Cacealmaua retragerii Legii sanatatii in anul Caragiale: SA SE REVIZUIASCA, DAR SA NU SE SCHIMBE NIMIC!

30-01-2012 3 minute Sublinieri

legea-sanatatii

Noul proiect de lege privind sistemul de sănătate va fi aplicat începând cu acest an, fiind o măsură prioritară de reformă prevăzută inclusiv în acordul cu instituțiile europene, a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc.

El nu a comentat afirmațiile recente ale UDMR legate de prioritatea acestei legi, susținând că nu ştie exact despre ce declaraţie este vorba.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că adoptarea unei noi legi a sănătăţii “nu este prioritatea numărul unu în România” în acest an şi că reforma nu trebuie făcută “cu drujba” în sistem. “Nu credem că aceasta este prioritatea numărul unu în România în acest moment, în acest an. Aceasta nu înseamnă că, punctual, pentru anumite probleme, nu trebuie să găseşti o rezolvare”, a declarat Kelemen într-o conferinţă de presă, referindu-se la legea sănătăţii.

El a spus atunci că în cadrul coaliţiei nu s-a stabilit o dată până la care să fie adoptată eventual o nouă lege a sănătăţii şi nici dacă actuala lege va fi doar amendată ori va fi elaborat un nou act normativ. Coaliția l-a mandatat atunci pe ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli (UDMR), să formeze o echipă care să redacteze un nou proiect de lege privind sănătate, echipă din care nu vor lipsi reprezentanţi ai asociaţiilor pacienţilor, societăţii civile, sindicatelor, patronatelor și Colegiului Medicilor.

Vasile Cepoi, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, a explicat pentru Finantistii.ro cum se va elabora noua lege privind reforma sistemului medical. Oficialul guvernamental ne-a spus ca au inceput deja consultarile cu reprezentantii organizatiilor profesionale si cu cei ai societatii civile. 

Scopul dezbaterilor este acela de a stabili care sunt punctele de interes pentru fiecare grup in parte si de a colecta o serie de propuneri care vor intra in analiza intr-o comisie formata doar din experti. Utilizand sub forma de schelet proiectul de lege retras de presedintele Traian Basescu se va contura un nou act normativ, care in cel mult sase luni va ajunge in atentia opiniei publice pentru o dezbatere nationala.

“Pana pe 29 februarie discutam cu toate structurile care au legatura cu sistemul medical, solicitandu-le puncte de vedere legate de cum vad ele reforma .In paralel constituim un grup de lucru din care vor face parte doar experti delegati din partea institutiilor publice ( CNAS, Scoala de Sanatate Publica, Institutul de Sanatate Publica, etc), din partea Colegiului Medicilor, Dentistilor, Farmacistilor si a Ordinului Asistentilor Medicali. De asemenea, invitam fiecare partid politic sa-si trimita specialisti care sa contribuie la noul proiect.

Si cele doua comisii de sanatate din Parlament vor avea loc la masa de lucru. Pe masura ce acest grup definitiveaza un capitol, acesta este supus unei noi dezbateri in fata unui comitet consultativ, format de data aceasta din delegati ai sindicatelor, patronatelor si asociatiilor de pacienti. In sase luni sper sa avem gata toate titlurile legii si sa putem intra cu actul normativ complet intr-o dezbatere publica ampla pentru a-l putea trimite apoi in Parlament spre aprobare”, ne-a declarat Cepoi.

Sistemul medical este hipereglementat

Secretarul de stat spune ca scheletul pe care se va lucra este reprezentat de legea retrasa de Traian Basescu, in urma scandalului declansat de demisia doctorului Raed Arafat. “A fost un vid de comunicare si nu s-a stiut spune cu exactitate ce urmarea acest proiect de lege. Vom porni de la el si vom restructura fiecare titlu in functie de ceea ce vor spune expertii. Sanatatea are nevoie de o reforma si trebuie sa ne asumam aceasta sarcina.

Din cauza schimbarile anuale operate in sistemul medical s-a ajuns la o hiperreglementare care ingreuneaza desfasurarea activitatii in acest domeniu. Trebuie sa ajungem la un echilibru care sa permita o mai buna functionare a sistemului. Paralel cu elaborarea acestui act normativ, care este o lege cadru, vom lucra si la legislatia secundara prin care trebuie vazut cum aducem bani in sistem si cum rezolvam problema cheltuielilor ineficiente”, a mai spus Cepoi.

Pachetul de servicii de baza, stabilit in Contractul Cadru

Unul dintre cele mai fierbinti puncte din vechiul proiect de lege a fost lipsa precizarilor referitoare la continutul pachetului de servicii de baza. Vasile Cepoi a lamurit acesta problema, precizand ca pachetul de baza nu poate aparea intr-o lege, ci in Contractul Cadru care este elaborat anual. In ceea ce priveste reorganizarea caselor de sanatate speciale la care sunt arondati angajatii din SRI, SIE sau Transporturi, secretarul de stat a explicat ca se va stabili modul in care urmeaza sa fie structurate pentru a nu aparea probleme in sistem. “ Aici sunt sub doua milioane de asigurati si trebuie sa vedem daca vom merge pe procedura similara celei adoptate in cazul caselor judetene sau vom opta pentru o alta varianta”.

De la Cotroceni la Ministerul Sanatatii

Vechiul proiect de lege, care a starnit reactii dintre cele mai dure din partea opiniei publice, a fost elaborat de o comisie de specialisti condusa de doctorul Cristian Vladescu. Echipa de lucru a fost stransa la Palatul Cotroceni, fapt ce a nemultumit pe foarte multa lume. Actul normativ structurat in laboratoarele presedintelui Traian Basescu viza o serie de schimbari in cadrul sistemului medical din Romania.

Una dintre noutatile pe care le impunea era aparitia caselor de asigurari de sanatate private care sa se ocupe de decontarea serviciilor primite de pacienti. Pentru a suplimenta veniturile sistemului sanitar, proiectul de lege propunea , printre altele, implementarea asigurarilor voluntare de sanatate si introducerea coplatii. Schimbari apareau si in organizarea spitalelor care erau obligate sa isi caute surse de finantare. Avand in vedere ca si la actualul proiect se va lucra tot pe un model similar este mai mult ca sigur ca peste sase luni vom avea un act normativ construit , in mare, pe aceleasi principii.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Cacealmaua retragerii Legii sanatatii in anul Caragiale: SA SE REVIZUIASCA, DAR SA NU SE SCHIMBE NIMIC!

  1. Incepand cu acest an, printr/o polica locala, sau nu numai, nu poti sa fi internat mai mult se 6 zile. Sotul unei bune prietene a facut atac de cord si actac cerebral, duminica 29.01.2012. Nu si/a revenit, avand un pronostic rezervat. Da, numai ca trebuie sa plece acasa curad!!!! Este inuman. Asta tradus inseamna: plata unui medic la domicilui, plata unei asistente, medicamentatia, etc. S/a facut legea privatizarii sanatatii: platim oricum aproape tot.
    Atunci cand ti se intampla tie asa/ti mai pasa!!!!!!!!Simt ca ceva este ucis in mine.

  2. @ cris o:

    Unde s-a intamplat asta?

  3. Pingback: Prim test picat? IULIAN IANCU NU A FOST NUMIT LA ENERGIE in noul guvern USL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: BASESCU RELOADED. Reluarea in FORTA a “reformei [distrugerii] statului”: legea sanatatii, reorganizarea teritoriala si exploatarea resurselor miniere de corporatiile straine - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare