LA VREMURI DE CRIZA VIN IDEILE “MARI”: Ce propune Tony Blair: un presedinte ales pentru Uniunea Europeana! Sau despre strategia euro-constrictor

9-06-2011 4 minute Sublinieri

In ziarul The Times de astazi, 9 iunie 2011, fostul premier britanic Tony Blair avanseaza o propunere revolutionara: un presedinte al Europei ales direct de toti cetatenii continentului! Argumentul dlui Blair este ca Europa de astazi nu se mai jusifica prin necesitatea mentinerii pacii pe continent, asa cum o facea cand a aparut, ci prin necesitatea de a-si asigura si mentine locul in noua ierarhie de putere, in curs de cristalizare pe scena globala!

Un Presedinte al Europei ar putea vorbi in numele unui urias centru de putere si ar fi luat in serios de puterile emergente (China, India, Brazilia, chiar si Indonezia), spune dl. Blair. De asemenea, acest pas revolutionar s-ar cere completat cu eforturi serioase in cinci domenii esentiale pentru statutul Europei in ierarhia mondiala de putere:

– un sistem de taxare reformat si

– un nou model social, finalizarea pietei unice,

– elaborarea unei politici energetice comune,

– o singura politica de aparare si

– o politica unica in domeniul imigratiei si al combaterii crimei organizate.

“El crede – spune ziarul The Times – ca societatea internationala ar trebui sa auda o voce mai puternica sub steagul European si  ca acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul alegerii unui presedinte al Europei. Acest ziar este sceptic in privinta obiectivului si total opus modalitatii avansate pentru atingerea sa.”

Sa fie vorba doar de cunoscutul conservatism britanic? Nu cred. Mai degraba, este vorba de sansa de reusita a propunerii avansate de fostul premier britanic. In realitate, acesta propune un presedinte cu un mandat inferior celui al Consiliului UE – organul de conducere format din sefii de stat si de guvern ai tarilor membre – insa superior celui actual al Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate.

Ca unul care traiesc zilnic in mijlocul acestor realitati, pot spune ca de aici trebuie pornit, daca dorim sa stim cat de realizabila este propunerea dlui Tony Blair. Un mandat inferior Consiliului ar asigura, presupunem, acceptabilitatea ideii, din moment ce sefii de stat ai tarilor membre nu vor disparea pur si simplu prin alegerea presedintelui Europei si nici nu-si vor vedea prerogativele subminate.

Pe de alta parte, o voce europeana in problemele de politica externa si de securitate mai puternica decat de cea a Inaltului Reprezentant de astazi este necesara; de multe ori, cel putin in Palamentul European, declaratiile si actiunile Inaltului Reprezentant – Baroneasa Ashton – au fost criticate pentru lipsa de curaj si intarziere. Insa nu cred ca trebuie sa fim farisei, pentru ca ne-a convenit ca in aceasta functie sa alegem un birocat, tocmai pentru ca acesta sa nu submineze autoritatea Consiliului. Ori, a-l critica astazi ca nu este suficient de curajos, mi se pare necinstit. Este adevarat ca Tratatul de la Lisabona confera acesui birocrat puterea de a initia si propune Consiliului politici si cursuri de actiune, lucru pe care Baroneasa Ashton l-a facut aparent prea putin, insa ma indoiesc ca acestea ar fi fost insusite cu entuziasm de un Consiliu atat de “gelos” cu prerogativele sale …

Dar sa revenim la chestiunea principala, si anume autoritatea unui presedinte ales direct de cetatenii Europei. Sigur, alegerea directa aduce cu sine o autoritate mult mai mare decat o numire (actualul presedinte al Consiliului – nu al Europei – dl. Van Rompuy a fost numit in aceasta functie pentru un mandat de doi ani si jumatate, cu posibilitatea de a mai putea primi inca unul), insa o atare autoritate nu se poate translata direct in ochii interlocutorilor nostri externi, decat daca el le poate demonstra ca Europa ii indeplineste angajamentele luate in raport cu ei, ca il urmeaza, in general, ca face ce spune el ca trebuie sa faca. Ori, atata timp cat puterea mandatului sau va fi din start inferioara celei a Consiliului, cum propune dl. Blair, acest lucru nu se va intampla! Consecinta? Autoritatea sa pe plan international, adica principala motivatie a infiintarii unei asemenea functii, va fi iluzorie, in cel mai bun caz. Ca sa nu mai vobim de faptul ca, in plan intern, adica in interiorul Uniunii, atata timp cat tot tarile vor conduce prin intermediul Consiliului, cele cinci obiective avansate de dl. Blair vor trebui sa astepte inca o buna bucata de timp din aceleasi cauze (interesele nationale divergente ale membrilor) pentru care astazi sunt puse relativ “la ghiata”.

Sigur, s-ar putea argumenta ca, bazandu-se pe faptul ca este ales direct de cetatenii Europei, presedintele va putea sa incerce sa impuna o accelerare a atingerii obiectivelor respective, insa acest lucru l-ar plasa pe un curs de coliziune directa cu Consiliul, ceea ce va avea ca efect, in cel mai bun caz, o accentuare a paraliziei intregului sistem, adica exact a starii pe care vrem sa o depasim prin infiintarea functiei de Presedinte al Europei.

Acestea fiind zise, nu inseamna ca sunt impotriva propunerii dlui Blair. Mai degraba, la fel ca si ziarul, sunt sceptic ca are sanse de a fi transpusa in practica. In orice caz, nu acum, desi recunosc ca acesta ar fi momentul cel mai potrivit.Tocmai de aceea, cred in valoarea intrinseca a propunerii dlui Blair, cred in puterea ei de a scutura din temelii gandirea si practicile prafuite ale UE, care, intr-adevar, nu raspund provocarilor lumii de astazi si care, continuate, nu vor marca decat marginalizarea Europei pe scena politica internationala si, probabil, sfarsitul unui experiment social-istoric unic pe plan mondial.

Europa are putere, intrebarea este cum si-o foloseste ca sa ramana relevanta si in noua distributie de putere care se cristalizeaza astazi in lume. Caci ar fi trist, daca nu chiar tragic, sa murim cu puterea in brate … Sa speram ca propunerea dlui Blair va reusi macar sa-i puna pe ganduri pe conducatorii Europei de astazi, sa-i scoata din tiparul ingust al re-nationalizarii politicilor comune si al convingerii ca meritul chestiunilor internationale trebuie judecat exclusiv prin prisma impactului lor asupra electoratului intern. Caci asa, Europa va cadea cu siguranta la marele examen pe care il sustine astazi!

Nota noastra:

De fapt, ideea aruncata de Tony Blair este o testare a opiniei publice europene, o incercare a terenului pentru a vedea care ar fi starea de spirit actuala, cum anume ar fi primita o astfel de propunere.

Nu este insa doar atat. Dupa cum se poate intelege si din textul semnat de fostul ministru Pascu, ideea face parte dintr-un angrenaj propagandistic nu foarte complex, care in esenta suna astfel:

avem mandrete de Uniune Europeana confruntata cu una criza economica mondiala si cu un context geopolitic tot mai agitat. Daca lasam Uniunea Europeana asa cum e acum, nu rezista valului crizei si se va termina cu marele “experiment social-istoric”, plus ca prabusirea UE va insemna si instaurarea dictaturilor populiste de extrema dreapta. Nu-i asa ca nu vreti sa lasam UE sa se prabuseasca? Nu-i asa ca nu doriti dictaturi populiste? Ei, daca nu vreti (deci nu noi va obligam) atunci trebuie musai sa “desavarsim” Uniunea: sa ii dam guvern economic in toata regula si, iata, mai nou, si un presedinte. ALES. De aceasta data, un presedinte ales de boborul european si nu (chipurile) de Bilderberg. Desigur ca nici prin gand nu trebuie sa va ne intrebati: de ce ati construit voi Uniunea asta in asa fel incat nu exista drum de intoarcere?

Ideea presedintelui ales prin vot direct de europeni este de fapt o supralicitare a mizei europeniste. Nu e prima oara cand se emit mesaje care, in esenta, spun acelasi lucru: e nevoie de mai multa putere europeana, de mai multa Uniune. Asa se repeta, constant, de cand a inceput criza, alaturi de mesajele alarmiste ca vai, ce ne facem ca poate sa prabuseste euro. Si presedintele Obama, mai deunazi, socotea inadmisibil scenariul unei prabusiri a spatiului euro.

Asadar, nu e nicidecum doar o idee de testat apele opiniei publice. Este si un punct pe agenda euro-constrictorilor (constrictor se numeste orice sarpe care isi ucide prada prin sugrumare, prin invaluire). Intr-adevar, ca si confratele lor boa-constrictor, eurocratii nostri nu au dat atacuri frontale, nu au dus razboaie blitzkrieg pentru cucerirea unui intreg continent. Nu, si-au sugrumat, incet-incet, prada prin invaluire. Prin piata unica, prin Comisia Europeana, prin standardele europene, prin acquisul comunitar, pana cand au ajuns acum, cu gura cascata larg, in fata prazii imobilizata complet. Iar guvernul economic de care s-a facut vorbire insistent zilele trecute, ca si ideea unui presedinte ales european, sunt ultimele preparative facute pentru fragezirea finala a portiei consistente de inghitit.

In plus, iata ca, abia ce am pomenit despre lipsa de legitimitate a Bilderbergilor, ca s-a si intrevazut noua strategie a elitarzilor: intoarcerea cu fata catre popor, cum ar veni. Un presedinte european ar insemna, in plus, inca o repetitie grandioasa pentru acel presedinte planetar pentru care se pregatesc toate.


Categorii

Articolele saptamanii, Criza mondiala, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “LA VREMURI DE CRIZA VIN IDEILE “MARI”: Ce propune Tony Blair: un presedinte ales pentru Uniunea Europeana! Sau despre strategia euro-constrictor

 1. Ce zambet diavolesc…O fotografie care spune mai mult decat o mie de cuvinte..Dumnezeu in marea Sa Slava ne-a lasat capacitatea de a cunoaste sufletul omului si prin prisma infatisarii sale…si nu ma refer aici la frumusetea exterioara, fizica care se promoveaza acum prin toate mijloacele, ci la mimica fetei, expresie, sentimentele care te napadedesc privind un om…

 2. Oare nu cumva pare un sarpe care isi mananca coada…

 3. Foarte buna comparatia cu boa-constrictor…

  Ca si Dana, si eu am remarcat de prima oara de cand l-am vazut privirea diavoleasca a lui Blair. Ca sa ne amuzam putin, asa arata Blair in tinerete:

  🙂

 4. @adri:

  Si chiar si este, metaforic, chiar daca nu ne-am gandit la ouroboros cand am facut comparatia cu sarpele.

 5. http://www.clon.ro/mitropolitul-andrei-andreicut-criza-spirituala-a-generat-o-pe-cea-economica/933298

  În opinia înaltului ierarh, “criza spirituală pe tărâm religios este evidenţiată de puzderia de confesiuni ce apar peste noapte, dar şi de slabul progres al mişcării ecumenice în cadrul creştinismului”

  “Situaţia grea a omenirii îşi are originile în trecutul ei, în structurile economice şi sociale. Criza actuală din economia mondială este cea a structurilor internaţionale, iar soluţia ieşirii din acest impas este o nouă ordine internaţională”, a afirmat mitropolitul.

 6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » COMISIA EUROPEANA INAUGUREAZA NOUL SISTEM DE SUPRAVEGHERE CENTRALIZATA A STATELOR MEMBRE. PORUNCA EUROCRATILOR: MAI MULTA AUSTERITATE!/ Grecia in faliment – conform unei scrisori “secrete”/ ROMANIA, TARA SCL
 7. @ Daniela:

  Daca este real si nu i-au fost rastalmacite vorbele, atunci este extem de grav ceea ce a ajuns sa spuna pana si IPS Andrei. Socant. Ar fi bine daca am gasi o versiune audio, video.

 8. Oare sa ne fie dat sa traim o perioada intermediara inainte de instaurarea uraciunii pustiirii? Oare vom avea un conducator unic in Europa inainte de antihrist? Nu ii vad pe europeni sa fie pregatiti sa renunte la identitatea lor nationala in acest moment…

 9. M-am ingrijorat foarte tare atunci cand am vazut si eu. Sa vedem poate exista o varianta inregistrata.

 10. @daniela:

  Pare a fi ceva foarte amestecat, in acelasi discurs Inaltul Andrei referindu-se la cauzele corecte ale crizei – indepartarea de la rosturile vietii si de la dreapta credinta precum si la cauze ideologice, incorecte si total opuse celor amintite: slabirea progresului ecumenist si, ca solutie, necesitatea unei noi ordini institutionale. O asemenea scindare de idei in discurs e prea flagranta, cel putin in opinia strict personala a celui care scrie comentariul de fata, pentru a proveni dintr-o strategie constienta de promovare a unei agende. Mai degraba pare ca este o incompetenta si o lipsa – ingrijoratoare si ele – de discernamant cu privire la aceste concepte, la semnificatiile lor si la cine si cu ce scop le promoveaza. Nu e scuzabila o astfel de ignoranta sau naivitate la acest nivel inalt, insa, din pacate, precedente exista. Pur si simplu nu trebuia sa ia din zbor concepte pe care ori nu le intelege, ori i-au fost strecurate de vreun consilier “competent” si la punct cu ultimele tendinte ideologice. Acum, intr-adevar, ar trebui sa si verificam cu ceva audio…

 11. De retinut ca articolul nu reda continutul coferintei ci se vrea doar o prezentare a acesteia, cu citate scoase din context. Articolul este “semnat” agerpres, deci lipseste numele autorului. Trebuie vazut continutul integral al conferintei si citatele cu pricina.

 12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ce deznodamant ar avea scenariul Armaghedon in cazul Greciei?
 13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Comisia Europeana analizeaza posibilitatea de A ADMINISTRA DIRECT FONDURILE EUROPENE DIN… ROMANIA, GRECIA SI BULGARIA. Vreo legatura cu URGENTA REGIONALIZARII?
 14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…”
 15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (update) CARE-I SENSUL CRIZEI ITALIENE? Soros iese iarasi la rampa pentru a sustine ca unica solutie la criza datoriilor eurozonei este “uniunea fiscala europeana”
 16. Pingback: ”SALVAREA” GRECIEI ESTE, DE FAPT, SALVAREA BANCILOR SI A UNIUNII EUROPENE. Care este sensul noului acord european pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. FALIMENTELE CONTROLATE DUC LA O INTEGRARE EUROPEANA MAI PUTERNICA
 17. Pingback: (video) Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene: NE INDREPTAM CATRE UN SISTEM FEDERAL EUROPEAN. Ministrul german Wolfgang Schäuble pledeaza pentru PIERDEREA PARTIALA A SUVERANITATII DE CATRE TARILE ”PROBLEMA” ALE UE
 18. Pingback: SE TRECE LA FAPTE: Nicolas Sarkozy (Franta) si Angela Merkel (Germania) vor un GUVERN EUROPEAN CONDUS DE VON ROMPUY
 19. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
 20. Pingback: STAT EUROPEAN TOTALITAR (DE TIP URSS) SI APOI GUVERN MONDIAL: obiectivul crizei generate artificial - considera un economist leton - ARTICOLUL SAPTAMANII
 21. Pingback: Von Rompuy, presedintele UE, isi arata coltii: COMISIA EUROPEANA SA IMPUNA AUSTERITATEA DIRECT, IN LOCUL GUVERNELOR!
 22. Pingback: Adio, suveranitate! - CONSECINTA SUMMIT-ULUI EUROPEAN "CRUCIAL". Romania, sub jugul GUVERNANTEI FISCALE si al constrangerilor bugetare nemiloase. CE NE ASTEAPTA DE ACUM?
 23. Pingback: NOUA ORDINE EUROPEANA: saracie planificata de la an la an/ BASESCU A DEVENIT ANTI-SISTEM SI ANTI-PIATA?!/ Vremurile in care pariul pe Apocalipsa a devenit rentabil
 24. Pingback: Teodor Baconschi si Adrian Papahagi, dedicati TRUP SI SUFLET cauzei STATELOR UNITE ALE EUROPEI - Razboi întru Cuvânt
 25. Pingback: MERKEL SI SARKOZY PREGATESC MODIFICAREA TRATATELOR UE: mai multa DISCIPLINA FISCALA, adica mai multa AUSTERITATE pentru RASARITENI - Razboi întru Cuvânt
 26. Pingback: Tratatul european, “OPTIUNEA SEVERA” a lui Traian Basescu: o “bataie de joc”. UE = SPATIUL VITAL pentru Germania + SFARSITUL DEMOCRATIEI SI AL STATULUI NATIONAL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 27. Pingback: Seful popularilor europeni vrea UNIUNE POLITICA REALA si presedinte european ALES DIRECT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 28. Pingback: Eurocratii pregatesc o NOUA ORDINE EUROPEANA. Soros tine aproape - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 29. Pingback: ”GRUPUL VIITORULUI”, compus din ministri de externe ai 11 state europene, propune ALEGERI pentru LIDERII UE si FOND MONEDAT EUROPEAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 30. Pingback: Care este, de fapt, rolul GERMANIEI in noua ordine mondiala? - Recomandari
 31. Pingback: “ADEVARATA FATA A UNIUNII EUROPENE”- [VIDEO - subtitrare in limba romana]. Un film documentar britanic despre istoricul si agenda MEGA-GUVERNULUI de la Bruxelles - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare