Traficarea bolilor si mercantilizarea sanatatii. CUM INVENTEAZA INDUSTRIA FARMACEUTICA BOLI SI CUM SE DISTRUGE SISTEMUL PUBLIC DE SANATATE

29-09-2014 4 minute Sublinieri

MEDICAM

Cum industria farmaceutică inventează boli

LE SOIR

FREDERIC Soumois 24/9/2014

A produce medicamente pentru boli exagerate e mai rentabil decât vindecarea  bolilor adevărate. Prea multe medicamente? Spun unii că este vina industriei care sperie lumea pentru a vinde mai mult. În conformitate cu noul nostru sondaj (Solidaris-RTBF-Le Soir) cu privire la medicamente, 9 din 10 pacienți „au cu adevărat sentimentul că industriile farmaceutice își construiesc piețe pentru medicamentele pe care le produc”. Deși sunt mai rezervați, profesioniștii din domeniul sănătății gândesc același lucru: 9 din 10 farmaciști cred că „publicitatea în mass-media provoacă un consum mare de medicamente eliberate fără prescripție”. Această afirmație este împărtășită de … 99% din medici.

Construirea în mod artificial de boli pentru a-și vinde mai bine produsele… în timp ce boli reale nu au întotdeauna un leac, este o acuzație gravă. Această metodă are un nume: „disease mongering”, adică „traficarea bolilor.” Și există probe, inclusiv documente interne ale industriei farmaceutice, care dezvăluie tehnici de marketing, câteodată foarte agresive, de a spori cifrele de vânzări.

„Ca și cum nu era suficient de multă suferință pentru a susține piața, industria farmaceutică inventează noi boli: spasmofilie, sindromul picioarelor neliniștite, oboseala cronică, sindromul de colon iritabil, fibromialgia”, spune chirurgul Oscar Grosjean. Criticii spun că abordarea este clasică: un cercetător de renume prezintă un caz inedit, iar alți lideri în domeniu, pentru a nu fi mai prejos, descoperă cazuri similare. Aceste cazuri devin un sindrom. O firmă organizează o convenție pe această temă, ce se va reverbera în mass-media. Deodată, mulți oameni se vor simți atinși. La scurt timp după aceea, firma modifică în timp util o moleculă ce Docs and Big Pharmarăspunde extrem de oportun la noua afecțiune. Cercul este închis.

„Este vorba despre utilizarea fricii pentru a vinde mai bine”, a declarat Dr. Martine Van Hecke, specialist în medicație la asociația de protecție a consumatorilor Test-Achats.

„Simplificând, această practică rezidă în a încerca să convingă oamenii sănătoși că sunt bolnavi, sau persoane cu probleme minore că suferă de o boală gravă. Aceasta este filosofia de bază: orice persoană sănătoasă este bolnavă fără să o știe.”

„Exagerarea riscurilor”

Pentru profesorul emerit de medicină socială Michel Roland (Université Libre de Bruxelles),

„această strategie a industriei farmaceutice are mai multe aspecte: prezentarea unui  fenomen natural drept o problemă pentru care există medicamente, exagerarea riscurilor, crearea de valuri în jurul bolii pe care se presupune că o tratează medicamentul produs de companie. Schimbarea stării de spirit este de multe ori comună și normală. Dar a suferi de sindrom bipolar este o boală și, prin urmare, se poate propune un medicament. Deci este suficient să spunem despre cineva nestatornic că suferă de sindrom bipolar … Dar industria nu se oprește aici: ea poate prezenta, de asemenea, ceea ce este doar un factor de risc, cum ar fi colesterolul, drept o boală ce poate fi depistată la întreaga populație, asigurându-se de complicitatea experților în influențarea doctorilor pentru a diagnostica mai frecvent „problema”. Există o logică aici, industria farmaceutică există pentru a face profit, nu pentru a ajuta. Dar atunci trebuie contracarate aceste procedee, în caz contrar ajungându-se la mercantilizarea excesivă a sănătății.”

Industria farmaceutică poate, de asemenea, să sprijine sau chiar să creeze special asociații de pacienți care să dea „știrea” mai departe … inventivitatea companiilor nu cunoaște limite. Există chiar și un medicament pentru hipotricoză ciliară, o problemă de care suferiți dacă … aveți cilii prea scurți! Nu vi se pare grav? Acest mecanism totuși ucide… și poate contribui la uciderea sistemului de securitate socială. Recent a apărut, de asemenea,  în geriatrie o nouă subspecialitate: „demedicația”. O specialitate care are scopul de a dezvăța pacienții în vârstă de cele 20-25 de pastile zilnice ... „Dacă nu suntem atenți, acest mecanism va distruge caracterul de serviciu public al sănătății, așa cum fac puterile financiare cu toate serviciile publice, dorind să le supună regulilor inumane și nedemocratice ale Organizației Mondiale a Comerțului “, spune Oscar Grosjean.

„Nici un interes pentru medicamentele inutile”

Federația producătorilor de medicamente din Belgia (Pharma.be) reacționează la investigația noastră, declarându-și uimirea fată de amploarea mefienței față de medicamente.

„În ceea ce privește „crearea de piețe”, fiecare studiu clinic efectuat pentru dezvoltarea unui medicament inovator trebuie să fie aprobat de către autoritățile europene și naționale. Rezultatele sunt, de asemenea, controlate prin procedura de înregistrare. În general, toate informațiile furnizate medicilor trebuie să fie corecte, recente și verificabile, în strictă conformitate cu ceea ce este în dosar”.

Oare recunosc ei faptul că există tehnici de „modelare”  a bolilor?

„Medicamentul este un produs foarte bine reglementat, care nu este introdus pe piață în cazul în care eficiența și securitatea acestuia nu sunt recunoscute. Industria de farmaceutice inovatoare nu are nici cel mai mic interes să dezvolte timp de mai multe decenii, prin investiții de câteva miliarde de euro – inclusiv eșecul unor cercetări -, medicamente ineficiente”.

Vaccinuri discutabile

Pentru Oscar Grosjean, chirurg și expert medical, autor al volumului „Sănătate, cât de departe vom merge?”, este clar că „sunt creați pacienți pentru a demola securitatea socială. O serie de tehnici permit sporirea beneficiilor pieței de asistență medicală”.

CURCUBEUÎn vizorul său au intrat în special vaccinurile:

„Dacă e adevărat că vaccinurile au îmbunătățit radical perspectivele de viață, unele vaccinuri discutabile sunt, însă, suportate financiar de către comunitate”.

Vorbim în special de vaccinurile împotriva gripei și împotriva cancerului de col uterin:

„Nici un studiu epidemiologic de mare amploare nu a demonstrat impactul vaccinării împotriva gripei sezoniere asupra mortalității. Vaccinurile imunizează împotriva tulpinilor care suferă mutații rapide, spre marea bucurie a industriei farmaceutice. În timp ce interesul pentru acest gen de vaccin scăzuse, anxietatea amenințării cu pandemia cauzată de virusul AH1N1 l-a reînviat. Aceasta permite trecerea de la studiul în laborator la testarea directă pe pacienți fără să existe studii clinice”.

Iar în ceea ce privește cancerul de col uterin:

„Vaccinurile HPV au fost comercializate la prețuri prohibitive, dar deja rambursate parțial grație lobby-ului intensiv al unor firme. Eficacitatea și, în orice caz, eficiența acestor noi vaccinuri încă fac obiectul dezbaterilor.”

„Ca și cum nu era suficient de multă suferință pentru a susține piața, industria farmaceutică inventează suferințe noi. Mai rău: adolescență, menopauză, andropauză, osteoporoză, tasare vertebrală, tulburări de dispoziție și atenție sau de comportament – toate pot fi transformate în boli, deși este vorba doar de trepte, cicluri, sau modificări normale de viață. Osteoporoza este exemplul dus la caricatural. De la simpla diagnosticare a osteoporozei, s-a trecut la scanarea computerizată a densității osoase și la producția de medicamente pentru tratarea deficiențelor. Eficiența acestor medicamente este demonstrată doar pentru un număr foarte mic de oameni.”

traducere pentru Cuvantul Ortodox de M.S.

MEDICAM2

*

*


Categorii

Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva sanatatii, Traduceri, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Traficarea bolilor si mercantilizarea sanatatii. CUM INVENTEAZA INDUSTRIA FARMACEUTICA BOLI SI CUM SE DISTRUGE SISTEMUL PUBLIC DE SANATATE

 1. ce parere aveti despre Interferon?

 2. @anisia:

  Nu cunoastem.

 3. Un astfel exemplu cred ca se poate vedea si in articolul:
  https://ro.stiri.yahoo.com/diferen%C5%A3e-fascinante-%C3%AEntre-creierul-femeii-%C5%9Fi-al-b%C4%83rbatului-093741509.html

  “Profesorul Jeff Mogil, de la Universitatea din Montreal, consideră că aceasta este o consecinţă directă a faptului că bărbaţii şi femeile procesează durerea complet diferit. Acest amănunt, continuă profesorul, ar putea duce la producerea de medicamente dedicate special unuia sau altuia dintre sexe.

  “Există experimente în acest sens şi, dacă unul dintre aceste medicamente va ajunge pe piaţă, mă aştept să aibă un bun efect pentru unul dintre sexe şi absolut niciunul asupra celuilalt”, spune profesorul. Aşadar, este posibil ca, în viitorul apropiat, să putem cumpăra de la farmacie calmante roz pentru femei şi albastre pentru bărbaţi.”

 4. @C.O. Ati uitat de minoritatea LGBT, asa ca vor fi mai multe culori la pastilute.

 5. @ sarac cu duhul

  Bine punctat! Asadar atentie la culori!

 6. Acuma o sa apara si zicala: “spune-mi ce culoare au pastilutele pe care le iei, ca sa-ti spun cine esti”.

 7. Pingback: Medic francez: VACCINUL GARDASIL – CEL MAI MARE SCANDAL AL TUTUROR TIMPURILOR/ Asociatia PRO-VITA: atitudine pe tema EDUCATIEI SEXUALE promovate prin programul SEXUL VS BARZA/ Sustinere pentru “OBIECTIA DE CONSTIINTA” a medicilor din Mat
 8. Pingback: SUA. Exemplu de presiuni agresive ale INDUSTRIEI VACCINURILOR prin SERIALE TV celebre, reviste academice si portaluri online. “Parintii care nu-si vaccineaza copiii ar trebui dati in judecata!” - Recomandari
 9. Pingback: SCADE INCREDEREA PUBLICA IN VACCINARI. Medicii recunosc ca trendul e international si ca parintii care refuza vaccinarile sunt “in special intelectuali” - Recomandari
 10. Pingback: CATRE FASCISMUL MEDICAL. DESPRE PROPAGANDA VACCINARILOR FORTATE | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: Scurta observatie asupra legaturii dintre VACCINURI si MORTALITATEA INFANTILE URIASA DIN TRECUT | Cuvântul Ortodox
 12. Pingback: Vasile Astărăstoae despre LIMITAREA LIBERTATILOR INDIVIDUALE sub pretextul SANATATII PUBLICE | Cuvântul Ortodox
 13. Pingback: SCANDALUL EPIDEMIEI DE RUJEOLA – PRETEXT PENTRU IMPUNEREA LEGII VACCINARII OBLIGATORII? Cum este instrumentalizata propagandistic o epidemie locala cu cauze diverse. Care este pozitia BOR asupra subiectului | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare