Parintele Metodie de la Optina despre actele cu cip si lucrarea “tainei faradelegii”: “ORICINE TRAIESTE IN PACAT ARE DEJA SEMNUL LUI ANTIHRIST PE FRUNTE SI PE MANA DREAPTA, CHIAR DACA REFUZA DOCUMENTELE DE IDENTITATE”

16-08-2010 7 minute Sublinieri Print Print

Am primit pe mail, purtand girul si beneficiind de verificarea atenta a unui duhovnic de incredere de la manastirea Putna, o parte din corespondenta unei fiice duhovnicesti ale sale cu un parinte duhovnicesc intelept, apartinand vechii si sfintei Lavre a Optinei, Ierom. Metodie, despre mai multe dintre problemele care tulbura de cateva luni viata Bisericii noastre si nelinistesc credinciosii, din pricina precipitarii simultane a actiunii celor doua fronturi extreme ale vrajmasului. De o parte avem lucrarea tot mai agresiva, “de-a stanga”, a autoritatilor lumii, inspre sugrumarea totala a crestinilor si a vietii normale si libere pe pamant, iar de cealalta parte, “de-a dreapta”, ca o alta mana a “sistemului”, explozia manifestarilor de tip fanatic, zelotist sau a provocarilor primejdioase din partea falsilor sau doar inselatilor “luptatori” anti-sistem.

Redam mai jos o prima parte a raspunsurilor parintelui Metodie, traduse din limba engleza (putem pune la dispozitie celor neincrezatori si varianta originala) pe subiectul care a inflamat si a dezbinat cel mai tare in aceste sapatamani pe o parte dintre bloggeri si comentatori, nadajduind ca, si prin aceste cuvinte pline de discernamant, vom putea gasi, cat mai multi, calea imparateasca, fugind deopotriva de somnul nepasarii si al “linistii” celei rele (“nu e nimic grav”, “nu e nicio problema”,  “nu va faceti griji”, etc), de pacatul orbirii, al ignorarii semnelor vremurilor, dar si de agitatia irationala si de “solutiile” nechizbuite si extremiste, pentru a nu ne preda, prin niciuna din acestea, in mainile vrajmasului care ii vaneaza ca sa-i inghita chiar si “pe cei alesi”!

Mentionam ca ne asumam si ca recomandam aceasta pozitie, pe care o simtim in Duhul lui Dumnezeu si pe care am intalnit-o si la majoritatea duhovnicilor cu care am vorbit sau de la care am primit marturii in aceasta vara, inclusiv in ultimele zile, o parte dintre ei fiind arhicunoscuti ca marturisitori impotriva ecumenismului si a sistemului antihristic, sustinatori ai apelului de anul trecut al parintelui Justin. O parte dintre aceste pareri nadajduim sa se auda si public in perioada urmatoare.

Si inca o mentiune esentiala: ORICINE NE VA PUNE IN SEAMA ALTE IDEI, ORICINE VA AFIRMA SAU VA INSINUA CA NE-AM FI SCHIMBAT CONVINGERILE SI OPTIUNILE, CA AR EXISTA VREO ASEMANARE INTRE CEEA CE SUSTINEM SI PUNCTELE DE VEDERE ALE OFICIALILOR “SISTEMULUI”, CA AM INDEMNA LA “DORMITARE”, LA CONFORT SI VIATA CALDUTA SAU LA ACCEPTAREA BULETINELOR BIOMETRICE, PUR SI SIMPLU DOVEDESTE CA ESTE RAU-INTENTIONAT!

Fratilor de la razbointrucuvant,

Va trimit atasat raspunsul la cateva intrebari pe care le-am adresat manastirii Optina, si anume parintelui ieromonah Metodie Kapustin, despre care as vrea sa va spun şi cateva cuvinte pe care le-am extras si eu din conversatiile noastre anterioare. Parintele Metodie are 42 de ani, este in manastirea Optina din 1998, este inginer electronist (a absolvit facultatea de Stiinte Fizice din Moscova), iar inainte de a intra in manastire a lucrat in industria de sonorizare / audio. Actualmente este directorului Departamentului de Publicatii al manastirii Optina si membru al corului manastirii.

” – Ce ar trebui sa facem noi, crestinii, in ceea ce priveste noile documente de identitate (cu cip, biometrice) care se impun de catre stat?

– Draga Violeta,

Când vorbim despre chestiuni legate de Apocalipsă, în primul rând ar trebui să ne reamintim ceea ce a spus Sf. Apostol Pavel (sublinierea cu litere mari îmi aparţine):

2 Tesaloniceni, cap. 2

1. În privinţa venirii Domnului nostru Iisus Hristos şi a adunării noastre împreună cu El, vă rugăm, fraţilor,

2. Să nu vă clintiţi degrabă cu mintea, nici să vă spăimântaţi – nici de vreun duh, nici de vreun cuvânt, nici de vreo scrisoare ca pornită de la noi, cum că ziua Domnului a şi sosit.

3. Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; CĂCI ZIUA DOMNULUI NU VA SOSI PÂNĂ CE MAI ÎNTÂI NU VA VENI LEPĂDAREA DE CREDINŢĂ ŞI NU SE VA DA PE FAŢĂ OMUL NELEGIUIRII, FIUL PIERZĂRII,

4. Potrivnicul, care se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu, sau se cinsteşte cu închinare, aşa încât să se aşeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu.

5. Nu vă aduceţi aminte că, pe când eram încă la voi, vă spuneam aceste lucruri?

6. Si acum ştiţi ce-l opreşte, ca să nu se arate decât la vremea lui.

7. Pentru că TAINA FĂRĂDELEGII SE ŞI LUCREAZĂ, până când cel care o împiedică acum va fi dat la o parte.

8. Şi atunci se va arăta cel fără de lege, pe care Domnul Iisus îl va ucide cu suflarea gurii Sale şi-l va nimici cu strălucirea venirii Sale.

9. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoţită de tot felul de puteri şi de semne şi de minuni mincinoase,

10. Şi de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, FINDCĂ EI N-AU PRIMIT IUBIREA ADEVĂRULUI, CA EI SĂ SE MÂNTUIASCĂ.

11. Şi de aceea, DUMNEZEU LE TRIMITE O LUCRARE DE AMĂGIRE, CA EI SĂ CREADĂ MINCIUNI,

12. Ca SĂ FIE OSÂNDIŢI TOŢI CEI CE N-AU CREZUT ADEVĂRUL, CI LE-A PLĂCUT NEDREPTATEA.

13. Iar noi, fraţilor, iubiţi de Domnul, datori suntem totdeauna să mulţumim lui Dumnezeu pentru voi, că v-a ales Dumnezeu dintru început, spre mântuire, întru sfinţirea duhului şi întru credinţa adevărului,

14. La care v-a chemat prin Evanghelia noastră, spre dobândirea slavei Domnului nostru Iisus Hristos.

Omul fărădelegii” este, în rândul creştinilor ortodocşi, o expresie folosită pentru a numi antihristul, care va conduce întreaga lume de unul singur şi în cele din urmă va ajunge să ceară să fie venerat ca pe Dumnezeu, dar va fi înfrânt de către Domnul Însuşi şi va fi aruncat în focul veşnic. Povestea ultimelor zile ale acestei lumi ne este prezentată în Cartea Apocalipsei. Cartea este foarte înaltă (pentru mintea noastră) şi alegorică, şi au fost chiar sfinţi părinţi care nu au îndrăznit să o interpreteze. Nici eu nu îndrăznesc, dar aş vrea să subliniez câteva realităţi evidente din viaţa noastră de astăzi.

După cum vedem acum, “căderea” nu a avut loc încă în mod total, “omul fărădelegii” putem spune că nu ni s-a descoperit încă, şi mai mult, vedem un interes crescut în lume pentru creştinismul ortodox [nota noastra: interesul acesta poate fi inselator, dupa gandul nostru]. Totuşi, forţele din umbră, “taina fărădelegii”, nu se vor opri niciodată din lucrul lor, nici măcar pentru o secundă. Puterea lui antihrist se spune că va fi absolută şi concentrată în mâna unui singur om. Iar noi, acum, putem vedea un proces care este menit să transforme şi să pregătească lumea pentru felul acesta de guvernare, iar numele acestui proces este globalizare. Scopul ei este să unifice toate statele intr-unul singur.

Diavolul nu poate crea nimic, el poate numai maimuţări. După cum ştim din Sfânta Evanghelie, Hristos ne vorbeşte despre “turma Lui mică” de credincioşi pe care îi va conduce la mântuire. Acest grup va fi unit prin Dragoste şi Lege, iar această unire este firească, stabilă şi permanentă, în acord deplin cu cele mai elementare principii ale naturii umane.

Pe de altă parte, satan işi va face şi el propria “turmă mare”, pe care să o conducă spre iad. Cei care fac parte din această turmă se presupune că sunt uniţi întru păcate, ură şi fărădelege. Dar diavolul are însuşirea firească de a dezbina şi de a inspira oamenilor dezgust unii faţă de alţii. Deci nu ar putea niciodată să fie o forţă unificatoare. Asadar, singurul lucru care poate ţine laolaltă “turma mare” este frica. Pentru a controla “turma mare”, trebuie să o ţină în stare de continuă frică. Şi aici putem vedea nevoia evidentă de terorism, care îşi explică scopul prin însuşi numele său. Terorismul este “un câine păzitor al oilor” pentru antihrist, având originile în adâncurile “tainei fărădelegii”. De fapt, terorismul nu are nimic de-a face cu religia islamică, care este pur şi simplu luată drept paravan. Terorismul este într-adevăr în expasiune în lumea zilelor noastre, în fiecare ţară, determinând “turma mare” îngrozită să ceara ajutor şi protecţie din partea autorităţilor, care sunt în principal controlate de către “taina fărădelegii” din interior. Desigur, această protecţie este “cu bunăvoinţă” acordată prin intermediul identificarii şi a controlului total.

Deci trebuie să admitem faptul că este cu certitudine ceva rău în lume astăzi cu privire la toate problemele de identificare. Sfânta Scriptură spune că semnul lui antihrist are, de asemenea, un scop de identificare.

Apocalipsa 13:16-18

16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.

17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.

18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

Eu însumi sunt un fost inginer electronist. Legat de “666” din codurile de bare EAN-13, sunt de acord cu faptul că cele 3 linii duble nu sunt citite de calculator ca numere. Dar liniile sunt puse acolo nu pentru computere, ci PENTRU OAMENI. Scanerele iau în considerare doar lăţimea barelor. Şi acele „bare cu 666” sunt aproape întotdeauna mai lungi din punct de vedere vizual decât celelalte, ca să putem vedea „semnul stăpânitorului acestei lumi”.

De asemenea, unul din călugării noştri, fost matematician, a “săpat” odată într-un tabel de codificare a sistemului EAN-13 (deci modul cum sunt produse acele bare), le-a procesat prin câţiva algoritmi matematici simpli şi a descoperit că există un număr real 666 implementat în formă binară. Asta se întâmpla acum 4-5 ani. Dacă vrei, îţi trimit articolul.

Deci pentru mine este evident că toate aceste documente de identificare şi coduri de bare, etc, poartă cu adevărat nişte „semne ale vrăjmaşului” asupra lor. Alt indiciu pentru mine este cât de bine este făcut totul. Este cu adevărat o piesă grozavă de măiestrie diavolească. Nimeni nu poate dovedi că este un păcat să utilizăm codurile de bare cu 666, nimeni nu poate dovedi contrariul, dar conştiinţa noastră rămâne neliniştită, simte că ceva nu este în regulă.

Acestea fiind spune, ce putem face acum?

Ştim foarte bine că diavolul are putere cu adevărat mare în lumea aceasta. Atunci când l-a ispitit pe Mântuitorul în pustie, a spus că i-a fost dată această putere. Toate aceste chestiuni legate de identificare se află sub controlul lui, fără îndoială. Exact ca şi în cazul oricărui păcat pe care îl facem.

Noi înşine nu putem să luptăm nici cu cel mai mic dintre demoni, putem să luptăm numai cu ajutorul Harului lui Dumnezeu. Aşa că, în primul rând ar trebui să ne concentrăm pe agonisirea Harului, pe a duce o viaţă fără de păcat şi a apela în mod regulat la Sfintele Taine ale Bisericii (Spovedanie, Împărtăşanie, etc). Oricine trăieşte în păcat, are deja semnul lui antihrist pe frunte şi pe mâna dreaptă (ca gânduri şi fapte). Şi asta chiar dacă nu primeşte acele documente de identitate şi cipuri.

Nu ştiu sigur dacă este un păcat să luăm noile acte de identitate („măiestria” diavolului şi păcatele mele mă împiedică să văd clar), dar ceea ce ştiu cu siguranţă este că indiferenţa faţă de toate aceste semne ESTE un păcat. Cei care spun: totul este sigur, să nu vă îngrijoraţi, ierarhii care spun că este OK – cred că dau dovadă de o anumită orbire şi este un păcat, după cum văd eu lucrurile. Chiar acest timp ne este hărăzit nouă sub forma unui “examen”. Şi aceia care se bucură de tehnologiile moderne şi nu văd ceea ce pândeşte chiar la spatele lor pur şi simplu nu iau acest examen. FIINDCĂ EI N-AU PRIMIT IUBIREA ADEVĂRULUI, după cum ne învaţă Apostolul.

Obişnuiesc să spun oamenilor: bine, puteţi lua acele noi documente de identitate, dacă nu puteţi trăi fără acestea, dar ar trebui să vă amintiţi pururea că motivul pentru acea “siluire” îl constituie păcatele noastre. Şi să încercaţi să vă pocăiţi cât de mult puteţi, să încercaţi să trăiţi ca nişte creştini adevăraţi, să vă iubiţi vecinii, să vă iertaţi duşmanii, să plângeţi pentru păcatele voastre, etc. Nu vreau să spun prin asta că noile acte de identitate sunt bune, ele sunt ceva rău, sunt meşteşugire diavolească, la fel ca majoritatea celorlalte „realizări” ale civilizaţiei; poţi refuza sa le iei, dar numai dacă EŞTI CAPABILĂ SĂ REZIŞTI.

Sunt oameni pentru care circumstanţele pământeşti permit ca aceştia să nu primească noile documente de identificare – şi, dacă într-adevăr nu le primesc – acesta este un lucru lăudabil, din punctul meu de vedere. În orice societate sănătoasă ar trebui să existe astfel de oameni, care să refuze “fructele” civilizaţiei moderne şi să evite a le utiliza.

Şi să mă întorc acum la cipuri – din punct de vedere tehnic – oamenii nu îşi dau seama că acele cipuri sunt deja asupra lor – datorită telefoanelor mobile. Acestea sunt destul de mari deocamdată, dar posedă toate caracteristicile “Fratelui mai Mare” – identificare personală, localizare a poziţiei unei persoane, acces la cont bancar, microfoane spion, etc. Acest lucru este aşa de limpede. Deci cei care luptă împotriva cipurilor ar trebui să înceapă prin a-şi arunca telefoanele mobile, în primul rând. Serios vorbind, cred că există oameni care pot face lucrul acesta şi în mod cert vor fi răsplătiţi.

După cum văd eu lucrurile, cea mai convenabilă modalitate de a evita acele ispite legate de “tehno-documentele de identitate” ar fi prin alegerea unui fel de vieţuire monahicesc. Deci noi, călugării, ar trebui să ne aşteptăm la persecuţii serioase în viitor, pe drumul acesta al globalizarii”.

Va recomandam si:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Opinii, analize, Parintele Metodie de la Optina, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

117 Commentarii la “Parintele Metodie de la Optina despre actele cu cip si lucrarea “tainei faradelegii”: “ORICINE TRAIESTE IN PACAT ARE DEJA SEMNUL LUI ANTIHRIST PE FRUNTE SI PE MANA DREAPTA, CHIAR DACA REFUZA DOCUMENTELE DE IDENTITATE”

 1. Sa speram ca ne va ajuta Bunul Dumnezeu sa ni se ofere posibilitatea de a opta si pentru cartile de identitate model vechi (asa ca si in cazul pasapoartelor).

 2. M-am bulversat de tot,citind tot felul de sfaturi”paradox”.O fi bine sa primim actele,sau nu?Nu ar trebui ca fiecare sa-si sfatuiasca familia,prietenii, vecinii?Ii lasam la cheremul celui rau?Ne-om mantui fiecare personal,dar sa stam bine,sa stam cu frica,fiindca vom da socoteala pentru cei pe care nu i-am ajutat sa se mantuiasca!Dumnezeu ne cere si noua marturisire,ca de aia am invatat scrisul si cititul.Nu pentru tabloide de scandal ci sa citim Cuvantul Lui Dumnezeu si sa-l marturisim mai departe.Daca,copiii mei citesc astfel de articole,vor primi orice fel de cip.Mai spunea cineva acum 20 ani:asezati-va in liniste la locurile voastre…In nevrednicia mea,nu am inteles daca le luam sau nu.

 3. Intransigenta unora dintre cei FOARTE de-a dreapta, capata, ma iertati, aspecte inchizitoriale, dand sentinte aspre, si punand la zid fara drept de apel pe cei care nu sunt de acord cu parerile lor. Mai exista din fericire si puncte de vedere ale unor oameni induhovniciti, care nu duc „isteria” documentelor biometrice pana la absurd, bagand spaima in oameni inainte de vreme. In fond oamenii trebuie sa fie avizati, sa fie informati, si apoi fiecare in parte este LIBER sa aleaga in cunostinta de cauza ce va face. Insusi Iisus Hristos nu a obligat pe nimeni sa se mantuiasca, ci pe fiecare il intreba daca voieste sa fie mantuit.

 4. Problema nu este ca suntem ascultati sau urmariti. Adevaratul crestin face faptele luminii si nu isi ascunde faptele sale, deci nu are teama ca i se vor descoperi faptele sau vorbele.
  Se profileaza trei atitudini: “de nepasare”(superficialitate,suficienta), “precauta”(ceva este, stai sa mai asteptam), ingaduitoare pentru anumiti crestini, in functie de firea si neputintele fiecaruia si “fara compromisuri”(ravnitoare,cu spirit de sacrificiu) ce isi are radacina in frica de a nu supara pe Dumnezeu si de a nu trada credinta noastra.
  Doresc din tot sufletul ca partasii ultimelor doua atitudini(ascultatori de duhovnicii care impartasesc aceste idei si nu de capul lor) sa-si dea mana si sa se accepte cu dragoste unii pe altii si nadajduiesc ca bunul Dumnezeu va spulbera indoielile, temerile si viclenia celui rau.
  Doamne ajuta!

 5. @ Geo:

  Iertati-ne, dar asta inseamna fie ca nu stim sa citim, fie ca citim ultra-superficial, si mai inseamna ca nu avem duhovnic si asteptam totul de-a gata si posmagii muieti si mestecati de pe internet, fara sa mai trecem pe la Biserica – si asta deja e principala problema, ne amagim ca daca DOAR refuzam actele, ne-am facut martiri si gata, am fost scutiti de restul, nu mai trebuie altceva sau nu cine stie ce. Nu, oameni buni, Internetul poate da niste repere, dar nu se substituie Bisericii si Tainelor, bloggerii nu sunt duhovnici si nu-i vor inlocui niciodata!

  Mai inseamna ca nu am inteles nici ce inseamna Ortodoxia, credinta dreptei socoteli si a nuantelor, cu caracterul ei antinomic si personalist, DAR NU RELATIVIST, cat si tainele duhovniciei, reducand totul la niste scheme logice si clisee protestante, la alb si negru. Inseamna ca nu intelegem ca nu trebuie sa ne abatem nici la stanga, DAR NICI LA DREAPTA, si ca orice extrema este de la draci. Sau, mai debraba, ar putea sa insemne ce am scris cu litere mari in introducere…

  Credeti-ne, daca ganditi asa, inseamna ca intreaga Evanghelie va este o carte inchisa, fiind plina numai de pilde, alegorii si exprimari “obscure”, duhovnicesti… Bine zicea un parinte al nostru deunazi ca Hristos ar fi rastignit si acum de zelotistii care nu inteleg viata duhovniceasca, nu suporta exprimarea in pilde si lipsa de raspunsuri pragmatice, care cauta in toate solutii lumesti si revolutionare, alegandu-l mereu pe Barabas cel care stie ce vrea si scoate sabia la puterea romana, decat pe Hristos si calea stramta, discreta si rabdurie a Patimirii, a Crucii…

  Daca aici nu gasiti marturisit cuvantul, nu e nimic, cautati-l unde doriti, cu toata libertatea. Noi avem constiinta si incredintarea ca o facem cu toata responsabilitatea si claritatea, chiar daca, din pacate, cu greseli si limite omenesti, din princina pacatelor noastre. Dar ca unora nu le convine sa nu le place duhul ortodox si vor sa-si faca ei alta Evanghelie, protestanta sau zelotista, asta este alta poveste. Noi pana la capat mergem pe calea asta.

  Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne daruiasca lumina Duhului Sau!

 6. Pai nu numai in telefoanele mobile, ci si laptopuri si in notebookuri si in PC-uri si in Blackberry phones EXISTA CIPURI, si chiar in calculatoarele incorporate in motoarele masinilor si ale motocicletelor!

  Or, cred ca de telefoanele mobile si computere si de accesul la internet, prin intermediul lor, GREU S-AR INDURA multi romani (ortodocsi practicanti, nu vorbesc de cei care sunt complet lumesti si secularizati) si alti pamanteni ca sa …renunte la ele si sa se debearaseze de ele!
  Totusi exista o diferenta intre telefoanele mobile si laptopuri si alte aparate electronice care contin “cip” si respectiv DOCUMENTELE BIOMETRICE ELECTRONICE de identitate, si anume documentele biometrice sunt legate de NUMELE si IDENTITATEA noastra, mai mult decat atat, “cipul biometric” este/va fi legat si asociat sineqvanon de PERSOANA fiecaruia dintre noi in parte, pe cand cipurile din aparatele electronice nu au nimic in comun cu numele nostru, si persoana noastra, ci sunt doar legate de obiectele in care sunt incorporate!

  Parintele rus Metodie a exprimat o pozitie ECHILIBRATA si duhovniceasca! Mai ales cand a vorbit despre toate “faptele” duhovnicesti pe care trebuie sa le faca, (POCAINTA asiduua si iubirea vrajmasilor si iertarea din inima a celor care ne-au gresit), cei care au primit sau vor primi aceste documente electronice de identitate!

  Pana anul viitor mai este putina, foarte putina vreme si toti crestinii ortodocsi practicanti si traitori ai Ortodoxiei din tara asta, carora ne pasa de mantuirea noastra si a membrilor familiilor noastre, ar trebui sa ne rugam mai mult Domnului Hristos si mai alea Maicii Sale, ca SA INTERVINA IN VREUN FEL in iuresul desfasurarii precipitatate a acestor starii de lucruri tot mai primejdioase pentru mantuirea noastra!

  Daca romanii se vor ruga cu foc si lacrimi, si se vor pocai din inima inaintea Domnului precum au facut odinioara NINIVITENII, la popovaduirea Sf. Prooroc IONA, nu se poate ca…”sa nu se intample ceva”, care sa incurce si sa dea peste cap “planurile” si proiectele autoritatilor…!

  Am citit intr-o carte despre Parintele Arsenie Boca, ca atunci cand a fost in inchisoare, interogat de securitate despre legionari si despre Carol al II-lea, a spus (citez din memorie): “cand puterea tradeaza vointa poporului si interesele sale, si nu mai asculta de popor, DUMNEZEU O INLATURA si O SCHIMBA cu alta care va implini VOIA SA…”!

  Dupa cum vedem acutuala putere, in frunte cu presedintele acestei tari nu mai asculta de vointa poporului. Cu privire la Referendumul contra actelor biometrice nu s-a dat nici un raspuns clar de catre presedinte…!

  Dar Domnul LUCREAZA TAINIC si nevazut si cand se cred mai in putere si mai siguri pe pozitia lor, acesti “mai mari” vremelnici ai zilelor noastre, atunci …sunt aruncati ca o zdreanta nefolositoare de pe scaunul puterii, ….cu fruntea in tarana… si sunt inlocuiti cu alti oameni, de catre Dumnezeu Cel din Ceruri!

  Nici macar O MICA MODIFICARE SI NUANTARE a actelor normative in vigoare care reglementeaza documentele de indentitate NU AU VRUT POLITICIENII SA FACA, in sensul INSERARII IN TEXTELE NORMATIVE a unor dispozitii legale care sa prevada si statueze POSIBILITATEA legala, recunoscuta de stat pentru unii cetateni, de a opta pentru documente de identitate in vechiul format…

  Daca sunt cetateni care vor noile documente electronice, sa fie sanatosi, dar NU ESTE CONSTITUTIONAL si nici drept si corect, ca cei care doresc documente in format vechi, din motive de constiinta si religioase, sa nu poata sa aiba aceasta posibilitate de a avea documente de identitate care sa nu contravina constiintei si credintei lor religioase…
  Parlamentarii au vazut ca poporul doreste altceva si nu au ascultat de “vocea” si vointa celor pe care ii “reprezinta chipurile” in parlament…

  Dar Dumnezeu care i-a schimbat pe atatia domni si dregatori in istorie din scaunele lor, pentru pacatele lor, va “lucra” la fel si in viitor!

  Toata nadejdea noastra este numai in Dumnezeu si in puterea Lui divina, si in LUCRUL LUI TAINIC si PUTERNIC care se lucreaza si infaptuieste in CREATIA SA si in viata fapturilor Sale.
  Lui trebuie sa ne rugam si in El trebuie sa ne incredem puternic, si asa cum i-a scapat pe evrei de egiptenii lui Faraon pe vremea lui Moise, asa va face cu POPORUL NOULUI ISRAEL care este Biserica Sa si acum in aceste zile cand faraonii lumii acesteia vor din nou sa-i robeasca pe crestini intr-un EGIPT GLOBAL, care sa cuprinda toata lumea…

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 7. Va fi greu sa trasam o linie ajutandu-ne de o panglica ce flutura in vant.Parca am citit in Biblie asa:37. Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.Bun cuvant a spus Domnul!Deci?Le luam,sau nu?E bine ,sau nu?

 8. @ Geo:

  Da, din pacate, ganditi protestant si Scriptura o interpretati la fel.

  Intrebarile acestea, daca intr-adevar, ati avea o dilema (ceea ce nu e cazul, stim) trebuie sa le puneti propriului duhovnic ca sa va dea un raspuns pentru dvs. Pe internet le ridicati numai ca ispitire si provocare. Parintele Metodie si noi ne-am pronuntat deja. Mai reluati daca nu ati inteles. E si subliniat, si colorat. Dar aude numai cine are urechi de auzit si crede numai cine este sincer cu sine.

 9. Doamne, fă ca toate nedumeririle, problemele şi chiar certurile care se stârnesc, mai ales pe problema cip-urilor şi amăgirii lui Antihrist, să ducă la o lămurire, să niveleze exagerările, să întărească inimile, să lumineze minţile, să vindece temerile ca turma mică să fie cât mai consistentă!

 10. Domnul sa va rasplateasca iubiti frati intru Hristos de la “Razboi intru cuvant”pt atitudinea echilibrata si cuvintele ziditoare de suflet!Iar echilibrat inseamna bun simt si informatie folosita judicios iar nu non-combat cum sugereaza unii frati !Foarte lamuritor articol pentru cei de buna credinta! Sunt convins ca se vor gasi unii care vor critica varsta parintelui (42 de ani) chiar daca vietuieste la Optina dar cine vrea sa priceapa chiar o poate face…
  P.S.Accesez zilnic site-ul dar e prima data cand postez ceva. Regret doar ca pana acum nu am felicitat admin-ii si moderatorii pentru munca depusa sau pur si simplu cu prilejul unor sarbatori.Maicuta Domnului sa va calauzeasca si pe mai departe!Doamne ajuta si iertati-ma pe mine pacatosul!

 11. Nu,nu sunt provocari,eu sunt doar o mama care se lupta sa-si convinga copiii.Eu daca as iesi la marturisire,tu m-ai numi protestanta.Asa ca lumea asculta de duhovnici;dar daca duhovnicul este tanar si cu mare teama de patriarhie,ce sa mai fac eu?Cu ce arme sa lupt.Eu stiu ca Iisus a fost intransigent.A spus :cel ce vrea sa vina dupa mine,sa-si ia crucea si sa-mi urmeze.Nu a spus:ar trebui sa vina dar sa nu ne tulburam,mai bine sa asteptati,o sa vedeti atunci…A fost ferm.Eu nu vreau sa iesim cu batele in strada,nici nu cred in solutii de la guvern,dar si eu sunt in incurcatura.Eu nu am card,buletinul e clasic si valabil inca 5 ani,sunt casnica,locuiesc in casuta de vacanta a familiei,cultiv pamantul si cresc gaini.Nu ma deranjaza cip-ul ca nu prea il am ,poate doar cel din mobil.Copiii mei au fost pregatiti sa nu primeasca in mana sau pe frunte nimic,cip sau alta inventie.Dar daca vor auzi tot felul de sfaturi confuze(ca asa va fi si cu insemnarea in mana),o sa vezi,o sa auzi,ca se va lucra in asa fel, ca de va fi cu putinta,sa-i insele si pe cei alesi.Greu cuvant.

 12. Până la urmă, chiar şi după controversele din ultima vreme, s-a conturat o atitudine unitară generală, fie că vor unii, fie că nu să o accepte. Restul ţine de atitudinea personală, de încadrarea fiecăruia în calea mântuirii.
  Cred că toţi sunt de acord că sunt nocive şi e bine să nu fie luate actele electronice, dar, pe de altă parte, luarea lor nu este o pierdere a mântuirii. Contează pecetea finală, cea reală.
  Cel ce nu le ia să nu dispreţuiască pe cel ce le ia, iar cel ce le ia să nu judece pe cel ce nu le ia!
  Deocamdată se pune problema de ceartă şi dihonie, căci, din puţin cât văd eu, diferă doar accentele puse pe un aspect sau altul. Unii din râvnă prea mare, iar alţii din amânarea cu discernământ a unei poziţionări. Iar această dihonie vine din faptul că nu se conştientizează că lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, una trupească, ci împotriva duhurilor răutăţii, una nevăzută.
  Mai mult, nevoinţa noastră nu este de a fugi de Antihrist, ci de a-l înfrunta, de a ne ridica mai presus de cursele lui. Petru a căzut şi când a îndemnat pe Mântuitorul să fie milostiv cu Sine şi să nu ia crucea, dar şi când s-a avântat că va fi alături de El până la moarte. Atitudinea faţă de actele acestea ne încadrează într-o parte sau alta ori ne ridică deasupra fricii omeneşti. Dar, după toate încercările, fericit cel ce va rămâne în picioare cu Hristos, nepecetluit în vreun fel (văzut sau nevăzut) de Antihrist, fie că a fugit, dar s-a întors, fie că s-a împiedicat, dar s-a ridicat, fie că a rămas curat până la capăt.

 13. @ Geo:

  Sa ne convingem intai de toate copiii sa urmeze lui Hristos prin pazirea poruncilor Sale, si sa le dam exemplul nostru in acest sens. Sa-i invatam sa se roage, sa se spovedeasca, sa posteasca, sa se caiasca pentru pacate, sa caute smerenia si sa lupte pentru dobandirea harului Duhului Sfant si toate celelalte se vor adauga. In vreme ce daca raman doar cu vointa lor singuri, informatia si vointa omeneasca nu ne vor ajuta sa ramanem tari impotriva apostaziei. Oricat de tare ne-am ambala acum si oricat de hotarati am zice ca suntem, precum Petru, inainte sa se lepede de 3 ori, cu juramant, in fata unei biete slujnice. Toti suntem… nu ca el, ci mai rau ca el, de asta trebuie sa fim constienti si realisti, daca vrem sa nu cadem in grava inselare. Sa punem prioritatile la locul lor! Sa ne curatim de pacate intai de toate… si incet-incet ni se lumineaza si inima, si mintea, ni se intareste si puterea, dar nu de la noi! De aceea ramane confuzia acum, fiindca lipseste harul, fiindca suntem doar noi si ne zbatem steril, pedalam in gol… De aceea si intelegerea ne ramane, din pacate, rationala si limitata la cele din afara, “in coaja”, fara sa patrundem cele dinauntru.

  Daca duhovnicul nu ne multumeste, sa cautam un altul, dar sa nu fie motive de capriciu sau sa fie doar banuiala noastra nedreapta ca e vorba de frica de patriarhie si nu e, poate, altceva. Sa cercetam, de pilda, daca ravna noastra este chiar buna mai intai, daca nu cumva punem carul inaintea boilor si cautam numai cele catre care ne poarta infierbantarea firii cazute, fiindca nu dorim sa incepem mai intai lupta cu noi insine, fiindca fugim de lucrarea din interior, de propria convertire autentica, daca nu cumva mai avem multe de rezolvat, grave si elementare, in noi insine, si de acolo sa incepem “marturisirea”:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/07/ce-valoare-au-sinceritatea-si-adevarul-fara-discernamant-cuviosul-paisie-ne-invata-cum-sa-facem-binele-cum-sa-i-indreptam-pe-altii-si-cum-sa-marturisim/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/15/duminica-tanarului-bogat-cum-fugim-de-hristos/

  Iertati-ne, Domnul sa ne lumineze si sa ne miluiasca pe toti!

 14. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/02/09/pilda-sfantului-mucenic-nichifor-9-februarie-sa-ne-reamintim-duhul-adevaratei-marturisiri-si-care-trebuie-sa-ne-fie-cautarea-primordiala/

  – Parinte, cum trebuie sa privim asa numitele semne ale sfarsitului: cardurile electronice de identitate, codul de bare, numarul 666 care este raspandit in jurul nostrum sub diferite forme? Sunt acestea semne autentice? Si daca da, cum ne putem feri de ele?

  – (…) Cu privire la noile buletine si la semnele sfarsitului, se discuta foarte mult despre lucrurile acestea si uneori cred ca se face si foarte multa tulburare in multe suflete pentru ca sunt pareri diverse. De accea nici nu as vrea sa spun nimic despre asta. Trebuie sa primim noile buletine, nu trebuie sa le primim? Ce trebuie sa facem, cum trebuie sa facem?… As zice ca daca ne tot intrebam atata deja este rau. Pai ce fel de crestini suntem noi? Sa ne temem ca vom fi pusi in situatia de a ne lepada de Hristos si sa nu stim ca ne-am lepadat? Chiar asa sa fim? Deci problema noastra nu este asta, nici masonii nu-s problema noastra, nici noile buletine nu sunt problema noastra.

  Nu asta este problema noastra. Spuneti-mi, in ce staruiau primii crestini? Ati vazut, “in invatatura Apostolilor, in impartasire, in frangerea painii si in rugaciuni“. Asta era treaba lor. Si inca mai spune ceva autorul Faptelor Sfintilor Apostoli : “Sufletul si inima multimii celor ce au crezut erau una. Si nimeni nu zicea ca ceva este al sau, ci toate le erau de obste“. Asta este viata crestina. S-o traim si toate celelalte probleme se vor dezlega de la sine la momentul potrivit.

  Eu nu zic ca nu ne pasc niste primejdii, o spun parintii in care avem incredere, caci stim ca prin ei a vorbit Duhul Sfant, oameni induhovniciti. Nu spun ca nu ne pasc niste primejdii, dar cred ca discutiile acestea de multe ori sunt vatamatoare, ne dezbina. Nu vedeti ca ne dezbina? De foarte multe ori ne dezbina, ne judecam unii pe altii, fiecare tine la dreptatea lui si are impresia ca toti ceilalti sunt in ratacire si in apostazie. Noi, intre noi, frati, ne dezbinam. Unde mai este unitatea duhului? Unde se mai pastreaza unitatea duhului intru legatura pacii?

  Deci problema este una launtrica. Sfantul Apostol Pavel spune undeva, sper sa citez cat mai exact ce spune el. Spune : “Incercati-va pe voi insiva, cercetati-va daca sunteti in credinta. Oare nu va cunoasteti voi pe voi insiva ca Hristos Iisus este intru voi? Ci afara numai daca nu sunteti netrebnici“. Deci asta este problema noastra. Daca il avem pe Hristos salasluit in noi, ne mai putem teme de ceva? Ne mai putem teme de ceva? Nu vom sti singuri cand va veni momentul acela cand fiecare va fi pus in fata situatiei, sa se lepede sau sa nu se lepede de Hristos. Nu va sti fiecare ca va veni momentul acela? Adica tu sa pierzi Harul Sfantului Duh si sa nu stii sa l-ai pierdut? Daca punem asa problema, inseamna ca noi nu avem clar constiinta ce este viata crestina. Ca scopul nostru asta este: dobandirea Harului Sfantului Duh. Cine pune intrebari legate de problema asta, ar trebui sa se intrebe el pe el insusi mai intai: ‘Ce este in inima mea? Am agonisit acolo Harul?’ Ca daca nu l-am agonisit, pot sa-mi pun eu mii de probleme si sa primesc mii de raspunsuri, ca atunci cand se va ivi situatia sa ma lepad de Hristos, tot mai voi lepada de El. Pot sa stiu bine ce trebuie facut. Pot sa stiu ca primirea buletinului inseamna lepadare de Hristos si tot il voi primi daca ma va parasi Harul Sfantului Duh. Deci problema mea asta este.

  Deci daca nu vom avea agonisit inlauntrul nostru Harul Sfantului Duh, putem noi sa stim oricate despre nu stiu ce comploturi masonice, despre nu stiu ce comploturi evreiesti, despre nu stiu ce buletine, pentru ca daca nu vom avea Harul, repet, oricum ne vom lepada. Oricum ne vom lepada! Deci asta este problema noastra: cum sa agonisim cu adevarat inlauntrul nostrum Harul Sfantului Duh. Pentru ca nu poti sa ai Harul in tine si sa nu stii ca il ai. Nu se poate asta. Poti sa il ai asa, sa zicem ca il ai de la botez, dar este acoperit de cenusa si de zgura patimilor. Sta acolo asteptand sa se aprinda. Daca nu simti focul – asta este marturia prezentei Harului. Dar daca nu simti focul dorintei, macar si cat de slabut, focul dorintei de a placea lui Dumnezeu, de a face voia Lui, inseamna ca nu este cu tine Harul Sfantului Duh. Si atunci inseamna ca trebuie sa-l cauti, poate ca l-ai simtit odata, ai simtit strapungerea inimii, ai simtit caldura asta, dar nu ai staruit in ea. Acum trebuie sa-l cauti din nou si calea iti va fi mai grea, va fi cu multe, multe ocolisuri. Iti va fi mai grea, dar va trebui sa-l cauti din nou. Daca ai simtit strapungerea inimii, daca ai simtit o data caldura ravnei de a face voia lui Dumnezeu, tu deja cam stii ce trebuie sa cauti. Nu esti fara o orientare, desi acum faci lucrurile mai mult rational. Le faci mai mult rational. Parintele Arsenie Papacioc vorbeste despre smerenie rationala, marturisire rationala, ca noi asa le facem, de aceea nu sunt roditoare, nu au suflu in ele. Dar poti sa faci asa chinuindu-te, asumandu-ti asta ca un canon, stiind ca Dumnezeu va vedea staruinta ta si dorinta ta si va privi cu mila la tine.

  Deci asta este problema noastra si spre asta va indemn. Pentru asta va indemn sa luptati cu toata taria, ca nu are nici un rost sa va puneti asa tot felul de probleme care mai mult dezbina, ne iau timpul, ne consuma timpul in discutii nefolositoare, aduc intre noi dezbinare … numai vatamare. Nu are nici un rost. Daca Harul va fi cu noi, Harul Sfantului Duh va da fiecaruia sa simta si cand a facut cel mai mic compromis. Nu sa primeasca buletinul, dar si cand a facut cel mai mic compromis, cand s-a lepadat de Hristos prin cel mai mic compromis. A venit ora ta de rugaciune si ai zis : “Nu, ca-s obosit, acuma nu pot, 5 minute mai tarziu…” Mai tarziu. Ai amanat rugaciunea. Si aceasta este o lepadare. Dar constiinta te mustra imediat. Imediat iti spune constiinta ca ai fi putut, dar ti-a fost lene si ti-ai indreptatit lenea prin pretinsa oboseala. Si asta este o lepadare de Hristos, si pe asta o mustra constiinta. Cum sa nu mustre constiinta o lepadare de Hristos ca aceea care va fi in vremea lui Antihrist? Cum sa se poata petrece lucrul acela fara ca omul sa stie? Numai daca era de fapt dinainte mort. Cum a zis ingerul Bisericii din Sardes: “Iti merge numele ca esti viu, dar tu de fapt esti mort de mult! Numai numele iti este ca esti viu“. Deci daca nu ne ingrijim acum sa viem in Duhul, oricum nu vom face fata la vremurile care vor veni!

  Sa ne ajute Dumnezeu tuturor sa putem sa intampinam vremurile care vor veni – nu stim cat de apropiate, cat de indepartate vor fi – sa le intampinam cu marime de suflet, cu taria credintei, si pana atunci sa facem asa cum zice Apostolul: “Rascumparati vremea, caci zilele rele sunt!” Amin.

 15. Doamne ajuta!

  Fratilor, voi ati postat la mine, pot si eu posta la voi? Sper ca da.

  Considerati ca eu am scris pe undeva ca noul buletin = semnul fiarei, altfel spus, caderea din har? In caz ca asa considerati, dati va rog citatele cu link-urile respective.

  Ei bine, eu n-am zis asa ceva, ci ca trebuie sa ne straduim sa renuntam la actele cu cip pe care le avem (inclusiv carduri bancare) si sa ne straduim sa nu le luam pe cele noi. Motivatia data de mine a fost mereu aceeasi: altfel ne va fi greu sau imposibil sa refuzam semnul fiarei de pe mana sau frunte. Ca daca nu incepem sa ne rupem de SISTEM acum, ne va fi greu sau imposibil in momentul in care nu vom putea cumpara sau vinde fara semnul fiarei de pe mana sau frunte.

  La articolul

  http://saccsiv.wordpress.com/2010/08/13/intrebare-fundamentala-catre-fratii-de-la-razboi-intru-cuvant-luam-sau-nu-luam-cartea-electronica-de-identitate-cu-cip/

  am postat de exemplu spusele parintilor PROCLU, IUSTIN PARVU, ADRIAN FAGETEANU, care spun clar sa nu luam NICI UN FEL DE ACT CU CIP. Iata ce-ati raspun voi la:

  http://saccsiv.wordpress.com/2010/08/13/intrebare-fundamentala-catre-fratii-de-la-razboi-intru-cuvant-luam-sau-nu-luam-cartea-electronica-de-identitate-cu-cip/#comment-44608

  Ca fac „tovarasie zelotista cu trupa de la P-V intru crearea de psihoza” si ca „Pe calea asta noi insa nu vom merge, oricat vom fi scuipati. Asta nu e calea lui Dumnezeu si roadele o vadesc, si o vor tot vadi, oricate comunicate, poze si clipuri cu duhovnici s-ar posta.”

  Nu fac tovarasie zelotista cu nimeni si nu creez psihoze. Indemn doar la ceea ce au spus marii duhovnici amintiti mai sus. Ba chiar sunt mai putin dur ca ei, caci spun „straduiti-va sa renuntati la ele”.

  Intreb: cum adica „oricate comunicate, poze si clipuri cu duhovnici s-ar posta.”? Pai daca de acesti STALPI AI ORTODOXIEI nu ascultati, de cine ascultati?

  Mai sus, Geo intreaba: „Le luam,sau nu?E bine ,sau nu?” Iar voi ii raspundeti: „Intrebarile acestea trebuie sa le puneti propriului duhovnic ca sa va dea un raspuns pentru dvs.”

  SUPER. Deci marii duhovnici ce indeamna sa nu le luam, nu va plac, in schimb indemnati sa vorbeasca fiecare cu duhovnicul sau … De ce asa? Pentru ca stiti foarte bine ca majoritatea preotilor nici macar nu se aproprie cat de cat de trairea celor amintiti mai sus. Majoritatea au deja sau vor sa aiba toata gama de acte, carduri si in general orice e cu cip si are numele lor personal pe ele.

  ATENTIE MARE la ce spun acum. Nu vorbim de botez, cununie, spovedanie, euharistie, etc. caci preotia e preotie. Vorbim de sfaturile ce le pot da. Ei bine, majoritatea, ce credeti ca le vor spune enoriasilor?

  Unul din voi mi-a zis nu demult o vorba mare: E VREMEA CERNERII CUMPLITE. Aveti mare grija ce faceti, caci ati iesit de pe drum si mergeti deja pe parapeti. Iar langa parapeti e prapastia. Nu mi-a venit sa cred cand am citit deunazi atacul extrem de urat la adresa mea … Fara nici o semnalizare fara nimic. Eram umar langa umar de aceeasi parte a baricadei si deodata poc. Nu asa se procedeaza fratilor. Nici macar necrestinii nu se comporta astfel. Ne-am ajutat, ne-am sfatuit, am dezbatut o gramada de teme impreuna cum nu cred ca ati mai facut-o cu altcineva din blogosfera. De ce acum acest cutit pe la spate? De ce brusc am devenit dusman?

 16. Ierom. Lavrentie:Cel ce nu le ia să nu dispreţuiască pe cel ce le ia, iar cel ce le ia să nu judece pe cel ce nu le ia!Tot asa si cu pecetea?
  Admin,inseamna ca Apostolul Ioan s-a inselat cand a spus ca anticrist va incerca sa insele si pe cei alesi de va fi cu putinta.E usor sa vorbesti despre copiii mici care sunt inca sub tutela parintilor,dar ce te faci cu cei adulti?O sa-mi spui ca fiecare se mantuieste personal,eu nu vreau sa-mi pierd copiii.Eu nu vreau sa-mi pierd rudele,eu nu vreau sa-mi pierd prietenii.Raiul e destul de incapator si e pacat sa se piarda un suflet,dar mai multe.Inseamna ca Domnul s-a rastignit degeaba,inseamna ca a pregatit un rai minunat pentru cativa?Poate suna “sectant”dar trebuie sa spunem si celorlalti care inca dorm.Daca nu vorbim clar,nu vor pricepe prea multe.Eu am dat adresele site-urilor crestin-ortodoxe tuturor cunoscutilor.Ce sa fac?Acum sa cern?Acolo da,acolo ba?Cat despre Biblie,cred ca Dumnezeu nu s-a jucat cu mantuirea noastra.Ne-a dat niste reguli(porunci)dupa care sa traim si niste atentionari, ca sa nu ne pierdem sufletele.Unui simplu mirean ii ajunge sa citeasca Biblia si nu v-a intelege altceva decat a dorit Domnul.Daca altcineva poate citi printre randuri si descopera si alte valente ale cuvantului,treaba lui.

 17. Pingback: Marcu 4,24: “Cu ce (dublă) măsură măsuraţi, vi se va măsura [...]“ — Pustnicul Digital
 18. Cred ca selectia se va face ca la judecata particulara si de obste:dupa fapte, despatimire,pocainta, dupa trairea Evangheliei. Criterii dupa care s-au deosebit dintodeauna fiii Luminii de fiii Intunericului. De ce n-ar fi la fel si cu pecetluirea? Neamagim crezand ca doar marturisirea credintei de tip dogmatic sau apologetic ne va salva si refuzarea cipului. Buna foarte pt cine poate face,dar Doamne fereste sa te crezi marturisitor si surpriza! sa te trezesti peceluit de partea caprelor! Pt ca daca Apocalipsa spune ca fiii lui Dumnezeu vor fi pecetluiti in chip nevazut, de ce n-ar fi similara si pecetluirea fiilor lui Antihrist? Cam asta spunea pr. Argatu.

  Pt ca poti sa refuzi cipul si totusi sa nu fii pecetluit ca fiu al lui Dumnezeu. Si sectantii, anarhistii atei,yoghinii, etc. pot sa refuze cipul, pe motivele lor. Si ce au rezolvat? Nu zic sa le acceptam nici eu, ci sa le respingem cat putem, dar nu cum se face acum, bariera ultimativa pentru mantuire, criteriul unic al Judecatii si gata.

  Cand aud la unii propovaduindu-se numai despre cipuri, acolo mi-e clar ca nu e ceva in ordine cu raportarea la Hristos, cu crestinismul. Chestia asta obsesiva a unora are ceva sectar in ea,si maladiv, asa simt, asta transmite, nu te mai lasa sa te ocupi de nimic altceva duhovniesc, iti ia toata pacea si rugaciunea,te arunca in zapaceala. Inteleg sa se vorbeasca, sa se avertizeze, dar cand trece masura si totul se invarteste numai in jurul acestei probleme, cand nu vezi nicaieri la acei oameni si alte preocupari duhovnicesti, cand nu dau, majoritatea, semnele unor oameni echilibrati psihologic, ci a unora agitati, care iti lasa o tulburare de care abia dupa cateva zile te vindeci, atunci nu, mersi, asta nu e de la Duhul lui Dumnezeu. Si daca nu e de acolo, ci de la alte duhuri, mi-e frica tare-tare sa nu fie taman asta,cum zice si acest prea cuvios d ela Optina, o pecetluire mult mai adevarata si mai periculoasa. Unde lipseste Hristos nu poate fi decat pecetea satanei, deci… cine lupta cu pecetea? Si eu zic ca e o diversiune mare, dar una duhovniceasca. Poate cea mai mare de care e in stare diavolul, sa para ca lupta cu el, dar sa o faca in duhul sau, si asa, de fapt, sa-i slujeasca cel mai bine,cu acoperirea desavarsita!! Mare, mare grija!

  iertati vorba lunga si daca am gresit!

 19. @ Geo:

  1. Nu, categoric nu tot asa si cu pecetea, va raspundem prompt chiar noi, pana apuca sa mai intre parintele Lavrentie.

  2. Nu s-a inselat deloc Mantuitorul, nu Apostolul, si asta o tot repetam si noi, dar cine sa auda?

  3. Si noi credeti ca vrem sa ne pierdem rudele sau copiii? Cineva doreste asta? E firesc sa vrei sa le spui, sa-i avertizezi asupra unui rau, dar trebuie sa vezi si cum o faci, de unde si cu ce incepi si ce exemplu dai tu insuti, ca sa nu risti sa-i indepartezi si mai mult, daca sunt mari sau chiar adulti. Una nu o exclude pe alta, dar noi am pus un accent care lipseste total din discursul dv., si al multora ca dv. Sfintii Parinti asta zic peste tot: sa ne schimbam pe noi insine, ca sa putem schimba pe cei din jur… si de fapt, nu noi ii vom schimba, ci numai Dumnezeu. Iar asta se intampla greu prin cuvinte, prin convingere, si aproape mereu prin rugaciune, durere si lacrimi, toate STARUITOARE pentru acele persoane la a caror mantuire tinem. Dupa aceea are putere si cuvantul. Dar ramane si libertatea omului.

  4.

  .Unui simplu mirean ii ajunge sa citeasca Biblia si nu v-a intelege altceva decat a dorit Domnul.

  Doar daca are multa smerenie, altminteri se primejduieste foarte tare. De ce mai avem atunci nevoie de Biserica, de Sfinti Parinti, de duhovnici (fireste, daca sunt buni, daca sunt cum trebuie)? asa, singuri, ajungem sa aplicam versetele scripturistice dupa cum ne place, alandala… si sa selectam din Scriptura numai ce ni se pare ca ne confirma cele ale firii, uitand complet de restul, care ne-ar putea sili sa ne schimbam…

 20. Ai fractionat ideea mea,admin, daca altcineva poate citi printre randuri si descopera si alte valente ale cuvantului,treaba lui.Cel care intra pe acest site,nu este ioghin sau sectant.Este cu siguranta ortodox si inca unul care vrea sa fie mantuit.Cum ai vrea sa inteleaga un ortodox Biblia?A spus Hristos:iata ca v-am spus toate mai dinainte.Nicidecum nu a spus:am anagramat totul,cautati pe cineva sa va deslege anagrama…Sigur ca mergem si la Sfintii Parinti,nu incape indoiala,problema ar sta cam asa:
  6. Iar femeia a fugit în pustie, unde are loc gătit de Dumnezeu, ca să o hrănească pe ea, acolo, o mie două sute şi şaizeci de zile.

  14. Şi femeii i s-au dat cele două aripi ale marelui vultur, ca să zboare în pustie, la locul ei, unde e hrănită acolo o vreme şi vremuri şi jumătate de vreme, departe de faţa şarpelui.
  Asta este o solutie?Sau trebuie sa interpretam altfel?

 21. @Geo:

  Sigur ca mergem si la Sfintii Parinti

  Vedeti, e exact invers. Noi ajungem la Biblie PRIN Sfintii Parinti si nu altiminteri. Exista talcuiri pentru intreaga Biblie ale Sfintilor Parinti si cine vrea sa nu greseasca interpretand dupa mintea lui scripturile trebuie NEAPARAT sa se ghidezedupa acestia.
  Insusi Scriptura o spune, mai exact Apostolul Petru:

  Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia; Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinţi ai lui Dumnezeu au grăit, purtaţi fiind de Duhul Sfânt. (2 Petru 1, 20-21)

  Asadar, trebuie sa cautati, pentru versetele din Apocalipsa pe care le-ati citat, in primul rand, talcuirile ce s-au adus acestora. Veti vedea ca sensul nu este nicidecum unul strict ad-literram, ci duhovnicesc.

 22. E….daca sunt doar duhovnicesti,atunci ce atata tulburare cu cip-urile.3. Fericit este cel ce citeşte şi cei ce ascultă cuvintele proorociei şi păstrează cele scrise în aceasta! Căci vremea este aproape.A omis sa vorbeasca despre interpretare?

 23. @Geo:
  Am scris:

  Asadar, trebuie sa cautati, pentru versetele din Apocalipsa pe care le-ati citat, in primul rand, talcuirile ce s-au adus acestora.

  Despre ce versete era vorba?

  6. Iar femeia a fugit în pustie, unde are loc gătit de Dumnezeu, ca să o hrănească pe ea, acolo, o mie două sute şi şaizeci de zile.
  14. Şi femeii i s-au dat cele două aripi ale marelui vultur, ca să zboare în pustie, la locul ei, unde e hrănită acolo o vreme şi vremuri şi jumătate de vreme, departe de faţa şarpelui.

  Si da, doamna, trebuie sa intelegeti ca Scriptura NU ESTE DOAR DUHOVNICEASCA, ci ca este NUMAI DUHOVNICEASCA! Si mucenicia, si milostenia, si pocainta, si retragerea, si marturisirea, si orice fapta a credintei sunt ORI DUHOVNICESTI ORI DELOC! Cu adevarat, nu ati inteles nimic din ortodoxie! Dar nici nu este timpul pierdut, asta daca renuntati la atitudinea aceasta sfidatoare si superioara…

 24. Sa inteleg ca,ceilalti au inteles altceva citind Apocalipsa(de pilda)?Fericitilor!Eu am inteles ca urmeaza ceva cumplit(mea culpa)si ca nu vom putea opri ceea ce vine peste noi.Daca nimeni nu va voi sa faca din noi mucenici,atunci vom sta cuminti,primind ce ni se da si asteptandu-L pe Domnul.

 25. @ Geo:

  V-ati intrecut in rastalmaciri si in rea vointa, din pacate. Mai cititi o data ce a scris parintele Metodie si haideti sa incheiem, fiindca nu are niciun rost, atata vreme cat nu exista macar o minima disponibilitate de a dialoga si de a intelege ceea ce spunem, ci pe toate le trageti catre concluzia dvs. aberanta si de rea credinta, asa cum ne temeam ca stau lucrurile de la inceput. Poate aveti timp mult de pierdut, noi insa am pierdut deja mult prea mult, ne pare rau.

  Deci trebuie să admitem faptul că este cu certitudine ceva rău în lume astăzi cu privire la toate problemele de identificare.

  Deci pentru mine este evident că toate aceste documente de identificare şi coduri de bare, etc, poartă cu adevărat nişte „semne ale vrăjmaşului” asupra lor. Alt indiciu pentru mine este cât de bine este făcut totul. Este cu adevărat o piesă grozavă de măiestrie diavolească. Nimeni nu poate dovedi că este un păcat să utilizăm codurile de bare cu 666, nimeni nu poate dovedi contrariul, dar conştiinţa noastră rămâne neliniştită, simte că ceva nu este în regulă.

  ceea ce ştiu cu siguranţă este că indiferenţa faţă de toate aceste semne ESTE un păcat. Cei care spun: totul este sigur, să nu vă îngrijoraţi, ierarhii care spun că este OK – cred că dau dovadă de o anumită orbire şi este un păcat, după cum văd eu lucrurile. Chiar acest timp ne este hărăzit nouă sub forma unui “examen”. Şi aceia care se bucură de tehnologiile moderne şi nu văd ceea ce pândeşte chiar la spatele lor pur şi simplu nu iau acest examen. FIINDCĂ EI N-AU PRIMIT IUBIREA ADEVĂRULUI, după cum ne învaţă Apostolul.

  Asa ca… va reamintim:

  ORICINE NE VA PUNE IN SEAMA ALTE IDEI, ORICINE VA AFIRMA SAU VA INSINUA CA NE-AM FI SCHIMBAT CONVINGERILE SI OPTIUNILE, CA AR EXISTA VREO ASEMANARE INTRE CEEA CE SUSTINEM SI PUNCTELE DE VEDERE ALE OFICIALILOR “SISTEMULUI”, CA AM INDEMNA LA “DORMITARE”, LA CONFORT SI VIATA CALDUTA SAU LA ACCEPTAREA BULETINELOR BIOMETRICE, PUR SI SIMPLU DOVEDESTE CA ESTE RAU-INTENTIONAT!

 26. Doamne,Doamne ajuta-ne!
  Greu pot sa exprim ceea ce simt in aceste momente.
  Articolul de mai sus imi place in cea mai mare parte, dar nu sunt de acord cu urmatorul paragraf: “Obişnuiesc să spun oamenilor: bine, puteţi lua acele noi documente de identitate, dacă nu puteţi trăi fără acestea, dar ar trebui să vă amintiţi pururea că motivul pentru acea “siluire” îl constituie păcatele noastre. Şi să încercaţi să vă pocăiţi cât de mult puteţi, să încercaţi să trăiţi ca nişte creştini adevăraţi, să vă iubiţi vecinii, să vă iertaţi duşmanii, să plângeţi pentru păcatele voastre, etc. Nu vreau să spun prin asta că noile acte de identitate sunt bune, ele sunt ceva rău, sunt meşteşugire diavolească, la fel ca majoritatea celorlalte „realizări” ale civilizaţiei; poţi refuza sa le iei, dar numai dacă EŞTI CAPABILĂ SĂ REZIŞTI. ”
  Acest fragment poate fi interpretat si rastalmacit de fiecare cum vrea,mai bine il stergeti si il inlocuiti cu fragmentul din celalalt articol unde pr.Justin ne indeamna sa luptam impotriva unor asemenea compromisuri cu sistemul care ne vor afecta pe noi si pe urmasii nostri.
  Iar a avea un cip in telefon nu e acelasi lucru cu a avea un cip in buletin.Eu nu stiu daca ne putem identifica cu un telefon, dar cu un buletin sau cu un pasaport ne putem identifica.Dar daca tot vrem sa facem o treaba buna pana la capat ii indemn pe toti cei care doresc sa nu primeasca aceste acte sa renunte si la abonamentele de la reteaua de telefonie mobila din care fac parte si sa treaca pe cartele,asta pentru ca numele lor sa nu mai fie in acea baza de date si sa fie mai greu de urmarit,ascultat,hipnotizat,asasinat, ce vreti voi, prin telefon,banuiesc ca toti putem face asta,nu? Dar dupa aceea sa nu spuneti ca cei care au abonament sunt mai pacatosi decat cei care au cartela.
  Iar prin acest ultim articol al parintelui Justin ne putem da seama ca apologeticum a actionat doar dupa capul lui atunci cand a creat si publicat acele afise smintitoare.Pur si simplu nu se leaga acest interviu cu acele afise, care inca mai sunt in toata manastirea Petru Voda,cu toate ca ele nu mai au binecuvantarea parintelui Justin. Si mi-a spus un prieten care a fost la hram Duminica la Petru Voda, jos la maici, unde este si parintele Justin ca in timpul sfintei liturghii pe usa bisericii a fost lipit acel afis,iar dupa vreo ora si jumatate nu mai era.Vreau sa spun ca se intampla lucruri foarte ciudate acolo.Nu pot sa-mi dau seama.
  Concluzia este ca noi trebuie sa RESPINGEM aceste acte blestemate si ca timpul este foarte limitat si bine ar fi ca toate blogurile sa faceti in asa fel incat sa va intelegeti,pare imposibil dar nu cred ca e.Admin trebuie sa incerci sa vezi daca se poate,vedeti voi cum negociati,trebuie sa cadeti de comun acord(nu rad de voi,chiar asta cred).
  Doamne,ajuta!

 27. @Geo

  Spuneti ca-i iubiti pe cei apropiati si nu vreti sa se piarda. Crestini fiind vrem ca toata lumea sa se mantuiasca, nu vrem sa se piarda nimeni. Dar ce facem pentru asta? Dam exemplul nostru personal de crestini traitori?
  Suntem atat de buni unii cu altii incat ceilalti sa zica “vrem si noi sa fim ca voi?”
  Sa ne verificam toti constiintele la sfarsitul fiecarei zile si sa vedem in cate momente de ispita ne-am comportat ca niste crestini adevarati?

  “M-am maniat? Am vorbit prea mult? Am vorbit ce trebuia, strictul necesar? L-am odihnit pe cel care a venit la mine…sau mai rau i-am facut?”

  Cititi vietile sfintilor si vedeti cum erau ei…ne comparam noi cu ei ca sa putem sta alaturi de dansii in rai?
  Oamenii din jurul sfintilor treceau la credinta tocmai pentru ca sfintii aveau Duhul Sfant care ii atragea pe oameni. In fiecare om Domnul a sadit scanteia dumnezeirii, foarte putini oamenii au aceasta scanteie acoperita complet. Cand ea vine in contact cu Duhul Sfant omul acela trece de la moartea in care a trait pina atunci, la Viata.
  Faptul ca cei de langa noi sunt cum sunt…e si din vina noastra.

  Ne curatim de pacate, suntem atenti continuu sa nu gresim, sa nu suparam pe Domnul, ne rugam cu lacrimi…si ia sa vedeti cum cei din jurul nostru se vor trezi…caci Domnul lucreaza.

  Nu mai puneti semnul egal intre pecete si actele cu cip.

  Pina la pecete multe mai au sa se intample…eventual chiar pina sa terminam noi discutiile interminabile despre cip…pina la acceptarea sau neacceptarea vreunui act cu cip, multi din cei care scriem aici de zor putem sa ne pierdem vietile in razboiul mare care va veni.
  Vom trece prin vami si vai de pacatele noastre…vai de timpul pierdut fara rugaciune…vai de timpul in care puteam ajuta pe careva si n-am facut-o ca in loc sa vorbim cu el despre durerile lui si sa-l linistim, si sa ne rugam pentru el si familia lui, am fost ocupati sa-i tipam despre cip, standardele pentru codurile de bare, experimente cu carduri si carnete de soferi.

  De vorbit trebuia sa se vorbeasca dar s-a sarit calul…asta incearca sa spuna fratii admin de aici. Echilibrul a disparut….Ca tot ce a hotarat Domnul pentru noi chiar si in viata asta este armonie si echilibru.
  …..lucruri care lipsesc cu desavarsire din dialogurile celor care vor sa vorbeasca atat de mult despre cip.

 28. Frumoasa este biserica de la Optina

  Iti salta inima de bucurie cand vezi o biserica brazdand cerul cu turlele sale si crucea profilandu-se in lumina soarelui sau pe bolta instelata noaptea….

 29. Sa stergem si sa inlocuim un pasaj din parerea unui parinte cu parerea (presupusa) a altui parinte?!

  Sa negociem?! Astea sunt lucruri de negociat? De discutat soborniceste ar fi, dar nu atat de catre noi (Inca o data, ne credem mult prea importanti si dam o putere exagerata blogurilor), ci de catre parinti, de soboare, de sinaxe, formale sau informale… Pana atunci, asta este realitatea. Daca unii rastalamacesc si Scripturile, spre pierzarea lor, nu ne mira ca pot rastalmaci orice.

  sa treaca pe cartele,asta pentru ca numele lor sa nu mai fie in acea baza de date si sa fie mai greu de urmarit,ascultat,hipnotizat,asasinat, ce vreti voi, prin telefon,

  Nu, din cate stim nu e deloc mai greu.

  Argumentul parintelui este foarte logic daca privim asa cum trebuie mecanismele tainei faradelegii si tine, apoi, de conseceventa in radicalism sau de ipocrizia celor care zic ca lupta, generic, cu “cipurile”, cu orice fel de cipuri, din orice, vazand in cip in sine, “dracul”, iar nu in ceea ce pregateste si determina el in mod concret.

 30. Iar prin acest ultim articol al parintelui Justin ne putem da seama ca apologeticum a actionat doar dupa capul lui atunci cand a creat si publicat acele afise smintitoare.Pur si simplu nu se leaga acest interviu cu acele afise, care inca mai sunt in toata manastirea Petru Voda,cu toate ca ele nu mai au binecuvantarea parintelui Justin. Si mi-a spus un prieten care a fost la hram Duminica la Petru Voda, jos la maici, unde este si parintele Justin ca in timpul sfintei liturghii pe usa bisericii a fost lipit acel afis,iar dupa vreo ora si jumatate nu mai era.Vreau sa spun ca se intampla lucruri foarte ciudate acolo. Nu pot sa-mi dau seama.

  Multe altele sunt ciudate si nu se leaga. Ce haos si nebunie e acolo, iar oamenii creduli stau si asculta, in functie de cum li se ambaleaza realitatea… Cine mai stie care e cuvantul parintelui Justin si care nu, pentru care se va da mai tarziu dezmintire si pentru care nu? Cand parintele a fost silit sa renunte, a doua oara in cativa ani, la numirea (dupa alegerea proprie) a unui alt egumen acolo, dupa ce alegerea fusese deja facuta, sa ne mai miram ca este aceasta degringolada smintitoare cu afisele? Si dupa asta mai putem sti cum gandeste real parintele Justin sau cum ar gandi daca ar fi lasat liber de orice influente, paza ca la securitate si presiuni?

 31. Bine ar fi ca sa va intalniti si sa discutati soborniceste cum ati spus si e de preferat sa ajungeti toti,daca se poate,sa aveti o pozitie comuna dar ortodoxa,daca nu se poate asta e…toti vom avea de pierdut. Daca nu va intelelgeti o sa o tinem asa pana vine pecetea,in felul acesta nu putem face nimic,dar eu nu va acuz pe voi…

  Si Saccsiv nu trebuia sa ii atace pe cei la la RiC punand articolul pe prima pagina,daca era corect trebuia sa vina tot pe forum si sa rezolve problemele,dar poate sunt prea pretentios.
  Noapte buna!

 32. E greu să scrii fără să laşi loc la interpretări. Şi, îmi pare mie, orice cuvânt bun trebuie să fie cât mai concis, nu lung sau prolix.
  Fireşte că fiecare să nu judece sau să nu dispreţuiască pe cei ce iau actele ce conţin numărul 666, iar nu pecetea finală. Nu sunt rele în sine actele, dar… au o încărcătură periculoasă greu de identificat pt că ne-am obişnuit cu ele şi viaţa noastră s-a pervertit cu artificialitatea materialismului.
  E ca şi cu televizorul: e păcat să te uiţi la el, dar nu într-un sens rudimentar.
  Cine nu pricepe din cuvinte puţine nici din multe cuvinte nu va pricepe, ci le va răstălmăci şi pe acelea. Polemica exagerată, chiţibuşară nu are frică de Dumnezeu, evlavie, nelinişte bună, ci aroganţă sau panică sau tulburare sau… altă patimă care distorsionează lucrurile.
  Pe scurt, a folosi televizorul sau calculatorul la lucruri rele e rău, iar a le folosi în general e rău pt că te predispune şi are şi efecte colaterale, dar poate fi şi benefic. Aşa cum ar fi o greşeală să le anatematizăm pe acestea, tot la fel şi cu actele.

 33. @Saccsiv:

  Doamne, ajuta!

  Vom scrie mult, fiindca sunt multe de zis si de explicat, s-au tot adunat.. Nadajduiesc sa ai dispozitie si rabdare. Iti multumim dinainte!

  Considerati ca eu am scris pe undeva ca noul buletin = semnul fiarei, altfel spus, caderea din har? In caz ca asa considerati, dati va rog citatele cu link-urile respective.

  Ai avut postare principala in care se afirma ca noile acte cu cip sunt egale cu pecetea. Nu era scrisa de tine, ci de Veaceslav, insa era asumata si redata ca atare, fara niciun fel de critica sau de nuantare, cum faci altminteri in toate cazurile de acest fel: http://saccsiv.wordpress.com/2010/08/10/video-rusia-cartela-electronica-universala-cu-cip-pentru-intreaga-populatie-…/

  Am finisat cu ajutorul lui Dumnezeu, traducerea poate avea unele greseli ce tin de domeniul juridic, totusi nu s-a pierdut sensul, sper sa fie pe intelesul tuturor. Frate deja sunt oameni care au acceptat semnul fiarei dupa cum vei vedea in video-ul doi, si se subintelege ca cartelele electronice sunt asemenea pecetei. Doamne ajuta!

  Apoi asta spuneau mai toti comentatorii de la tine si, pana la mesajele noastre, nu am gasit nicio contrazicere a lor. Nicio distinctie macar intre actele de identitate si cardurile cu cip oarecare, ci toate puse otova, fara diferentieri, toate aducand iadul imediat, din 1.1. 2011. Iar Veaceslav era acolo ridicat la rang inalt, i se cereau sfaturi, i se puneau intrebari, ca un co-autor la blog si guru ce devenise. Nicio reactie la toate aberatiile si chestiile dubioase ale lui, cu “sfinti parinti” (!) care ne-au invatat sa nu primim actele cu cip (despre asta au scris undeva Sfintii Parinti?), care pana la urma erau doar…. niste parinti rusi contemporani si aceia multi si sublimi, dar… care lipseau cu desavarsire (s-a facut si gafa cu Parintele Nicolae Gurianov care spune taman impotriva acestui gen de atitudini isterizante), asa ca pana la urma s-a recurs tot la Cuv. Paisie Aghioritul, chit ca nu era vorba de cipuri acolo, ci de numarul 666 de pe buletinele din Grecia, care se incerca in acea vreme, a fi introdus. Pe G-Man l-ai avertizat, moale, tarziu de tot, si numai “ca sa nu mai existe motiv sa se lege astia de limbaj”, nu fiindca te deranja cu ceva sau fiindca ti s-ar fi parut neconcordant cu ideea de mucenicie pentru Hristos… Mai stim noi unii la fel, care ne puneau la psaltire, ca sa ne blesteme, si ne faceau in toate felurile… Tot prieteni si protejati de-ai tai, intamplator. Probabil genul asta de oameni dau exemplele cele mai bune despre profilul celor care cauta sa se “rupa de sistem”? Cata incredere crezi ca dau toate lucrurile acestea, escaladate la maximum, ca ceea ce indemnati aici este insuflat de Dumnezeu, si nu de vrajmasul?

  Mai mult si mai direct, chiar ieri ai scris, dupa ce mentionasesi ca nu crezi ca este lepadare, ceva explicit si net in directia opusa:

  Ba din contra, unii dintre noi au inceput sa strige: a-l lua nu este lepadare. El nu reprezinta semnul ce va fi pus pe mana sau pe frunte. Pai bine fratilor, cand vorbeam cu totii de pasaport sau carnet auto, era alta mancare de peste? Desigur ca nu. De era lepadare cu acelea, e lepadare si cu buletinul. De nu era lepadare cu acelea, poate n-o fi nici cu ultimul. Va intreb atunci pe toti cei ce indemnati sa fie luate noile acte: de ce ne-om fi agitat pana acum?

  Mai clar de atat nu se poate… Deci pentru asta ne-am agitat? Ca sa spunem ca ACUM si prin ASTA se intampla lepadarea si nu doar un pas premergator catre dictatura antihristica?

  Frate, poate pentru tine asa s-a pus problema atunci – ca e lepadare, desi nu stim de unde ai scos-o. Si poate ca aici ti-ai vadit conceptiile reale, fara sa fii atent. Noi ce sa credem? Nu stim, insa contradictiile se vad de la o posta.

  Nu doar ca nu ai facut vreo nuantare la afirmatiile cele mai tari despre cip facute pe blogul tau, insa ai lasat sa curga garla comentariile care aratau exact o psihoza in care URGENTA era vazuta in lepadarea de cip, cu orice pret, inclusiv al sacrificarii familiei, al pierderii copiilor, etc. Este chiar absurd sa te intrebi, nevinovat, de ce te acuzam ca produci psihoze. Tu nu iti citesti comentariile pe propriul blog? Ai vazut la ce s-a ajuns?! Te intreaba oamenii disperati, nu odata, daca, din cauza cardului de sanatate trebuie sa se desparta de sotie, altul isi pune problema intreruperii tratamentului vital, un altul se gandeste sa isi retraga copilul de la scoala, cutare face inventarul ridicol al obiectelor cu care va pleca in padure, altcineva spune ca isi doneaza terenul ca sa faca undeva (loc precizat!) comunitate si se dau public – halucinant – nume, adrese, se fac planuri de organizare concrete – fara ca cineva sa intervina si sa le arate ca nu asta e calea, ca tu nici macar nu intelegi asa “ruperea de sistem (desi nu suntem de acord deloc nici cu sintagma asta, si asta e alt subiect), si ca nici nu se fac publice astfel de detalii; apoi cineva se indigna de faptul ca preotul ei duhovnic i-a cerut sa isi vada de pacatele ei, in loc sa ii spuna ca cipul e cel mai mare pacat, s.a.m.d.. Pai daca fratia ta considera ca aceste comentarii sunt normale si sunt efectul dorit al propovaduirii pe care o faci, atunci drumurile noastre e firesc ca se despart radical, dar sunt si opuse si de neimpacat! Si avem toate motivele sa ne temem ca acum ai intrat in aceleasi jocuri ca cei cu care, iarasi, te-ai adunat, parandu-va ca numai voi ati ramas ne-cernuti. Ei, noi zicem sa nu ne grabim cu verdictele, ca sa nu avem surprize, frate. Mai erau si altii care se cred(eau) ultimii mohicani, singurii marturisitori din Biserica. Nu e usoara boala asta. Sa lasam pe Dumnezeu sa judece cine a luat-o irevocabil spre prapastie. De asta am zis ca nu ne temem de ce zic oamenii, ci numai de Dumnezeu. Pana atunci, poate ceri si fratia ta cate un sfat, ca noi am cerut si nu am urmat dupa logica noastra stramba. Dupa aceea poate se vad altfel lucrurile, daca avem nitica smerenie.

  Si inca nu era tot, ci era vorba de un potop de postari zilnice, care mai de care mai infricosate, obsesiv pe tema cipurilor, ajungand inclusiv la preluarea dubiosului pustnic athonit cultivat de cercurile binecunoscute si tie de la Chisinau. Si la punerea problemei cum ca duhovnicii caterisiti pot sa slujeasca totusi, fiindca nu li se retrage harul. Si la pretentia renuntarii la “confortul” unei parohii (care numai confort nu e pentru un preot sincer si jertfelnic!) pentru preoti, ca si cum ai avea caderea sa dai astfel de “indemnuri”. Si cate altele… Se vorbea insistent despre retragerea in paduri si pesteri si tot nu am inteles care e, de fapt, atitudinea ta. Ce inseamna, pana la urma, concret, “sistem” si “ruperea de sistem” si la ce Sfant Parinte sau unde in Ortodoxie ai intalnit acest concept, acest indemn? Care este fundamentul sau? Ce inseamna asta pentru o familie cu copii mici, sa zicem, ce le propui sau ce vestire de la Dumnezeu ai avut in acest sens, fiind o chestiune de viata si de moarte? Apologeticum vorbeste despre plecarea la tara. Dar ce legatura are asta cu actele, fiindca acte tot iti trebuie, iar acolo are sens sa te retragi numai ca sa mai ai, teoretic, ce sa mananci, cand in orase va fi prapad… Cu propriul tau copil ce vei face, practic, concret? Si cum ai intelege acest verset apostolic:

  Dacă însă cineva nu poartă grijă de ai săi şi mai ales de casnicii săi, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios.

  Deci dupa toate astea vii si ne intrebi de ce vorbim despre psihoza, panica si deznadejde?! Asta inseamna sa trezesti oamenii? Ai intrebat pe cineva inainte sau in timpul acestei campanii tintite, daca tot vorbim frumos despre sfatuire? De binecuvantare si de sfat cu un duhovnic personal, ales de tine ca sa nu fie dintre cei “multi” – este sau nu nevoie? Ca sa stii CUM sa faci sau CUM sa nu faci o actiune care, ca intentie, sa zicem (sa speram) ca e buna, dar care poate deraia… Sau ni se pare ca nu mai este cazul si categoric tu nu risti inselarea, facand totul dupa gandirea proprie?

  Revenim…

  Tu sustii acum ca:

  Ei bine, eu n-am zis asa ceva, ci ca trebuie sa ne straduim sa renuntam la actele cu cip pe care le avem (inclusiv carduri bancare) si sa ne straduim sa nu le luam pe cele noi. Motivatia data de mine a fost mereu aceeasi: altfel ne va fi greu sau imposibil sa refuzam semnul fiarei de pe mana sau frunte. Ca daca nu incepem sa ne rupem de SISTEM acum, ne va fi greu sau imposibil in momentul in care nu vom putea cumpara sau vinde fara semnul fiarei de pe mana sau frunte.

  Este o forma mai moderata a ceea ce ai scris in postarea aceea de pe blog care suna ca o provocare dedicata noua:

  Eu zic ca trebuie sa le refuzam. Altfel, ne va fi greu sau imposibil sa refuzam semnul fiarei. Nu zic insa ca este obligatoriu sa le refuzam.

  Nu ai cum, logic si gramatic, sa afirmi ca actele noi TREBUIE refuzate, dar… nu e obligatoriu. Trebuie, folosit in modul in care ai facut-o in fraza citata, este sinonim exact cu obligatoriu. Daca am proceda ca tine, ar trebui sa spunem ca te-ai eschivat si ca te-ai dat dupa plop, alegand un raspuns ambivalent si oximoronic.

  In fine, trecem si peste asta. Ce ramane? Ramane faptul ca tu consideri, asa cum considera si Apologeticum (de care te desparti, cel mult, doar pe subiectul profetiilor celor 30 ani post-razboi mondial), ca o conditie ELEMENTARA (cuvantul iti apartine) pentru a refuza pecetea este refuzul actelor noi cu cip. Ti-ai pus problema cat de mult are legatura aceasta opinie cu Ortodoxia? Adica tu chiar crezi ca ELEMENTAR pentru infruntarea timpurilor antihristice este o fapta sociala, exterioara (oricum ai lua-o) si nu viata in Hristos, iar cealalta sa decurga din ea? Oare ce a spus Mantuitorul? Ca din inima omului ies relele. Da, frate, inainte sa fie realitate intrupata, obiectivata, raul sau pacatul incepe ca realitate launtrica. Inainte sa fie sistem social si politic, pacatul si duhul antihristic sunt realitati ale duhului. De partea dinlauntru a blidului cine se mai ocupa? Sau am ajuns ca fariseii care spalau doar partea din afara si credeau ca sunt in regula cu Dumnezeu? Ca tot ai amintit de parintele Proclu, el spunea: doar prin plans ne vom mantui de primejdia lui Antihrist. Dar asta nu interesaza, nu-i asa, e ceva plictisitor, nu avem noi vreme si chef de plans, mai bine doar sa “propovaduim” nonstop? Pocainta, plansul, Biserica, Tainele, cautarea Duhului Sfant, astea sunt, oare, bla-bla-uri? Oare nu despre asta ne-au invatat de fapt, toti Sfintii, ca trebuie sa le avem ca sa fim pregatiti de vremurile din urma? Nu pare sa existe asa ceva in discursul tau, exista cel mult “faptele de intrajutorare” (indispensabile, fireste, dar nu doar atat), ceea ce ne reduce iarasi la ceva protestant.

  Apoi, aceasta accentuare exagerata si cam fixista a unui singur pericol a ridicat mari semne de intrebare pentru cineva care stie cat de iminente sunt alte catastrofe care vor face ca toata realitatea sa se transforme radical si tragic pentru cei mai multi dintre noi… Si sa ajungem ca, uitandu-ne fix numai in directia cipurilor, sa ne trezim, panicati, nepregatiti deloc pentru alte necazuri mari si pentru moartea care ne poate lua mult mai devreme. Buletinele ca buletinele, se mai pot amana, fenta, putem sa nici nu apucam sa expire cele vechi, dar cand va incepe un razboi sau cand vom trece printr-un mare cutremur, cand nu vom mai avea ce manca, la ce ne va fi folosit toata tevatura de acum? Nu, ci tocmai fiindca solutiile nu sunt lumesti, ci duhovnicesti, cautarea noastra trebuie sa fie tot una duhovniceasca! Si mai putina vorbarie si mai multa viata! Si, sa nu uitam, mai mare grija la infilitrati, agitati si provocatori….

  Indemn doar la ceea ce au spus marii duhovnici amintiti mai sus. Ba chiar sunt mai putin dur ca ei, caci spun „straduiti-va sa renuntati la ele”.

  “TREBUIE REFUZATE” nu e indemn, este porunca, iar tonul este mai peste tot unul poruncitor si de emitere de decrete absolute si infailibile. Atunci cand pui drept conditie esentiala pentru izbavirea din primejdia lui antihrist refuzarea actelor cu cip, asta nu e indemn, este porunca. Nu crezi frate ca ne-am intins prea departe? Nu crezi ca a emite opinii atat de drastice pe astfel de subiecte care sunt ULTIMATIVE pentru viata oamenilor este o masura care nu se cuvine noua, bloggerilor de pe net?

  Nu am spus niciodata ca nu este nevoie de internet, asa cum tendentios ai interpretat, ci ca nu ne putem noi susbtitui unor duhovnici si tainelor din Biserica, acolo unde lucreaza HARUL, rolul nostru trebuie sa fie unul modest si limitat, de a oferi niste sugestii si repere dupa care oamenii sa se orienteze. Noi nu putem fi lideri care sa dea porunci, sa pretinda ascultare, sa scrie imperativ pentru intreg poporul si sa mustre profetic, sententios pe toti cei care nu vor sa se trezeasca sau nu accepta sa spuna intocmai ca noi? Cine ne pretindem a fi si cine ne-a binecuvantat sau ne-a investit cu rolurile acestea cele mai mari, cine ne-a chemat sa fim liderii – fie si virtuali – ai multimilor? Sau cine ne-a chemat sa decretam noi cine a cazut si cine nu? Nu ne e deloc teama de Dumnezeu, cand ne luam asemenea sarcina colosala pe umeri? Inteleg sa ne aducem si noi un obol de slujire, dar avem totusi si o limita?!

  Pai daca de acesti STALPI AI ORTODOXIEI nu ascultati, de cine ascultati?

  Ascultam de duhovnicii nostri si de parintii cu care ne consultam si cu care am vorbit tocmai despre aceste subiecte. Care nu trebuie sa fie neaparat “mari”, “stalpi”, dar sunt, Slava Domnului, oameni incercati si traitori, cu convingeri ortodoxe 101%, deci nu fac parte din categoria celor multi pe care o invoci (cei din categoria accea nici nu pot fi numiti duhovnici, ci doar preoti, si nu la ei ne refeream, fireste). Pe unii ii si cunosti cat de cat si probabil, dupa ce le-ai preluat unele materiale fara sa le ceri acordul, ne asteptam ca ii vei trece si pe ei rapid pe lista publica a apostatilor si le vei dedica si lor articole-provocare. Oare o sa faci, asa cum ai inceput, un soi de “inchizitie” virtuala si ne vei “asasina” unul cate unul, prin postari explicit dedicate? Deja ai comis un lucru murdar: ne-ai acuzat ca indemnam oamenii sa primeasca cipurile, ne-ai asociat, prin insinuare, cu preotul iubitor de cip Costica Stoica, ceea ce spune totul despre potentialul de razbunare, de tradare si de manipulare careia ii putem fi victime, orice am fi facut candva cand cuiva tare ii ardea buza… Un pic de onestitate, macar, sa avem, fie si in adversitatea de idei…

  Apoi, vrei sa facem ascultare de clipuri video al caror context lipseste si care nu se adreseaza viu unor persoane concrete (stim bine astazi cum sunt smulse unele dintre aceste interviuri sau pe baza caror influente, presiuni, dezinformari sau exagerari), de comentarii necredibile, de comunicate contradictorii si de interviuri suspecte a fi, macar pe jumatate, daca nu mai mult, fabricate? Sau asta este, oare, singura notiune a ascultarii pe care o stim? Asa s-a mers in Biserica acum, asa stii ca lucreaza harul si e scris, oare, ca fara internet (de cine inventat?) nu vom mai avea nicio sansa sa cunoastem adevarul si sa primim Duhul? Dar stim ca unii dintre acesti “stalpi” ai Bisericii dau raspunsuri diferite, uneori extrem de diferite in functie de cine si de cum intreaba, dar si in functie de informatiile pe care le au despre anumite contexte. Uneori accentueaza ceva, alteori altceva. Asta inseamna duhovnicie vie. Si Parintele Arsenie, si parintele Adrian, si parintele Proclu, ca sa nu mai spunem de parintele Justin, spun uneori lucruri diferite sau chiar (aparent) se dezmint pe ei insisi. Ai un caz foarte proaspat acum, apropo de Antihrist, dar sunt n altele. Depinde si de context, si de informatii, si de cat de onest si corect li se pune problema. Anul trecut au pus un anumit accent, si bine au facut, si adevarat au grait, iar acum, vazand ce se intampla, unii dintre ei pun si accentul care lipsea atunci si vad si primejdia unor atitudini extremiste sau a deturnarii unor intentii bune inspre ceva neortodox, schismatic si anarhic. Parintele Arhimandrit Mihail poate, de pilda, sa marturiseasca, atunci cand va gasi putin timp, ceea ce i-a spus acum cateva zile parintele Adrian Fageteanu.

  Dar sa ne gandim si mai bine: oare numai 3 sau 4 “stalpi” avem? Parintele Rafail Noica este sau nu “stalp”? Dar Parintele Dionisie de la Colciu, dar parintii athoniti ceilalti, dar parintele Efrem Filotheitul, dar Cuviosul Selafiil cel orb, dar parintii Optinei, si inca atatia altii, care pun inca si alte accente decat ceilalti? Si: acesti parinti s-au sfatuit oare intre ei, au facut sinaxa, au pus manastirile importante, toate, genunchiul la rugaciune, au ajuns la o concluzie soborniceasca valabila pentru Biserica? Nu! Se cheama atunci ca sunt sfaturi si pareri personale, asa cum ei insisi arata in comunicatele lor oficiale. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca si opiniile sunt impartite! Chiar acesti parinti au raspunsuri in functie de context, cum o arata si acest citat din Parintele Arsenie Papacioc:

  Daca duhovnicul imi spune sa nu primesc noul buletin, ascult?
  Raspuns: este o greseala sa nu primesti. Seamana nitel a idee fixa si primejdia mare este ca si duhovnicii raman smintiti. Cand accepti tu cu vointa ta, cu mintea ta, atunci e lepadare de Hristos! Dar nu ca ai pus mana pe o hartie care te miri ce… Lumea mai si exagereaza. In materie de pacate duhovnicul are putere. Chestiunea cu buletinele este o problema administrativa de stat si le purtam ca sa nu ne ia politia in primire. (Ne vorbeste Parintele Arsenie Papacioc, 2004, p. 34).

  Sigur, acum spune ceva mai mult, ca “miroase a 666, dar… noi mergem inainte!“.. Dar nu era “stalp” si atunci si acum? Etc…

  Nici in alte tari situatia nu este mai clara, in acest moment, dar noi ne comportam de parca numai in Romania s-ar pune aceasta problema sau de parca restul ortodocsilor s-ar fi lepadat deja… De pilda, in Grecia, recent, a fost publicat memoriul parintelui Sarantis Sarantou, in care acesta considera ca, desi nedemonstrat, totusi cardurile de sanatate s-ar presupune ca ar contine codul 666 si, din acest motiv, ar trebui respinse. Despre aceleasi carduri de sanatate, insa, s-a exprimat parintele staret de la Grigoriou, Gheorghios Kapsanis, citand studiile despre acest card care arata ca foloseste un alt cod decat 666. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/08/27/arhimandritul-gheorghios-kapsanis-despre-noua-carte-de-asigurare-nmas/

  Ce vrem oare sa spunem prin aceste lucruri? Ca lucrurile nu sunt clare? Ba da, sunt clare! E clar ce se urmareste prin introducerea acestor acte noi, carduri si noi metode de clasificare, identificare si supraveghere a cetatenilor, dupa cum am aratat, cu varf si indesat, din parinti si din studii, din materiale proprii, pe acest site. Si acestea constituie doar o parte din angrenajul antihristic construit acum. Alta este problema si o repetam: CINE ISI AROGA AUTORITATEA PORUNCILOR ULTIMATIVE PE ACEST SUBIECT? CINE ARE DREPTUL SA SPUNA: NU LUATI! LASATI-VA FAMILIA, DESPARTITI-VA DE SOTI, PUNETI-VA IN PRIMEJDIE SAU LASATI SA MOARA COPIII VOSTRI? In conditiile in care parinti vadit marturisitori nu au ajuns la o asemenea statura, s-au gasit niste webmasteri sau forumisti anonimi, unii fara nicio viata duhovniceasca sau formare in Ortodoxie, fara sa tina cont de cele mai elementare datorii crestinesti, sa dea PORUNCI!

  Asadar, nu gravitatea vremurilor pe care le traim, nu caracterul antihristic in logica introducerii noilor acte este la mijloc, dupa cum diversionist cauta sa fie mutata discutia, ci competenta de a se pronunta ultimativ pe chestiuni ce tin de viata si moartea oamenilor. Cu atat mai mult cu cat chiar ei insisi marturisesc ca nu este vorba de pecete si de lepadare de harul botezului. Pentru ca, sa avem iertare, dar de cand avem acest blog tot vorbim despre iminenta apocalipsei si despre cum se construieste marele moloh antihristic! Dar astfel de fapte de putere nu sunt pentru masurile unor alde neica-nimeni ca noi, niste mireni vai de capul lor. De fapt, a fi profet nu este pentru oricine, nici macar pentru toti parintii duhovnicesti buni, de altfel! O asemenea PUTERE nu e pentru noi, cum arata marele parinte Epifanie Teodoropoulos comentand pilda biciuirii vanzatorilor din Templu:

  – Gheronda, în Evanghelie se spune că Hristos a luat la un moment dat biciul şi a gonit afară din Templul lui Solomon pe negustori şi pe schimbătorii de bani. Poate că în anumite clipe excepţionale s’ar îndreptăţi astfel folosirea forţei din partea Creştinilor?

  – Domnul este Fiul lui Dumnezeu, Ziditor şi Atotţiitor al cosmosului. Ce este al Lui nu este al nostru, noi nu putem face aşa ceva. Domnul nu este în orice situaţie, fără excepţie, o pildă de urmat pentru noi. Bineînţeles, este în multe, dar nu în toate! Doriţi un alt exemplu? Domnul „au zis lui Pétru: Mergi înapoia mea, Satano.” /Mat. 16:23/ El putea s’o spună pentru că era Fiul Lui Dumnezeu. Noi nu avem dreptul să-i spunem aproapelui nostru nici diavol, nici satană. Sânt lucruri pe care Domnul le-a făcut „ca cela ce are putere.” /Mar. 1:22/ Nu înseamnă că acestea sânt pilde de urmat pentru noi. Noi, datori sântem „să urmaţi urmelor lui,” /I Pet. 2:21/ în sfinţenie, nu în anumite fapte de putere pe care le-a săvârşit Domnul. În orice situaţie este nevoie de multă atenţie şi rugăciune fierbinte, pentru ca Dumnezeu să ne lumineze să ştim ce să facem.

  De altfel, iarta-ne ca iti punem si noi o intrebare pe care o socotim fundamentala, la randul nostru, chiar daca NU TREBUIE SA SI RASPUNZI PUBLIC LA EA: sub ascultarea carui duhovnic PERSONAL sau sub povatuirea caror parinti iti desfasori o lucrare de asemenea raspundere capitala?

  Frate draga, noi trimitem oamenii la duhovnici pentru ca majoritatea celor care vin isterizati de subiectul cipurilor nu stiu ce e aia duhovnic, nu stiu sau abia daca stiu ce e spovedania sau rugaciunea, cat despre alte renuntari chiar de baza (RENUNTARI LA PACATE), ce sa mai vorbim…! Ei nu au, cu adevarat, conditiile ELEMENTARE pentru a duce o viata de crestini si nimeni nu se gandeste la aceasta problema grava. Pentru tine si apologeticum, tocmai am vazut ca nu datoriile crestinesti de baza, alea simple si fundamentale, sunt elementare. Pe cand oamenii care sunt deja in Biserica sunt mai echilibrati, au discernamant si stiu ce ii asteapta, se pregatesc, dar nu batand tobele si urland. Pe cine deranjeaza oamenii cu discernamant, cu duhovnic si cu viata in Biserica?

  Nu mi-a venit sa cred cand am citit deunazi atacul extrem de urat la adresa mea … Fara nici o semnalizare fara nimic. Eram umar langa umar de aceeasi parte a baricadei si deodata poc.

  Semnalizari delicate ai avut in postarile noastre de pana acum si esti indeajuns de inteligent sa iti fi dat seama ce ne despartea tot mai mult, asa cum si noi am inteles foarte clar cand ai intors macazul si cum se justifica tacerea ta in cazul “afisele” si “Apologeticum”. Intai ai invocat pretexte, am asteptat zile dupa zile, si nimic, nimic, nimic… Iar postarile curgeau cu toptanul, semn ca totusi erai prezent si nu te simteai nici chiar atat de rau incat sa nu poti scrie nimic. Ai cerut adresa de messenger, pe care nu ai folosit-o apoi niciodata pentru a ne explica ratiunea acestei taceri prelungite si, apoi, a “sucirii” directiei, desi, intr-adevar, altadata, in astfel de chestiuni, ne consultai.

  E prima data cand, calificand ceva, in privat, drept “GRAV” si afirmand ca “noi am avut dreptate legat de ce se intampla la Petru-Voda”, totusi ai ales sa taci, desi pe ORICE alt subiect ataci chestiunile in public, uneori chiar extrem de transant, cum ai facut-o si acum, cu noi. Nu am vazut atunci vreo postare cu o intrebare la fel de “fundamentala” pentru Apologeticum, ca sa se lamureasca totusi ce era cu nebunia de atunci si sa se aleaga apele, desi sminteala era mare si problema creata era cu adevarat GRAVA. Era mai importanta Lady Gaga si alte chestii minore? Ai ales sa faci noncombat, ai mers “pe burta”, la trecerea timpului, mizand pe uitarea noastra, desi am insistat si noi, si parintele respectiv sa scrii ceva, oricat de indirect, sa-ti arati atitudinea. Ti-am zis atunci ca tacerea asta suna a duplicitate, si asta a si fost, pana la urma, la fel cum duplicitara este si recomandarea ce o faci in continuare blogului lui Danion si al Aleccsei, unde se face propaganda stilista si schismatica fara probleme.

  Dupa asta, la scurt timp, am vazut ca ai preluat discursul radical si fara nicio nuanta, anti-cip, de pe Apologeticum si l-ai condus inca mult mai abil si mai sistematic, si apoi toata isteria de tip OTV care s-a creat si pe care ai girat-o, pana la cote stupefiante, de cosmar, fara absolut nicio diferenta de blogul prietenilor tai de la Petru Voda, desi chiar ai din plin si informatiile, si capacitatea, sa deosebesti oamenii care chiar se trezesc de diversionisti, de cei cu planuri lumesti (iar majoritatea simpatizantilor tai le declarau si le declara!) si de falsele voci anti-sistem. Daca insa singurul criteriu de departajare este “sa strigi cat mai tare ca esti anti-cip” (orice ar insemna asta…), atunci… am inteles. Dar e datoria noastra sa luam pozitie.

  Nu te consideram atat de naiv, incat sa nu-ti dai seama ca sunt o multime de infilitrati pe astfel de subiecte, care agita apele intentionat mai mult decat trebuie, ca sa poata pescui apoi cine trebuie sau care cauta sa-i adune pe oameni la un loc, in “comunitati” care sa poata fi predate “la cheie” autoritatilor. E la mintea cocosului ca cei care, creduli si speriati, vor urma aceste voci ademenitoare nu se vor retrage in pesterile muntilor, unde numai calugarii chemati de Dumnezeu la pustnicie pot rezista, – ci vor cauta, absolut PREVIZIBIL, sa se organizeze in comunitati paralele, clandestine, dar comunitati GRUPATE LAOLALTA. Si acum vine intrebarea: cine are interesul sa adune laolalta crestinii in comunitati usor de reperat, identificat si de izolat? Cine are interesul sa adune laolalta ca pe niste oi crestinii, sa ii puna in situatii mizere in care abia daca au dupa ce bea apa, sa isi tina copii murdari si flamanzi, nedusi la scoala si la medic? Ca, astfel, sa fie chemate televiziunile si sa fie aratati oamenilor cu degetul! Oare nu este atat de limpede ca e o cursa vicleana la mijloc? Ca se cauta recrutarea unor victime, a tapilor ispasitori?

  In ceea ce priveste atacul “extrem de urat” la adresa ta, nu stiu, iubite frate (si nu o spun ironic) cum poti spune asa ceva cand stii ca ai scris marsavia asta, dincolo de talcuirea cu totul aiurea, si tot protestanta, a Evangheliei (daca o luam asa, literal, de ce nu ai dat primul exemplul, sa vinzi tot si sa pleci?): http://saccsiv.wordpress.com/2010/08/15/tanarul-cel-bogat-„daca-voiesti-sa-fii-desavarsit-du-te-vinde-averea-ta-da-o-saracilor-si-vei-avea-comoara-in-cer-dupa-aceea-vino-si-urmeaza-mi”/

  Polemici au fost, sunt si vor mai fi. Insa unele lucruri depasesc o anumita limita si sunt de domeniul unei meschinarii umane care intristeaza si revolta dincolo de orice neintelegere pe subiecte oricat de capitale. Si stii bine la ce ne referim si de ce am scris undeva ca ai muscat pe la spate mana care te-a hranit o vreme, nu ne sili sa spunem public mai mult… Altfel, telefoanele noastre le stii, aidoma si adresa electronica. Daca intr-adevar voiai sa ne lamurim, o puteai face mult mai devreme, sau puteai intreba un anume parinte…

  A propos, ultima chestiune, referitoare la ceva scris de tine la un comentariu pe propriul blog: nu putem crede ca nu stii sau nu te gandesti ca “sistemul” nu se incurca in deductii si presupuneri din afirmatii obscure facute pe internet, ci are mijloace banale de a afla TOTUL despre cei pe care-i intereseaza: interceptarea telefoanelor, a mailurilor, etc. Iar “naivitatea” asta chiar ne pune o data in plus pe ganduri… Vom afla, oricum, mai devreme sau mai tarziu, cu totii, daca a fost vorba de inselatorie sau doar de inselare, daca a fost tradare sau numai patima sau ispita… Dar ne e teama ca vom afla cumva pe pielea noastra… In orice caz, deocamdata increderea s-a distrus din nou, iar ruptura s-a confirmat, coincidenta, in aceeasi zi de mare Sarbatoare ca si cea de anul trecut, de Adormirea Maicii Domnului adica. O fi o taina duhovniceasca si aici, cine stie…. 🙁

 34. @ “bandit mistic”:

  E mai trist ca nu se intalnesc Parintii, nu se roaga impreuna sau nu ne pun pe toti la post si rugaciune… E dezbinare mare, orgoliu sau delasare de la vladica la opinca… Dar si asa, nu ne lasa Dumnezeu.

  Iara si iara: sa nu ne mai tot supraestimam pe noi, ca e mare inselare aici. Folositi ce e bun de pe bloguri, dar nu uitati unde este VIATA si unde este BISERICA! Cautati pe Hristos si Duhul Lui! Noi nu vi-l putem da… Si noi azi suntem, si maine nu. Asa ca nu va mai puneti nadejdea in om… Nemaivorbind ca e atata viclenie si poti avea atatea surprize pe internet…

 35. Buna ziua!
  Am citit aproape tot ce s-a scris pe acest site si pe saccsiv si nu mai inteleg nimic. Sunt foarte confuza. Pe de o parte Parintele Iustin a spus ca daca vom accepta aceste acte nu este lepadare dar ne va fi greu sau poate imposibil sa renuntam la pecetea si daca noi nu vom apuca pecetea, generatiile care vor veni o vor accepta : “Parintele Justin: Daca noi primim acum cipul, ceilalti de dupa noi vor primi linistiti pecetea”.Si voi, stiu ca ati afirmat ca nadajduiti ca nu veti accepta. Si atunci ma intreb ce veti face concret, nu tot izolati veti trai? Sau ceilalti care nu accepta nu tot asa vor trai? Va intreb pt ca ati spus in comentariul de mai sus ca vor veni televiziunile si ii vor arata cu degetul. Si atunci ce anume sustineti renuntarea sau acceptarea? Si cine va dori sa renunte ce sa faca? Ma gandesc ca atunci cand va veni vremea implantului in piele, oamenii tot asa vor fi ca si acum, tot cu familie, tot cu copii, se vor gandi ca si acum unde sa se duca, ce vor manca si asa mai departe ca si acum de altfel. Ma gandesc ca este logic ca daca noi vom accpta toate aceste semne premergatoare si vom merge din cadere in cadere cum vom putea sa ne rupem dintr-o data atunci cand se va pune problema implantului? Sau ce exemplu vom oferi noi generatiilor care vor veni? Nu o luati in nume de rau sunt doar un om care isi pune intrebari si la acest moment sunt foarte foarte dezorientata

 36. Ma iertati, atat as vrea si eu sa spun. Toata controversa asta cu exagerarile mai mult ne tulbura. Cred ca toti suntem de acord ca actele cu cip nu sunt bune si ar trebui sa ne pazim de ele. Dar mult mai grav ar fi sa ne pazim de actele cu cip, sa ne inaltam fata de cei care nu s-au putut pazi sau sa-i osandim si sa cadem la urmatorul pas care poate fi pecetea. Iar unul care poate primeste un act cu cip de nevoie, sa se pocaiasca si sa regrete, iar la pasul urmator ce poate fi pecetea sa se ridice.

  Sa ne intarim cat mai este timp de la Dumnezeu, sa multumim de toate si sa nu uitam ca astea sunt cele mai bune timpuri de mantuire, cata vreme nu uitam de milostenie, rabdare si dragoste.

 37. @eliza:

  Trebuie cu totii sa intelegem ca doar Hollywoodul face scenarii cu privire la cum va fi cand va fi, fie in 2011, fie in 2012. Noi, crestinii, nu traim MAINE, ci AZI. Si AZI suntem datori cu pocainta si plansul. daca le vom face AZI – in mod CERT ne vom izbavi de primejdia lui antihrist. Daca le amanam si ne intrebam, infrigurati, ce va fi peste cateva luni, am ratat poate unica sansa pe care o aveam de a ne pregati duhovniceste – caci maine nu stim ce va fi. Aceasta este logica crestinului, si nu acea a scenaritelor si a planurilor de iesire, retragere etc.
  In rest, noi ne-am referit la o posibila capcana ce le este intinsa oamenilor atunci cand sunt indrumati, pe un ton poruncitor, de niste blogari oarecare, sa mearga in paduri. Asa ceva este absolut inacceptabil si nu vedem ce e asa de greu de inteles.

 38. @ Frate Admin!

  In raspunsul dat lui Saccsiv, ai cuprins si sintetizat aproape “tot ceea ce putea fi spus si explicat” despre problema delicata a actelor cu cip.

  Concentrarea noastra a fiecarui crestin ortodox pe “POCAINTA”,, pe LUCRAREA EI, pe Rugaciune necontenita catre Domnul si Maica Domnului si toti Sfintii, pentru ca sa ne ajute sa ne mantuim sufletele noastre si ale membrilor familiilor noastre, si ca sa ne fie IZBAVITA TARA noastra scumpa, Romania, de ispitele vrajmasului, este chestiunea cea mai importanta si esentiala pe care trebuie sa o avem in vedere la momentul actual!

  Sf. Petru Damaschinul ne spune in vol. 5 din Filocalia romaneasca ca “smerita cugetare” este LUMINA duhovniceasca, si este “VEDERE” duhovniceasca!
  Din smerenie si smerita cugetare SE NASTE si se PASTREAZA AGERA “VEDEREA DUHOVNICEASCA” a sufletului.
  Noi avem “darul discernamantului” (al dreptei socoteli) dat si sadit in suflet, prin Taina Mirungerii, dar el este acoperit de solzii grei si de ceata cugetarii trupesti si de lucrarea “infierbantarii sangelui firii cazute”, cum spune Sf. Ignatie Briancininov in “Experiente Ascetice”!

  Oricum oamenii lumesti NU AU NICI O PROBLEMA in priviinta noilor documente, si le vad ca pe ceva foarte normal si…necesar. Eu mai uit la pensionarii care urca in mijloacele de transport in comun si care folosesc cardul de calatorie. Toti se poarta “firesc”, fara sa aiba nici o reticenta sau crispare fata de cardul de calatorie. Dar cunosc si frati de credinta care circula numai cu “bilete de hartie”…!

  Prin urmare GRIJA si PREOCUPAREA si NELINISTEA pentru primirea sau refuzarea noilor documente alectronice O AU DOAR CRESTINII care sunt INCA TREZI si VIGILENTI…!
  Iar “trezi” sunt pentru ca au in inima “gandul mantuirii” si pentru ca “au partasie cu BISERICA” cat de cat…!

  Ceea ce “deruteaza” si “sminteste” insa pe multi oameni este PASIVITATEA si INDIFERENTA si NEINTERESUL unor fete bisericesti si a unor crestini practicanti care se cred…credinciosi convinsi…fata de problema cipuriulor si a noilor documente! Am incercat sa aduc de cateva ori vorba cu unii dintre acestia despre cipuri, si am avut o supriza neplacuta, caci mi-au replicat taios…”Noi trebuie sa Il URMAM PE DOMNUL, si nu sa ne preocupam de cipuri…”.

  Or, tocmai de aceste DOUA CATEGORII DE OAMENI, respectiv de cei lumesti care nu vad nici un pericol in implementarea noilor documente electronice, si respectiv de cei care se cred “pe calea Domnului”, dar sunt ingnoranti si nepasatori si indiferenti aproape total fata de noile documente electronice SE VA FOLOSI STATUL, pentru a arata cu degetul si a arunca cu acuze in CRESTINII TREZVITORI, care vor avea rezerve sau care vor refuza noile documente de indentitate!

  Unii Sfinti Parinti spun ca oamenii lumesti din vremurile din urma NU VOR INTELEGE “inselaciunea celui rau”, ci numai crestinii vigilenti.
  Or, tocmai aici ESTE TOATA CHEIA, si anume SA RAMANEM CRESTINI DUHOVNICESTI, cu vietuire duhovniceasca, cu priveghere duhovniceasca, cu rugaciune launtrica de fiecare ceas si moment, si DUMNEZEU NE VA DA INDRUMAREA TAINICA pentru a intelege cum sa ne purtam si cum sa ne ferim de CAPCANA LUI ANTICHRIST, care va veni peste toata lumea!

  Cat am fost in spital, am citit mai multe capitole din Evanghelia dupa Sf. Matei, si cateva din Evanghelia dupa Luca. Si am ajuns si la cap. 24 din Evanghelia dupa Matei si la cap. 21 din Evanghelia dupa Luca.
  In Evanghelia dupa Luca DOMNUL ne spune: “Privegheaţi dar în toată vremea rugându-vă, ca să vă întăriţi să SCAPATI de toate acestea care au să vină şi să staţi înaintea Fiului Omului. (cf. EV. Luca cap.21, vers.36)”.

  Prin urmare SE POATE SCAPA de …”toate acestea care au sa vina…”, dar noi TREBUIE SA FIM CAPABILI SA VEDEM “SCAPAREA” si SA O DORIM!

  Oamenii care nu vor avea o cat de cat de mica “lucrare duhovniceasca”, oricat s-ar bate cu pumnul in piept ca o sa …refuze “cipul si pecetea antichristica”, nu se stie daca vor putea pana la aurma, sa faca fata “VALULUi” de “evenimente impresionante” care va cuprinde omenirea.
  Dar oamenii care vor avea VIATA CRESTINA cat de cat lucratoare, si invaluita tainic de haina smereniei si a pocaintei neincetate, vor fi ACOPERITI de harul lui Dumnezeu, si LI SE VA PREGATI de Domnul din Ceruri, “POSIBILITATI” de scapare si “IESIRE”, din capacana care va veni peste toata fata pamantului (cf. Apocalipsa cap.3, vers.10).
  In acest verset 10 din cap. 3 al Cartii APOCALIPSEI, Mantuitorul Hristos ii spune un lucru deosebit de important Ingerului Bisericii din FILADELFIA: “Pentru că ai păzit cuvântul răbdării Mele, şi Eu TE VOI PAZI pe tine de ceasul ispitei ce va să vină peste toată lumea, ca să încerce pe cei ce locuiesc pe pământ “.

  Iata prin urmare un raspuns de la Domnul HRISTOS, si anume SA PAZIM CUVANTUL RABDARII LUI, si in ceasul ispitei SI EL NE VA PAZI PE NOI….!

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 39. @silvia – controversa, din pacate, a inceput datorita unor exagerari foarte periculoase si deloc crestinesti pe aceasta tema. Cititi, va rugam, mai cu atentie, raspunsul catre Saccsiv.

 40. @Geo
  “Doamne, puterea mea este neputincioasa, intelegerea mea nevolnica, vointa sovaielnica , Doamne ajuta!”

  Este o rugaciune pe care simt nevoia sa o repet mai mereu pentru ca simt ca ma reprezinta.
  In Evanghelie putem vedea Adevarul doar daca avem inima curata. “Fericiti cei curati cu inima….”
  Pentru ca ce avem in inima, inevitabil cuprinde si mintea.
  Dar daca inima nu este curata , e buna acea rugaciune cu care am inceput si sa nu ne fie rusine sa apelam la ajutorul Sfintilor Parinti ca sa intelegem Evanghelia.
  Ei sigur l-au vazut si il vad pe Dumnezeu!
  Doamne ajuta!

 41. “Sa nu te indignezi, nici macar in tine, pentru nici o acuzatie nedreapta ce ti s-ar aduce. Este un lucru rau. Si raul incepe prin ganduri rele. Cand te amarasti si te indignezi, fie doar cu gandul, iti strici atmosfera duhovniceasca. Impiedici Sfantul Duh sa lucreze si ingadui diavolului sa mareasca raul. tu trebuie sa te rogi totdeauna, sa iubesti si sa ierti, alungand de la tine orice gand rau.”

  “Nu trebuie sa-ti duci lupta crestineasca cu predici si contestatii, ci cu o adevarata iubire ascunsa. Cand contestam, ceilalti reactioneaza. Cand ii iubim sunt miscati si-i castigam. Cand iubim, credem ca noi le oferim ceva celorlalti pe cand, in realitate, intai ne oferim noua insine. Iubirea cere sacrificii. Sa sacrificam cu umilinta ceva de-al nostru, care in realitate este al lui Dumnezeu.”
  Părintele Porfirie din Atena

 42. Fratii mei,toti stim ca nu sunt bune aceste documente cu cip. Daca vom obtine posibilitatea de a opta si pentru cartile de identitate model vechi, toate discutiile dintre noi vor inceta.

 43. As vrea sa inteleg ce se intampla la Petru Voda si mai ales de ce se intampla anumite lucruri. Am citit multe lucruri si le voi pe site si pe Apologeticum, o ideea mi-am format asa in mare, dar sincer, peste cateve zile voi pleca in Moldova la manastiri, dar parca mi-e teama sa ajung si la Petru Voda (la calugari). Mi se pare cumva ca-s niste inselati, lepadati, iesiti de sub ascultare…mai pot eu lasa un pomelnic acolo? Intreb si eu. Nici nu stiu ce sa mai zic. De ce se intampla astfel de lucruri, asta as vrea sa stiu.(e clar ca e ceva acolo)

 44. Comentariul #13006 (raspunsul pt. SACCSIV) ar putea fi pus ca postare de sine statatoare fiind deosebit de edificator, in special pt. cei nelamuriti de unde vin frictiunile (si cred ca nu sunt putini).

 45. @ Cristian:

  Noi avem sentimentul ca, din pacate, nici macar asa nu ar inceta, fiindca exista niste duhuri care nu se lasa pana nu scornesc mereu cate o tema, cate un scandal, prin care sa ne tina mereu ocupati si in afara noastra, prinsi zi si noapte in galcevi nesfarsite si fara rod, zapaciti si hartuiti pana la netrebnicire. Ca sa ne pregatim mai “bine” de moarte si de plagile sfarsitului, nu, ca sa avem tarie sufleteasca si putere harica sa le traversam cum trebuie, nu? Daca nu e subiectul asta, vine cel al caderii ierarhilor si al compromisurilor sinodului, daca nu e nici acela, avem calendarul, sau altul, si altul… Si problema nu este ca vin subiecte reale, care sigur ca trebuie abordate, ci ca toate vin asa, sub o forma sau alta, cu scandal si cu abordari extremiste, care sa ne tina nu in trezvie, ci doar in tensiune psihica si in nervi intinsi la maximum, cu adrenalina la cote inalte. Acolo unde nu este Duh si nici viata bisericeasca, acolo nu va fi nici masura adecvata, nici luminarea si pacea de a trata cum se cuvine, bineplacut lui Dumnezeu, o tema sau alta. Totul miroase a diversiune duhovniceasca, produsa de vrajmasul mantuirii noastre, cum bine spunea ieri cineva aici. Orice, numai sa nu facem ce trebuie, numai sa nu lucram deloc cu noi insine. Intreba cineva: “cand ne apucam de ceea ce trebuie?”. Chiar asa, cand? 🙁

 46. @Ierom. Lavrentie:
  Nu imi place explicatia pe care mi-ati dat-o mai sus. Pai una e sa asociezi numele tau cu 666 si alta e daca te uiti la tv . Acceptarea unui asemenea act duce catre lepadare iar uitatul la tv duce catre murdarire, este foarte clar ca ambele sunt lucruri rele care pot duce pe drumul pieirii dar sunt totusi diferite.
  Cred ca mai bine putem sa spunem ca prioritatea crestinului este lupta cu pacatul si apoi lupta cu sistemul fiarei dar in acest moment trebuie sa luptam pe ambele fronturi,fiecare dupa puterea lui,pur si simplu nu putem neglija niciuna nici alta.
  Impotriva cipurilor poate sa lupte si un om de alta credinta sau si un ateu sau pagan,care doreste sa fie liber si cat de cat demn dar asta nu se stie cat de mult il ajuta pentru mantuire(adica pentru apropierea de Adevarata Biserica),poate nici nu il ajuta.
  La fel e si cu lupta impotriva masoneriei.Orice om poate lupta impotriva ei, dar noi crestinii ortodocsi suntem datori sa luptam pe ambele fronturi(adica si cu pacatul) cu smerenie si intelepciune, bineinteles,nu cu mana pe sabia pagana.
  Pentru ca daca noi zacem in patimi si in pacat ,fara sa ne luptam cu ele, devenim tot un fel de masoni.Trebuie sa luptam in primul rand cu masonul sau cipul din noi pentru ca sa putem apoi lupta cu cei din exterior,altfel vom cadea.
  De aceea eu ii/ma oblig pe cei care vor sa “lupte” impotriva cipurilor/sistemului antihristic sa mearga in primul rand sa se spovedeasca si sa se tina de un duhovnic si de invataturile Sfintilor Parinti si astfel sa incercam cu totii sa stam cat de cat pe o linie de plutire care duce catre mantuire,asta este datoria noastra si chiar daca vom mai aluneca sau cadea,suntem datori sa mergem pana la capat.

  Doamne,ajuta!

 47. @ Eliza:

  Iar cand va vor duce ca sa va predea, nu va ingrijiti dinainte ce veti vorbi, ci sa vorbiti ceea ce se va da voua in ceasul acela. Caci nu voi sunteti cei care veti vorbi, ci Duhul Sfant.

  Dar ca sa se intample asta, pana acolo, trebuie sa avem rugaciune si sa ne unim cu Hristos, in mod viu, duhovniceste, sa simtim harului Duhului Sfant lucrand statornic in noi, sa agonisim merinde pentru vreme de incercare. Sa ne tinem de un duhovnic bun, care are rugaciune si dreapta socoteala, de la care sa cerem sfat si binecuvantare. Ne preocupam de toate astea? Daca da, toate intrebarile vor inceta, toate dilemele se vor dezlega. Daca nu, o s-o ducem mereu intr-o tulburare si intr-un balans infricosat, si nimic bun nu vom lucra. Iar cand va veni ceasul incercarii, oare vom avea untdelemn in candele? De unde, daca abia atunci vom cauta sa fugim sa-l agonisim? Nu auzim, oare, sau nu intelegem cuvantul parintilor care ne spun, ca, daca suntem doar informati despre toate, insa nu avem har in noi, oricat de viteji am fi acum, ORICUM NE VOM LEPADA?! Fiindca acelea nu vor fi alegeri obisnuite si incercari obisnuite, omenesti, pe care sa le infruntam cu puterile simple, de vointa, ale omului? Am vazut caderea lui Petru, Apostol ales de Hristos si plin de ravna? Cu cat mai departe suntem noi de el?! Sa strigam de astazi la Hristos, cunoscandu-ne neputinta si nevolnicia totala, sa ne ajute si sa nu ne lase sa-L vindem ca Iuda!

  Doamne, scapa-ne si miluieste-ne, Maica Domnului, nadejdea celor deznadajduiti si sprijinitoarea celor neputinciosi, nu ne lasa pe noi!

 48. @ “bandit mistic”

  Acceptarea unui asemenea act duce catre lepadare iar uitatul la tv duce catre murdarire, este foarte clar ca ambele sunt lucruri rele care pot duce pe drumul pieirii dar sunt totusi diferite.

  Uitatul des la TV si mai ales la tot felul de prostii, poate duce lejer tot catre lepadare si catre “amprentare” cu pecetea duhului antihristic, care ni se incoluleaza in minte si in inima pe nevazute.

  Si haideti sa nu mai disecam atata firul in 14… Oricum 100% nu ne vom intelege fiecare cu fiecare, dar macar sa nu ne dusmanim si sa ne vedem fiecare de Cale!

  Stim ce avem de facut, haideti sa mai si facem, ca altfel ne epuizam tot timpul si toate puterile vorbind, disecand si comentand… Valabil si pentru noi, deisgur 🙂

 49. @ Roxi:

  Am scris despre asta destul, daca ai alte intrebari mai concrete, haide sa discutam pe mail. Nu stim cat ne este de folos sa luam la refec in fiecare zi si ce se intampla la Petru-Voda, mai ales ca e destul cat am aratat ce e acolo, si cine nu crede, se poate convinge singur. Dar asta nu inseamna ca toti sunt niste inselati, infilitrati si razvratiti. Unii insa sunt, asta este situatia. Lepadati noi n-am zis, ci ei spun despre toti. De ce se intampla asa? Credem fiindca au profitat multi de bunatatea fara margini a parintelui Justin.

  Exista zeci de alte manastiri, pana la urma, daca vrei sa ai pace si sa dai un pomelnic, fara sa te zdrobesti de ganduri de judecata si de teama, de neincredere, de indoiala.

  Doamne, ajuta!

 50. @ Roxi,

  Eu am fost la Petru Voda saptamana trecuta, atat la calugari cat si la maici (unde este pr. Iustin). Nu am nimic rau de spus, totul a fost foarte bine. Nu am discutat cu parintii de acolo problema cipurilor, dar toti cei cu care am vorbit au fost foarte deschisi si mi-au vorbit cu prietenie si caldura. Nu cred ca este o atitudine buna sa iti fie teama. Eu te sfatuiesc sa mergi cu incredere sa te inchini la Sf. Mucenici ai Aiudului ale caror Sfinte Moaste sunt acolo. De ajutorul lor avem cu totii nevoie, si viata si jertfa lor sa le avem pilda pentru vremurile pe care le traim si care vor veni.
  Doamne ajuta!

 51. http://blog.pustniculdigital.info/articole/266/#comment-1394
  http://blog.pustniculdigital.info/articole/268/

  Părintele Mihail spune:

  Bune observațiile! Autolatria, ipocrizia și duplicitatea celor ce trăiesc și ”emit” asemenea… atitudini sunt, din nefericire, în păruta lor mucenicie imaginară anti-cip și anti-sistem, boli foarte grave care le compromit orice mărturisire și lucrare misionară reale. Păcat că și pe Părintele Iustin îl manipulează și-l antrenează în asemenea exagerări care numai mărturisitoare nu sunt (așa mi-a spus Părintele Adrian Făgețeanu săptămâna trecută).

  * Da, actele biometrice cu sau fără cip RFID pregătesc dependența și robia voită! a omului de un sistem politic-economic-social-educațional-medical și alimentar bazat pe niște legi din ce în ce mai anticreștine și antiumane, sistem care va restrânge treptat multe din libertățile personale sub pretextul siguranței (inter)naționale și chiar globale. Mai întâi, ele ni se vor oferi, apoi impune, ca ”cadou” din partea sistemului care ne vrea binele mai bine ca noi. Concluzia este clară: ele trebuie evitate și respinse cu aceeași măsură cu care evităm și respingem toate păcatele… Pe când o dezbatere de anvergura actelor cu cip despre cum să ne creștem copiii (viitorul neamului) protejându-le inocența, copilăria și mintea intregi?

  * Dar mie altceva mi se pare mai suspect și mai grav. Să bravezi înainte de termen, anunțându-ți și vrăjmașul ce vrei să faci, cu cine, cum și unde să te refugiezi ca să te aperi de atacurile lui încă nedeclanșate, mi se pare chiar o dovadă de prostie crasă… Nu înțeleg de ce trebuie să spui ce ai de gând să faci când nu te forțează nimic, decât nerăbdarea isterică a unor bloggeri anti-sistem care fac tocmai iscodirea cea bineplăcută… sistemului. Sau ei sunt tocmai agenți ai sistemului și aplică metoda felinarului aruncând momeala pentru aflarea victimelor, a pulsului și a vigilenței lor? Maare atenție, fraților! Nu trebuie să ne consumăm energia cu informarea la zi a invaziei răului și cu plăsmuirea de scenarii omenești de salvare, ci să lucrăm real, pe viu, poruncile lui Hristos și să ne unim cu El în cumințenie și ascultare în Biserica Lui Sfântă Ortodoxă.

  * Părintele Adrian ne îndeamnă să sporim duhovnicește, să răbdăm încercările zilnice cu nădejde și rugăciune către Dumnezeu, să dovedim milă și iertare, nu dispreț și ură. Așa vom agonisi noi Duhul Sfânt și discernământul Lui. Să ne rugăm, să ne rugăm, să ne rugăm! Mai mult! Să ne încredem în cuvântul Domnului Hristos. Nu trebuie să ne îngrijim de ziua de mâine, cum sau ce vom mărturisi, ci să împlinim azi poruncile și fericirile lui Hristos, pentru ca la vremea cercetării noastre, mâine, sau din ianuarie 2011, sau după război, sau după atentatele antisemite, sau după construirea templului din Ierusalim, să ne lumineze Însuși Domnul Hristos – Lumina lumii și să ne întărească a-L vesti și mărturisi, nu spre slava noastră ci a Lui, nu prin bravare, ci prin răbdare și cruce, nu cu tulburare și isterie, ci cu multă pace în suflet și echilibru… Nici unul dintre Sfinții Apostoli, Prooroci și Mucenici, nu și-au pregătit nici trâmbițat dinainte prelegerile înaintea călăilor sau a prigonitorilor, ci Însuși Duhul Sfânt le ascundea viitorul, îi întărea în timp și îi învăța să vorbească numai în momentul mărturisirii lor martirice, tocmai pentru a-i feri de mândria cu care și diavolul căuta să-i muște ca să-i piardă la final…

 52. @admin : Va dau dreptate . Mai corect era sa spun ca si actul cu cip si tv-ul si toate relele ne pun pe drumul pieirii, nu stiu nici eu cum sa ma mai exprim. Si eu nu ma dusmanesc cu nimeni de pe acest forum,dar subliniez faptul ca saccsiv nu a fost corect.

 53. @ceea ce spune parintele Adrian.
  Intr-o discutie privata pe care am avut-o acum vreo 3 saptamani, chiar un parinte de la Petru Voda a afirmat ca parintele Adrian le-a transmis: “voi, cei de la Petru Voda, nu scoateti sabia!”. De asemenea, in cadrul aceleiasi discutii, Danion a afirmat ca la Petru Voda sunt 7 grupuri, iar aceasta o stie chiar de la cineva care este in Petru Voda de cativa ani.
  Imi pare foarte rau pentru parintele Iustin, pentru faptul ca deja nu mai poate stapani ce se intampla acolo. De exemplu, nu cred parintele stie ca apologeticum administreaza site-ul orthoshoc, care contine materiale cu greselile ierarhilor, ca o platforma de lupta importiva BOR. Oare parintele Iustin a binecuvantat asta? Poate cineva sa il intrebe?

 54. Probabil că nu mai are rost să răspund. Aşa cum autorul cărţii “P. Paisie şi marii iniţiaţi ai Indiei” s-a lepădat de Hristos prin idolatrie şi s-a vătămat grav duhovniceşte, cam la fel zic că este şi cu pecetluirea. Are consecinţe, dar şi decurge din anumite atitudini şi concepţii. Ori, dacă nu sunt corecte concepţiile noastre, credinţa, vom cădea cu siguranţă.

 55. @admin: imi permit si eu sa vin cu cateva completari incercand o mica structurare intru simplificare. Voisem a va scrie un mesagiu, iaca scriu aci.

  1. a) Se tot declama sus si tare: “nu exista solutii lumesti”. de parca ar fi existat vreodata SI solutii lumesti. niciodata “solutia” crestina nu a fost una lumeasca ci duhovniceasca. Aceasta se stie de doua mii de ani, nu e o revelatie a mileniului doi.
  1. b) “vremile de pe urma, vremile apocaliptice”. Pentru un crestin apocalipsa a inceput deja sa se desfasoare de doua mii de ani. Face cumva parte din firescul vietii crestine.
  De asta, nici nu ar trebui sa primeze prea mult discutiile pe aceasta tema. Uitati-va numai la roadele promovarii insistente a unor asemenea teme: profetii peste profetii, folosite si interpretate in fel si chip, pe bloguri, printre oameni, acasa. De la Cartea Apocalipsei la subiect de barfa “crestina”. Cu un singur rezultat: panica in randul celor slabi de inger, cautari de solutii lumesti in randul celor unde omul lumesc e mai puternic, ranjete satisfacute si ironii in randul celor care nu au o legatura cu Biserica…Putina credinta iaca unde duce.

  2. Solutia? Solutia, medicamentul daca vreti, insasi cheia acestei vieti pamantesti este una singura: pocainta. Tot de doua mii de ani, de cand glasul cel ce striga in pustie a vestit-o cu putere de sus. Insa, dupa cum ne-a dovedit-o istoria omului, marea problema este aceea ca omul NU VREA sa auda glasul acela. Nu ca nu il aude, il aude. Dara nu vrea sa il auda si isi astupa urechile cautand tot felul de alte solutii, tot soiul de alte lupte. Anti-cip, anti-calendar, anti-hrist…pentru ca lupta cu sine e mult mai grea.

  3. Pocainta, ca traire. Nu ca filosofie, ca dogma abstracta. Aceasta nu poate fi decat in sanul Bisericii. Acolo unde este harul, acolo unde is Tainele, acolo unde este duhovnicul. Acolo unde este VIATA. E atat de simplu.
  Se tot discuta despre cat de nociv este TV-ul, internetul si alte asemenea “minunatii” de siliciu. Nocive sau nu, acestea sunt unelte, masini. Discutiile pe marginea lor sunt INUTILE si cu atat mai inutile cu cat consuma energii care altfel s-ar canaliza catre discutii despre ceea ce conteaza cu adevarat: pocainta, Biserica, Dumnezeu in viata noastra. Aruncati ce nu va e de folos, pastrati ceea ce este (atat in sens duhovnicesc, cat si ca o prelungire in viata de zi cu zi).

  4. Iubire. Se vorbeste mult despre iubire, poate prea mult. Dara nu se prea traieste. Daca s-ar trai, s-ar sti ca in iubire nu este frica, frica aceea terorizanta, panica, frunza in vant. In iubire poate exista o singura “frica”, acea frica a despartirii de cel iubit, de cel ce ne iubeste. Asa cum tot in iubire, exista o singura “ura”, una sanatoasa: ura fata de pacatul care ne desparte de cel iubit, de cel de ne iubeste.
  Ma uit insa la disputele astea, mai mult sau mai putin virtuale, si vad insa numai frica si ura ce se nasc nu din iubire ci tocmai din lipsa ei. Mie asta mi se pare un semn al vremilor de pe urma, ca dragostea mult s-a racit, chiar si intre frati. Nu cutremure, nu sisteme, nu oculte…oh, nu, ca astea n-ar avea nici o putere daca dragoste ar fi.

  5. Mucenicie. Prea multa vorbarie pe aceasta tema, prea multa bravada. Pentru orice ochi cat de cat cercat e destul de simplu sa isi deie sama ca despre mucenicie nu se vorbeste, ci se faptuieste. Mucenicia nu vine din eroism (un sentiment inaltatoriu dara altfel, periculos) ieftin. Mucenicia vine din iubire.
  Cum iubire nu exista atunci nici mucenicie nu poate fi. Doara vorbe goale.

  6. Faptele credintei. Multe vorbe goale, am zis. Si unde is acestea apai acolo cam lipsesc faptele. Toata ziua pe “net” – e usor a mitralia articol dupa articol, de la lady gaga la tot felul de opinii, gagaite pe absolut orice subiect. Si pentru ca e usor, o fac toti. Cu lejeritate. Fara o minima verificare. Sursele informatiei? Apai ce mai conteaza, daca aceasta serveste interesului nostru. Merge si asa.
  Ei bine, nu merge. N-a mers niciodata asa. Acolo unde nu este responsabilitatea cuvantului, acolo nu e decat ratacire. Oricat de bune si de minunate ar fi intentiile.
  Articol dupa articol, sminteala dupa sminteala. Asta in timp ce aproapele se svarcoleste langa noi. Insa nu mai avem timp de acesta, avem o Misiune.

  7. Misiunea. Multi vad ca, in ravna lor, au ajuns sa considere ca au o misiune sfanta. Ceea ce fac ei este o misiune sfanta, nu poate fi, nu-i asa, decat o misiune sfanta. Ei apara adevarul. Restul, niste habauci. Cine nu e cu noi, e impotriva noastra.
  Dara totul nu e, in fapt, decat un teren prielnic pentru rataciri si mai mari. Roadele o dovedesc. Pentru ca de aici catre orbirea unui fanatism inchizitorial nu e decat un pas. In lipsa iubirii, efectuarea acestei treceri nu e decat o chestiune de timp. Inca o data, roadele o dovedesc. Si au tot dovedit-o de-a lungul istoriei, la inchizitie nu s-a ajuns doara pentru ca cineva din Roma dorea controlul absolut, s-a ajuns si pentru ca au existat oameni care sa puna umarul – cu credinta si ravna – la ratacire.
  Aduceti-va dara inca o data aminte ca nu voi aparati Adevarul ci Adevarul va apara pre voi.
  Si aici, as mai nota inca un amanunt, nu lipsit de importanta: se foloseste de multe ori scuza “slabiciunii” omenesti. Dara numai in fata pacatului. Suntem slabi, vezi Doamne, suntem pacatosi (si asta se declama de cate ori exista ocazia, de cele mai multe ori cu o ipocrizie vadita) si neputinciosi. Nu suntem in stare de nimic, cadem dara si pacatul e mai puternic. Dara iaca cum vine asta numa ca indreptatire.
  Altfel, suntem suficient de tzapeni si de puternici nu numai ca sa ne aparam pre noi dara sa ii mai indrumam si pe altii.

  8. “Stalpi” ai ortodoxiei. “Mari duhovnici”. Ce ii acela stalp al ortodoxiei, ce ii acela mare duhovnic, cine il face “mare”, cuvantul meu sau Cuvantul? Se tot face parada de asemenea oameni si asta ii rau si subtil de periculos pentru tot crestinul: de la mirean, la duhovnic.
  Nu uita, frate crestin, cautand mereu un Mare Duhovnic, vei sfarsi prin a nu avea un duhovnic.
  Iara cel mai mare duhovnic e duhovnicul meu. De ce? Pentru ca daca m’am obosit un pic sa il rog pe Dumnezeu sa ma conduca la acesta si l-am gasit, atunci acela e cel cu ajutorul caruia voi merge pre calea Domnului, cu ajutorul lui voi invata sa tac si sa ascult ce are Dumnezeu sa mi spuie. Mai ales daca sunt la inceput de drum.
  Atunci cand esti aproape mort de sete, firicelul de apa de langa tine e vital. Daca te apuci sa te gandesti la un izvor limpede de munte si la apa sa minunat de curata, s-ar putea sa te apuci si sa il cauti plecand de langa firicelul cel mic si aproape nebagat de sama. Dar care e langa tine. Si, s-ar putea, cativa metri mai incolo, sa cazi mort de sete.

  —-

  As incheia cu o remarca ce doreste sa sublinieze un fapt interesant. In toata vanzoleala asta, unde ii parintele Rafail? Si oare ce face?
  Oare nu carele cumva ne-a aratat si ne arata prin insasi exemplul sau personal care este calea?

  A fost printre noi, a vorbit cat a fost necesar si s-a retras. Fara telefoane, fara internet si alte asemenea. Cine i-a auzit cuvantul si cine il aude, foarte bine. Poate chiara l-a simtit lucrand inauntrul sau si asa sesizeaza si ce diferenta face duhul din spatele cuvintelor.
  Cine nu, ori nu era/este pregatit inca ori nu vrea sa il auda. Dara cei ce nu vor sa auza, ce folos sa tot incerci sa arunci margaritare porcilor? Oare nu se vor intoarce si te vor devora? Nu stiu sa raspunz eu…dara cand mai treceti pe la parintele Iustin, intrebati-l aiasta. Bunul parinte probabil o stie mai bine ca oricine acum.

  Retragerea in “pustie” (in pustia inimii, ce nu tine de loc), comuniunea in Biserica, cautarea linistii launtrice, rugaciunea ca o convorbire continua cu Dumnezeu, lacrimele, iubirea…
  Ca mirean, dupa puterile mele si cu ajutorului lui Dumnezeu, acolo unde sunt, acum ci nu de maine…nu e oare cazul sa urmez si eu exemplul? Este ATAT de simplu.

 56. @ Alin, fratioare, sa nu te superi si sa nu te indulcesti de lauda, dar ai fost pe inima noastra la cel mai inalt grad… cum nu am mai citit de mult ceva atat de odihnitor si limpezitor! Dam slava lui Dumnezeu! Am dori sa facem articol din acest comentariu, daca ai fi de acord. Ne-am bucura mult sa ne cunoastem mai bine, daca vrei. Poate incercam in privat.

  Pana atunci, doar o rugaminte: gaseste o initiala in plus fata de prenume sau altceva care sa te particularizeze, fiindca nu vrem sa se confunde numele tau cu al altor Alini, care mai comenteaza prin alte parti sau pe aici, sa nu fie confuzii.

 57. “Tot ieri m-am întâlnit, și tot în piață, cu un alt prieten vechi, fratele C… Pe acesta nu-l mai văzusem de câțiva ani, pâna acum câteva zile, când primesc un email de la el. S-a călugărit de doi ani, a intrat în obștea de la Petru Vodă, și acum se pregătește pentru susținerea doctoratului în teologie. Uite încă unul care nu și-a îngropat talantul…

  -Frate C, ce bine că te-am întâlnit. Ce e cu tulburarea asta care s-a făcut pe internet, cu afișele lipite și înlăturate, cu clipurile postate și șterse, cu comunicatele și dezmințirile? În ce constă, concret, păcatul și lepădarea actelor cu cip? De ce s-au lăsat pe planul doi îndemnurile la pocăință și la cultivarea virtuților duhovnicești și se seamănă în schimb în popor panică și îndemnuri la nesupunere civica și mai rău, la dezbinarea familiei? De ce unii se arată mai interesați de vremurile viitoare și de proorocii decât de păcatele proprii, care sunt făcute în vremurile dinainte?”


  http://parohia-petresti.ro/postate/Silogismele_tradarii.php

 58. Admin,ce bine de Sfintii Brancoveni care,intransigenti si inflexibili fiind,au avut o pozitie de neclintit.Si stii?Tatal lor a fost bun sfatuitor si iubindu-si copiii,i-a ajutat sa nu se lepede de Hristos.Asta voiam sa subliniez.Nu am sugerat ca ar trebui sa mergem la rascoala ci ca trebuie sa ne pastram pe aceeasi linie(drumul spre Hristos).Multa vorba(mieroasa),saracie duhovniceasca.Daca incep sa ma indoiesc de mesajul transmis de unii dintre Ierarhi,atunci e o problema.Si nu e numai a mea…

 59. @Saccsiv,

  stimate domn in legatura cu acest articol (aviz altor cititori, contine imagini si cuvinte extrem de indecente):

  http://saccsiv.wordpress.com/2010/08/16/muzica-ce-otraveste-mintile-copiilor/

  Ca muzica ne otraveste mai ales copii si tineretul stim cu totii. In principiu e bine ca blogurile ortodoxe sa discute despre pericolul reprezentat de cultura pop. Nu inteleg insa de ce a fost necesar sa recurgeti la publicarea unor imagini si citate atat de murdare. Nu e prima data cand o faceti. Nu e destul ca ne sar in ochi si fara sa vrem din chioscurile de presa sau din reclamele stradale? Mai trebuie sa le vedem si pe bloguri care se pretind ortodoxe ba mai mult axate pe lupta anti-sistem?

  Publicarea insistenta si repetata a unor astfel de imagini nu se justifica din nici un punct de vedere, indiferent ce motive ati invoca fie ca e vorba de cautatul de simboluri oculte, fie de analizarea efectelor nocive ale muzicii contemporane. Daca tot veni vorba de asa ceva: puteati sa le faceti si pe acestea insa in mod mai discret si cu mai multa decenta.

  V-ati pus vreodata problema ce imagine creati dvs. blogosferei ortodoxe si implicit credinciosilor ortodocsi publicand in mod repetat imagini si videouri de acest gen?

  Nu cred ca vreti sa ajungem ca restul lumii sa ne priveasca ca pe o banda de habotnici asemanatori extremistilor musulmani care pe de o parte se zgaiesc insistent la imagini cu femei goale iar pe de alta parte le condamna la focurile iadului. Cam asa sunt infatisati barbatii musulmani de o anumita parte a presei americane si dvs. stiti in mod sigur acest lucru…Oare trebuie ca si barbatii ortodocsi sa ajunga sa fie priviti la fel?? Nu mai pomenesc de domnisoarele si doamnele care intra pe blog si de a caror pudoare trebuia sa tineti cont in primul rand.

 60. @ Geo:

  De parca cei de aici nu ar pretui si nu ar lua aminte la exemplul martiriului Sfintilor Brancoveni. Totul este sa stim cand este vorba de mucenicie, si cand ne da branci dracul la bravada inainte de vreme. Vi s-a cerut sa va lepadati de Hristos si de Ortodoxie? Si daca inger din cer ne-ar chema la intelepciune si rabdare, si tot nu am asculta, si tot cum ne taie pe noi capul vom face. Iar binele care nu se face in chip bun nu este bine. Se cheama inselare. Cand roadele o vor vadi, poate va veti aminti de aceste cuvinte. Nu-s de la noi!

  Apoi… chiar ar fi tare bine sa fie vorba de drumul spre Hristos, si nu de dumul spre ideologia din capul nostru. Pana acum, intr-adevar, am vazut ca nu este la cei care se cred intransigenti, fiind, bietii de ei, doar manati de o ravna a sangelui, luand dreapta socotinta si intelepciunea drept mierosenie. Dar asa e si cu copiii,cand stiu cel mai putin, atunci i se pare ca stiu totul si o fac pe eroii. Sunt caraghiosi cand se umfla in pene, dar apoi repede cad in fund si din caderi se smeresc si invata, pana la urma. Si de asta nadajduim sa aveti sinceritatea si smerenia sa va amintiti candva.

  Avem o problema cu toata lumea, mai putin cu noi insine. Sa va ajute Domnul sa-L si gasiti, pana la urma, si in smerenie se va deslusi si Lumina. Cu totii mai avem paine de mancat pana acolo… Speram sa punem punct aici, oricum incapatanarea si voia proprie nu le vom vindeca noi, si nici nu are sens sa o tot lungim asa. Va dorim sincer mantuire!

 61. Daca fiecare din noi ar trai ziua de azi ca si cum ar fi cea de pe urma zi,cu siguranta nu ar mai exista nici un comentariu banal,ci fiecare si-ar agonisi virtutile necesare unui crestin autentic si astfel ar putea rezista tuturor atacurilor diavolesti.Oare Dumnezeu a dat omului mai mult decat poate duce?De multe ori vedem tot felul de tragedii si ne intrebam:oare eu as putea rezista unei astfel de incercari?Si totusi am gustat fiecare din noi tot felul de incercari,dar pe care ,cu ajutorul lui Dumnezeu le-am trecut.
  Imi aduc aminte un caz concret de la o manastire,unde a venit o doamna foarte preocupata de aceste acte biometrice atragandu-i atentia par.duhovnic de pericolul primirii acestora,la care parintele o priveste si ii spune:esti o proasta!Insa ea insista in continuare sa-l convinga pe parinte.Acel parinte punea un mare accent pe despatimire,caci daca astazi te preocupa mai mult problema actelor si (nevrednicule in seara aceasta iti voi lua sufletul)de ce vom raspunde mai mult inaintea lui Dumnezeu?Daca par.Iustin este de partea cealalta a apei si ne cheama la el cati nu privim cu indoiala putinta de a putea innota pana la el?Oare nu vom fi ca si Petru?Petru avea nevoie de credinta pentru a urma chemarii Mantuitorului pe apa.De aceea indemnul parintelui este unul din traire autentica,iar pentru a urma acest indemn este nevoie de traire autentica(“nimic nu este cu neputinta celui ce crede”).Nu este nevoie de contradictii.Trebuie pastrata o pace,fiindca tulburarea sufletului este de la diavol.Am facut faptele placute lui Dumnezeu astazi?De unde stiu ca voi ajunge ziua de maine si ca voi vedea macar cum arata un act biometric.Ajunge zilei rautatea ei.Ori de raspunzi,ori de vorbesti sa pastrezi acea pace a sufletului care aduce pace si nu dezbinare.”Cauta pacea si urmeaz-o pe ea “spune Mantuitorul.Asa cum sfintii asteptau cu pace moartea asa si noi trebuie sa asteptam si sa primim cu pace orice greutate.Ai pace in suflet,Il ai pe Hristos.Grijile sunt de la diavol.Rugati-va si pastrati pacea sufletului.Oare cine va cere paine si Dumnezeu ii va da piatra?Daca ar sti omul ce aduce ziua de maine ar vai si amar.De aceea nu trebuie dat frau liber imaginatiei si propriilor pareri.
  Ne-am agonisit astazi virtutea necesara pentru a intampina greutatea zilei de maine? pentru ca numai piatra pe piatra se poate zidi.
  Indemn:Spovedanie curata,Impartasanie,ascultare de duhovnic,genunchii la rugaciune,stomacul la post si vine si pacea .Va iubesc pe toti ca pe fratii mei si doresc sa ne intalnim in RAI.Doamne ajuta!

 62. bun..
  am citit mai mult sau mai putin pe sarite comentariile voastre..
  ce nu prea se intelege este solutia la problema cipurilor.
  care este pozitia fratilor de la Razboiintrucuvant vis-a-vis de problema?
  eu stiu ca ori e alba ori e neagra..
  poate ma lamureste cineva intr-un final..
  oamenii intreaba ceva concret si in loc de raspuns li se raspunde cu intrebari..
  eu unul sunt pentru trezvia de care da dovada saacsiv..
  si nu pentru ca il simpatizez…
  dar mi se pare ca mai toti ati ridicat mana asupra lui..
  am invatat ca in viata cand se intampla cu adevarat ceva multi sunt comentatori..dar fereasca Dumnezeu sa ia vreo atitudine..
  totul a inceput sa semene cu ceva hilar si a-la-iliescu…o hemoragie de idei si cuvinte care nu au nici o finalitate..intre timp au mai ramas vreo 4 luni si jumatate pana cand primii romani vor lua de voie de nevoie carduri cu cip..
  dixit.
  sa ma iertati daca v-am suparat cu atitudinea mea…

 63. @ Sinbad, taicutule, nu ne-ai suparat, dar mai citeste inca o data, si inca o data, si inca o data.. Cine stie, poate si vezi raspunsurile, daca o iei de la capat de cateva ori, macar ca sunt scrise mare si clar… Si apoi iesi undeva intr-un parc, si priveste cerul, copacii, apa (daca este), florile, respira… S-ar putea sa ajute un pic. Macar sa descoperim ca pe lume exista si culori, si nuante. Apoi vezi si daca gasesti vreo biserica deschisa, in drum. Gasesti acolo multe icoane unde poti sa-ti pleci genunchii. Asta va ajuta si mai mult. Poate si o spovedanie, si o impartasanie, sa reusesti undeva, chiar daca a trecut postul. Dupa aceea sunt mai mari sanse sa vedem si sa intelegem. In rest, oricum stii ce sa faci pentru sine. Dar fa-le si pe acestea, daca vrei. E doar un sfat prietenesc. Doamne, ajuta!

 64. Dragi frati si surori intru Hristos,

  Iata ca se revine la problema cipurilor, dar mai ales la relatia de cauzalitate dintre acceptarea cipului (in permise, carduri de sanatate, acte de identitate “smartcards”, etc.) si statutul ipostasului omenesc de hristofor (sau purtator de Hristos) dobandit la Sf. Botez caci “cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat” (Galateni 3;7). Se pune, asadar, problema existentei sau nu a apostaziei in aceasta situatie concreta, materiala.

  Altfel spus, poarta acest gest de natura materiala facut de un crestin semnificatia unei consecinte spirituale distructive de nivelul apostaziei si, deci, a unei caderi din har in sensul celor petrecute in Biserica primara pe vremea prigoanelor din primele secole crestine?

  Cu aceasta problema m-am confruntat si eu anul trecut in timpul primului val de analiza virtuala (si nu numai) a acestei realitati. Noua luni am cautat, la randul meu, o solutie, dar mai ales o explicatie duhovniceasca, cu privire la acest gest. In final, am primit pe trei cai diferite, in doua zile, de la trei preoti deosebiti (dintre care unul era si este parintele meu duhovnic pe care il am de 14 ani), o iesire din situatia in care ma gaseam. Spun o iesire pentru ca nu aveam atunci toata explicatia fenomenului, care s-a lamurit pentru mine mult mai tarziu, de curand, dar in mod integral.

  Asadar, iata cum au pus acesti parinti problema.

  In primul rand ce se intampla concret cand primesti acest cip? Toata lumea stie: esti identificat si urmarit. Aceste doua functii de identificare si urmarire le contin cipurile din cartile de identitate, permise, carduri de sanatate si cele din telefoanele mobile (desi aici functia de identificare este indirecta si relativa, prin numarul de telefon pe care il ai asignat pe cartela telefonica).

  Consecinta acestor capabilitati ale cipului este constrangerea libertatii sociale, cetatenesti, care este o problema de ordin exterior, raportata la calitatea de cetatean al unei organizari statale ori de tip statal. Afecteaza aceasta stare calitatea mea de madular al Bisericii ori (acelasi lucru) de ipostas hristofor sau de purtator al Pecetii darului Duhului Sfant? NU. Si asta pentru ca libertatea interioara este de alt ordin si pe alt nivel. Lucrurile stau astfel tocmai din purtarea de grija a bunului Dumnezeu, ca nu cumva printr-o conditionare exterioara (care poate fi pusa in aplicare chiar ca un automatism), sa poata fi infrant interior omul, astfel ca acesta, chiar in granituirea acestei conditionari exterioare, sa poata afirma liber Adevarul – Care este Hristos.

  Ei bine pentru ca acest ultim lucru sa intre in discutie trebuie ca ingradirea sa afecteze libertatea interioara, iar aceasta, in cazul de fata, nu se poate face decat pe una din doua cai:
  1. primirea documentelor respective, adica a celor care contin cip electronic, sa se faca insotita de o lepadare explicita de Hristos (ceea ce nu e cazul in prezent) si atunci este irelevant daca ele au, pana la urma, cip incorporat sau nu;
  2. cipul in sine sa aiba o functie suplimentara (pe langa cele de identificare si control), anume cea de conditionare interioara care sa plece de la mental, sau altfel spus conditionare mentala. Acest lucru este tehnic posibil deoarece interfata hard a mentalului uman (de fapt a rationalului) este creierul, ori acesta functioneaza in baza impulsurilor electrice produse organic de trup. Astfel, cipul electronic poate inocula omului stari mentale/senzoriale care sa-i anuleze liberul arbitru.

  Ei bine, aceasta ultima functie a cipului electronic pune cu adevarat in discutie libertatea daruita de Dumnezeu (adica ceea ce numim liber arbitru), deoarece in acest caz marturisirea Adevarului ajunge foarte usor sa nu se mai poata face doar printr-o simpla modificare a frecventei prin intermediul caruia cipul electronic interfereaza cu creierul uman.

  Dar pentru ca aceasta ultima functie a cipului (cea definitorie in ce priveste libertatea interioara, a marturisirii) sa poata fi pusa in aplicare, trebuie ca acesta sa fie implantat, adica sa urmareasca conditionarea unui singur subiect la nivel foarte fin si sensibil. Acest lucru nu se poate realiza prin mijloacele tehnice de influentare in massa deoarece, chiar daca anumite zone ale creierului uman functioneaza in general intr-o plaja restransa de frecventa, totusi aceasta frecventa este in mod concret diferita de la om la om, cu alte cuvinte este unica (mila Domnului!)

  Astfel, in cazul cipului implantat acceptat de bunavoie, omul se leapada de Hristos prin faptul ca stie dinainte ca acceptand cipul implantat nu-l va mai putea marturisi pe Hristos – un fel de vot monahal al ascultarii intors pe dos, dracesc, dar aplicat in cazul acesta intregii lumi, dem(on)ocratic, “liber” adica. De aceea este important ca Apocalipsa arata si conditiile “tehnice” ale pecetii antihristice: trebuie neaparat “intrupata”, adica trebuie sa faca un singur corp cu trupul uman; in acest fel toti cei care vor primi pecetea (sa nu fie!) vor fi madulare ale unui acelasi corp spiritual comun (dracesc, copie intoarsa a corpului mistic al Bisericii) controlat de un singur om – antihristul insusi.

  Al doilea parinte a lamurit problema identificarii printr-un numar, adica acceptarea faptului de a fi individualizat in fata societatii ca numar si nu ca nume, cel cu care se identifica de la Botez fiecare crestin. Aici problema s-a pus in felul urmator: ce avem a zice de crestinii, ba chiar preotii incarcerati fie in lagarele naziste, fie in cele comuniste? Stiti desigur de viata acuzatului zek 18376. Cand acesta (ori alt crestin ori preot) a fost strigat la apel dupa acest cod (ori poate chiar numai dupa un numar) macar de doua ori pe zi, dimineata si seara, si detinutul a raspuns “prezent”, harul dat lui de la Botez ori la Hirotonie a fost pierdut pentru ca a “acceptat” sa fie astfel identificat? Urmarea ne-a aratat ca NU! Crestinul a ramas crestin, nemaifiind nevoie de re-catehizare si mirungere cu Sfantul si Marele Mir ori de pocainta personala fata de acest fapt; mai mult, preotul a putut sa savarseasca Sfintele Taine si dupa iesirea din lagar, ba uneori chiar in lagar!

  Acest lucru este foarte important, pentru ca din cartea “Apocalipsa 13 – sfarsitul libertatii umane” a ing. Mircea Vlad ar reiesi ca simpla acceptare a identificarii personale cu un numar (chiar daca in acest caz numarul este incadrat de 666 prin sistemul de codificare EAN 13 – European Article Number 13) duce automat la caderea din har, sau altfel spus persoana in cauza nu mai e madular al Bisericii. Ori noi vedem ca, in practica, acest lucru nu s-a intamplat.

  In final, parintele meu duhovnic a intarit cele expuse mai sus de ceilalti doi preoti (inainte ca eu sa-i spun aceste lucruri).

  Asadar, acceptarea acestor documente nu reprezinta apostazie cu urmarea pierderii harului dat la Sf. Botez, dar reprezinta, in mod sigur, o cadere.

  Ei bine, cum diferentiem acum acest tip de cadere duhovniceasca fata de apostazie: este de acelasi tip, diferind numai in grad, ori este de tip diferit insa avand aceeasi semnificatie: o pierdere a comuniunii cu Dumnezeu?

  Pentru a putea exemplifica mai bine concluzia care se desprinde din toate luarile de pozitie duhovnicesti la care avem acces in momentul de fata, vom analiza o situatie chiar din afara vietii duhovnicesti.

  Cine lucreaza la o firma de un anumit nivel ori o transnationala stie ca in structura organizationala exista persoane care se ocupa cu managementul riscului ori cu instituirea de proceduri de lucru pentru fiecare aspect in parte legat de activitatea interna a acelei entitati in orice situatie – continuitatea afacerii. Aceste proceduri sunt necesare, de exemplu, acreditarii ISO a acelei firme. In cadrul procesului de intocmire a procedurilor de business continuity si risk management se schiteaza scenarii de tip “what if” (“daca s-ar intampla”) si se imagineaza o reactie concreta si de efect la anumite evenimente care prezinta risc pentru activitatea acelei firme. Aceste scenarii de tip “what if” sunt puse din timp in timp in practica pentru a se evalua operabilitatea concreta a planului de reactie (cu alte cuvinte se verifica daca planul este efectiv operational), dar si atributiile fiecaruia in schema de reactie la eveniment (se verifica daca angajatul este constient de atributiile care ii revin si daca actioneaza in consecinta conform schemei prestabilite).

  Ei bine situatia in ce priveste aceste documente cu cip incorporat poate fi comparata cu situatia de risk management ori business continuity din cadrul unei firme.

  Cu alte cuvinte bunul Dumnezeu in marea sa mila….. ne antreneaza pentru o situatie de risc maxim, tocmai pentru ca ce va fi nu va mai fi fost si nu va mai urma acesteia ceva de acest fel vreodata! Toata viata crestinului este de fapt un antrenament in vederea trecerii spre cele vesnice, caci cu adevarat crestinul nu trebuie sa traiasca nici macar asa ca si cand ar muri maine ci chiar ca si cand a murit deja (lepadare de sine)!

  Asadar, situatia imaginata de cei care doresc sa ne programeze vietile, dar foarte reala, este de acelasi tip cu cea de la sfarsitul veacului acesta decazut: nu iei documentul (imaginea pecetii antihristice) care te urmareste, te identifica – mori de foame si esti exclus de la formele de existenta sociala acceptate, neputand cumpara si vinde in esenta. Ce faci? Poti renunta?

  Ei bine, acest “poti renunta?” nu se poate face insa cu putere omeneasca,
  ci numai cu ajutorul Harului dumnezeiesc!

  Asadar, rezolvarea acestei situatii concrete de tip “what if” duhovnicesc presupune intr-adevar un antrenament, dar nu in sensul de a vedea daca rezist in padure cu un cutit si o plasa de tantari dupa ce mi-am lasat familia de izbeliste (aberant!) ci presupune in primul rand o analiza interioara pentru a vedea daca am sau nu harul lucrator in inima. Iar aceasta stare a lucrurilor este ingaduita tocmai pentru ca prin ea Dumnezeu ne spune: iata se apropie, mai mult ca oricand, o situatie foarte serioasa si macar acum este momentul sa va apucati de treaba si sa va castigati harul caci “fara de Mine nu puteti face nimic”, iar “cine nu se sfinteste aici nu se va sfinti nici in veacul viitor” (Sf. Simeon Noul Teolog). Inca mai putem cadea fara sa fim apostati (i.e. sa ne luam, de voie de nevoie, actele cu cip electronic), dar trebuie sa “rascumparam vremea, caci zilele rele sunt” (Efeseni 5;16).

  Bucurie si frangere a inimii!

 65. Pingback: Ce alegem: frica de Dumnezeu, sau frica de Cip? « Un Blog Crestin – Ortodox
 66. @Alin
  (Cel cu cele 8 puncte)
  Mare ALINare ai adus si prin ideile scrise si prin modul de scriere; ce frumos suna limba romaneasca in mesajul dumitale.

 67. pentru Geo si Sinbad si altii inca nelamuriti

  “va voi trimite pe Mangaietorul Care va va invata pe voi toate”
  Sa facem “casa buna” cu Mangaietorul si vom stii fara tagada ce sa acceptam si ce nu, cand sa mucenicim si cand sa fugim de mania vrajmasului.
  Maica Domnului e un foarte bun exemplu, calauzitoare a noastra in cele mai diverse mici si mari probleme.

 68. In legatura cu cele spuse de Pr. Adrian si de Pr. Mihail: “Nu trebuie să ne îngrijim de ziua de mâine, cum sau ce vom mărturisi, ci să împlinim azi poruncile și fericirile lui Hristos … “, acelasi lucru mi l-a spus si Pr. Iustin cand am fost in vara asta la PV. Intrebarile mele care cereau parintelui sfaturi si lamuriri nu s-au referit nici un moment la cipuri, ci la viata si problemele mele de zi cu zi. Parintele Iustin mi-a spus ca ajunge zilei rautatea ei, si ca nu trebuie sa ne ingrijoram si sa ne preocupam excesiv de ce va fi intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, ci ca trebuie sa traim in Hristos implinind poruncile Lui acum si aici, pentru ca mantuirea noastra se lucreaza la timpul prezent.

 69. Frate Alin, Frate Alin, tu ti-ai potolit setea din izvorul cel curat din munte si eu am baut din el si nu-l mai pot uita. Numai asa imi pot explica faptul ca cea ce ai scris este identic cu ceace gandesc si eu.

 70. Doamne ajuta!
  Am o rugaminte catre admin-ii acestui site! Anume aceea de a posta, intr-un articol de sine statator, explicatia absolut exceptionala pe care ‘Alexei’ o aduce in privinta actelor biometrice. Este una dintre cele mai clare si pline de discernamant (se vede treaba ca acei preoti care l-au luminat sunt rugatori!)pozitii intalnite de mine pe aceasta tema. Avand in vederea actualitatea subiectului, precum si multitudinea de confuzii existente, imi exprim opinia ca aceste randuri ale lui Alexei sa fie particularizate separat, pe pagina principala, ptr. a fi citite de cat mai multi dintre cei care acceseaza site-ul vostru.
  Multumesc cu anticipatie!

 71. Se pare ca ticalosia si reaua vointa a unora incep pur si simplu sa iasa grosolan la iveala, asta se poate observa clar de pe prima pagina a unui/unor bloguri.
  Gestul ticalosesc al lui saccsiv de a aduce asemenea false acuzatii celor de la RiC (cu toate ca i s-a explicat si raspuns de catre admin) si a le pune ca titlu dovedeste cat de mincinos si de manipulator a a juns fratele nostru saccsiv in acest moment. Si nu numai ca le pune pe prima pagina, dar nici macar nu imi aproba un simplu comentariu si cateva banale intrebari.
  O sa-l public aici, ca sa vedeti cam in ce stil modereaza saccsiv blogul lui:

  “Frate saccsiv, daca te-am deranjat cu ceva vreodata te rog sa ma ierti, dar nu mi se pare normal sa imi pui pumnul in gura asa cum ai facut-o la postarea anterioara. Cred ca se cuvine sa imi acorzi dreptul la replica.
  Asadar,te-am rugat sa imi arati exact unde ne-au indemnat razboinicii sa acceptam noile acte sau unde au spus ei ca nu este nicio problema in a le accepta.
  De ce rastalmacesti lucrurile? Ei n-au spus decat ca lupta cu pacatul este prioritara fata de lupta cu cipurile, n-au spus nicaieri ca noi sa renuntam la a mai lupta impotriva noilor acte sau mai rau ,ca le-am putea primi.
  Si eu spun la fel ca daca nu ne straduim sa agonisim Harul Duhului Sfant, nu vom putea sa rezistam in fata sistemului si vom cadea. Dar asta nu inseamna ca eu sunt de acord cu primirea noilor acte.Eu nu am de gand sa le primesc si nu indemn pe nimeni sa le primeasca!!!”
  Un comentariu simplu dar cenzurat care impreuna cu acuzatiile mincinoase ale lui saccsiv la adresa celor de la razbointrucuvat ne arata cam in ce stil se joaca el in acest moment.
  Ceea ce a facut saccsiv se numeste TICALOSENIE!!!
  Sa-i fie rusine!!!

 72. @ Alehin:

  Sa vedem ce putem face, e cam lung si cam dificil, ne e teama sa nu se rastalmaceasca usor, neintelegandu-se, daca s-au calcat in picioare cuvinte mult mai simple si clare… Dar ne gandim.

 73. @admin:
  Am o rugaminte.Dupa cum ati observat pe blogul lui saccsiv apar stilisti care si ei ca si noi nu doresc acceptarea noilor acte.Vroiam sa va rog(sau oricine de pe forum) sa il intrebati pe saccsiv cum ii sfatuiete el pe stilisti sa lupte impotriva cipurilor,ce mesaj are el pentru ei, daca un stilist respinge toate cipurile si ramane stilist,ce se intampla cu el.
  Daca tot sta toata ziua pe forum de ce nu le spune: Bravo fratilor, bine ca luptati impotriva cipurilor impreuna cu noi, dar haideti inapoi in BOR,haideti inapoi sub umbra Harului Duhului Sfant,iesiti din erezie,iesiti din nebunie! Pe cand el n-are nicio treaba,nu le zice nimic.

 74. @ “bandit mistic”:

  Asa este, am vazut si noi. Acum nici doua luni ne cerea sa-l ajutam (a patra oara – cand nu mai puteam nici noi, si trebuie spus ca ne-am pus obrazul pt. el in fata altor prieteni, ajutorul fiind mai mult din partea altor frati) si acum ne calomniaza fara rusine, mintind fara scrupule, la fel cum obisnuieste amicul sau, Danion. Nu ne asteptam, recunoastem (a cata naivitate a noastra?) la o asemenea reactie, avand in vedere ca i-am scris cu respect, ostenindu-ne ore intregi tocmai pentru a lamuri lucrurile si a oferi terenul unei discutii normale, oneste. rationale, fratesti, chiar daca si mai barbatesti, asa cum el insusi a provocat-o. Dar e limpede ca nu a dorit asa ceva. Saracul, deja ne este mila de atata josnicie umana, cum parca inca nu intalnisem pana la acest grad. Ieri l-a sunat parintele Mihail Stanciu – ca sa nu ne mai ascundem – fata de care s-a aratat spasit si mieros, si care a cerut sa se faca pace, si la cateva ore ne-a atacat cu minciuni grosolane. Si parintele s-a socat de atata viclenie. Si o spunem fara nicio patima, e o simpla descriere. E greu sa gasesti cuvinte care sa nu sune dur, fiindca nu asta ne dorim, dar realitatea denotata de ele este chiar asa, fara sa dorim sa jignim, sa exageram, sa ne inflamam patimas. Oricat de rau te-ai supara si oricat de diferite ar fi ideile sau accentele cu cineva, asa ceva este inadmisibil, sa deformezi deliberat si grosolan, pe fata, spusele cuiva, sa inoculezi, prin repetitie, in mintile oamenilor, o minciuna mare si crasa, cum ca noi am fi trecut in tabara pro-cip, cum ca noi nu am mai sustine refuzul actelor biometrice, sa o intorci ca la Ploiesti cand e vorba sa-ti justifici contradictile flagrante si sa faci o mie de sofisme. Dar sa musti mana care te-a hranit sau sa sugrumi pe cel care te-a incalzit o vreme la san… Daca esti OM, nu crestin, ci doar om, NU FACI NICIODATA ASA CEVA, oricat de tare te-ai certa cu cel care te-a ajutat vreodata si te-a scos din necaz, care, din mila, si-a pus cuvantul la bataie in fata altora care puteau sa il ajute mai bine. Ne-a inselat a doua oara, la un interval de fix un an, dupa ce pe 15 august 2009, tot de praznicul Maicii Domnului, il desfiinta pe IPS Bartolomeu Anania, desi ne ceruse inainte parerea si il rugasem sa nu faca asta, daca nu vrea sa faca jocurile stilistilor. Le-a facut. Intre timp a parut ca si-a indreptat atitudinea, ca s-a lamurit si cu stilistii, dar… cine mai stie care e adevarul. Deocamdata nu arata a fi revenit la ideile de atunci, deci ar fi necinstit sa-l acuzam si de asta, “bandit mistic”. Daca o va face altadata, vom vedea, dar acum nu asta este problema, el spune ca BOR este casa lui. Intrebarea e insa alta: daca mai are vreun duhovnic, pana la urma… Si stim si raspunsul.

  Stim, veti spune ca toate astea ar fi trebuit trecute sub tacere si am fi avut plata de sus pentru toata tradarea asta. Da, insa sensul este altul, este sa intelegem cu cine am avut de a face si sa dam marturie, de pe pielea noastra, despre cat de incredere este un om care isi aroga, de la sine putere, un rol social si o raspundere de a influenta destinele a sute sau mii de oameni. Unii zic ca ar fi “omul sistemului”, altii ca poate ar fi fost racolat in inchisoare de “baieti”, precum SO Vantu, dar toate astea sunt speculatii si banuieli care pot fi nedrepte, nu avem cum sti, ci doar vedea pomul dupa roade. Minciuna este rodul sau cel mai evident, deocamdata. Dar deja nu ni se mai pare nimic imposibil, dupa ce am patit.

  Si la inceput zicea ca el ne iubeste, ne iarta si nu ne va ataca niciodata… Incepe sa-si dea si pentru ceilalti arama pe fata, sa cada blana de miel bland si sa se vada coarnele si coltii, de cand ii este frica de divulgarea diversiunilor.

  Oare nu la fel va fi si cu Antihrist, intai bland, bun, deschis cu toti, generos, iubitor, si dupa aceea, dintr-o data, fiara nemiloasa? Nu va insela el si pe cei alesi? Nu intelegeti gresit comparatia, dar e acelasi mecanism, acelasi traseu al duhului. Tot asa, pare-se, ci cu cei care, intr-un fel sau altul, prin viclenie, ii urmeaza duhului sau.

  Deja acum intelegem multe si se contureaza multe si despre viitor, daca mai traim. Pitestiul s-ar putea sa fie pe undeva pe aici, fratilor, aproape de noi. Sa cercetati duhurile, sa vedem unde e lupul care striga lupul, hotul care striga hotul…

  In concluzie, sfatul nostru si al povatuitorilor nostri e doar acesta: sa fim cu mare grija si sa nu ne mai dam usor increderea oricui! Cautati roadele duhului omului, nu ceea ce se pretinde el a fi! Pentru aceea, suntem datori sa ne cerem iertare celor fata de care am gresit prin girarea morala a acestei persoane. Si chiar suntem datori cu pocainta pentru asta 🙁

  Dumnezeu sa-l ierte si pe el si sa-i dea pocainta pana la sfarsit! Ne-am dori sa fi fost ultimul mesaj care sa-l priveasca, daca s-ar putea…

 75. O completare la cele spuse mai sus. Cred ca este vorba mai mult decat de simpatii stiliste. Comentariile stilistilor curg garla pa blogul lui. Oare de ce? Au de multe ori frecventa si intindere mult mai mare decat restul comentariilor. Este cel putin bizar …

 76. @admin: Alehin are dreptate, comentariul lui Alexei este foarte bun. am mai intalnit undeva o formulare asemanatoare, din pacate nu-mi aduc aminte unde.
  nu stiu daca teama voastra ca ar putea fi interpretat se justifica.

  {in ideea ca, pe de o parte, este foarte clar formulat, pe de alta parte, atunci cand nu exista buna credinta, orice poate fi interpretat si rastalmacit. in fel si chip. dara asta nu trebuie sa ne impiedice a pune punctul pe i atunci cand trebuie.}

  P.S. am facut o adaugire la nume, pentru diferentiere. sper ca este suficient pentru ca, pe viitor, eventualele confuzii sa fie eliminate.

 77. @ Antuza:

  Uneori insa i-a combatut. Cred ca acum e o pista falsa. Altele sunt problemele. Mai bine l-am lasa insa in pace, in grija sau plata Domnului. Ne-am facut datoria de a avertiza, mai ales ca eram responsabili, pentru cat l-am ajutat si promovat. Tocmai de aceea eram primii datori sa reactionam. Sa fie sanatos de-acuma. Noi sa ne vedem de drumul nostru, cu trezvie si sa urmam ce ne invata Duhul Sfant prin acesti parinti, pe care i-am publicat in aceste zile. Daca o tinem si noi tot intr-un can-can si intr-o cearta, nu am facut decat sa cadem in aceeasi ispita.

 78. @admin:

  Ai dreptate. E mai bine sa fie lasat in pace. Ati facut tot ceea ce era omeneste posibil pentru a lamuri aceasta situatie. Sa ne concentram asadar pe eforturile noastre de zi cu zi in lupta pentru mantuire. Sper sa nu sune a cliseu ceea ce spun, ci sa fie luat ca un indemn ce mi-l dau in primul rand mie insami tot timpul.

 79. @Saccsiv,

  ma bucur ca ati indepartat imaginile indecente mentionate de mine in comentariul precedent.

  va dau o sugestie: daca veti mai posta materiale de acest tip avertizati-va macar cititorii la inceputul postarii ca articolul are un anume gen de continut.

 80. Acum sa o inchei si eu cu saccsiv. Am observat ca intr-un final mi-a acceptat comentariul(dimineata).Motivul invocat de el a fost ca se culcase deja la ora aceea(23:15),cu toate ca dupa ce l-am postat mai aparusera dupa mine cel putin 20 de comentarii, eu l-am asteptat apropae doua ore ca sa mi-l aprobe(dupa care am venit aici).
  Dar la articolul anterior postat de el am mai avut cateva intrebari, pe care mi le-a sters si a lasat doar ce a vrut el, dupa care mi-a blocat ip-ul(si m-am dus la alt calculator ca sa scriu celalalt comentariu(de mai sus)).
  In fine ,nici acum nu a fost in stare sa imi raspunda la intrebarile mele de mai sus,sa-mi dea macar un contraexemplu.
  Asadar,imi mentin afirmatiile facute in legatura cu el.

 81. In privinta identificarii personale prin numere in locul numelor, nu sunt in masura sa afirm ca este sau nu cadere din har dar afecteaza clar relatiile personale.
  Dau un exemplu:
  Un programator apeleaza continutul unei zone de memorie printr-o variabila, pe care o denumeste cat mai intuitiv , asa incat denumirea ei sa sugereze si continutul de informatie a zonei de memorie pe care o tinteste. Nu isi va identifica variabilele utilizate in program cu numere, pentru ca ii va fi greu sa le manipuleze in multitudinea de relatii dintre ele.
  Asa si cu oamenii: un nume este asociat cu un intreg continut -omul intreg in dinamica lui spre statutul de persoana .
  Un numar nu are aceasi capacitate de cuprindere.
  Daca copilul meu s-ar chema 100 si alti copii 101,102,etc, mintea mea se balbaie un pic cand incearca sa-i cuprinda cu mintea si sa-i diferentieze.
  Atata timp cat noi oamenii mai avem si nume, e o situatie. Dar daca la un moment dat nu vom mai avea decat numere care sa ne identifice, cred ca lucrurile se pot complica rau. In sfarsit, intuiesc un pericol dar nu-l pot defini clar.

 82. @ AnaR:

  Da, Ana, este o degradare a omului, dar suntem deja in ea prin CNP de multa vreme, din pacate. Ala e numarul nostru unic, asa ne cheama pe noi, in fata “sistemului”. E ca la inchisoare, unde esti redus tot la numar. Vezi si mesajul lui Alexei de ieri. Dar lepadare nu e.

 83. saccsiv,intrebai,cu o retorica…sisiita(a se citi serpeasca),de evidentele care se pare ca tie ti-au scapat…Frate,acum,aici,esti taman in locul potrivit ca sa gasesti cea mai buna lamurire cu putinta in aceasta privinta!Deschide-ti ochi “larg inchisi”!!
  In fine,cu toate ca m-ai asasinat(ca pe oare citi altii?)intr-un stil extrem de profesionist,cu un pragmatism si cu o exactitate uluitoare(pt. un naiv adormit ca mine…),cenzurind si manevrind ca un regizor versat-cum cu adevarat te dovedesti-si”din mers” pe deasupra…,cu mirsavie(ah,ce cuvint dur!),”atmosfera” irespirabila a blogului tau,ei bine in mod sincer iti multumesc pt. binecuvintatarea pe care mi-ai facut-o involuntar!Cu toata sublima cotonogeala pe care mi-ai servit-o,atit de eficient,in drumul meu grabit pe…usa afara…Bravo!Esti un maestru!Apologeticum e mic bebe,prin comparatie…
  Ps:poate o sa para puerila si,poate ironica,urmatoarea confesare:m-am rugat si ma rog pt. tine.Asa ca:de la mine,pin` la tine,numa ape cristaline…!!
  Dumnezeu sa ne lumineze!

 84. @ Admin
  Multumesc ca mi-ati raspuns pertinent cu privire la nedumerirea mea. Cum putem insa sa vorbim pe mail? Ca m-ar interesa sa va intreb cate ceva.

 85. AnaR,
  numerele nu sunt bune atunci cand au de a face cu omul, asta este clar.
  Dar important este ca duhul nostru sa fie in Duhul Sfant si atunci nu ne va fi greu.
  Cred si eu, asa cum se spune pe acest site ca importanta este acumularea harului Duhului Sfant – si Dumnezeu ne va feri de influenta numerelor in VIATA noastra DUHOVNICEASCA. De multi ani la locul de munca sunt un numar. Asta nu inseamna ca am pierdut harul.
  Cred ca MINTEA mea s-ar balbai un pic (dupa cum ziceti),cand as gandi ca la un numar la copilul meu, dar INIMA mea, stie ca acela este copilul meu iubit. Chiar si acum, ca om (ca pana sa se nasca Persoana in inima mea mai este cale lunga), in ciuda CNP-ului, si a oricarui 666, eu simt ca acela e copilul meu.
  Si daca imi este greu (imposibil) sa imi curat INIMA de patimi, fac si eu ceea ce pot – imi supun MINTEA , facand ascultare de Dumnezeu (prin duhovnic). Asa nadajduiesc ca voi scapa de inselarea cea mare.

 86. Am urmărit şi eu cu atenţie comentariile de la acest articol, articol cu care sunt întru-totul de acord. Este şi de bun-simţ, că mai întâi contează pt fiecare cultivarea harului lui Dumnezeu, iar apoi vin întrebările privind desfăşurarea evenimentelor, inclusiv problematica cipurilor.
  Iar ceea ce scrie Alexei, pt unii cred că ar fi f folositor în a înţelege diferenţa (practică, dar poate şi duhovnicească) între cipurile din acte sau cartele şi cele implantate. Eu le-aş numi pe cele din acte, exterioare nouă, pasive, deoarece ele pot doar facilita urmărirea, ascultarea, înregistrarea noastră. Cele implantate, interioare nouă însă, pot mai mult; eu le-aş spune active. Pt motivul, că pot influenţa fiinţa umană după cum comandă persoana care deţine sistemul. Poate aţi auzit, că de zeci de ani încoace oameni de ştiinţă s-au strofocat, şi în mare parte au reuşit, să descopere o hartă a creierului uman; adică să afle unde îşi au locaşul în creier instinctele, simţămintele, ideile omului. Iar după cum zice şi Alexei, prin unde el-mag, acestea pot fi excitate sau dimpotrivă, inhibate. Şi ce alt mijloc ar fi mai bun, decât un microcip la purtător?
  Acum mai bine de un an, poate şi mai mult, am aflat mai mulţi, că un băiat din Timişoara, Sorin cu prenume, fusese arestat din eroare de către americani şi dus la Guantanamo, ca terorist. Până să se afe pe la noi, avocat, rugăciune, etc., au apucat americanii de l-au “interogat”, după ce i-au implantat 2-3 cipuri. A povestit, cât s-a putut răspândi pe lângă media, că a fost groaznic şi că nu mai putea aproape deloc să acţioneze după voia sa, ci după telecomanda torţionarilor. Poate îşi amintesc unii mai multe despre acest caz…
  Aşadar, cred că de aceea ne spune Dumnezeu, că aceia care vor lua pecetea în trup nu se vor mântui, pt că şi dacă ar vrea, nu vor mai avea libertatea şi putinţa s-o facă.
  Revenind la importanţa rugăciunii şi harului de la Dumnezeu, am mai auzit, că s-a încercat şi influenţarea prin cip a unor oameni înduhovniciţi, dar în cazul lor nu a funcţionat bine nici harta creierului, nici acţiunea el-mag a cipului.
  Dacă vreţi, iată o explicaţie fizică a celor vestite în Apocalipsă şi a celor transmise nouă de sfinţii părinţi.
  O altă problemă cu cipul ar fi, se pare la eliminarea acestuia din corp; acesta ar fi astfel construit, încât la îndepărtare Li din baterie s-ar revărsa în corp, otrăvind-ul şi provocând moartea.
  Deci în final importante sunt pocăinţa, rugăciunea şi încrederea în marea milă a lui Dumnezeu. Doamne ajută!

 87. of, of, frate admin..multa impotrivire.. nu asa se zideste..multa, prea multa “ravna”,interpretare.. diavolul uneori ne agata cu idea de propovaduire a adevarului si ne trezim in situatia ca luam caramizi din ruina noastra de casa , rupte, si incepem sa le zidim pe la altii.si diavolul a castigat.. rade !iar Maica Domnului se intristeaza ca am uitat de ce a venit Iisus. parintele Tadei spune asa de frumos: nu trebuie sa ne pierdem pacea launtrica pentru nimic in lume si de s-ar dezlantui iadul in jurul nostru! aceasta inseamna sa tinem mintea in iad si sa nu ne pierdem pacea si nadejdea.. altfel am cazut. diavolul e asa de siret.e sofist.sute de ani stai si-i dai replici.pare ca isi vine in fire dar joaca teatru.. PRIN OAMENI>> si ne prblematizeaza si ne tine legati.. asa sunt atacurile lui si cine incearca sa le dezlege sau si mai rau sa-i stea impotriva,s-a pierdut.mantuirea ,frate admin, daca imi dai voie, este sa accepti aceste mizerii, sa le induri si sa zici, DOAMNE! Miluieste-ne!uita-te pe ziua la norii aceia albi si respira PACEA lui HRISTOS.. ai vazut rautate? las-o, nu te murdari ca esti mic si neputincios.. zideste-ti casa ta cu multa liniste si posteaza aici cele pline de pace si de DUHUL blandetii si zi-le iarta-ma celor ce ti se impotrivesc.. si roaga-te pentru ei binecuvantandu-i din adancul sufletului, pastrandu-ti PACEA! si mai multe suflete vei mantui, DOMNUL IMI E MARTOR! iertati-ma ca am intervenit, Domnul sa va miluiasca!

 88. @anonim???

  Daca imi permite admin sa-ti raspund si eu.

  Of, of, of, … Bravo, „frumos spus”, adica multa PACE si liniste si neimplicare atunci cand unul sau mai multi frati gresesc. Adica sa dormim pe noi, ca poate se strecoara neobservata ratacirea. Sa-i iubim si sa ne facem ca nu vedem greselile lor, sa-i lasam ca poate, cine stie, intr-o buna zi sau niciodata isi vor da seama ca s-au aflat in ratacire, si inca mai grav, ca au tarat dupa ei in ratacire si pe multi altii. „Sanatos” punct de vedere si „ziditor”. Pace si nadejde frate in ratacire NU EXISTA. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Viclean punct de vedere, de genul sa-i prostim pe prosti. Pacea lui Hristos se afla in adevar si nu in inselare, iar cand un frate greseste esti dator sa-i atragi cu balndete atentia, si daca vrea se va indrepta, iar daca nu, pacatul lui sa fie.

 89. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AU CUVANTUL CITITORII (1): ALIN-7: Un pelerinaj virtual prin blogosfera ortodoxă, în 10 paşi
 90. @ Roxi:

  Mai foloseste altcineva adresa dumneavoastra sau nu aceasta este adresa reala, fiindca pare-se ca am dat de altcineva pe messenger? A noastra este razbointrucuvant@gmail.com

 91. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AU CUVANTUL CITITORII (2) – ALEXEI: Antrenamentul harului
 92. Am citit relativ recent cartea teologului si preotului rus Andrei Kuraev “Pecetea lui Antihrist, codurile de bare si semnele vremurilor”. Fiind novice in domeniul acesta, vroiam sa cer parerile voastre despre aceasta carte, celor dintre voi care ati auzit de ea sau care ati citit-o. Pe larg, cartea indeamna la moderatie si analiza rationala. Principalele idei sunt urmatoarele:

  1. Lepadarea de Hristos se va face explicit sau prin asumarea si asocierea la ideologii anti-crestine.
  2. Isteria anti-cip ar putea fi o diversiune pt o tentativa de separare a crestinilor de societate sau pentru o mai usoara identificare si grupare a acestora in baza de date a “sistemului”.
  3. Cei care refuza noile carti de identitate cu cip, fiindca au constiinta incarcata daca le-ar accepta si considera ei ca se leapada astfel de Hristos, ar putea fi considerati mucenici.
  4. pecetea lui antihrist ar putea sa nu aiba o componenta tehnologica ( cip, RFID sau altceva ), ar putea avea forma unei anti-taine opuse botezului, care este pecetea lui Dumnezeu.
  5. Miscarile anti-cip ar putea manipula unii frati sa se rupa de Biserica, chiar daca ei cred ca fac un lucru bun, ducand la schisme.
  6. Lepadarea de Hristos se face va face voluntar, nu prin implantare fortata de cipuri in corp, pt ca astfel cel pecetluit nu ar avea nici o vina daca a fost pecetluit impotriva voii lui.
  7. Fenomenul de globalizare ar avea si aspecte pozitive; ar putea fi un mijloc de a raspandi ortodoxia acolo unde poate nu a ajuns inca si toti oamenii vor avea prilejul de a trece la credinta adevarata, inainte de sfarsit.

  Cat despre lepadare, sa facem un scurt calcul: din 7 miliarde de oameni cat sunt acum pe pamant, aprox 300 milioane se declara crestini ortodocsi, deci cam 2.33 % din intreaga populatie. In concluzie, result de 97,67% se afla in apostazie. Din cei 2.33% care se declara ortodocsi, poate 10% chiar incearca sa traiasca crestineste, in limitele si dupa puterile lor. In concluzie, maxim 0.23% din intreaga lume traiesc in mod autentic crestinismul; deci, cat de usor se va lepada lumea de Hristos? Cred ca destul de usor, asa rezulta din cifre. Si oare nu ne lepadam fiecare din noi (adica eu, in primul rand, ca pe mine ma stiu sigur pacatos) de Hristos in fiecare zi prin pacatele noastre?

 93. @ Mihai C.:

  Nu ne place deloc Kuraev, dar aici nu stiu cum a facut sau ce informatii a avut, de a nimerit-o, in mai multe puncte, atat de bine, daca sinteza ta este fidela.

  Foarte tari:

  1. Lepadarea de Hristos se va face explicit sau prin asumarea si asocierea la ideologii anti-crestine.
  2. Isteria anti-cip ar putea fi o diversiune pt o tentativa de separare a crestinilor de societate sau pentru o mai usoara identificare si grupare a acestora in baza de date a “sistemului”.
  3. Cei care refuza noile carti de identitate cu cip, fiindca au constiinta incarcata daca le-ar accepta si considera ei ca se leapada astfel de Hristos, ar putea fi considerati mucenici.
  5. Miscarile anti-cip ar putea manipula unii frati sa se rupa de Biserica, chiar daca ei cred ca fac un lucru bun, ducand la schisme.

  Nu prea credem in asta:

  4. pecetea lui antihrist ar putea sa nu aiba o componenta tehnologica ( cip, RFID sau altceva )

  Nu suntem deloc de acord cu asta:

  Fenomenul de globalizare ar avea si aspecte pozitive; ar putea fi un mijloc de a raspandi ortodoxia acolo unde poate nu a ajuns inca si toti oamenii vor avea prilejul de a trece la credinta adevarata, inainte de sfarsit.

  Si apoi, si ca raspuns la:

  maxim 0.23% din intreaga lume traiesc in mod autentic crestinismul; deci, cat de usor se va lepada lumea de Hristos? Cred ca destul de usor, asa rezulta din cifre

  trebuie spus ca vor veni totusi Ilie si Enoh, si vor propovadui Evanghelia “la toate neamurile”, acesta fiind unul din ultimele semne inaintea sfarsitului, astfel incat nimeni sa nu aiba cuvant de dezvinovatire. Iar pentru asta nu vor avea nevoie de globalizare sau de internet, precis…

 94. in ceea ce priveste acel 0.23%, calculat bine sau nu, ca e 1,23% sau 2%, sau 0,1%, nu conteaza:

  – au fost vremuri cand un singur crestin a ramas vertical si tare in credinta. si a fost de ajuns. oare ne dam noi cu adevarat sama ce inseamna sa traiasca Hristos in noi?

  – “gaseste-ti pacea si mii de oameni se vor mantui in jurul tau”, parca era ceva de genul asta, eh?

  si as mai putea continua.

 95. andreea

  mai oameni buni cine va mai intelege si pe voi pe toti ??? ce este chiar asa de greu de inteles ?? vas intreba si eu cum marturiseau mucenicii in vechime ?? li se cerea lepadarea de Hristos prin intrebare verbala si nu prin ascuns !! te lepezi sau nu te lepezi asta e tot !! nu prin ascuns sau fara sa stim noi cei cu acesti trei de 6 .. punetiva si voi in fata Atottiitorului la dreapta judecata ..credeti ca Dumnezeu va pedepsi pentru o ‘lepadare’ pe care noi nici nu am facuto deja ? se pune foarte mare accent pe ceea ce a zis parintele paisie aghioritul ..dar atunci ce facem cu ceilalti parinti cum ar fi pr porfirie ,pr dionisie ignat- ei fiind morti dar ce sa mai spunem despre singurul ucenic al lui gheron iosif care a mai ramas in viata -pr efrem filhoteitul care zice clar si foarte categoric ca:aceasta nu este pecetea fiarei si ca preotii gresesc daca opresc poporul de la potir din pricina acestei tehnologii !! deci despre el care a facut atata misiune in america si prin el sau mintuit oameni si cred ca nu cativa ,care a facut 20 de manastiri ca in sf munte athos si despre a carui sfintenie dau marturie atatia oameni care au trecut pe la el si despre care chiar gheron iosif a profetit ca ‘acesti calugarasi vor ridica tot sf munte’ si care chiar asa a fost pt ca mai toti din obstea lui au ajuns stareti mari cu lucrarea mintii in athos – putem spune ca este inselat ???????? sau ceilalti de mai sus ,cred ca ati citit marturiile lor despre 666 sau daca nu leati citit cititile- putem spune ca sunt inselati????? pr efrem zice clar ca va fi o actiune voita si consienta de dedicare si devotament fata de acest nou dazvaluit dumnezeu nu prin ‘presupuneri’ si ‘oare o fi ?’… si nu sunt numai ei cei care spun asta ci sunt foarte multi duhovnici eu cred ca vrejmasul vrea sa induca in eroare cu adevarata pecete… poate sami garanteze mie cel mai mare duhovnic din lumea asta ce implantul de cip va fi pecetea finala ?? cand nici macar antihrist nu stim daca sa nscut sau nu ??? si daca noi spunem ca actele cu cip sunt lepadare de Hristos , atunci Ilie si Enoh pt ce vor mai veni in zilele lui antihrist sa propovaduiasca lumii despre inselarea lui ?? eu raman pe linia lui gheron iosif ale carui epistole mau mangaiat foarte tare si in care am toata increderea … eu cred ca pr efrem nu a aruncat vorbe in vant si nici ceilalti parinti de mai sus .. of Doamne unde mai gasim noi unul ca el care nu facea nimic fara vestire de sus !!! parerea mea este ca pt a se dezlega aceasta problema cu cipurile este nevoie de unitate in rugaciune , post de cateva zile in toata biserica sau cel putin cei care sunt interesati si asa va dezlega Dumnezeu aceasta .. de acuzat si condamnat este foarte usor si de aceea va intreb pe fiecare daca ati fi Dumnezeu – pe toti cei care au luat carti de credit inca din anii ‘90 cu cip sau fara ca e aceeasi treaba,pe toti cei care au permise cu cod barat cu 8 cifre nu 13 ca ean-ul 13 si care nici macar nu are acei 3 de 6 ,pe cei care au avut sau au pasapoarte cu cod barat pe ultima fila tot in 8 cifre si nu in 13 ca ean-ul 13 si tot fara cei 3 de 6, pe cei care au pasapoarte cu cip biometric deja ,pe cei de care poate nu stiati si anume soferii care au nu demult carduri tahografice cu un ditamai cipul pe ele (am tinut personal un astfel de card in mina si am vazut ca avea si data de expiratie ca si orice asemenea act si anume 2013 deci intreb referitor la aceasta ca oare lepadarea de credinta expira in 2013 ??? ), pe cei care au abonamente la toate retelele de telefonie mobila stiati ca pe factura au ditamai codul barat si e trecuta identitatea lor si semnatura lor , pe toti oamenii care sunt abonati la curentul electric la care le vin facturi cu coduri barate si e trecuta identitatea lor acolo sau poate nu stiati ca facturile pe curent sau telefonie mobila ale persoanelor juridice printre care sunt si manastirile au un cod barat lung pe ele si totusi sunt sfinte manastiri !!! ,sau poate nu stiati ca pe certificatele de inmatriculare si cartile de identitate ale tuturor masinilor au coduri barate si inca foarte evidente si mai mult de atat este trecuta identitatea proprietarului ;intrun cuvant suntem toti lepadati??-deci daca ti fi Dumnezeu unde iati trimite :IN FOCUL CEL VESNIC ???? pt voi poate fi logic sau rational asa ceva ??? sunteti siguri ca ati luat masura adevarata si dupa Dumnezeu?? eu cred ca Iubirea absoluta nu ar face asta…deci daca nu este pecetea finala , la ce folosesc atatia oameni care nu pot sa doarma din aceasta cauza sau isi fac tot felul de probleme ??? daci in sfarsit cei care vor sai creada inselati pe acesti trei porfirie ,Dionisie si Efrem nu au decat … eu nu pot sa fac asta pt ca iam citit pe toti si nu cred ca sunt inselati …

 96. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ieromonahul Metodie de la Optina raspunde despre LUCRAREA DIABOLICA A SCHISMEI IN BISERICA si despre ideile stilistului VLADIMIR MOSS si ale sustinatorului si editorului sau român, Danion Vasile: “CRED CU TARIE CA TOAT
 97. Pingback: Război întru Cuvânt » …SI NU NE DUCE PE NOI IN ISPITA! Ce ne spune invatatura ortodoxa despre mucenicie, ispitirea lui Dumnezeu si bravada (I). Si: CINE (NU) ASCULTA DE PARINTELE ADRIAN FAGETEANU?
 98. Pingback: Război întru Cuvânt » Merita macar putina atentie si opinia unui MUCENIC real al zilelor noastre? PARINTELE DANIIL SASOEV despre actele biometrice, pecetluire si Antihrist. SE POATE REEDITA IN ROMANIA FENOMENUL SECTAR DE LA PENZA, LA O SCARA MULT
 99. Pingback: Război întru Cuvânt » UN PUNCT DE VEDERE LA CARE SUBSCRIEM: Ierom. Teofan Popescu (Man. Putna) despre problema cipurilor, intre pericolul controlului total si cel al atitudinilor dezechilibrate si agresive (AUDIO + TEXT)
 100. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVANTUL PARINTELUI PUSTNIC PROCLU despre ispitele grele ale lumii si ale Bisericii de astazi… CUM VA FI SFARSITUL LUMII SI CE AVEM NOI DE FACUT? “Fara sfatul duhovnicului sa nu faca niciun pas, ca ne putem duce
 101. Pingback: Război întru Cuvânt » SOLUTIA “DELTA FORCE”? Vremurile de restriste – intre tehnici de supravietuire si metode de despatimire
 102. da, intr-adevar, dar un astfel din pasaj (cel din titlu) mai trebuie discutat. pentru ca una e sa traiesti in pacat, si alta e sa te lepezi de Hristos, chiar daca asta se face pe ascuns. pentru ca lepadarea are un grad mai mare decat o viata de pacatos, in termeni de pacat vorbind.

 103. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Omilie pe tema CARDULUI CETATEANULUI a IPS Hierotheos Vlachos: Sa primim… “cardul” de CETATEAN CERESC si sa ne punem numele lui Hristos in inimi!
 104. Pingback: Război întru Cuvânt » Scurta omilie recenta a avvei Moise Aghioritul. CHEMARE LA TREZVIE SI ECHILIBRU
 105. catre “”bandit mistic”” si in general

  In cazul in care ai probleme de IP, presupunand ca ti-ai schimbat username-ul fara succes:

  In primul rand, trebuie sa ai un antivirus bun+firewall. Recomand 1.KIS si 2.ESS. McAffee bun si el, din auzite, nu l-am testat.

  trebuie sa ai mozilla firefox, daca nu->
  https://www.mozilla.com/en-US/firefox/all-older.html

  apoi tor button:
  https://www.torproject.org/torbutton/

  Mai sunt n metode de identificare a mesajelor dar IP e de baza si metoda asta e cel mai la indemana.

  Vrei ceva portabil, pe memory stick adica?
  https://www.torproject.org/dist/torbrowser/tor-browser-1.3.24_en-US.exe

  Firefox, portabil sau nu, poate fi imbogatit cu add-on-uri, astfel incat unicitatea amprentei sa fie undeva de 1/270.000, mai pe larg: browserul trebuie sa fie cat mai putin unic, sa se piarda in “multime”, adica sa tinda spre raportul de 1/1. In general, cu un pic de atentie se pot obtine scoruri de minimum 18 biti spionati, si tot e mult, f. mult.

  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/betterprivacy/ pentru LSO, flash cookies, recomandat stergerea automata temporizata (cateva ore)
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/cookie-monster/ pentru cookies normale
  http://noscript.net/getit
  trackers:
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ghostery/
  https://www.eff.org/https-everywhere
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/refcontrol/
  http://www.peerblock.com/releases

  Informatii despre protectia personala
  \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/

  cate de identificabil e browserul tau? Testeaza la:
  https://panopticlick.eff.org/

  https://ssd.eff.org/tech/tor
  https://panopticlick.eff.org/browser-uniqueness.pdf

 106. Pingback: Razboi întru Cuvânt » BIG BROTHER VIZITEAZA SI FRANTA: carte de identitate cu cip REGAL, proiect legislativ pe cale de a fi votat
 107. Pingback: FRANTA: carte de identitate cu doua cipuri si baza de date cu TOATE datele BIOMETRICE ale cetatenilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 108. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre INSELARE, CIPURI, ALARMISME, RAZBOIUL INFORMATIILOR. “Astazi curatenia si smerenia sunt foarte rare, insa invatatori sunt tot mai multi si atunci ratacirea creste…” -
 109. Pingback: BANCHERUL CALUGARIT: Parintele Ilarion Dan (Man. Crucea): “Traim niste vremuri in care apele se cam aleg, iar cernerea se va amplifica si accelera” -
 110. Pingback: Mitropolia Inaltului Serafim de Pireu: ATITUDINI PE TEMA ACTELOR DE IDENTITATE ELECTRONICE - Razboi întru Cuvânt
 111. Pingback: MITINGUL IMPOTRIVA ACTELOR ELECTRONICE DIN BUCURESTI (video). Subiectul "anticip" condamnat la "rastignire" intre avocatul Rapcea si preotul Tanasescu? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 112. Pingback: 43 asociatii crestine contesta OUG privitoare la ACTELE de IDENTITATE ELECTRONICE si cer carti de identitate simple cu numele parintilor - Recomandari
 113. Pingback: Ministerul de Interne anunta introducerea NOILOR BULETINE pe 1 APRILIE 2014. Autoritatile afirma ca va exista ALTERNATIVA la buletinele electronice. Ce s-a intamplat cu precedentul proiect de CONTOPIRE a BULETINULUI cu CARDUL DE SANATATE? - Recomandari
 114. Pingback: FERICITUL PARINTE PETRONIU TANASE, marele duhovnic al Prodromului athonit (22 februarie – 3 ani de la adormirea intru Domnul) despre NUMARUL 666 -
 115. Pingback: DUHUL DESERTACIUNII SI PECETEA INTERIOARA. Pecetluirea in duh, impartasirea cu antihrist si “apostazia tainica a inimii” prin vietuirea statornica in pacat si modul de viata lumesc: “PECETEA CRESTINILOR ESTE DUHUL SFANT. TREBUIE SA NE IN
 116. Pingback: Ce inseamna ANTIHRIST si de ce aproape intreaga lume i se va inchina? PARINTELE SERAFIM ROSE despre ispita agatarii de lucruri EXTERIOARE, a PATIMII “CORECTITUDINII” si despre inselarea MODELOR DUHOVNICESTI, a “SPIRITUALITATII CONFORTABI
 117. Pingback: update – INREGISTRARE AUDIO COMPLETA. IPS Serafim de Pireu despre ACTELE ELECTRONICE: “DIAVOLUL SI ORGANELE SALE VOR SA PARTICIPAM CONSTIENT LA LUCRAREA LUI” [video] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare