Avocatul Poporului: ZONA DE SIGURANTA PUBLICA de la PUNGESTI – masura “DISPROPORTIONATA”

27-03-2014 3 minute Sublinieri

ambitiosul-pungesti-5_25237000

Avocatul Poporului a trimis Ministrului Afacerilor Interne (MAI) o recomandare privind respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, în contextul instituirii în zona comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, a “zonei speciale de siguranţă publică”. Internele au arătat că tensiunile din Pungeşti şi tentativele de manifestaţii neautorizate continuă, premisele pentru instituirea zonei speciale de siguranţă publică rămânând valabile.

Avocatul Poporului arată, miercuri, într-un comunicat de presă, că a trimis Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o recomandare în care cere instituţiei să analizeze şi să ia măsurile necesare cu privire la patru lucruri, printre care lipsa de proporţionalitate a măsurii de a instituire a unei zone de siguranţă publică la Pungeşti şi pretinse abuzuri ale poliţiştilor şi jandarmilor faţă de cetăţenii din zonă.

Recomandarea Avocatului Poporului se referea la următoarele probleme:

lipsa de proporţionalitate a măsurii de instituire a zonei speciale de siguranţă publică faţă de cauzele ce au determinat-o şi de scopul urmărit, în condiţiile în care aceasta este justificată de protecţia unor relaţii sociale în materia respectării ordinii publice.
lipsa de claritate, predictibilitate şi transparenţă a dispoziţiilor legale referitoare, pe de o parte, la criteriile în baza cărora se instituie zonele speciale de siguranţă publică şi se stabilesc efectivele participante, iar pe de altă parte, la reglementarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, ca activităţi specifice în cazul instituirii zonei speciale de siguranţă publică.
declararea comunei Pungeşti ca zonă specială de siguranţă publică, fără a se proceda la informarea scrisă a Primăriei comunei Pungeşti şi a Postului de Poliţie al comunei Pungeşti.
pretinsele abuzuri ale cadrelor de poliţie şi ale jandarmilor prin îngrădirea libertăţii de circulaţie şi folosirea forţei faţă de protestatari.

în urma recomandării, MAI a comunicat că la Pungeşti există în continuare o stare tensionată, localnicii fiind nemulţumiţi de activităţile de explorare a gazelor de şist în comună.

“În prezent, potrivit informaţiilor care ne-au fost transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pe raza comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, acţionează efective de poliţie în cooperare cu cele ale jandarmeriei, în vederea asigurării unei stări de normalitate şi prevenirii eventualelor situaţii de risc, în planul ordinii şi siguranţei publice. Funcţie de evoluţia situaţiei operative, forţele de ordine vor fi redimensionate şi vor acţiona pe raza comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, până la asigurarea climatului corespunzător de ordine şi siguranţă publică, potrivit competenţelor conferite acestora prin actele normative în materie”, arată Avocatul Poporului, în comunicatul de presă.

În localitatea Pungeşti există intenţii pentru continuare protestelor, astfel de manifestări desfăşurându-se şi în alte localităţi din judeţul Vaslui, la unele dintre ele participând şi iniţiatorii protestelor de la Pungeşti, a mai arătat MAI în răspunsul către Avocatul Poporului.

În acest context, Avocatul Poporului a trimis MAI o recomandare privind respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

“Recomandarea a fost formulată în urma sesizării din oficiu, anchetelor efectuate la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, la Primăria comunei Pungeşti şi la Postul de Poliţie al comunei Pungeşti (unde au fost purtate discuţii cu reprezentanţi ai protestatarilor, ai forţelor de ordine şi cu un grup de cetăţeni din satul Armăşoaia, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui) a informaţiilor comunicate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui”, conform comunicatului de presă.

“Referitor la pretinsele abuzuri ale poliţiştilor şi jandarmilor, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a precizat că orice persoană poate sesiza organele abilitate cu privire la comiterea unor fapte de natură penală, în vederea realizării cercetării necesare şi tragerii le răspundere a vinovaţilor“, precizează Avocatul Poporului că i-a răspuns MAI.

În urma transmiterii recomandărilor de către Avocatul Poporului, conducerea MAI a dispus constituirea unui grup de lucru, format din specialişti din cadrul structurilor implicate în organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, pentru a analiza aspectele semnalate.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, după ce protestatarii i-au ocupat sediul din Bucureşti

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situaţia de la Pungeşti, în 14 decembrie 2013, unde reprezentanţii instituţiei s-au deplasat pentru a discuta cu oficialităţile din cadrul primăriei, reprezentanţii Jaadarmeriei şi cu participanţii la proteste.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie anul trecut, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Poliţia Vaslui a constituit o “zonă specială de siguranţă” în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist. Astfel, traficul pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost restricţionat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

La 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, PUNGESTI, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Avocatul Poporului: ZONA DE SIGURANTA PUBLICA de la PUNGESTI – masura “DISPROPORTIONATA”

  1. Pingback: Propaganda ticaloasa: MRU – cine se impotriveste gazelor de sist face jocul RUSIEI/ Bataia de joc impotriva pungestenilor continua: PRIZONIERII ZONEI SPECIALE - Recomandari
  2. Pingback: George Maior vrea proteste “CONFORME” pe tema GAZELOR DE SIST/ Presiunile STATULUI impotriva comunitatilor locale au efecte: REVOCAREA INTERDICTIEI EXPLORARII GAZELOR DE SIST DE CATRE UN CONSILIU LOCAL/ Reincep protestele anti-fracking/ “
  3. Pingback: CHEVRON A INCEPUT FORAJUL LA PUNGESTI. Tribunalul Vaslui a SUSPENDAT procesul privitor la REFERENDUMUL de la Puiesti - Recomandari
  4. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE A “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare