ACTELE DE AGRESIUNE SI PERSECUTIE FATA DE CRESTINII ORTODOCSI SUNT IN CRESTERE – raport pe anul 2016/ ”CANDELE NESTINSE. Mărturii din închisorile comuniste” – reprezentare la Palatul Patriarhiei

20-11-2017 1 minut Sublinieri

 • Basilica:

Statistici îngrijorătoare privind creştinii ortodocşi din Europa | Crime, profanări şi atacuri asupra clericilor raportate de CRFO

Crime pe motive religioase, incendieri de biserici şi atacuri asupra unor clerici sunt câteva dintre gravele incidente întregistrate în cel mai nou raport al Centrului de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa (CRFO). Faţă de anul 2015, cazurile raportate şi analizate au crescut simţitor în 2016.

CRFO a fost înfiinţat în anul 2014 şi monitorizează încălcarea drepturilor şi libertăţilor creştinilor ortodocşi din 47 ţări europene. Instituţia este susţinută de Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Ruse pe lângă Consiliul Europei.

Ţările analizate în care s-au înregistrat anul trecut încălcări ale libertății de expresie, de conștiință şi atitudini ostile față de bisericile ortodoxe includ Ucraina, Rusia, Bulgaria, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Grecia, Macedonia, Serbia, Germania.

Dintre zecile de cazuri înregistrate, cele mai numeroase au fost raportate în Ucraina. Cu toate acestea, la nivelul ţărilor menţionate, Centrul de monitorizare a identificat abateri de la drepturile ortodocşilor precum întreruperi de procesiuni religioase, solicitări de demolare a unor biserici, furturi din lăcaşurile sfinte, incendierea unor autoturisme aparţinând clericilor, ameninţări cu bombă în incinta unor lăcaşuri de cult etc.

În topul infracţiunilor comise asupra ortodocşilor se află uciderea unei soţii de preot în Ucraina, după ce criminalii au pătruns în locuinţa familiei, şi omorârea unui călugăr dintr-o mănăstire rusească. Practic, în anul 2016 atacurile împotriva ortodocşilor s-au înmulţit considerabil.

Potrivit raportului CRFO, Biserica Ortodoxă a Greciei s-a confruntat cu numeroase restriciţii ale libertăţii de expresie, deoarece unii reprezentanţi ai statului au încercat îndepărtarea implicării Bisericii în sistemul de învăţământ şi nu numai.

Potrivit unui studiu, din 1910 numărul total al ortodocşilor s-a dublat şi a ajuns astăzi la peste 260 milioane, dintre care Rusia având peste 100 milioane. Ca răspândire geografică, regiunile cu cea mai mare proporţie de creştini ortodocşi rămâne centrul şi estul Europei.

Dacă ne raportăm la creştinii din lumea întreagă, perioada 2015 – 2017 este considerată cea mai dificilă din toate timpurile în ceea ce priveşte persecuţia religioasă. Anul trecut, peste 215 milioane de creştini au fost afectaţi de persecuţii şi intoleranţă religioasă.

„Candele nestinse. Mărturii din închisorile comuniste” la Palatul Patriarhiei. Din distribuția piesei de teatru au făcut parte actori consacrați ai teatrului românesc

Aula Mare a Palatului Patriarhiei a găzduit, în data de 19 noiembrie 2017, piesa de teatru Candele nestinse. Mărturii din închisorile comuniste. Din distribuția spectacolului au făcut parte: Ana Calciu, Bogdan Iacob, Tomi Cristin și Damian Victor Oancea.

La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a rostit un cuvânt  în care a subliniat importanța și curajul mărturisitorilor din închisorile comuniste. De asemenea, ierarhul a amintit și de cruzimea și lipsa de umanitate a torționarilor.

După acest moment, Preasfinția Sa a oferit actorilor, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma Aniversară Patriarhul Justinian cu medalie. Distincția a fost oferită ca semn de prețuire pentru misiunea pe care aceștia o împlinesc.


Anul 2017 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “ACTELE DE AGRESIUNE SI PERSECUTIE FATA DE CRESTINII ORTODOCSI SUNT IN CRESTERE – raport pe anul 2016/ ”CANDELE NESTINSE. Mărturii din închisorile comuniste” – reprezentare la Palatul Patriarhiei

 1. Da, a mai apărut un articol pe tema asta, de curând. Nu am nici o îndoială că sunt unii care își doresc foarte tare să se facă așa ceva… După principiul “dacă nu-i putem stârpi, îi vom corci”. Așa procedează… subversivii (mega-filantropiști altfel)…

 2. In viziunea noii ordini mondiale o religie puternica este o piedica.
  Homul nou imbracat in culorile curcubeului nu trebuie sa aibe convingeri religioase de orice fel .

  Dupa distrugerea crestinismului va urma distrugerea religiei islamice.
  De ce s-ar accepta o religie care este impotriva LGBT-ului? N-ar avea sens.

  Dar in momentul de fata se urmareste un razboi al religiilor din care crestinismul sa fie sau slabit sau distrus in Europa.

 3. Mai pe scurt: doi se bat si al treilea castiga.

 4. Pingback: CANDELE NESTINSE. Invitație la un spectacol de teatru creștin dedicat PĂTIMITORILOR DIN ÎNCHISORILE COMUNISTE. PS Varlaam: "Lupta împotriva creștinului se duce și azi cu o mare intensitate în spațiul european". TOMI CRISTIN: "Istor
 5. Pingback: PERSECUTATI IN LUME, MARGINALIZATI SI BATJOCORITI IN EUROPA. 215 milioane de crestini persecutati in 2018/ Craciunul: alungat la Bruxelles, declarat sarbatoare nationala in Irak/ Botez "TRANSGENDER" in confesiunea ANGLICANA/ Secularizare extrema
 6. Pingback: Exista un GENOCID CONTINUU al crestinilor persecutati. Cum se explica tacerea elitelor politice si mediatice asupra acestor incalcari sistematice si brutale ale drepturilor omului, asupra persecutarii minoritatilor, femeilor si imigrantilor?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare