“IN SIRIA NU EXISTA REBELI MODERATI”/ Turcia, Marea Britanie si Franta critica VEHEMENT interventia rusa in Siria/ SUA ACUZATA DE CRIMA DE RAZBOI. Raid american in Afganistan asupra unui SPITAL, soldat cu 19 morti (Video)

4-10-2015 16 minute Sublinieri

picture-isis

  • Gandul.info:

Lelia Munteanu: Optimismul pervers al comunicatelor de război

Citesc cu delicii comunicate de război. M-au pasionat mereu, cum pe alţii îi pasionează filatelia sau creşterea şi descreşterea viermilor de mătase.

Generalul de Stat Major Andrei Kartapolov a comunicat ieri seară: „Aviaţia rusă a efectuat peste 60 de lovituri aeriene în Siria, vizând peste 50 de obiective de infrastructură ale organizaţiei teroriste Statul Islamic (…) Am reuşit să reducem semnificativ potenţialul militar al teroriştilor (…) În rândurile lor au început panica şi dezertările (…) Aproximativ 600 de combatanţi ISIS şi-au abandonat poziţiile şi încearcă să fugă spre Europa”.

O capodoperă a genului.

Coaliţia condusă de Statele Unite bombardează la ei de peste un an, dar n-a reuşit nici măcar să închidă într-o singură zi de vineri moscheea din Raqqa. După doar 60 de lovituri, ruşii i-au îngrozit şi i-au pus pe goană. Către Europa, fireşte, la ros sârmă ghimpată pe graniţa Ungariei.

Comunicatele coaliţiei la primele lovituri anti-ISIS în Siria sunau solemn-înfricoşător, din inima Pentagonului (Gen. Martin Dempsey): „Pentru ISIS nu există refugiu în Siria!”. La începutul lui octombrie 2014, coaliţia a comunicat că a aruncat în luptă cel mai cumplit coşmar al ISIS – o femeie saudită, doamna maior  Mariam Al-Mansuri, coordonatoarea raidurilor aeriene. Pare că teroriştii autointitulatului Stat Islamic s-au trezit repede din visele urâte, lărgindu-şi obsesiv-compulsiv teritoriul.

Dacă astăzi numărul combatanţilor ISIS e de aproape 50.000 (la sfârşitul anului trecut, analiştii CIA îl aproximau între 20.000 şi 31.500), la care mai adăugăm o întreagă birocraţie non-combatantă, care administrează teritorii, mulge rafinării, strânge taxe, oferă asistenţă socială celor aproximativ 8 milioane de cetăţeni capitivi ai „Califatului”, ghidându-ne după comunicatul Armatei Ruse, scapă Siria de ei în 116,66666667 zile. Miraculos, pentru că în Irak ruşii nu sunt invitaţi. În sfioşenia lor încă aşteaptă să fie poftiţi.

A fost o vreme când aş fi vrut să scriu un tratat (în pentametru iambic?) despre cum se citesc comunicatele de război. Poate că nu e timpul pierdut, îmi spun cu optimism pervers.

Lelia Munteanu: În Siria nu există „rebeli moderaţi”

Bombardamentele aviaţiei ruse asupra aşa-numiţilor „rebeli moderaţi” – ba chiar asupra unor tabere de antrenament ale CIA, de pildă pe coridorul spre graniţa turcă, unde sunt masate miliţii jihadiste ale Ahrar al-Sham, care luptă împotriva regimului de la Damasc – au creat emoţie mare nu doar la Washington, ci şi la Ankara.

S-a aripat şi preşedintele Erdoğan, intervievat de Al-Jazeera:

“Am aflat că au murit 65 de oameni în timpul operaţiilor în curs de desfăşurare ale Rusiei. Unde? Lângă Hama, Homs şi Alep. E foarte semnificativ. Pentru că Rusia şi-a exprimat în scris, către ambasada noastră, intenţia de a lupta acolo împotriva Daesh (acronimul arab al ISIS, n.m.). Dar n-a făcut-o împotriva Daesh; pur şi simplu, a făcut-o împotriva opoziţiei moderate, care înfruntă regimul. Au fost ucişi civili (…) De când suntem două ţări prietene, i-am rugat să-şi revizuiască demersurile în această problemă, pentru că noi avem un necaz în regiune şi purtăm suferinţa. Rusia nu are graniţă cu Siria, dar noi avem 911 kilometri (…). Noi ne îngrijim de două milioane de refugiaţi. Rusia nu. De ce e Rusia atât de interesată în Siria? Aş vrea să înţeleg”.

Întrebarea e retorică. Preşedintele Turciei înţelege bine interesul Rusiei în Siria: consolidarea poziţiei militare în Mediterana de Est, ca premisă a controlului politic asupra Orientului Mijlociu. (Celebra bază militară de la Tartus a fost, până de curând, un doc, o benzinărie obosită).

Pe de altă parte, preşedintele Turciei înţelege bine şi contribuţia ţării sale la haosul din Siria, după cum pricepe – ca Statele Unite şi Arabia Saudită – că în Siria, unde războiul prin procură e feroce, nu există “rebeli moderaţi”.

Dialogul de mai sus a avut loc ieri, cu puţin timp înainte de discursul lui Netanyahu, la conferinţa de presă a ministrului de Externe Serghei Lavrov. Interlocutorul şefului diplomaţiei ruse – corespondentul ziarului libanez An-Nahar (Dimineaţa).

A fost prima oară când am simţit nevoia să revăd o conferinţă de presă. Teatrul Balşoi al diplomaţiei ruse e fascinant. După ce, în faţa Adunării Generale ONU, preşedintele Putin a performat în “Lacul lebedelor”, s-a declanşat “Spărgătorul de nuci” – bombardamentele Rusiei în Siria. Ieri, în faţa corespondenţilor de presă, Lavrov a jucat “Frumoasa din pădurea adormită”, cu un talent remarcabil. N-a încurcat paşii, nu s-a îndepărat cu un milimetru de la litera şi spiritual libretului, deşi unele dintre întrebări au fost de-a dreptul tăioase.

Venerabila jurnalistă de la Associated Press a întrebat, impecabil de politicos, dacă acţiunile militare ale Rusiei în Siria sunt o strategie diversionistă menită să abată atenţia de la situaţia din Ucraina. Răspunsul:

“Nu pot comenta ceea ce nişte minţi bolnave prezintă presei. Mereu există percepţii absurde asupra desfăşurărilor în curs. Sper că nu împărtăşiţi această viziune şi nimeni din această sală nu crede că, pentru a nu distrage atenţia de la Ucraina, trebuie să nu lupţi contra terorismului… Unele guverne, unii politicieni nu pot susţine mai mult de o situaţie în acelaşi timp. Însă situaţia din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord reclamă un răspuns urgent. Toată lumea spune că ISIS se extinde. La mai bine de un an de când coaliţia condusă de Statele Unite a pornit războiul, ISIS s-a extins mai mult…”.

Corespondentul Al-Jazeera: “Coaliţia condusă de Statele Unite luptă contra ISIS. Dumneavoastră spuneţi că aviaţia rusă loveşte terorişti. Spuneţi-mi, vă rog, concret, care grupări credeţi că sunt teroriste?” Lavrov: “Dacă arată ca un terorist, dacă acţionează ca un terorist, dacă se mişcă precum un terorist, dacă luptă ca un terorist, e terorist. Nu?”.

Ministrul de Externe rus a nuanţat apoi ceea ce urma să sublinieze de câteva ori: “Cât priveşte ţintele coaliţiei şi ţintele anunţate de Rusia, avem aceeaşi abordare – ISIS, An-Nusra şi alte grupări teroriste”. (An-Nusra, declarată de Naţiunile Unite încă din decembrie 2012 organizaţie teroristă, a fost recunoscută ca atare de Turcia – care a finanţat-o, alături de Arabia Saudită şi Qatar, şi e posibil s-o mai susţină încă – abia în iunie anul trecut, după ce comisese o serie de crime de război).

“Planificaţi să vă extindeţi loviturile aeriene împotriva ISIS şi în Irak?” a fost întrebat Lavrov. “Nu. Nu suntem invitaţi, nu suntem rugaţi, iar noi suntem politicoşi, după cum ştiţi. Nu ne ducem neinvitaţi”.

Faptul că guvernul sirian a invitat oficial, a rugat Rusia să i se alăture în lupta împotriva ISIS a fost un leitmotiv al conferinţei de presă. Invitaţia Siriei, aprobarea camerei superioare a Parlamentului rus şi respectarea legislaţiei internaţionale, contrar acţiunilor coaliţiei conduse de Statele Unite, care nu posedă nici o bază legală de acţiune: “De peste un an, coaliţia bombardează Siria, fără acordul guvernului sirian, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, fără să informeze pe nimeni (…) Suntem cu adevărat interesaţi în colaborarea cu coaliţia. Nu putem fi parte a coaliţiei, care operează fără mandatul Consiliul de Securitate şi fără a cere acordul nici unei ţări pe teritoriul căreia operează”.

În fine, în legătură cu legitimitatea Puterii de la Damasc – negată de Statele Unite şi aliaţii acestora – ministrul de Externe rus a reafirmat că este “deplină”, reamintind că Obama n-ar fi putut negocia evacuarea arsenalului de arme chimice cu un regim ilegitim. Serghei Lavrov a “uitat” că înţelegerea fusese realizată între Washington şi Moscova.

  • Gandul.info: 

Marea Britanie şi Turcia condamnă vehement intervenţia Moscovei în Siria. „Rusia a intervenit în sprijinul măcelarului Bashar al-Assad”

Decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a interveni militar pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad este o “eroare teribilă“, crede premierul Marii Britanii, David Cameron, în timp ce Turcia a catalogat drept “inacceptabile” presupusele atacuri ruse contra rebelilor susţinuţi de Occident.

“Rusia a intervenit în sprijinul măcelarului Bashar al-Assad, ceea ce este o eroare teribilă pentru Rusia şi pentru întreaga lume”, a declarat David Cameron, potrivit BBC, cu ocazia congresului anual al Partidului Conservator, desfăşurat în Manchester.

“Intervenţia militară rusă va face regiunea mai instabilă, va conduce la intensificarea radicalizării şi la amplificarea terorismului. Aş transmite Rusiei următorul mesaj: schimbaţi direcţia, alăturaţi-vă nouă în atacarea reţelei teroriste Stat Islamic”, a insistat premierul Marii Britanii.

Rusia susţine că atacă poziţii teroriste în Siria, dar Cameron a exprimat dubii privind acest lucru. “Din ceea ce am văzut până acum, majoritatea bombardamentelor ruse au vizat zone din Siria care nu sunt ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, ci de opozanţi ai regimului”, a spus Cameron.

La rândul său, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Rusia că riscă izolarea pe plan internaţional.

“Intervenţia Rusiei în Siria este o mare eroare. Turcia este întristată şi dezamăgită de acţiunile Rusiei”, a spus Recep Tayyip Erdogan, care oferă susţinere forţelor opoziţiei siriene în conflictul cu regimul de la Damasc.

Atacarea insurgenţilor susţinuţi de Occident este “inacceptabilă“, a spus Erdogan, conform site-ului ziarului The Washington Post.

Rusia a intensificat, duminică, raidurile aeriene efectuate în Siria, distrugând poziţii teroriste, Statul Major al armatei ruse susţinând că aproximativ 600 de islamişti încearcă, pe fondul bombardamentelor, să fugă spre Europa, informează CNN. “Raidurile ruse au redus considerabil capacităţile teroriste”, a declarat generalul rus Andrei Kartapolov, şeful Direcţiei pentru operaţiuni de luptă din cadrul Statului Major al armatei ruse, subliniind că sunt vizate poziţii ale grupurilor islamiste Stat Islamic şi Frontul al-Nusra.

Rusia, principalul aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat miercuri raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie afiliată opoziţiei siriene, raidurile aeriene ruse s-au soldat cu moartea a cel puţin 39 de civili.

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a cerut, vineri, Rusiei să înceteze imediat bombardamentele în afara zonelor ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic. În plus, preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat Rusia şi Iranul că implicarea în războiul din Siria nu va contribui la depăşirea crizei, acuzând că raidurile aeriene ruse pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad slăbesc opoziţia moderată şi consolidează poziţiile reţelei teroriste Stat Islamic. Obama a respins poziţia Rusiei, care consideră că toate forţele care luptă împotriva regimului de la Damasc ar fi “terorişti”. “Problema în Siria este Bashar al-Assad şi acţiunile brutale asupra poporului sirian; aceste lucruri trebuie să înceteze”, a declarat Obama.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat marţi pe omologii săi din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Francois Hollande, care fac apel în mod frecvent la înlăturarea liderului sirian Bashar al-Assad. Barack Obama a cerut luni, de la tribuna ONU, înlăturarea regimului din Siria, însă Vladimir Putin a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Raiduri aeriene despre care se crede ca au fost efectuate de avioane rusesti au lovit duminica tinte din jurul orasului Talbiseh, in vestul Siriei, au informat localnicii si o organizatie ce monitorizeaza razboiul civil din Siria, la o zi dupa ce Rusia a promis ca isi va intensifica campania aeriana, transmite Reuters.

15.15 Bashar al-Assad prevede un succes al coalitiei dintre Rusia, Iran, Irak si Siria; un esec ar fi devastator pentru intreaga regiune

Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat ca o coalitie intre Iran, Irak, Rusia si Siria trebuie sa triumfe in razboiul civil din tara sa, in caz contrar Siria ar putea sa nu supravietuiasca, relateaza televiziunea de stat iraniana, citata de Reuters.

Assad a declarat ca este increzator cu privire la eficienta coalitiei si ca sansele ca ea sa reuseasca sunt mari. Daca nu va reusi, se poate ajunge la distrugerea Siriei, a sustinut el, avertizand ca costurile unui esec ar fi devastatoare pentru Orientul Mijlociu.

Cele patru tari ar obtine “rezultate practice”, fata de coalitia internationala condusa de SUA a carei campanii de lovituri aeriene impotriva militantilor Statului Islamic din Siria si Irak, ce dureaza de un an, s-a soldat cu o sporire a violentelor, este citat Assad afirmand intr-un interviu acordat televiziunii iraniene.

Siria si aliatii sai trebuie sa reuseasca, “ori ne vom confrunta cu distrugerea intregii regiuni”, ar mai fi declarat Assad in interviu, potrivit contului de Twitter al presedintiei siriene.

UPDATE 14.00 Rusia anunta ca avioanele sale au lovit 10 tinte ale Statului Islamic in Siria

Avioanele rusesti au efectuat 20 de zboruri in Siria si au lovit 10 tinte ale Statului Islamic in ultimele 24 de ore, a informat duminica Ministerul rus al Apararii, intr-un comunicat, citeaza Reuters.

“Ca urmare a loviturilor noastre aeriene asupra tintelor Statului Islamic, am reusit sa le intrerupem sistemul de control, liniile de aprovizionare si am provocat pagube serioase infrastructurii pe care o foloseau pentru a comite acte de terorism”, se arata in comunicat.

Potrivit ministerului rus, raidurile efectuate cu avioane SU-34, SU-24M si SU-25 au lovit tinte in provinciile Idlib si Raqqa, inclusiv o tabara de antenament a teroristilor si o fabrica unde se produceau centuri pentru atacatori sinucigasi.

Loviturile aeriene, despre care ministerul rus spune ca au fost lansate cu inalta precizie, au distrus de asemenea trei depozite de munitie si patru centre de comanda ale Statului Islamic, se mai arata in comunicat.

Raiduri aeriene ce se presupune a fi efectuate de avioane rusesti au lovit duminica tinte din jurul orasului Talbiseh, in vestul Siriei, au informat localnicii si o organizatie ce monitorizeaza razboiul civil din Siria, la o zi dupa ce Rusia a promis ca isi va intensifica campania aeriana, transmite Reuters.

Ambulantele au transportat persoane ranite la spitalul din Talbiseh, localitate situata la nord de orasul Homs, iar un localnic a relatat ca cel putin cinci cadavre au fost recuperate din partea de vest a orasului.

“Pana acum au fost sapte sau sase raiduri asupra orasului”, a spus Abdul Ghafar al Dweik, un fost angajat guvernamental, in prezent voluntar in cadrul echipelor de salvare.

El a mai spus ca, dupa parerea sa, raidurile au fost efectuate de avioane rusesti. “Apar din senin… Cu avioanele siriene am fi primit un avertisment, dar acum dintr-odata le vedem deasupra noastra”, a afirmat el.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG care monitorizeaza razboiul de peste patru ani printr-o vasta retea de surse, a informat ca avionele rusesti au lansat duminica lovituri in provincia siriana Homs, precum si in cea invecinata Hama.

Rusia a inceput miercuri efectuarea de raiduri aeriene in Siria, afirmand ca acestea au vizat militantii gruparii jihadiste Statul Islamic, care controleaza teritorii vaste din estul Siriei si vestul Irakului. Insa unele zone lovite de Rusia au o prezenta mica sau deloc a militantilor Statului Islamic.

Mai multe grupari rebele din jurul Talbiseh opereaza sub umbrela Armatei Siriene Libere, iar unele dintre acestea au primit sprijin militar din partea tarilor occidentale si a celor arabe din Golf care se opun presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Raidurile aeriene din Hama au vizat o regiune din estul provinciei controlata de luptatorii Statului Islamic, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Un inalt oficial din cadrul Statului Major rus, generalul Andrei Kartapolov, a declarat sambata seara ca, incepand de miercuri, “aviatia rusa a efectuat peste 60 de lovituri aeriene in Siria, vizand peste 50 de obiective de infrastructura ale organizatiei teroriste Statul Islamic”, printre care depozite de munitie si explozibili si tabere de antrenament.

Potrivit generalului rus, raidurile au semanat “panica” in randul gruparii Statul Islamic, fortand 600 dintre membrii acesteia sa-si abandoneze pozitiile. “Am reusit sa reducem semnificativ potentialul militar al teroristilor (…). Panica si dezertarile au inceput in randurile lor”, a afirmat Kartapolov, mentionand ca “aproximativ 600” de militanti SI “si-au abandonat pozitiile si incearca sa fuga spre Europa”.

Astfel, avand in vedere primele rezultate, “nu numai ca vom continua loviturile aeriene, ci le vom si intensifica, a subliniat generalul rus.

El a reiterat de asemenea ca raidurile ruse nu vizeaza decat “teroristii” din Siria.

Rusia a prevenit “in avans” in special partea americana ca va efectua lovituri aeriene impotriva pozitiilor SI, potrivit lui Kartapolov. “Americanii ne-au informat ca nu sunt decat teroristi in zona vizata”, a afirmat el.

Rusia, care susţine încercările preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a rămâne la putere, a lansat miercuri, 30 septembrie, atacuri aeriene în Siria, primul său angajament militar în străinătate după patru decenii. Deşi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că operaţiunile vizează exclusiv grupărea Stat Islamic (SI), Statele Unite şi aliaţii lor şi-au exprimat îngrijorarea că Moscova îi bombardează, de fapt, pe rebelii susţinuţi de Occident, care luptă împotriva lui al-Assad.

În opinia lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, situaţia din Siria ar trebui să fie “un semnal de alertă”, în contextul în care este vorba despre punearea faţă în faţă celor mai mari puterni militare din lume.

Invitat în platoul emisiunii “Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV, Diaconescu atras atenţia că acest context este extrem de periculos, existând “pericolul unei ingerinţe din afară, a unui aşa numit ‘accident util'”.

“În acest moment, pe baza unor raţiuni geostrategige, geopolitice, avem două superputeri militare faţă în faţă. (…) Este o regulă nescrisă pentru cei care negociază tot ceea ce ţine de domeniul militar, dar şi politic, de a nu permite, nici direct, nici indirect, ca superputerile, chiar aflate în raportul de parteneriat, să accepte să îşi trimită armatele faţă în faţă. Există riscuri de tot felul, există chiar pericolul unei ingerinţe din afară, aşa numit “accident util”, care poate intra într-o sarabandă, într-un deficit de încredere reciprocă, iar lucrurile pot escalada aproape de neoprit. Deci ne află cu două armate, cele mai mari armate ale lumii faţă în faţă. Pe de-o parte, în Siria avem un grup de 13 state condus de SUA, o coaliţie care încearcă să lupte cu radicalismul islamic, iar pe de altă parte avem Federaţia Rusă”, a explicat el.

Totuşi, din punct de vedere politic, “Vladimir Putin, datorită intervenţiei în Ucraina, are în acest moment cel puţin trei deficite de raportare la lumea largă”, apreciază Diaconescu.

“Primul este starea de izolare politico-diplomatică pe care o resimte din plin mai ales o superputere care doreşte să fie recunoscută ca atare în orice moment; doi – lovitura extraordinar de puternică pe care au primit-o datorită sancţiunilor economice (…); trei – ideea de a reintra în joc şi, din acest punct de vedere, au găsit această nişă, încercând să îl transforme pe Bashar al-Assad dintr-o parte a problemei, într-o parte a soluţiei”, a explicat fostul ministrul de Externe.

“Rusia îl va sacrifica pe Bashar a doua secundă după ce va obţine un deal”

Totodată, Diaconescu a amintit că, în discuţia pe care a avut-o cu preşedintele american Barack Obama, liderul de la Kremlin a avut o “stragie” bine pusă la punct.

“Vladimir Putin a încercat, în discuţia cu Obama, să ridice foarte sus dedicaţia Rusiei în lupta împotriva terorismului şi să coboare cât se poate de jos implicarea sa în Ucraina.

O părere similară a exprimat şi geostrategul Dan Dungaciu, prezent, de asemenea, în emisiunea “Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV. El a precizat că Rusia acţionează pe modelul “vaselor comunicante”.

“Rusia leagă conflictul din Siria cu cel din Crimeea în termenii vaselor comunicante: cu cât dai mai multă importanţă şi influenţă Siriei, cu atât scade influenţa şi importanţa şi perspectiva asupra dimensiunii estice. Rusia vrea să mute toată atenţia pe Siria şi face asta nu doar cu avioanele, ci face asta printr-un joc diplomatic foarte subtil, care în acest moment se desfăşoară în Europa. Presiunea Rusiei se face mai ales pe statele din sud, încercând să le determine să pună presiune la nivel european pentru o mai mare atenţie a europenilor pe dimensiunea sudică. Adică sugerând că, de fapt, sudul este marea problemă de securitate a UE şi a NATO, şi nu estul”, a explicat Dungaciu.

“În forma pe care o vedem acum, Rusia s-a inserat singură în acest joc, care însă nu se ştie cum se va încheia. Pentru că probabil ce înţelege Rusia prin soluţionare sau prin tipul de inserţie în acest joc, nu e, neapărat sincron cu ceea ce înţelege Occidentul sau SUA. Rusia a venit pe o lipsă de strateg şi viziune care au fost evidente în aceşti ani care s-au scurs de la revoluţiile arabe. Dar e se întâmplă acum în Siria nu e ce se va întampla pe termen lung sau ce vom vedea pe termen lung şi nu este foarte limpede dacă câştigătorii aparenţi de astăzi sau cei care sunt în prim plan vor fi şi cei care vor deconta victoria”, a comentat el.

Potrivit lui Dungaciu, “miza Rusiei în Siria nu este neapărat Bashar al-Assad. Miza Rusiei în Siria este repoziţionarea ei pe harta globală, cât mai sus, cât mai bine, în aşa fel încât anumite teme – în special criza economică şi Crimeea – să fie scoase din discuţie. Rusia îl va sacrifica pe Bashar a doua secundă după ce va obţine un deal care îi va satisface pretenţiile ei mai mari.”

Într-un climat tensionat de anunţarea loviturilor aeriene ruse în Siria, Parisul a găzduit vineri un summit care a reunit cei patru şefi de stat şi de guvern implicaţi în reglementarea crizei ucrainene.

La Palatul Élysée, preşedintele François Hollande, care a avansat ideea acestei întâlniri, i-a primit pe cancelarul german, Angela Merkel, preşedinţii ucrainean, Petro Poroşenko şi cel rus, Vladimir Putin, a cărui implicare în Siria fără să discute cu occidentalii face diplomaţii occidentali să spere la o poziţie mai conciliantă a liderului de la Kremlin în dosarul ucrainean.

De luni bune, Vladimir Putin era considerat „nefrecventabil” – Exclus din G8, pus la colţ de comunitatea internaţională, acuzat de Occident că susţine deschis rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei. Dar, după îndrăzneaţa iniţiativă siriană, şeful de la Kremlin  a sosit la Paris având cu totul alt statut. Cel al unui actor de neocolit în Orientul Mijlociu. Reuniunea de la Palatul Élysée urma să se focalizeze asupra Ucrainei, unde nimic nu s-a rezolvat, dar încetarea focului este respectată de câteva zile, deşi războiul făcea ravagii. Semn că „dirijorul de la Kremlin” şi-a orchestrat încă odată modul în care a intrat în discuţiile de la Paris.

Înaintea intrării în lucrările formale, cei patru lideri şi consilierii lor s-au reunit la o cafea pe terasa Palatului Élysée iar în conferinţa de presă de la finanul reuniunii, preşedintele Hollande a apreciat că în Ucraina, încetarea focului a fost respectată în general. Armata ucraineană şi separatiştii au  anunţat sâmbătă debutul retragerii tancurilor în estul rebel, pentru a consolida acordul de încetare a focului, dar reglementarea situaţiei în această regiune, negociată cu medierea franco-germană este încă ­departe. Anunţul a intervenit după summitul de la Paris al celor patru lideri, ucrainean, rus, francez şi german, care au recunoscut că acordurile de ­pace pentru Ucraina semnate în ­februarie cu participarea lor nu va fi aplicat, cum a fost ­prevăzut iniţial, până la finele anului.

O victorie a Rusiei

Constatarea anunţată de Hollande este interpretată de mulţi analişti ca o victorie a Rusiei. Suspiciunile sunt puternice privind destabilizarea Ucrainei şi reintegrarea republicilor rebele controlate de Moscova fără ca Moscova să fie constrânsă să-şi îndeplinească angajamentele în cadrul acordurilor de pace numite Minsk 2.

Pe fondul unui calm „exemplar” care domneşte în estul Ucrainei de două-trei zile, rebelii pro-ruşi din autoproclamata republică Lugansk au anunţat sâmbătă că au început retragerea tancurilor chiar şi a celor cu calibru inferior celui de 100 mm. Retragerea tancurilor şi a armelor cu calibru sub 100 mm într-o zonă la distanţă de 15 km de o parte şi de alta a liniei frontului va dura circa 40 de zile şi a fost convenită săptămâna care s-a încheiat între beligeranţi ca un gest de bunăvoinţă după ce conflictul a făcut peste 8.000 de morţi, în principal civili, din aprilie 2014. Rebelii separatişti din republica vecină Donbas au precizat că vor începe retragerea armelor lor din 18 octombrie, când se estimează că va fi finalizată operaţiunea celor din Lugansk. Un scenariu al Krem­linului, având în vedere că acordurile Minsk 2 nu prevăd decât retragerea armelor de peste 100 mm, o clauză care a fost permanent violată, provocând moartea a mii de persoane, potrivit observatorilor internaţionali.

Compromis

Dacă partea militară pare pe cale de stabilizare, aplicarea celei  politice din acordurile Minsk 2 se anunţă mai periculoasă. În primul rând alegerile, pe care separatiştii contau să le organizeze în mod unilateral pe teritoriile pe care le controlează, în timp ce textul Minsk prevede ţinerea unui scrutin în conformitate cu legislaţia ucraineană. Soluţia de compromis elaborată de Paris şi Berlin prevede ca scrutinul să aibă loc în teritoriile separatiste la date diferite de restul Ucrainei, dar în conformitate cu dreptul ucrainean şi sub supravegherea OSCE. Cancelariile occidentale vor de asemenea să preseze Kievul să accelereze adoptarea de „modalităţi particulare de descentralizare” pentru regiunile Doneţk şi Lugansk. Adică o largă autonomie. Un prim vot asupra acestui subiect s-a soldat la finele lunii august cu violenţe sângeroase la Kiev.

După sfârşitul negocierilor de la Paris, Hollande anunţa amânarea „dincolo de calendarul 2015” a alegerilor locale prevăzute în estul separatist prin acordurile Minsk 2 şi a evocat adoptarea de către Kiev a unei noi legi electorale pentru a face scrutinul „incontestabil”. Va fi întârziat şi alt punct-cheie din aceste acorduri – reluarea controlului de către Kiev a 400 km de frontieră cu Rusia, pe unde, potrivit guvernului ucrainean şi al occidentalilor, tranzitează arme şi trupe destinate rebelilor din estul ucrainean. „Va trebui mai mult timp decât a fost prevăzut pentru a se ajunge la ultima etapă (…) etapă esenţială din punctul de vedere al revenirii integrităţii Ucrainei, adică la controlul total al frontierelor şi retragerea unităţilor străine”.

Acordurile Minsk, manipulate

Politologul german Andreas Umland, specialist în istoria rusă şi ucraineană a precizat că „Văzând schimbarea de atitudine a oamenilor, ca Hollande, acordurile Minsk pot fi manipulate” pentru a face posibilă punerea în funcţiune a unuia dintre scenariile Kremlinului – „separarea Donbasului de Ucraina, sau şi mai bine,  reintegrarea Ucrainei cu liderii săi actuali controlaţi de Moscova”.

Pentru analistul ucrainean Vasil Filipciuk, de la Centrul internaţional de studii politice, „principalul rezultat al summitului de la Paris este continuarea realizării scenariului rus pentru remodelarea Ucrainei”. Iar analistul ucrainean independent Olexandre Suciko estimează că nu este vorba nici de o victorie, nici de o înfrângere ci de „un meci nul pentru Ucraina”.

Raidul aerian american care a vizat un spital din Afganistan ar putea fi considerat “crima de razboi”, acuza organizatia umanitara Medici fara Frontiere, cerand o investigatie internationala in cazul bombardamentului accidental soldat cu cel putin 19 morti si zeci de raniti, transmite Mediafax.

Cel putin 19 persoane au murit, iar alte 37 au fost ranite dupa ce aviatia militara americana a bombardat din greseala, sambata dimineata, un spital din orasul afgan Kunduz administrat de organizatia umanitara Medici fara Frontiere. Cele 19 persoane decedate sunt 12 angajati medicali si sapte pacienti, inclusiv trei copii.

“Bombardamentul reprezinta o grava incalcare a legislatiei umanitare internationale”, a comunicat organizatia medicala.

“Numerosi pacienti si membri ai personalului medical sunt in continuare disparuti. Bilantul acestui bombardament teribil ar putea creste”, subliniaza asociatia umanitara, precizand ca raidurile aeriene au continuat chiar si dupa ce s-a transmis ca a fost atins un spital. Potrivit unor reprezentanti ai organizatiei, bombardamentul ar putea fi incadrat la crime de razboi.

Armata americana a confirmat ca efectua raiduri aeriene in Kunduz, vizand insurgenti talibani. “Bombardamentul a vizat persoane care amenintau fortele coalitiei. Este posibil ca raidul sa fi provocat daune colaterale la o unitate medicala”, a declarat colonelul Brian Tribus, un purtator de cuvant militar american, precizand ca a fost declansata o investigatie in acest caz.

Potrivit unor surse militare citate de CNN, este posibil ca spitalul sa fi fost atacat din eroare de un avion american de tip AC-130.

Pe 10 iulie, zece militari afgani au fost “victime colaterale” ale unui raid aerian american efectuat in provincia Logar, in estul Afganistanului.

Medici fara Frontiere anunta ca spitalul bombardat din Kunduz a incetat sa mai fie functional

Medici fara Frontiere a mai anuntat duminica faptul ca a incetat sa mai fie functional spitalul din Kunduz (nordul Afganistanului), bombardat in noaptea de vineri spre sambata, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

“Spitalul MFF nu mai este operational. Cativa membri ai personalului nostru medical lucreaza la doua spitale la care au fost transferati o parte dintre raniti”, a declarat Kate Stegeman, purtatoare de cuvant a organizatiei umanitare in Afganistan, pe contul sau de Twitter.

In imaginile difuzate dupa atac se putea vedea cum o mare parte din centrul sanitar continua sa arda, in timp ce supravietuitorii se inghesuiau in zonele care nu fusesera atinse de bombe. Spitalul, singurul cu servicii de traumatologie si chirurgie din intreaga regiune si in care lucrau 80 de membri ai MFF, trata circa o suta de pacienti in momentul in care a fost bombardat, a anuntat organizatia umanitara.

“In afara faptului ca ne-au murit colegi si pacienti, atacul a intrerupt accesul la servicii de traumatologie pentru populatia din Kunduz tocmai cand aveau mai multe nevoie de aceste servicii”, a declarat presedintele MFF-Belgia, Meinie Nicolai, citata intr-un comunicat de presa.

Lajos Zoltan, infirmier al MFF care se afla in interiorul spitalului din Kunduz in momentul atacului, a povestit ca centrul sanitar, la care lucreaza din luna mai, era singurul in care putea fi tratata populatia si ca acum acest centru “nu mai exista”. Infirmierul a relatat ca, imediat ce bombardamentele au incetat, a iesit din locul in care se afla si unde se dusese ca sa doarma si a gasit “spitalul distrus, in flacari”. “Am incercat sa aruncam o privire la cladirile care ardeau. Nu exista cuvinte pentru a descrie cat de ingrozitor a fost. In Unitatea de Terapie Intensiva sase pacienti ardeau, intinsi pe paturi”, a povestit infirmierul, aflat inca in stare de soc.

Medici fara Frontiere a anuntat ca trei dintre cei sapte pacienti ucisi erau copii si a adaugat ca 37 de oameni au suferit rani grave, majoritatea fiind transportati la centrul din Puli Khumri, aflat la doua ore distanta de Kunduz.

Barack Obama a adresat condoleante pentru bombardarea “tragica” a spitalului MFF din Kunduz

Presedintele american Barack Obama a prezentat sambata seara “cele mai profunde condoleante” dupa bombardarea spitalului organizatiei umanitare Medici fara Frontiere (MFF) din Kunduz, care s-a soldat cu 19 morti si ar putea fi atribuita unui raid al fortelor aeriene americane, transmite Agerpres citand AFP.

“In numele poporului american, adresez cele mai profunde condoleante personalului medical si celorlalti civili ucisi si raniti in incidentul tragic de la spitalul organizatiei Medici fara Frontiere din Kunduz”, a afirmat Barack Obama intr-un comunicat dat publicitatii de Casa Alba.

“Departamentul Apararii a lansat o ancheta completa si asteptam rezultatele inainte de a face o apreciere definitiva in legatura cu circumstantele acestei tragedii”, a adaugat liderul administratiei americane.

In cursul zilei de sambata, seful Pentagonului, Ashton Carter, a anuntat ca o “ancheta exhaustiva” este in curs de desfasurare pentru a lamuri circumstantele bombardarii spitalului MfF din Kunduz.

“O ancheta exhaustiva cu privire la acest incident tragic este in curs, in coordonare cu guvernul afgan”, a spus el. Ministrul apararii SUA a subliniat ca “fortele americane care sprijineau fortele de securitate afgane operau in apropiere, la fel ca si talibanii”.

Potrivit unui raport ONU, în 2014 în Afganistan, 3.699 de civili şi-au pierdut viaţa ca urmare a conflictului, un nou record negativ. Acelaşi raport arată că forţele internaţionale au fost responsabile pentru doar 2 la sută din numărul victimelor. Prin comparaţie, în primele luni ale războiului din Afganistan, peste 1000 de civili au fost ucişi de raidurile aeriene americane.

Analiștii spun că imaginea soldaţilor coaliţiei în rândurile afganilor şi irakienilor a fost grav afectată de existenţa unui număr tot mai mare de victimele în rândul populaţiei civile.

La 6 iulie 2008, un bombardament aerian asupra unei nunţi ce avea loc în estul Afganistanului, la graniţa cu Pakistanul, a provocat moartea a 47 de civili, potrivit unui raport al guvernului de la Kabul. Oficialii americani au negat iniţial că ar fi vorba de civili.

La 4 mai 2009, cel puţin 86 de civili afgani au fost ucişi ca urmare a unui bombardament lansat de un avion B-1 Lancer asupra satului Granai, din vestul Afganistanului. Raidul a fost cerut de forţele de securitate afgane, care se luptau cu un grup de talibani baricadaţi în localitate. Militarii americani au recunoscut că au fost făcute erori grave în planificarea operaţiunii.

Facem tot ce putem ca să evităm victimele în rândul civililor, dar când insurgenţii se ascund printre oameni, este foarte dificil”, spunea în 2009 col. Greg Julian, purtător de cuvânt al armatei SUA.

În martie 2011, elicoptere americane au ucis din greşeală 9 băieţi afgani, cu vârste între 7 şi 13 ani, care adunau lemne de foc. Preşedintele Barack Obama şi comandantul american, David Petraeus, şi-au cerut scuze, dar acestea nu au fost acceptate de către preşedintele afgan Hamid Karzai.


Categorii

1. DIVERSE, Dan Dungaciu, Siria, SUA versus Rusia, Turcia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la ““IN SIRIA NU EXISTA REBELI MODERATI”/ Turcia, Marea Britanie si Franta critica VEHEMENT interventia rusa in Siria/ SUA ACUZATA DE CRIMA DE RAZBOI. Raid american in Afganistan asupra unui SPITAL, soldat cu 19 morti (Video)

  1. In Siria se duce in paralel un razboi etnic si religios (si asta nu se prea spune): 60% suniti (sprijitti de turci si de Arabia Saudita), 10% crestini, 500.000 druizi si restul probabil siiti (Assad+Iran).
    Razboiul intre siiti si suniti, dureaza de 1500 de ani – au existat e drept si perioade mai scurte sau mai lungi de pace. Acest razboi nu are cum sa se termine in principiu.

    Solutia sugerata pe canalele TV este federalizarea; care iarasi nu poate multumi pe nimeni.

    Pe de alta parte kurzii suniti vor indepedenta si se afla in conflict cu Turcia, Iran, Irak, Siria, chiar daca turcii sunt sunti.

    Rusii au evitat deocamdata gresala din Afganistan: nu se mai implica cu trupe la sol. Solutia nu o intrevede nimeni, in conditiile in care Israelul vrea sa scape de Assad (+ ‘teroristii’ shiiti din Liban-Hezbolah), iar Iranul a declarat in repetate randuri – cu mai multi ani in urma ca vrea sa sterga de pe fata pamantului statul evreu.
    In momentul in care China si SUA sunt implicate, este clar ca ne indreptam spre situatia profetita de Sf Paisie Aghioritul.

  2. Pingback: TENSIUNI INTRE TURCIA SI RUSIA dupa ce un avion rus de lupta a violat spatiul aerian al Ankarei/ ERDOGAN: VOM CONTINUA POLITICA USILOR DESCHISE (CATRE EUROPA) PENTRU REFUGIATI | Cuvântul Ortodox
  3. “Raidul aerian american care a vizat un spital din Afganistan ar putea fi considerat “crima de razboi”, acuza organizatia umanitara Medici fara Frontiere”

    Pt varcolacii astia de yankei, amaratii aia pe care i-au omorat si drama cauzata familiilor acelora, nu reprezinta decat niste „Pagube Colaterale”, adica in limbaj popular, „Paguba in Ciuperci”.
    Tare as vrea sa prind momentul in care soldatii Unchiului Sam devin ei insisi, „Pagube Colaterale”. Tinand cont ca au inceput sa joace Ruleta Ruseasca, poate ca acel moment nu va fi prea indepartat.

  4. Pingback: ATENTAT LA ANKARA, CEL MAI GRAV DIN ISTORIA CAPITALEI TURCIEI (Video). Demonstrantii anti-Erdogan/ SUA RENUNTA LA SPRIJINIREA REBELILOR “MODERATI”/ Discurs-surpriza al sefului Comisiei Europene. JUNKER VREA CA RUSIA SA FIE TRATATA “CUM T
  5. Pingback: PUTIN IN OFENSIVA: Scutul antiracheta din Romania si Polonia – o AMENINTARE pentru RUSIA/ Liderul rus acuza OCCIDENTUL de JOC DUBLU cu TERORISTII/ SUA si-a trimis NAVE MILITARE in MAREA CHINEI/ Netanyahu pune Holocaustul pe seama unui muftiu palesti
  6. Pingback: ATENTAT LA ANKARA, CEL MAI GRAV DIN ISTORIA CAPITALEI TURCIEI (Video). Demonstratii anti-Erdogan/ SUA RENUNTA LA SPRIJINIREA REBELILOR “MODERATI”/ Discurs-surpriza al sefului Comisiei Europene. JUNKER VREA CA RUSIA SA FIE TRATATA “CUM TR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare