ABERATII INSTITUTIONALE SCANDALOASE. S-a decis schimbarea numelui Liceului MIRCEA VULCANESCU din sectorul 4/ Reactii din Barsana Maramuresului fata de cererile Institutul Elie Wiesel: NU ARE NIMENI DREPTUL SA NE INTERZICA SA FIM RECUNOSCATORI FATA DE UN OM CARE A ADUS ATATEA BENEFICII

3-07-2017 11 minute Sublinieri

ACTUALIZARE 03.07/12:00 ActiveNews poate confirma că, într-adevăr, consilierii sectorului 4 au votat pentru ca liceul care-i purta numele lui Mircea Vulcănescu să se numească Traian Popovici. Ședința cu pricina a avut loc pe 29 iunie, nu pe 30 așa cum fusesem greșit informați.

Pe 29 iunie, 14 consilieri au votat în favoarea Hotărârii de schimbare a denumirii. Este vorba despre: TURMAC GEORGE-ADRIAN – PNL, STEFAN GEORGE – PNL, MURGOCI MIHAELA – USR, MOULIN GUILHEM CHRISTIAN – USR, MARIN ALEXANDRU – ALDE, PÎNZARU GEORGE-DANIEL – UNPR, SIMION SAMIR – PSD, PUIU FLORIAN – PSD, GROZAVU CĂTĂLIN – PSD, BĂRBĂLĂU COSMIN-CONSTANTIN – PSD, STĂNOI LUCIA – PSD, TRIFU VASILE – PSD, STOLOJANU DOINA DELIA – PSD, DELEGEANU DAN-BOGDAN – PSD.

Doar 6 consilieri au votat împotrivă sau s-au abținut de la vot: GÂF DEAC IOAN – PPU,NEGRILĂ VASILE – PPU, ANDRUȘCEAC ANTONIO – USR, IANCU ELENA – USR, CEACÂR SORIN-IOAN – USR, ȘUPEALĂ GHEORGHE – PSD, TECUCEANU MARIOARA – PMP.

Consilierul Ioan Gâf Deac a rugat pe colegii consilieri, în discursul său, să nu-l mai condamne încă o dată pe Mircea Vulcănescu.

Știrea inițială

După cum ActiveNews a informat anterior, Institutul Wiesel dorește schimbarea numelor numai multor instituții ce poartă numele unor personalități interbelice, precum Mircea Vulcănescu, Vintilă Horia sau generalului Jienescu, erou al Primului Război Mondial.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a avut inițiativa pentru a se produce această modificare, semnând o hotărâre în acest sens.

Acum, consilierii Sectorului 4 vor trebui să decidă dacă liceul ce-i poartă numele lui Mircea Vulcănescu își va schimba numele, după ce Institutul „Elie Wiesel” a trimis o adresă în acest sens.

Consilierii ar fi trebuit să se reunească astăzi (vineri 30 iunie) pentru a vota sau respinge această hotărâre, însă deocamdată  nu am reușit să obținem vreo reacție din partea reprezentanților Primăriei Sector 4. Cel mai probabil decizia se va lua săptămâna viitoare.

Culmea ridicolului este marcată de faptul că în hotărâre se precizează că decizia va fi adusă la cunoștința, în primul rând, a Ambasadei Israelului și nu Guvernului României, cel care a făcut sesizarea privind schimbarea denumirii prin intermediul Institutului Wiesel și a Prefecturii București!

Raluca Neacșu a publicat pe pagina sa de Facebook câteva detalii interesante despre această măsură luată în mare secret.

„Câteva nume, reprezentanți ai unui neam de slugi, doar „demografic” români, căci ei lucrează fix împotriva românilor, împotriva istoriei, oameni care, pe șest, au votat schimbarea denumirii liceului Mircea Vulcănescu din București, sectorul 4 în 22-23 iunie 2017:

1. Doru Adrian Ghitcuță, director coordonator Direcția Tineret și Sport, Sector 4, București;
2. Daniel Băluță, primar al sectorului 4, București, care a avut inițiativa;
3. Vasile Negrilă, președinte de ședință, al Consiliului local sector 4 și Otilia Iustiniana Vîlcea, secretarul Sectorului
4. toți membrii consiliului local sector 4 care au votat propunerea primarului.

De asemenea, a se vedea că hotărârea trebuie comunicată MAI ÎNTÂI ambasadei Israelului, institutului Ellie Wiesel, și ABIA APOI Prefecturii, Inspectoratului și Liceului.

Toată documentația este disponibilă aici: http://ps4.ro/wp-cont…/…/2016/04/Pr.-mod.-denumire-liceu.pdf

Și nu, această revoltă nu este împotriva primarului cernăuțean Popovici, căruia îi recunoaștem meritele fără dar și poate, ci împotriva ideii de schimbare a denumirii în sine, o denumire care inițial a fost aprobată tocmai pentru a recunoaște uriașa personalitate a lui Mircea Vulcănescu, omorât de comuniști și aruncat pe nedrept în negurii istoriei interzise”, a scris Raluza Neacșu pe contul său de Facebook.

De asemenea, se are în vedere denumirea Grupului Școlar Economic Administrativ „Mircea Vulcănescu” din București, a Școlii Gimnaziale „Mircea Vulcănescu” din comuna Bârsana, Maramureș, a Grupului Școlar „Vintilă Horia” din Segarcea, județul Dolj, a Școlii „Wass Albert ” din satul Vița, comuna Nușeni, județul Bistrița Năsăud, a Școlii „Gheorghe Jienescu” din comuna Rast, județul Dolj și Liceul tehnologic „I.C. Petrescu” din comuna Stâlpeni, județul Argeș.

De asemenea, mai este vizat bustul lui Mircea Vulcănescu din sectorul 2, București, bustul Mitropolitului Visarion Puiu de la Mănăstirea Putna, dar și busturile lui Wass Albert din Odorheiu Secuiesc, satul Lunca Mureșului, județul Mureș, și din curtea bisericii romano-catolice din Reghin județul Mureș.

Revin cu precizări privind schimbarea denumirii Liceului Mircea Vulcănescu. Am aflat „pe surse” cine și cum a votat la ședința Consiliului local sector 4, din data de 29.06.2017 (dispoziția de convocare din 23.06 este disponibilă pe site la adresa http://ps4.ro/wp-content/uploads/2016/03/Disp.-986.pdf). Nu de alta, dar să știm și noi cine ne vinde adevăratele elite, cine le omoară memoria, și cine dă legi în țara asta utilizând legile comuniștilor din anii ’40. Păi ori am condamnat comunismul în 2006, ori funcționăm conform aparatului represiv comunist. Ori dăm legea lui Crin Antonescu din 2015 fără niciun temei științific prin care omorâm încă o dată pe cele mai mari minți și suflete românești, ori cinstim memoria martirilor români din temnițele comuniste conform legii din 2017. Iată adevărata bătălie pe istoria recentă a României, o bătălie inegală, din care trebuie să ieșim cu capul sus. Altfel, nu vom mai avea dreptul să spunem nimic, pentru că vom fi indiscutabil printre cei ce ajută, direct sau indirect, ca procesul de mancurtizare să fie unul definitiv și irevocabil.

Au VOTAT IMPOTRIVA PROIECTULUI URMATORII:
GÂF DEAC IOAN – PPU
NEGRILĂ VASILE – PPU
ANDRUȘCEAC ANTONIO – USR
IANCU ELENA – USR
CEACÂR SORIN-IOAN – USR
ȘUPEALĂ GHEORGHE – PSD

AU VOTAT SCHIMBAREA DENUMIRII LICEULUI MIRCEA VULCANESCU:
TURMAC GEORGE-ADRIAN – PNL
STEFAN GEORGE – PNL
MURGOCI MIHAELA – USR
MOULIN GUILHEM CHRISTIAN – USR
MARIN ALEXANDRU – ALDE
PÎNZARU GEORGE-DANIEL – UNPR
SIMION SAMIR – PSD
PUIU FLORIAN – PSD
GROZAVU CĂTĂLIN – PSD
BĂRBĂLĂU COSMIN-CONSTANTIN – PSD
STĂNOI LUCIA – PSD
TRIFU VASILE – PSD
STOLOJANU DOINA DELIA – PSD
DELEGEANU DAN-BOGDAN – PSD

ABȚINERE: TECUCEANU MARIOARA – PMP

Mi s-a comunicat în clar faptul că decizia de schimbare a denumirii vine „de undeva de foarte sus” și „pe mai multe piste”, dovadă că „băieții” lucrează. 
De asemenea, așteptăm cu nerăbdare momentul în care va apărea pe siteul primăriei procesul-verbal, ce cuprinde discuțiile în plen pe marginea acestui subiect. Din informațiile primite, cei 6 care au apărat memoria lui Mircea Vulcănescu s-au „bătut intens” cu cei 15 care doresc să îi șteargă orice urmă din spațiul public.
De asemenea, mă bucur că deja s-au cristalizat reacții privind contestarea acestei hotărâri ilegale și imorale: asociația deținutilor politici va acționa în instanță, alături de mai multe grupuri de inițiativă civică. Doamne ajută!

Mircea CRIŞAN
Ioana LUCĂCEL

Recunoştinţa, aprecierea, sta­tu­tul de erou şi martir al unui neam nu se negociază şi nu poate fi impus de nimeni şi de nimic. Poate fi doar câştigat într-un singur fel: prin jertfă. Deasupra sângelui vărsat de un om pe altarul unui ideal, deasupra unei vieţi frânte şi curmate pe nedrept, deasupra suferinţei poate şi trebuie să stea doar respectul şi recunoştinţa. Şi totuşi, după 27 de ani de democraţie, ni se spune din nou în ce să credem, pe cine să cinstim şi cui să fim recunoscători. Dreptul şi obligaţia de a ne cinsti eroii şi martirii devin imperative la mâna unor institute fără competenţă în acest domeniu, iar după 44 de ani de comunism și încă 27 de ani de libertate, autoritățile democratice ale Statului Român îi stigmatizează şi condamnă din nou pe cei care au spălat onoarea acestei ţări. În anul închinat de Pa­triarhia Română „apărătorilor ortodo­xiei în temnițele comuniste”, martirii temniţelor comuniste sunt, din nou, condamnaţi la moarte. De această dată o „moarte perfidă”: anularea persona­lităţii şi jertfei lor.

Săptămâna trecută, consilierii din Cluj-Napoca au trebuit să decidă dacă strada care-i poartă numele lui Radu Gyr își va schimba numele, după ce Institutul „Elie Wiesel” a trimis o adresă în acest sens Ministerului de Interne. Luând act de sesizarea MAI, făcută prin Instituția Prefectului Cluj, Direcția de Urbanism, Biroul Strategii Urbane a propus înlo­cuirea numelui străzii „Radu Gyr”, cu numele sculptorului clujean Szervá­tiusz Jen. Artistul, de origine maghiară, a fost decorat de regimul comunist, fiindu-i atribuit titlul de „Artist emerit”, dar și Premiul de stat. Hotărârea trebuia luată în ședința din 22 iunie, dar, în urma numeroaselor adrese transmise consilierilor, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi. Preotul greco-catolic Marius Vişovan, fiul liderului primului lot de deţinuţi politici din Maramureş – Aurel Vişovan -, a fost prezent la şe­dinţă, alături de alte circa 30 de persoane. Marius Vişovan s-a înscris la cuvânt, dar, din fericire, primarul de Cluj, Emil Boc, a anunţat încă de la începutul şedinţei că proiectul va fi scos de pe ordinea de zi, în urma celor peste 6.000 de sesizări primite din partea societăţii civile, că va fi analizat şi posibil nu va mai fi introdus într-o altă şedinţă.

Culmea, Radu Gyr, cel care a fost condamnat la moarte pentru o poezie – „Ri­dică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” -, şi care a oferit zeci de ani în tem­ni­ţele comuniste „hrana morală şi spiri­tuală” de care deţinuţii aveau nevoie ca să reziste, fiind un reper al temniţelor comuniste este stigmatizat din nou din pricina unei sentinţe date de regimul comunist abuziv, pentru care a şi executat 16 ani de temniţă grea. Ironia e că este suspectat de antisemitism tocmai cel care a fondat Teatrul Barașeum, devenit după 1945 Teatrul Evreiesc de Stat, primul de acest fel din lume.

Iar Radu Gyr nu este singurul luat în colimator. Conform sesizării Ministe­rului de Interne, Instituția condusă de Radu Florian a trimis la MAI o listă cu alte străzi sau monumente ce poartă nu­mele unor persoane „vinovate de săvârșirea de infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de răz­boi”, conform OUG 31/2002, prin­tre care şi şcoala „Mircea Vulcănescu” din comuna Bârsana şi bustul filosofului din curtea instituţiei de învăţământ. Deja adresa a ajuns la Primăria Bâr­sana, via Prefectura Maramureş. Iar pri­marul Teodor Ştefanca spune că o va supune votului consiliului local. Sperăm că, existând precedentul din Cluj, aleşii din Bârsana nu se vor teme să-şi cinstească valorile. Totuşi, după 20 de ani, acum, numele şcolii ar putea fi schimbat… De ce? Pentru „vina” lui Vulcănescu de a fi condamnat de un regim totalitar, de a fi martirizat în temniţele comuniste lăsând celebrele cuvinte testamentare: „să nu ne răzbu­naţi”, după ce salvase de la moarte un tânăr, în izolare, cu preţul vieţii sale. De ce? Pentru „vina” unei comunităţi locale de a fi recunoscătoare unei per­sonalităţi de talie internaţională care a gratulat portretul ţăranului simplu din Maramureş, ridicând la rangul de reper moral şi spiritual un bătrân sim­plu, Baciul Vasile din Bârsana. Niş­te argumente care nu au niciun substrat ideologic, xenofob, rasist sau extremist. Singurele virtuţi duse la extremă de generaţia lui Vulcănescu şi a Baciului Vasile fiind iubirea şi iertarea.

Prof. univ. dr. Ilie Gherheş, fost vi­cepreşedinte al comisiei de atribuire de denumiri de străzi din judeţul Mara­mureş spune că:

„Mie mi se pare că sub masca unei igienizări ideolo­gice, făcute de nu ştiu ce fel de comisie care nu ştiu ce fel de componenţă are, pentru că de cele mai multe ori am fost total dezamăgit de componenţa acelor comisii, se ajunge întotdeauna să fie atacate tocmai valorile noastre naţio­nale, care ne dau identitate şi forţă. Bineînţeles că sunt împotriva unor astfel de demersuri, singura instituţie abilitată să facă o astfel de clasificare, aflată sub cupola identităţii naţionale este Academia Română. Să porneşti mai în jos nu se poate, ce competenţă are Parlamentul sau un oarecare ONG? Eu am fost şi vicepreşedintele comisiei de atribuire de denumiri de străzi din judeţul Maramureş. Dacă, de exemplu, o comunitate locală sau judeţeană / regională are un sistem de valori şi în cadrul acelui sistem a performat într-o anumită epocă istorică venim noi mai târziu şi reevaluăm şi reidentificăm şi reasumăm acele valori sau le anulăm? Este o nedreptate istorică să-ţi permiţi asemenea luxuri aproape identitare”.

Culmea, de curând statul român a adoptat legea 127/2017 privind instituirea „Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai”. Legea 127/2017 acor­dă cinstire tuturor pătimitorilor din temnițele comuniste – fără specificații privind orientarea lor politică, acuza­țiile aduse la proces sau tipul con­dam­nării. Această lege activă a Statului Român, inițiată de către 34 de deputați aparținând PSD, PNL, UNPR, mino­rități sau neafiliați, folosește în expu­nerea de motive, numele lui Mircea Vul­cănescu: 

„Suntem conștienți de nu­me mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurn­brand, episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, părintelui greco-catolic Tertu­lian Langa, politicianului Iuliu Maniu, a poetului Radu Gyr și a soției sale, sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Ben­toiu, între mulți alții care au pătimit în aceste temnițe? Se impune așadar, ca această zi să fie cinstită și declarată zi națională a acelor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei și a Cerului pentru neamul nostru, care s-au jertfit pe ei că să ne fie nouă bine. Din respect pentru cei ce  au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor tem­nițelor comuniste.”

Pe de o parte, Vulcănescu este invocat de către parlamentari ca model și motiv pentru instituirea unei „Zile naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste”, iar pe de alta, i se cere în­locuirea numelui de pe şcoli şi dărâmarea statuilor, iar fiicele lui, care sunt în viaţă, să redevină „fiice de bandit”, reluându-se practic o sentința politică impusă prin forță de regimul comunist la pachet cu argumentația „acuzatorilor publici” de sinistră amin­tire. Sinistrele procese comuniste au fost pur politice, înscenate de nou ins­tauratul regim prin Tribunalele Popo­rului! A legitima astăzi o condamnare utopică comandată de către regimul comunist – decretat de statul român postdecembrist drept „regim criminal” – este de neînțeles și de neacceptat!

Preotul Gheorghe Urda din Bârsana spune că:

„A sosit adresa Institutului «Elie Wiesel» în legătură cu Mircea Vulcănescu şi deja a venit o echipă a TVR din Bucureşti pentru a vedea în ce condiţii Mircea Vulcănescu a devenit patronul spiritual al şcolii din Bârsana şi i s-a ridicat statuie în curtea şcolii. Întrucât nu am fost acasă, i-am comunicat domnului primar toată situaţia, el nu era în Bârsana când s-a hotărât acest lucru.

Având în vedere că Mircea Vul­cănescu, această personalitate de o cultură extraordinară, a cunoscut în­deaproape comuna noastră, venind câteva săptămâni cu Dimitrie Gusti în cercetare în Bârsana în 1932-1933, dânsul a avut şansa să-l cunoască pe baciul Vasile, care a fost identificat acum 15 ani de către noi ca fiind Vasile Bologa, tatăl fostului consul al României la Budapesta. Mircea Vulcă­nescu a remarcat acest ţăran simplu din Bârsana, iar baciul Vasile a devenit un reper moral pentru el. Atât de mult l-a impresionat acest om încât atunci când a ajuns ministru în Guvernul României avea fotografia lui baciul Vasile pe masa de birou şi mărturisea că în fiecare dimineaţă se ducea la birou şi avea o convorbire intimă cu baciul Vasile şi cunoscându-i concepţiile de viaţă spunea că l-a influenţat în fiecare hotărâre pe care a luat-o în calitate de ministru.

Mai mult, în faţa tribunalului, în momentul în care i s-a dat dreptul la ultimul cuvânt, în cuvântul de apărare a spus că «dacă, totuşi, trebuie să dau seama cuiva de toate faptele vieţii mele, singura  autoritate morală în faţa căreia trebuie să răspund este în faţa ta, Baciule Vasile din Bârsana Mara­mureşului». Noi am considerat că aceste lucruri sunt o onoare pentru satul nostru şi atunci, din recunoştinţă pentru această personalitate care ne-a făcut cinste pomenind numele satului şi a lui baciul Vasile, am decis acum circa 20 de ani să-l numim patron spiritual al Şcolii Bârsana ca prin această acţiune să se împărtăşească copiilor personalitatea acestui om.

Nu am găsit nimic rău în biografia lui, de la felul în care şi-a trăit viaţa, până la modul în care a încheiat-o în temniţa Aiudului, prin acele cuvinte testamentare: „Să nu ne răzbunaţi!”, toate ne fac să-l consi­derăm un martir şi un reper spiritual al Neamului nostru. Iar din perspectiva satului, faptul că noi în anii ’30 am avut asemenea ţărani care puteau să influenţeze atât de profund viaţa unui mare om politic şi a unui om de cul­tură, este un motiv de mândrie şi ne-am simţit datori faţă de el.

Acţiunea noastră nu a fost îndreptată împotriva nimănui, nici a unei instituţii, nici a unei etnii, a fost doar o lucrare de recunoştinţă faţă de memoria acestui om care ne-a făcut atâta cinste recunoscând valoarea ţăranului simplu din Maramureş. Dacă se supune CL această decizie şi se decide retragerea acestei denumiri ar fi o ruşine pentru noi şi pentru comunitatea noastră şi suntem hotărâţi să nu renunţăm. Nu are nimeni dreptul în lumea aceasta să ne retragă dreptul de a fi recunoscători faţă de un om care a adus atâtea be­neficii comunei noastre şi Maramu­re­şului.

Am avut onoarea la inaugurarea statuii să le avem pe fetele lui Mircea Vulcănescu ca oaspeţi, au devenit cetăţeni de onoare ai comunei noastre şi ele şi Mircea Vulcănescu – post mor­tem -, nu putem să retragem un titlu atât de important unui om care nu a însemnat nimic rău pentru ţara noas­tră ci, dimpotrivă, a adus numeroase beneficii. Trebuie să fim recunoscători faţă de o personalitate care ne-a făcut atâta bine, a adus beneficii de imagine satului nostru. Noi sperăm să se respingă această intenţie care este pentru noi dezonorabilă.

Nu suntem de acord să vină cineva din afara co­munităţii noastre să ne dicteze ce nume să punem la şcoală, lucrul acesta pe noi ne dezonorează şi ne face să privim cu dispreţ asemenea acţiuni, indiferent din partea cui ar veni. Faptul că ne jignesc eroii noştri, nu ne poate lăsa nepă­sători. Pentru noi sunt valori extraordinare pe care trebuie să le respectăm. Se va întruni CL şi vom explica toată situaţia şi sper să se rezolve şi să nu mai primim alte amestecuri din afară în acţiunea noastră de a fi recunoscători celor care au făcut un bine satului nostru”.

Schimbarea numelui nu ar fi doar imorală, ci şi ilegală. Invocarea OUG 31/2002 completată prin neinspirata lege 217/2015 în schimbarea acestor nume este lipsită de temei legal!

Legea 217/2015 prevede în mod clar la Articolul 13, punctul 1 că: „Se interzi­ce acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scua­ruri, piețe, parcuri sau altor locuri pu­blice.”

Dar această prevedere NU este retroac­tivă! Neretroactivitatea legii a devenit principiu constituțional odată cu in­trarea în vigoare a Constituției Româ­niei din anul 1991. De atunci, acest principiu constituțional trebuie respectat obligatoriu, în toate actele normative emise și publicate în Monitorul Oficial. Potrivit Constituției României, titlul II, articol (2): „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favo­rabile”.

Oricum, recunoştinţa, aprecierea, sta­tutul de erou şi martir al unui neam nu se negociază şi nu poate fi impus de nimeni şi de nimic. Poate fi doar câştigat într-un singur fel: prin jertfă. Deasupra sângelui vărsat de un om pe altarul unui ideal, deasupra unei vieţi frânte şi curmate pe nedrept, deasupra suferinţei poate şi trebuie să stea doar respectul şi recunoş­tinţa.
Vom reveni.

„Cândva, în nişte vremuri de tristă amintire dar şi de mari speranţe, în temniţa Aiudului şi a Gherlei, răsuna vocea lui Petre Ţuţea spunând că poporul român ar reprezenta, fiind chiar urma paşilor lui Dumnezeu pe pământ: «marşul triumfal a lui Dumnezeu prin istorie» (mulţi auditori, duşmani şi prieteni zâmbeau). La nu multă vreme după aceea, tot în părţile de Nord ale ţării, ÎPS Justinian Chira zicea parcă în continuarea lui Petre Ţuţea cum că e adevărat ce zicea el pentru că începutul acelui «marş triumfal» al poporului român pe pământ, primii săi paşi în istorie, s-ar fi făcut prin Nordul ţării, prin Maramureş, prin Baia Mare, Bistriţa, Cluj, Braşov. Ce poetic! Ce frumos! Ce frumos vis şi ce promiţătoare viziune istorică atunci, cândva. Şi acum, deodată, se aude din partea altor voci că aceste urme ar trebui şterse, că anumite chipuri, statui de pe aceste locuri ar trebui să dispară, că nişte nume de mari personalităţi neaoş româneşti n-ar mai trebui auzite sau chiar ar trebui şterse din nomenclatorul politic contemporan. Urme de eroi şi martiri, asistenţi ai celor mai tragice momente ale devenirii noastre istorice. De ce? În numele faimoasei corectitudini politice (a cărei definiţie arbitrară încă ne e prea precizată) şi a unor legi la alcătuirea cărora au participat, şi nu puţini, parlamentari, fii ai mirificului nostru popor. Şi atunci…? Atunci a cui e vina? A Domnului, care demult îngăduie, sau a protestatarilor care acum au şi uitat de unde au plecat, pe ce teren păşesc şi spre ce se îndreaptă în istorie?”

– a spus scriitorul Marcel Petrişor, fost deţinut politic

ULTIMA ORĂ

În urma numeroaselor reacții în spațiul public, MAI a încercat să se spele pe mâini printr-un comunicat în care arată că Ministerul nu a cerut schimbarea denumirii de străzi sau instituții și a transmis în teritoriu sesizarea Institutului „Elie Wiesel” și că decizia aparține autorităților locale.

PRIMARIA CLUJULUI RETRAGE DE PE ORDINEA DE ZI SCHIMBAREA NUMELUI STRAZII “RADU GYR”/ Protestul lui Octav Bjoza, presedintele AFDPR: Cunoaște cineva vreo crima savarsita de Vintila Horia, Mircea Vulcanescu si Radu Gyr?

14 MAI, ZI NATIONALA DE CINSTIRE A MARTIRILOR ROMÂNI DIN TEMNITELE COMUNISTE. In expunerea de motive a legii, sunt invocati inclusiv RADU GYR si MIRCEA VULCANESCU

PRECEDENT. Administratorul siteului-magazin “LEGENDE VII”, URMARIT PENAL, la sesizarea Institutului Elie Wiesel, pentru tricouri cu MIRCEA VULCANESCU, Pr. GHEORGHE CALCIU si RADU GYR

Institutul Elie Wiesel ar fi reusit sa CENZUREZE EXPOZITIA ARTISTEI SILVIA RADU. Mircea Vulcanescu, Valeriu Gafencu, Costache Oprisan si Radu Gyr, EXCLUSI din “GRADINA CU INGERI”/ Andrei Plesu despre DUBLE MASURI si un imperativ uitat: IERTAREA

MIRCEA VULCANESCU despre MISCAREA LEGIONARA. Lamuriri istorice

Spre interzicerea cinstirii martirilor: MIRCEA VULCANESCU – URMATORUL PE LISTA AGENTILOR CORECTITUDINII POLITICE. In urma unei reclamatii, Primaria sectorului 2 ia in calcul DEMOLAREA STATUII FILOSOFULUI

Martirii MIRCEA VULCANESCU si pr. ILARION FELEA, alaturi de Cuviosul Parinte IUSTIN PARVU – CETATENI DE ONOARE AI AIUDULUI (video, foto)/ Interviu cu MARIUCA VULCANESCU, fiica cea mica a filosofului martir: “Mama si tata mi-au fost exemple in tot greul”

Dezbateri privind Legea “Elie Wiesel”. MARIUCA VULCANESCU la editia maraton JOCURI DE PUTERE (Video)/ Pr. Marcel Radut: “Sensibilitatea atinsă de lege nu este legată de legionari, ci de SFINTII INCHISORILOR”/ LUCIA HOSSU LONGIN: “Legea este produsul unor minti ratacite, care se intorc la o LEGISLATIE STALINISTA”

Ce nu stie sau nu vrea sa stie Institutul Elie Wiesel. NICHIFOR CRAINIC SI ALTII AU FOST REABILITATI JURIDIC. Totodata, ministrul de finante GHERON NETTA din guvernul Antonescu, condamnat in acelasi LOT cu VULCANESCU, a fost REABILITAT


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Mircea Vulcanescu, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “ABERATII INSTITUTIONALE SCANDALOASE. S-a decis schimbarea numelui Liceului MIRCEA VULCANESCU din sectorul 4/ Reactii din Barsana Maramuresului fata de cererile Institutul Elie Wiesel: NU ARE NIMENI DREPTUL SA NE INTERZICA SA FIM RECUNOSCATORI FATA DE UN OM CARE A ADUS ATATEA BENEFICII

 1. Si viii, si adormitii intru vesnicie, cei iubitori de Dumnezeu, vor fi din nou si din nou condamnati la moarte pentru credinta lor si urmarea Dumnezeului Celui Viu. Sentinta a fost data a-priori, iar venele intoxicate ale sfarsitului de istorie duc aceasta moarte direct la inima si la mintea omenirii. Uciderile umplu pamantul si tanguirile dreptilor din veac umplu Cerul de rasunet.
  Dumnezeu sa ne ierte. Si sa ne fie milostiv cand se va varsa paharul urgiei maniei Lui…

 2. Ar trebui sa scrieti un articol pe tema “Youtube-ul si copii nostri ” .Nu se mai poate. Deja varsta de la care copii incep sa ascunda telefonul atunci cand vrei sa te uiti la ce vizioneaza scad mult prea vertiginos .Crezi ca muzica calma de pe fundal e un semnal pozitiv,cand de fapt…surprize,surprize.Nu mai vorbesc de faptul ca acele videoclipuri se afla in “trending” .I-ar apoi,cand fac 12 ani,devin dependenti de vlogurile unora ca “ilie’s vlogs” samd .Devin obsedati de viata altor persoane.Devin niste ciudati fara viata personala,dependenti de doza de vlog zilnica…

 3. ilie’s vlog mi se pare benign pt un pusti de 12 ani. Baiatul ala nu injura, nu ofenseaza, nu recomanda comportamente viciate…e o simpla jonglareala inofensiva de adolescenti pusi pe sotii. Este chiar de preferat altor postari cu adevarat periculoase de care abunda netul. Nu viata personala a numitului Ilie il amuza, te asigur, ci hahaiala, distractia, poantele.

  Cheful de joaca si de ras al unui copil este perfect firesc. Pe mine m ar ingrijora sa mi vad copilul vesnic serios si sobru si profund filizofic la varsta adolescentei. Sigur, haturile tr tinute in mod discret, dar tinand cont de specificul si nevoile naturale ale varstei. Daca ii organizezi ziua si o imparti intre teme, lectura de calitate, sport, socializare cu anturaj controlat si vloggul lui Ilie, si il inveti sa si faca micul lui canon zilnic de rugaciuni (de dimineata si seara), intrlegand prin asta sa vorbeasca deschis cu Dumnezeu, sa isi descarce sufletelul in fata Lui si sa Ii ceara sfatul, protectia si indrumarea intr un dialog deschis, cred ca n ai de ce sa ti faci probleme.

 4. @Doroteea

  Da…asta pana in momentul cand pustiul tau risca sa moara intr-o busculada produsa de aparitia spontana a lui Ilie’s Vlogs pe strada (vine Zeus) .Despre ce vorbim ? Si nu ma refer numai la alde Ilie’s …ci si la alti mini-zei ai gretosului Youtube romanesc (sunt si unii care chiar au continut original ,fiind baieti talentati;mai rari) ,gen Selly …din inertie ii stiu pe toti .Pierdere totala de timp .Vorba unui profund analist al fenomenului youtube : “cine sunt cei care au cel mai mult timp liber sa stea pe youtube si sa le face youtube-rilor vizionari ? ” .Fiecare va raspunde dupa cum crede.Alde Ilie’s Vlogs ar muri rapid de foame ,avand in vedere ca video-urile sunt extrem de plicticoase,neoriginale ,bazandu-se pe “clickbait” .

  ” Baiatul ala nu injura, nu ofenseaza, nu recomanda comportamente viciate…”

  Mai bine ar face-o…ca mor de plictiseala .Plus ca ar creste automat limita de varsta,parintii stiind sa-i indeparteze de copii la timp .

  “Nu viata personala a numitului Ilie il amuza, te asigur, ci hahaiala, distractia, poantele. ”

  De unde ma asiguri tu? Ai facut sondaj printre puradeii de 12 ani? Hai s-o lasam moarta…
  In SUA chestiunea e mult mai grava..

  “Daca ii organizezi ziua si o imparti intre teme, lectura de calitate, sport, socializare cu anturaj controlat si vloggul lui Ilie, si il inveti sa si faca micul lui canon zilnic de rugaciuni (de dimineata si seara), intrlegand prin asta sa vorbeasca deschis cu Dumnezeu, sa isi descarce sufletelul in fata Lui si sa Ii ceara sfatul, protectia si indrumarea intr un dialog deschis, cred ca n ai de ce sa ti faci probleme. ”

  Pe principiul Big Brother pana la urma si pe principiul “organizare totala in 1001 de pasi” .
  Ma rog,eu sunt adeptul “fara telefon pana la o anumita varsta” .De retele de socializare nici nu mai vorbesc.Dar vad pe la nepoti …

 5. Pingback: NICOLAE BREBAN, MARIUS OPREA, LUCIA HOSSU-LONGIN, SORIN DUMITRESCU si alti intelectuali publici au luat atitudine in CAZUL VULCANESCU
 6. Da, pentru ca noi avem nevoie de ei.

 7. Emanuel, directia ta de cuget mi-aminteste in sens de cuvantul Sfantului Parinte Paisie Aghioritul, de aici:

  “18. Mirenii îi numesc norocoşi pe cei care au funcţiile cele mai înalte şi casele cele mai mari, deoa­rece aceştia au toate înlesnirile şi duc o viaţă tihnită. Dar mai fericiţi sunt cei care au numai un cuib în care se adăpostesc şi puţină hrană şi îmbrăcăminte, după cum spune dumnezeiescul Pavel [2]. În felul acesta ei au izbutit să se înstrăineze de lumea cea deşartă, fo­losind pământul doar ca reazem picioarelor lor, ca nişte fii ai lui Dumnezeu, iar cu mintea aflându-se mereu lângă Dumnezeu, Bunul lor Părinte.”

  https://doxologia.ro/editorialistii-bisericii/cele-20-de-fericiri-ale-sfantului-paisie-aghioritul

  De aceea, consider drept cugetul tau scris mai sus si sensul in care ti-l indrepti pe scara mantuirii, ce duce de la pacat la Cer.

 8. @emanuel:

  mai, nu stiu, dar la mine cu organizarea pana una alta functioneaza. Nu l vad nici dependent de net (se uita la chestii ok, dar limitat, pt ca are ce face), invata bine, face sport variat (fara excese, pt ca nu e genul pt performanta sportiva), are un grup de prieteni, merge regulat la Liturghie, iar parintele m a asigurat ca e impresionat de acuratetea spovedaniei lui (fara, evident, sa mi spuna in ce consta ea). Stiu ca in grupul lor se fac glume cam deocheate, dar limitele de fond sunt trasate si a reusit sa si aduca si un amic cu obiceiuri internautice discutabile la spovedanie. E vesel, saritor, amuzant si generos, si isi face zilnic micul lui canon de rugaciuni fara sa fie nevoie sa ii amintesc eu. Il vad cum apeleaza la rugaciune in momentele importante, fara tam tam si fara sobrietati nepotrivite varstei. Pana una alta suntem multumiti, iar pt viitor…cu Dumnezeu inainte! Mare probl a parintilor cu copii lipiti de tel/pc este ca ii lasa langa cu timpul lor. Iar ei, evident, necopti si pusi pe joaca, vor alege cele mai facile variante. Organizare nu inseamna disciplina nazista, ci repartizarea timpului astfel incat sa ajunga sa faca si acele lucruri pe care, altfel, le reprosam ca nu le fac. Or asta nu vine de la sine, aici se vede cat de important e rolul parintelui si istetimea lui astfel incat sa stie sa indrume discret, fara sa impuna samavolnic.

  Acum daca ai de gand sa faci din el un anahoret la varsta adolescentei, fara sa manifeste vocatie in acest sens…ce sa zic, iti urez succes, dar experiente de astea s ar putea sa sfarseasca nu prost, ci dezastruos. Foarte multe exemple de oameni indepartati de Biserica stiu, pt simplul fapt ca in copilarie si adolescenta parintii nu au inteles justa masura si nici provocarile si nevoile specifice varstei. Daca tratezi cu copilul chestiunea Bisericii asa cum ai face o cu un adult, riscul de a pierde definitiv partida este f mare, trust me.

 9. discutia asta imi aminteste de sfatul par. Porfirie: “nu tr sa ii vorbesti mult copilului despre Dumnezeu; vorbeste i in primul rand lui Dumnezeu despre copil.”

 10. @Lucian…

  Tu insuti esti asa precum in citat? Presupun ca nu, de vreme ce postezi pe aici, ceea ce implica cel putin o tehnologie nepotrivita cu textul.

  Prin urmare fii tu insuti un model inainte de a sugera altora ce sa faca din copiii lor. Iar daca ai copii si le impui ceea ce tu insuti nu ai putut sa faci, sa nu te astepti ca lucrurile sa mearga bine cu ei.

 11. Nu contează la noi manifestaţii de 300 000 cetăţeni, dar este bine să fie semnalată cumva îngrijorarea a multă intelectualitate onestă că e posibil ca un alt lider PNL să vină mâine cu iniţiativa unei radicalizări a legii aplicate acum de PSD Sector 4, şi să ajungă nefrecventabile încă un lot de personalităţi, de la Eminescu şi Blaga până la eseiştii recenţi. Literar, devine ridicol să mai serbezi Centenarul Marii Uniri altfel decât prin nişte lansări previzibile de-ale bestsellarilor postromânismului despre inconsistenţa acestui eveniment de la 1918 al unui popor cam fără Trecut. Tocmai Mircea Vulcănescu are în Enciclopedia României Mari Regale, un text canonic, fascicula Răsboiul pentru Întregirea Neamului (pdf): sas.unibuc.ro/uploads_ro/1153/143/razboiul-intregirea-neamului.pdf

 12. Pingback: PATRIARHIA ROMÂNĂ, prin purtatorul de cuvant Vasile Banescu: SUSTINEM SI INDEMNAM CINSTIREA SI CULTIVAREA MEMORIEI LUI MIRCEA VULCANESCU
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare