CARE E STRATEGIA RUSIEI IN SIRIA?/ Rusia a atacat tintele ISIS si de pe mare (Video)/ IRAKUL AR PUTEA CERE INTERVENTIA MILITARA A RUSILOR/ SUA refuza cooperarea cu Rusia/ Ambasadorul SUA la NATO despre ROLUL ROMÂNIEI in conflictul din Siria

8-10-2015 9 minute Sublinieri

  • Digi24:

VIDEO. Rusia a atacat ținte ISIS din Siria de pe mare

Rusia a întreprins de la începutul intervenției sale militare în Siria, la 30 septembrie, lovituri aeriene care au vizat un total de 112 ținte, a anunțat miercuri președintele Vladimir Putin. El a salutat intensificarea operațiunilor, în timp ce ministrul apărării a precizat că patru nave de război ruse au lansat, miercuri, 26 de rachete de croazieră asupra unor obiective ale Statului Islamic, care au fost distruse.

Știm că operațiunile de acest gen – antiteroriste – sunt complicate și, bineînețeles, e prematur să tragem concluzii, dar ceea ce s-a realizat până acum merită aprecierea”, a declarat Vladimir Putin la o întrevedere cu ministrul apărării, Serghei Șoigu.

Navele de pe care au fost lansate cele 26 de rachete de croazieră se aflau în Marea Caspică.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a confirmat că Rusia va susține armata siriană în cursul ofensivei sale din Siria.

Următoarele operațiuni militare ruse în Siria vor fi sincronizate cu operațiunile tereste ale armatei siriene, iar forțele aeriene ruse vor susține în mod eficient ofensiva armatei siriene, a declarat Serghei Șoigu.

O sursă militară siriană citată de AFP a confirmat ulterior că armata siriană a lansat miercuri o vastă operațiune terestră în centrul țării, în provincia Hama, cu sprijinul aviației ruse.

Pe de altă parte, președintele rus susține că omologul său francez, Francois Hollande, a propus „unirea eforturilor” între armata lui Assad și Armata Siriană Liberă, una dintre mișcările rebelilor, care luptă atât împotriva președintelui, cât și a Statului Islamic.

Armata siriana a lansat miercuri o vasta operatiune terestra in centrul tarii, cu sprijinul aviatiei ruse, in conditiile in care Moscova a inceput sa foloseasca si nave de razboi pentru a ataca pozitiile inamicilor presedintelui Bashar Al-Assad. Ziua de miercuri a fost marcata si de un mic incident diplomatic: Vladimir Putin a afirmat ca Francois Hollande i-a propus “unificarea eforturilor” armatei siriene si ale Armatei Siriene Libere (opozitia moderata), informatie negata rapid de anturajul presedintelui francez, dupa cum scrie AFP.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat miercuri ca raidurile aeriene ruse au lovit doar doua pozitii ale Statului Islamic, transmite AFP. Seful Guvernului de la Ankara a mai aratat ca Turcia nu va face concesii pe subiectul violarii spatiului sau aerian, in zona frontierei siriene, de catre avioane de vanatoare ruse, incalcari care au avut loc in ultimele zile.

“Nu vom face concesii in ceea ce priveste securitatea frontierelor noastre si a spatiului nostru aerian”, a declarat premierul pentru presa, intrebat despre tensiunile dintre Turcia, un membru NATO, si Rusia, care s-a implicat militar in Siria.

————————-
23:15 Departamentul de Stat al SUA: Peste 90% din loviturile Rusiei nu au vizat SI sau Al-Qaida.

“Peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra SI sau teroristilor afiliati la Al-Qaida. In mare parte au fost contra gruparilor din opozitie”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, potrivit AFP.

22:05 Pentagon: Cel putin o aeronava a coalitiei a fost “redirijata” pentru a evita un avion rusesc.

18:56 Ambasadorul SUA la NATO: Rusia are un batalion terestru si tancuri in Siria

Prezenta militara rusa in Siria se mareste, incluzand o prezenta navala “considerabila si in crestere”, rachete cu raza lunga si un batalion de trupe terestre, sustinut de cele mai moderne tancuri ale Moscovei, a declarat miercuri ambasadorul american la NATO, potrivit Reuters.

18:08Testele de sange indica faptul ca luptatorii Statului Islamic au folosit iperita, cunoscuta si ca gaz mustar, impotriva luptatorilor kurzi din nordul Irakului, anunta Ministerul pentru Peshmerga (fortele militare din regiune autonoma Kurdistanul Irakian), potrivit Reuters.

Potrivit ministerului, Statul Islamic a lansat obuze de mortiere continand iperita asupra luptatorilor kurzi peshmerga  din nordul Irakului in timpul confruntarilor din luna august.

Probe de sange luate de la circa 35 de luptatori kurzi expusi in timpul atacului desfasurat la sud-vest de capitala regionala Erbil, precum si examinarea ranilor prezinta “semnaturi ale iperitei”, a anuntat intr-o declaratie de presa institutia care reglementeaza fortele armate kurde din nordul Irakului

Iperita, cunoscut si cu numele de gaz mustar, este un agent chimic a carui utilizare este interzisa de conventiile internationale. Persoanele expuse la iperita sufera arsuri extinse pe pielea expusa, pe ochi si pe tractul respirator.

16:40 Statele Unite au precizat ca nu coopereaza cu Moscova in ceea ce priveste loviturile aeriene rusesti, calificate de secretarul american al Apararii drept “erori fundamentale”.

“Am spus deja ca noi consideram ca Rusia are o strategie gresita. Ei continua sa loveasca tinte care nu sunt ale Statului Islamic. Consideram ca este o eroare fundamentala”, a spus Carter, la Roma.

16:06 Sisteme de rachete amplasate in Siria au hartuit marti sase avioane turcesti  F-16 care patrulau de-a lungul grantiei cu Siria, a declarat o sursa militara turca, miercuri (Reuters).

15:16 Atacurile aeriene ale Rusiei in Siria au distrus depozitele principale de arme ale unor rebeli antrenati de SUA ce luptau impotriva ISIS

15:06 Aviatia rusa va sustine armata siriana in cadrul ofensivei sale (Putin)

15:02 Nave de razboi ruse au lansat rachete catre pozitiile Statului Islamic din Siria

Patru crucisatoare rusesti au tras miercuri 26 de rachete de croaziera asupra unor tinte ale Statului Islamic din Siria, a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu.

“Sustinand fortele aeriene, patru crucisatoare ale flotei caspice au tras 26 de racheta de croaziera asupra a 11 tinte. Toate tintele au fost distruse”, a spus el, intr-o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin, fara a preciza de unde au deschis focul aceste nave.

Putin a raspuns ca este prea devreme pentru a vorbi despre rezultatele operatiunilor ruse in Siria si i-a ordonat lui Soigu sa continue copperarea cu Statele Unite, Turcia, Arabia Saudita, Iran si Irak in Siria.

13:33 Irakul ar putea solicita in curand Rusiei sa efectueze raiduri aeriene pe teritoriul sau impotriva Statului Islamic

Irakul ar putea solicita in curand Rusiei sa efectueze raiduri aeriene impotriva Statului Islamic pe teritoriul sau si vrea ca Moscova sa isi asume un rol mai mare decat Statele Unite in razboiul impotriva grupului terorist, a declarat miercuri pentru reuters presedintele comisiei pentru aparare si securitate din Parlament.

România joacă un rol multiplu în criza din Siria. Ambasadorul Statelor Unite la NATO spune că ţara noastră este implicată militar în coaliţia internaţională de luptă împotriva Statului Islamic, fără a preciza în ce constă contribuţia noastră. Pe viitor, România poate constitui şi un pivot important în negocierea unei soluţii politice a conflictului din Siria, rol dat de faptul că Bucureştiul a păstrat relaţiile diplomatice cu Damascul, a declarat acelaşi oficial.

Sunt cel puţin trei aspecte importante ale crizei din Siria. Iar România îşi poate aduce contribuţia, aşa cum fac şi alte state aliate, în toate cele trei domenii. Ţara dvs., alături de toate statele aliate, mă refer la toate cele 28 de state aliate, participă cu mijloace militare la coaliţia armată împotriva Statului Islamic. În final este necesară o soluţie politică. Aşa că aliaţii care au păstrat relaţiile diplomatice cu Damascul ar putea avea un rol important în această abordare politică. Politica din Siria, de altfel foarte complicată, va avea nevoie de ajutorul ţărilor care sunt încă active acolo, aşa cum este ţara dvs., prin intermediul ambasadei sale de acolo. Fluxul de refugiaţi, numărul mare de persoane strămutate intern în Siria, necesită un efort internaţional semnificativ la care ţara dvs. şi alte state membre NATO contribuie în prezent şi trebuie să o facă şi în continuare”, a declarat Douglas Lute, ambasadorul Statelor Unite la NATO.

Pe masura extinderii operatiunilor pe teren, Rusia isi dezvaluie strategia in Siria care, potrivit expertilor, vizeaza construirea unei fortarete in jurul lui Bashar al-Assad zdrobind rebelii cei mai moderati si inchizand spatiul aerian pentru occidentali, scrie AFP.

“Obiectivul este securizarea unei zone alawite (minoritatea religioasa a lui Assad) pe teritoriul ‘Siriei utile’ – vestul dens populat unde se concentreaza industria si agricultura – si sa lase estul desertic grupului Statul Islamic”, rezuma Igor Sutyagin, expert militar la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra.

Bombardierele rusesti ataca astfel islamistii (Ahrar al-Sham, Frontul Al-Nosra…) in contact direct cu zona controlata de Damasc, in nordul tarii, precum si enclavele rebele implantate in centrul acestor teritorii, intre Homs si Hama.

“Incearca sa salveze situatia sustinand fortele lui Assad si aliatii sai pe front si sperand ca, poate, vor reusi sa recucereasca terenul”, spune Michel Goya, istoric militar si cercetator la Sciences-Po Paris.

Operatiunea aeriana ar putea fi completata de o ofensiva terestra a armatei siriene, sprijinita de fortele iraniene si de Hezbollahul libanez, arata Sutyagin.

Occidentul reproseaza Moscovei ca vizeaza foarte putin organizatia Statul Islamic (SI) in estul tarii. “Rusii lovesc si SI pentru a-si justifica actiunile dar nu aceasta este, in realitate, prioritatea lor”, crede Goya.

Spre deosebire de coalitia condusa de americani, care opereaza lovituri aeriene la inalta altitudine cu avioane de vanatoare-bombardiere ultrasofisticate, rusii folosesc avioane de atac la sol Su-25 si elicoptere.

Cu cele 12 Su-25 si 16 elicoptere de lupta, stationate la doar cateva minute de linia frontului, la Latakia (vest), Moscova dispune de o forta de atac puternica si flexibila. Riscul pentru piloti este insa mare.

Mai putine scrupule

“Sunt eficienti pe linia frontului, nu poti nega asta”, multiplicandu-si rotatiile si vazand cifre simple, mobile, acolo unde un avion Rafale francez sau un aparat american are nevoie de modalitati mai grele si mai costisitoare, explica Michel Goya.

Aceasta explica efectul de masa al loviturilor rusesti, care se inlantuie fara oprire din 30 septembrie. “Cantitativ, bilantul este automat mult mai important”, spune acest expert.

Rusii si sirienii sunt astfel “mult mai putin scrupulosi in ceea ce priveste daunele colaterale” in conditiile in care la occidentali o mare parte din munca de informatii vizeaza evitarea acestui risc, chiar si prin evitarea unei misiuni daca acest risc se arata prea mare, spune el.

Armata rusa are acces si la serviciile siriene de informatii, acolo unde coalitia se bazeaza exclusiv pe propriile mijloace, imagini prin satelit si urmarire electromagnetica.

Toate aceste atuuri compenseaza problemele aviatiei rusesti, care aliniaza in Siria un amestec de aparate invechite (12 Su-25 si 12 Su-24), concepute in anii 60-70, si aparate multirol de ultima generatie (patru Su-30).

Occidentalii si israelienii, alungati din cerul sirian

Bombardierele Su-24, cu raza lunga de actiune, pot lovi in profunzime pana la Raqqa, in centrul organizatiei SI. Dar ele nu vor fi mai eficiente decat avioanele coalitiei conduse de Washington, care au efectuate deja 2.500 de bombardamente in Siria, in ultimul an, subliniaza expertii.

Investind in cerul sirian si amplasand mijloace mobile de aparare antiaeriana (Pantsir si Tor M1), Rusia instaureaza de facto o zona de excluziune aeriana (“no-fly zone”) care intareste protectia regimului de la Damasc.

“Coalitia, turcii si israelienii sunt de facto alungati de pe cer”, subliniaza Michel Goya.

Comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, sui-a exprimat ingrijorarea in fata unei astfel de perspective, reamintind ca Moscova a creat deja acest efect in Marea Neagra, dupa ce a cucerit Crimeea.

Mai multe incidente au fost semnalate in ultimele zile intre avioane turcesti si rusesti, sporind ingrijorarea occidentalilor, chiar daca Moscova le-a relativizat.

“Este in interesul tuturor sa se asigure ca nu se intampla nimic nedorit, in special in contextul actual al relatiilor reci dintre Occident, NATO si Rusia”, subliniaza Douglas Barrie, expert in aeronautica militara la International Institute for Strategic Studies (IISS) din Londra.

  • Gandul.info:

Lelia Munteanu: Alungaţi de pe cer

O analiză postată pe blogul său (Calea sabiei) de redutabilul istoric militar Michel Goya face înconjurul netului. Sub titlul ”Septembrie roşu”, Goya evaluează arsenalul aviatic adus de ruşi în Siria, argumentând că Putin urmăreşte să alunge coaliţia condusă de Statele Unite, pe turci (membri ai coaliţiei) şi pe israelieni de pe cerul Levantului.

Fără să fiu întrutotul de acord cu teoria ”Siriei utile” a lui Michel Goya (pe scurt: redesenarea vestului ca zonă de securitate alawită şi abandonarea estului în mâinile ”Califatului” sunnit), remarc faptul că Rusia dezvoltă în Mediterana de Est baze aeriene şi navale permamente. Pentru întâia oară în istorie, îşi instalează un avanpost dincolo de Marea Neagră, de unde va putea ţine în şah deopotrivă Flota a Şasea americană (cu care Rusia s-a mai ciocnit în 1973, în timpul Războiului de Yom Kippur), Turcia (baza aeriană de lângă Latakia e la doar 50 de kilometri de graniţă) şi Israelul (graniţa siriană de sud). Nu trebuie uitat, fireşte, că Turcia e a doua putere militară a NATO, iar Israelul cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu.

Am ilustrat textul de ieri cu imaginea unui Sukhoi Su-30SM. În acest avion multirol pot fi ghicite parte dintre intenţiile ruşilor. De pildă, faptul că doresc să-şi urmărească scopul declarat de a stârpi autointitulatul Stat Islamic, până în Irak. De unde nu va fi greu să primească invitaţia guvernului şiit (ministrul de Externe Lavrov sublinia în conferinţa de presă de la ONU că nu se duc nicăieri fără cerere scrisă, tocmai ca să accentueze lipsa de legalitate a acţiunilor coaliţiei în Siria). Dacă aşa vor sta lucrurile, teoria ”Siriei utile” va suferi amendamente. Intrarea în Irak ar fi momentul în care Rusia s-ar putea substitui coaliţiei conduse de Statele Unite.

Oricum am întoarce acum lucrurile şi din orice unghi le-am privi, strategia Rusiei în Orientul Mijlociu a fost clară încă de la întâlnirea lui Putin cu Netanyahu: ieşirea din izolare a Rusiei şi întoarcerera la o lume bipolară.

Siria devine epicentrul schimbărilor geopolitice, proces complicat şi de lungă durată, în care regimul de la Kremlin a făcut deja primele mutări, sub privirile derutate ale Statelor Unite şi Uniunii Europene.

Lelia Munteanu: O aiureală: generalul iranian Suleimani, marele strateg al Rusiei

Agenţia Reuters a lansat astăzi o pasionantă poveste tenebroasă legată de un personaj pe care îl urmăresc de ani de zile prin Orientul Mijlociu. Nici un altul n-ar fi fost mai potrivit să joace rolul principal în bazaconie decât generalul Qassem Suleimani.

Ce ne spune Reuters? Că temutul general Suleimani, comandantul Forţelor Speciale Quds – ramura externă a Gărzilor Revoluţionare iraniene – omul Ayatollahului Khamenei, a făcut în iulie o vizită la Moscova. “Soleimani a pus harta Siriei pe masă”. Nu se precizează în faţa cui. Pot presupune că în faţa preşedintelui Putin şi a ministrului Apărării Serghei Shoigu, cărora le-a deschis ochii: Acum e momentul să interveniţi şi să acţionaţi ca o mare putere! Vă spunem noi cum.

O aiureală. Suleimani cunoaşte perfect situaţia din Siria, unde are echipe de comando de multă vreme. E un tactician strălucit, dar nu un strateg. Iar planul Rusiei de a interveni în Siria e unul copt la faţa locului şi nu la Tehran. Ce s-a discutat în multele vizite pe care Qassem Suleimani le-a făcut la Moscova în ultimul an sunt detaliile tactice ale colaborării în teren.

Despre vizita din iulie s-a vorbit mult în vară. “Intelligence sources” au dat atunci presei toate amănuntele: comandantul iranian a descins în capitala Rusiei cu un avion de linie, zborul 5130 al companiei Air Iran, în dimineaţa de 24 iulie, la ora 6.50. şi a plecat în noaptea de 26 iulie, la ora 22.25, cu zborul 5120 al aceleiaşi companii. De ce atâtea amănunte? Fiindcă Serviciile Secrete voiau să demonstreze irefutabil că Suleimani încălcase – a câta oară? – Rezoluţia 1747 a Consiliul de Securitate al NATO, care îi interzicea să părăsească Iranul.

Chiar Reuters dăduse o ştire despre întâlnirea dintre Putin, Shoigu şi Suleimani (negată, ca de obicei, de oficialii de la Kremlin), oferind cititorilor, pe surse, şi subiectul discuţiilor: un import de arme pentru Iran, între care un sistem de rachete sol-aer, cu rază lungă de acţiune, S-300. Nimic despre Siria, deşi desele vizite ale generalului pot presupune că pregăteau în amănunt apropiata descindere a ruşilor pe coasta Mediteranei de est. Proiectul a fost bine pus la punct, dovadă că astăzi aviaţia rusă se coordonează perfect cu forţele de la sol (armata lui Bashar Al-Assad, forţe de elită iraniene şi miliţii Hezballah).

La sfârşitul lui septembrie, când premierul Netanyahu a vizitat Moscova, aruncam într-o paranteză informaţia: “Cu zece zile înainte de vizita delegaţiei israeliene, la Moscova ajunsese generalul iranian Qassem Suleimani, membru al Armatei Gardienilor Revoluţiei, comandantul brigăzii paramilitare a acesteia, însărcinată cu operaţiunile clandestine în străinătate”.

Terorist şi anti-terorist, detestat şi adulat, generalul Qassem Suleimani (58 de ani) e o legendă a Orientului Mijlociu. Ayatollahul Khamenei l-a declarat un “un martir viu”, iar americanii s-au folosit de vasta lui experienţă, atât în Afganistan cât şi în Irak.
Mare parte a acestui an, a luptat alături de miliţiile şiite din Irak împotriva ISIS, nu din elicopter, ci în crunte înfruntări directe. Dacă n-ar fi fost acolo şi în 2014, la Jurf al-Sakher, la Samarra, la recapturarea Tikritului, alături de kurzi la Amirli sau la Irbil, luptând de aceeaşi parte cu coaliţia condusă de Statele Unite, “Califatul” s-ar fi instalat în inima Bagdadului.

Generalul Suleimani i-a croit lui Bashar Al-Assad planuri de luptă împotriva rebelilor şi ISIS, cu care preşedintele Siriei a reuşit să smulgă câteva oraşe din mâinile miliţiilor jihadiste.

Dacă până acum a stat în umbră, de aproximativ un an de zile e foarte dubios de vizibil. Iranienii îl îndeamnă să candideze la prezidenţialele din 2017, convinşi că personajul acesta mereu victorios, la fel de crud ca duşmanii săi, ar putea să pună capăt corupţiei politicienilor.

Pentru ostaşii săi e un erou, istorii fabuloase despre faptele sale de vitejie, despre curajul său nebunesc, circulă prin deşert precum caravanele. Refuză să poarte vestă antiglonţ şi explică: “Moartea nu e sfârşitul, ci începutul vieţii”.

Ruşii din aer au în el, precum americanii în Irak, un nepreţuit sprijin la sol.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CARE E STRATEGIA RUSIEI IN SIRIA?/ Rusia a atacat tintele ISIS si de pe mare (Video)/ IRAKUL AR PUTEA CERE INTERVENTIA MILITARA A RUSILOR/ SUA refuza cooperarea cu Rusia/ Ambasadorul SUA la NATO despre ROLUL ROMÂNIEI in conflictul din Siria

  1. Ieri seara pe Nashul TV se afirma ca 40 de grupari sunite, inclusiv ISIS au format o coalitie anti-rusa si anti Assad… Adica o alianta a sunitilor contra rusilor si a shiitilor.

    Sa speram ca nu se confirma.

  2. Nu vi se pare ca imparatii lumii se aduna la Armaghedon?

    Iran – Persia
    Irak – Babilon
    Rusia – Imperiul Tarilor
    Turcia – Imperiul Otoman
    Franta – Imperiul napoleonian
    Mara Britanie – Imperiul Britanic

    Mai raman sa se alature China, Japonia si Republica imperiala americana…

  3. @Titus L,
    nu,Amarghedonul e ultimul.DOAMNE AJUTA!
    P.S.-acesta care vine va fi distrugator,iar ultimul CURATITOR.

  4. pana la Armaghedon suntem la un pas de conflict deschis si direct cu Rusia in R. Moldova….iar conform ”traditiei” strategii democratizarii fortate vor muta reflectoarele de pe Siria inapoi pe Ukraina si vecinatatea imediata, adica r. Moldova unde ”bullionul” e gata fermentat….

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare