PREASFINTITUL BENEDICT VESA (BISTRITEANUL) – ales si hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a devenit cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română (VIDEO, FOTO, TEXT)

25-02-2020 9 minute Sublinieri

Radio Renasterea:

Arhimandritul Benedict Vesa a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Arhimandritul dr. Benedict Vesa, secretar eparhial și lector universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Astăzi, 13 februarie 2020, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul ședinței a avut loc alegerea Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Sfântul Sinod l-a ales, prin vot secret, pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Benedict Vesa ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu 35 de voturi din 51 de voturi valabil exprimate.

Noul Episcop-vicar ales va purta titulatura Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Arhim. Benedict Vesa va deveni cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română, împlinind astăzi vârsta de 36 de ani.

Hirotonia și instalarea vor avea loc în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, duminică, 23 februarie 2020.

Citește și Primele declarații ale Episcopului-vicar ales Benedict Bistrițeanul

Arhim. Benedict (Valentin-Cosmin) Vesa s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.

Între anii 1999-2004 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia. În perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. În anul 2010 a absolvit un master în Teologie Ortodoxă Sistematică în cadrul aceleiași facultăți.

În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia.

Între anii 2010-2013 a urmat studii universitare de doctorat la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia (2010-2011), fiind transferat la Școala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2013), unde a și obținut titlul de doctor în Teologie, la disciplina Spiritualitate Ortodoxă, cu titlul lucrării: „Cunoaşterea lui Dumnezeu la Sfântul Isaac Sirul. Itinerariul spiritual de la «dreptatea ascetică» la «dragostea duhovnicească»”, sub îndrumarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în calitatea de profesor universitar doctor, titularul şi specialistul disciplinei de Spiritualitate ortodoxă, de la facultatea clujeană.

Urmează un al doilea doctorat, în studii istorice și istorico-religioase, în perioada 2012-2016, la Universitatea din Padova, Italia.

Începând cu anul 2012 este secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2014-2016 asistent universitar, iar din 2016 până în prezent lector universitar).  În prezent, predă și un workshop/ curs facultativ de Limbă și literatură siriacă, cu scopul de a dobândi o mai bună familiarizare cu literatura patristică a acestei tradiții, analizată în context istoric și cultural-lingvistic. De asemenea, din anul 2013 este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.

În data de 17 ianuarie 2015 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei).

În 24 ianuarie 2015 a fost hirotonit ierodiacon, iar în data de 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

La 1 ianuarie 2016 a fost hirotesit protosinghel.

La sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit.

La data de 2 decembrie 2018 a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici.

Este autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate (în special de cultură și spiritualitate siriacă) publicate în reviste recunoscute național și internațional.

A participat la numeroase simpozioane și conferințe duhovnicești atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a susținut multe conferințe și meditații duhovnicești pentru preoți, elevi, studenți și  credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Este colaborator permanent al Revistei Renașterea, precum și al postului de Radio Renașterea.

De asemenea, este un bun cunoscător al limbilor clasice (siriacă, greacă și latină), dar şi al principalelor limbi de circulaţie internaţională (engleză, franceză și italiană).

Citește și Sfântul Sinod s-a întrunit la Patriarhie. În cadrul şedinţei va fi ales noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului 

***

Mitropolia Clujului:

Noul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, hirotonit în prezența a mii de credincioși

Sute de preoți și mii de credincioși, oameni de cultură, autorități județene și centrale au participat duminică, 23 februarie 2020, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la hirotonia părintelui arhimandrit Benedict Vesa, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Sfânta Liturghie și hirotonia întru episcop-vicar au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu un sobor de opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, din care au făcut parte:

  • Înaltpreasfințitul Părinte IRINEU, Arhiepiscopul Alba Iuliei,
  • Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,
  • Preasfințitul Părinte VISARION, Episcopul Tulcii,
  • Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului,
  • Preasfințitul Părinte GURIE, Episcopul Devei și Hunedoarei,
  • Preasfințitul Părinte MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
  • Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului,
  • Preasfințitul Părinte TEOFIL de IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

De asemenea, a asistat și Preasfințitul Părinte VASILE Flueraș.

În cadrul slujbei de hirotonie întru arhiereu, părintele arhimandrit Benedict Vesa a răspuns întrebărilor Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a ierarhilor prezenți, printr-o mărturisire de credinţă. În continuarea slujbei, candidatul a fost hirotonit episcop, primind veşmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea şi mitra.

Răspunsurile la slujbă au fost oferite de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultă­ţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, care a amintit semnele anunţate în Sfânta Scriptură privind venirea Mântuitorului Iisus Hristos la Înfricoşătoarea Judecată şi care va oferi fiecăruia răsplată după faptele sale.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a citit Actul Patriarhal, prin care noul ierarh a fost recunoscut ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura de Bistrițeanul și a prezentat atribuțiile noului episcop-vicar:

„Să lucreze în comuniune cu ceilalţi ierarhi şi să-şi îndeplinească cu responsabilitate misiunea la care a fost chemat în calitate de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. De asemenea, asteptăm să arate iubire de Biserică și de neamul românesc, să apere și să promoveze valorile creștine ortodoxe, să arate grijă părintească pentru parohii și mănăstiri, să sprijine cultura creștină și să ocrotească patrimoniul sacru românesc. Să manifeste dragoste părintească față de clerul și de dreptcredincioșii creștini mireni, tineri și vârsnici, precum și să coopereze cu autoritățile de stat pentru binele Bisericii și al poporului român, făcându-se tuturor călăuză întru păstrarea neștirbită a dreptei credințe și a rânduieilor Bisericii noastre ortodoxe strămoșesti”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a dăruit noului episcop-vicar mantia şi toiagul, însemne ale slujirii arhiereşti, iar Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat credincioșii în noua sa demnitate. Vezi întreaga ceremonie aici.

„Părintele episcop-vicar Benedict Bistrițeanul pornește astăzi la misiune într-o lume dificilă, cu multe probleme, însă avem nădejdea că Cel ce L-a chemat la misiune îl va ajuta. Misiunea este un criteriu fundamental al Bisericii, nu numai în sensul că Biserica este instrumentul misiunii, ci și că ea, Biserica, este scopul sau realizarea misiunii. Toate i le punem la suflet Preasfințitului Părinte Benedict Vesa Bistrițeanul, acum când a primit dumnezeiescul har al arhieriei și îi urăm, în calitate de Arhiepiscop și Mitropolit al său, să se lupte lupta cea bună și îi zicem dimpreună cu Sfântul Pavel: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția”, (1 Timotei 4, 12) și îl rugăm pe Dumnezeu ca armonioasa noastră conlucrare să fie înspre folosul clerului și credincioșilor din această Arhiepiscopie” a spus Părintele Mitropolit Andrei, care, totodată, i-a dăruit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o cruce de binecuvântare.

Au luat cuvântul pentru a adresa felicitări noului episcop-vicar, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, și președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop.

La final, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a mulțumit lui Dumnezeu, precum și tuturor celor care l-au ajutat în formarea sa duhovni­cească şi intelectuală. Totodată, a remarcat că l-a luat drept model şi protector în slujirea sa arhierească pe Sfântul Nicolae Velimirovici. Cuvântul integral aici.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în vârstă de 36 de ani, a devenit cel mai tânăr membru al Sfântului Sinod. A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 13  februarie 2020, la Reşedinţa patriarhală, iar sâmbătă  seară, 22 februarie 2020, după slujba Vecerniei, a avut loc ipopsifierea sau rânduiala chemării la această treaptă a slujirii.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Noul episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a primit în dar un clop cu pană de păun din partea tinerilor bistrițeni

Preasfințitul Benedict Bistrițeanul: „Pornesc la drum cu nădejde, cerându-vă tuturor rugăciunea pentru mine”

Cuvântul Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul la instalarea sa ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, rostit duminică, 23 februarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.


 

ÎPS Voastră Părinte Mitropolit, ÎPS Voastră, PS Voastre,

Cuv. și PC frați preoți, PC Maici,

Domnule Ministru,Onorate oficialități,

Fraților, surorilor, dragi tineri,

Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia” (1 Timotei 4, 12)

Proorocul Moise păștea oile socrului său în jurul Muntelui lui Dumnezeu Horeb, riscându-și confortul vieții sale pământești. Aceasta pentru că, atunci când se apropie cineva de Dumnezeu, nu poate să rămână neatins de prezența Lui, care, deși așteptată, totuși se arată surprinzătoare, năvalnică, dar și mult prea puternică pentru ceea ce este omul și ceea ce el poate purta. Și curios, îndrăzneț și doritor de experiență, Moise se apropie de vedenie și dintr-o dată se trezește călcând pe pământ sfânt, pășind în altarul lui Dumnezeu. Și totuși, stând în fața lui Dumnezeu, stare pe care și-a dorit-o întreaga viață, i se face frică, pentru că se simte prea mic, Îl vede pe Dumnezeu așa de mare, iar sarcina care se așează pe umerii săi se arată a fi neașteptat de grea. Această stare o descrie  Sfântul Apostol Pavel zicând: „Înfricoşător lucru este să cădem în mâinile Dumnezeului celui viu (Evrei 10, 31). Însă Moise va spune în cele din urmă „Iată-mă, Doamne”, „vremea este ca Tu să lucrezi”. Dincolo de frica, de neliniștea sau de slaba credință a omului, focul ce însoțea arătarea lui Dumnezeu „ardea și nu se mistuia”, reprezentând garanția chemării – „Domnul este cu tine”, și anticipând alegerea care aducea cu sine calea mântuirii sale, dar și a poporului lui Dumnezeu.

Maica Domnului, Rugul Aprins, a fost și garanția chemării mele, care, pe 13 februarie 2020, s-a confirmat în alegere și am această credință că s-a întâmplat nu de la oameni, ci de la Dumnezeu prin aleșii Săi – „părutu-s-a Duhului Sfânt și nouă” (Fapte 15, 28). Această zi a fost schimbarea de macaz din viața mea, care a venit cu năvală, dar și cu teamă. Credința, ca și act esențial al vieții, pe care în decursul timpului am propovăduit-o cu insistență, era chemată la manifestare în toată puterea ei. Deși puțin timp de atunci, a adus cu sine cele mai intense trăiri din parcursul meu biografic. S-au întâlnit aici atât puterea de retrospectivă, aducând cu sine nostalgii și bucurii deopotrivă – oameni, locuri, clipe, experiențe, cât și, pregnant și năvalnic, o cale a prospectivelor. Viitorul se construiește împreună cu Dumnezeu în rugăciune, care are rolul de a desțeleni și lumina mintea, de a desluși căi și de a dispune înspre lucrarea cea bună. Ne rugăm la vecernie „Doamne, fă cu noi semn spre bine; îndreptează-ne pe calea Ta ca să umblăm întru adevărul Tău”. De aici vine nădejdea, dincolo de puținătatea vârstei și nedeplinătatea mea duhovnicească. Însoțit de aceste trăiri, stau și eu azi înaintea lui Dumnezeu și Îi spun: „Iată-mă, Doamne!”, „fă cu mine semn spre bine, vas ales în care Tu să Te odihnești și iconom al Tău în mijlocul poporului care Îți stă înainte”.

Îl iau drept model și protector în slujirea mea arhierească pe Sfântul Nicolae Velimirovici, care mi-a fost și până acum dascăl în formarea mea pastorală. Cu o educație teologică, dar și laică, desăvârșită, a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu ca un nou „gură de aur”, a slujit cu belșug de dragoste frățească și s-a rugat cu inimă de părinte pentru păstoriții săi. „Doamne, miluiește-mă pe mine păcătosul și lumea Ta”. Cele trei direcții îmi doresc să fie și coordonatele misiunii mele pastorale atât cât îmi va fi în putință.

Îi mulțumesc „Dumnezeului Părinților noștri”, care m-a scos din casa părintească și m-a așezat în Sfântul Său altar. Vin de pe Valea Arieșului, ca un reprezentant al moților vrednici de acum și de oarecând. Dumnezeu m-a adus la viață într-o familie sacerdotală. M-am trezit înaintea icoanei, odihnindu-mă în altarul bisericuței de lemn de pe deal din satul de munte Sartăș. Tatăl meu, preotul Ioan, m-a învățat alfabetul credinței și m-a împrietenit cu Dumnezeu, iar mama mea, dăscălița Elena-Mărioara, m-a introdus în tainele lumii, dar, mai ales, în cele ale bunei cuviințe. I-aș așeza bucuros pe părinții mei în proximitatea icoanelor sfinților pentru tot ceea ce au așezat în mine și în credincioșii de acasă, din satul nostru. Apoi, le-aș dori tuturor să aibă frați așa cum este fratele meu Marius. M-am bucurat și mă bucur de dragostea, echilibrul și căldura sufletească pe care mi le oferă cu generozitate, alături de soția și băiețelul lor.

Familiei mele se adaugă și familia mai mare a parohiei în care m-am născut. Am avut o copilărie așezată, în mijlocul unor oameni frumoși, cărora le sunt recunoscător cu prisosință. Cei mai mulți sunt în viață, însă unii au plecat în eternitate. Un gând special se îndreaptă sus, către Tanti Felicia, „cel mai iubitor dintre pământeni”, către cantorul Andrașiu, dar și către mulți alții.

Mă gândesc apoi cu evlavie la dascălii, dar și la colegii mei din localitatea natală, de la Seminarul Teologic din Alba Iulia, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, dar și la cei din străinătate, de la Institutul Ecumenic de la Bossey și Universitatea din Padova. De asemenea îmi manifest recunoștința față de părinții mei duhovnici, Preotul Ioan Ciungu și Arhimandritul Teofil Tia, dar și față de PS Părinte Teofil, sfătuitor și părinte la ceas de seară, mereu de gardă în fața căutărilor și frământărilor mele. În tot acest parcurs l-am simțit pe Dumnezeu purtând grijă de mine și scoțându-mi înainte oameni potriviți.

M-am simțit mereu un privilegiat alături de colegii de serviciu de la Centrul Eparhial și de la Facultatea de Teologie, cărora le făgăduiesc colaborare în continuare în spirit de colegialitate. Un cuvânt special îl adresez studenților mei, cu care am încercat în toți acești ani să studiem Teologia sub chipul prieteniei evanghelice – „Voi sunteți prietenii mei… v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute” (Ioan 15, 14-15). Lor le datorez mult în formarea mea profesională și duhovnicească. Și îi adaug aici și pe toți fiii mei duhovnicești. Pe principiul „ucenicul își naște duhovnicul” așa m-am născut și am crescut și eu, iar calitatea de părinte socotesc că este cea mai înaltă slujire în această lume.

De la cer până la pământ mulțumesc acum ÎPS Mitropolit Andrei. ÎPS Sale îi datorez toată formarea mea intelectuală, pastorală, dar și duhovnicească. Au trecut peste 20 de ani de când am intrat sub oblăduirea Sa. A avut încredere în mine de la început și, mai ales, răbdare cu tinerețile și nedesăvârșirile mele. Pentru mine a fost omul-instituție care m-a fascinat, pe care l-am admirat și pe care l-am slujit. Atât cât îmi va sta în putere și de acum înainte voi încerca să îmi desfășor activitatea în deplină ascultare și comuniune cu IPS Sa, să-l odihnesc lucrând spre zidirea poporului lui Dumnezeu din Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului.

Îi sunt recunoscător cu evlavie PS Vasile, bunul păstor care m-a îmbrățișat din primul moment în care am pășit în această curte. Chipul său părintesc, care îi primește pe toți fără să îi judece, îmi va fi icoană care să mă inspire în toată lucrarea mea pastorală.

Mulțumesc ÎPS Părinte Irineu al Alba Iuliei, PS Iustin al Maramureșului și Sătmarului, PS Visarion al Tulcii, PS Petroniu al Sălajului, PS Gurie al Devei și Hunedoarei, PS Macarie al Europei de Nord, PS Timotei, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, PS Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, nașul meu de călugărie, care mi-au conferit harul arhieriei. Calde mulțumiri oficialităților prezente cu care voi încerca o bună colaborare.

Un gând special se îndreaptă către frații preoți și monahi prezenți la slujba de hirotonie, dar și către toți cei din eparhie. Le făgăduiesc tuturor că mă voi strădui să le fiu părinte, atunci când e nevoie de îmbrățișare și îndreptare; frate, atunci când e de lucrat împreună umăr la umăr; și prieten, atunci când e nevoie de părtășie sinceră.

Și acum mă adresez credincioșilor noștri din cele două județe. Vă mărturisesc că, în toată această perioadă, m-am simțit copleșit de atâta dragoste venită dinspre dumneavoastră. Lucrarea pastorală va însemna misiunea mea de căpătâi de acum încolo. Mă voi strădui să o fac bine, atât cât voi putea, având încredințarea că „harul pe cele neputincioase le vindecă”. Un loc special îl voi dedica tinerilor, socotind că tinerețea mea este un dar de la Dumnezeu tocmai pentru o bună lucrare cu și pentru ei. Îmi doresc mult să fiu prietenul vostru și mă voi osteni din răsputeri pentru acest lucru.

Mulțumesc tuturor celor care ați participat la această celebrare luminoasă, din eparhia noastră, de pe Valea Arieșului sau din alte părți, și îl rog pe Dumnezeu să vă ocrotească și să vă binecuvânteze pe fiecare în parte. Având conștiința că sunt însoțit și ocrotit de Sfinții Cuvioși Benedict de Nursia și Isaac Sirul, pornesc la drum cu nădejde, cerându-vă frățiilor voastre, tuturor, rugăciunea pentru mine.

 


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, IPS Andrei Andreicut, Pagini Ortodoxe, PS Benedict Vesa, PS Teofil Roman, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “PREASFINTITUL BENEDICT VESA (BISTRITEANUL) – ales si hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a devenit cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română (VIDEO, FOTO, TEXT)

  1. Pingback: ZIUA JUDECATII – intre ALEGERILE MELE DE ACUM si DESCOPERIREA DE ATUNCI. Cuvantul Preasfintitului Parinte TEOFIL DE IBERIA (video, text) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare