MERKEL LA CHISINAU sau “ZIDUL BERLINULUI DE PE NISTRU”

23-08-2012 16 minute Sublinieri

„Republica Moldova trebuie să fie mândră de traseul parcurs în ultimii 20 de ani”. Cu acest mesaj și-a început cancelarul german, Angela Merkel, discursul public la Chișinău, în fața a peste o mie de deputați, miniștri, ambasadori și reprezentanți ai clerului din RM.

„Să fiți mândri de progresele pe care le-ați înregistrat și de traseul pe care l-ați parcurs în ultimii 20 de ani. Oamenii acestei țări au realizat lucruri remarcabile. Republica Moldova a optat pentru reforme în direcția democrației, a statului de drept, a economiei de piață. Or, fundamentul unui stat care să servească interesele și necesitățile cetățenilor este pregătit. Să continuați drumul ales. Sunt necesare reforme care nu mereu vor fi ușoare. Aveți un drum greu de străbătut”, a declarat Merkel.

Cancelarul german a mai spus că își dorește ca relațiile bilaterale cu Republica Moldova să devină cât mai strânse.

„Doresc să vă susțin în implementarea reformelor. Vă asigur că noi am remarcat realizările RM și vom fi alături de dvs și în continuare. Țări ca Republica Moldova trebuie să fie susținute. În ultimii 20 de ani relațiile dintre țările noastre au devenit foarte bune, iar pe viitor mi-aș dori ca aceste relații să devină și mai strânse, să trăim sub același cer și să avem orizonturi identice”, a declarat Merkel, la final de discurs.

După ce și-a încheiat adresarea, Angela Merkel, împreună cu premierul Vlad Filat, au plecat spre beciurile de la Cricova, unde se și va încheia vizita cancelarului german în RM.

  • Unimedia:

Merkel vede „perspectiva europeană a RM” și ne îndeamnă să avem răbdare în rezolvarea conflictului transnistrean

Premierul Vlad Filat și Cancelarul Angela Merkel au susținut o conferință de presă la Chișinău în care au vorbit despre obiectivele comune ale celor 2 țări. Ambii au punctat faptul că Moldova trebuie să implementeze reformele pe care le-a început. La fel, oficialul german a menționat că va susține Moldova pe calea integrării europene.
Vedeți mai jos cele mai importante declarații făcute de cei doi oficiali.

Vlad Filat, premier al RM:

Declarație generală: „R. Moldova este o țară europeană care este implicată plenar într-un proces de reformă, care are ca obiectiv ajustarea instituțiilor statului la rigorile europene. În cadrul discuțiilor de astăzi cu dna Cancelar am trecut în revistă relațiile biletarale. O temă aparte în discuții a fost conflictul transnitrean. Am mulțumit dnei Cancelar personal și Germaniei pentru implicarea în reglementarea conflictului. […] Companiile germane din Moldova aduc valoare economiei naționale, sunt un exemplu de activitate. Avem nevoie ca aceste investiții să vină cât mai multe în țara noastră”.

Despre integrarea europeană: „Este important să avem pespectiva, să promovăm cu și mai multă energie reformele, să ne schimbăm mentalitatea ca să ne apropiem cât mai mult de rigorile europene. Următoarea etapă presupune semnarea Acordului de liber schimb, Acordul de Asociere cu UE. Asta înseamnă implementarea planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Pentru noi nu mai este un vis. Este mult mai util să te miști spre obiectivul care este UE. În atingerea acestui obiectiv noi avem un prieten sincer, necondiționat – Germania”.

Angela Merkel, Cancelar al Germaniei:

Declarație generală: Vă mulțumesc pentru această primire cordială. Am venit aici cu multă plăcere. După 20 de ani de relații diplomatice sperăm că această cooperare se va intensifica și mai mult. Expresia acestui fapt este și delegația oamenilor de afaceri veniți cu mine. Progresele obținute de Moldova în Parteneriatul Estic sunt palpabile. Ați obținut rezultate clare. Moldova este un pilon al parteneriatului Estic. Apreciem faptul că ați depășit criza politică.

Despre integrarea europeană a R. Moldova: „Acest proces trebuie urmat pas cu pas. RM are o perspectivă europeană. Acum e important să se facă primii pași – Acordul de Liber schimb, Acordul de Asociere, liberalizarea vizelor. Guvernul Filat face eforturi în acest sens. Spun în mod expres că UE a înființat Parteneriatul Estic pentru că vedem perspectiva europeană a R. Moldova.

Cum vede Merkel rezolvarea conflictului transnistrean: „Formatul 5+2 este cel mai potrivit pentru negocieri. Este important ca statele membre ale UE să participe, iar împreună cu SUA, Rusia și ceilalți să găsim o soluție. Eu cred că și aici trebuie să înaintăm pas cu pas, să avem răbdare, să nu uităm că acest proces nu e terminat, nici Europa nu trebuie să uite de acest conflict. Acum avem nevoie de mai multă mobilitate, comunicare mai ușoară, călătorii fără bariere pentru oameni, etc”.

Presa germană tratează cu zâmbete și ironie vizita lui Merkel la Chișinău

În timp ce la Chișinău vizita cancelarului german Angela Merkel este considerată una istorică, unele surse media germane tratează cu ironie decizia oficialului de a vizita țara noastră. „Merkel salvează … nu, nu zona euro, ci Republica Moldova”, scrie publicația VESTI.MD, cu referire la Die Welt.

„Toată lumea o urmărește pe Angela Merkel, care în loc să salveze zona euro de la dezastrul economic, merge într-o țară postsovietică minusculă, de care nimeni nu știe și unde nimeni nu a fost”, notează publicația.

„De Moldova sunt interesați doar amatorii germani de integrame, dar și consilierul pentru politică externă şi de securitate al cancelarului federal, Christoph Heusgen – „amator de problemele deosebit de dificile. Într-o zi, când cancelarul era bine dispus, Heusgen i-a propus lui Merkel să viziteze Moldova, iar șefa lui a fost de acord”, scrie Deutsche Welle, cu referire la Die Welt.

Totuși, sursa menționează că autoritățile din Germania au, desigur, o altă părere despre vizita lui Merkel în Republica Moldova. Moldova este numită în Germania cel mai exemplar membru al Parteneriatului Estic. În 2012, RM i-au fost oferite din bugetul Uniunii Europene 94 milioane de euro, iar apoi, încă 28 mln euro.

Cât despre perspectivele de a soluționa definitv problema transnistreană, la Berlin se recunoaște că încă nu există un progres considerabil. Toate părțile, inclusiv Rusia, consideră că trebuie de păstrat principiul integrității țării, susțin consilierii cancelarului german, citați de publicația germană.

Aflată în vizită la Chişinău, Angela Merkel a arătat că situaţia ţării nu este uşoară şi că în dosarul transnistrean este necesară răbdare. Cât despre integrarea europeană, Merkel a oferit o perspectiva vagă, însă, foarte important pentru cetăţenii moldoveni, a deschis discuţia despre liberalizarea vizelor

Formatul 5+2 este un format bun pentru reglementarea problemei transnistrene, însă atât Republica Moldova, cât și țările europene trebuie să aibă răbdare. Declarația îi aparține cancelarului german, Angela Merkel, care a susținut o conferință de presă împreună cu premierul Vlad Filat, in cadrul vizitei la Chişinău, transmite Unimedia.md. (…)

În afara declaraţiilor foarte evazive privind Transnistria şi perspectivele europene ale Republicii Moldova, Filat a avut şi o întrevedere cu uşile închise împreună cu cancelarul german, întrevedere care va alimenta în continuare speculaţiile privind substituirea UE cu Germania în formatul de negocieri “5+2” privind Transnistruia şi transformarea acestora într-o afacere ruso-germană, în care rolul OSCE, al Kievului, Chişinăului şi Tiraspolului va fi foarte mic.

Încă din iunie 2010, în cursul întrevederii de la Palatul Meseberg (Berlin), Angela Merkel a convenit împreună cu Dimitri Medvedev, să-şi aducă contribuţia la soluţionarea conflictului îngheţat. Atunci s-au nascu temerile cu privire la acordarea unui statut special Transnistriei într-un viitor stat federal, ceea ce nu ar insemna decât punerea în practica a memorandumului Kozac din 2003, pe care Rusia nu a reusit să-l impună în timpul preşedinţiei lui Vladimir Voronin. Teama este că Germania poate avea o şansă în plus în mandatul lui Vlad Filat.

Analiştii politici occidentali consideră că soluţionarea diferendului transnistrean s-ar putea produce “la mica înţelegere” între Germania şi Rusia, iar vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău ar fi o dovadă că respectiva problemă ocupă un loc aparte pe agenda politicii externe a celei mai importante ţări din Uniunea Europeană.

“Până acum, totuşi, situația din Republică nu a fost în vizorul politicii externe germane. Iar acest lucru s-a schimbat. Doamna Merkel, sigur, lansând acea iniţiativă, acel memorandum de la Messeberg din 2010 a crezut şi poate crede şi astăzi că ar putea să se rezolve conflictul transnistrean. În acel memorandum s-a arătat destul de neclar, dar totuşi s-a făcut o încercare de a defini această problemă. Şi de a încerca să o rezolve între Rusia şi UE. Germania acţionând în acest caz ca stat important în ceea ce priveşte politica estică a UE. Iar faptul că s-a identificat totuşi Rusia ca un jucător important în această problemă poate fi interpretat în două feluri. Pe de o parte, luându-se în consideraţie şi iniţiativa Rusiei pentru a se crea o arhitectură de securitate nouă în perimetru european. Dar pe de altă parte, o putem interpreta şi ca o recunoaştere din partea Germaniei a faptului că totuşi cheia este la Moscova pentru rezolvarea acestei probleme”, susţine analistul politic german Anneli Ute Gabany, într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de 24h.md.

Pe fondul acestor afirmaţii din presă, raportorul Parlamentului European pentru acordul de asociere UE-Republica Moldova, Graham Watson, a declarat că discuţiile despre federalizarea Republicii Moldova nu au sens. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Partidului Liberal din Modova, Mihai Ghimpu.

Watson a mai declarat că Moldova a facut progrese in implementarea reformelor şi ca viitorul ţării este in familia europeană. El a arătat că este important ca ţara să se distanţeze de ideologia comunistă şi să progreseze în lupta împotriva corupţiei şi în consolidarea statului de drept.

Şefa misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, a declarat pentru Europa Liberă ca vizita lui Merkel este un semn al interesului opentru reluarea negocierilor privind Transnistria. “Cred că este un semnal puternic al interesului pe care nu doar Germania îl arată, ci şi UE, pentru rezolvarea acestei crize. Şi mai cred că este un semnal puternic că lumea acordă atenţie Moldovei şi că există interesul ca aceast conflict să se încheie”, a spus Brush.

Rusia mentine circa 1.000 de militari in Tranistria, a căror misiune oficială este paza arsenalului enorm pe care Armata a 14-a l-a lasat in regiunea separatistă. In iulie, in conducerea serviciilor secrete transnistrene, KGB, a fost cooptat ca director adjunct generalul rus Petruşev, un militar cu o biografie foarte confuză, despre care se crede că ar fi noul om al Moscovei la Tiraspol, plasat ca reacţie la instalarea scutului antirachetă al SUA în România.

  • Timpul.md/

Oazu Nantoi: “Germania insistă pe formatul 5+2 pentru a nu avea discuţii neplăcute cu Rusia”

De această părere este analistul politic, Oazu Nantoi, care a comentat pentru Info-Prim Neo declaraţiile înaltului oficial despre reglementarea transnistreană.

Atunci când aud declaraţiile oficialilor străini în ceea ce ţine de formatul de negocieri 5+2, îmi aduc aminte de 25 noiembrie 2003, atunci când urma să fie semnat Memorandumul Kozak. Vladimir Voronin, fiind un preşedinte, să spunem incompetent, a pus la cale semnarea acestui document pe la spatele propriului popor şi a comunităţii internaţionale. Atunci comunitatea internaţională, SUA, UE, OSCE, a fost nevoită să intervină dur pentru a nu admite semnarea acestui document”, a remarcat Oazu Nantoi. În opinia sa, occidentul percepe acest format de discuţii ca fiind unul pozitiv deoarece este previzibil, chiar dacă progresul este egal cu zero.

Expertul spune că acest format porneşte de la o percepere eronată a conflictului, precum că este unul intern, între populaţia de pe malul drept şi malul stâng ale Nistrului, iar Federaţia Rusă are statut inocent de ţară-mediator între părţile în conflict. „Occidentului îi convine acest format de negocieri din simplul motiv că acest format îl scuteşte de necesitatea de a avea discuţii neplăcute cu Federaţia Rusă în caz că ar fi dorit să ajute în mod real Republica Moldova”, a spus Oazu Nantoi.

Angela Merkel nu face nicio excepţie, susţine analistul, ea are propriile probleme, propriii săi alegători şi un set de priorităţi în relaţiile cu Federaţia Rusă, iar pe setul acesta de priorităţi nu figurează şi Republica Moldova. Dar faptul că doamna Merkel, ca lider important european, cunoaşte despre existenţa acestei probleme şi vorbeşte despre ea la Chişinău, mă face puţin mai optimist în sensul că Federaţia Rusă ar trebui să înţeleagă că Republica Moldova trebuie lăsată în pace, ca noi singuri să ne decidem soarta, chiar dacă această soartă, cândva, peste 15 ani, se va materializa în aderarea la UE”, a menţionat Oazu Nantoi.

Cât ţine de motivele vizitei cancelarului german la Chişinău, analistul este de părere că, în primul rând, aceasta este motivată de faptul că Moldova face parte din Programul Parteneriatului Estic şi că arată mai mult sau mai puţin pozitiv din punctul de vedere al UE. „UE are nevoie de un precedent pozitiv în promovarea acestei politici şi această nevoie se identifică cu Republica Moldova. Prin urmare, Angela Merkel vine în Moldova şi aceasta este un mesaj precum că UE ne tratează ca pe un partener cu care se poate de dialogat şi care are şansa să devină un vecin al Uniunii, iar al doilea mesaj ar fi şi o aluzie la adresa Kievului, precum că iată, dacă v-aţi fi comportat altfel, v-aş fi vizitat şi pe voi”, consideră analistul.

Ce-a discutat Angela Merkel cu Vladimir Voronin

“Am discutat despre situaţia din ţară, cum o vedem noi şi cum o văd ei”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin după întrevederea cu Merkel. “Am spus că totul este mafiotizat, corupt, inclusiv puterea supremă de stat. De asemenea, am spus că Parlamentul nu este legitim şi i-am înmânat şi o scrisoare în care i-am vorbit despre toate. Nu aştept reacţii, dar să afle cum noi apreciem situaţia şi să fie la curent“, a declarat jurnaliştilor Voronin.

Spre deosebire de liderii partidelor AIE, Vladimir Voronin nu consideră vizita cancelarului german drept una istorică. “Dacă nu se semnează nimic, atunci nu este o vizită istorică. Este importantă deoarece ştim ce rol are Germania în Europa”, a menţionat liderul PCRM.

Nicolae Timofti la întrevederea cu cu Merkel: “Forţele de menţinere a păcii din zona de securitate şi-au epuizat misiunea”

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi o întrevedere, la Reşedinţa prezidenţială, cu cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel. Preşedintele Timofti i-a mulţumit doamnei Angela Merkel pentru vizita pe care o face în Republica Moldova şi a subliniat că acesta este un semnal puternic de susţinere de către Germania a aspiraţiilor europene ale ţării noastre.

Şeful statului a dat asigurări că autorităţile moldovene acţionează cu responsabilitate şi determinare în vederea implementării reformelor convenite cu Uniunea Europeană.

La rîndul său, Angela Merkel a apreciat eforturile Republicii Moldova de apropiere de standardele europene şi a promis că Germania va susţine în continuare demersurile autorităţilor de la Chişinău, la nivel european, şi prin investiţii germane în economia Republicii Moldova.

Totodată, cancelarul german şi-a arătat sprijinul ţării sale pentru rezolvarea conflictului transnistrean şi a menţionat că va pleda pentru ca această chestiune să rămînă pe agenda europeană. Angela Merkel a declarat că, în discuţiile cu oficialităţile Federaţiei Ruse, Germania vorbeşte despre necesitatea să existe progrese în negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean.

Întrebat de Angela Merkel cu privire la poziţia autorităţilor de la Chişinău faţă de problema transnistreană, Preşedintele Timofti a reiterat necesitatea retragerii de către Federaţia Rusă, în conformitate cu angajamentele sale internaţionale, a muniţiilor şi a efectivului său de militari care staţionează în stînga Nistrului.

În acelaşi timp, şeful statului a declarat că forţele de menţinere a păcii din zona de securitate şi-au epuizat misiunea şi că ar trebui să fie transformate într-un contingent civil sub mandat internaţional. În finalul întrevederii, Nicolae Timofti şi Angela Merkel au făcut un schimb de opinii despre situaţia politică din Republica Moldova.

Merkel a accentuat importanța investițiilor germane în R. Moldova

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanţa investiţiilor efectuate de companii germane în Republica Moldova, timp de 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Aflată în vizită în Moldova, Cancelarul german a ţinut astăzi un discurs în faţa parlamentarilor şi demnitarilor moldoveni, întruniţi în Palatul Republicii din Chişinău.

“Prin cunoştinţele lor, companiile germane au contribuit la dezvoltarea infrastructurii şi la deschiderea locurilor de muncă”, a spus înaltul demnitar german. Ea a adăugat că Germania este dispusă să-şi extindă angajamentul pentru Moldova, din acest motiv a venit însoţită de oameni de afaceri. Angela Merkel a accentuat necesitatea ca Moldova să continue consolidarea statului de drept, astfel încît cetăţenii să aibă curajul să creeze, ştiind că afacerile lor sînt protejate de un sistem judiciar echitabil. În context, dînsa a subliniat necesitatea combaterii corupţiei, dar a spus că “cetăţenii Moldovei pot fi mîndri de drumul străbătut în aceşti ani pentru modernizarea ţării”.

Cancelarul federal şi-a declarat suportul pentru soluţionarea diferendului transnistrean, spunînd că Germania va sprijini “moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru reintegrarea în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional”. Angela Merkel a relevat că suportul financiar din partea Uniunii Europene este destinat oamenilor de pe ambele maluri ale rîului.

Ea nu a precizat o dată la care UE ar putea anula vizele pentru moldoveni, dar şi-a exprimat convingerea că acest lucru trebuie să se întîmple şi că de el trebuie să beneficieze oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, relatează MOLDPRES.

Marin Basarab: Zidul Berlinului de pe Nistru

Recent, postul de radio „Vocea Rusiei” a lansat un comentariu în care presupune că Angela Merkel, cancelarul german, vine la Chişinău pentru soluţionarea conflictului transnistrean printr-un model de federalizare de tip german. Modelul nu va fi acceptat, la fel ca alte propuneri înaintate de Uniunea Europeană pentru ţările Europei de Est, mai presupune postul de radio. Pe noi ne interesează altceva: cu ce fel de model de federalizare vine doamna de fier a Germaniei?

Modelul contemporan de organizare politico-administrativă al Republicii Federative Germane este unul excelent. Un astfel de model în soluţionarea conflictului transnistrean ar presupune că Transnistria devine un fel de land al Moldovei, cu o mică autonomie, însă respectând Constituţia R. Moldova, trecând la valuta naţională a Moldovei şi participând activ la viaţa politică a ţării. Am impresia că o astfel de soluţionare nu va funcţiona în condiţiile actuale. Imaginaţi-vă că separatiştii din stânga Nistrului trec la limba română şi încep să se supună unor legi cât de cât solide, constituţionale. Nu cred că este posibil aşa ceva pe un petic de pământ care de 30 de ani nu a ştiut ce este o lege adevărată, petic unde corupţia şi traficul de arme a devenit principala sursă de venit pentru toată conducerea, iar patria-mamă este considerată mai degrabă Rusia decât Moldova. O astfel de soluţie, cu siguranţă nu va fi pe placul Rusiei, unul din elementele importante în acest joc al naţiunilor dezbinate. Federalizarea de acest tip ar presupune că Transnistria se va subordona Moldovei, ci nu Rusiei şi, ce este mai important, va respecta legile acestei ţări şi va contribui la bugetul ei. Pun pariu că ţarul Putin nu va fi de acord cu aşa ceva, asta ar însemna scăderea influenţei ruseşti în Europa de Est şi nu ar fi deloc pe placul ambiţiilor imperialiste din Kremlin.

Tind să cred că doamna Merkel, în tot pragmatismul ei politic, ne va propune un alt model de federalizare, model care, din câte ţinem minte, a sfâşiat naţiunea germană în două părţi. Din 1949 şi până în 1989, Germania a existat în calitate de două state diferite: unul de influenţă sovietică – RDG şi altul de influenţă occidentală – RFG. Consecinţele acestei federalizări au fost drastice şi au mutilat un popor cu răni adânci, răni care se mai simt şi acum. Acest model de federalizare în condiţiile actuale ar presupune că Transnistria revine în totalitate Rusiei.

Nu este de mirare dacă după ceva timp şi autonomia găgăuză va dori să devină un astfel de land, apoi şi municipiul Bălţi. Sunt sigur că aceste landuri noi, create peste noapte de nişte oameni politici pragmatici, care luptă doar pentru interesele propriilor ţări, nu vor fi moldoveneşti sau româneşti, ci vor prefera să fie landuri ruseşti. Iar Rusia va continua să vândă Europei gaz ieftin şi să sfâşie această ţărişoară şi aşa mutilată. Un singur lucru i-aş propune doamnei Merkel: dacă tot vine cu un astfel de plan de federalizare, să-şi amintească de trecutul nu atât de îndepărtat al Germaniei şi să ne aducă câteva bucăţi din Zidul Berlinului. Le vom amplasa pe Nistru, în jurul Găgăuziei şi în jurul municipiului Bălţi. Şi atunci vom avea şi noi în ţara asta sfâşiată ceva european – ziduri.

Cancelarul german, Angela Merkel, a efectuat ieri o vizită la Chişinău, media moldavă relevând că vizita are ca scop informarea la sursă asupra conflictului transnistrean, dar şi pentru a da un semnal forte ruşilor că Germania este cu ochii pe regiune.

Pe agenda cancelarului german, Angela Merkel, s-au aflat  întrevederi cu liderii Republicii Moldova, preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Vlad Filat,  şi reprezentanţi ai partidelor, în încercarea de a se găsi o soluţie pentru  reglementarea conflictului cu republica separatistă Transnistria, un conflict aflat la porţile Uniunii Europene. Apoi, cancelarul a pronunţat un discurs în faţa deputaţilor moldoveni.

Transnistria, o fâşie de teren din estul Republicii Moldova, unde trăiesc 555.000 de locuitori, majoritar rusofoni, şi-a declarat independenţa faţă de republică după prăbuşirea URSS în 1991, dar nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională, liderii ei fiind susţinuţi doar de Moscova.

Potrivit fostului vicepremier Viktor Stepaniuk, şeful Partidului popular socialist din Moldova, citat de Nezavissimaia Gazeta, prin persoana cancelarului, Germania caută, pentru regla­rea conflictului, un compromis care ar conveni la Chişinău, Tiraspol şi Moscova. „Reglarea  conflictului din Transnistria este văzută sub acelaşi unghi. Merkel caută o soluţie de compromis; ea ar putea să se afle în cadrul unei structuri federative a Moldovei unite.”

Visând la Putin

Stepaniuk şi-a expus opiniile şi a subliniat că  „federalizarea ar putea fi o soluţie pentru Repu­blica Moldova, la care încercăm să convingem şi România să adere”. El a subliniat că o  reintegrare bazată pe federa­lizare ar conveni Transnistriei şi ar menţine Moldova ca stat independent. Dacă în 2003 preşedintele Vladimir Voronin ar fi acceptat „planul Kozak” (după numele lui Dmitri Kozac, membru în guvernul rus la acea vreme), propus de Moscova, divizarea ţării nu ar fi avut loc. Noi am încercat să-l convingem pe Voronin să nu saboteze vizita lui Putin la Chişinău, dar nu ne-a ascultat. Am pierdut timp. Astăzi, germanii ar putea propune la Chişinău ideea unei federalizări şi, dacă ea se va realiza, Republica Moldova unită se va regăsi sub protectorat ruso-german, ceea ce înseamnă prezervarea suveranităţii.

Stepaniuk a ţinut să precizeze că în acest caz Moscova ar păstra controlul geopolitic parţial asupra regiunii, dar România şi Statele Unite se opun acestei soluţii.

Autorităţile Republicii Moldova se opun de asemenea  acestei idei de federalizare şi în ajun ministrul de Externe al repu­blicii a făcut o declaraţie în acest sens. Tiraspolul a reacţionat la rândul său şi a anunţat populaţia că nu se află în negocieri cu Chişinăul pe tema unificării pe o bază federativă.

Cancelarul german, Angela Merkel, se va afla pe 22 august într-o vizită oficială la Chişinău. Este prima vizită a unui cancelar federal în Republica Moldova. Presa rusă anunţă că Merkel vine pentru a prezenta un probabil plan de soluţionare a crizei transnistrene printr-un model federalist, scrie Vocea Rusiei, anticipând că planul va eşua. Totodată, premierul moldovean, Vlad Filat, a calificat drept speculaţii declaraţiile privind federalizarea.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

“Doamna de fier” a Germaniei va oferi Republicii Moldova un model de federalizare de tip german. Acest lucru ar însemna reforme constituţionale, care ar transforma Transnistria într-un fel de land al Republicii Moldova. “Angela Merkel, al cărei interes pentru soluţionarea conflictului separatist din Republica Moldova este cunoscut de mult timp urmează să ofere la Chişinău soluţiile ei la această problemă”, notează Vocea Rusiei, potrivit mediafax.ro.

“Majoritatea specialiştilor crede însă că planul va eşua, la fel ca 90% dintre soluţiile propuse de Uniunea Europeană în cadrul politicii de vecinătate. Cauzele viitorului eşec sunt similare cu cele din trecut: transferul simplist al unui model vest-european într-un stat postsovietic şi rusofobia. Aşa s-a întâmplat în Ucraina, în perioada 2004-2009, iar acum se va întâmpla în Republica Moldova”, argumentează sursa citată.

“Nu comentez speculaţii şi abordări foarte înguste, care pornesc de la complexe şi frustrări personale”, a reacţionat premierul moldovean, Vlad Filat, fiind rugat să comenteze declaraţiile despre federalizarea Republicii Moldova.

“Vizita este una publică, discuţiile pe care le vom avea vor fi publice. În plus, doamna cancelar va avea un discurs în care va expune poziţia Germaniei faţă de Republica Moldova. Regret că unii înţeleg să atragă atenţia asupra propriei persoane prin speculaţii ieftine”, a spus Vlad Filat.

Întâmplător sau nu, după discuţiile cu Merkel, Vlad Filat va merge la Moscova, pe 10 septembrie, la invitaţia premierului rus, Dmitri Medvedev.

În 2003, preşedintele moldoven,Vladimir Voronin, a respins pe ultima sută de metri, sub presiunea Occidentului, Memorandumul Kozac, care prevedea federalizarea Republicii Moldova. Potrivit planului propus de oficialii de la Kremlin, Republica Moldova, care are peste patru milioane de locuitori, urma să fie egală în drepturi cu Transnistria, cu o populaţie de opt ori mai mică. Totodată, planul Kozac prevedea staţionarea trupelor ruseşti pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene pentru încă vreo două decenii.

Analiştii de la Chişinău cred însă că decizia cancelarului federal de a vizita Republica Moldova este un semnal clar că Germania va susţine şi mai mult acest stat pe parcursul european, dar şi în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Este o vizită importantă şi istorică a unui oficial de rang înalt, spun ei, după ce anul trecut Republica Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden.

Cancelarul Angela Merkel a fost întâmpinată la Chişinău, în mod tradiţional, cu pâine şi sare de către doi tineri îmbrăcaţi în costume naţionale. Cel care a venit să o salute chiar la scările avionului a fost premierul Vlad Filat, care i-a oferit un buchet de flori. După aceea, cei doi oficiali au fost întâmpinaţi de către Orchestra prezidenţială cu imnurile celor două state.

După întâmpinarea solemnă, cortegiul oficialului german a ajuns la Reședința de Stat. Aici ea a fost întâmpinată cu aplauze de mai mulți tineri, care aveau în mâini drapelul Germaniei. Angela Merkel a trecut prin mulţime salutându-i. a urmat întâlnirea oficială cu prim-ministrul Vlad Filat, la invitaţia căruia cancelarul german vizitează Republica Moldova.

Chişinăul este împânzit de drapele ale Uniunii Europene şi Germaniei, atârnate alături de cel al Republicii Moldova. Iarmarocul şcolăresc deschis în centrul capitalei a dispărut în timpul nopţii la fel ca şi terasele de vară amplasate pe bulevardul central. Astăzi dimineaţă, la Aeroport muncitorii încă vopseau bordurile.

Este pentru prima dată când un cancelar german vizitează Republica Moldova după proclamarea independenţei. În legătură cu aceasta, autorităţile moldovene au recomandat locuitorilor capitalei să-şi lase maşinile acasă şi să folosească transportul public, deoarece mai multe străzi vor fi blocate. MAI a solicitat participanţilor la trafic să manifeste disciplină maximă şi să se conformeze necondiţionat cerinţelor legale ale colaboratorilor de poliţie. Cancelarul german va fi păzit cu mare grijă la Chişinău. Două mii de poliţişti moldoveni asigură securitatea Angelei Merkel. Au venit şi 15 ofiţeri germani, şapte dintre aceştia fiind înarmaţi. Oficialul german se va deplasa cu o maşină blindată prin Chişinău, închiriată din Germania. Gurile de canalizare de pe traseul pe unde va trece Angela Merkel au fost sudate din timp.

(…)

Discuţii despre Transnistria, fără şefii administraţiei transnistrene

Niciun exponent al regimului separatist de la Tiraspol nu a fost invitat la Chișinău ca să participle la discuţiile despre Transnistria pe care oficialii moldoveni le vor purta astăzi cu Angela Merkel. Atât şeful administraţiei separatiste Evgheni Şevciuk, cât şi pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, au refuzat să comenteze această situaţie. Problema transnistreană este, însă, principalul subiect de discuţie în cadrul vizitei cancelarului german.

Consilierul pe probleme de politică externă şi securitate din Bundestagul german, Martin Sieg, a declarat că nu ar trebui să ne aşteptăm ca Angela Merkel să ducă la Chişinău vreun plan de reglementare. “Berlinul încearcă la modul direct, dar şi prin intermediul parteneriatului său cu Rusia, să ajute la identificarea unei soluţii. Aceasta trebuie însă găsită de Chişinău şi Tiraspol”, a menţionat consilierul din Bundestag.

Vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Eugen Carpov, este convins că nu există nicio înţelegere germano-rusă privind conflictul transnistrean. „Asteptăm de la doamna Merkel un mesaj care să însemne o participare în continuare a Germaniei în sprijinul reglementării conflictului transnistrean, o coagulare a eforturilor mai multor actori internaţionali inclusiv a celor din Federaţia Rusă pentru ca acest proces să se apropie de un final pe care ni-l dorim”, a declarat Carpov.

Istoric despre Memorandumul Merkel Medvedev

Acum doi ani, presa din Rusia a scris despre existenţa unui Memorandum Merkel-Medvedev, care ar prevedea federalizarea Republicii Moldova. Preşedintele de atunci al Rusiei şi cancelarul german s-au întâlnit în iunie 2010 în apropiere de Berlin, unde au convenit să găsească soluţii pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Memorandumul semnat de Angela Merkel şi Dmitri Medvedev nu a fost dat publicităţii, dar în presă au apărut mai multe comentarii la acest subiect. Analiştii politici afirmau atunci că, pentru a-şi promova interesele, Rusia a solicitat semnarea unui nou acord de securitate în Europa. Ca precondiţie pentru negocierea unui asemenea acord, Berlinul ar fi cerut ca Rusia să-şi retragă trupele din Transnistria. Angela Merkel i-ar fi propus preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, să contribuie la reglementarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova. În schimb, Uniunea Europeană ar urma să anuleze regimul de vize pentru cetăţenii ruşi.

Ideea de federalizare a Republicii Moldova apare şi într-o convorbire între ambasadorul Patricia Flor, responsabilă pentru Europa de Est în cadrul Ministerului federal de Externe, şi ambasadorul moldovean la Berlin, Aureliu Ciocoi. Potrivit Patriciei Flor, este puţin probabil să se identifice o soluţie a ghemului transnistrean în condiţiile insistenţei Chişinăului pe principiul statului unitar – transnistrenii nu vor recurge la cedări într-un astfel de scenariu. Prin urmare, a adăugat ea, este necesar ca autorităţile de la Chişinău să înceapă examinarea posibilelor versiuni ale construcţiei federale a Moldovei reîntregite, Germania oferindu-se să ne asiste în identificarea şi garantarea funcţionalităţii versiunii finale.

Potrivit ambasadei Germaniei din Chişinău, Angela Merkel vine la Chişinău cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Federală Germania şi Republica Moldova. “Discuţia comună urmează a fi axată pe relaţiile bilaterale, eforturile pe care Republica Moldova urmează să le depună pentru realizarea reformelor, precum şi dezvoltarea regiunii”, se menţionează în comunicatul Ambasadei.

După vizita lui Merkel, prim-ministrul moldovean Vlad Filat va merge la Moscova, pe 11 septembrie, la invitaţia omologului său rus Dmitri Medvedev. Filat a dat asigurari că vizita sa la Moscova nu are nici o legătură cu ceea ce urmează să discute astăzi, la Chişinău, cu Angela Merkel.

Pentru o mai buna intelegere a contextului si mizelor, a se vedea si:

*


Categorii

Basarabia, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Germania, Rusia, Transnistria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “MERKEL LA CHISINAU sau “ZIDUL BERLINULUI DE PE NISTRU”

  1. să trăim sub același cer și să avem orizonturi identice…. Asta parca sa spus si Romaniei inainte de 2007,s-au ceva de acest gen. Adica sa devina si fratii nostri de peste prut sclavii europei.Auzi Să fiți mândri de progresele pe care le-ați înregistrat,ce progrese ca mor de foame oameni?Ca vin ei cu democratia lor spurcata peste moldoveni de a le lua si ultimul ban vor incepe sa ii imprumute se pe ei ca pe noi si cand vor incepe cu dictatura lor atunci se va simti adevaratele progrese europene.Ma astept ca Rusia sa ia o decizie sa spuna ceva despre aceasta intalnire. si la rigorile europene….. Adica cine nu stie si la dictatura europeana dar se foloseste termenul rigorile europene. Cat tupeu au oamenii astia de a poruncii ei viitorul unei tari cu vorbe frumoase pentru cei care nu stiu de UE mizerabila a lor.

  2. nu ma pot abtine sa nu o maimutaresc si eu “să trăim sub același cer și să avem orizonturi identice…”, adica: voi sa fiti zona tampon dintre vestul europei si rusia, precum si piata de desfacere pt noi, vesticii, pt ca iata, un pericol deja va ameninta: pesta porcina: http://www.noi.md/md/news_id/14312
    “…În comunicatul FAO se subliniază că, pe lîngă alte regiuni ale Ucrainei, ţări cum ar fi Republica Moldova, Letonia şi Kazahstan, care, în gospodării sau în ferme familiale, cresc un număr mare de porci şi au cel mai scăzut nivel de protecţie biologică, sînt, de asemenea, supuse unui risc sporit de infecţie. Veterinarul-şef al FAO, Juan Lubroth, a spus că autorităţile naţionale şi locale din regiune ar trebui să consolideze măsurile de prevenire a bolii şi să fie gata pentru acţiuni de răspuns în cazul apariţiei unor epidemii noi.”
    De ce acest dezastru imi aminteste de distrugerea intentionata a combinatului de porci de la Timisoara?

  3. O, vai! Iata ca am gresit. Eh, gura pacatosului…
    Erata: “distrugerea absolut nevinovata si intamplatoare a combinatului”

  4. Pingback: NOUA ORDINE EST-EUROPEANA A BERLINULUI, independenta Rep. Moldova si cum a semnat Romania TRATATUL PRIVIND FRONTIERELE DIN 2010 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: VIZITA PREMIERULUI FILAT LA MOSCOVA. Putin intoarce cutitul in rana lui 1812, premierul Moldovei spune ca MERKEL l-a indemnat sa aiba RELATII BUNE cu Rusia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: “TRAIM UN MOMENT CRUCIAL IN CARE PIERDEM TOT”. De ce a fost sustinut Traian Basescu de UE, Germania si SUA? (video si transcript) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Catre un nou GENOCID al BASARABIEI?/ FILAT, premierul Moldovei, ”UMILIT” DE LIDERUL TRANSNISTRIEI/ Rusia reitereaza: retragerea TRUPELOR din regiunea secesionista, INACCEPTABILA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. "A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA [video]. Dan Dungaciu: "NE-A IESIT TOT URSS" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Frau Merkel STRANGE LATUL. Vrea atributii sporite de CONTROL pentru COMISIA EUROPEANA - Recomandari
  11. Pingback: Basarabia, intre CIOCANUL RUSIEI SI NICOVALA UE. Liderul Transnistriei pârăște Chisinaul la Moscova - Recomandari
  12. Pingback: CRITICA DEVASTATOARE A IPOCRIZIEI GERMANE SI A MINCIUNII AUSTERITATII. Mircea Platon si Radu Golban despre alegerile din Germania si noua aplicare a principiului ARBEIT MACHT FREI - Recomandari
  13. Pingback: GERMANIZAREA EUROPEI SAU ERA MERKELIANA: Angela Merkel castiga zdrobitor alegerile din Germania. MODELUL AUSTERITATII PERIFERIEI IN AVANTAJUL BUNASTARII NEMTILOR A TRIUMFAT - Recomandari
  14. Pingback: RADU GOLBAN despre AMPRENTAREA SI UMILIREA romanilor, Elmar Brok si Germania in Europa, PSEUDO-ELITA ROMANEASCA dusmanoasa fata de propriul popor (VIDEO) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare