Radu Herjeu despre INTERZICEREA BECURILOR CU INCANDESCENTA, VACLAV KLAUS si UNIUNEA EUROPEANA

13-09-2012 2 minute Sublinieri


Vezi si:

***

Câţi dintre voi aţi auzit că, de la 1 septembrie, pe tot cuprinsul Uniunii Europene, nu se mai vând becuri cu incandescenţă? Ştiţi voi care, cele inventate de tătucul Edison! Cu filament şi care, de două ori pe lună, fac poc atunci când apeşi pe întrerupător. Fidelele becuri care, de când au înlocuit lămpile cu gaz, au traversat istoria alături de om, luminându-i zilele şi, mai ales, nopţile.

Ei bine, pentru că, se pare, consumă mult şi energia e din ce în ce mai scumpă, “factorii de decizie” de la Bruxelles au decis să le trimită la muzeu, să se odihnească, după multul bine pe care ni l-au făcut. Ceea ce, în sine, nu e un lucru rău. Tendinţa umanităţii de a-şi devora resursele vitale s-a accentuat în ultimii ani, aşa că o mică frână pusă risipei nu strică niciodată. Problema apare atunci când trebuie să înlocuim becurile clasice cu cele ecologice. Nu se poate să nu le fi văzut prin magazine. Chestiile alea mari, albe, cu tubuleţe lungi, drepte sau răsucite. Sincer să fiu, nu m-a tentat niciodată să cumpăr vreunul.

Am văzut în câteva locuri şi, sincer, aduceau un aer de spaţiu industrial şi nu de casă locuită. Sunt prea grosolane şi urâte şi nu se potrivesc cu nimic din ceea ce, în mod firesc, are cineva în sufragerie sau dormitor. Mi s-au părut întotdeauna mai potrivite pentru subsoluri neconvenţionale populate de artişti nonconformişti. Eventual acompaniate de ţevi ruginite şerpuind de-a lungul pereţilor stropiţi cu vopsea. De altfel, odată cu decizia UE, oamenii trebuie să-şi arunce la coş plafonierele, lămpile, candelabrele, aplicele, lustrele, lampadarele. Pentru că singurul lucru în care merg înşurubate noile becuri este un simplu fasung, atârnat de tavan sau prins cu dibluri în perete.

Dar nu despre becuri voiam să vă vorbesc 🙂

Ci despre reacţia preşedintelui Cehiei. Care preşedinte, Vaclav Klaus, se zburleşte la coana Europa şi-i transmite apăsat că nu e ea în măsură să stabilească ce becuri să-şi pună în privată cetăţeanul ceh, plătitor de taxe.

Noi suntem oameni liberi, vrem sa folosim rămășițele de libertate în Europa de astăzi, și putem decide ce bec vrem.

Eu cred că nenea ăsta, chiar dacă e de centru dreapta de vreo 20 de ani, de fapt este cam comunist, cam antioccidental, cam naţionalist şi strică imaginea ţării lui în lume! Şi sigur are în spate vreun Voiculescu, patron de fabrică de becuri incandescente, cu mari interese carevasăzică. Eu sunt convins că va reveni asupra acestor afirmaţii deplasate şi iresponsabile, altfel riscă excluderea din marea familie europeană şi poate să-şi pună pofta-n cui legat de fondurile structurale.

Păi dacă pentru nişte amărâte de becuri, un preşedinte ia o asemenea poziţie faţă de UE, cam cum ar fi reacţionat dacă cineva de la Bruxelles i-ar fi dictat nişte chestii de făcut sau de nefăcut la el în ţară. Ca, de exemplu, să nu schimbe procurorul general. Sau să accepte cvorum la un referendum. Nici nu vreau să mă gândesc cum l-ar fi bătut Merkel la popoul gol în văzul continentului! Şi cum l-ar fi pus să înghită, unul câte unul, toate becurile cu incandescenţă pe care gură-mare ăsta se laudă că le-a cumpărat nevastă-sa înainte de 1 septembrie, ca să-şi asigure rezerve până la sfârşitul vieţii. Lui sau a Uniunii Europene.

presedintele Cehiei

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Ecologism/ Mitologia schimbarilor climatice, apocalipsa incalzirii globale, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Vaclav Klaus

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Radu Herjeu despre INTERZICEREA BECURILOR CU INCANDESCENTA, VACLAV KLAUS si UNIUNEA EUROPEANA

 1. Pingback: Presedintele Cehiei, VACLAV KLAUS RESPINGE CATEGORIC FEDERALIZAREA EUROPEANA. UE seamana cu URSS. Adoptarea Euro ar fi o prostie” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 2. ma iertati;

  nimeni nu-si pune problema lungimii de unda a luminii emise de aceste becuri si ce impact, in timp au asupra retinei adultilor si mai ales copiilol

  poate sa garanteze producatorii ca nu au efect negativ asupra retinei ?

  va rog puneti problema in discutie.

  Doamne ajuta !

 3. Dacă nu se mai vinde un anumit tip de bec nu-i mare problema însă e nevoie de lumânări şi lămpi ! Eu ştiu elevi care învaţa la lumina lumânarii.

 4. Pingback: VACLAV KLAUS ACUZAT DE INALTA TRADARE. Presedintele eurosceptic, pedepsit pentru atitudinea fata de UNIUNEA EUROPEANA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare