PUTIN – NOUL PARIA AL LUMII/ Doborarea avionului malaesian: CRIMA DE RAZBOI?/ Europa, sanctiunile si IPOCRIZIA/ Isteria antirusa a lui Basescu si interesul national/ Rusia pune EMBARGO Moldovei/ CEDO a condamnat Polonia pentru INCHISORILE CIA

24-07-2014 16 minute Sublinieri

“Traian Băsescu angajează România într-o aventură pe care nici un stat european nu şi-a putut-o permite. Angajează România drept vîrf de lance al conflictului SUA cu Federaţia Rusă.”

putin-newsweek

  • Hotnews:

SUA acuza Rusia ca bombardeaza, peste granita, pozitiile militare ucrainene

Statele Unite ale Americii au anuntat marti ca Rusia isi foloseste artileria pentru a trage, peste granita, asupra pozitiilor militare ucrainene angajate in conflictul cu separatistii pro-rusi din estul tarii, transmite Reuters.

“Avem noi dovezi ca rusii intentioneaza sa livreze lansatoare de rachete mai grele si mai puternice fortelor separatiste din Ucraina, si au dovezi clare ca Rusia isi foloseste artileria pentru a ataca pozitiile armatei ucrainene”, a delcarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Marie Harf. […]

  • Gandul:

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, şi-a anunţat DEMISIA

Standardele duble ale Marii Britanii în faţa Rusiei. „Londongrad”, oraşul captiv al oligarhilor. ANALIZĂ GÂNDUL

În contextul acuzaţiilor venite atât din partea SUA, cât şi a statelor baltice, Poloniei sau României, că Uniunea Europeană nu este în stare să acţioneze ca un front unit, cu reacţii puternice în faţa agresiunilor şi încălcărilor de norme internaţionale ale Rusiei, caii de bătaie preferaţi de multă lume sunt Franţa şi Germania, cele două mari puteri care continuă să întreţină relaţii comerciale şi chiar militare cu Rusia, în ciuda sancţiunilor pe care UE le propovăduieşte. O altă mare putere europeană aflată în aceeaşi situaţie, de duplicitate faţă de Rusia, este însă şi Marea Britanie, care în mod paradoxal se află deseori în corul criticilor pe această temă, împotriva Franţei şi Germaniei. Londra a devenit un ultimii ani un paradis fiscal şi investiţional pentru oligarhii Rusiei, iar bunăstarea economiei britanice a ajuns să se bazeze periculos de mult pe investiţiile ruseşti şi pe influxul de capital asigurat de ei. Sancţiunile împotriva capitalului lor ar lovi puternic regimul lui Putin, însă Londra îşi merită pe bună dreptate porecla de “Londongrad” şi refuză să le promoveze.

Partenerii NATO de peste Ocean, dar şi din centrul şi Estul Europei – balticele, Polonia sau România, au ajuns să critice din ce în ce mai vehement Uniunea Europeană pentru faptul că nu reuşeşte să acţioneze unit şi puternic în faţa agresiunilor Rusiei în Ucraina, prin sancţiuni şi embargouri care să afecteze cu adevărat interesele Moscovei. Mai mult, mari puteri europene precum Franţa şi Germania continuă chiar să aibă relaţii comercial-militare cu Rusia – Franţa nu vrea să renunţe la contractul de 1,2 miliarde de euro prin care livrează Rusiei două nave de război Mistral (prima, Vladivostok, fiind gata şi urmând să fie trimisă în Rusia la toamnă), în timp ce Germania, deşi a suspendat contracte de export de armament către Rusia, a încheiat deja construcţia unei baze militare supermoderne de antrenament lângă Kazan. Ele nu sunt însă singurele puteri europene care practică această duplicitate faţă de Rusia – pe de o parte nevoia de sancţiuni împotriva Moscovei, pe de alta cultivarea relaţiilor comerciale şi militare cu ea. Marea Britanie practică acelaşi joc.

Acest lucru l-a remarcat miercuri, neiertător, şi ministrul de Externe al Franţei, Laurent Fabius, care a replicat că britanicii ar trebui să îşi vadă de problemele din propria ogradă. Replica şefului diplomaţiei de la Paris a venit după ce premierul britanic David Cameron a spus, referindu-se la contractul Mistral, că vânzarea de nave militare către Rusia, după doborârea cursei de pasageri malaeziene în estul Ucrainei, ar fi “de neconceput”.

“Englezii, mai ales, au fost foarte plăcuţi, ca să spun aşa, spunând ‘noi nu am face niciodată aşa ceva’. Însă eu le-am spus dragilor mei prieteni britanici, hai să vorbim despre sectorul financiar. Mi se pare că există câţiva oligarhi ruşi în Londra”, a declarat Laurent Fabius, după întâlnirea miniştrilor de Externe de la Bruxelles.

Tot acum, a ieşit la iveală faptul că Marea Britanie continuă să opereze licenţele de export de armament către Rusia, în ciuda retoricii din Downing Street 10, care cere sancţiuni mai dure împotriva Rusiei. Un grup parlamentar care supraveghează exporturile militare a anunţat că Marea Britanie are 251 de licenţe de export de armament către Rusia, în valoare de peste 165 milioane de euro, care includ puşti cu lunetă, armament de mici dimensiuni, muniţii, protecţii antiglonţ, echipament de comunicaţii militare.

Marea problemă din ograda Londrei este însă acapararea sectorului financiar şi a unei mari părţi din fluxul de capital de către bogătaşii Rusiei, mare parte din ei apropiaţi ai regimului Vladimir Putin şi îmbogăţiţi de pe urma sa. Iar Londra nu pare dispusă să o rezolve sau măcar să o folosească pe post de instrument de presiune la adresa Moscovei. Un scandal diplomatic imens în acest sens a fost provocat de publicarea notiţelor unui consilier al premierului David Cameron, care arătau că Marea Britanie “nu va închide centrul financiar al Londrei pentru ruşi”. […]/ integral pe gandul.info

UE ia in calcul taierea surselor de finantare europene pentru bancile in care statul rus detine mai mult de 50% din actiuni, potrivit unui document vazut de Financial Times si citat de AFP. Un scenariu de lucru, UE ar urma sa interzica oricarui individ sau entitate europeana sa investeasca in bonduri, actiuni sau instrumente financiare ale acestor bani, ceea ce ar reprezenta o lovitura dura pentru sectorul financiar rus – deja afectat de sanctiunile aplicate pina acum de UE si SUA.

Scenariul de mai sus este insa sub semnul intrebarii, fiind nevoie de consens intre toate cele 28 de state membre UE pentru a fi aprobat. Potrivit The Telegraph, districtul financiar londonez, City of London, ar fi extrem de afectat de aceste sanctiuni, dat fiind ca Marea Britanie este detinatia preferata pentru capitalul rus.

Mai mult, liderii europeni iau in calcul, potrivit Financial Times si Reuters, si interzicerea de noi listari pe bursele europene pentru actiunile companiilor inregistrate in Rusia. O astfel de interdictie ar duce la cresterea costurilor de finantare pentru aceste companii, pietele de capital europene oferind pina acum o alternativa perfecta pentru companiile ruse in cautare de capital.

In ce masura aceste sanctiuni vor fi puse in aplicare? E greu de facut o prognoza, dat fiind faptul ca e nevoie de un vot in unanimitate in Consiliul UE pentru a fi adoptate. […]/ integral pe hotnews.ro

Crucea Roşie a făcut o apreciere legală confidenţială potrivit căruia Ucraina este oficial în război, anunţă oficialii şi diplomaţii vestici, deschizând uşa unei posibile acuzaţii oficiale pentru comiterea crimelor de război, inclusiv pentru doborârea avionului Malaysia Airlines MH-17.

”Clar că este un conflict internaţional şi ca urmare aceasta este cel mai probabil o crimă de război”, a declarat un diplomat vestic la Geneva.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) este gardianul Convenţiei de la Geneva stabilind regulile de război, şi de aceea este considerată o referinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite hotărând că violenţele au evoluat într-un conflict armat. ”În interiorul sistemului ONU, ICRC-ul este cel care face o astfel de determinare. Aceştia sunt portarii legii umanitare internaţionale„, a declarat o sursă din cadrul ONU.

ICRC nu a emis niciun comunicat public – căutând să nu ofenseze Ucraina sau Rusia când numeşte conflictul un războiul civil sau o agresiune externă – dar a făcut asta în privat şi a informat părţile participante în conflict, afirmă surse pentru Reuters. ”Calificarea a fost împărtăşită bilateral şi confidenţial”, a declarat purtătorul de cuvânt al ICRC, Anastasia Isyuk pentru Reuters. ”Noi nu o discutăm public”.

Desemnarea conflictului drept un război – internaţional sau civil – schimbă complet abordarea legală, deoarece transformă ambele tabere în combatanţi ce pot fi acuzaţi de crime război, care nu au statut limitat şi nu nici pot fi absolvite de o amnistie.

Suspecţii pot fi arestaţi peste graniţe, deoarece unele ţări aplică ”jurisdicţie universală” pentru crime de război. Fără această desemnare, forţele ucrainene sunt responsabile de protejarea civililor şi infrastructurii sub legile internaţionale pentru drepturile omului, în timp ce forţele pro-Rusia rămâneau supuse numai legii penale a Ucrainei. ”Schimbă toată responsabilitatea pe scena internaţională”, a afirmă Andrew Clapham, directorul Academiei de la Geneva pentru Drepturile Omului şi Legea Umanitară Internaţională. ”Asta face mai probabilă acuzarea celor implicaţi, pentru crime de război”. […]/ integral pe yahoo.ro

FIFA ar trebui să-i retragă Rusiei dreptul de a găzdui Campionatul Mondial de fotbal în 2018, spun mai mulți lideri politici din Germania.

Această mutare ar avea un impact mai mare decât sancțiunile economice aplicate deja Federației Ruse, a declarat Michael Fuchs, viceliderul factiunii parlamentare a partidului de guvernamant (CDU) condus de Angela Merkel, potrivit The Wire. […] Și ministrul de interne al landului Hesse, Peter Beuth, crede ”inimaginabil” ca Rusia să rămână gazdă atâta timp cât țara nu cooperează la investigarea prăbușirii zborului MH17. […]/ integral pe b1.ro

Fiica cea mare a lui Vladimir Putin riscă să fie expulzată din Olanda, ţară unde locuieşte, din cauza furiei oficialilor faţă de tatăl ei. Primarul oraşului Hilversum, unde au ajuns cadavrele tragediei aeriene din Ucraina,  i-a cerut Mariei Putina să plece din ţară, în cadrul unui interviu pentru un post de radio. Edilul şi-a cerut scuze, ulterior, pe Twitter, pentru ieşirea nervoasă şi pentru cuvintele “lipsite de înţelepciune”, rostite de el. […]/ integral pe antena3.ro

NATO continua sa vada “dovezi” de armament transferat in Ucraina din Rusia, dupa doborarea avionului Malaysia Airlines in estul Ucrainei, zona controlata de separatisti pro-rusi, in urma cu o saptamana. Declaratia a fost facuta miercuri de un ofiter NATO, potrivit Reuters.

“Am observat o crestere a cantitatii de arme transferate din Rusia la Ucraina, in ultimele saptamani. Continuam sa vedem dovezi de circulatie a armelor din Rusia in Ucraina si dupa doborarea zborului MH17, ceea ce reprezinta un motiv de ingrijorare”, a declarat oficialul, sub protectia anonimatului. […] integral pe hotnews.ro

  • Mediafax:

Rusia acuză Ucraina de falsificarea datelor controlului aerian privind zborul MH17

Ministerul rus de Externe a acuzat miercuri Kievul de falsificarea informaţiilor deţinute de către autorităţile ucrainene în domeniul controlului aerian cu privire la prăbuşirea avionului malaysian, de care cele două tabere se acuză reciproc.

“Potrivit ultimelor informaţii, forţele de securitate ucrainene, fără să informeze organizaţiile internaţionale în acest sens, sunt angajate într-un fel de activitate secretă legată de informaţii şi angajaţi ai serviciilor ucrainene de control aerian, (în domeniul) militar sau civil”, a declarat Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse. […]/ integral pe mediafax.ro

SUA nu deţin dovezi privind implicarea separatiştilor în prăbuşirea zborului MH17, acuză Moscova

Statele Unite nu au prezentat nicio dovadă privind implicarea separatiştilor în prăbuşirea zborului MH17 în estul Ucrainei, a acuzat, joi, adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov.

“S-a spus că informaţii ale serviciilor secrete americane şi fotografii din satelit confirmă că racheta a fost lansată dintr-o zonă controlată de separatişti. Întrebare: unde sunt aceste dovezi?”, a afirmat viceministrul Anatoli Antonov, într-o declaraţie la postul de televiziune Rossia 24.

Responsabili din serviciile secrete americane au afirmat, marţi, sub acoperirea anonimatului, că zborul MH17 a fost cel mai probabil doborât “din greşeală” de rebeli proruşi prost antrenaţi.

“Observăm că unii oficiali din Statele Unite fac declaraţii, în secret, sub acoperirea anonimatului, la cererea Departamentului de Stat, pentru a arăta vinovăţia separatiştilor şi participarea Rusiei” în prăbuşirea zborului MH17, a acuzat oficialul rus. […]/ integral pe mediafax.ro

Noi DEZVĂLUIRI legate de prăbuşirea zborului MH17: Un lider separatist recunoaşte că rebelii au sisteme de rachetă de tip Buk

Unul dintre liderii separatişti proruşi din estul Ucrainei a admis miercuri, pentru prima dată, o potenţială responsabilitate a trupelor pe care le conduce în tirul de rachetă sol-aer care a atins avionul ce efectua zborul MH17, relatează le Monde în ediţia electronică.

Comandantul “Batalionului Vostok” Aleksandr Hodakovski a recunoscut pe 23 iulie, într-un interviu pentru agenţia de presă Reuters, că rebelii deţin rachete aeriene de tip Buk de fabricaţie rusească, asemănătoare celei care se presupune că a doborât avionul malaysian în zbor, omorând 298 de persoane. În acest interviu, Hodakovski admite că a auzit vorbindu-se depre o baterie de rachete trimisă în această zonă din Lugansk, alt fief separatist. […]/ integral pe mediafax.ro

CRIZA DIN UCRAINA: Liderul rebelilor ucraineni Aleksandr Borodai ADMITE că are legături cu serviciile secrete ruse

Aleksandr Borodai, “premierul” republicii autoproclamate Doneţk, a declarat că este în contact regulat cu membrii serviciilor ruse de securitate şi că forţele sale primesc sprijin de la poporul rus, nu de la stat, relatează BBC News Online.

“Voluntarii ni se alătură”, a declarat Borodai pentru BBC, descriindu-se unul dintre ei, “un locuitor al oraşului Moscova”. “Numai că s-a întâmplat ca, în loc să stau în tranşee cu o puşcă sau o mitralieră în mână, să deţin postul de premier. Asta-i soarta”, a adăugat el. Borodai a negat că ar fi membru al vreunei agenţii de spionaj ruse, dar a recunoscut că are contacte cu alţi membri ai serviciilor secrete din Rusia, aşa cum trebuie să aibă “oricine are de-a face cu elita societăţii”. […]/ integral pe mediafax.ro

CRIZA DIN UCRAINA: Cele două avioane de vânătoare au fost doborâte cu rachete lansate din Rusia, acuză Kievul

Ucraina a afirmat că cele două avioane de vânătoare doborâte miercuri într-o zonă aflată sub controlul rebelilor au fost atinse de rachete lansate de pe teritoriul Rusiei.

“Două dintre avioanele noastre au fost doborâte de la altitudinea de 5.200 de metri. Potrivit primelor informaţii, rachetele au fost lansate de pe teritoriul Rusiei”, afirmă Consiliul ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare într-un comunicat.

Cele două avioane de vânătoare de tip Su-25 au fost distruse într-o zonă situată la câţiva zeci de kilometri de locul unde s-a prăbuşit joi avionul de linie care efectua zborul MH17, doborât de o rachetă. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bordul avionului malaysian au murit. […]/ integral pe mediafax.ro

Un rebel prorus a declarat, joi, pentru Corriere della Sera, că a fost implicat în doborârea zborului MH17, în estul Ucrainei. El susține că a primit ordin de la comandant, crezând că este vorba de un avion militar ucrainean, relatează The Independent.

”Am doborât un avion către Kiev, ne-a spus superiorul nostru. Am crezut că avem în vedere piloți ucraineni, în schimb am găsit civili decedați. Toți acei săraci oameni cu bagaje cu siguranță nu aveau nicio legătură cu armata”, a declarat rebelul prorus. […]/ integral pe b1.ro

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, în emisiunea ”Adevărul Live”, că Federația Rusă este vinovată, cel puțin moral, pentru doborârea zborului MH17, în urma căruia 298 persoane și-au pierdut viața.

”Separatiștii din regiunea de la granița de est a Ucrainei sunt cel puțin sprijiniți logistic și militar de Rusia. Acest tip de rachete sol-aer au fost oferite de către Federația Rusă. Din acest punct de vedere, responsabilitatea Federației Ruse este cel puțin morală”, a declarat Ponta.

”Rebelii proruși nu sunt așa niște oameni veniți nu se știe de unde și nesprijiniți de nimeni. Nu avem niște concluzii înaintea celor care cercetează cutiile negre, privind doborârea avionului. Când vom avea o concluzie, va fi prezentată în CSAT”, a arătat primul ministru. […]/ integral pe b1.ro

Nu-ţi trebuie prea multe cunoştinţe de Istorie pentru a-ţi da seama că Adevărul despre cele întîmplate în cazul Tragediei aviatice din 17 iulie 2014 nu poate fi stabilit cît ai bate din palme. Ba chiar, dacă ne gîndim că în timpurile moderne grupările rebele, paramilitare, marginale au fost folosite de serviciile secrete, prin infiltrare sau manipulare, pentru a-şi rezolva interese proprii, deseori murdare, Adevărul despre Tragedie s-ar putea să nu-l aflăm niciodată.

[…]

Marionete ale oligarhilor ucraineni pro-occidentali, incapabili să instaureze în Ucraina un minim stat de drept și o minimă economie de piață, sîngeroşi cu minorităţile, ca toţi naţionaliştii bezmetici, liderii de la Kiev au tot interesul să întreţină la infinit conflictul cu Federaţia Rusă. Dacă acest conflict s-ar stinge, liderii de la Kiev s-ar pomeni faţă-n faţă, spre rezolvare, cu problemele uriaşe ale unui stat slab, pricăjit, ale unei economii în colaps, ale unei corupții înfricoșătoare. Lipsiţi de rolul deținut acum, cel de dulău care latră la Moscova, liderii ucraineni s-ar vedea obligaţi să treacă la restructurări crîncene, să întemeieze o Justiţie independentă, să acorde drepturi minorităților, într-un cuvînt, să muncească. Occidentul ar remarca, imediat, natura antidemocratică a regimului de la Kiev și ar pune Ucraina pe coji de nucă pentru încălcarea drepturilor omului. Să ne amintim că liderii occidentali, aceiași care acum închid ochii la aberațiile din Ucraina, pentru că sărmana țară e destabilizată de Moscova, ne-au chinuit pe noi, românii, ca pe hoții de cai ca să respectăm la virgulă drepturile minorităților, de la cea maghiară pînă la cea rromă.

Ghinionul nostru!

România nu era destabilizată de Moscova!

Dar aşa, ca ţară vîrf de lance în conflictul dintre SUA şi Federaţia Rusă, Ucrainei i se trec cu vederea toate abaterile de la democraţie. La o adică, judecînd lucid, marii cîştigători din Tragedia din 17 iulie 2014 sînt liderii ucraineni. Propaganda lor a fost luată chiar și de presa noastră drept Adevăr absolut, deși multe așa zise dezvăluiri, mai ales cele făcute de Serviciile lor secrete de la Kiev, se cereau a fi tratate cu prudență.

Federaţia Rusă a apărut drept Diavolul în ochii Planetei.

Rebelii pro-ruşi, avînd totuşi argumentul luptei împotriva unui Guvern central crîncen cu minorităţile, vor putea fi pisaţi cu tunurile şi cu tancurile, fără ca Guvernului de la Kiev să-i atragă cineva atenţia că trebuie să facă unele concesii minorităţii ruse din Estul Ucrainei, concesii cerute – repet- de standardele de care face atîta caz Occidentul.

Am trecut în revistă efectele Tragediei aviatice pentru a reafirma teza că Adevărul despre acest moment de Istorie nu poate fi stabilit cît ai bate din palme, mai ales dacă acest Adevăr ar putea să contravină intereselor americane.

Dacă se va descoperi că a fost și mîna serviciilor secrete ucrainene, se vor grăbi americanii să bată toba pe chestia asta?!

Să fim serioși!

Ca de obicei în Istorie, Adevărul îl stabilesc Stăpînii din acest moment al lumii.

Cînd vor fi rușii sau arabii, mă rog, îl vor stabili ei!

[…]De unde şi pînă unde poate dispune Cotroceniul de alte informaţii, decît cele din presă pentru a trage concluzii ferme, categorice, asupra tragediei din Estul Ucrainei? Că doar n-o să cred că SIE e atît de tare încît a avut infiltraţi ofiţeri români între rebeli pe post de ruşi?

Ştiind nu numai că Traian Băsescu n-are cum şti mai multe lucruri decît cele date publicităţii, dar şi că ţările lumii au invocat Adevărul lor înainte de a descoperi Adevărul, ca bază pentru luări de poziţii politice, mi-am zis că de la Cotroceni nu mă pot aştepta decît la o luare de poziţie mai nuanţată.

Din cel puțin două motive:

În privința situației din Ucraina, Traian Băsescu a avut pînă acum poziții nuanțate, departe de cea tipică unui Guvernator al SUA între Dunăre și Carpați, poziții născute din excelenta cunoaștere a zonei.

Precizarea ”am de nuanţat unele poziţii”, care nu putea fi interpretată decît prin raportare la pozițiile fățiș antirusești.

Spre uluirea mea, luni seara şi, a doua zi, dimineaţa, Traian Băsescu ne-a prezentat drept Adevărul stabilit de România Adevărul invocat de propaganda liderilor de la Kiev.

Fără nici măcar o virgulă în plus sau în minus.

Orice om normal îşi dădea seama – aşa cum deja americanii recunosc – că avionul a fost doborît din greşeală. Cum a ajuns avionul în spaţiul aerian care, legal, trebuia interzis, e o altă poveste.

În aceste condiţii, nu putem vorbi de un atac terorist.

Atac terorist e atacul conştient asumat de către cineva în scopuri de răzbunare sau de notorietate pe planetă. În cazul rebelilor, racheta n-a fost lansată dinadins, pentru a doborî un avion civil cu aproape 300 de oameni la bord şi prin asta a obţine un efect mediatic, cum ar fi, de exemplu, descoperirea că există o organizaţie cu un anume titlu.

Nu, rebelii au confundat avionul cu un avion de transport militar al Puterii de la Kiev.

Traian Băsescu trece grăbit peste acest Adevăr şi, imitîndu-l pe preşedintele Ucrainei, califică lansarea rachetei drept un atac terorist.

De ce?

Pentru a putea acuza Rusia de parteneră a teroriştilor:

„Şi, repet, atîta timp cît Federaţia Rusă susţine grupările teroriste din Doneţk şi Lugansk, este un partener al grupărilor teroriste“.

O dată trasă această concluzie în urma unui raționament știrb, Traian Băsescu angajează România într-o aventură pe care nici un stat european nu şi-a putut-o permite.

Angajează România drept vîrf de lance al conflictului SUA cu Federaţia Rusă.

Nimic din retorica belicoasă antirusească nu e neglijat în intervențiile lui Traian Băsescu.

Şeful statului invocă pericolul rusesc pentru hotarele României, cere ca NATO să reseteze relaţia cu Moscova, atacă țările dezvoltate ale Uniunii Europene, pentru că sunt prudente cu Moscova, deși acestea sunt doar corecte, deoarece n-au concluziile unei anchete internaționale, ci doar așa zisele dezvăluiri ale serviciilor secrete ucrainene, într-un cuvînt, angajează România pe poziţia singulară de susţinătoare a declanşării unui Război rece, dacă nu chiar a unui Nou Război mondial de dragul liderilor de la Kiev.

De ce o face?

Din aceleaşi motive pentru care preşedintele ucrainean cere Occidentul aceeaşi isterie antirusească.

Traian Băsescu a băgat de seamă emoţia stîrnită în România de Tragedia din Estul Ucrainei.

Faţă de acest moment, Guvernul, ba chiar şi Opoziţia au manifestat o anume prudenţă.

Și atunci Traian Băsescu, aflat la cel mai jos nivel al capitalului său politic din ultimii ani, și ca urmare a Scandalului Bercea Mondial, a socotit că s-ar putea sui un pic în sondaje lansîndu-se într-un atac isteric la adresa Rusiei.

Un atac pe care, culmea! Traian Băsescu nu l-a lansat cînd Rusia a anexat Crimeea, încălcînd grav dreptul internațional.

Poate pentru că Anexarea Crimeii nu stîrnise la noi emoția provocată de doborîrea avionului.

Liderii de la Kiev au nevoie de conflictul cu Federaţia Rusă, pentru că astfel ei sînt eroii Planetei.

Traian Băsescu are nevoie de o exacerbare a conflictului dintre România şi Rusia pentru a redeveni Eroul românilor.

Numai că, în acest caz, interesul lui Traian Băsescu nu coincide cu interesul naţional.

Nimeni nu spune că România nu trebuia să ia atitudine față de doborîrea avionului și, prin asta, față de sprijinirea militară a rebelilor de către Moscova.

Una e însă luarea de poziție fermă, dar calmă, așa cum au avut mai toți liderii țărilor din UE, și alta luarea de poziție isterică, așa cum a avut-o România prin Traian Băsescu.

/ integral pe evz.ro

Domnule ministru, recent aţi declarat că sunteţi de acord cu poziţia domnului Traian Băsescu, preşedintele României, în legătură cu declaraţia domniei sale privind catastrofa aviatică în care au murit 298 de oameni nevinovaţi. În calitate de fost şef al diplomaţiei române, m-aţi surprins. Neplăcut.

Din proprie iniţiativă, sau nu, şeful statului român a fost extrem de dur, folosind cuvinte deosebit de grele la adresa Federaţiei Ruse („care a devenit partenerul teroriştilor”), dar şi a preşedintelui acesteia, Vladimir Putin.

În faţa comunităţii internaţionale, Rusia este vinovată din nenumărate motive. În mod grosolan, nu le recunoaşte. Nici acum nu o face. În ce ne priveşte, să nu uităm de tezaur, de Transnistria, dar şi de alte mari dureri ale românilor. Totuşi, în opinia mea, într-un astfel de context, nu România trebuie să arate cu degetul, ci marile puteri, apoi noi, dar nu în mod jignitor, nici emoţional.

Observaţi că o fac şi alte state, dar într-un mod mai cenzurat, cu întârzâieri şi ocolişuri uşor de explicat. Dacă preşedintele român a făcut-o din proprie iniţiativă, s-a pripit, a exagerat. Mă îndoiesc că a fost în prealabil vreo consultare cu instituţiile de specialitate româneşti. Dacă a făcut-o la îndemnul unei puteri străine, fie ea şi strălucitoarea Americă, de care ne leagă un Parteneriat important, s-a exagerat din nou. Aţi observat discursul preşedintelui Obama? A criticat Federaţia Rusă, dar a folosit cuvinte bine şi atent cântărite. Acuzaţiile sale la adresa Rusiei şi a preşedintelui ei erau făcute cu reţinere, cu ton scăzut, departe de a fi patetice.

Spre deosebire de primul om al lumii, noi, prin cuvântul preşedintelui român, suntem patetici, dar nu numai atât: îi categorisim pe ruşi drept „terorişti”. Putem dovedi? Când consultăm DEX-ul, observăm că „terorism”-ul este altceva, că nu poate fi folosit ca termen în acest caz. O acuzaţie, chiar la adresa duşmanului tău, trebuie să fie corectă, bine fundamentată. Exclud ideea de a apăra Federaţia Rusă, dar dacă a fost o eroare, adică un avion civil fiind confundat cu unul militar, într-un război mascat care se desfăşoară acolo? Acesta poate fi terorism? Nu ar fi fost mai bine să aşteptăm concluziile experţilor internaţionali, apoi să ne pronunţăm? Dar dacă cei doi militari pro-ruşi, cu rachetele aflate la dispoziţia muşchilor lor, băuseră prea multă vodcă rusească, şi nu mai ştiau prea bine ce fac? Din dialogul lor incoerent, înregistrat înaintea apăsării pe butonul ucigaş, cam asta reieşea… Tot terorism ar fi? Cuvântul e prea greu, domnule ministru, şi nu se va uita niciodată de către vecinii noştri, buni, sau răi, cum sunt. N-au spus-o ei despre noi, ci invers. Cu ce costuri, pentru o relaţie de bună vecinătate, atât cât este aceasta posibilă? Aţi avut în vedere această variantă, domnule ministru?

[…]

Unde este măsura de care trebuie să dea dovadă o Românie categorisită drept oaia neagră a Europei de către cei de la Bruxelles, dar şi de Moscova? Oare nu suntem caraghioşi, când ne adresăm astfel unei neiubite superputeri, înaintea sau în locul altor mari puteri, care nu folosesc un asemenea discurs, iar sancţiunile le măsoară cu centimetrul, nu cu metrul? La ce ne foloseşte un astfel de mod de abordare, lipsit de un tact elementar, domnule decan? Vom intimida noi Federaţia Rusă? Va ţine ea cont de bla-bla-urile noastre? În opinia mea, uităm mereu cine, ce şi cât suntem de către nişte politicieni care nu au nimic în comun cu…politica. Discursurile acestea îmi amintesc de puricele aflat pe aceeaşi punte traversată împreună cu elefantul, care a glăsuit la un moment dat către uriaşul pachiderm: „Tropăim, tropăim?!” Simţul realităţii ne lipseşte în politică, domnule profesor. Inclusiv dumneavoastră îmi amintesc că aţi declarat, la un moment dat, despre relaţia cu Federaţia rusă că trebuie păstrată, în pofida tuturor disensiunilor care persistă de secole. În folosul cui? Tot al nostru, pentru că de al lor nu prea le pasă, deoarece se învecinează cam cu cine vor, cum ştie toată lumea.

[…]/ integral pe adevarul.ro

Premierul moldovean, Iurie Leanca se intalneste joi cu reprezentantii bancilor comerciale pentru reesalonarea datoriilor producatorilor autohtoni din agricultura, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, spunand ca a descoperit prezenta unei “insecte periculoase si daunatoare”.

“O problema care exista cu producatorii de fructe si cei de vinuri sunt datoriile istorice si recente si daca am putea sa avem o intelegere cum am putea sa reesalonam aceste datorii. Trebuie sa discutam si cu Moldova Gaz si cu Union Fenosa, nu le cer sa nu perceapa taxe pentru serviciile prestate, dar sa aiba un regim tolerant”, a spus Iurie Leanca citat de publika.md.

Oficialul de la Chisinau a mai spus ca vor continua si discutiile cu autoritatile de la Moscova si a promis ca vor fi identificate si alte solutii de sustinerea producatorilor de fructe, legume si vin.  La Bucuresti, premierul Victor Ponta a declarat ca va acorda in continuare Republicii Moldova toata sustinerea, iar comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, spune ca Bruxelles-ul cauta noi modalitati de a sprijini producatorii moldoveni.

Republica Moldova vrea sanctiuni impotriva Rusiei

Republica Moldova va solicita Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) adoptarea unor sanctiuni impotriva Rusiei, dupa interzicerea importurilor de fructe si legume pe piata rusa, a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, scrie Unimedia. “Suntem obligati sa facem anumite solicitari catre OMC. Au fost niste decizii neargumentate, vrem sa cerem explicatii de ce anume au fost luate aceste decizii. Avem si un memorandum in care este foarte bine specificat cum trebuie sa facem exportul de origine vegetala din Republica Moldova”, a precizat Ion Sula. […]/ integral pe hotnews.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Polonia pentru că a găzduit închisori secrete ale CIA – anunţă marile agenţii internaţionale de presă.

În total, 54 de ţări sunt bănuite că au colaborat cu CIA la programul său de detenţii secrete şi de torturare a suspecţilor de terorism, după atentatele de la 11 septembrie, afirma, în februarie 2013, organizaţia Open Society Justice Initiative.

Judecătorul CEDO a spus că Polonia a cooperat în timpul transferurilor ilegale din 2002 – 2003, permiţând ca doi suspecţi să fie interogaţi pe teritoriul său – informează BBC. Aceştia sunt palestinianul Abu Zubaydah, arestat în Pakistan, şi sauditul Abd al-Rahim al-Nashiri, arestat în Dubai. În prezent, cei doi sunt încarceraţi la închisoarea Guantanamo, din Cuba.

CEDO a stabilit că suspecţii au fost supuşi torturii, după cum ei înşişi au susţinut, în faţa instanţei, şi că Polonia este responsabilă pentru încălcarea drepturilor umane, pe teritoriul său. Permiţându-i CIA să transfere suspecţii în alte centre de detenţie aflate sub autoritatea sa, autorităţile poloneze i-au supus unor riscuri ridicate privind sănătatea şi condiţiile de detenţie, a adăugat Curtea. […]/ integral pe jurnalul.ro


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Inchisorile CIA, tortura, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “PUTIN – NOUL PARIA AL LUMII/ Doborarea avionului malaesian: CRIMA DE RAZBOI?/ Europa, sanctiunile si IPOCRIZIA/ Isteria antirusa a lui Basescu si interesul national/ Rusia pune EMBARGO Moldovei/ CEDO a condamnat Polonia pentru INCHISORILE CIA

  1. Ucraina este in faliment, primul ministru si-a dat demisia, la o zi dupa cea a omologului sau din Bulgaria.

    Ukrainian Prime Minister Arseny Yatseniuk tendered his resignation on Thursday to parliament after upbraiding politicians for failing to pass laws on energy and on the budget to increase financing for the army.
    “I announce my resignation in connection with the collapse of the coalition and the blocking of government initiatives,” he told parliament.
    http://www.forexlive.com/blog/2014/07/24/ukraine-prime-minister-yatsenyuk-resigns/

    Suntem intre doua tari falite, dintre care una este si in razboi civil si in fata unei iminente invazii rusesti.

  2. Fregata canadiană NCSM Toronto, la bordul căreia se află 250 de marinari, a plecat joi din portul Halifax, de pe coasta la Atlantic, şi se va alătura forţelor NATO mobilizate în Marea Mediterană, în contextul crizei ucrainene.

    http://www.mediafax.ro/externe/o-fregata-canadiana-se-alatura-fortelor-nato-din-mediterana-in-contextul-crizei-din-ucraina-foto-12971984

  3. Intru totul de acord cu Ion Cristoiu!

  4. Atat timp cat NATO se va apropia prin orice mijloace de granitele Federatiei Ruse ,vom trai pericolul izbucnirii unei noi conflagratii mondiale.Noua ordine mondiala vizata de grupul Bilderberg care s-au reunit la Copenhaga la 1 iunie nu poate obliga pe rusi sa se supuna.Tratatul economic si militar SCO Rusia, China India vizeaza o echilibrare a tendintelor NATO.Iar noi Romania prin vocea Sefului Statului ne buricam la rusi !!Eroare. Fara resursele energetice ruse barilul de petrol se duce pe plan mondial la 200$.Suntem o frunza in bataia vremurilor si pe toate forumurile si mai ales in clasa politica romaneasca se “ridica la lupta” tot felul de ganganii servile , gata sa se sacrifice pe altarul democratie, desigur de partea licuriciului.Lasati-o in fasole.Nu ne baga din fericire nimeni in seama.

  5. Ucraina mai poate plati soldele militarilor doar o saptamana!

    Ukrainian govt has no cash for army salaries from Aug 1 – finance minister
    “As of August 1, we’ll have nothing to pay the military,” he told parliament on Thursday.
    http://interfax.com/newsinf.asp?id=523665

  6. @I.L., as zice ca feregata aia canadiana a venit mai mult pentru conflictul din Fasia Gaza si mai putin pentru Ucraina. Valurile Mediteranei se sparg de tarmurile Gazei, nu de cele ale Ucrainei. Nu ar fi fost mai logic ca fortele NATO sa-si dea intalnire undeva prin Marea Neagra?

  7. Cred ca Basescu si ai lui,floarea politicului,nu ar sta drept,nici daca i-ar tine cineva cu capul in jos,ba nici mintea nu cred ca le-ar cadea in cap:

    https://www.youtube.com/watch?v=KniUNdVZvH4

  8. Fotografiile obtinute de la satelitii americani nu confirma minciunile lui Obama.Nu Rusia l-a doborit,spun serviciile secrete americane.

    US Intelligence on Malaysian Flight MH17: Russia Didn’t Do It. “US Satellite Photos do not Support Obama’s Lies”

    http://www.globalresearch.ca/us-intelligence-on-malaysian-flight-mh17-russia-didnt-do-it-us-satellite-photos-do-not-support-obamas-lies/5393053

  9. ”U.E.un covor facut din petice”-constatare facuta de sf.Cuvios Paisie.Acest lucru s-a vazut acum,cu criza din Ucraina,amintintindu-mi de poezia lui A.Donici:racul,broasca si o stiuca, din copilarie.Fiecare tara trage jar pe turta sa numai”noi”pe turta americanilor(obsesie colectiva de 50 ani:”vin americanii”.Au venit numai ca ….)Comunismul a avut si o parte buna, a tinut murdaria occidentului departe de noi prin “zidul”creat.O data cazut”zidul BERLINULUI”,a navalit in tara noastra valul intunericului.GREA INCERCARE pt. un popor ageamiu.Va mai fi U.E.?Nu mult timp,atat cat au proorocit sfintii parinti:pana,inclusiv, la al 3-lea razboi mondial,care bate la usa.Sa ne rugam pt.cei ce conduc destinele lumi ca Dummnezeu sa-i intelepteasca sa revina la sentimente umane si nu umaniste.DOAMNE AJUTA!

  10. Prezentarea de probe a ministrului aparari a rusiei, in legatura cu avionul malaesian (in rusa / engleza cu subtitrare in italiana)

    https://www.youtube.com/watch?v=EVc-8rvVSUE&app=desktop

  11. No longer a civil war? The State Department yesterday accused Russia of firing artillery across its border with Ukraine to target Ukrainian military positions. If true, the conflict in Ukraine is transforming from a civil war, where one side is receiving considerable support from Russia, to an open war between the two countries.

  12. Ukraine May Introduce War Tax of 1.5% of the Salary to Fund the ATO
    This was announced at a press briefing by Deputy Finance Minister Volodymyr Matviichuk
    “We agreed with the suggestions of the MPs regarding the possibility of introducing a special war tax of 1.5% of the salary,” he said.
    http://en.censor.net.ua/n295370 Source: http://en.censor.net.ua/n295370
    http://www.novostimira.com.ua/news-eng-117851.html

    The proposals also introduce a 15 percent tax on passive income, including interest on bank deposits, as well as reduce support to coal mines as part of public administration spending reductions.
    Finance Minister Oleksandr Shlapak has stated that the Russia-instigated war in eastern Ukraine is costing the state Hr 1.5 billion per month, or some $125 million.
    Before resigning as prime minister on July 24, Arseniy Yatseniuk chided parliament for not passing the proposed measures. Deputy Prime Minister Volodymyr Groisman was named acting prime minister is in place.
    http://www.kyivpost.com/content/politics/cabinet-urges-parliament-to-reconvene-and-pass-emergency-measures-357940.html

  13. VIDEO Ucraina: Guvernul a descoperit prima groapa comuna cu victime ale rebelilor pro-rusi, printre care si patru pastori protestanti
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-17744454-slaviansk-fost-deschisa-prima-groapa-comuna-marturie-ororilor-cauzate-rebeli.htm

    FOTOGALERIE Coperti de colectie cu Vladimir Putin in cele mai prestigioase reviste din lume: Time, Newsweek si The Economist
    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-17745634-fotogalerie-coperti-colectie-vladimir-putin-cele-mai-prestigioase-reviste-din-lume-time-newsweek-the-economist.htm

  14. Pingback: “Nu e razboiul lor”. ROMANII DIN CERNAUTI PROTESTEAZA IMPOTRIVA MOBILIZARII TINERILOR LA RAZBOI [video]/ Vor produce SANCTIUNILE impuse Rusiei RUPTURA FINALA?/ Va izbucni RAZBOIUL in AUGUST? Comando olandez la Harkov/ “Soros”-ul lu
  15. Nu dovezile sau lipsa dovezilor implicarii rusilor sau ucrainenilor in afacerea avionului este importanta. Astea nu sint decit niste detalii nist fluturari de panas pe sub nasul opiniei publice ca sa se intareasca ideea ca Putin si regimul sau sint un pericol public.

    Mult mai grava si probabil cea mai importanta stire este cea cu privire la atitudinea Germaniei. ASTA pe mine ma ingrijoreaza cu adevarat. Eu speram ca, datorita intereselor economice si strategice, Germania o sa mai taraganeze planurile SUA de razboi cu Putin, dar declaratiile fara echivoc ale lui Schaubele au venit la foarte scurt timp. Ma asteptam sa mai treaca citeva luni sau poate chiar un an pina cind germanii si altii din europa se vor ralia la genocidului planificat de USA. Pentru ca TIMPUL este cel mai important lucru de cistigat acum pentru noi toti.

  16. Pingback: Urmatoarea etapa: UCRAINA SA DECLARE RAZBOI RUSIEI?/ Ruptura intre MERKEL si PUTIN?/ Rusia intentioneaza sa declare “TARI AGRESOARE” statele care-i impun SANCTIUNI - Recomandari
  17. Pingback: SEMNE PROASTE CA SE DORESTE IZBUCNIREA RAZBOIULUI/ Urmatoarea etapa: UCRAINA SA DECLARE RAZBOI RUSIEI?/ Ruptura intre MERKEL si PUTIN?/ Rusia intentioneaza sa declare “TARI AGRESOARE” statele care-i impun SANCTIUNI - Recomandari
  18. Pingback: Propaganda antiromaneasca: TELEVIZIUNE RUSA – ROMANIA SI MOLDOVA VOR ATACA TRUPELE RUSESTI DIN TRANSNISTRIA/ Rusia acuza sistemele de rachete din Romania si Polonia/ NATO: Rusia isi mobilizeaza TRUPE la granita cu Ucraina - Recomandari
  19. Pingback: GLOBALIZAREA NOULUI PITESTI. Scandal major in SUA, unde un raport despre TORTURILE CIA va fi discutat in SENAT. Dosarul integral, de SASE MII de pagini, va ramane CLASIFICAT - Recomandari
  20. Pingback: update: TORTIONARII SI COMPLICII CIA – MAI PRESUS DE LEGE/ TORTURILE CIA – marturii de la prizoneri nevinovati. Guantanamo, dronele si INSTRUMENTALIZAREA ADEVARULUI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare