PACT “SECRET” INTRE RUSIA SI TRANSNISTRIA: Moscova continua sa inarmeze regimul secesionist/ RAZBOI RECE deasupra Basarabiei/ MARSUL UNIRII LA BUCURESTI (video)

24-10-2012 6 minute Sublinieri

“Cerem unirea Basarabiei cu Romania, cetatenie romana si subventii pentru produsele fabricate in Republica Moldova”.

Aproape 2.000 de romani si moldoveni au venit cu aceste solicitari, dupa un mars al Unirii, desfasurat duminica in Bucuresti. De pe margine, curiosii s-au impartit in doua tabere: cei care ii sustin si cei care nu vor sa auda de ideile lor.

Marsul Unirii a inceput duminica dupa-amiaza, in piata Victoriei, cu muzica populara, dar si cu indemnuri strigate ca pe stadion. Galeria echipei Dinamo a fost si ea la manifestatie.

Imbracati in culorile tricolorului, manifestantii au inceput marsul Unirii cantand imnul Romaniei. Insotiti de jandarmi, au traversat Calea Victoriei si s-au oprit o singura data la cererea politistilor, cand un taximetrist a intrat intr-un transformator electric.

De pe margine, bucurestenii s-au impartit in doua tabere. cei optimisti si cei care se opun unirii. Organizatorii nu se lasa intimidati si sustin ca vor continua marsurile unirii. Nu au fost singurele solicitari. Manifestantii isi doresc acordarea cetateniei romane tuturor moldovenilor. Deschiderea pietei muncii din Romania pentru ei, dar si subventionarea taxelor suplimentare pentru produsele fabricate in Moldova.

Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a condamnat vineri, la Strasbourg, Federaţia Rusă pentru încălcarea dreptului la educaţie a unor cetăţeni care studiază în şcoli cu predare în grafia latină din Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova.

În acelaşi timp, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cele trei cauze, expediate în anii 2004 şi 2006, potrivit unui comunicat al CEDO.

Curtea a obligat Rusia să achite 1,02 milioane de euro reclamanţilor (câte 6.000 de euro pentru fiecare din cei 170 de reclamanţi) în calitate de prejudicii morale şi 50.000 de euro în total pentru prejudicii materiale.

Curg una după cealaltă deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului în care Moscova este obligată să plătească despăgubiri pentru abuzurile petrecute în regiunea separatistă transnistreană.

Judecătorii celui mai înalt tribunal din Europa transmit de foarte mulţi ani un mesaj cât se poate de clar: Rusia este putere ocupantă în Transnistria. Primele condamnări ale Rusiei pentru ceea ce se întâmplă în Transnistria au venit în cazurile membrilor grupului Ilaşcu, Ivanţoc, Leşco, Popa. Condamnaţi drept „terorişti” la ani grei de temniţă de către autorităţile separatiste, despre cei enumeraţi mai sus CEDO a ajuns la concluzia că Moscova este vinovată şi obligată să plătească despăgubiri. Acum a venit o nouă decizie a CEDO: Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru încălcarea dreptului la educaţie în şcolile cu predare cu grafie latină din regiunea transnistreană. Încă un mesaj foarte clar de la judecătorii CEDO: Rusia este responsabilă, Rusia trebuie să plătească.

Bineînţeles, dinspre Moscova vom auzi un cor de voci indignate: de ce trebuie să plătească ruşii pentru terorişti şi fascişti? Doar că toţi membrii acestui cor uită un lucru: judecăţile de la CEDO se fac în baza dovezilor, nu a acuzaţiilor ideologice de tip sovietic. În Transnistria, R. Moldova sau România nu mai există de foarte multă vreme fascişti. Dacă vrei să înveţi în limba maternă cu grafie latină, nu înseamnă că eşti fascist – înseamnă că vrei să înveţi în limba maternă cu grafie latină şi nimic mai mult. Corul indignării de la Moscova se va repezi să acuze fasciştii din R. Moldova susţinuţi de fasciştii din România care au vrut să declanşeze un genocid în Transnistria. Doar că şi în acest caz dovezile sunt cât se poate de clare şi se ştie foarte bine cine a deschis primul focul. Bancul cu sovieticul prizonier la canibali înarmat cu Kalaşnikov care îi masacrează pe primitivi în autoapărare doar după ce a primit o palmă nu prea are cum să ţină loc de raţionament juridic sau de explicaţie diplomatică. Rămâne ceea ce este: un banc şi nimic mai mult.

Rusia trebuie să plătească pentru toate abuzurile din Transnistria. Guvernanţii de la Chişinău trebuie să îşi găsească curajul de a lămuri şi problema datoriilor la gazele naturale consumate sau traficate de autorităţile transnistrene – nu te poate obliga nimeni în lumea asta să plăteşti pentru ceea ce nu ai consumat.

Rusia nu este o forţă de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. O forţă de menţinere a păcii ar trebui să fie una multinaţională, când avem de-a face cu o singură ţară care îşi menţine militarii împotriva tuturor declaraţiilor oficiale ale autorităţilor legitime, atunci nu prea putem discuta despre menţinerea păcii. Putem cel mult să vorbim despre menţinerea ocupaţiei. Procesele pierdute la CEDO de Federaţia Rusă în tot ceea ce priveşte Transnistria reprezintă o armă mai puternică decât orice format de negociere. Deciziile CEDO sunt respectate în întreaga lume civilizată. Iar dacă Rusiei nu îi convin aceste decizii nu are decât să nu le respecte şi să se îndrepte spre periferia lumii civilizate.

La Tiraspol a inceput ieri evacuarea armamentului din dotarea fortelor de mentinere a pacii, anunta cotidianul Nezavisimaia gazeta. La Chisinau, operatiunea a fost interpretata ca debutul demilitarizarii Tansnistriei.

Citand surse proprii din interiorul Grupului operativ de trupe rusesti stationate pe teritoriul nerecunoscutei republici, NG precizeaza ca vor fi deportate elicopterele care au depasit limita admisa de exploatare, precum si diferite tipuri de arme de foc, aruncatoare de grenade si munitii, intrate in dotarea militarilor fara aprobarea Chisinaului.

Regimul de la Tiraspol nu se opune procesului de evacuare, pentru ca au pus o conditie: la un elicopter evacuat vor fi aduse alte doua. Potrivit surselor citate de Nezavisimaia gazeta, aceasta intelegere face parte din acordul secret dintre Tiraspol si Moscova. Iar transnistrenii au primit asigurari ca acest punct va fi indeplinit. Publicatia sustine ca existenta acestui pact este cunoscuta de un cerc foarte restrans de persoane, ceea ce trezeste o oarecare neliniste la Tiraspol.

„Nu vreau sa cred ca, sub presiunea Chisinaului, a Uniunii Europene si a Statelor Unite, Rusia a inceput retragerea contingentului sau de pace din Transnistria. Sunt inclinat sa dau crezare pozitiei oficiale a Moscovei, potrivit careia fortele de mentinere a pacii vor ramane in regiune pana la reglementarea totala a conflictului. Partea transnistreana a facut suficienti pasi in acest sens, dar nici un progres din partea Chisinaului. Iata de ce, demersurile Rusiei care vizeaza, practic, dezarmarea zonei de securitate, sunt premature”, a comentat in acest sens fostul ministru de externe al nerecunoscutei republici din stanga Nistrului, Vladimir Iastrebciak. In context, el a amintit de promisiunea facuta de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a anuntat o iminenta modernizare a fortelor rusesti din Transnistria.

Comentatorul militar Viktor Litovkin spune, pe de alta parte, ca „a venit momentul ca trupele rusesti de mentinere a pacii sa fie inlocuite. O problema care tine exclusiv de politicieni. Dar pana la definitivarea statutului Transnistriei, care sa satisfaca toate partile implicate, ele nu vor fi nici inlocuite, nici retrase”. In orice caz, a subliniat expertul, „aceasta este pozitia Ministerului rus al apararii. Cu totul altceva este evacuarea armamentului si a tehnicii militare invechite, care si-au pierdut calitatile de lupta. Este cazul celor sapte elicoptere de atac Mi-24 si un aparat Mi-8, care au intepenit pe aerodromul din Tiraspol din 1992. Asta e treaba militarilor. Restul tine de politicieni”, a repetat analistul, citat de Nezavisimaia gazeta.

Interesele americane si rusesti s-au mutat in ultimii ani in zona Republici Moldova, acolo unde cele doua state dau adevarate batalii strategice pentru a-si impune autoritatea. Moscova isi va retrage din Transnistria opt elicoptere vechi ce nu mai pot fi folosite, a anuntat luni vicepremierul moldovean Eugen Carpov, care a facut precizari, impreuna cu ministrul al Apararii, privind informatii de presa potrivit carora Rusia trimite armament in regiune, relateaza ProTV Chisinau.

Carpov a anuntat totodata ca un avion militar urmeaza sa aduca marti la Chisinau o echipa rusa care are misiunea sa evalueze cele opt elicoptere, care nu au mai fost utilizate din 1998 si care nu mai sunt functionale. Elicopterele urmeaza sa fie transportate in Rusia, dar nu s-a precizat o data in acest sens. Ministrul Apararii, Vitalie Marinuta, si-a exprimat surprinderea dupa ce membri rusi ai trupelor de mentinere a pacii in Transnistria au raportat, intr-o sedinta lunara, o cantitate mai mare de armament decat luna precedenta, precizand ca au primit acest armament din depozitele Armatei a XIV-a din Republica Moldova. Dupa ce Chisinaul a solicitat explicatii, Marinuta a anuntat ca Moscova a dat asigurari ca va retrage armamentul, precizand ca este vorba despre o eroare.

Inarmare in afara „misiunii pacificatoare”

Marinuta a afirmat saptamana trecuta ca detine informatii potrivit carora Rusia trimite in regiunea separatista moldoveana Transnistria armament si tehnica militara fara acordul Chisinaului. Printre acestea se-numara camioane, lansatoare de grenade si pusti cu luneta – echipamente ce nu se inscriu in cadrul unei misiuni de pacificare. „Cred ca se interpreteaza gresit ca eu am spus ca se inarmeaza regiunea transnistreana. Nu. Eu am spus ca se desfasoara actiuni de inarmare a contingentului rus in regiunea transnistreana, nu numai cu automobile, dar si cu alte tipuri de armament, care nu sunt specifice dupa parerea mea unor operatiuni de mentinere a pacii in conditiile Republicii Moldova. Fiindca noi avem peste 21 de ani de stabilitate, daca nu punem incidentul de la 1 ianuarie curent, si nu cred ca armament greu de infanterie ar trebui sa fie introdus in zona de securitate. Cel mai grav este ca aceste schimbari se fac fara macar a instiinta Republica Moldova, asa cum prevad acordurile anterioare”, a spus ministrul Apararii.

Relatii diplomatice consolidate

In plan diplomatic, Chisinau incearca intarirea relatiilor cu Moscova. Premierul Vlad Filat a anuntat luni seara desemnarea unui nou ambasador al Republicii Moldova la Moscova, dupa aproape jumatate de an in care postul a fost vacant, relateaza PRO TV Chisinau. Numele noului ambasador este Andrei Galbur, in varsta de 38 de ani, fost sef al unui departament al Ministerului de Externe. Anuntul privind numirea noului ambasador a fost facut luni seara de premierul Vlad Filat. Functia de ambasador al Republicii Moldova la Moscova este vacanta de la sfarsitul lui aprilie, cand Andrei Neguta a fost rechemat la Chisinau in urma unor declaratii facute in cadrul unui interviu fara a avea mandat din centrala de la Chisinau. Guvernul a luat aceasta decizie la initiativa Ministerului de Externe, dupa ce Neguta a declarat pentru presa rusa ca retragerea inainte de termen a militarilor rusi din Transnistria reprezinta un pericol pentru R. Moldova.

Acuzatii de simpatii pro-NATO

Reinarmarea cu echipamente noi a trupelor ruse din Trasnistria survine la scurt timp dupa ce liderii separatisti de la Tiraspol au declarat ca Republica Moldova intareste relatia cu NATO si ca va gazdui chiar o baza militara a Aliantei Nord-Atlantice. seful securitatii de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, a afirmat ca in ultima jumatate de an Chisinaul isi “consolideaza activ componenta militara cu ajutorul SUA si al Romaniei” si va opera modificari in Constitutia tarii in acest sens. Oficialul transnistrean a facut aceste constatari dupa ce ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Rusiei, Serghei Gubarev, a anuntat posibilitatea recunoasterii Transnistriei. La poligonul militar de la Bulboaca au loc activitati de instruire ale armatei nationale in cadrul programului “Parteneriatul pentru Pace”, scrie Nezavisimaia Gazeta. Insa, potrivit declaratiilor lui Finaghin, in ultimul timp, poligonul nu se modernizeaza doar la standarde NATO, ci pentru NATO, in cadrul unor activitati secrete care sunt si vor fi sprijinite de un cadru legislativ adecvat. “Potrivit informatiilor noastre, alianta de guvernamant din Republica Moldova doreste sa schimbe Constitutia pentru a permite plasarea bazelor straine pe teritoriul republicii”, iar “autorii modificarii constitutionale au in vedere NATO”, a declarat el. Totodata, Finaghin a avansat ideea ca aceasta tendinta a motivat anuntul recent al lui Serghei Gubarev. Oficialul rus a mentionat la sfarsitul saptamanii ca in cazul in care Republica Moldova isi va pierde suveranitatea sau neutralitatea, va fi “timpul sa analizam un Plan B”, care ar putea consta in recunoasterea independentei Transnistriei.

Razboi Rece deasupra Chisinaului

Mutarea militara a Rusiei nu este deloc intamplatoare si vine ca masuri de raspuns la intensificarea contactelor pe linie militara dintre SUA cu Republica Moldova. La inceputul acestei luni, SUA avea sa acorde Republicii Moldova un ajutor financiar de 1,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de antrenament a Armatei Nationale, in special a trupelor din baza militara de instruire de la Bulboaca, anunta Ministerul Apararii de peste Prut. Acest sprijin venea in urma discutiilor purtate de catre presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chisinau, William H. Moser. Oficialul american a apreciat inalta pregatirea militarilor de peste Prut din forta de mentinere a pacii si, in mod special, a ministrului Apararii, Vitalie Marinuta, care a coordonat mai multe proiecte militare moldo-americane, intre care si aderarea Republicii Moldova la Initiativa Globala pentru Operatiuni de mentinere a pacii. Presedintele RM Nicolae Timofti si ambasadorul american William H. Moser au convenit atunci sa viziteze impreuna peste o perioada de timp Baza militara de instruire de la Bulboaca, pentru a urmari modul in care sunt instruiti soldatii care fac parte dintre trupele de mentinere a pacii. Republica Moldova nu se afla printre statele membre NATO, dar in ultimii ani soldatii de peste Prut isi desfasoara antrenamentele dupa standardele NATO si in logica interoperabilitatii cu acest sistem. Constitutia Republicii Moldova prevede neutralitatea din punct de vedere militar.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, George Damian, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Transnistria, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “PACT “SECRET” INTRE RUSIA SI TRANSNISTRIA: Moscova continua sa inarmeze regimul secesionist/ RAZBOI RECE deasupra Basarabiei/ MARSUL UNIRII LA BUCURESTI (video)

  1. Poate sa stea toata armata RUSIEI acolo in Moldova, Dumnezeu cand va vrea REUNIREA ROMANIEI cu MOLDOVA, armata RUSIEI va disparea!
    Va rog , readuceti calendarul zilnic din situl dvs. Multumim. Acesta lipseste cam de 2 saptamani, si nu stim de ce?!

  2. Calendarul se afla pe toate paginile. A lipsit intr-adevar o perioada, din cauza unei functionari deficitare, dar de cateva zile este prezent din nou pe site.

  3. Daca R Moldova s-ar alipi la Romania in conditiile de fata ar insemna ca (si) teritoriul Moldovei s-ar gasi ca parte din ue si nato.
    Mai bine sa nu fie… nu date fiind circumstantele.

    Un teritoriu se poate alipi la ‘tara mama’ atunci cand aceasta exista si … fie vorba intre noi, tara mai exista doar cu numele, ‘ea’ ne exercitandu-si vointa nici pe plan extern nici pe plan intern nici pe plan bisericesc si pe nici un plan totul fiindu-i dictat si mai dinainte stabilit.

    Entitatea care se numeste ‘statul roman’ de o suta de ani incoace este una tradatoare si talhareasca iar munca si planurile comunistilor sovietici a fost si este continuata de comunistii occidentali.

    Poporul nu este inca suficient de matur incat sa isi dea seama.
    Nu isi da seama ca ca este dus spre prapad, ca fiind ‘condus’ de o entitate tradatoare este indreptat ca un orb spre groapa.

    Orice politica statala iubitoare de neam si tara si deci de Dumnezeu ar cauta ca mai intai sa aiba,daca nu relatii de fratie, macar relatii de prietenie si in niciun caz de discordie cu vecinii , dar de … alta este realitatea.

    Nu este drept a fi pusa vina in poala altuia, in special atunci cand vina asta ne apartine doar noua.

  4. Pingback: Tensiuni pe axa ROMANIA-RUSIA-TRANSNISTRIA. Schismaticii ucrainieni, sistemul globalist si LUMEA RUSA A LUI PF KIRILL/ - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Presa rusa vorbeste despre RAZBOIUL GAZELOR intre Rusia si Republica Moldova. ROGOZIN: ”Moldova trebuie sa respecte dreptul Rusiei de a-si apăra cetatenii” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Risc de razboi in TRANSNISTRIA? - Război întru Cuvânt
  7. Pingback: PLANUL ANTI-VILNIUS. Cum se infrunta RUSIA cu EUROPA pe micul trup al Republicii Moldova - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare