză care merită să fie susţinută, familia Bodnariu, dar şi familiile creştine, în general. Cerem autorităţilor norvegiene să se implice în soluţionarea cazului familiei Bodnariu şi a altor cazuri similiare, cerem să permită reunirea familiei Bodnariu. Ne exprimăm indignarea faţă de slaba implicare a demnitarilor noştri care au datoria să îi apere pe toţi românii şi să semnaleze forurilor internaţionale astfel de abuzuri cum este cel din Norvegia şi care afectează familia Bodnariu”, a spus acesta..

În cadrul mitingului au fost rostite rugăciuni şi s-au cântat cântece religioase.

De asemenea, aproximativ patru mii de persoane au participat, sâmbătă, în centrul municipiului Suceava, la un miting de susţinere a familiei Bodnariu, iar unchiul lui Marius Bodnariu, Gheorghe Bodnariu, a făcut un apel către autorităţile norvegiene să permită reîntregirea familiei.

Protestul, organizat de David Reguş, coleg de facultate cu Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, a început cu intonarea imnului de stat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii au avut pancarte înscrise cu mesaje de precum “Copiii aparţin familiei”, “Reuniţi familia Bodnariu” sau “Opriţi Barnevernet”.

La miting a luat cuvântul şi deputatul Mircea Lubanovici, preşedinte al Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării, care a spus că a fost în Norvegia, a vorbit cu familia Bodnariu, a discutat cu oficialităţi din Norvegia şi cu reprezentanţi ai Barnavenet şi că a constatat că “au fost încălcate legi şi regulamente” când au fost preluaţi copiii familiei Bodnariu.

“Cerem să înceteze aceste abuzuri împotriva familiilor cetăţenilor lumii şi cerem ca Barnavernet să înceteze acest război împotriva familiei care este prima instituţie creată de Dumnezeu pe pământ”, a spus Lubanoivici.

Patru continente, mii de oameni în stradă

BBC menţionează că mii de oameni au luat parte la demonstraţii, în mai multe ţări, pentru susţinerea celor doi părinţi. Aceştia au acuzat Serviciul Pentru Protecţia Copilului din Norvegia, cunoscut drept Barnevernet, că a răpit copiii familiei Bodnariu şi că a mai practicat astfel de manevre şi în alte cazuri. Însă, punctează cei de la BBC, povestea familiei Bodnariu nu este atât de simplă pe cât susţinătorii săi o fac să pară. Marius Bodnariu şi Ruth Bodnariu  sunt suspectaţi că au aplicat copiilor lor corecţii fizice, lucru interzis total prin lege în Norvegia.

Cu toate că Ruth a admis în faţa echipei BBC, venită să o intervieveze pentru documentar, că şi-a lovit copiii, aceasta a precizat că nu a făcut-o de fiecare dată când micuţii făceau câte-o boacănă.

 “Nu au găsit urme de violenţă, nimic de genul când au examinat medical copiii. Erau toţi în regulă. Dar legea în Norvegia este foarte clară, până la ultimul detaliu: nu este permisă aplicarea de corecţii fizice. Însă, noi nu am fost avertizaţi că este atât de strictă”, spune Ruth.

BBC nu a putut să ia un punct de vedere şi din partea autorităţilor norvegiene

BBC notează că nu a putut să obţină mai multe informaţii de la Ruth şi Marius, întrucât cei doi se află, încă, sub investigaţie, potrivit avocatului, care nu i-a permis echipei britanice să afle şi alte detalii.

“A fost imposibil să aflăm şi punctul de vedere al autorităţilor pentru că Serviciul Pentru Protecţia Copilului din Norvegia nu discută cazuri individuale, pentru a proteja confidenţialitatea copiilor”, menţionează BBC.

Pe de altă parte, cei care îi susţin pe Ruth şi Marius Bodnariu sunt îngrijoraţi nu doar de despărţirea părinţilor de copii, ci de ce a urmat pentru cei mici după intervenţia autorităţilor norvegiene.

“Copiii au fost împărţiţi între trei familii-surogat”, subliniază BBC.

Cei doi părinţi au mărturisit, pentru BBC, că Barnevernet, iniţial, le-a spus că va avea loc o întâlnire imediat după ce copiii au fost luaţi, pentru a discuta în ce condiţii familia ar putea fi reunită. Însă, susţin aceştia, întrunirea cu autorităţile norvegiene, care a avut loc în cele din urmă, avea pregătită o altă agendă.

“Până la momentul întâlnirii, noi apelasem deja la consiliere familială pentru a fi pregătiţi să reparăm orice era necesar de îndreptat. Însă, la momentul întrevederii, nici nu au vrut să se uite peste planul nostru. De fapt, ne-au spus că ne-au chemat la această întâlnire pentru a ne informa că vor intenta proces pentru a ne lua permanent copiii”, povesteşte Marius, citat de BBC.

Potrivit BBC, campania demarată în numele familiei Bodnariu a fost urmată de alte acţiuni în sprjinul familiilor de imigranţi ai căror copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene.

“Întreaga campanie, demarată în sprijinul celor doi părinţi, a fost bine-susţinută în România, ţara unde Marius s-a născut, dar şi de creştinii evanghelici din întreaga lume, pentru că soţii Bodnariu sunt penticostali. Cei mai mulţi dintre susţinătorii acestora cred că soţii Bodnariu sunt victimele discriminării pe criterii religioase şi de naţionalitate. De asemenea, au fost iniţiate alte campanii în numele familiilor de imigranţi care trec în Norvegia prin aceeaşi dramă ca soţii Bodnariu”, mai notează BBC.

[…] Subsecretar de stat în Ministerul Copiilor: Părinţii trebuie să cunoască legile norvegiene şi să trăiască după ele

Kai-Morten Terning, subsecretar de stat în Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale din Norvegia, susţine că nu poate înţelege raţiunea pentru care au loc proteste internaţionale împotriva ţării sale şi nu comentează cazul familiei Bodnariu sau alt caz, în mod particular. Întrebat, însă, dacă pedepsele aplicate prin corecţii fizice moderate constituie un motiv suficient pentru a lua copiii unei familii, acesta a răspuns:

“Avem programe pentru părinţi în vederea evitării recurgerii la altfel de pedepse aplicate copiilor. Părinţii trebuie să cunoască legea şi să trăiască după regulile ei în Norvegia, indiferent”, spune oficialul norvegian, citat de BBC.

În cele din urmă, după mai bine de patru luni, cel mai mic membru al familiei Bodnariu a fost returnat părinţilor, însă aceştia nu se aşteaptă la alte modificări în planul autorităţilor, care să îi vizeze pe ceilalţi patru copii, în perioada următoare, cel puţin nu până la audierea care va avea loc la sfârşitul lui Mai.

“Ne-ar plăcea să le explicăm situaţia (n.r – copiilor), însă nu putem să discutăm despre caz. Ei nu ştiu când ne luptăm cu adevărat cu noi înşine ca să nu ne arătăm sentimentele. Ni s-a spus să nu ne arătăm trişti în faţa lor, aşa că încercăm să ne înăbuşim lacrimile, cel puţin până când părăsim încăperea”, mai spune Ruth, potrivit BBC.

Doi miniştri din Norvegia: Cazul Bodnariu, o campanie împotriva ţării noastre

Ultima reacţie din partea oficilităţilor norvegiene a venit joi, 14 aprilie, când doi miniştri norvegieni au afirmat, într-un articol, că ceea ce se întâmplă cu cazul Bodnariu reprezintă „o campanie internaţională împotriva Norvegiei”.

„Un caz de protecţia copilului referitor la o familie norvegiano-română se află în mijlocul unei escaladante campanii internaţionale împotriva Norvegiei”, se arată în articolul scris de cei doi miniştri norvegieni, remis Mediafax.

Solveig Horne, ministrul norvegian al Copiilor şi Egalităţii, şi Elisabeth Aspaker, ministrul norvegian al Afacerilor UE şi SEE, au explicat în articol cum funcţionează sistemul de protecţie al copilului din Norvegia. Aceştia susţin că „presiunile din partea politicienilor naţionali sau din partea persoanelor care duc campanii locale sau internaţionale nu sunt luate în considerare într-un caz individual (de protecţie a copilului)”.

Aceştia susţin că principalul obiectiv al Serviciilor de Protecţia Copilului este de a ajuta copiii şi familiile care au probleme.

„De fapt, majoritatea cazurilor reprezintă măsuri voluntare de asistenţă pentru copii şi familii acasă, de exemplu sfaturi şi îndrumare privind practicile parentale, grădiniţă, consiliere, suport financiar”, se mai arată în articol.

Cu toate acestea, cei doi miniştri susţin că “există excepţii de la regulă”.

„Uneori se poate să se decidă ca un copil să fie plasat în afara căminului parental, fie ca măsură de urgenţă, fie printr-un ordin de protecţie. Numai un Comitet Regional de Protecţie Socială sau Tribunalul pot emite un ordin de protecţie, nu Serviciul de Protecţia Copilului, pentru că ele sunt autorităţi decidente independente şi imparţiale conduse de judecători. Un ordin de protecţie poate fi emis dacă un copil a fost victima unei neglijenţe grave, maltratare sau abuz. De asemenea, ordinul de protecţie trebuie să fie necesar şi în interesul superior al copilului. Convingerile religioase ale unei familii nu constituie niciodată motive valabile pentru luarea unui copil de lângă părinţii săi, însă violenţa este un motiv. Pedeapsa corporală este ilegală în Norvegia”, au explicat miniştrii norvegieni.

Plasarea unui copil în afara căminului parental fără consimţământul părinţilor este o măsură de ultimă instanţă, mai spun aceştia. Ei mai menţionează faptul că un raport recent al Consiliului Europei arată că Norvegia este printre ţările cu numărul cel mai mic de copii aflaţi în îngrijire alternativă.

Mai mult, miniştrii susţin că „în cazurile în care există ordin de protecţie, părinţii au dreptul la un proces în instanţă, inclusiv la un avocat plătit de guvern, au dreptul să fie ascultaţi şi dreptul de a contesta în instanţă decizia Comitetului Regional de Protecţie Socială. O dată pe an, părinţii pot să solicite revocarea ordinului de protecţie”. […]/ integral pe gandul.info

În ziua de 16 aprilie 2016, în mai multe capitale europene și orașe norvegiene au fost organizate manifestații de solidaritate cu familiile din Norvegia, despărțite de copii. Clerul și credincioșii din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord urmăresc cu multă atenție și îngrijorare evoluția acestor cazuri exprimând mâhnirea față de prelungirea suferinței familiilor Bodnariu, Nan și a altor familii de români.

Prezent la manifestațiile organizate la Oslo, în Norvegia, sâmbătă 16 aprilie, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord a declarat:

„Reafirmăm convingerea că familia este cadrul cel mai potrivit pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și considerăm că dragostea părintească este cea care oferă echilibrul emoțional de care copiii au nevoie. Orice separare a copiilor de părinți este prin ea însăși o traumă a cărei consecințe pe termen mediu și lung pot fi foarte greu de apreciat.

Situația în care se află familiile Bodnariu, Nan și alte familii de români ne îngrijorează și ne manifestăm mâhnirea față de prelungirea acestor suferințe. Creșterea și educarea copiilor este un drept fundamental al oricărei familii. Separarea copiilor de părinți, traumatizantă prin ea însăși, nu poate fi acceptată ca fiind o măsură luată în interesul copiilor. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu familiile aflate în suferință. Mărturisesc faptul că sunt impresionat de responsabilitatea și determinarea de care acestea dau dovadă. Îmi exprim și eu durerea față de prelungirea măsurilor de separare a copiilor de părinți și afirm cu toată convingerea că iubirea familială nu poate fi niciodată înlocuită cu o încadrare instituțională.

Statul ca garant al respectării drepturilor și libertăților celor ce se află pe teritoriul său, cetățeni sau simpli rezidenți, ar trebui să ia în considerare că familia este cea care poate încadra cel mai bine educația sănătoasă și echilibrul emoțional al unui copil.

În această perioadă a Postului Mare, rugăciunile noastre îi însoțesc pe toți cei aflați în suferință și nădăjduim că organismele abilitate vor soluționa aceste cazuri astfel încât familiile să fie reîntregite.”

Câteva imagini puteți găsi aici.

BIROUL DE PRESĂ AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A EUROPEI DE NORD


Categorii

1. DIVERSE, Confiscarea copiilor de catre stat, PS Macarie Dragoi, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “MII DE PERSOANE AU PROTESTAT, IN ROMANIA SI IN STRAINATATE, IMPOTRIVA BARNEVERNET/ PS Macarie, prezent la protestul din OSLO: “Îmi exprim durerea față de prelungirea măsurilor de separare a copiilor de părinți și afirm cu toată convingerea că iubirea familială nu poate fi niciodată înlocuită cu o încadrare instituțională” (VIDEO)

  1. Dea Domnul ca Preasfințitul Macarie să meargă până la capăt pentru Adevăr și pentru toți copiii aflați în această situație !

  2. Pingback: EPISCOPUL EUROPEI DE NORD – IMPREUNA CU FAMILIA NAN, savarsind slujba Botezului si randuiala infierii pentru doi copii adoptati de o familie romaneasca | Cuvântul Ortodox
  3. Sa dea Dumnezeu sa -si recapete copiii familia Bodnariu , iar organizatia Berenervent sa fie demascata pentru ororile pe care le-au facut, organizatie care sustine cuplurile de homosexulai.

  4. Pingback: GEORGE ALEXANDER – discursul protest fata de BARNEVERNET, MASINA DE RAPIT COPII: “Nu putem permite să se mai facă EXPERIMENTE pe Oameni! Pe copii si pe părinți nevinovați!”/ AGENTII BARNEVERNET SUNT DERANJATI DE RUGACIUNILE DE LA MASA LA RE
  5. Pingback: FAMILIA NAN A PIERDUT PROCESUL… “Ce ṣanse are omul, singur în fața Sistemului, când i se iau copiii?”/ COPIII NOȘTRI ÎN ÎNCHISORILE LOR – cartea manifest a lui George Alexander | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: FAMILIA BODNARIU SI-A RECUPERAT TOTI COPIII! | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: CAZUL FLORIN BARBU: in ciuda implicarii autoritatilor române, MAREA BRITANIE DECIDE darea spre ADOPTIE a copiilor CUPLULUI GAY/ Un alt abuz: ANDREEA BRADEANU SI-A PIERDUT COPIII SI RISCA SI INCHISOAREA | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: FAMILIA BODNARIU a decis SA RAMANA IN ROMÂNIA dupa ce procuratura norvegiana i-a pus pe parinti SUB URMARIRE PENALA! “Caracatița uriașă nu rămâne niciodată datoare! Este numai un subterfugiu de a-i aresta pe soții Bodnariu și a le lua iară
  9. Pingback: SE INTAMPLA SI IN MAREA BRITANIE. Românul Florin Barbu acuza autoritatile britanice ca i-au luat copiii spre ADOPTIE UNUI CUPLU HOMOSEXUAL (video)/ ORORILE BARNEVERNET CONTINUA: nou-nascut RAPIT de la mama sa IMEDIAT DUPA NASTERE, FARA AVERTISMENT!/ Geor
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare