update – BLOCAJ TOTAL SI CONTINUU CAUZAT DE NEBUNIA OBLIGATIVITATII CARDURILOR DE SANATATE: “Nu e niciun judet in care in clipa asta sa mearga sistemul informatic. Cel mai frecvent nu se pot activa cardurile” (VIDEO)/ PRIMELE INTREBARI DESPRE MEGA-AFACEREA INFORMATIZARII SISTEMULUI SANITAR

5-05-2015 7 minute Sublinieri

  • Adevarul:

Cardul a blocat, din nou, tot sistemul informatic. Pacienţii sunt trimişi acasă fără să li se acorde servicii medicale

În prima zi în care cardul de sănătate a fost obligatoriu numărul de servicii acordate fără documentul electronic a fost dublu faţă de cel acordat în baza cardurilor. Cu toate acestea, cei care nu au card stau şi azi la cozi interminabile, în speranţa că vor reuşi să primească documentul. Pe de altă parte, medicii de familie se plâng că de la ora 10.10 nu pot folosi sistemul, care este complet blocat şi îşi trimit pacienţii acasă. A doua zi de utilizare a cardului electronic de sănătate a debutat tot cu stângul, susţin medicii de familie, care arată că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este complet blocat încă de la ora 10.10. Practic, doctorii îi pot consulta doar pe copii, însă nu le pot da acestora nici reţete compensate, nici bilete de trimitere şi nici recomandarea pentru un set de analize, cu toate că este început de lună şi laboratoarele au plafon.

Situaţia este şi mai gravă când vine vorba de bolnavii cronic, asta pentru că, dat fiind faptul că sistemul informatic a clacat, medicii de familie nu pot verifica în sistem calitatea de asigurat. „Sistemul e blocat, nu pot să fac nimic. Am trimis acasă oameni în baston, aşa ceva nu este normal. Nicăieri în ţară nu merge sistemul, nu se poate să îi plimb pe bolnavi între casă şi cabinet. În acest moment, nu-mi citeşte cardul de sănătate şi nu pot să văd nici calitatea de asigurat în sistem. Să se meargă pe un sistem paralel, este bătaie de joc”, a explicat pentru adevarul.ro Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Potrivit acesteia, cei mai mulţi cronici trec prin filtrul medicului de familie înainte de a ajunge la specialist sau în spital. „E haos, vin după reţete de boli cronice, sunt hipertensivi, sunt diabetici”, a punctat medicul de familie. Bănicioiu le-a reamintit medicilor că au obligaţia să dea consultaţii Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a transmis medicilor de familie că au obligaţia să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor. Acesta i-a mustrat pe medicii care au refuzat să acorde servicii pacienţilor pe motiv că s-a blocat sistemul informatic. Ba mai mult, Bănicioiu le-a cerut medicilor de familie să dea dovadă de responsabilitate şi profesionalism şi să respecte drepturile pacienţilor care sunt contribuabili la sistemul de sănătate.

„Ministrul Sănătăţii subliniază că, implementarea sistemului prin cardul de sănătate nu trebuie să reprezinte un pretext pentru neacordarea serviciilor medicale la care pacienţii au tot dreptul”, se arată într-un comunicat de presă.

Cardul de sănătate: câte servicii au fost acordate în prima zi de utilizare

Concret, pe 4 mai au fost acordate peste 220.000 de servicii medicale şi farmaceutice, însă doar 87.000 dintre acestea au fost validate prin carduri de sănătate. Restul au fost puse pe liste separate, aşa cum au anunţat recent oficialii, care, după ce au dat o serie de acte normative la sfârşitul lunii aprilie, vor aplica sancţiuni usturătoare medicilor care nu vor să ofere consultaţii asiguraţilor lipsiţi de card. De altfel, echipe din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate dar şi de la casele judeţene fac controale la sediile furnizorilor de servicii medicale.

„Şi astăzi continuă să sosească sesizări de la asiguraţi despre faptul că unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale fără cardul de sănătate. Solicităm în continuare pacienţilor să ne sesizeze eventualele disfuncţionalităţi pentru a le rezolva şi a ne asigura că au acces neîngrădit la servicii medicale”, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, citat într-un comunicat de presă.

70.000 de reţete, eliberate fără card de sănătate

Autorităţile, care în urmă cu doar câteva luni susţineau că în lipsa cardului de sănătate asiguraţii vor fi obligaţi să achite contravaloarea consultaţiilor sau a reţetelor din propriul buzunar, dau asigurări că serviciile acordate fără a fi validate de card vor fi decontate furnizorilor, dar monitorizate separat la nivel CNAS pentru a facilita predarea cardurilor către asiguraţii care au intrat în posesia lor. Tot pe 4 mai, au fost eliberate peste 70.000 de reţete fără card de sănătate, alte 25.000 fiind validate de card. În Capitală au fost validate cu cardul peste 9.000 de servicii, 4.000 dintre acestea fiind acordate de medicii de familie. Alte 9.000 de servicii au fost acordate fără card, 5.000 dintre ele fiind acordate de medicii de familie. „Din analiza CNAS, rezultă că numarul serviciilor medicale şi farmaceutice validate cu cardul de sănătate a crescut în a doua parte a zilei. O posibilă explicaţie ar fi aceea că unii furnizori au utilizat ieri pentru prima oară sistemul cardului de sănătate şi în prima parte a zilei au întâmpinat greutăţi în accesarea lui”, se arată în comunicatul CNAS.

Sorin Paveliu: Cardul de sănătate – „follow the money“

Nu fac parte din rândul celor care cred că cele câteva sute de persoane nemulţumite care făceau ieri cozi pe la uşile caselor judeţene de asigurări de sănătate (CJAS) reprezintă o problemă reală. Majoritatea poartă vina amânării demersului lor de a obţine cardul de sănătate. Probleme reale vor apărea când sutele de mii de analfabeţi nedeclaraţi, incapabili să folosească un card, vor trebui să declare că din motive de conştiinţă nu îl folosesc şi vor fi puşi să bată zeci de kilometri după adeverinţe de la CJAS! Am convingerea că aceasta corvoadă va fi, însă, rapid înlăturată deoarece sistemul informatic „ştie” cine este asigurat la zi, conform legii.

Cardul ar putea avea menirea blocării decontării de servicii fictive şi medicamente în numele asiguraţilor. Dar atenţie!, numele folosite erau tocmai ale pacienţilor din această categorie, bătrâni, analfabeţi etc. Acceptarea lor previzibilă în sistem fără utilizarea cardului înseamnă, de fapt, eşecul sistemului care ne-a pus pe toţi pe drumuri!

Sistemul informatic (SIUI) gâfâie în fata avalanşei de accesări de validare a cardurilor încă neutilizate. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple, există o multitudine de alte sisteme informatice obligate să facă faţă la zeci şi mii de validări concomitente. Este probabil rezultatul a configurării unei arhitecturi a aplicaţiei cârpite, trecute din mână în mână în decursul celor zece ani de existenţă. Ceea ce se vede este doar vârful icebergului. Calvarul la care sunt supuşi medicii confruntaţi cu SIUI-ul nu-l vede nimeni, fiind atomizaţi, fiecare cu experienţă şi suferinţa sa personală. Însă această problemă este una insurmontabilă, în special de natură legală şi financiară.

În opinia mea, este doar o problemă de ore până când ministrul Sănătăţii va acorda încă o derogare la utilizarea cardului, amânând obligativitatea utilizării lui cel puţin cu încă o lună. Simplele declaraţii pe la televizor din partea oficialilor din Sănătate care fac apel ca pacienţii să nu fie refuzaţi denota doar faptul că le este frică să ia decizia adecvată fără a avea acordul premierului aflat în delegaţie peste mări şi tari. Medicii ar putea să scrie reţete fără să facă dovadă prezenţei pacientului în cabinet prin introducerea cardului însă farmaciştii, în absenţa unui temei legal, se vor vedea expuşi riscului de a plăti din buzunar medicamentele eliberate persoanelor fără card. Iar această situaţie este generatoare de tensiuni, în special pentru acei pacienţi care depind de tratamente cronice continue (de ex. diabeticii). Totuşi, o întrebare nu-mi dă pace: „De ce denotă autorităţile atâta dorinţă de a finaliza procesul de distribuire şi utilizare a cardului de sănătate?”

Se spune că un prost aruncă o piatră şi zece sar s-o scoată din apă! Mă alătur şi eu celor care încearcă să găsească o explicaţie amestecului de fermitate al autorităţilor – „cine nu foloseşte cardul plăteşte serviciile”, „nu vom da înapoi, de azi sistemul este obligatoriu” cu apelurile, când mieroase, când ameninţătoare – „furnizorii nu trebuie să refuze acordarea de asistenţă medicală datorită unor disfuncţionalităţi inerente”!  

Cum nu dispun de o informatie satisfacatoare „din interior„ nu îmi rămâne decât să urmez punctul de plecare al oricarei analize aflate în impas: „follow the money”.

Îmi aduc din nou aminte de faptul că de la 1 Ianuarie 2015, buletinele de identitate urmau să fie înlocuite de carduri de identitate cu cip (şi PIN) identice cu mult comentatele carduri de sănătate. Nu am auzit că acest proces să fi demarat, iar o explicaţie ar putea fi tocmai faptul că desfăşurarea în paralel a distribuţiei celor două carduri ar fi născut un scandal şi mai mare, cel al inutilităţii cardului de sănătate ca instrument de autentificare în sistemul asigurărilor de sănătate.

Personal nu am nici un dubiu că undeva în timp, în spatele acestui proiect se află şi interese materiale individuale. Efervescenta manifestată de DNA în ultimul an ne arată o adevărată cutumă în această privinţă când este vorba de bani publici. Nimeni însă nu a fost acuzat în cazul cardului de sănătate şi probabil că nici nu va fi nici în viitor. Decesul proiectului cardul de sănătate este însă programat, este inevitabil. Pentru a se produce abandonarea acestui sistem, cardurile de sănătate trebuiau distribuite şi puse în funcţiune. Ceea ce s-a şi întâmplat. Abandonarea cardului de sanatate înainte de a fi fost pus in practică ar fi însemnat o pagubă de zeci de milioane. Acum, pentru banii cheltuiţi fără rost nu va mai putea fi tras nimeni la răspundere. Noi toţi ceilalţi vom rămâne cu drumurile şi zbaterea din aceste zile de început de mai, cu speranţa alimentată de declaraţiile aiuritoare ale politicienilor că vom avea mai multe servicii de sănătate şi mai bune.

La casele de sănătate din întreaga ţară sunt în continuare cozi. Sute de oameni au venit să-şi ridice cardurile de sănătate, obligatorii pentru orice vizită la medic.

Mulţi asiguraţi se plâng că atunci când au ajuns la medic sau la spital li s-a spus că nu pot primi îngrijiri medicale în lipsa documentului.

Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CASM Bucureşti, a declarat pentru Digi24 că persoanele care nu au intrat în posesia cardului de sănătate primesc servicii medicale în virtutea calităţii de asigurat.

Aceasta a precizat că a fost înregistrat un număr foarte mare de solicitări pentru eliberarea documentului, spre exemplu doar în weekend au fost primite online aproximativ 2.000 de cereri.

Cristian Călinoiu a recomandat ca persoanele care nu au intrat în posesia cardului de sănătate să acceseze platforma informatică de pe site pentru a verifica dacă documentul se află la CASMB.

„Avem solicitări pentru carduri care nu se află la noi, iar fiecare solicitare presupune verificări”, a spus ea.

La această oră, toate ghişeele de la CASMB sunt deschise şi toţi angajaţii sunt la lucru.

Şi în Oradea, la Casa de Asigurări de Sănătate este coadă încă de la prima oră. Zeci de oameni aşteaptă să-şi ridice cardurile de sănătate.

Probleme apar şi după ce pacienţii intră în posesia cardurilor de sănătate.

Medicii de familie spun că nu le pot activa din cauză că sistemul informatic nu funcţionează corespunzător şi apar mesaje de eroare, ceea ce întârzie consultaţiile.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei: Durează uneori zile întregi să deblochezi un card

Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, spune că oamenii nu au fost informaţi corespunzător în legătură cu aceste carduri:

Ar fi trebuit ca sistemul să se deruleze în paralel – introducerea cardului cu vechiul sistem de tratament, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit. Am feedback din toată ţara, cred că nu e niciun judeţ în care în clipa asta să meargă sistemul informatic. Cel mai frecvent nu se pot activa cardurile. Fără activarea cardurilor nu se poate face consultaţia. Chiar dacă în acest moment a apărut o modificare din partea Casei Naţionale care spune că şi pacienţii care nu au primit încă aceste carduri pot beneficia de servicii, în realitate suportul legal nu există şi aceste servicii nu pot fi decontate.

Cel mai bine ar fi fost să se meargă în paralel, să se corecteze erorile pe parcurs, să se regleze lucrurile, să se dea drumul la servere paralele, nu să dai declaraţii din partea Casei că totul merge perfect şi în realitate, deşi am atras atenţia de atâta vreme că aceste erori nu s-au rezolvat să fie toată ţara blocată la ora asta.

Ba mai mult, cardurile se blochează, iar deblocarea e un proces care necesita cunoştinţe temeinice de informatică. Şi în acest moment nu le poate debloca nimeni. Şi ca să accesezi serviciul help desk de la Casa Naţionala e pur şi simplu o încercare sortită eşecului. Durează uneori zile întregi să deblochezi un card.

Pacienţii trebuie să îşi procure cardul, să îl aibă pentru că nu se va putea evita asta. E o mişcare absolut necesară. Suntem de acord cu introducerea cardului şi cu informatizarea, dar acest lucru trebuia pregătit. Pacientii trebuie să ştie că trebuie să aibă acest card şi să îl folosească pentru servicii medicale”.

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS: Rog pacienţii care nu au nevoie de un serviciu medical astăzi să amâne iniţializarea cardului

„Noi încercăm să rezolvăm cât mai repede posibil toate neajunsurile, sesizările primite. La nivel de Casă Naţională. Am văzut că se blochează cardul cu PIN-ul. E o situaţie de început, o înţelegem, le deblocăm.

Vreau să îi rog pe pacienţii care nu au nevoie de un serviciu medical astăzi să amâne momentul iniţializării cardului pentru că dacă nu ai nevoie de un serviciu medical azi nu e obligatoriu să fie cardul iniţializat. Cardul poate fi iniţializat când ai nevoie de un serviciu medical. Şi atunci s-ar mai reduce din aglomeraţie”.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “update – BLOCAJ TOTAL SI CONTINUU CAUZAT DE NEBUNIA OBLIGATIVITATII CARDURILOR DE SANATATE: “Nu e niciun judet in care in clipa asta sa mearga sistemul informatic. Cel mai frecvent nu se pot activa cardurile” (VIDEO)/ PRIMELE INTREBARI DESPRE MEGA-AFACEREA INFORMATIZARII SISTEMULUI SANITAR

  1. http://www.evz.ro/nebunia-din-sanatate-se-lasa-cu-proces-nu-exista-suport-legal-pentru-decontarea-serviciilor-medicale-fara-card.html

    Sotiei i-a eliberat concediu prenatal medicul de familie fara sa poata folosi adeverinta de asigurat in sistem, a crezut ca e doar o eroare de soft si se va remedia. Lucrurile se fac cu buna stiinta.

  2. Pingback: Acuze dure ale medicilor de familie pe tema cardurilor de sanatate: CNAS DEZINFORMEAZA SI MANIPULEAZA PENTRU A MASCA DEZASTRUL | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare