Binefacerile occidentale: UCRAINA SCUMPESTE CU 50% GAZELE LA CEREREA FMI/ Obama foloseste criza ucraineana pentru promovarea PARTENERIATULUI TRANSATLANTIC SI A NATO/ Basescu: ROMANIA a devenit “ATRACTIVA PENTRU SPIONAJ”

27-03-2014 7 minute Sublinieri

RUSIA SI NATO MILITARIZEAZA REGIUNEA/ Rusia aproba “referendumul” din GAGAUZIA/ Ce “tehnici de forta” – TORTURA – foloseste CIA

ukraina

Ucraina va majora preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu 50% începând cu data de 1 mai 2014, urmând să implementeze noi majorări conform unui calendar care se întinde până în anul 2018, a declarat miercuri un oficial de la compania energetică de stat Naftogaz, transmit AFP şi Reuters.

Măsura, care va fi nepopulară pentru cetăţenii obişnuiţi cu preţul subvenţionat la gaze naturale din perioada sovietică, a fost luată la cererea Fondului Monetar Internaţional, în schimbul acordării unui program de asistenţă financiară.

Pentru consumatorii industriali, majorarea preţului gazelor naturale va fi de 40% şi se va aplica de la 1 iunie, a declarat Iuri Kolbuchin, unul dintre responsabilii companiei energetice Naftogaz. Marţi, ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a declarat că Ucraina negociază cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari.

‘Ne îndreptăm spre încheierea cu succes a unui program. Cred că vom primi ceea ce am cerut. Este vorba despre o sumă de 15-20 de miliarde de dolari’, a spus Shlapak.

Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. Un înalt oficial de la FMI a declarat recent că autorităţile ucrainene sunt decise să adopte reformele necesare în schimbul ajutorului.

“Lumea este mult mai sigura atunci cand Europa si Statele Unite sunt solidare. SUA si Europa sunt unite in criza ucraineana, iar Rusia este singura”, a declarat, miercuri, presedintele american Barack Obama intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, la summit-ul UE – SUA de la Bruxelles. “Odata ce va exista acordul transatlantic de liber schimb, licentele pentru exportul de gaze naturale din SUA catre Europa s-ar acorda mult mai usor si s-ar reduce dependenta energetica fata de Rusia, lucru important in contextul geostrategic de azi”, a adaugat liderul de la Casa Alba.

Aceasta este prima vizita oficiala a lui Barack Obama in capitala Uniunii Europene de la preluarea mandatului de presedinte al SUA in 2009. Reuniunea de la Bruxelles este prevazuta sa includa discutii asupra situatiei din Ucraina, dar si asupra acordului transatlantic de liber schimb.

Obama a respins, cu acest prilej, criticile asupra viitorului acord transatlantic de liber schimb, dand asigurari ca nu va permite ca protectia mediului sa fie incalcata.

Barack Obama mai spune ca prezenta NATO este necesara in tarile care se simt vulnerabile in fata Rusiei, liderul de la Casa Alba declarandu-se “ingrijorat” de reducerea bugetelor pentru aparare in unele state europene.

Chestionat in legatura cu Ucraina si Georgia, Obama a precizat insa ca NATO nu are in acest moment planuri de a extinde numarul de tari membre.

De asemenea, Obama a dezvaluit ca Statele Unite si Europa au luat in calcul posibile sanctiuni impotriva sectorului energetic din Rusia, in cazul in care Moscova va continua agresiunile impotriva Ucrainei. In acest discurs, Barack Obama s-a declarat “preocupat” de reducerea cheltuielilor cu apararea intr-o serie de state membre NATO.

“Situatia din Ucraina ne reaminteste ca libertatea are un pret”, a subliniat acesta. “Ma voi lupta pentru a intari protectia mediului in Statele Unite si nu am niciun interes sa semnez un acord care va slabi normele de mediu”, a insistat Obama.In ceea ce priveste posibilitatea de a instaura tribunale de arbitraj pentru a rezolva disputele intre societati comerciale si state, unul dintre punctele care ridica cele mai mari ingrijorari in randul opiniei publice europene, “sfatuiesc toata lumea sa astepte sa vada ce va fi efectiv negociat, inainte de a se angaja in speculatii”, a spus Obama, citat de AFP.

Barack Obama a facut aceste declaratii alaturi de presedintii Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si Consiliului European, Herman Van Rompuy.Barroso a reamintit ca Bruxellesul a “primit un mandat clar” care “nu permite in niciun fel sa slabeasca standardele” de protectie a mediului si a consumatorilor.

Acesta a apreciat ca ar trebui “acceptat un mecanism de recunoastere reciproca” a normelor americane si europene si a pledat pentru reducerea barierelor netarifare.Potrivit UE si SUA, care doresc sa incheie o intelegere pana la finele anului viitor, acordul de liber schimb ar putea stimula economia europeana cu 120 miliarde euro pe an si pe cea americana cu 95 de miliarde.

  • Mediafax:

Ucraina pregăteşte exerciţii cu participarea unor militari din SUA, Polonia, România şi Republica Moldova

Ucraina ar urma să organizeze în 2014 o serie de exerciţii cu participarea militarilor din SUA, Polonia, România şi Republica Moldova, potrivit unui proiect de lege depus miercuri în Parlament de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov.

Proiectul de lege, publicat pe site-ul Parlamentului de la Kiev, cere ca Legislativul ucrainean să autorizeze accesul pe teritoriul naţional pentru trupe străine în vederea desfăşurării a şapte exerciţii: “Public Order 2014”, cu participarea poliţiei militare poloneze, “Rapid Trident 2014”, cu participarea forţelor din SUA, “Safe Sky 2014”, cu aviaţia poloneză, “Sea Breeze 2014”, cu forţele americane, două exerciţii multinaţionale – “Light Avalanche-2014” şi “Carpates-2014” – şi, în fine, “Sud-2014”, cu participarea unităţilor de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Ucraina şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de prezenţa forţelor ruse în apropierea graniţelor estice, pe fondul tensiunilor separatiste proruse din estul ţării.

Băsescu: România ar putea fi beneficiara repoziţionării forţelor NATO, deci şi atractivă la spionaj

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, după bilanţul SRI, că este posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionării forţelor NATO, urmare a evoluţiilor din regiune, ceea ce o va face “mult mai atractivă” pentru spionaj, astfel că trebuie consolidată componenta de contraspionaj.

După şedinţa de bilanţ a SRI, preşedintele Băsescu a susţinut o declaraţie de presă alături de directorul Serviciului, George Maior, în care a vorbit şi despre priorităţile instituţiei pentru anul 2014. “În mod categoric, ne trebuie adaptare cu privire la riscurile de intensificare a activităţilor de spionaj pe teritoriul României, urmare a evoluţiilor din regiune“, a spus şeful statului.

El a adăugat că “este posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionării forţelor NATO (…), ceea ce o va face mult mai atractivă (…) pentru spionaj”. “De aceea, componenta de contraspionaj trebuie consolidată, ca o adaptare la realitatea de astăzi“, a continuat preşedintele.

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a declarat, marţi, că în România, Polonia şi celelalte state care au graniţă cu Ucraina trebuie să existe capabilităţi NATO, în contextul evenimentelor din Ucraina.

“Va trebui ca în perspectiva summit-ului de la Londra (din septembrie -n.r.), dar şi măsurilor care se iau la Consiliul Nord-Atlantic, în urma analizelor care se fac săptămânal, să existe capabilităţi militare pe această zonă, Polonia, România, celelalte state care au graniţă cu Ucraina, capabilităţi care să permită o situaţie operativă a forţelor NATO în această zonă“, a precizat ministrul Apărării, Mircea Duşa, în cadrul unor declaraţii de presă la conferinţa “AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014”, organizată la Bucureşti de NATO Communications and Information Agency.

Ministrul Apărării a declarat că, în urma apariţiei crizei din Ucraina, “pe manualul NATO şi a felului în care se acţionează la combaterea crizelor s-au luat măsuri suplimentare de supraveghere aeriană, de schimb de informaţii cu conducerea NATO şi cu statele din NATO pe analiza situaţiei din Ucraina şi a situaţiei din această zonă”.Deja un avion al NATO face supraveghere aeriană, un avion AWACS, care împreună cu centrele de comandă de control şi de supraveghere aeriană din România (…) împreună cu avioanele româneşti care asigură poliţia aeriană, începând de la momentul declanşării crizei, operează în spaţiul aerian al României, asigurând coordonarea supravegherii aeriene şi a misiunilor de poliţie aeriană”, a mai spus Duşa.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, înainte de plecarea la Haga, la Summit-ul Securităţii Nucleare, că va profita de prezenţa mai multor şefi de stat pentru a informa cu privire la necesitatea repoziţionării resurselor militare ale NATO. “Voi valorifica şansa că foarte mulţi şefi de stat sunt prezenţi la Haga şi, în afara summit-ului, voi informa cu privire la situaţia din regiune”, a spus şeful statului.

Traian Băsescu a adăugat că va informa cu privire la “nevoia de repoziţionare a resurselor militare ale NATO, ca urmare a activităţilor militare din ultimele luni ale Federaţiei Ruse”. Alianţa Nord-Atlantică trebuie să îşi repoziţioneze forţele militare şi să intensifice capacitatea de reacţie, în contextul riscului unei intervenţii ruse în regiunea separatistă Transnistria şi în estul Ucrainei, a afirmat duminică generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa. […]

Chuck Hagel: Rusia continuă sporirea efectivelor militare la frontiera Ucrainei

Rusia continuă suplimentarea trupelor de-a lungul frontierei de est a Ucrainei, afirmă secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, reamintind că Moscova a promis că nu va interveni militar în estul Ucrainei. “Ne aşteptăm ca ruşii să respecte promisiunile. Dar realitatea este că ei continuă sporirea efectivelor, a declarat Chuck Hagel.

NATO va consolida prezenţa militară în Europa de Est ca reacţie la criza din Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică va spori prezenţa militară în Europa de Est ca reacţie la operaţiunile Rusiei în Ucraina, anunţă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

“Noi nu căutăm calea confruntării, dar nu vom ceda dacă suntem sfidaţi”, a declarat Rasmussen după întâlnirea cu Obama.

“Susţin apelul preşedintelui Obama de luare a unor măsuri suplimentare pentru consolidarea apărării colective după acţiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina”, a continuat Rasmussen, citat de AFP.

“NATO este o forţă de pace, dar şi o putere militară incomparabilă”, a insistat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.În contextul în care Polonia şi Lituania au exprimat preocupare în legătură cu posibilele efecte ale crizei din Ucraina, preşedintele SUA a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică nu va avea o atitudine “oscilantă”. “Ţările NATO nu sunt niciodată singure”, a subliniat Obama.

Moscova apreciază că referendumurile din Găgăuzia, desfăşurate în februarie, sunt “absolut oportune”

Preşedintele Comitetului pentru probleme CSI şi relaţii cu diaspora din cadrul Dumei de Stat, Leonid Sluţki, a declarat în cadrul unei întâlniri, la Moscova, cu başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, că Rusia aprobă referendumurile din regiunea autonomă şi le consideră “absolut oportune”.

“Apreciem colaborarea dintre Găgăuzia şi Rusia şi intenţionăm să o dezvoltăm”, a declarat Sluţki, citat într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Dumei de Stat.

“Considerăm că referendumurile care au avut loc în Găgăuzia, pe 2 februarie, sunt absolut oportune şi vrem să ne exprimăm aprobarea faţă de modul în care au fost formulate întrebările în cadrul acestor plebiscite”, a adăugat el.

Sluţki a apreciat că rata de participare mare la referendum “demonstrează maturitatea sistemului politic al Găgăuziei şi oportunitatea deciziilor luate de regiunea autonomă”. De asemenea, el a subliniat că Rusia este pregătită să consolideze relaţiile cu Găgăuzia şi să-i ofere susţinerea necesară.

La rândul său, Formuzal a propus deschiderea unui consulat al Rusiei în oraşul Comrat şi promis că Găgăuzia va garanta companiilor ruse o scutire de impozite pe termen de cinci ani.

Recent, başcanul Găgăuziei a declarat pentru cotidianul moscovit “Nezavisimaia Gazeta” că situaţia din autonomie este tensionată, dupa ce liderii găgăuzi au salutat anexarea peninsulei Crimeea la Rusia, iar în februarie, în cadrul unor referendumuri declarate ilegale de Chişinău, locuitorii Găgăuziei au optat pentru dreptul la autodeterminare şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală dominată de Rusia.

Un raport privind folosirea torturii de către CIA urmează să fie declasificat parţial. Ce “tehnici de interogare în forţă” foloseau agenţii americani

Declasificarea parţială a unui raport parlamentar american extrem de detaliat cu privire la utilizarea torturii de către CIA urmează să obţină prima undă verde săptămâna viitoare, a anunţat o senatoare miercuri, relansând dezbaterea asupra “războiului împotriva terorismului”.

Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului va vota pe 3 aprilie pentru a solicita în mod oficial declasificarea a 400 din totalul de 6.300 de pagini ale unui raport confidenţial despre tehnicile de interogare în forţă folosite de către CIA în perioada 2002-2006, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, a anunţat preşedinta Comisiei Dianne Feinstein. Concluziile raportului urmează să fie şi ele declasificate.

“Este foarte important să fie făcut public”, a declarat ea pentru AFP, cu scopul ca aceste tehnici “să nu mai fie utilizate vreodată”.

Executivul american urmează să aprobe ulterior publicarea părţii din raport, după ce va efectua verificări pentru ca să nu fie dezvăluite informaţii clasificate. După atentatele de la 11 septembrie 2001, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a capturat zeci de persoane suspectate că fac parte din Al-Qaida şi a utilizat zece “tehnici de interogare în forţă”, asimilate torturii de către numeroşi apărători ai drepturilor omului.

Aceste metode includeau privarea de somn, dezbrăcarea completă a deţinutului sau simularea înecului – aplicată de 183 lui Khaled Sheikh Mohammed, care s-a autoproclamat drept planificatorul atentatelor de la 11 septembrie, în cursul detenţiei acestuia într-o închisoare secretă CIA de pe teritoriul Poloniei, în perioada 2003-2006.

Foarte critici la adresa CIA, anchetatorii parlamentari conchid, potrivit lui Feinstein, că aceste tehnici au fost “erori teribile”, care nu au permis luarea urmei lui Osama ben Laden. Raportul confidenţial a fost aprobat de Comisie cu uşile închise în decembrie 2012, în pofida opoziţiei a aproape tuturor membrilor republicani a acesteia, îngrijoraţi de redeschiderea unei pagini negre a istoriei americane sub egida preşedintelui republican Bush.

Aceşti congresmeni republicani urmează probabil să voteze împotriva declasificării, însă democraţii sunt majoritari în Comisie. Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat susţinerea faţă de declasificarea raportului. “Mă angajez total să declasific acest raport imediat ce este finalizat”, a declarat el pe 12 martie. Procedurile se desfăşoară în contextul în care CIA se află într-un “război deschis” cu Senatul. Agenţia de spionaj este acuzată că a obstrucţionat activitatea asistenţilor congresmenilor care au lucrat timp de peste trei ani la redactarea acestui raport, şi anume că a şters documente de pe servere care-i aparţin.

 


Categorii

America, Basarabia, SUA versus Rusia, Teroarea "terorismului", Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Binefacerile occidentale: UCRAINA SCUMPESTE CU 50% GAZELE LA CEREREA FMI/ Obama foloseste criza ucraineana pentru promovarea PARTENERIATULUI TRANSATLANTIC SI A NATO/ Basescu: ROMANIA a devenit “ATRACTIVA PENTRU SPIONAJ”

  1. prostia intotdeauna se plateste,chiar si cu 50% …

  2. “Ne îndreptăm spre încheierea cu succes….” (Marţi, ministrul ucrainean de Finanţe)/va majora preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu 50% începând cu data de 1 mai 2014

    Asta da succes !

  3. Acesti 50% sunt de abia inceputul pentru ucrainieni. Ii asteapta si pe ei … ce (nu)avem noi acum!

  4. Dim moment ce Rusia nu le mai livreaza gaze la pret preferential, este absolut firesc sa fie nevoiti sa mareasca pretul gazelor la toti consumatorii. Ucraina este o tara adusa in stare de faliment, nu are de unde sa suporte diferenta de pret. Sa nu credeti ca oamenii aceia au iesit pe Maidan asa de flori de mar sau pentru ca i-au impins americanii, sau i-au momit europenii cu liberalizarea vizelor. Oameni ca Iulia Timoshenko si Victor Ianukovici au adus tara in aceasta stare. Ianukovici a preferat Rusia doar pentru ca dat mai mult decat UE si fara sa puna mari intrebari ce face cu banii. Pentru situatia din Ucraina Putin are si el parta sa de vina, pentru ca tot ce l-a interesat a fost sa aiba un regim apropiat Rusiei, fara sa se intrebe cum vor suporta oamenii acel regim. Americanii fac exact la fel in zonele lor de interes! Am simtit si simtim inca asta pe pielea noastra.
    Pe Maidan nu este liniste. Ucraina este in pericol de a avea mari tulburari in continuare. Urmeaza alegerile prezidentiale pe 25 mai si “maidanezii” sunt astazi impartiti in tabere. In plus, acum au arme. Un razboi civil in Ucraina, cu trupe rusesti la granita, mi se pare ceva foarte periculos pentru viata noastra.

    http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=03&dd=27&nav_category=78&nav_id=829320

    (e in sarba, dar puteti folosi google translate, textul e destul de inteligibil)

  5. Pingback: Premierul moldovean se asteapta la PROVOCARI din partea TRANSNISTRIEI/ Serviciile secrete americane: PROBABILITATE CRESCUTA A UNEI INVAZII A RUSIEI IN UCRAINA/ China nu prea e aliatul Rusiei - Recomandari
  6. YouTube ban: How Turkish officials conspired to stage Syria attack to provoke war:

    http://rt.com/news/turkey-syria-phone-leak-861/

    Daca turcii vor intra in Siria, Rusia se va duce sa o apere.

  7. Pingback: Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei la Bucuresti – despre relatia RUSIA-ROMANIA, TRANSNISTRIA si MOLDOVA/ NATO suspenda relatiile cu RUSIA/ Un nou PACT RUSO-GERMAN in ESTUL EUROPEI?/ SUA suplimenteaza numarul de soldati din Romania - Recomandari
  8. Pingback: AMERICA & RULE OF LAW: Fiul vicepresedintelui BIDEN, numit in Consiliul de Administratie al celei mai mari COMPANII DE GAZ din UCRAINA - Recomandari
  9. Pingback: Premierul moldovean se asteapta la PROVOCARI din partea TRANSNISTRIEI/ Serviciile secrete americane: PROBABILITATE CRESCUTA A UNEI INVAZII A RUSIEI IN UCRAINA/ China nu prea e aliatul Rusiei | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare