BUCURESTIUL ESTE SINGURA CAPITALA EUROPEANA UNDE NU MAI EXISTA BILETE DE HARTIE – Protest impotriva RATB-ului electronic!

9-06-2011 2 minute Sublinieri

De ce sîntem obligaţi să mergem cu cardul cu RATB. Un protest scris de Vasile Ernu. În spate, o mică-mare afacere tip monopol, un abuz pe faţă la care ar trebui să reacţionăm. Textul integral e pe criticatac.

Începînd din data de 8 iunie 2011 anunţ oficial că nu voi mai plăti bilet la RATB (Regia Autonomă de Transport Bucureşti) pentru călătoriile cu transportul în comun. O fac ca formă de protest şi îndemn pe toţi locuitorii Bucureştiului şi oaspeţii capitalei să facă la fel. Şi asta nu pentru că nu respect regulile şi legile acestei ţări ci pentru că cred cu convingere că trebuie să găsim o formă de protest pentru abuzurile care se fac de diverse instituţii, iar în cazul dat de neruşinarea cu care-şi tratează RATB clienţii. Explic cauzele protestului meu.

Călătoresc în mare parte cu RATB-ul de cînd m-am mutat în Bucureşti. Îmi achit conştiincios călătoria chiar dacă în staţiile din zona în care locuiesc nu am casă de bilete. Mi le procur din timp. De ceva vreme văd că nu se mai prea găsesc bilete de hîrtie, de 1 sau 2 călătorii. Recent am fost vizitat de cîţiva prieteni din ţară şi-mi spun şi ei că nu se mai găsesc deloc bilete de 1 sau 2 călătorii în Bucureşti.  Am mers să verific să aflu ce se întîmplă. Mi se răspunde senin: RATB  nu mai pune la dispoziţie călătorilor bilete de 1 sau 2 călătorii ci doar cartelă magnetică care costă minim 6 lei. Rămîn siderat. Şi dacă vreau să călătoresc o singură dată? Nu contează: trebuie să plătesc aproximativ 1,5 euro. Caut răspunsul la această escrocherie de proporţii şi pe alte surse.

Citesc în Romania libera un text scris de jurnalistul Şerban Buşcu care explică culisele acestei afaceri: “Bucureştiul este singura capitală europeană unde nu mai există bilete de hârtie pentru transportul în comun. Introducerea plăţilor electronice pe autobuze aduce unei firme private zeci de milioane de euro.

Aproximativ 1,5 euro. Atât l-ar costa pe un turist o călătorie cu mijloacele de transport în comun din Bucureşti, fapt care plasează capitala României în topul celor mai scumpe oraşe din Europa din acest punct de vedere. RATB a decis recent să elimine biletele de hârtie pentru a încuraja plata cu mijloace electronice.

Astfel că, cea mai ieftină metodă pentru a circula “legal” cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul a rămas achiziţionarea unei cartele magnetice al cărei preţ, incluzând cei 1,3 lei care reprezintă călătoria în sine, ajunge la aproximativ 6 lei. Marele câştigător al acestei afaceri este UTI, compania care a instalat cititoarele electronice ale RATB, care emite în parteneriat cu regia aşa numitele “carduri verzi” şi care, în plus, ia bani şi de la două bănci mari  pentru a le pune la dispoziţie softul de acceptare a plăţilor prin card bancar.

Nota noastra:

Interesant faptul ca un grup de intelectuali stangisti reactioneaza asa prompt fata de abuzul RATB-ului. Altfel, intelectualii de genul Rogozanu-Ernu sunt cat se poate de adversari (pe planul ideilor) gandirii conservatoare (pe care oricum nu se pricep sa ii detecteze nuantele).

Motivul pentru care introducerea cartelei magnetice de RATB este o problema nu tine doar de o practica abuziva financiar fata de utilizatori, asa cum scrie mai sus. Autorii protestului ar fi putut sa arunce un ochi in ograda problemei surveillence, adica a supravegherii prin noile tehnologii, o preocupare mai ales a gruparilor contestatare de stanga din Europa (dar nu doar a lor). Pentru ca problema si mai grava a abuzului RATB este ca bucurestenii sunt obligati sa accepte de bunavoie un sistem de monitorizare si supraveghere cu potentialitati uriase de intruziune in viata intima a persoanei.

Ah, si daca tot a scris altadata Ernu despre banci, ar fi putut arata acum si ceva si despre parteneriatul RATB – bancile romanesti (BRD si BCR) intru ”modernizarea” abuziva de tip Big Brother la care e obligat bucuresteanul.

RATB a mai incercat cel putin odata sa scoata biletele din uz si nu a reusit. Fireste: e mult mai logic, mai ieftin si mai sigur pentru transportul public sa existe bilete din hartie. Cine calatoreste cu RATBul probabil s-a lovit de situatii in care calatori care folosesc cardul erau incoltiti de controlori inversunati, plini de un zel demn de o cauza mai buna, pentru ca nu stiusera sa activeze cardul electronic.

In loc sa foloseasca bani pentru intretinerea transportului public, administratia cheltuieste enorm pentru un sistem care nu are cum sa elimine blatistii si care nu aduce niciun beneficiu real, cu exceptia faptului ca va exista o gramda de informatii depozitate electronic asupra calatoriilor intreprinse de bucuresteni. Mai mult, cardurile noi scumpesc calatoriile. Asadar, numai dezavantaje din punct de vedere social. Cu toate acestea, administratia se incapataneaza sa promoveze agresiv aceasta masura ilegitima.

Bucurestenii pot insa, in continuare, sa cumpere bilete de hartie si sa ignore intentia exprimata de oficialii RATB. Vor alege, oare, acestia, o potentiala pierdere de bani si proliferarea blatistilor in locul unei “alternative” banale a calatoriei cu biletul de hartie? Daca da, atunci presant mai trebuie sa fie interesul generalizarii acestor carduri…


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “BUCURESTIUL ESTE SINGURA CAPITALA EUROPEANA UNDE NU MAI EXISTA BILETE DE HARTIE – Protest impotriva RATB-ului electronic!

 1. Deja??? Incearca sa ne obisnuiasca cu ideea, azi am avut o mica revelatie, priveam prin casa la obiectele cumparate, carti, haine, alimente, cam tot ce am achizitionat in ultima vreme, toate au pecetea, codul de bare, pe pungile de deterget deja nu mai sunt minuscule, sunt mari de-o schioapa, iar pe un biet iaurt produs in UE, am gasit 3 coduri de bare, lucru care iarasi m-a pus pe ganduri…Numai o carticica de rugaciune , pe care am cumparat-o de curand de la Biserica nu am gasit cod de bare, pe ea nu si-a pus inca necuratul pecetea si probabil nici nu va putea …aceasta descoperire a avut efect reconfortant, pentru ca deja am impresia ca totul e stampilat, numerotat , snuruit si parafat. Se misca foarte repede, “ei” acesti “ei” care pentru o perioada scurticica o sa aiba impresia ca stapanesc pamantul…Oare ei stiu ca se grabesc spre propria lor vesnica condamnare? Cum poti sa-L sfidezi pe Dumnezeu, Creatorul tau si sa dormi linistit noaptea pentru ca a doua zi sa te trezesti si sa ticluiesti noi si noi mizerii si inselatorii?

 2. @dana:

  Cum deja? Pai nu e prima oara cand incearca asa ceva. Au mai existat tentative de a scoate biletele de hartie si a lasa doar cardul, insa nu au tinut pentru ca, evident, lumea folosea bilete. Sa speram ca si acum se va intampla la fel, inclusiv prin astfel de proteste.

  Referitor la codurile de bare, totusi, nu e o problema noua, si nu este o problema menita sa ne tulbure in viata si credinta noastra. Codul de bare exista demult. Insa pot sa stanteze ambalajele in toate felurile – asta nu ne obliga la nimic si ne afecteaza, chiar daca e relevant pentru paranoia posesiva specifica stapanitorului acestei lumi.

  Cateva trimiteri pe tema:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/08/16/parintele-metodie-de-la-optina-despre-actele-cu-cip-si-lucrarea-tainei-faradelegii-oricine-traieste-in-pacat-are-deja-semnul-lui-antihrist-pe-frunte-si-pe-mana-dreapta-chiar-daca-refuza-docume/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/28/monahul-moise-aghioritul-despre-sensul-preocuparii-cu-semnele-vremurilor-de-la-speculatii-si-panica-si-cercetarea-launtrica-la-pregatirea-prin-cainta/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/09/merita-macar-putina-atentie-si-opinia-unui-mucenic-real-al-zilelor-noastre-parintele-daniil-sasoev-despre-actele-biometrice-pecetluire-si-antihrist-se-poate-reedita-in-romania-fenomenul-sectar-de-l/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/15/un-punct-de-vedere-la-care-subscriem-ierom-teofan-popescu-man-putna-despre-cipuri-intre-pericolul-controlului-total-si-cel-al-atitudinilor-dezechilibrate-si-agresive/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/12/11/omilie-pe-tema-cardului-cetateanului-a-ips-hierotheos-vlachos-sa-primim-cardul-de-cetatean-ceresc-si-sa-ne-punem-numele-lui-hristos-in-inimi/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/02/09/scurta-omilie-recenta-a-avvei-moise-aghioritul-chemare-la-trezvie-si-echilibru/

 3. Pai bilete RATB nu se mai gasesc de vreo luna cred, acum s-au gasit cu protestul asta? Faptul e deja consumat, decizia este luata. Bucurestenii vad ca nu au protestat, doar ici colo cate un articol si atat. Nici la TV nu a luat cineva pozitie pe acest subiect. Cum spuneam, toata lumea este ahtiata dupa modernizare, desi nu intotdeauna modernizarea este acelasi lucru cu progresul civilizatiei…

 4. Pingback: COD DE BARE "PERSONALIZAT": sau cum ne identificam cu hiperlink la purtator (VIDEO). CARE E NOUTATEA?
 5. Pingback: RATB Big Brother: sistem de monitorizare si control al traficului
 6. Pingback: BILET UNIC (card RFID) in Bucuresti pentru RATB SI METROU - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare