De ce unii ierarhi ai Bisericii noastre premiaza marionetele care au distrus tara? BOC PRIMESTE CRUCEA TRANSILVANA DE LA MITROPOLITUL ANDREI, iar BOR o impunsatura, via Deutsche Welle, pe tema Catedralei Mantuirii Neamului

2-08-2011 9 minute Sublinieri

catedrala mantuirii neamului

Un reportaj al Deutsche Welle ataca finantarea, din bani publici, a Catedralei Mantuirii Neamului, proiect definitoriu pentru patriarhul Daniel, in timp ce finantarea scolilor si a spitalelor sufera. Mai mult, DW acuza si finantarea a 4000 de biserici cu ajutor de la stat in ultimii 20 de ani.

Reportajul a starnit o droaie de comentarii previzibil de adversare Bisericii, cu multe afirmatii care fac parte deja dintr-o placa uzata care, periodic, este pusa la urechea opiniei publice si care suna tot mai gajait si ragusit, dincolo de notele false continute. Indiferent de autor (oricum nivelul de cunoastere teoretica si practica a fenomenului Biserica este zero la acesti comentatori) comentariile sunt intotdeauna la fel, reducandu-se la doua-trei idei: Biserica ar fi un parazit al bugetului public si folosirea acestor bani ar fi o forma de abuz asupra cetateanului (ca doar traim intr-un stat laic, adauga cei care au o bruma de ideologie in plus la CV).

Nu ne pierdem vremea cu astfel de idei, ci vom face urmatoarele observatii:

– e drept ca finantarea spitalelor si a scolilor sufera, insa e nedrept si manipulatoriu sa spunem ca sufera din cauza finantarii Catedralei;

– in acest sens, e perfect legitim argumentul adus de Biroul Patriarhal – finantarea integrala a stadionului National Arena nu a starnit protestele nimanui; daca acceptam insa ca statul trebuie sa finanteze astfel de locatii, atunci nu avem un argument pentru respingerea finantarii partiale a unui locas de cult public. Adica, nu ne deranjeaza ca se construiesc stadioane, sali de sport, ca se organizeaza mega-meciuri de box, dar ne deranjeaza finantarea Catedralei sau chiar a unor biserici? E ceva ipocrit in aceasta atitudine. Nu toti suntem microbisti, nu toti suntem fani ai boxului (unii poate ca sunt chiar impotriva), dar toti am contribuit la astfel de proiecte nationale.

– este nedrept si manipulatoriu sa acuzi ridicarea a 4000 de biserici in ultimii 20 de ani, dupa ce ai avut o perioada de comunism in care bisericile (chit ca erau situri istorice) au fost demolate. In plus, construirea Catedralei chiar este ceva diferit fata de ridicarea unor locasuri de cult de cele mai multe ori cerute de comunitatea locala.

Dar… dincolo de aceasta atitudine ipocrita si ideologica a mass-mediei sau a mediilor oengiste care au pe agenda atacarea Bisericii, asistam, trebuie sa o recunoastem, si la o realitate trista: legaturile complice si primejdioase dintre capii Bisericii si putere. In acest sens, am avut deja o reflectie pe marginea acestei teme:

PUTERE SI BISERICA: ‘legaturi primejdioase’ sau o apropiere care poate costa foarte mult…

(…) Asadar, orice ”dar” facut de puterea guvernamentala Bisericii este un ”dar” interesat cu finalitate practica – votul. E modalitatea mai comoda a guvernantilor de a incerca sa isi pastreze electoratul sau a castiga unul nou decat in a guverna… bine o tara. Asa se face ca la noi asistam la o situatie care pare contrara tendintei manifestata in cealalta mare tara ortodoxa europeana pusa la jugul austeritatii si la stalpul infamiei datoriei publice – Grecia. In Grecia biserica e pusa sub presiunea impozitarii, dusa pana acolo incat s-ar putea ca si Athos-ul sa fie obligat la platirea taxelor, lucru fara precedent istoric. De asemenea, se intentioneaza scaderea fondurilor bugetare acordate Bisericii pentru plata salariilor clericilor. E drept ca acolo guvernul e socialist si din respect fata de culoarea rosie si sortul masonic trebuie sa cante aria traditionala anti-Biserica. Insa austeritatea a si oferit motivele pentru care o asemenea atitudine sa fie mai agresiva. Cert este ca si acolo se apropie decontul in care Biserica, pusa la zid, trebuie sa justifice de ce nu plateste taxe si impozite, de vreme ce… a primit fonduri de la stat si chiar si de la Uniunea Europeana. Grecii, care au lasat memoriei colective un proverb sugestiv (sa nu crezi in greci nici cand iti fac daruri), ar fi trebuit sa stie mai bine ce risca din asemenea apropieri.

La noi, in schimb, observam o ‘gudureala’ suspecta a guvernantilor fata de Biserica si fonduri care sunt acordate cu generozitate in conditiile in care sunt taiate cu asprime si batjocura cinica din alte parti, si fonduri speciale acordate pentru Catedrala Mantuirii Neamului, visul faraonic de o noapte prelunga de vara a intai-statatorului BOR. Nici ca se putea ceva mai daunator pentru Biserica decat aceste linguseli care isi vor cere si ele, in curand, decontul. In conditiile in care in fata natiunii intregi, guvernul taie salarii si pensii, desfiinteaza spitale, restrange scolile, in conditiile in care dai dovada de autism perfect si de masuri cinice si nemiloase, onctuozitatea ”evlavioasa” cu care strecori niste bani in vistieria Bisericii este perfet identica cu modul in care unii dintre noi, nedusi la biserica, cred ca scapa de Judecata dand bani preotului. Un soi de “indulgente” meta-secularizate.

Astfel de gesturi nu fac decat sa revolte si sa inraiasca si mai mult pe cei instrainati de Biserica, si inca pe motive care par justificate, nu din aberatii ideologice. Efectul va fi o scadere in popularitate a Bisericii si o transferare partiala si catre aceasta a valului de nemultumiri indreptat inspre puterea lumeasca. Ca oricum inceputul a fost facut si, pe fondul crizei, si Biserica a scazut in incredere. Pana la urma aici este miza mai profunda: saparea increderii in Biserica, tararea ei in murdaria puterii. (…)

Si cam asta se intampla in acest moment.

Dar, daca proiectul faraonic atat de drag Patriarhului Daniel era previzibil ca si reactiile starnite de el, mai trista este atitudinea noului Mitropolit de Cluj, Andrei, care s-a dus in satul natal al primului ministru, Emil Boc, pentru a-l premia cu o inalta distinctie ecleziala, fie si… in lipsa. Este o atitudine de slugarnicie care doare si care face contrast puternic cu atitudinea fostului mitropolit Bartolomeu Anania, care i-a dat cu flit aceluiasi premier cand acesta, persoana importanta, incerca sa sara peste coada pentru a se mirui ”peste rand”.

Totusi, cum este posibil sa oferi o inalta distinctie bisericeasca unui premier care executa cea mai antiumana si antinationala politica dusa de vreun guvern posdecembrist, si care… tocmai ce participa la o sedinta cu reprezentantii troicii FMI-UE-BM prin care se pune pe butuci o tara intreaga? FOARTE TRIST…

O noua catedrala este construita in centrul Bucurestiului, costurile ridicandu-se la 600 de milioane de euro. Guvernul roman sustine financiar proiectul, in timp ce numeroase scoli si spitale sunt inchise in intreaga tara din lipsa de fonduri, se arata intr-un reportaj realizat de televiziunea germana Deutsche Welle.

Lucrarile de constructie la Catedrala Mantuirii Neamului avanseaza rapid. Edificiul va avea 125 de metri inaltime si va eclipsa Casa Poporului construita de Nicolae Ceausescu. Dictatorul a distrus numeroase biserici in anii `80, insa guvernul actual doreste sa pastreze relatii apropiate cu Biserica Ortodoxa.

Banii pentru constructia viitorului lacas de cult “nu par sa fie o problema. Biserica si Guvernul vor plati impreuna costurile de 600 de milioane de euro pentru ridicarea edificiului. Statul a donat deja terenul pentru constructie, evaluat la circa 200 de milioane de euro, in ciuda protestelor“, spun jurnalistii de la Deutsche Welle.

Biserica Ortodoxa Romana, cel mai mare grup religios din aceasta tara, se bucura de tot mai multa popularitate. Cresterea saraciei, pusa pe seama politicienilor, i-a indreptat pe multi spre biserica“, explica televiziunea germana.

Totodata, jurnalistii de la Deutsche Welle mentioneaza ca “in ultimii 20 de ani, peste 4.000 de biserici au fost construite in Romania, multe cu sustinere guvernamentala. Statistic, acest lucru inseamna ca la fiecare doua zile o noua biserica este terminata. Intre timp, trei scoli sunt inchise in fiecare zi si din ce in ce mai multe spitale, iar acest lucru nemultumeste multi oameni“.

Constructia Catedralei Mantuirii Neamului ar urma sa fie finalizata in trei ani. “Si probabil va fi… asta pentru ca sume importante de bani sunt inca alocate Patriarhiei Romane, in ciuda crizei financiare din tara. Se pare ca Palatul Parlamentului va avea in curand un frate mai mare”, incheie Deutsche Welle.

Întrucât mai sunt unele persoane şi grupări care continuă să conteste în ţară şi străinătate necesitatea şi oportunitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului în Bucureşti, Patriarhia Română face precizarea că Noua Catedrală este o necesitate şi un simbol:

1. Necesitatea liturgică
Numai cine slujeşte sau participă la momentele solemne liturgice şi la ceremoniile bisericeşti din actuala Catedrală patriarhală cunoaşte dificultăţile pe care le creează lipsa acută de spaţiu în desfăşurarea normală a slujbelor religioase. Actuala Catedrală patriarhală, construită la mijlocul secolului al XVII-lea (1656 – 1658), a fost iniţial biserică mănăstirească, devenită ulterior catedrală mitropolitană în anul 1668, iar din anul 1925, odată cu înfiinţarea Patriarhiei Române, ea serveşte în mod provizoriu drept Catedrală patriarhală până la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, aşa cum se menţionează în pisania scrisă deasupra uşii de intrare de patriarhul Miron Cristea, după lucrările de restaurare din anii 1932 – 1935. Toate catedralele mitropolitane din provinciile româneşti sunt cu mult mai încăpătoare decât actuala Catedrală patriarhală şi oferă clerului şi credincioşilor condiţii mai bune pentru desfăşurarea cultului.

2. Necesitatea publică
Potrivit Legii cultelor nr. 489/2006, cultele sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică (art. 8, alin. 1). În Catedrala Mântuirii Neamului vor fi organizate ceremonii religioase cu caracter public – naţional, ca de exemplu pomenirea eroilor neamului românesc la sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua eroilor, (unul din hramurile viitoarei Catedrale patriarhale) şi a eroilor din Decembrie 1989 sau slujba de Te-Deum la Ziua Naţională – 1 Decembrie. În acelaşi timp, în Catedrala Mântuirii Neamului se vor desfăşura alte ceremonii, aniversări sau comemorări cu caracter naţional şi internaţional, vor fi primiţi oaspeţii din străinătate şi vor fi organizate evenimente cu semnificaţie religioasă, congrese, conferinţe şi alte manifestări ale preoţilor şi tinerilor români din ţară şi străinătate. Utilitatea publică a viitoarei Catedrale patriarhale va fi evidenţiată şi de amenajarea spaţiului generos de aproape 6 hectare din jurul ei ca parc public, mărind suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti.

3. Simbol al unităţii dintre lucrarea spirituală şi socială a Bisericii
În ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului, lucrarea spirituală de ordin liturgic, catehetic şi omiletic se va desfăşura în unitate şi completare cu lucrarea social-culturală – prin Centrul de conferinţe şi Muzeul creştinismului românesc –, social-filantropică – prin cantina şi căminul pentru pelerini – şi social-medicală – prin Centrul de diagnostic şi tratament –, toate în incinta Catedralei noi.

4. Simbol al unităţii dintre generaţii şi al românilor de pretutindeni
Catedrala Mântuirii Neamului prin stilul arhitectonic tradiţional bizantin-românesc va fi reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român. Picturile şi mozaicurile viitoarei Catedrale patriarhale vor include sfinţi şi lăcaşuri de cult reprezentative din toate provinciile româneşti şi chiar ale comunităţilor de români din afara României.

5. Simbol al demnităţii naţionale
Biserica Ortodoxă Română este astăzi singura între Bisericile ortodoxe fără o catedrală reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român. În mai multe ţări din lume, Catedrala din capitală se numeşte catedrală naţională. De exemplu, National Cathedral din Washington este catedrală naţională, în care au loc şi ceremonii cu valoare de simbol naţional. De remarcat faptul că în Bucureşti a fost construit stadionul National Arena cu o capacitate de 55.000 de locuri, din fonduri publice, fără mari proteste în legătură cu oportunitatea acestui obiectiv sportiv naţional. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi construită doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate.

6. Complementară şcolilor şi spitalelor din România
Noua Catedrală patriarhală nu poate fi pusă în concurenţă sau opoziţie cu şcolile şi spitalele din România, aşa cum fac cei ostili construirii ei, deoarece ea este complementară acestora. Şcolile publice din România sunt concurate şi completate de multe şcoli particulare, apărute după 1990, aşa cum spitalele şi alte unităţi medicale de stat sunt concurate şi completate de centre medicale private. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului nu poate fi înlocuită de una privată, deoarece Catedrala este un simbol al unei mari comunităţi în rugăciune, al unui oraş întreg.

Biserica este singura şcoală care nu se finalizează cu examenul de bacalureat sau cu studiile de doctorat, ci rămâne permanent o şcoală spirituală pentru toată viaţa, care îndrumă oamenii să caute viaţa cerească veşnică, încă din timpul vieţii lor pământeşti. În plus, ea este singurul spital care vindecă pe om de păcate prin iertare şi prin cultivarea virtuţilor spre a dobândi sănătate sufletească şi iubire curată pentru armonia în familie şi societate.

Aşadar, Biserica este şcoală spirituală şi spital duhovnicesc, complementară tuturor şcolilor şi spitalelor publice. De aceea, la solicitarea Bisericii, în şcolile publice se predă şi religia care educă pe copii şi tineri în spiritul valorilor perene şi eterne, completând astfel disciplinele ştiinţifice, iar în spitale sunt prezenţi preoţi de caritate care ajută şi completează practica medicală ştiinţifică, întrucât omul este nu numai trup, ci şi suflet.

7. În concluzie, este mai util şi mai demn să construim cu bucurie un spaţiu-simbol al comuniunii, decât să apărăm cu patimă un vid spiritual!
Acest adevăr este confirmat de mulţimea clericilor şi credincioşilor români care deja au început să ofere cu bucurie bănuţul lor pentru Catedrala care reprezintă dorinţa lor de întărire în credinţă şi de înălţare în demnitate.

  • Gandul

(Marian Sultanoiu): Catedrala Mântuirii Neamului a ieşit prima din criză

De obicei, nu mă dau în vânt după reportajele făcute de media internaţionale prin tomberoanele de gunoi ale României. Mi se par superficiale, câteodată chiar rău-intenţionate.

Jurnaliştilor de la Deutsche Welle le dau, însă, dreptate. Punctul lor de vedere este absolut rezonabil. Biserica autohtonă, ca instituţie, îşi pierde din forţă şi credibilitate, pe măsura multiplicării, la infint, a bisericii ca pseudolăcaş al sfinţeniei, ori ca explozie trufaşă, pe verticală. Oricâtă dumnezeire s-ar fi strâns în trupul chircit de boală şi muncă al enoriaşului îngenuncheat de societate şi altar, nu justifică în vreun fel faptul că un guvern alocă sute de milioane de euro pentru construirea unei catedrale megalomanice şi a unei puzderii de biserici şi bisericuţe, în paralel cu închiderea a sute de spitale şi şcoli pe motiv de reformă şi lipsă a banilor.

Alocarea unor astfel de sume nu poate fi justificată nici măcar ca investiţie. Dintre miile de biserici construite după Revoluţie – potrivit DW, în medie, cam una la două zile – multe n-au făcut decât să rezolve problema locurilor de muncă pentru numeroasele promoţii de teologi. O biserică nouă, o parohie nouă, o casă parohială nouă, pe banii comunităţii, sunt primite mereu cu pioşenie, cu cruci largi şi cu mătănii bătute în sunet sacadat de toacă. Ce primesc credincioşii la schimb? Morală creştină, prea puţin; consecinţele vreunui apel la întrajutorare, făcut de sfinţii părinţi, la vreo slujbă de seară sau de dimineaţă, în caz că vreun enoriaş a păţit un necaz – cine ştie cum; o vizită a unui preot, din sufletul lui, la casa vreunui bolnav, plătitor la cutia milei – da de unde?; o programare a vreunei întâlniri între reprezentanţii Bisericii şi cei ai statului, în contextul căreia, primii să susţină cauza “fiilor” ajunşi la capătul puterilor – nici vorbă; vreo chitanţă pentru lumânări, acatiste, pomelnice, maslu, sfeştanii ori botezuri de sărbători – Doamne apără şi păzeşte. Păi să fim mulţumiţi dacă ne-auzim numele morţilor în vreo citanie de acatist, dacă nu contribuim cum se cuvine şi cu frica lui Dumnezeu, la patrafirul popii.

În schimb, reprezentanţii statului sunt cinstiţi, cum se cuvine, pentru susţinere şi credinţa lor nestrămutată în valorile Bisericii.
De exemplu, duminică, premierul Emil Boc, cu tot neamul lui, au primit de la Mitropolitul IPS Andrei, diplome şi distincţii, după cum urmează: premierului i-a fost acordată “Crucea Transilvană”, pentru “ataşamentul faţă de Biserica Ortodoxă şi sprijinul acordat Mitropoliei Clujului”. Preotului paroh din Răchiţele, Teodor Boc (fratele premierului) – “Crucea Arhiepiscopală”. Diplome de “aleasă cinstire” au fost acordate şi unor locuitori sau fii ai satului printre care primarului comunei Mărgău, Sorin Suciu, Mihaelei Boc, nepoata premierului, şi lui Ioan Boc, fratele premierului, în semn de mulţumire pentru sprijinul acordat lucrărilor de restaurare a bisericii din Răchiţele.

Acuma ce să spun… La câte au făcut Boc şi familia sa pentru Biserică, ar merita să fie pictaţi, cu toţii, pe peretele naosului de la cel puţin trei biserici.
Ca să-l bată pe Becali, că e numai în două…

Premierul Emil Boc, decorat cu “Crucea Transilvană” de către mitropolitul IPS Andrei

Mitropolitul IPS Andrei i-a acordat, duminică, premierului Emil Boc cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, “Crucea Transilvană”, pentru “ataşamentul” acestuia faţă de Biserică, distincţia fiind acordată în cadrul sărbătorii “Fiii satului” de la Răchiţele, localitatea natală a lui Boc.

IPS Andrei a anunţat, duminică, la finalul slujbei de liturghie, pe care a oficiat-o la biserica din satul Răchiţele, judeţul Cluj, că distincţia i-a fost acordată premierului Emil Boc în semn de recunoştinţă pentru “ataşamentul faţă de Biserica Ortodoxă şi sprijinul acordat Mitropoliei Clujului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mitropolitul Clujului a spus că deoarece premierul nu a fost prezent distincţia îi va fi înmânată ulterior, probabil la Bucureşti.

“Am acordat domnului prim-ministru Emil Boc distincţia «Crucea Transilvană», cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, în semn de recunoştinţă pentru ataşamentul faţă de Biserica Ortodoxă Română şi pentru sprijinul oferit Mitropoliei Clujului. Distincţia îi va fi înmânată ulterior, mai repede îi înmânăm «Crucea Transilvană» la Bucureşti, decât la Răchiţele”, a spus ISP Andrei, adăugând că acordarea distincţiei lui Emil Boc nu are nicio conotaţie politică.

IPS Andrei a mai acordat “Crucea Arhiepiscopală” preotului paroh din Răchiţele, Teodor Boc (fratele premierului), şi mai multe diplome de “aleasă cinstire” unor locuitori sau fii ai satului, printre care primarul comunei Mărgău, Sorin Suciu, Mihaela Boc, nepoata premierului, şi Ioan Boc, fratele premierului.

Diplomele au fost acordate ca mulţumire pentru sprijinul oferit lucrărilor de restaurare a bisericii din sat. IPS Andrei a participat şi a oficiat, în fruntea unui sobor de preoţi, slujba de liturghie la biserica din Răchiţele, manifestarea făcând parte din sărbătoarea “Fiii satului”, aflată la prima ediţie. În cadrul manifestării vor fi înmânate mai multe diplome din partea Primăriei Mărgău unor locuitori şi fii ai satului care au plecat din comună şi va avea loc un spectacol folcloric pe o scenă amplasată în faţa Căminului Cultural.

Motto-ul sărbătorii “Fiii satului Răchiţele” este “cunoaşte-ţi şi iubeşte-ţi locul natal, iar la vremea ta adaugă-i ceva la înflorire”. La manifestare sunt prezente peste 800 de persoane, printre care parlamentari, primari de alte comune, consilieri judeţeni şi prefectul de Cluj, Florin Stamatian. Premierul Emil Boc era aşteptat să participe la sărbătoare, dar acesta a rămas la Bucureşti pentru negocieri cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.


Categorii

IPS Andrei Andreicut, Opinii, analize, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “De ce unii ierarhi ai Bisericii noastre premiaza marionetele care au distrus tara? BOC PRIMESTE CRUCEA TRANSILVANA DE LA MITROPOLITUL ANDREI, iar BOR o impunsatura, via Deutsche Welle, pe tema Catedralei Mantuirii Neamului

  1. se pare ca functioneaza foarte bine legea trocului : imi dai , iti dau . Daca Boc a deschis punga pentru catedrala , a deschis si Patriarhia cartea de onoare , prin PS Andrei dar asta doar pentru ochii lumii . Adica este cat se poate de fatisa facuta lucrarea pentru ca noi , prostii satului , sa credem ca in felul asta Patriarhia a incheiat statul de plata cu Boc . Ceea ce nu vor sa stim este cat de mult se va implica Patriarhia si slujbasii ei in politica viitoarei campanii electorale sau cat de mult trebuie sa inchida ochii la grozaviile infaptuite de guvernanti . Un troc pe fata , unul pe dos …

    Mai este o problema : pe ” radio-sant” se zvoneste ca Boc ar apartine cultului penticostal ( si foarte rar iese fum fara sa fie si ceva foc prin preajma ) , prin urmare ma intreb daca PS Andrei a facut bine dand o Cruce unuia care , nu numai ca nu crede in Puterea Ei , ci o considera simbol idolesc , chip cioplit . Dar mai bine sa nu fim atat de carcotasi si sa dam crezare PS Andrei .

  2. Atata timp cat Dumnezeu ingaduie ca unii din pastorii nostrii sa se impartaseasca cu nevrednicie in Sfantul Altar,iar carmuitorii nostrii sa se trezeasca ca prin minune in fiecare dimineata,inseamna ca inca mai este loc de pocainta pentru noi.
    Asta nu inseamna ca nu trebuie sa stam drepti,sa stam cu frica…
    Mereu m-am intrebat mereu care este granita dintre marturisire si judecata aproapelui.Cu adevarat am pierdut doi mari parinti anul acesta.Sfintiile Lor aveau discernamantul care ne lipseste noua.Secerisul este mult,v-a mai ridica Domnul oameni?

  3. da , nenea Boc a tinut sa precizeze mai demult ca nu are treaba cu penticostalii , prin urmare radio-santul a mintit de data aceasta :
    http://www.gov.ro/precizare__l1a103829.html

  4. @ fane:

    Da, nu cu penticostalismul era problema aici, ci cu anihilarea vocatiei (chemarii) profetic-marturisitoare a Bisericii. Nu e o cadere din har, cum zic stilistii si simpatizantii lor, dar este o tradare morala, in sens de abandon (macar partial) in fata puterii lumesti criminale, care ne lasa mai singuri si mai descoperiti. Asta doare foarte tare, dar era si previzibil. Nicidecum nu judecam prin asta persoana IPS Andrei, ci simplul fenomen, indiferent cine i-ar fi autor.

    @ Cristi-G:

    Nu inseamna decat ca trebuie sa vedem, sa ne indureram, sa plangem si sa ne plangem. Nu avem dreptul sa sarim la beregata mai-marilor nostri sau “sa ne tragem cu ei de bracinari”, insa nici sa ne facem ca nu e nimic si ca negrul este alb. Pe de alta parte, nici sa ne pornim cu revolta si nici sa generalizam dezamagirile si asupra celor care nu fac acest gen de compromisuri. Suntem madulare ale trupului si ne doare, ne intristeaza… Si:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/07/28/parintii-arsenie-papacioc-si-proclu-nicau-despre-judecarea-preotilor-video/

    Repet foarte mult, si cu scuze ca am facut aceste repetari: suntem vinovati noi de greselile altora. Asta este. Daca intreaga tragedie a omenirii e in functie de nenorocirea vietii noastre! Ca daca e iubire, e iubire, nu ne mai jucam.

    … cu totii suntem plini de compromisuri, tradari si lasitati, mai mici sau mari.

  5. Santajul cu dosarul… care dosar fiind facut de Securitate are relevanta ZERO. Oricum, nu am inteles niciodata de ce informatorii sunt demonizati, iar ofiterii de securitate care i-au santajat nu. 🙁
    Cit a fost preot la Turda IPS Andrei a fost magnific, ce a devenit dupa…Dumnezeu stie… In prezent nu sunt informatii negative despre dinsul. Sau nu le stiu eu…
    Sper sa fie vorba doar de o diplomatie bizantina si nu de altceva. Timpul va arata ce aluat are mitropolitul.
    Oricum. Parerea mea este sa nu ne grabim sa judecam vladica. Domnul ne va descoperi, cu sigurant,a pe cine avem la Cluj.

  6. @ Miron Stelian Daniel:

    Absolut de acord. Nu credem ca se pune problema decat de o frica si o slabiciune mult prea mare si de presiuni de alta intensitate si anvergura cu care se confunta de cand este la Cluj. La Alba stim ca a facut fata foarte bine greco-catolicilor, dar avea si sprijinul Vladicai Bartolomeu si al PF Teoctist, cand traia. Acum… e mult mai greu. Iar Rotary-stii si francma… politrucii au pretentii mari de tot. Numai preot sau episcop (dreptcredincios) sa nu fii in ziua de azi…

  7. Deunazi ascultam un preot din Ropmânia sustinând cauza Catedralei Mântuirii Neamului, zicând ca uite… Stefan cel Mare dupa fiecare batalie castigata, mai zidea o biserica, si nu statea sa se gandeasca la cât de grea era si atunci viatza pentru poporul sau. Doar zidea biserica, ca trebuia zidita, jertfa pt izbânda. Astazi poporul se plânge ca-i greu, dar daca mergi in oncologie, zicea parintele, si-i vezi pe bolnavi nu te vei mai plânge ca-i greu. Dar sa nu uitati cica, cand mergeti la oncologie sa luati si-o sacosa de portocale sau de mere pt bolnavi!
    E drept ca multi vor spune: iti convine dumitale, parinte sa vorbesti…
    Adica, vezi Doamne… el se bucura de-o viata mai dulce, si-o recunoaste public: asa-i!
    Dar daca l-a facut Domnul preot! Ce sa faci?!

    Acuma… eu stiu ca mai de mult preotul era disponibil si noaptea credinciosilor in necaz, dar in ziua de azi telefonul multora e inchis de la ora 20h seara. Stiu, avem preotii pe care-i meritam.
    Insa eu cred ca e o atitudine care arata clar ca nu la edificarea sufletelor lucreaza unii, ci ca sustin cu ardoare edificarea de ziduri!
    Si, hai sa fim seriosi…! Cine-i in rolul lui Stefan cel Mare,aparator al credintei, in toata povestea asta? O fi Patriarhul? Dupa care izbânda?
    Mai bine nu publicati.

  8. Iar parintele Iustin se chinuie de unul singur sa fac o manastire normala pentru eroii neamului ucisi de comunisti la Aiud si in toata tara :(. Cu 600 de milioane de euro facea si la Pitesti si la Gherla si la Canal o manastire pentru eroii si martirii neamului.

  9. Pingback: FUNDATIA SOROS ARE O SINGURA OBSESIE: ORTODOXIA. Dupa ce a "sondat" orele de religie, acum se ocupa de PORTRETUL "ULTRA-ORTODOXULUI" si ne anunta ca romanii nu vor Catedrala Mantuirii cu bani de la stat
  10. Pingback: PONTA “CHEVRONICUL” gratulat de Mitropolitul Andrei cu “CRUCEA TRANSILVANA” - Recomandari
  11. Pingback: Parintele Mihai-Andrei Aldea: PRIGOANA ANTI-ORTODOXA A INCEPUT IN MOD OFICIAL! “Si mi se pare mai mult decat evident ca ESTE DOAR INCEPUTUL! Pregatiti-va pentru incercari mari, uitati-va la Sfintii Inchisorilor si fiti gata sa le urmati!” - Re
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare