EXPERIMENTUL ”REVOLUTIEI LUMINII” SAU RELEGITIMAREA STATUS-QUO-ULUI NEOLIBERAL SI EURO-ATLANTIC/ România – supusa strategiei tensionarii de catre structurile statului profund

11-02-2017 22 minute Sublinieri

europa-1024x768

Scriam ieri, într-o analiză, după discursul prezidențial din parlament, că lucrurile încep să se limpezească. România e, din nou, un poligon experimental, un mediu în care se pregătește implementarea unor măsuri nemaiîntîlnite altundeva menite să reaprindă speranța cetățenilor – nu doar de la noi – în capacitatea politicului de a se reinventa. Iată că tot mai multe elemente tind să confirme scenariul respectiv: România devine un soi de uriaș telefon-lanternă care semnalizează Europei și Americii că aici se întîmplă lucruri mărețe, demne de a deveni exemplu.

Printre numeroasele sloganuri, pancarte și imagini utilizate la protestele de stradă din ultimele zile încep să se distingă unele ceva mai speciale. Cum se știe, protestele au început cu oameni cu mîinile în buzunare și copii în brațe, dar au evoluat rapid și spectaculos, din punct de vedere logistic. Avem sute de lozinci inteligente, bannere tot mai sofisticate, spectacole de lasere șamd. On-line-ul e și el plin de mesaje și de imagini spectaculoase.

Una dintre cele care merită toată atenția e cea de mai jos, ultra-profesionist realizată. Mult peste nivelul unor amatori.

 

”Europa, așa te ridici în apărarea valorilor tale! Cu dragoste, România” sună mesajul scris în limba engleză.

Totuși, parcă în discuție erau niște ordonanțe de guvern privind eliberarea unor amărășteni înghesuiți în pușcării și completarea, ici-colo, a Codurilor Penale ciuruite de CCR.

De la aceste chestiuni am ajuns la valorile profunde ale Europei???!

România, țara lui Gigi Becali și a lui Dan Diaconescu, țara unde telenovela ”Suleyman” golește străzile, iar generalii din servicii pozează în costum de baie pe iahturi private, a ajuns să se ofere exemplu de curaj și demnitate Europei lui Platon și Socrate?

Cine și de ce a decis, brusc, să se facă saltul la asemenea mesaje pretențioase?

Asta nu-i nimic.

În operațiune se înscrie și media occidentală de top.

”Washington Post”, nava-amiral a presei americane, scrie, potrivit ziare.com, că ”Romanii au demonstrat ca valorile democratice au prins radacini in tara, in ultimele doua decenii, cu ajutorul aliatilor europeni si Statelor Unite. Aceasta este o realizare nu doar in folosul natiunii lor. Ea face Europa mai stabila si mai sigura”.

”Administratia Trump ar trebui sa ia in considerare asemenea progrese inainte sa arunce Uniunea Europeana la gunoi”, se mai arată în material.

Presa franceză ține, și ea, aproape:

«România, revoltată contra populismului şi manifestând pentru statul de drept, ne-a arătat în aceste zile căile democraţiei» scrie Gaspard Koenig în tribuna publicată de Les Echos, conform flux24.ro. Filosoful francez e de părere că «evenimentele din România participă la apariţia unei noi concepţii politice».

«In primul rând, cetăţenii aşteaptă de la reprezentanţii lor să fie ireproşabili. Trecând de la o extremă la alta, România s-a dotat în ultimii ani cu legi anticorupţie dintre cele mai stricte din lume. Pentru un om politic, a-şi angaja un membru al familiei este pasibil cu o pedeapsă de până la 5 ani închisoare. François Fillon, când şi-a prezentat scuzele francezilor după ce s-a aflat că şi-a angajat soţia pe post de ataşat parlamentar, a recunoscut şi el că ce era acceptabil ieri, nu mai este azi. A te juca cu banul public, este de neiertat, atât în România cât şi în Franţa. De acum încolo, conţinutul mesajului politic contează mai puţin decât probitatea emisarului».

Despre ”o nouă concepție politică”, aminteam în articolul nostru de ieri, s-a vorbit și la protestele de anul trecut, din Franța, cînd strada declama ”să luăm puterea în mîinile noastre”.

Europa e în corzi.

Cetățenii ei nu mai au încredere în leadershipul UE, o construcție care și-a arătat punctele slabe în ultima vreme, culminînd cu abandonul șocant din partea britanicilor.
Cetățenii eu nu mai au încredere, însă, nici în propriile conduceri statale, unde corupția și distanțarea de popor fac ravagii.

SUA, în mandatul Trump, amenință să întoarcă spatele Europei total, ori să discute, selectiv, doar cu anumite state, ceea ce ar agrava probleme bătrînului continent și l-ar lăsa expus.

E nevoie de un mesaj de forță care să reaprindă flacăra speranței pe continent.
Un mesaj care să dovedească faptul că nu e totul pierdut, și că mai există resurse pentru relansare.
O țară, spre exemplu, care să dea semnalul că e gata să adopte măsuri inimaginabile – în mod normal -, pentru a repune lucrurile pe făgașul normal.
Să rupă pisica, dînd pildă tuturor.
Să interzică definitiv accesul penalilor în funcții publice și să facă praf un partid considerat protectorul lor, fie el și cel mai mare și mai preferat de alegători.

Un făgaș în care politicienii sunt puși de cetățeni cu botul pe labe, spre binele țării și al societății.

De ce a fost aleasă România pentru a se regiza asemenea spectacol?
Probabil pentru că aici e cel mai ieftin.
Și pentru că avem, deja, o bogată experiență istorică de cobai socio-politici.

La urma-urmei, drumul post-decembrist al României a început cu un spectacol de mulțimi, flăcări, gloanțe și sînge care a ținut întreg mapamondul cu sufletul la gură, ”îngropînd” căderea comunismului din restul statelor. Un spectacol real în parte, dar umflat mediatic de zeci de ori. Am oferit lumii prima revoluție transmisă live. Cîteva luni mai tîrziu, presa occidentală neimplicată în ”proiect” constata, cu amărăciune: ”o minciună mare cît secolul!”.

Nota noastra

Faptul ca “revolutia luminii” din Romania a intrat in atentia massmediei occidentale de o asemenea maniera nu tine doar de “reinventarea politicului”. In realitate, miza este mult mai mare, de unde si intensitatea presiunilor si a propagandei.

Mai intai, sa ne gandim la context.

Exista o tendinta puternica, data chiar din centrul metropolei lumii occidentale, de contestare a status-quo-ului neoliberal si euroatlantic ce a ramas netulburat dupa caderea URSS din anii 90. Aceasta tendinta, reprezentata, in SUA, de Trump, inseamna contestarea economiei globaliste, protectionism, suveranism, precum si o regandire a tratatelor si aliantelor geopolitice si militare. In noua tendinta, tratatele economice globaliste sunt desfacute, NATO este considerat invechit, iar UE o hardughie pe cale sa se prabuseasca, buna doar pentru Germania. Toate acestea pot fi numite si “valori occidentale”, caci acest aranjament de putere – neoliberalism + euroatlanticism – a luat locul definitiei Occidentului in propaganda sistemului.

Tendinta se manifesta si in Europa. Marine Le Pen sufla puternic in ceafa celorlalti prezidentiabili francezi, Germania incepe sa aiba, la randu-i, forte electorale tot mai contestatare, astfel de miscari facandu-se simtite si in Italia si fiind la guvernare, deja de cativa ani in Ungaria si Polonia. Toate se caracterizeaza prin aceleasi elemente comune: contestarea economiei globaliste si a ordinii suprastatale europene. 

In acest context in care un intreg edificiu este amenintat in insasi structura sa, evenimentele din Romania capata, dintr-o data, o simbolistica si o miza aparte. “Revolutia luminii” merge impotriva acestei tendinte de contestare a status-quo-ului, avand rolul de a reafirma si relegitima neoliberalismul si euroatlanticismul. Intr-o lume in care regulile jocului globalist sunt rediscutate, la noi se reafirma categoric, in paralel cu delegitimarea masiva a politicului si investirea cu puteri extra-ordinare a institutiilor coercitive, de forta (SRI, DNA). Pentru ca acesta este sensul “luptei anticoruptiei“. Delegitimarea politicului inseamna, totodata, delegitimarea democratiei reprezentative si ”securizarea” avanposturilor neoliberale. #Strada modelata prin #Firechat devine noua instanta cetateneasca ce invalideaza votul popular, prea periculos in aceste timpuri, marcat fiind tendinta nationala, localista, si care plebisciteaza, intr-o forma cenzitara ascunsa, adevaratii lideri ai Romaniei, oamenii statului profund.

Asadar, “periferia creativa” sare la timp in ajutorul unui sistem in criza profunda. Facand aceasta, isi reafirma, totodata, statutul de colonie in cadrul acestui sistem.

Nu există nicio îndoială. Klaus Iohannis a câștigat, în mod legal, alegerile prezidențiale în fața contracandidatului său, Victor Ponta. Pentru mulți, a fost o surpriză. Pentru alții, nu. Dar, între timp, popularitatea sa a scăzut dramatic. Până când, imediat după victoria PSD în alegeri, a scăzut undeva la genunchiul broaștei. Astăzi, Klaus Iohannis este în ascensiune. Cine îl împinge de la spate?

Este, cred eu, extrem de interesant de identificat resorturile care l-au scos din banca rezervelor, în centru arenei de luptă, pe Klaus Iohannis. Este evident că susținătorii săi, atâția câți i-au mai rămas după alegerile parlamentare, nu reprezentau un argument suficient pentru a-l transforma în președinte jucător. Și încă ce jucător! Mergând până la limita riscului. Mă îndoiesc că dispunea de resorturi personale pentru a face acest salt mortal în politica românească. Mă îndoiesc, de asemenea, că sistemul este cel care l-a împins.

Sistemul, în sensul despre care vorbim, a fost el însuși zgâlțâit în toate structurile sale. Pentru că, atunci când PSD a învins, a învins și sistemul. Nu că PSD ar fi în afara sistemului, dar este cert că acea parte a sistemului care îl susține pe Klaus Iohannis, o vreme crezând că îl poate transforma în prizonier, iar ulterior pentru că este convenabil să lucreze la comanda acestuia, ar fi atât de duplicitar, încât să funcționeze, în același timp, și în parteneriat cu PSD. Există, așadar, și un alt aliat al președintelui. Pentru care merită să joace la risc total.

Acel alt aliat, care îl susține pe Klaus Iohannis și pentru care Klaus Iohannis se bate în forță cu PSD, este factorul extern. Și nu oricare. Poate că opinia publică nu a observat. Dar de câte ori Klaus Iohannis se referă la factorul extern, insistă cu obstinație asupra parteneriatului strategic consolidat al României cu Statele Unite. Mult mai rar președintele se referă la parteneriatul european al României. Și niciodată la cel cu Germania. Curios, nu?

Analizând datele economice accesibile oricui, vom observa că Statele Unite nu sunt cel mai important partener extern al României în plan economic. Ci Germania. Ea are cele mai consistente investiții în România. Dispune de cele mai multe corporații. Are cei mai mulți angajați. Și cele mai frumoase beneficii de pe urma relației cu România. Salariații români ai firmelor germane sunt plătiți cu între trei și patru ori mai puțin decât oriunde altundeva în Europa. Și, atenție, spre deosebire de restul statelor europene, România nu taxează încă profitul obținut în această țară de către firmele străine. Sunt două modalități, două mecanisme prin care cel mai important partener al nostru european stoarce România de resurse.

Dacă vorbim de o colonie, obligatoriu trebuie să vorbim de colonialiști. Principalul colonialist în ceea ce ne privește este, de la distanță, Germania. Este statul cel mai interesat ca noi să rămânem cu un nivel de trăi scăzut, cu un nivel și mai scăzut al forței de muncă, cu o economie precară, ușor de menținut în statut de piață de desfacere pentru produsele germane, inclusiv cele alimentare, și, evident, un stat cu resurse minerale și de altă natură gata oricând să fie puse la picioarele “partenerului” extern.

Președintele Klaus Iohannis nu a primit cea mai înaltă medalie din partea Statelor Unite. Nici măcar nu știu dacă Statele Unite i-au oferit acestuia vreo medalie. Dar, cu certitudine, președintele României este singurul șef de stat din lume psesor al Crucii de fier. Cea mai înaltă distincție acordată cuiva de către statul german. Oare de ce?

Și să ne mai gândim că, în prezent, există o rivalitate extrem de pronunțată între Statele Unite, care își schimbă radical politicile sub Trump, și Europa, condusă hegemonic – și iresponsabil, cum spune președintele american-de Angela Merkel.

La întrebarea dacă Germania are, dincolo de multitudinea de multinaționale și fundații, suficiente resurse pentru a manipula viața internă a României până la dinamizarea unor demonstrații anti-guvernamentale, răspunsul este un da evident. Germania, și nu altcineva, este cea care a făcut repetiția generală la Kiev, fiind pricipalul organizator extern al Euromaidanului. De ce nu s-ar afla Germania și în spatele Klausmaidanului de la București?

Este oare nerăbdătoare Germania să vadă cum, prin îndeplinirea programului PSD, salariile angajaților corporațiilor germane cresc prin efectul legii? Este nerăbdătoare oare Germania să vadă cum același program obligă corporațiile germane să înceapă să plătească, așa cum se cuvine, impozite în țara în care a realizat profituri?

Așadar, cred din ce în ce mai mult că președintele Klaus Iohannis acționează sub impulsul vulturului german. Apărat fiind de Crucea de fier.

Un blog afiliat ziarului italian Il Giornale scrie despre protestele din România, analizând de unde a pornit valul de nemulțumire, subliniind rolul lui Iohannis și al activistei soros-iste Sandar Pralong, cine sunt beneficiarii și cum se dorește, în anumite laboratoare, ca manifestațiile de la București să devină un fel de „Primăvară românească„, o reiterare a protestelelor din Orientul Mijlociu.

„Mii de cetățeni în stradă, un protest care s-a născut împotriva unei ordonanțe guvernamentale și care, o dată retasă ordonanța, nu a reușit să calmeze lumea ieșită în stradă în cele mai mari orașe ale țării. Mai mult, au început să fie cerute demisii. Un scenariu pe care l-am putut observa de mai multe ori în ultimii ani, în special începând cu anul 2000, în statele estice ale Europei. Scenariu care acum estr pus în scenă și în România”, scriu cei de la occhidellaguerra.it.

Desigur, spun autorii articolului, acest protest era previzibil, dacă se ține cont de dezamăgirea populației față de actuala clasă politică, lucru demonstrat și rata mică a prezenței la vot în ultimele alegeri. Cu toate astea, este imposibil să nu remarci faptul că forma pe care o iau aceste manifestații seamănă tot mai mult cu „primăverile” din Ucraina, Serbia, Georgia și în alte state foste sovietice sau din Europa de Est. 

Rolul lui Iohhanis

Articolul amintește că Romania este o țară latină în care, după căderea lui Ceaușescu, în 1989, și-au făcut apariția două mari blocuri politice, Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, care s-au alternat la putere și care au susținut integrarea României în UE și în NATO. În acest context este amintit momentul alegerilor prezidențiale din 2004, câștigate de Traian Băsescu în fața lui Adrian Năstase, alegeri care au avut loc în același timp cu protestele de la Kiev, în favoarea fostului președinte pro european Victor Iușcenko, mulți jurnaliști făcând o paralelă între „Revoluția portocalie” din Ucraina și ce se intâmpla în România. Dar, scriu jurnaliștii italieni, asta a făcut ca procesul de aderare a României să dei accelerat, ambele formațiuni politice de la București fiind pro occidentale.

Aceleași două mari partide au reușit, după 1989, să dea undă verde și să perfecționeze privatizările și liebralizările, dânde pe nimic mare parte a fabricilor românești. Șomajul, problemele din economie și corupția endemică au sporit, în ultimii ani, dezamăgirea românilor față de clasa politică, se spune în articol. După această scurtă trecere în revistă a situației politico-economică din România, este adus în prim-plan momentul câștigării alegerilor de către Klaus Iohannis, în 2014. Despre care italienii spun că este un liberal, care face parte din minoritatea germană, creștin protestant luteran și care a reușit să devină președinte grație propagandei anti corupție.

Sistemul politic românesc este însă un melange între cel parlamentar italian și unul semi-prezidențial francez, explică jurnaliștii, precizând care sunt atribuțiile șefului de stat din România.  

De aici apare și o neconcordanță evidentă în cazul protestelor, președintele Iohannis, de la mediator, transformându-se în unul din capii revotei anti guvern, cerând explicit demisia guvernului.

„Acest rol al lui Iohannis contrastează flagrant cu funcția sa, dar și cu linia manifestanților: în piață se strigă contra corupției clasei politice iar Iohannis, aparținând unui dintre cele două partide, nu are cum să se definească drept un exponent al celor anti-politică. Și totuși, el a reușit să-și croiască un rol de luptător împotriva corupției”, scriu jurnaliștii italieni. Nu fără a aminti și episodul „Colectiv”, când Iohannis a fost, de asemenea, vârful de lance al protestelor împotriva guvernului Ponta. 

Așadar, primul cetățean al țării se dovedește foarte abil în  a valorifica politic protestele de stradă, dar, acum, la București apar tot mai multe teorii despre rolul clar jucat de acesta în alimentarea manifestațiilor anti guvernamentale, concluzionează jurnaliștii. 

Manifestațiile în care președintele se înfățișează ca un luptător pe un cal alb beneficiază însă de arsenalul prezent și la alte proteste de stradă din țări din Europa de Est, piața fiind plină de referiri la Uniunea Europeană, cu simboluri și steaguri ale blocului comunitar, remarcă autorii acestui articol.

Rolul Sandrei Pralong

„Conform celor din piață sau, mai bine zis, conform presei care susține și alimentează piața, manifestanții nu doar cer o luptă non stop împotriva corupției, ci invocă Europa și spun că vor un standard mult mai apropiat de cel din statele occidentale. Iată deci un alt element care bate la ochi: un președinte care abdică de la propriul rol, de a fi imparțial, și o piață dintr-o țară membră UE care protestează împotriva guvernului fluturând simboluri comunitare. Scene, care, așa cum am spus, s-au mai perindat prin fața ochilor în alte părți. Se poate presupune, așadar, că există interesul creării unei noi primăveri în est? Mai ales că există un nume, care face legătura dintre președintele Iohannis (și comportamentul său) cu aceleași ONg-uri protagoniste la manifestațiile de la Belgrad și Kiev. Acest nume este Sandra Pralong, reprezentanta pen Society Foundation a lui George Soros”, scrie occhidellaguerra.it.

Amintind parcursul profesional și ONG-ist al Sandrei Pralong, ziariștii italieni scriu: „Astăzi, Sandra Pralong este unul dintre cei mai apropiați ai președintelui Iohannis. Se poate spune astfel că ea este cea care se află în spatele protestelor din ultimele zile și în spatele atitudinii pro manifestanți a șefului statului. „Buzduganul” lui Soros ar putea fi, deci, aruncat și la București și, din nou, și în acest caz este folosită nemulțumirea populației față de un sistem pe care niciunul dintre partidele aflate la putere nu a reușit să o atenueze”.

Cu siguranță, manifestațiile de la București ridică multe dubii în ceea ce privește spontaneitatea lor”, concluzionează autorii textului.

Manipularea este ca o formă de hipnoză. Ți se întâmplă, când ți se întâmplă, fără să fii conștient de asta. Oricine dintre noi cred că a văzut filmulețe sau spectacole în direct cu hipnotizări și hipnotizați. Niciodată, dar niciodată, după ieșirea din transă, cel hipnotizat nu spune că și-ar fi dat seama că altcineva i-a condus, pentru câteva clipe, voința.

Nu e de mirare, deci, că, în aceste zile, puținii tineri frumoși și liberi care acceptă să răspundă la unele întrebări ale reporterilor neagă cu vehemență ipoteza manipulării lor. Pur și simplu nu sunt conștienți că așa ceva li s-ar putea întâmpla. De ce? Pentru că nu sunt interesați să privească tabloul de ansamblu și, mai mult decât atât, tratează cu dispreț lecțiile istoriei.

Să ne amintim de decembrie 1989. Într-o dimineață, străzile Bucureștilor au fost brusc inundate de șuvoaie de manifestanți curgând pe marile bulevarde spre Piața Palatului, spre sediul CC. Pe cei care am participat atunci, nu ne-a îndemnat nimeni, explicit, la televizor sau pe alte căi (de Facebook nu se vorbea încă) să ieșim în stradă  și să ne concentrăm într-un anumit punct al orașului. Am făcut-o totuși, dintr-un imbold interior pe care l-am pus exclusiv pe seama conștiinței noastre trezită brusc de niște evenimente extrem de grave.  Dacă ne-ar fi spus atunci cineva că suntem manipulați să facem acea „revoluție”, am fi respins ipoteza cu o vehemență comparabilă, probabil, cu cea a manifestanților de azi din Piața Victoriei.

Și, totuși, la „revoluție” am fost manipulați. Din greu. Cu tot arsenalul de care dispunea la acea vreme propaganda perestroikistă și nu numai. Ne-au demonstrat asta anii ce au urmat, dezvăluirile liderilor politici mondiali ai vremii, istorici români de prestigiu care au documentat evenimentul până în cele mai mici detalii.

Astăzi, doar cei cu ochelari de cal sau fără un minim discernământ mai susțin că „revoluția română” din decembrie 1989 a fost o mișcare spontană în care românii și-au luat soarta în mâini și și-au făcut dreptate singuri.

***

Există asemănări izbitoare între evenimentele din decembrie 1989 și cele din ianuarie  2017. Apariția, pe plan global, a unui mare lider (Gorbaciov la vremea aceea, Trump astăzi) extrem de determinat în a schimba ordinea mondială; numărul uriaș (fără precedent între aceste două momente) de oameni scoși în stradă în România; folosirea ca declanșator, pentru această revoltă de proporții, a unei decizii greșite a conducătorilor țării (atunci convocarea de către Ceaușescu a unui miting sinucigaș, acum emiterea de către guvern a unor ordonanțe de urgență cu mare potențial emoțional); internaționalizarea imediată a conflictului și trimiterea la București, de către toate marile agenții de presă (dar nu numai) a unor efective impresionante de reporteri pregătiți ca pentru un eveniment extrem.

Și lista similitudinilor ar putea continua. Las însă restul de demonstrație istoricilor, eu doar vreau să insist asupra contextului.

Trump a declarat în campania electorală că SUA nu vor mai susține Europa, ca până acum, la pachet, în ansamblul ei. America se va orienta spre tratate bilaterale cu țări europene. Deja, se pare, Ungaria și Polonia au ales, între UE și SUA, SUA.  Acum se desfășoară bătălia pentru România. Prin invitarea la Washington a liderilor PSD Dragnea și Grindeanu, administrația Trump a comunicat în subtext că îl consideră pe președintele Iohannis în cealaltă tabără, pro – UE.

Eu în acest context citesc evenimentele tensionate din România și jocul iresponsabil, la totul sau nimic, al președintelui Iohannis.

Imensa masă de manevră folosită în stradă de președinte pentru a submina guvernarea PSD este subtil catalizată de liderii europeni Merkel și Hollande, care încearcă să mențină UE în viață, să evite destrămarea sa.

Nu mă pronunț, pentru că nu știu, în ce tabără ar fi mai bine, per total, pentru România. Din perspectiva, însă, a tendințelor revizioniste din ce în ce mai agresiv exprimate de Budapesta, cred că ar fi mai sigur, pentru  unitatea teritorială a României, să fim în aceeași tabără cu Ungaria, și protejați de SUA, decât să ne raliem unei Uniuni Europene cu două viteze, supusă unor forțe centrifuge tot mai greu de controlat.

Revenind la evenimentele interne, discursul de ieri al președintelui este unul de escaladare a războiului fratricid. Înseamnă că, la Malta, Klaus Iohannis a promis fidelitate cu orice preț Germaniei și Franței, chiar cu prețul aruncării României într-un război civil. O opțiune care ar trebui să îngrijoreze Washingtonul.

Dar mai există și varianta ca Washingtonului să-i convină până la urmă această împărțire de influență. România, în tabăra cealaltă, poate deveni, la momentul potrivit, o bună piesă de sacrificiu într-o negociere a armoniei globale pe următoarea sută de ani. Părți din România sunt râvnite atât de Rusia cât și de Ungaria. Oare UE va fi îndeajuns de puternică și determinată pentru a putea apăra România de astfel de pericole? Mă îndoiesc!

Iohaniștii vor mobiliza din nou, în weekend, sute de mii de protestatari care refuză să se informeze real și să vadă tabloul mai larg. Ei nu au capacitatea (sau voința) de a recunoaște că informația reală nu se ia de pe Facebook ori de pe situl de propagandă groasă „Corupția ucide”. Și atunci preferă, evident fără să recunoască, manipularea. O preferă pentru că le spune ce vor ei să audă. Îi ajută să confunde realitatea imperfectă cu fanteziile lor de „mai bine”. Să evadeze într-un virtual confortabil. Manipulare, dulce evadare!

Mai important decât ce vor face ionahiștii, care au devenit, vai, atât de previzibili și repetitivi, este ce vor face protestatarii de la Cotroceni. Căci nici aceștia nu sunt de capul lor, să nu ne mințim singuri crezând asta.

Dacă manifestația de la Cotroceni va crește spectaculos (până acum nu prea au fost semne), înseamnă că, încă, guvernul PSD are o susținere de peste ocean. Și, România, încă este dorită de Washington în echipa sa.

Dacă manifestația de la Cotroceni îngheață în stadiul incipient de acum, sau se stinge, înseamnă că PSD a depus armele și fanatismul lui Iohannis a învins.

Oricum, deznodământul profund al conflictului de la București se pare că nu se decide în România. Soluția, dacă nu a fost deja stabilită și acum asistăm la pașii implementării ei, se decide în afară și fără consultarea românilor.

Asta pentru că suntem dezbinați de conducători și noi înșine nu știm să ne oprim, singuri, din autodistrugere.

După Ucraina şi Republica Moldova, România pare a fi teatrul extins al operaţiunilor de război hibrid. Nu pun la îndoială informaţiile de care dispune Traian Băsescu, în acest sens, şi la care s-a şi referit public. De asemenea, nu pot să nu observ că la cinci ani de la avertismentele şi numeroasele noastre exemple, Dan Andronic, un ziarist conectat la surse dintre cele mai credibile, vine să confirme agresivitatea războiului imagologic al organizaţiilor de front ruseşti împotriva României. Problema pe care ne-o punem este de ce vin aceste constatări atât de târziu, mult prea târziu, când, tăvălugul odată pornit, sunt puţine şanse să mai poată fi oprit.

După Polonia şi Ungaria, România preia mixul ideologic al „revoluţionarilor naţionalişti“ Jarosław Kaczyński şi Orbán Viktor, în încercarea de a-i atrage pe cei deziluzionaţi de Europa cu sloganuri naţionaliste şi promisiuni de binefaceri sociale, ni se atrage atenţia de către observatori occidentali ai evenimentelor de la Bucureşti.

Marea manipulare a protestelor

„România devine statul paria al Uniunii Europene“, suntem urecheaţi de „The Times“. Dar este interesant şi cum se argumentează această afirmaţie sentenţioasă: „Lupta împotriva corupţiei este privită ca un obiectiv strategic atotcuprinzător, menit să-i liniştească pe criticii din UE şi SUA. Mulţi dintre demonstranţii din Bucureşti sunt de acord cu acest principiu.

(…) Nemulţumirea lor ar trebui îndreptată în altă parte: către regimul secret al României, care s-a folosit de tema corupţiei pentru a se răzbuna pe inamicii săi, a eroda drepturile fundamentale şi a instituţionaliza o relaţie sinistră între sistemul judiciar, poliţia secretă şi instituţiile anticorupţie. (…) Instanţele au devenit politizate. (…) Întregul concept al corupţiei se confundă cu cel al abuzului de funcţia politică. Totul se reduce la obţinerea unui număr impresionant de arestări, menţinând în acelaşi timp în umbră adevăratele centre de putere. Rezultatul nu este o epurare, ci mai mult o vânătoare de vrăjitoare“.

„Climatul din România se menţine exploziv, iar investitorii germani, cei mai importanţi din ţară, sunt nesiguri şi dezamăgiţi“, suntem avertizaţi din Frankfurt.

„România este o ţară ce nu poate fi guvernată!“, se exclamă cu tainice subînţelesuri la Budapesta. De unde, România mai este percepută ca fiind dominată de „stări ciudate, confuze, neinteligibile, ca o scenă a luptelor şi proceselor paralele, pe care au loc jocuri dure de tehnică a puterii“.

„În România funcţionează nişte scenarii din inerţie, aceleaşi «mine» care au fost puse de anterioara Administraţie SUA nu numai în Europa de Est, ci şi în întreaga lume“, ţine să explice evenimentele directorul Institutului internaţional pentru state noi de la Moscova, care mai precizează că „este dificil de prevăzut cum va evolua situaţia din România, însă un lucru este clar, şi anume că, fără custodie externă, românii sunt oameni periculoşi“. Asta, deoarece România este divizată, polarizată, protestele eterogene nu pot genera o majoritate, iar realizarea consensului este o sarcină mult prea uriaşă, vine completarea din media germană.

Occidentul ţine să releve existenţa unui „(…) regim secret al României care s-a folosit de tema anticorupţiei pentru vendete politice, erodarea drepturilor fundamentale, instituţionalizarea sinistrei relaţii dintre sistemul judiciar politizat, poliţia secretă şi instituţiile de combatere a corupţiei (…)“.

De la Moscova, Ivestia.ru deplânge poziţia slabă a euroscepticilor, iar protestele dreptei româneşti „ar viza, în fapt, destabilizarea Republicii Moldova şi a Transnistriei“, ceea ce nu poate decât să argumenteze direcţia de atac antiromânească a războiului informaţional global dus de Rusia.

România, incapabilă să contreze operaţiunile informaţionale

Sumarele referiri şi consideraţii de mai sus nu sunt decât partea minoră şi de foarte departe vizibilă a unei mari şi periculoase manipulări informaţionale, consecinţă a incapacităţii de a angaja contracarea operaţiunilor de război informaţional care au ca ţintă România.

Printre fundamentele doctrinare ale securităţii naționale există şi un proiect operaţional privind combaterea războiului informaţional. Potrivit acestui proiect, autorităţile de securitate naţională sunt obligate să prevină şi să contracareze agresiunile informaţionale prin care se creează, întreţine şi difuzează teroarea psihologică, atacă şi distrug valorile identitare, modifică sistemul valorilor morale, depersonalizează şi manipulează categorii de populaţie, divid societatea şi contrapun masa de manevră astfel creată populaţiei cu imunitate faţă de operaţiunile de război psihologic.

NATO, CIA şi strategia tensiunii

Controlul releelor de preluare, difuzare şi amplificare a efectelor agresiunilor informaţionale este imposibil de realizat în afara înţelegerii responsabilităţilor, pe de o parte, ale autorităţilor securităţii naţionale şi, pe de altă parte, ale ansamblului canalelor de comunicare publică, acestea din urmă putând fi, deopotrivă, atât vectorii voluntari sau involuntari ai operaţiunilor de război informaţional, cât şi expresie a capacităţilor de ripostă şi contracarare.

Cele ce se petrece în România amintește de evenimente oarecum similare din Italia, când, sub pretextul prevenirii preluării puterii de către forţele politice de stânga, societatea a fost supusă unei aşa-numite „strategii a tensiunii“.

„Strategia tensiunii – SID paralel“ nu era un simplu exerciţiu eseistic al presei italiene din anii ’60-’70 ai veacului trecut. Era expresia inimaginabilelor derapaje ale serviciilor secrete acuzate şi cu directorii deferiţi justiţiei pentru conspiraţii împotriva ordinii democratice constituţionale a Republicii Italia. Menţionăm că acronimul SID desemna „Servizio Informazioni Difesa“.

Permanenta teamă a CIA şi a Alianţei Nord-Atlantice de avansul stângii în opţiunile electoratului din cizma peninsulară s-a materializat într-o strategie a tensiunii. Serviciile secrete, cu precădere cele militare, mai greu, dacă nu chiar imposibil de controlat în acea perioadă, au generat structuri secrete paralele (clandestine, paramilitare, conectate la finanţări underground) care au radicalizat viaţa politică şi au promovat terorismul pentru compromiterea stângii şi limitarea accesului comuniştilor la putere.

Lovituri de stat în numele opoziţiei

În esenţă, strategia tensiunii s-a rezumat la inventarea şi dezvoltarea unor permanente surse de destabilizare social-politică, pregătindu-se disimulat, de către serviciile secrete, lovituri de stat în numele unor forţe ale opoziţiei, de regulă, al celor de stânga. Subsumate strategiei erau şi actele teroriste provocate pentru motivarea represiunilor împotriva anumitor mişcări social-politice neconvenabile. Este aproape fără de tăgadă că, într-o foarte mare măsură, fenomenul terorist italian (de toate culorile) a fost manipulat în cadrul strategiei tensiunii.

Sub conducerea amiralului Eugenio Henke, SID a elaborat şi aplicat „strategia tensiunii“, o nouă formă a deviaţiilor, în care, alături de Henke, un rol major şi-a asumat şeful Biroului „D“, Enzo Viola. Ambii îşi vor dezvolta legăturile cu dreapta extremistă, cu creştin-democraţia bavareză condusă de Franz Josef Strauss, care a cerut şefului BND, Richard Gehlen, să colaboreze cu SID pentru subminarea Partidului Comunist Italian în acţiunile sale de mediere dintre social-democraţia germană şi guvernele comuniste estice. SID a stabilit relaţii operative speciale şi cu KYP, serviciul secret al regimului de dictatură militară din Grecia, cele două servicii ocupându-se îndeaproape de menţinerea activă a spiritului fascist, ca element al strategiei tensiunii.

Internaţionala neagră

Această „internaţională neagră“, care a cooptat şi reţelele Mafiei, a pus la cale mai multe tentative de lovituri de stat şi, în numele unei iniţiative de „moralizare a vieţii publice şi reasanarea partidului“, a desfăşurat următoarele operaţiuni de poliţie politică:

(1) folosirea grupului Sogno-Brossio pentru a distruge Partidul Liberal Italian, împingându-l spre definitiva sa dezintegrare;

(2) folosirea lui Bindelli şi a unor conducători care i se împotriveau lui Almirante pentru accelerarea crizei Mişcării Sociale Italiene şi contestarea conducerii lui Almirante;

(3) folosirea unui grup de colaboratori ai lui Emilio Colombo pentru discreditarea şi conducerea operaţiunilor împotriva dreptei democrat-creştine;

(4) utilizarea prietenilor lui Ferri, Reale, Cucchi pentru discreditarea conducerii Partidului Social Democrat Italian;

(5) conducerea de operaţiuni ad-hoc care să lovească în poziţiile personale ale anumitor lideri ai Partidului Socialist Italian.

„Lovitura de stat militară a pensionarilor“

La 7 decembrie 1970 a avut loc o tentativă de lovitură de stat militară pusă la cale de conjuraţii grupului BorgheseI. Miceli, succesorul amiralului Eugenio Henke, se afla în contact cu acest grup din 1969II, contact pe care-l va prezenta ca fiind determinat de îndeplinirea atribuţiilor sale.

Procurorul Claudio Vitalone va reţine în rechizitoriul său: „(…) Miceli a minţit cu neruşinare, violând în mod deschis obligaţii fundamentale ale biroului său. Mai mult, de trei ani, acesta a acţionat «în conformitate cu prevederile legale», fără ca vreuna dintre autorităţile subordonate să fi găsit vreo modalitate de a impune respectul faţă de principiile fundamentale de legalitate şi de corectitudineø“III.

Din 1971 până în 1974, cercetările asupra cazului Borghese au fost blocate, responsabilitatea revenind mai multor personalităţi politice, între care ministrul Apărării Tanassi, şeful Statului Major, generalul Marchesi, ministrul de Interne Restivo ş.a., care au încercat acreditarea tezei unei „lovituri de stat militare a pensionarilor“. În realitate, s-a procedat astfel pentru a se ascunde rolul masoneriei, care a avut exponenţi importanţi direct implicaţi în tentativa insurecţională.

Un accident tragic a fost folosit de preşedintele României după reţeta brevetată în anii 1970 de structurile paralele ale serviciilor secrete italiene

Complotul masonilor, cu autorizarea SUA

Dintr-o scrisoare adresată de masonul Bocciani către Prisco Brilli, consilier al Ordinului Marelui Orient din Italia, rezultă că, la 20 septembrie 1969, fratele colonel Licio Gelli, francmason din anul 1963, i-a comunicat fratelui Salvini că Marele Maestru (n.n. – Giordano Gomberini) iniţiase, sub spada sa, 400 de înalţi ofiţeri ai armatei, cu scopul de a pregăti un guvern al coloneilor, totdeauna preferabil unui guvern comunist.

În legătură cu rolul colonelului Gelli, este semnificativ un raport al SISMI, care menţionează că Ted Shackly, directorul tuturor acţiunilor acoperite ale CIA în Italia, l-a prezentat pe conducătorul Lojei francmasonice „P.2“, Licio Gelli, lui Alexander Haig (n.n. – general american, colaborator al preşedintelui Nixon şi al secretarului de stat Henry Kissinger, în timpul războiului din Vietnam; comandant al forţelor NATO din Europa între 1975 şi 1979 şi secretar de stat în anii 1981-1982). Cu autorizarea lui Haig şi a lui Kissinger, Gelli a recrutat, în toamna anului 1969, 400 de oficiali italieni şi ai NATO în loja saIV.

Complotul a fost dezvăluit de presă la 18 martie 1971, când unii conjuraţi au fost arestaţi, iar Borghese şi Gavino Matta, un alt complotist, ex-combatant fascist în războiul din Spania, fiind avertizaţi, au avut posibilitatea să fugă în Spania.

Conjurații au fost internaţi, „pe motive grave de sănătate“, în clinici luxoase, unde Miceli i-a vizitat, după cum a afirmat, „pentru a controla fenomenul subversiv“. Cu prilejul unei astfel de vizite la Villa Marguerita, unde era internat Orlandini, al doilea cap al complotului, Miceli i-a făcut semnul convenţional sicilian „nu vorbi şi eu te voi proteja“.

O reţea secretă căreia nu i se aplică legea

O problemă fundamentală a rămas neclarificată, şi anume, dacă tentativa de lovitură militară din Italia a fost o repetiţie generală a structurilor oculte paralele sau a intervenit un element necunoscut care a dat totul peste cap.

Giuseppe De Lutiis, cercetând mai multe informaţii succesive, ajunge la concluzia ca Borghese a fost, de la început, menit să fie depăşit de evenimente. Când grupurile armate ale extremiştilor neofascişti (Noua Ordine şi Avangarda Naţională) ar fi ajuns să controleze unele centre de putere, ar fi urmat declanşarea unui plan antiinsurecţional aflat în posesia comandamentului general al jandarmeriei, care prevedea arestarea exponenţilor politici, sindicali şi militari ai stângii.

Giulio Andreotti, în 1974, în calitate de ministru al Apărării, va înainta dosarul cercetărilor magistraturii din Roma. Nu se va ajunge însă la niciun rezultat cert. Câţiva ani mai târziu va rezulta că structura organizaţiei subversive nu fusese dezvăluită, ea continuând să funcţioneze, amânând doar data loviturii de stat. Apare astfel, evident, că exista o reţea secretă paralelă, protejată de SID, căreia justiţia să nu-i poată aplica legea. Această reţea ţine de operaţiunea „Gladio“, sau planul „Demagnetize“, pus de acord, în 1956, între SIFAR şi CIA, care a determinat proliferarea organizaţiilor clandestine „Gladio“, „X“, „Roza Vânturilor“, Loja francmasonică secretă „P.2“ şi „SID Paralel“. Ansamblul operaţiunii avea, în vedere, în mod formal, o amplă mişcare secretă de rezistenţă din partea ţărilor occidentale faţă de o eventuală invazie din partea Tratatului de la Varşovia.

Accidente precum Colectiv şi Bamboo erau la ordinea zilei în Italia

Colectiv 2015 şi Bamboo 2017 în varianta italiană

În plan practic operaţional, această reţea ocultă a fost utilizată, sub motivaţia ei iniţială, pentru influenţarea şi anormalizarea cursului vieţii politice în direcţia anulării şanselor forţelor de stânga de a se afirma şi prelua puterea. Reţeaua „Gladio“ a fost demascată la sfârşitul anilor ’80. La 10 octombrie 1991 au fost inculpaţi penal amiralul Fulvio Martini, fost director al SISMI, şi generalul Paolo Inzerilli, fost şef al Statului Major al SISMI, anterior al Oficiului Securităţii Naţionale, precum şi conducător al reţelei „Gladio“.

O situaţie oarecum similară pare a fi definitorie pentru seria turbulenţelor politice asociate Administraţiei Prezidenţiale K.W. Iohannis. Accidente precum Colectiv 2015 şi Bamboo 2017 erau la ordinea zilei în Italia. Ineditul românesc constă în rolul explicit partizan al preşedintelui României. Preşedinţii Italiei, dat fiindu-le statutul constituţional, nu au fost integraţi strategiei tensiunii. Preşedinţii României, dacă nu o patronează, cad victime ale strategiei. Domnului K.W. Iohannis nu i-a rămas decât să ia aminte la experienţa predecesorilor şi să cauţioneze sistemul terorismului psihologic moştenit. Cu activul şi pasivul acestuia de nimeni vreodată auditat.

Puterea secretă, o jucărie pentru preşedinte

Un sistem parainstituţional al puterii secrete este omniprezent, omniscient şi omnipotent în România. Sistemul funcţionează în baza legii mercenariatului, pe care state anume o au. A servit tuturor preşedinţilor României, cu sau fără voia ori ştiinţa lor. Bucuria copilărească de a avea această jucărie nu a fost exprimată însă cu atâta forţă de expresie cât a emanat fizionomic, de la tribuna Parlamentului, domnul K.W. Iohannis. În definitiv, şi Göring spunea: „Fireşte că oamenii nu vor război. Tot ce trebuie făcut este să le spui că sunt atacaţi, iar pe pacifişti să-i denunţi că nu sunt patrioţi şi că pun ţara în pericol. Funcţionează în orice ţară“.

De ce se teme Vestul de stânga din România

Reaccederea la putere în România a stângii postcomuniste i-a nemulţumit pe cei vizaţi de retorica electorală a liderilor social-democraţi privind suveranitatea deciziilor macroeconomice, Fondul Suveran de Dezvoltare, politica redevenţelor şi alte intenţii care definesc tocmai esenţa doctrinelor stângii.

Promisiunile electorale nu pot fi luate doar ca simple promisiuni, când partidul care le angajează contează pe 700.000 de membri şi simpatizanţi activi, care, în condiţiile absenteismului la vot, se alege pe sine. Un asemenea partid, cu lideri marcanţi, nu doar implicaţi în scandaluri de corupţie, ci şi nefrecventabili familiei socialiştilor europeni, nu este crezut pe cuvânt de onoare. Pentru Occident, social-democraţii români sunt echivalentul trişorilor abili în jocul cu cărţi politice măsluite. Nici celelalte formaţiuni politice nu au o reputaţie mai bună. În definitiv, puzderia partidelor apărute după anul 1989 nu erau decât fragmentaţii rezultate din explozia PCR via FSN.

Dramatismul situaţiei românilor pare a fi corect perceput de aliaţi, dar, oricât de mult ei ar dori binele României, respectarea angajamentelor faţă de Constituţie şi legile naţionale ţine exclusiv de instituţiile politice şi de aleşii noştri. Instituţiiile sunt încropite, aleşii înşelători.


I Intanto Valerio Borghese, fondatorul „Frontului Naţional”

II Norberto Valentini, La notte della Madonna (Noaptea Madonei), Roma, Le Monde, 1978, p. 85-86

III La requzitoria a sul golpo Borghese, publico ministero Claudio Vitalone (Rechizitoriul asupra loviturii de stat Borghese), p. 129-130

IV Giuseppe Muratori, Enciclopedia dello Spionaggio, Servizi segreti, spie, teroristi e dintorni, Editioni Attualita del Parlamento, Roma, 1993, p. 300

Aflat în această dimineață la Comisia parlamentară de control a SRI, directorul Eduard Hellvig a fost întrebat dacă își reproșează ceva cu privire la violențele recente:  „Nu, absolut nimic. Şi nu, niciodată SRI, în mandatul meu, nu va fi implicat politic în nicio activitate de asemenea gen”(Mediafax).

Și a mai spus și alte lucruri de aceeași natură, combătând suspiciunile adunate deasupra Serviciului.

O analiză logică sumară ne arată următoarele: dacă SRI se va fi implicat în vreun fel oarecare, cu știința directorului Hellvig, atunci acesta ar fi negat categoric exact ca în declarația de mai sus. Dacă Serviciul nu se va fi implicat, atunci directorul ar fi negat,firește, la fel ca mai înainte. Prin urmare declarația directorului SRI este complet irelevantă.

Se poate obiecta că același lucru se poate spune despre orice declarație de presă a unui ministru sau a unui președinte. Dar nu este deloc așa. Dacă un demnitar minte – și s-au văzut nenumărate situații – acesta își asumă riscul ca minciuna să fie dezvăluită, căci activitatea unui demnitar în funcție este verificabilă în multe chipuri chiar dacă nu neapărat foarte prompt. Mai devreme sau mai târziu lucrurile ies la iveală, căci demnitarul nu este apărat de o lege a secretului de stat. În schimb, în cazul unui serviciu secret, declarațiile nu mai sunt verificabile decât la scara istoriei sau în urma prăbușirii unui regim politic. Și uneori nici atunci, așa cum știm din cazul României care a trecut printr-o revoluție anticomunistă în decembrie 1989. La un moment dat, s-au predat către CNSAS o mulțime de dosare întocmite de fosta Securitate, dar nu toate. Și partea cea mai interesantă este că nici acest lucru nu poate fi pe de-a-ntregul dovedit. Ceea ce ne îndreptățește totuși să credem că nu s-au predat toate dosarele este faptul că predarea s-a făcut treptat și că, la un moment dat, în arhiva CNSAS se adunase o mare cantitate de dosare neînsoțite de catalogul lor, exact ca o bibliotecă fără inventar. Ce se afla acolo? Greu de aflat mai înainte de a reface inventarul, pe care depozitarul inițial omisese să-l predea. Și de ce a omis să-l predea? Nu există decât o singură explicație logică: aceea că, pe baza inventarului, s-ar fi aflat ce anume lipsește.

Ceea ce vrem să spunem cu toate acestea este că audierile lui Eduard Hellvig la Comisia parlamentară și asaltul bineintenționat al ziariștilor sunt o comedie care se joacă în fața unui public care a pierdut codurile umorului. Și care, în loc să râdă, continuă să privească taciturn. Dar situația are și consecințe politice. Câtă vreme oamenii nu își dau seama că ar trebui să râdă în hohote (ceea ce nu reprezintă câtuși de puțin o conduită acuzatoare, ci pur și simplu inteligentă), ei se vor mulțumi cu situația dată și cu o comisie parlamentară care, în ciuda unei schimbări de optică, nu poate cu adevărat să verifice nimic.

Am mai spus-o și la începutul scandalului declanșat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță: SRI a primit, prin legea adoptată într-o epocă de glasnost gorbaciovist, posibilitatea de a înființa societăți comerciale  proprii, de a închiria terenuri și imobile ceea ce reprezintă venituri extra-bugetare necontrolabile. Dacă se spune în lege că SRI poate înființa o regie proprie (una singură) nu se spune, în schimb, câte societăți poate înființa, ceea ce înseamnă că membrii comisiei parlamentare, neavând inventarul societăților deținute de SRI, nu vor ști ce să întrebe. Este exact la fel ca în cazul dosarelor fără index.

Dar partea și mai ciudată este că nici măcar execuția bugetului  nu este în regulă, așa cum arată Curtea de Conturi cu privire la anul 2015.  Prin urmare nici ceea ce este controlabil nu se supune controlului, darămite restul.

Concluzia este că singura cale prin care se mai poate face ceva este schimbarea legii SRI.  Altfel, așa cum diriguitorii Serviciului au recunoscut public, peste tot se află ”la datorie” agenți infiltrați și nu în ultimul rând în presă, deși nimic nu e mai transparent decât presa. Ca să afli ce știu ziariștii nu e nevoie să-i spionezi, e suficient să-i citești. Căci ei spun adesea chiar mai mult decât știu. Prin urmare a infiltra presa cu agenți nu poate avea, logic, decât rostul de a preveni anumite dezvăluiri și de a manipula opiniile. Ar fi extrem de util pentru noi să știm ce scriu, bunăoară, ziariștii-acoperiți despre evenimentele recente, pentru simplu motiv că este esențial să înțelegem cum se gândește politica, democrația și viitorul României în aceste culoare intime ale statului.


Categorii

Opinii, analize, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “EXPERIMENTUL ”REVOLUTIEI LUMINII” SAU RELEGITIMAREA STATUS-QUO-ULUI NEOLIBERAL SI EURO-ATLANTIC/ România – supusa strategiei tensionarii de catre structurile statului profund

  1. Romaidanul este mai mult decât evident. Strada cyborgină, în România este cea mai eficientă armă împotriva a tot ce legea, jocul şi lupta plolitică în sistemul democratic nu poate. Guvernul Ponta a fost darămat de strada cyborgină, deşi a fost guvren rezultat din votul democratic. Acum ce se cere? Izgonirea Ianucovic-maidanistă a guvernului actual. Păi atunci… daca câteva mii de tineri frumoşi şi liberi schimbă, guverne după pofta… la ce mai cheltuim bani grei cu alegerile, cu darabana grozavului drept de a alege, cu darabana democației şi a statului de drept… etc… etc…
    Lucrurile nu mai miroasă… deja put.
    Maidanul ucrainean este parcurs pe faze şi pe paşi, absolut milimetric…
    Presa pro… maidaneza nu numai că incita cu o patimă viscerală, ci caută orice poate fi folosit, de la pruncii de sân la cea mai vaga urmă de antipesedism până la polii pământului şi la calotele antarctice… şi gasesc protestatari.
    Ce-i cu România?
    CSAT-ul? Serviciile? Nimic… ???
    Ce urmaresc serviciile? În mod sigur, ce opinii postam unii şi alții… ce vobim, de unde şi cu cine… asta negreşit, dar în folosul cui?
    Iar în țară…
    Se razboiesc soții, presa, postacii… gruparile, ideologii, generatiile, populația, elitele, academicienii… România e dezbinată prin incitatorii cu statut de ziarist şi om de presă (care numai asta nu mai e… ci doar trompeta, instigator, provocator şi incediator, slujj la cizma stapânului).
    Razboiul maidanez este în plină desfasurare. Curând (dacă guvenul nu cedează)… maidanul va scoate cyborgi stradali mai mulți şi mai decişi… pâna la momentul când tensiunea ajunge la maximum şi…va trece la pasul doi…violențele şi
    Cine organizează, finanțează, şi nu cedează (nici după retragerea ordonanței pretext)?
    La ce mai avem legi, constituții, instituții… daca strada poate face şi desface tot ce se înfaptuieşte pri vot şi lege?
    Cine încalca legea se cuvine sa pltească… nu?
    Ce este de fapt strada aceasta care nu se mulțumeste niciodată decât cu ce POHTEŞTE ea?
    E chestia cea mai grozava şi arma cea mai tare… ca poate face ce pohteşte fara a incrimina şi face vinovat pe cineva… nu?
    Nimic nu se face spontan la asa proporții şi insistențe. De ce nu se mobilizeaza milioanele de saraci ai României astfel… sau ai lumii?
    Milioanele de nedreptațiți, de excluşi, de lisiți de şanse şi de respect de ce nu ies în strada şi nu insistă astfel ?
    Pentru ca nu are cine sai organizeze sa le finanțeze, mediatizeze, şi incita încapațânarea pâna la o obține ce pohtesc.
    Românii mor cu zile, in spitale, mor de frig, de foame, de saracie lucie şi sistemul corporatist este milostivit cum nicăieri în lume nu-i… Tocmai in România…
    Ce-i cu România şi ce se face cu noi?

  2. Asta e un titlu la un articol despre ascensiunea lui Klaus Iohannis si gasca care l-a emanat.

    http://www.neuerweg.ro/historische-prasidentenwahl-oder-mischi-bernd-und-klaus-drehen-das-ganz-grose-rad-in-unserer-geschichte/

    Nu am timp sa-l traduc, dar autorul, un activist pentru salvarea padurilor, descrie niste lucruri foarte interesante. Face aparent hazardat legatura intre grupurile de dans popular nemtesti, unguresti si romanesti. Nu stiu daca nu insinueaza ca acolo e o pepiniera de antiromanism. Le leaga si de cercurile de mafioti de toate nationalitatile, care, in descrierea autorului, capata o aura de tradatori.

    http://adevarul.ro/locale/timisoara/povestea-timisoreanului-fost-vreme-cinci-ani-mascota-echipei-fotbal-bayern-munchen-1_587f86eb5ab6550cb88c91c1/index.html

    Asta e unul din instructorii de la noi. Umblat pe la multe comunitatai svabesti din lume.

    Hans Hedrich descrie cum insusi Basescu s-a executat urgent cand Merkel a fost in Romania si i-a spus pe masina lui Ovidiu Gant sa-i transmita sa finanteze un proiect al bisericilor sasesti din Ardeal si Base s-a executat imediat. Proiect care, desi finanatat, a esuat, dupa Hedrich. Am impresia ca Hans Hedrich insinueaza ca Forumul German Democrat este un cap de pod al nemtilor in Romania. Unul din profesorii mei nemti din Germania imi spunea ca svabii au niste legaturi fantastice si niste propte mari in Guvernul German. Sasii cred ca nu sunt mai prejos. Nu il uit pe Ciolos cum le-a promis retrocedarea pamantului si averilor la svabi. Svabii sunt plectai de la noi de pe la 1900 toman, deci nu sunt doar aia cateva sute de mii care mai erau in Roamnia in aniii 70-80. Intr-un clip din articol il puteti vedea si pe Blaga, descris ca un mafiot autentic de autorul articolului, cum se da bine pe langa sasi. Culmea este ca Ciolos s-a pozat printre altele cu doua tipe de la noi din sat cand a fost la svabi in Germania, una o fosta prietena, iar alta care sta sau a stat pe strada noastra si al carei tata, jumatate ungur dupa nume, tot imi taie calea de cateva zile de cand ma duc la magazin. Are doua fete si una cred ca e de mana cu Ciolos, iar cealalta e bucatareasa la noi la Forumul German. Seamana intre ele si nu-mi dau seama care-i una si care-i alta. Pana acum vreo doua saptamani nu l-am vazut deloc la strada si acum, cand eu disec coregrafia lui Iohannis, iese fix cand trec eu pe acolo. De vreo trei ori am iesit la ore aleatorii si de trei ori era acolo sa-mi tina calea. Si nu era ora la care vin vacile, daca o fi avand vaca. In poza din Adevarul cu Hansi Mueller, una din fetele lui are la mana doua bratari de un verde crud, care le aveau si alea din poza lui Ciolos la mana. Poate fi doar o coincidenta, insa asta e culoarea satanistilor. Nu stiu la ei ce reprezinta, dar garantat nu tine de portul popular svabesc. Eu colaborez acum cu universitatea noastra de stat si cu un institut care e axat pe cultura si istoria Europei de Sud, despre care eu am cea mai buna parere si nu cred ca e implicat politic, si nu imi cade bine sa spun ceea ce spun, pentru ca n-as vrea sa par antigermana insa vad ca cineva, precum Hans Hedrich, sas, dar si roman, incearca sa traga un semnal de alarma. Dadeam numai link-ul, dar nu multa lume stie germana si-si tragea fiecare concluziile. Rosca Stanescu a nimerit-o si el. De la Basescu incoace, Romania s-a oferit pe tava nemtilor, iar in caz ca Iohannis reuseste sa ne scindeze, o sa ne para vesnic rau pentru alegerile pe care le-am facut. Lucrurile astea eu le constat cu tristete, pentru ca de mica eu am trait printre nemti si cumva limba si cultura lor tin de modelarea fiintei mele, din fericire nu si catolicismul, insa cred ca e mai presus sa spui lucrurilor pe nume, decat sa-ti incarci constiinta. Acum e si seful SRI un neamt, care insa sper sa fie animat de sentimente romanesti si sa fie pe faza la cozile de topor, maia les ca i l-au luat pe Coldea de pe cocoasa. Dumnezeu sa-i dea sanatate.

  3. Cand i-au dat foc la masina de imprumut a lui Hedrich, am gasit fundatia lui, pe al carei site sunt si articole in Romana.

    http://www.neuerweg.ro/masina-folosita-de-activistul-neuer-weg-incendiata-apel-la-donatii/

  4. Am si eu o curiozitate, si pe afara sunt agenti sub acoperire infiltrati in mas-media pt a manipula? Mie mi se pare de neacceptat lucrul asta. Este antiromanesc si aduce a comunism (parerea mea)

  5. https://www.piticigratis.com/2015/01/florin-badita-cel-mai-somer-om-din-lume/

    http://metropotam.ro/La-zi/interviu-cu-florin-badita-organizator-no-pants-day-la-metrou-urmeaza-inveleste-un-necunoscut-si-stat-art3485795780/

    Sa luam lumina si de la propaganda moderna :

    https://republica.ro/davos-2017-lumea-se-schimba-sub-ochii-nostri-cat-de-pregatita-este-romania

    “Pan Rumburak
    ieri la ora 14
    Cum adică „fără populisme”? Păi dv. nu vedeți că și Brexitul și madame Le Pen și Trump au cîștigat prin populisme? Prin clișee? În esență, multe din cele spuse de Trump reflectă preocupări reale și sînt probleme reale. În campanie a spus, de ex., un lucru absolut corect: în timpul primului mandat al lui Obama, ideologiile extremiste de tip Statul Islamic au proliferat, acuzînd-o direct pe Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat. Este corectă și observația că nici SUA, nici UK nu pot suporta la infinit valuri masive de imigranți, mai mult decît este socialmente suportabil (pe asta s-a bazat și succesul de 2 procente al Brexit-ului). Mai departe însă lucrurile se complică, atunci cînd se propun soluțiile de rezolvare. Nu pot comenta în detaliu, deoarece nu am informații suficiente, dar lucrurile sînt mult mai complicate decît par, iar soluțiile propuse, hm… Nu știu. Dv. păreți foarte sigură, așijderea și autorul, dl Burduja, răsfățatul republica.ro prin textele sale scrise din avion, fără nicio legătură cu realitatea socială. Și Trump mi se pare total rupt de realitate, lucru firesc pt un om de afaceri care a trăit decenii în lumea lui și are o vîrstă în care nu mai pot apărea schimbări de viziune ori de mentalitate. Este vîrsta la care înaintează și senilitatea. ah, iar voi fi cenzurat, pariu… ”

    https://republica.ro/biserica-se-leapada-de-dragnea-partidul-s-a-facut-mic-apel-catre-pesedisti

    https://republica.ro/mircea-dumitru-se-disociaza-de-apelul-nationalist-al-academiei-romane-znu-ma-regasesc-nici-in-stilistica

    “Corneliu Constantin Nicolae Caloian
    ieri la ora 20
    Hombres y mujeres y viceversa!… Optzeci si ceva de academicieni nu au reusit sa va miste deloc? Astia or fi prosti cu totii? Unul daca s-a dezis de ei, ala era mai marele academicienilor si ceilalti erau niste neica nimeni? Chiar nu realizati ce faceti? Academicienii nu au luat apararea guvernantilor, care intr-adevar au comis-o grav, ci fac apel la revenirea la normalitate, ca mai sunt sperante si solutii… Oamenii aia fac apel la luciditate, la revenirea la ratiune, inainte ca tavalugul istoriei sa ne calce din nou. Ca asta urmeaza fratilor… Pana in ceasul al 12-lea, trebuie sa va treziti. Republicanilor, incep sa nu va mai inteleg intru totul… Si daca voi nu aveti dreptate complet? Credeti cu tarie ca stapaniti singuri adevarul absolut? E clar ca guvernantii urmaresc niste scopuri meschine. Dar despre partea cealalta a baricadei de ce nu se spune nimic rau? Pentru ca ar fi ei cei buni si numai ceilalti rai? Nu mai tineti cont de faptul ca binele unuia poate fi raul altuia si viceversa? Am asteptat cu incredere ca Justitia si DNA-ul sa-si faca deplin treaba si in aripa cealalta… Si acolo sunt corupti, sunt baroni si alti imbogatiti fraudulos. Acolo nu fac nicio “curatenie”… Au ales sa-i matraseasca doar pe aia. Foarte bine, merita, chiar este prea putin ce le-au facut, dar sa vedem ca ii iau pe toti, dar pe TOTI, ca a devenit chiar prea usor. Dovezile ii cheama sa-si faca treaba, nu trebuie sa le gaseasca, sunt evidente. Marile averi dobandite, afisate sunt dovezile si daca astea nu sunt justificate, parvenitii sa raspunda! Este clar ca sistemul este putred si voi ati ales sa aparati pana-n panzele albe o singura parte… O fi cea buna? Sper sa nu cenzurati ceva pe aici… ”

    “@ Corneliu Constantin Nicolae Caloian
    constantin
    ieri la ora 20
    Nici eu nu-i mai înţeleg pe republicani. Se naşte cumva o extremă globalistă? Că naţionalistă nu este. Extrema dreaptă (naţionalistă) are alte principii. ”

    ” Mr.Oh
    Viorel Dumitrache
    Viorel Dumitrache
    acum o ora
    Nu exista o contrapunere intre infractori si libera circulatie. Desi libera circulatie este un factor care ajuta infractionalitatea fara frontiere. Problema este numai infractionalitatea. Iar aceasta este incurajata de catre adeptii globalismului, adica a alinierii la o singura guvernare mondiala. Pentru ca marea devalizare a patrimoniului romanesc s-a facut si se face la instigarea celor ce vor accesul la resursele teritoriului romanesc, de catre cei a caror structura ii face sensibili la a-si vinde compatriotii. Cine vrea sa priceapa o face, cine nu vrea n-o s-o faca niciodata. ”

    https://republica.ro/directorul-general-al-brd-despre-proteste-ceea-ce-vedem-astazi-este-un-exercitiu-democratic-nu-are-nimic

    https://republica.ro/controversele-si-bilele-albe-ale-lui-mihai-chirica-primarul-iasului-vazut-ca-posibil-reformator-al-psd

    https://republica.ro/primul-presedinte-care-a-vorbit-fata-in-fata-cu-protestatarii-de-la-cotroceni-a-fost-traian-basescu

    https://republica.ro/artistii-sunt-in-strada-rezist

    “Crabu
    2017-02-08 19:24:00
    Doamne pupa-ti-as gura ta de contributor meseriaș, ce articol lung si plictisitor! Ar trebui însoțit la inceput de un sinopsis! ”

    http://www.estica.eu/article/de-ce-nu-protestez/

    http://www.cotidianul.ro/romania-sub-strategia-tensiunii-structurile-secrete-paralele-295944/

  6. Poate e off topic, dar sa ne uitam putin si la greci, care actioneaza, dupa cum am mai spus in alt comentariu, de la vladica la opinca toti K 1.

    http://adevarul.ro/international/europa/premierul-grec-cere-reprezentantilor-fmi-ministrului-finante-germaniei-sa-nu-mai-joace-focul-1_589f093c5ab6550cb85ecaea/index.html

    Sunt curioasa daca asta e preambulul la schimbatul tutelei, sau se promit pumni in gura doar de amorul artei.

  7. Din pacate, altii vad aceste manifestari, de tip maidan, un castig al moralitatii, al progresului, al normalitatii. Iar eu unul il vad, ca un castig al dezbinarii noastre.

    http://claudiutarziu.ro/inima-langa-inima/

  8. @raduku

    …si, mai rau decat atat, daca nu esti cu ei, daca nu abjuri pe apelul Academiei, inseamna ca esti impotriva lor si cu pesedeul.

    Dar, ce sa ne mai miram?

  9. Antisistem cu bani de la corporatii.Antisistem cu telefon cu lanterna de la Apple .

  10. @raduku

    Domnul Tarziu s-a inhamat la basism de foarta multa vreme .Mai nou apare impreuna cu Cristian Curte si alt specimen (Ciprian Rus ,reporter pretins ortodox) in paginile de inceput ale reviste Formula As (care baseste de cand s-a nascut…cu toate ca are si multe articole bune ) .

  11. Nu stiu cine e domnul acesta, dar le zice extraordinar de bine. Dumnezeu sa-l miluiasca!

    Despre chipul prigonitorului de ieri si de azi

    https://youtu.be/OQFTdx7kyk0?t=87

  12. Festivitatile din Piata Victoriei continua. Cititi, va rog. Marturisesc ca am ris… cu lacrimi. Bietii de ei! Oare daca li s-ar cere sa alegrge in chiloti sau chiar fara, in numele democratiei, desigur, ar face-o? Hai, baieti, faceti niste ture, asa va incalziti, ca prea am risipit cu ceaiuri si alte cele pentru voi.
    http://www.cotidianul.ro/spectacolul-protestelor-la-guvern-296018/

  13. @Daciana:

    ‘Oare daca li s-ar cere sa alegrge in chiloti sau chiar fara, in numele democratiei, desigur, ar face-o? ‘

    Fii sigura! Unul din pilonii ‘rezistentei’ din Pta Victoriei este nimeni altul decat ‘creativul’ Florin Badita, initiatorul No Pants Day in metrou. O figura emblematica pt penibilul protestelor 🙂

  14. @Daciana

    Pai daca ii antreneaza Florin Badita…cel mai mare somer din lume.

    @raduku

    Cred ca e Sorin Lavric.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Sorin_Lavric

    http://www.activenews.ro/stiri/Fascismul-civic-si-succesul-SRI-in-Piata-Victoriei-cauze-si-efecte-140929

  15. @Doroteea

    Crezi ca e posibil ca un astfel de penibil sa fi fost racolat de SRI ? Sau e doar o sluga obedienta care primeste niste ajutoare sereiste(materiale,desigur) ? …ca doar e somer .Agent agent sau doar un lingau ?

  16. Eu am alta problema. Sa ma explic: eu protestez la Cotroceni. E un protest asumat. Sunt doar un simplu cetatean roman care se exprima public si doreste ca votul lui din 11 decembrie sa fie respectat. Si pe mine ma doare ca suntem iar calcati in picioare, dar eu macar refuz sa accept ca votul meu sa fie furat fara ca eu macar sa protestez. Daca cineva ne fura votul pe fata nici macar nu mai avem puterea sa protestam? Am vazut si la tv si pe internet toti se vaicaresc dar nimeni nu face ceva concret, desigur fiecare dupa posibilitatile lui de actiune. Eu ma duc la Cotroceni in fiecare zi si strig impotriva binomului si abuzurilor din justitie si cer demisia presedintelui. Ce fac romanii care au votat psd si alde? Toti dinlauntru si dinafara s-au dezlantuit sa distruga psd si daca reusesc democratia nu mai poate exista nici macar la nivel declarativ. Pe mine nu ma intereseaza ce fac cei din pta Victoriei, ci ma deranjeaza lipsa de curaj a celor care au votat pe 11 decembrie. M-am saturat de sofisme si analize sofisticate e nevoie de actiune. Concret. Ce putem face? E nevoie sa iesim in strada? Pai eu zic ca ar cam fi. Restul e vorbarie goala.

  17. @Catalin

    Protestul vostru este foarte important, pentru ca el contracareaza o miscare care tinde sa devina monstruoasa, sa curpinda intre tentaculele ei tot mai multi factori, care n-ar trebui sa se vanda in piata. Eu nu sunt din Bucuresti, dar cred ca si atatia cati sunteti ati pus lumea pe ganduri. Ati facut sa nu se mai poata vorbi la telefon din palat, ci sa se mute subverisivitatea temporar la munte, daca lucrurile stau atat de rau pe cat banuim noi.

  18. Eu ma adresez acelora care le pasa de viata cetatii si si-au exprimat votul. Ceilalti treaba lor. Desigur ca deasupra capului nostru se poarta un razboi despre care poate nu stim foarte multe. Dar ii simtim rautatea si mirosul urat si asa prosti cum ne cred unii ne dam totusi seama de unde vine putoarea. Un sistem represiv se bazeaza in primul rand pe frica. Am vazut politicieni paralizati efectiv de frica sistemului. Hai sa dam timpul inapoi si sa ne gandim la martirii din inchisorile comuniste. Sistemul de forta de atunci era clar de exterminare a oponentilor, cel de acum e mult mai soft si mult mai sofisticat. Sistemul de forta de acum recurge la intimidare, santaj si catuse. Cam asta e ordinea. Din puscarie se iese. Din frica s-ar putea sa nu iesim niciodata. Cred ca e un moment de rascruce. Lucrurile se schimba in jurul nostru si e o dinamica a evenimentelor care mentine si alimenteaza evident starea de tensiune. Este un experiment care il depaseste cu mult pe cel de la referendumul din 2012. Avem acum in Romania un razboi nonarmat care se duce cu tot arsenalul din dotare: strada, manipulare, presa interna si internationala, ambasade, DNA, dosar in rem Ordonanta 13 care poate deveni in personam, Kovesi, Lazar, CSM, SRI, tradare. Nu stiu de ce a fost aleasa Romania pt asemenea operatiuni si ce fel de mize ascunse exista, insa un lucru e clar: se joaca tontoroiul cu tarisoara noastra si romanii stau in tribune sau merg la mall. Stiu ca este rugaciune multa dar e nevoie si de actiune. Nu spun ca psd e minunat si ca acolo sunt numai sfinti dar acum e vorba de altceva. Din cate am inteles eu pana acum, puterea de la Cotroceni cu ajutorul serviciilor si cu acordul Europei dau o lovitura de stat in Romania impotriva puterii legitime instalate prin vot democratic. Strada este folosita pe post de maciuca ce loveste guvernul zi de zi din pta Victoriei. Nu e nevoie sa va explic fiindca v-ati prins care e miscarea. In Romania avem in plina desfasurare o lovitura de stat cu binecuvantarea strainatatii. Eu pt mine am hotarat sa protestez si sa cer demisia personajului de la Cotroceni. Seara de seara. Atata pot sa fac.

  19. @Catalin are dreptate.
    Domnul sa te aiba in paza sa, Catalin!

  20. http://romanianoastra.info/2017/02/11/portretul-taranului-emigrant-la-intoarcerea-acasa-din-pribegie/

    un fragment care mi-a atras foarte tare atentia:
    Este dureros, dar se ajunge „de la comportament de slugă, la viață de slugă”. „Munca efectuată în țări străine, la patroni, a format în timp un comportament ascultător al emigrantului român, ceea ce elimină aproape orice șansă de evoluție ca antreprenor la întoarcerea acasă. Tehnica de spălare a creierului, la care i-au supus patronii străini, a fost extrem de eficientă și se vede ușor rezultatul la revenirea acestora în țară. În timpul șederii în străinătate, mulți dintre emigranți și-au adus, în concedii, în vizită, patronii să le viziteze mediul de baștină. Aceștia, având un spirit antreprenorial acut, au început să le cumpere pământurile și să-i angajeze chiar la ei în sat. Această viață dublă de slugă este o altă rezultantă a unei gândiri de slugă, imprimată abil de către patronul străin, și pictează o altă fațetă a dramei emigranților”.

    Din nefericire, odata cu “fenomenul PRO” s-a cultivat unei intregi generatii mentalitatea de sluga. Se face aceasta continuu prin confiscarea simbolurilor nationale (PROTV “s-a nascut” pe 1 decembrie, demonstrantii de astazi regizeaza un mare tricolor in Piata Victoriei etc.) si folosirea lor impotriva a ceea ce simbolizeaza de fapt. Simbolurile lipsite de semnificatie sunt vehicule ale manipularii, pentru ca ele isi pastreaza puterea de agregare a maselor.
    Revenind la mentalitatea de sluga, nici o varianta a istoriei nu spune ca vatafii slugilor si ai sclavilor erau ei insisi recrutati dintre sclavi. Este o mare scapare, din pacate, dar complexitatea adevarului scapa uneori intelegerii mintii noastre, care are mereu tendinta de a simplifica pentru ca astfel este mai usor de structurat informatia in memorie si totodata este un efect pervers al succesului teoriei marxiste asupra istoriei. De fapt, in toate societatile impartite in clase de oameni liberi si oameni fara drepturi a existat mereu o categorie de slugi privilegiate a caror menire era sa slujeasca stapanilor pentru controlularea celorlati sclavi. Exact o astfel de categorie se doreste a se fabrica si la noi. Ei vor fi vatafii nostri, slugi bune care isi cauta astazi stapanul doar ca sa poate fi zbiri cu cei care se afla sub ei ca conditie economica, urmand ca aceasta realitate sa se transpuna si social (vezi dorinta de a ingradi dreptul oamenilor la vot si in extrem la libertate si chiar la viata).
    Singura sansa este sa fim vocali, sa spunem aceste lucruri. Atacul nu este la poporul roman, poporul roman este doar abrutizat de secole de servitute, deci este un mediu perfect pentru a pune in practica ceea ce se doreste a fi o noua realitate. Imi doresc si ca Biserica (si chiar Biserica Ortodoxa Romana) sa inteleaga ca libertatea membrilor sai laici este singura ei sansa de supravietuire in absenta unei minuni. E un strigat mut al tuturor: faceti ceva! Pentru ca si noi avem nevoie de conducatori. Unii ne-am ales conducatori la nivel politic care sa ne reprezinte libertatea, dar iata ca ei nu sunt vrednici nici sa si-o pastreze pe a lor. Mai mult facem noi cei fara putere pentru ei decat fac ei cei cu putere pentru ei si totodata pentru noi. Altii sunt pe cale sa renunte, si pentru ei nu-i destul sa li se predice ca deznadejdea e pacat impotriva Sfantului Duh: sufletele noastre vor fi cerute din mainile celor carora s-au dat spre pastorire.
    Dar ce nu stiu cei care astazi au stricat sufletele celor care contesta libertatea este ca manipularea este ca un drog. Mintea nu se va mai simti bine decat daca va primi ceea ce o stimuleaza. Deci va urma o perioada cu mari nelinisti sociale a caror turnura nu poate fi estimata. Cel manipulat va primi orice ii va intretine starea de surescitare si daca astazi cei mai multi sunt sub vraja unei singure vointe, evenimentele din ultimele zile au aratat ca oamenii din strada sunt dispusi sa se supuna oricarei sugestii, cum ar fi sa-si expuna proprii copii unui pericol. Deci nu se poate spune ce vointe vor concura pentru supunerea celor care astazi manifesteaza la unison.
    Ce pot sa mai spun este ca pentru oamenii normali bine ar fi sa intrerupa orice relatie cu acesti demonizati (si nu e gresit cuvantul, caci ei sunt stapaniti de o vointa straina lor). Atat timp cat suntem mai multi ca ei izolarea lor este un act de curatenie sociala, iar izolarea noastra fata de ei este oricand un act de igena a mintii. Ei se hranesc cu emotiile noastre, sa nu le dam hrana. Atunci veti vedea adevarata fata a ceea ce ii stapaneste, caci numai diavolul urla cand are o neplacere. Si atunci vom avea cu atat mai multa nevoie de conducatori, caci cine poate spune ca nu se va teme de urletul diavolului? De aceea spun din nou, ca sprijinul nostru vine doar de la Dumnezeu si doar prin pastorii care ne pot calauzi. As vrea sa inteleaga ca neimplicarea se va intoarce impotriva celor care nu se implica. Diavolul a iesit la lupta fatis si o lupta nu se castiga prin eschive.

  21. Stiu ca pe Titus o sa il enerveze postarea asta :). Titus, sunt de acord cu tine, dar nu se exclud reciproc.

    https://www.facebook.com/brightvibes/videos/657681087751867/?pnref=story

  22. @Doroteea,

    Si pe mine m-a enervat putin. Mai ales chestia cu bisexualul, dar altfel, nu e rau. Poate cam prea “sympaaa”, cum zice frantuzul batjocoritor. Insa in esenta, ideea e aceeasi, sa gasim impreuna ceea ce ne uneste profund, nu numai la nivel de umanitate, ca in clip.

  23. @Daciana

    Daciana, cunosc (probabil ca si tine) destui oameni care manifesta sau, cel putin, simpatizeaza “strada”. Nu toti sunt rai, prosti (din fire) sau cinici si sfidatori. Efectiv sunt convinsi de justetea cauzei si pur si simplu insuficient educati politic, ca sa zic asa, adica nu au dezvoltat instrumentele necesare pt a intelege ‘the bigger picture’ si mecanismele de dominatie sociala extrem de primejdioase pe care demersul lor le valideaza.
    Am o experienta, cred eu, destul de consistenta in materie de conflict ca sa inteleg ca aceasta uriasa manipulare nu va fi dezamorsata prin logica si argument (la care deja s a dovedit ca “strada” in prezent e opaca), si nici printr o contramanifestatie pe care in acest moment nu o vad posibila din 2 motive: unu, liderii sunt ei insisi in deriva si fara fermitatea capitanului greu de strunit corabia; doi, romanii nu se coaguleaza asa simplu in astfel de cirvumstante, e o realitate care ma indoiesc ca va fi acum, rapid rasturnata. Din pmdv, in stadiul asta si cu datele pe care le avem, e nevoie de actiuni mai degraba subterane si diversificate pe mai multe planuri, intre care si f mult calm in randul nostru, exersat cotidian in contactul cu oamenii. Cand lucrurile sunt inflamate iar canistra cu benzina e la dusman, noi trebuie sa invatam arta de a turna fiecare mica lui cana cu apa pe foc, nicidecum de a arunca pumnul nostru de paie. Aceste mici cani adunate pot face cat un adevarat suvoi care sa stinga palalaia cu care de fapt vor sa ne dezbine si domine.
    Dar pt asta e intr adevar nevoie, cum a spus si Patriarhul mesajul lui, de o stare duhovniceasca permanent educata si intretinuta cu rugaciune, care sa aduca pacea in noi pe care, apoi, sa o putem proiecta si in afara noastra. E un adevarat test duhovnicesc, dupa parerea mea.
    Ieri se uita fi miu la un film cu chinezi zburatori. Explicandu i unui discipol cheia succesului sau (in pofida unei tehnici de lupta nu neaparat superioara celor practicate de adversari), eroul are la un mom dat o repluca: ‘stii ce ii face pe ei vulnerabili? faptul ca nu isi pot pastra neutralitatea emotionala fata de adversar. Pe adversar nu trebue sa il urasti, nici sa il iubesti, nici sa il dispretuiesti, ci pur si simplu sa il iei ca atare, ca pe o provocare data.” Este de fapt o transpunere a poruncii nejudecarii. Pt ca a nu vedea raul din om (nu a nu i vedea greseala, e cu totul altceva!) aduce blandetea inimii, ne spune Filocalia, iar blandetea aduce pacea care dezamorseaza monstrul urii si al dezbinarii.
    Eu una observ ca noi am cazut din plin in capcana judecarii si, de aici, a iritarii si a pierderii complete a neutralitatii. Nu mai vedem nimic bun din cei din piata, ci doar raul si sfidarea lor. Or, adevarul nu este asta. E mai complex. Si doar daca tinem cont de complexitatea aceasta, speculand o inteligent si calm, avem sanse sa obtinem ceva in acest context in care parghiile exterioare sunt prea putin in mana noastra. Doar asa putem conta pe sprijinul Divin, altfel nu cred. Mai ales ca, daca stai sa te gandesti, pe undeva stim cu totii ca aici este si o nota de plata la care neamul acesta autoindulgent si dezbinat trebuia sa se astepte la un mom dat. Prin urmare chiar ca numai mila Domnului ne poate cruta de un deznodamant aproape logic (sa ma fac inteleasa: tot zilele astea am revazut unul fin filmele romanesti f bune dupa parerea mea, Intoarcerea lui Voda Lapusneanu. Nici nu iti inchipui ce senzatie de deja vu iti da!).
    Eu oricum, in asentimentul fratelui @raduku, nu imi pierd nadejdea. Ma astept ce i drept la o perioada, nu insa f lunga, de abuzuri in cascada, dar ma indoiesc ca lucrurile chiar au intrat in linie dreapta cum vor ei sa ne faca sa credem. Ceea ce nu inseamna ca nu e nevoie de rugaciune din partea noastra, dar rugaciune pornita din calm, pocainta si nadejde, nu din furie si ura.

  24. @Doroteea: nu m-a enervat catusi de putin. Chiar deloc.
    Dar, nu se vede ca nu corespunde realitatii? Stii unde este pacaleala? In toate aceste copiute proaste dupa parabolele biblice, povestitorul este mereu absent din poveste. Or, in realitate, povestitorul este foarte activ si implicat.

  25. Draga Doroteea,

    Multumesc pentru raspunsul amplu, a venit ca un balsam, caci iata, zilele trecute am fost cit pe ce sa cad in capcana pe care atit de bine o descrii. In loc sa apuc in mina cana, m-am pomenit cu canistra (a fost destul sa spun ca nu mi-a placut discursul presedindelui in parlament). Asta pentru ca nu am o buna asezare duhovniceasca, recunosc, dar ma straduiesc. Trebuie multa blindete, intelepciune si mai ales rugaciune. Ma rog sa le capat. Si ma mai rog sa le capete si cei dragi mie care rau s-au smintit cu protestele din strada.

  26. @admini:

    f buna nota voastra, interesanta observatie

  27. http://www.activenews.ro/stiri-social/Generalul-Mircea-Chelaru-Asa-incepe-nenorocirea.-Sa-stiti-ca-niciun-razboi-nu-a-inceput-dintr-o-data.-Intreaga-economie-si-finantele-romanesti-sunt-ciuruite-de-pompele-sugative-de-vlaga-romaneasca-ale-transnationalelor-140956

    @Doroteea: e frumos ceea ce spui, e foarte frumos. Dar nu toti sunt dispusi sa asculte, ci numai o parte, anume singura dintre parti care vrea sa traiasca in liniste. Priveste putin cealalta parte: fie nu vrea, fie nu mai poate sa renunte la ceea ce o stapaneste. Si ce ii stapaneste e un drog mult mai perfid decat drogurile pe care le poti lua de la dealeri. Ei nu par a mai putea trai fara aceasta ura impotriva a orice nu e pe placul lor imediat. Sa stii ca degeaba pui flori in gura tevii de tun, ele nu vor impiedica proiectilul sa iasa. Iar orice incendiu se stinge mai intai izolandu-l si apoi sufocandu-l, adica luandu-i aerul cu care se hraneste.

  28. Comisia Europeană (CE) a cerut României să respecte principiul accesului egal la apele UE și resursele Mării Negre, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
    http://www.stiripesurse.ro/comisia-europeana-cere-romaniei-sa-respecte-principiul-accesului-egal-la-apele-ue_1179942.html

    Romania nu mai exista ca stat suveran, asa ca sa ne pastram luciditatea si sa nu cadem in capcana judecarii si, de aici, a iritarii si a pierderii complete a neutralitatii.

  29. Pingback: Catre o “primavara” romaneasca a ortodoxiei? | Cuvântul Ortodox
  30. America este foarte ingrijorata sa nu cada statul de drepti in pacat si sa se ia de multinationale. Nu ne-au spus cand sunt programate urmatoarele manifestatii in strada si a doua revolutie din decembrie, daca PSD nu cedeaza.

    Departamentul de Stat al SUA: “Indemnam Parlamentul Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei”
    Si ambasadorul Statelor Unite in Romania, Hans Klemm, a afirmat, luni “Urmarim indeaproape evolutia si asteptam sa vedem ce modificari vor aparea in Parlament si care va fi forma finala rezultata din Comisiei. Avem ingrijorari foarte serioase, cel putin cu privire la propunerile initiale ale ministrului Justitiei.”
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22137420-breaking-news-departamentul-stat-sua-cere-parlamentului-renunte-modificarile-legilor-justitiei-care-afecteaza-lupta-anticoruptie-independenta-judiciara.htm

  31. Fostul deputat Gelu Visan acuza: “Iohannis, Kovesi si Coldea ar trebui judecati si condamnati pentru inalta tradare… Multinationalele, cu sprijinul lui Iohannis, scot banii romanilor afara din tara, afaceristii romani sunt bagati la puscarie de DNA… Parteneriatul hotiei dintre DNA-Iohannis si multinationale este pe bani multi… DNA, DIICOT, Parchetul General nu au anchetat nicio frauda a multinationalelor”
    http://m.luju.ro/romania-jefuita-fostul-deputat-gelu-visan-acuza-iohannis-kovesi-si-coldea-ar-trebui-judecati-si-condamnati-pentru-inalta-tradare-multinationalele-cu-sprijinul-lui-iohannis-scot-banii-romanilor-afara-din-tara-afaceristii-romani-sunt-bagati-la-puscarie-de-d

    Firmele multinaționale, lovite dur de o decizie a Guvernului. Amenzi de 100.000 lei
    https://www.realitatea.net/firmele-multina-ionale-lovite-dur-de-o-decizie-a-guvernului-amenzi-de-100-000-lei_2124425.html

    România se confruntă cu o cerere fără precedent de sedii pentru multinaţionale
    Acum un deceniu, când România intra în Uniunea Europeană, 80-90% din sediile existente în Bucureşti erau ocupate de firme locale. Astăzi, ponderea s-a inversat.
    http://www.capital.ro/efectul-brexit-romania-se-confrunta-cu-o-cerere-fara-precedent.html

  32. Corporatiile nu se vor mai putea juca cu companiile de stat, iar uncle $am nu poate ramane nepasator fata de “bunul mers al lucrurilor” la companiile subventionate de catre statul roman.

    In momentul de fata, in Parlament, este pe cale de a fi modificata legea guvernantei corporative, cea care prevede numirea unui management profesionist si independent politic in companiile de stat in scopul transparentizarii si eficientizarii lor. Conform acestor modificari, implementarea guvernantei corporative ar deveni optionala, ramanand la latitudinea Guvernului sa aleaga in ce companii de stat sa o aplice si in care nu.
    http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-22139075-legea-care-respecta-doar-cine-vrea-guvernul.htm

  33. Pingback: "Suntem de mult trecuţi de ceasul al doisprezecelea. DEJA AM INTRAT ÎN LUMEA LUI KAFKA". Cui și în ce scop a folosit ALIBIUL "LUPTEI ANTICORUPȚIE", împinse până la formele de abuz cele mai grosolane, amintind izbitor de "J
  34. Pingback: Cui și în ce scop a folosit ALIBIUL LUPTEI ANTICORUPTIE, împinse până la formele de abuz cele mai grosolane, amintind izbitor de "Justiția" stalinistă?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare