UPDATE/ Biserica de lemn din parcul IOR, București, a fost VANDALIZATĂ cu inscripții despre „BLM” și „Be Gay, Do Crime”. Reacția lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „ANTIFA lovește din nou”/ Cătălin Raiu, expert în libertate religioasă: „o încercare de desacralizare a lăcașului de cult”

19-03-2021 2 minute Sublinieri

Cătălin Sturza:

Când atacul unei biserici nu este atacul unei biserici

O postare care pune punctul pe “i” în cazul vandalizării bisericuței din parcul IOR. Textul îi aparține lui Teodor Baconschi.

“Există extremiști descreierați și antisemiți care vandalizează sinagogi sau cimitire evreiești. Niciodată n-am auzit, după ce asemenea oribile gesturi sunt puse în practică, teoria că atacurile și profanările ar fi niște înscenări menite să compromită neo-nazismul.

Dimpotrivă, deși aceste atacuri lașe nu sunt revendicate, publicul occidental (de pildă în Franța) protestează chiar și în stradă, pentru a-și dovedi solidaritatea cu comunitatea lezată de ele și pentru a condamna radicalismul de dreapta.

În schimb, cu privire la profanarea bisericii din parcul bucureștean, am citit azi de câteva ori teza – de nimic demonstrată – că «semnăturile» respective sunt cu siguranță «înscenări legionaroide», menite să compromită agenda LGBT. După asemenea reducere la absurd, e clar că atacul unei biserici nu poate fi în niciun caz atacul unei biserici. Doar ni se pare.”

Mai multe despre atacuri similare și contextul unor astfel de atacuri: https://adevarul.ro/news/societate/testul-bune-religii-noile-acuzatii-aduse-dluivasile-banescu-1_5af91905df52022f75f2d1f1/index.html

Captură după siteul proLGBT: https://www.gaystarnews.com/article/what-does-be-gay-do-crime-mean/ Sloganul Be Gay Do Crimes(s) este din panoplia de sloganuri Queer și provine din radicalismul de tip BLM sau Antifa.

R3Media:

UPDATE | Biserica în stil maramureșean din parcul IOR, vandalizată: Icoane și pereți, mânjiți cu inscripții precum „BLM” sau „Be gay, do crime”. Reacția Patriarhiei: Toleranța clamată isteric de nucleele ideologice ale LGBT, mai recent BLM sau ANTIFA, lovește din nou

ACTUALIZARE 13:24 Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat la vestea vandalizării bisericii de lemn din Titan, București.

Acesta a spus că este doar un ultim exemplu dintr-un lung șir de acte violente dictate și întreținute de neomarxism.

„Toleranța clamată isteric de nucleele ideologice ale LGBT, mai recent BLM sau ANTIFA, lovește din nou. Și face ceea ce știe ea mai bine: vandalizează, murdărește, expectorează mesaje grotești și, în accese de supremă inteligență, își scrie numele pe toate gardurile.Inclusiv pe zidurile bisericilor. Recent, pe pereții frumoasei biserici ortodoxe din lemn situată în Parcul bucureștean IOR.

Doar un exemplu strident dintr-un lung șir de acte violente dictate și întreținute de o hidoasă ideologie (neomarxistă) eminamente anticreștină, aplaudată pe alocuri inclusiv mediatic, care infestează progresiv și progresist mediul universitar și social occidental, dar care, în virtutea mimetismului deja consacrat la noi, își găsește, iată, adepți și în România.

Din fericire nu în România profundă, a majorității oamenilor normali și de bun-simț, ci în aceea, insulară, a unor personaje ce nu sunt obișnuite să țină în mână o carte, ci doar un spray cu vopsea de graffiti. Salvarea lor, ca și a noastră a tuturor, o reprezintă constant educația în spiritul valorilor firescului, ale culturii autentice și, desigur, fertila credință în Dumnezeu…”, a declarat Bănescu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Biserica din parcul IOR din Capitală, construită în stil maramureșean, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, a fost vandalizată în noaptea de joi spre vineri.

Descoperirea a fost făcută de voluntarii parohiei care au deschis lăcașul de cult în dimineața de vineri, 19 martie.

Pe pereții exteriori ai bisericuței de lemn erau înscrisuri precum „BLM” sau „Be Gay do crime (fii homosexual, fă o crimă)”, care acopereau inclusiv icoanele. BLM este prescurtarea de la „Black Lives Matter”, mișcarea din Statele Unite.

Cătălin Raiu, președintele Asociației FoRB: Încercarea de desacralizare a unui lăcaș de cult este unul dintre gesturile cele mai primitive într-o democrație

Președintele Asociației FoRB România, Cătălin Raiu, critică într-o postare pe Facebook vandalizarea Bisericii de lemn în stil maramureșean, „Pogorârea Sfântului Duh” din Parcul Titan, București. Aceasta a fost murdărită cu însemne agresive, cu sloganuri de propagandă socialistă, fiind un atentat direct la credința românilor și, implicit, la bunul simț. Asociația pe care domnul Cătălin Raiu o conduce se ocupă cu apărarea drepturilor și libertăților religioase în România.

„Murdărirea pereților bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Parcul Titan din București cu mesaje anti-creștine inspirate din registrul neo-marxist nu este doar un gest de intimidare la adresa exercitării credinței creștine, ci chiar o încercare de desacralizare a lăcașului de cult.

OSCE [Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa] cataloghează aceste gesturi drept „anti-Christian hate crimes”, adică ofense motivate de ură aduse comunităților religioase creștine pentru a genera un mesaj de excludere din viața societății.

Încă din anii 2006-2007, Consiliul Ministerial al OSCE atrăgea atenția celor 57 de state membre, printre care și România, că trebuie să dezvolte politici publice concrete care să tempereze intoleranța și discriminarea motivate religios, iar reprezentații politici să respingă puternic și să condamne manifestările rasiale, xenofobe, precum și cele îndreptate împotriva creștinilor, musulmanilor, evreilor și membrilor altor comunități religioase.

Doar la nivelul anului 2019, în 30 de state membre ale #OSCE au fost înregistrare oficial 595 de „anti-Christian hate crimes”.

Încercarea de desacralizare a unui lăcaș de cult este unul dintre gesturile cele mai primitive într-o democrație și denotă gradul de violență la care societatea românească a ajuns tocmai din cauza lipsei de politici publice de promovare a libertății religioase. Suntem încă mult prea departe de spiritul consensual al libertății religioase care întârzie să apără în România chiar și la peste 30 de ani de la Revoluție.

Încă nu am învățat faptul că democrația nu de dă dreptul la intoleranță. #LibertateReligioasa #FreedomOfReligion #FoRB”, a scris liderul asociației.


Categorii

"Black Lives Matter"/ Miscarile violente de schimbare culturala, 1. DIVERSE, Corectitudine politica/ Marxism cultural, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “UPDATE/ Biserica de lemn din parcul IOR, București, a fost VANDALIZATĂ cu inscripții despre „BLM” și „Be Gay, Do Crime”. Reacția lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „ANTIFA lovește din nou”/ Cătălin Raiu, expert în libertate religioasă: „o încercare de desacralizare a lăcașului de cult”

 1. Preotul de acolo (unul din cei doi, cel cu dictorare, căci celălalt Părinte a fost mai mult decât decent) a criticat – tipic românesc! – în termeni mult mai duri (cum altfel) pe creștinii cei care s-au scandalizat de asemenea vandalism, decât pe înșiși vandalizatori… Totul în numele… smereniei și dragostei creștine! Fantastic!

  Citiți și vă îngroziți:

  „Ce problemă cu „incidentul de la Titan”!? M-au solicitat unii de la Antena 3, alții de la nu știu ce revistă Rost și le-am dat și lor același răspuns pe care vi-l dau și d-voastră:

  Fiindcă mi-ați solicitat opinia în legătură cu ce s-a întâmplat la Biserica din Titan, vă spun că nu este altceva decât un simplu incident datorat unui tânăr țăcănit. N-are nici o importanță deosebită. O doamnă a încercat înaintea telefonului d-voastră să dea amploare incidentului, dar am „liniștit-o”.

  Mi-a scris: „Asta (actul de vandalism, n.m.) poate deveni, cu ajutorul Domnului, un prilej de solidarizare mai mare în jurul Bisericii!”.

  I-am răspuns: „Nu, doamnă. Noi, care ne credem oameni deștepți și mai ales cu scaun la cap, nu mergem pe urmele bufonilor din AUR. Acesta este un incident izolat, datorat unui țăcănit și nu o problema serioasă, care să merite „solidarizare mai mare în jurul Bisericii”. Biserica are propriii apărători calificați, n-are nevoie de apărători de operetă.

  Adevărata „solidarizare” este venirea la slujbe, plângerea propriilor păcate și rugăciunea pentru ajutor. Creștinul adevărat nu are nevoie să fie și el remarcat de cineva; are nevoie de smerenie și dragoste. Este o regulă căreia trebuie să i se supună și preoții și chiar și episcopii, nu doar laicii.

  De remarcat expresia: „Cu ajutorul Domnului, (va fi) un prilej de solidarizare mai mare în jurul Bisericii!”. Cu alte cuvinte: bine că ne-a ajutat Dumnezeu să avem acest incident, pentru că altfel nu ne băga nimeni în seamă și pe noi!!!

  Vă mulțumesc.

  PS: Ar fi bine ca Patriarhia să-și tempereze declarațiile, pentru că întreaga „afacere” are un singur beneficiar: AUR.

  Nu întâmplător, de dimineață, când de abia aflaseră preoții, ne-am trezit … cu liderul AUR, George Simion, în curtea bisericii. Iar Prigoana, femeia aceea cunoscută în media, a declarat că va iniția o mare manifestație antimască, anti lgbt, etc apropo de incidentul de la biserica noastră. Pr prof. Dr. Conf. Adrian Niculcea (sursa: https://m.activenews.ro/stiri/Ctitorul-Bisericii-din-IOR-%E2%80%9EAr-fi-bine-ca-Patriarhia-sa-si-tempereze-declaratiile-pentru-ca-intreaga-afacere-are-un-singur-beneficiar-AUR.-Ipoteza-surprinzatoare-despre-vandalizare-avansata-de-ctitorul-Bisericii-Titan-Pr.-Prof.-Dr.-Adrian-Niculcea-165812)

  Răspundem:

  Dumnezeu încearcă să-i trezească pe “finii teologi”, dar nu prea are cu cine. De ani de zile se încearcă avertizarea lor (inclusiv prin oameni precum publicistul Alexandru Nemoianu, dar începând chiar de prin anii ’20 și continuând până în contemporaneitate), iar dânșii își înjură proprii credincioși, bineînțeles, în numele… smereniei. Oare ei nu știu ca în simplii credincioși (aceia 3% practicanți) e Însuși Hristos, cel care a și spus: “Vedeți să nu disprețuiți pe vreunul din aceștia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd fața Tatălui Meu, Care este în ceruri.” (Matei 18,10)

  Apolitic convins, dar bărbat cu “suflet politic” (vezi Părintele Nicolae Steinhardt) ma simt dator a scrie:

  Încă dintru început menționez că aceste cuvinte de mai jos nu sunt împotriva respectivului Părinte (pe care nu îl cunosc, nici n-am auzit de Sfinția sa până azi), ci mai mult a unei atitudini și ideologii (pentru că ortodoxie nu e) care s-a împământenit în Biserica noastră. Dar nici pe respectivul Părinte nu-l voi menaja când nu va fi cazul.

  Începem de la teologie și ajungem la omenie…

  Spune Părintele: “Adevărată “solidarizare” este venirea la slujbe, plângerea propriilor păcate și rugăciune pentru ajutor. Creștinul adevărat nu are nevoie sa fie și el remarcat de cineva; are nevoie de smerenie și dragoste. Este o regulă căreia trebuie să i se supună și preoții și chiar și episcopii, nu doar laicii.”

  Am o mare problemă cu citatul de mai sus. E în dezacord cu Scriptura (da, ați auzit bine!). Pentru că se prezintă doar o parte! Nu vom defaima niciidate cele scrise mai sus – Doamne ferește – dar de curaj, de bărbăție creștină – inclusiv în sau mai ales în lupta cu diavolul și păcatul – mai vorbește cineva? Mai ales de la pupitrul facultăților de teologie? În secolul urii, diluarii si relativismului, al egoismului, arogantei și disprețului se vorbește de dragoste în sus și în jos, prin biserici și facultăți teologice! Mai ține cineva minte că Sfântul Duh învață in Scriptură că începutul înțelepciunii este frica de Dumnezeu (ne-metaforic și ne-romanțat)?

  Așa cum mă lasă rece politica contemporană (căci nu e politică), așa mă lasă rece și “doctoratele” teologilor (căci nu sunt credință). Nu de ei s-au umplut închisorile comuniste –  (savanți cu doctorate au fost, dar nu “teologi”, cât și puzderie de dreptmãritori creștini – preoți, mireni, călugări – mulți teologi și-au lăsat oasele pe acolo, dar nu din aceia cu doctorate “teologice”, ci din aceia cu rugăciunea inimii si sufletul viu de curaj și smerenie (bineînțeles, au fost și excepții). Aceia cu doctorate mai degrabă își manifestau “scandalizarea” la “nesmerenia” cuvintelor Părintelui Gheorghe Calciu, de exemplu. Aceasta a fost starea generală a celor cu doctorate. De care și azi, ne ferim, după cuvântul Sfântului Paisie Aghioritul (nu citesc “preacuviosiile” lor din astea pentru prostime).

  Nu sunt absolut deloc un “fan” al lui Claudiu Târziu, dar dacă măcar n-ai auzit de “Rost”, “Axxa” ș.a. până azi, e cam clar cât știi și cât te-a interesat de laicatul ortodox. Cu câteva mici excepții, “marii” clerici români n-au auzit nici măcar de “Familia ortodoxă” (revistă providențială, fără cusur), care numai Dumnezeu știe cum a rezistat până azi – pentru că cea mai mare parte dintre clerici cu “grad” n-au susținut-o, nici nu o susțin – nici nu-i interesează (noroc de simpli mireni și unele mănăstiri). Cum mulți dintre cei mai binevazuti clerici au sabotat Referendumul de la amvon cu bună știință, iar după nereușită au spus că cei de la Alianță (Mihai Gheorghiu, doamna avocat) sunt principalii vinovați de eșec, pentru “extremismul mesajelor” și a lipsei lor de “smerenie și dragoste creștină.”

  Iar episodul vandalizarii nu e unul de ignorat (probabil ca ei vor lua în serios abia doar când li se va da în cap sau se vor reinstaura tribunalele “poporului”). Dacă părintele (e și el om) are antipatii politice… treaba lui. Dar faptul s-a întâmplat. Insinuează că e înscenare? Atunci s-o zică direct, dacă are informații sau înștiințare de la Dumnezeu. Că vor imediat unii să se infiltreze și să profite, însă, nu demonstrează această insinuare.

  Ați citit comunicatul “accept”? La fel ca si părintele, “trage de urechi” Patriarhia! Acum, mergând pe raționamentul (defectuos) al părintelui zic: “singurul beneficiar al discursului Părintelui este (asociația) accept!” O fi mana-n mana cu accept Părintele (sunt ironic)!

  “Biserica are proprii apărători calificați, n-are nevoie de apărători de operetă.”

  De ce să jignești pe cei care te apară? Când a făcut Hristos asta? Sau vi se pare ca doar Prigoană (kitch) sau George Simion au făcut-o? Dar celorlalți, cărora le-a tresărit inima? Cum facem asemenea afirmații? Eu înțeleg că nu vreți să vă asociați cu personaje masonice sau compromise moral (cine e fără păcat să arunce prima piatră) – cu toate că si respectivul preot face impresia “apartenenței”, chiar în cadrul unei loje progresiste – (cu toate ca în alte împrejurări si conjucturi clerul superior nu a fost deloc deranjat de asta), dar punem etichete la grămadă? Și spunem despre femeia pe care a durut-o sufletul, că vrea să iasă în evidența sau ca s-a bucurat de incident?! “Cu alte cuvinte: bine că ne-a ajutat Dumnezeu să avem acest incident, pentru că altfel nu ne băga nimeni în seamă și pe noi!!!” – Asta ai înțeles mata din grija enoriașei, cu toate doctoratele în “teologie” pe care le ai?! Hoțul strigă hoții, avidul de slavă deșartă strigă… slavă deșartă! Sau mai pe românește: “râde ciob (a se citi ” bufon”) de oală spartă”, cel puțin in cele ale smereniei…

  Dacă era vorba de vandalizarea propriei case sau mașini – unde era bănuțul “preacuvioșiei voastre”, nu a văduvei și săracului – adevărații și profunzii ctitori ai tuturor bisericilor noastre, tot așa ați fi persiflat creștina și pe oricare v-ar fi sărit în ajutor (a carei atitudine a fost nu doar un act de candoare și normalitate umană, ci chiar una foarte duhovnicească)? Voi de expresia “cu cel care plânge, plângi” ați auzit?

  Și mai dăm și peste nas purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, când în sfârșit zice și dumnealui ceva notabil? Doar pentru că – ni se pare nouă – că ar putea (încerca) a beneficia nu știu ce partid politic? Sau nici purtătorul de cuvânt nu se ridică la propriile dvs standarde “elevate” de “apărător calificat”?

  Și unde sunt acei “apărători calificați” mult clamați ai Bisericii?! Unde au fost când prigonitorul a dat buzna (împotriva legii) in biserici, hartuind și amendând preoți și credincioși. Unde au fost și sunt “apărătorii calificați” ai Bisericii pentru ÎPS Teodosie? Sușotesc pe la colțuri… Unde sunt “apărătorii calificați” să apere credința lui Hristos și sufletele de iad, care cad in pacate strigătoare la cer, nefiind învățați, luând vaccinuri demonice care au legătură (unul sau două chiar dacă numai tangențial) cu linii celulare de fetusi avortati? Sau când “din ascultare” Biserica a inchis bisericile (fără să țină cont și de pliromă, sobornicitate), de bunăvoie – din “discernământ, smerenie și dragoste pentru aproapele”, nu statul, unde erau “calificații” apărători/ apologeti care să strige “să stam bine, să stăm cu frică”, Biserica nu se poate închide, că-i a lui Hristos! Sau când l-au ucis pe martirul Părinte Ghelasie de la Sighișoara și altele și altele samd. În general, de adevărații apărători “calificați” ai Bisericii (îi stim cu toții), administrația oficială Bisericească a ținut de obicei să se… delimiteze!

  Unii se poartă cu oile (chiar și rătăcite) a lui Hristos cu dispreț, oi a căror îngeri “în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 18, 10) . Nu-i nimic! În fața Lui vom răspunde cu toții! Nouă ca simpli credincioși ne este frică a raspunde degrab, dar Sfințiilor lor nu le este frică a ne disprețui, în timp ce cu prigonitorul vorbesc… politicos! Și dacă doar cu noi ar avea ceva prigonitorul, nimic nu ne-ar deranja – cu toate că tot ne-am simți trădați (dar am suferi în surdină, cu preoții și duhovnicii noștri, cum facem de atâția ani), dar acela, prigonitorul, cu care unii dintre Sfințiile voastre stați astăzi la masă nu e doar dusmanul nostru, este însăși dușmanul lui Hristos! Pe față! Noi nu mai putem tăcea. Ne e frică să nu gresim, dar ne e frică și să nu mărturisim! Dumnezeu să ne ierte, că orbecaim ca niste oi fără păstor… Intr-o nebuloasa si crâncenă amestecatura!

  Nu vrem a îndemna la nesupunere, anarhie sau sentimente anticlericale, absolut deloc! Ținem de Biserică ca la ochii din cap și nimeni nu ne poate despărți de ea! Iubim smerenia, ascultarea – cum am putea să n-o iubim, ne topim după ea – și toate celelate frumoase și de râvnit enumerate de Părinte, dar ne-am săturat să fie bagatelizate și duse în iluzoriu, inclusiv in duh sectar, ignorând și celelalte virtuți creștine, fără de care nu suntem nimic. Ce e smerenia fără curaj și curajul fără smerenie? Ce e smerenia fără demnitatea cea întru Hristos – un servilism disprețuitor care sfârșește – se vede clar – în fariseism si aroganță! “Către unii care se credeau că sunt drepţi şi priveau cu dispreţ pe ceilalţi, a zis pilda aceasta: doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu şi celălalt vameş.” (Luca 18, 9-10) Restul știm prea bine!

  “Știm că adevărul va ieși oricum la lumină, dar nu trebuie să întârzie sub obroc din pricina nepriceperii și lașității noastre. Adevărul reiese din confruntare, nu din cedare – a nu se confunda deci smerenia cu capitularea și dragostea cu slăbiciunea, căci în primul rând iubim pe Dumnezeu, adică Adevărul.” Ioan Ianolide

 2. Publicați în întregime și răspunsul preotului bisericii vandalizate, ca să știe toată lumea cine sunt autorii și beneficiarii acestei acțiuni: bufonii de la AUR. Dacă nu veți face acest lucru, atunci este mai mult decât evident că acest site nu este altceva de portavocea partidului în cauză și nu unul al spiritului ortodoxiei.

 3. https://www.youtube.com/watch?v=WTCIWklDUNY&t=226s BUNĂ ZIUA. A APĂRUT ACEST MATERIAL VIDEO ÎN CARE PĂRINTELE MITROPOLIT NEOFIT DE MORPHOU VORBESTE DESPRE ACESTE VREMURI CUMPLITE. POATE CINEVA SA FACA O TRADUCERE SPRE AJUTORUL TUTUROR?

 4. Citiți și vă faceți cruce:

  “„Ce problemă cu „incidentul de la Titan”!? M-au solicitat unii de la Antena 3, alții de la nu știu ce revistă Rost și le-am dat și lor același răspuns pe care vi-l dau și d-voastră:

  Fiindcă mi-ați solicitat opinia în legătură cu ce s-a întâmplat la Biserica din Titan, vă spun că nu este altceva decât un simplu incident datorat unui tânăr țăcănit. N-are nici o importanță deosebită. O doamnă a încercat înaintea telefonului d-voastră să dea amploare incidentului, dar am „liniștit-o”.

  Mi-a scris: „Asta (actul de vandalism, n.m.) poate deveni, cu ajutorul Domnului, un prilej de solidarizare mai mare în jurul Bisericii!”.

  I-am răspuns: „Nu, doamnă. Noi, care ne credem oameni deștepți și mai ales cu scaun la cap, nu mergem pe urmele bufonilor din AUR. Acesta este un incident izolat, datorat unui țăcănit și nu o problema serioasă, care să merite „solidarizare mai mare în jurul Bisericii”. Biserica are propriii  apărători calificați, n-are nevoie de apărători de operetă.

  Adevărata „solidarizare” este venirea la slujbe, plângerea propriilor păcate și rugăciunea pentru ajutor. Creștinul adevărat nu are nevoie să fie și el remarcat de cineva; are nevoie de smerenie și dragoste. Este o regulă căreia trebuie să i se supună și preoții și chiar și episcopii, nu doar laicii.

  De remarcat expresia: „Cu ajutorul Domnului, (va fi) un prilej de solidarizare mai mare în jurul Bisericii!”. Cu alte cuvinte: bine că ne-a ajutat Dumnezeu să avem acest incident, pentru că altfel nu ne băga nimeni în seamă și pe noi!!!

  Vă mulțumesc.

  PS: Ar fi bine ca Patriarhia să-și tempereze declarațiile, pentru că întreaga „afacere” are un singur beneficiar: AUR.

  Nu întâmplător, de dimineață, când de abia aflaseră  preoții, ne-am trezit … cu liderul AUR, George Simion, în curtea bisericii. Iar Prigoana, femeia aceea cunoscută în media, a declarat că va iniția o mare manifestație antimască, anti lgbt, etc apropo de incidentul de la biserica noastră.” Preot Adrian Niculcea, cu multe “grade” academice (sursa: ActiveNews. Dubios, nu?)

  RĂSPUNDEM:

  Apolitic convins, dar bărbat cu “suflet politic” (vezi Părintele Nicolae Steinhardt) scriu:

  Încă dintru început menționez că aceste cuvinte de mai jos nu sunt împotriva respectivului Părinte (pe care nu îl cunosc, nici n-am auzit de Sfinția sa până azi), ci mai mult a unei atitudini și ideologii (pentru că ortodoxie nu e) care s-a împământenit în Biserica noastră. Dar nici pe respectivul Părinte nu-l voi menaja când nu va fi cazul.

  Începem de la teologie și… vom ajunge, poate, și la “banala” omenie…

  Spune Părintele: “Adevărată “solidarizare” este venirea la slujbe, plângerea propriilor păcate și rugăciune pentru ajutor. Creștinul adevărat nu are nevoie sa fie și el remarcat de cineva; are nevoie de smerenie și dragoste. Este o regulă căreia trebuie să i se supună și preoții și chiar și episcopii, nu doar laicii.”

  Am o mare problemă cu citatul de mai sus. E în dezacord cu Scriptura (da, ați auzit bine!). Pentru că se prezintă doar o parte! Nu vom defaima niciodată cele scrise mai sus – Doamne ferește – dar de curaj, de bărbăție creștină – inclusiv în sau mai ales în lupta cu diavolul și păcatul – mai vorbește cineva? Mai ales de la pupitrul facultăților de teologie?

  În secolul urii, diluarii si relativismului, al egoismului, arogantei și disprețului, a formalismului și pietismului, a prefacatoriei duhovnicești, se vorbește de dragoste în sus și în jos, prin biserici și facultăți teologice! Mai ține cineva minte că Sfântul Duh învață in Scriptură că începutul înțelepciunii este frica de Dumnezeu (ne-metaforic și ne-romanțat)?

  Așa cum mă lasă rece politica contemporană (căci nu e politică), așa mă lasă rece și “doctoratele” teologilor (căci nu sunt credință). Nu de ei s-au umplut închisorile comuniste –  (savanți cu doctorate au fost – și nu puțini, dar nu “teologi”, cât și puzderie de dreptmãritori creștini – preoți, mireni, călugări – mulți teologi și-au lăsat oasele pe acolo, dar nu din aceia cu doctorate “teologice”, ci din aceia cu rugăciunea inimii si sufletul viu de curaj și smerenie (bineînțeles, au fost și excepții; rare!). Aceia cu doctorate mai degrabă își manifestau “scandalizarea” la “nesmerenia” cuvintelor Părintelui Gheorghe Calciu, de exemplu. Aceasta a fost starea generală a celor cu doctorate. De care și azi, ne ferim, după cuvântul Sfântului Paisie Aghioritul (nu citesc “preacuvioșiile” lor din astea pentru prostime).

  Nu sunt absolut deloc un “fan” al lui Claudiu Târziu, dar dacă nici măcar n-ai auzit de “Rost”, “Axxa”, Iulian Capsali, Razboi întru cuvânt, Apologeticum si chiar saccsiv ș.a.m.d, până azi, e cam clar cât știi și cât te-a interesat de laicatul ortodox și frământările sale. Chiar dacă unii ulterior au alunecat…

  Cu câteva mici excepții, “marii” clerici români n-au auzit nici măcar de “Familia ortodoxă” (revistă providențială, fără cusur), care numai Dumnezeu știe cum a rezistat până azi – pentru că cea mai mare parte dintre clerici cu “grad” n-au susținut-o, nici nu o susțin – nici nu-i interesează (noroc de simplii mireni – câțiva – și unele mănăstiri). Cum mulți dintre cei mai binevazuti clerici au sabotat Referendumul de la amvon cu bună știință, iar după nereușită au spus că cei de la Alianță (Mihai Gheorghiu, doamna avocat) sunt principalii vinovați de eșec, pentru “extremismul mesajelor” și a lipsei lor de “smerenie și dragoste creștină.” Da, am auzit vorbele astea și m-am cutremurat!

  Iar episodul vandalizarii nu e unul de ignorat (probabil ca ei vor lua în serios abia doar când li se va da în cap pe stradă sau se vor reinstaura tribunalele “poporului” și centrele de reeducare).

  Dacă părintele (e și el om) are antipatii politice… treaba lui. Dar faptul s-a întâmplat. Insinuează că e înscenare? Atunci s-o zică direct, dacă are informații sau înștiințare de la Dumnezeu. Că vor imediat unii să se infiltreze și să profite, însă, nu demonstrează această (groaznică) insinuare.

  Ați citit comunicatul “accept”? La fel ca si părintele, “trage de urechi” Patriarhia! Acum, mergând pe raționamentul (defectuos) al părintelui zic: “singurul beneficiar al discursului Părintelui este (asociația) accept!” O fi mana-n mana cu “accept” Părintele (desigur, sunt ironic, dar s-a făcut părtaș lor sau poate chiar mai mult… în zilele acestea nu se mai știe)!

  “Biserica are proprii apărători calificați, n-are nevoie de apărători de operetă.”

  De ce să jignești pe cei care te apară? Când a făcut Hristos asta? Sau vi se pare ca doar Prigoană-Bahmuteanu sau George Simion au făcut-o? Și dacă au făcut-o, n-au și ei dreptul la exprimare, la mântuire? Gata, le-am pus o etichetă și nu le-o mai dezlipim niciodată?! Eu am mare încredere in întoarcerea păcătoșilor și desfranatelor și ca cei din urmă vor fi cei dintâi. Sfinților voastre, în “smerenia” voastră nu vă plac acești oameni. Sa fiți sănătoși, doar e (încă) libertate

  Dar celorlalți, cărora le-a tresărit inima? Cum facem asemenea afirmații? Eu înțeleg că nu vrea să se asocieze cu personaje masonice sau compromise moral (“cine e fără păcat să arunce prima piatră”) – cu toate că chiar și respectivul preot face impresia “apartenenței”, chiar în cadrul unei loje progresiste – noi nu zicem că e așa, dar aplicăm măsura fantasmagoriei – (cu toate ca în alte împrejurări si conjucturi clerul superior nu a fost deloc deranjat de astfel de “legături”), dar totuși punem etichete la grămadă? De la pupitrul Bisericii?!

  Și spunem despre femeia pe care a durut-o sufletul, că vrea să iasă în evidența sau că s-a bucurat de incident?!

  Zice: “Cu alte cuvinte: bine că ne-a ajutat Dumnezeu să avem acest incident, pentru că altfel nu ne băga nimeni în seamă și pe noi!!!” – Asta a înțeles păstorul cu doctorat, propovăduitor al smereniei și dragostei creștine, din grija sinceră și naturală a enoriașei?! Hoțul strigă hoții, avidul de slavă deșartă strigă… slavă deșartă! Sau mai pe românește: “râde ciob (a se citi oare ” bufon”?) de oală spartă”, cel puțin in cele ale smereniei…

  Dacă era vorba de vandalizarea propriei case sau mașini – unde era bănuțul “preacuvioșiei sale”, nu a văduvei și săracului – adevărații și profunzii ctitori ai tuturor bisericilor noastre, tot așa ar fi persiflat finul teolog creștina și pe oricare i-ar fi sărit – pe bună dreptate – în ajutor (și al cărei atitudine a fost nu doar un act de candoare și normalitate umană, ci chiar una foarte duhovnicească)? Sfintiile lor de expresia “cu cel care plânge, plângi” n-au auzit? Sau e sub demnitatea “academică”?

  Și mai dăm și peste nas purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, când în sfârșit zice și dumnealui ceva notabil? Doar pentru că – ni se pare nouă – că ar putea (încerca) a beneficia nu știu ce partid politic? Sau nici purtătorul de cuvânt nu se ridică la propriile standarde “elevate” de “apărător calificat”?!

  Și unde sunt acei “apărători calificați” mult clamați ai Bisericii?! Unde au fost când prigonitorul a dat buzna (împotriva legii) în biserici, hărțuind și amendând preoți și credincioși laolaltă?

  Unde au fost și sunt “apărătorii calificați” ai Bisericii pentru ÎPS Teodosie? Sușotesc pe la colțuri…

  Unde sunt iarăși “apărătorii calificați” să apere credința lui Hristos și sufletele de iad, care cad in pacate strigătoare la cer, nefiind învățați și neavând cine să-i învețe, luând vaccinuri demonice care au legătură (unul sau două chiar dacă numai tangențial) cu linii celulare de fetuși avortati?

  Sau când “din ascultare” (cam siluită ce-i drept), dar de bunăvoie totuși, Biserica – nu Statul – a inchis bisericile (fără să țină cont de pliromă și sobornicitate), dintr-un strâmbat “discernământ, smerenie și dragoste pentru aproapele”; unde erau “calificații” apărători/ apologeti care să strige “să stam bine, să stăm cu frică”, Biserica nu se poate închide, că-i a lui Hristos!

  Sau când l-au ucis pe martirul Părinte Ghelasie de la Sighișoara și altele și altele asemenea – unde erau “apărătorii calificați”?

  Sau când practic ați digitalizat Biserica (nici o altă instituție pământeană nu s-a “executat” atât de “exemplar” întru digitalizare)? Tare mi-e teamă că ați cam prins gust de antihrist, mai mult decât toți ateii, păgânii, necredincioșii, ereticii și mai mult decât orice neam pământesc!

  În general, de adevărații apărători “calificați” ai Bisericii (îi știm cu toții), administrația oficială Bisericească a ținut de obicei să se… delimiteze!

  Unii se poartă cu oile (chiar și rătăcite) a lui Hristos cu dispreț și a căror îngeri “în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 18, 10) . Nu-i nimic! În fața Lui vom răspunde cu toții! Nouă ca simpli credincioși ne este frică a raspunde degrab, dar Sfințiilor lor nu le este frică a ne disprețui, în timp ce cu prigonitorul vorbesc… politicos! Și dacă doar cu noi ar avea ceva prigonitorul, nimic nu ne-ar deranja – cu toate că tot ne-am simți trădați (dar am suferi în surdină, cu preoții și duhovnicii noștri, cum facem de atâția ani), dar acela, prigonitorul, cu care unii dintre Sfințiile voastre stați astăzi la masă nu e doar dusmanul nostru, este însăși dușmanul lui Hristos! Pe față! Noi nu mai putem tăcea. Ne e frică să nu gresim, dar ne e frică și să nu mărturisim! Dumnezeu să ne ierte, că orbecaim ca niste oi fără păstor… Intr-o nebuloasa si crâncenă amestecatura!

  Nu vrem a îndemna la nesupunere, anarhie sau sentimente anticlericale, absolut deloc! Ținem de Biserică ca la ochii din cap și nimeni nu ne poate despărți de ea! Iubim smerenia, ascultarea – cum am putea să n-o iubim, ne topim după ea – și toate celelate frumoase și de râvnit enumerate de Părinte, dar ne-am săturat să fie bagatelizate și duse în iluzoriu, inclusiv in duh sectar, ignorând și celelalte virtuți creștine, fără de care nu suntem nimic. Ce e smerenia fără curaj și curajul fără smerenie? Ce e smerenia fără demnitatea cea întru Hristos – un servilism disprețuitor care sfârșește – se vede clar – în fariseism si aroganță! “Către unii care se credeau că sunt drepţi şi priveau cu dispreţ pe ceilalţi, a zis pilda aceasta: doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu şi celălalt vameş.” (Luca 18, 9-10) Restul știm prea bine!

  “Știm că adevărul va ieși oricum la lumină, dar nu trebuie să întârzie sub obroc din pricina nepriceperii și lașității noastre. Adevărul reiese din confruntare, nu din cedare – a nu se confunda deci smerenia cu capitularea și dragostea cu slăbiciunea, căci în primul rând iubim pe Dumnezeu, adică Adevărul.” Ioan Ianolide

 5. @Bun simt:
  Cineva a redat integral, mai sus, opinia preotului. O putem insera si in postare, nu-i problema. Nu înțelegem care e legătura cu AUR (si nici nu ne-am remarcat vreodata ca sustinatori ai lor). E un soi de “reductio ad AUR”, si un soi de ultimatum cu totul nelalocul lui.
  In ceea ce il privește pe preotul de la Titan, poate crede ce vrea sfinția sa. Dar sa facă bine sa nu mai împărtășească cu lingurițe multiple, pentru ca ce face e împotriva canoanelor si a poziției panortodoxe a Bisericii.

 6. @Bun Simt

  Faceți – fără absolut nici o acoperire – niște acuzații teologice și umane grave la adresa fraților admini de la “Cuvântul Ortodox”. Ele sunt și gratuite și prostești – iertați-mi franchețea. Dar dacă sunteți un om sincer, nu vă veți supăra. Iar “ultimatumul” dumneavoastră descoperă o gândire viciată și o minte zdruncinată. Nu-i nimic, aici sunteți între frați – numai că tare îmi face impresia că nu vă prea priește acest mediu.

  Dacă vă interesează adevărul, voi cita aici rugămintea pe care i-am scris-o lui Victor Roncea (deoarece respectivul text raspunde perfect “nelămuririlor” dumneavoastră), din dragoste frățească spre a-și îndrepta greșeala și păcatul (cel puțin calomnie și părtășie la mizeriile “accept”, dar și al defăimării comentariului corect – de această dată – al domnului Bănescu), rugându-l pentru adevăr și onestitate să îmi publice comentariul pe care frații de la “Cuvântul Ortodox” l-au publicat mai sus (și le mulțumesc).

  A refuzat, dar, destul de ciudat, mi-a publicat totuși, respectiva rugăminte. Precizez că vă faceți vinovat (în frunte cu respectivul preot, dar și cu domnul Roncea) chiar de acuzele înfierbântate și gratuite pe care le-ați proliferat mai sus. Iată de ce: (textul de mai jos, cu toate că îl voi pune în ghilimele, îmi aparține)

  “Domnule Victor Roncea – dar și ceilalți din ActiveNews, o să vă rog cu toată simpatia să nu vă compromiteti profesional și moral, fiind părtinitor(i)! Publicați-mi, vă rog, comentariul anterior.

  Chiar dacă aveți simpatii/ antipatii personale (poate chiar și foarte îndreptățite), trebuie să vă ridicați deasupra acestora! Avem cu disperare nevoie de modele de verticalitate, nu ne dezamăgiți! Vă îndrăgesc mult scriitura, de aceea vă scriu.

  Ați punctat foarte frumos: “Pentru că am observat că nici una dintre sursele de pretinsă presă numite de Părintele Profesor mai jos nu i-a redat opiniile, ActiveNews consideră și o datorie reparatorie în a publica părerea completă, necenzurată, „filtrată” sau trunchiată…” Respectați-vă pricipiul! Altfel rămân doar vorbe frumoase…

  Eu va spun foarte clar: am cautat relatările de presă și cam toate cuvintele Parintelui au fost publicate… mai puțin partea legată de AUR. Slavă Domnului și sper să rămână așa (cu toate că nu cred, se va găsi un jurnalist dornic de scandal să popularizeze “bomboana” otrăvită! În timp ce dumneavoastră, r3media și celelalte publicații puteți avea animozități sau preferințe politice, dar și între dumneavoastră reciproc, o asemenea afirmație și atitudine (politică) din gura unui preot ar fi devastatoare pentru Biserică si credincioși. Și mulți s-ar sminti de însăși BOR – nu puteți nega ca votanții AUR sunt mulți dintre ei fii binecredinciosi ai Bisericii. De aceea, mă rog ca neinspirata atitudine a preotului să nu iasă la suprafață mai mult.

  Eu v-am spus, nu simpatizez politic cu nici un partid, dar pot simpatiza cu oameni politici. De exemplu nu-l pot înghiți pe profesorul Sorin Lavric, niciodată nu l-am înghițit (și îl urmăresc de ceva vreme)! Dar nu am putut să nu-l apreciez in replicile sale către nesimțirea și nedreptățile strigatoare la cer ale lui Vaxler… Ne ridicăm peste antipatii personale de dragul lui Hristos și a dreptății creștine. Altfel nu se poate!

  Dacă putem accepta că există oameni de bună credință și in PSD, și în PNL și chiar… și în USR… atunci nu putem accepta aceasta și pentru AUR? Îi condamnăm în grup – nu se poate, este nedreptate. Iar votanții lor sunt – în marea lor majoritate – frații noștri de credință. Cum să iasă Biserica printr-un preot să zică cele ce s-au zis? “Bufonii de la AUR”. NU e permis! Iar părintele, cu toate doctorate sale, s-a comportat ca un înfierbântat mândru și lipsit de discernământ și dragostea creștină pe care o clamează. Nu are voie! Și AUR și votanții lor sunt fiii Bisericii. Dacă zicea de USR mai înțelegeam – aceia sunt atei/ agnostici și anticrestini asumați (precum și cei de la accept).

  Pe mine m-a durut si pentru doamna din videoclip – dar am înțeles-o – când i-a numit pe vandalizatori “sataniști” (vă gândiți ce teribil șoc emoțional e pentru un simplu credincios, mai ales în vârstă, reprezintă această vandalizare și ce sentimente de frica și nesiguranță au născut în inima omului simplu și curat? – asta nu înțelege “finul” teolog, care privește lumea de la înălțimea… fariseului din Scripturi)

  Dar nici aceia nu sunt sataniști, sunt niște copii traumatizați și abandonați – inclusiv de Biserică – atât de suferinzi și avizi după cuvântul lui Dumnezeu, ca ți se face pielea de găină! Dar n-are cine să-i învețe. V-o spun foarte clar și din experiență, nu din melancolie și închipuiri. Impostorii trebuie să dispară din Biserică, fie și dacă au doctorate. Aceștia sădesc disperare si suferință adâncă în sufletele celor ceva mai profunzi, care caută Adevărul și Viața, fiind incapabili a-i conduce către Aceasta!

  Așa ca vă rog, faceți ce este bine: publicați-mi și acest comentariul, dar și pe cel anterior și nu vă comportați ca cei pe care – pe bună dreptate – îi disprețuiți. Veți câștiga dintr-o dată și mai mult respect și simpatie, veți preamări onoarea umană, dreptatea și chiar și smerenia, toate printr-un singur gest de corectitudine și cinste… până la urmă profesională.

  În continuare vă simpatizez și rămân fidel cititor.

  Doamne ajută!”

  Faptul că nu au făcut-o, mă face să îmi pun întrebări serioase în legătură cu sinceritatea lor, dar și cu verticalitatea lor morală (nu mai vorbim de deontologia jurnalistică). Mișcarea lor și a preotului” liber cugetator” într-ale ortodoxiei în legătură cu incidentul IOR e cu adevărat dubioasă…

  Totuși – cel puțin deocamdată – îi voi citi și susține în continuare, așa cum am afirmat și în finalul scrisorii.

  Închei cu un excelent citat – chiar de pe pagina lor – din generalul Radu Theodoru:

  „O generație lipsită de simțul responsabilității istorice, care pune țâfnele personale înaintea interesului vital al țării… O generație care trebuie să depășească nivelul rivalităților mărunte, în ultimă instanță asasine de unitate…”

  https://youtu.be/zSdhK947C8w

 7. Bun simț,
  Ați nimerit-o cu simpatia Cuvântului Ortodox pentru AUR tocmai ca Ieremia cu oiștea in gard.
  Mă întreb dacă in afară de postarea asta ați mai citit și alta pe C.O.
  Domnul să vă dea și înțelepciune ca doar bunul simț nu e destul!

 8. Doamne ajuta!

  Intradevar, paradoxal ca asa o lozinca este folosita de ei.
  Au chiar si cont (cred ca de Instagram) cu lozinca asta. (@be.gay.do_crimes)
  Un search pentru “be gay do crime” mi-a dat pagini cu links la articole in engleza despre aceasta lozinca.

  Oricum, cine a facut asta, nu are pic de bun simt!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare